lessen van verhuizen

13 dingen die ik bij een volgende verhuizing anders zou doen

  • 26 november 2024
  • 6 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Nu hebben wij gelukkig totaal geen verhuisplannen. Voor de komende 25 jaar niet om precies te zijn. We hebben ons forever home wel gevonden en zijn veel te blij met ons kleurrijke stulpje om hier ooit een ‘Te koop’-bord in de tuin te zetten. Maar onze verhuizing en verbouwing heeft me wel een hoop geleerd. Sommige dingen hadden wij goed voor elkaar (zoals een verhuisbedrijf regelen!); andere dingen zou ik een volgende keer totaal anders aanpakken. Dit zijn 13 dingen die ik – mochten wij ooit verhuizen – zeker anders zou doen. Doe er je voordeel mee als jij toevallig nog een verhuizing op de planning hebt staan.

  1. Begin écht op tijd met inpakken. En ‘op tijd’ is niet 4 dagen van tevoren (zoals wij deden). Nee, onderschat niet hoeveel spullen je ook in een appartement met berging kwijt kunt. In de dagen voor een verhuizing moet je vaak nog veel meer regelen dan alleen dozen inpakken (de laatste puntjes op de ‘i’ zetten in het nieuwe huis, spullen verkopen, kasten uit elkaar halen, etc.). Dus bewaar die dozen-inpakklus niet tot de laatste paar dagen. Begin er lekker op tijd mee. Dan blijft het een leuk en behapbaar klusje. En bonustip: begin zéker niet de dag vóór je verhuizing pas aan de berging beginnen. Dat was absoluut onze grootste verhuisfout 😉
  2. Neem alsjeblieft 2 weken (of meer!) vrij voor je verhuizing. Als ik verhuizers in spe één ding op het hart mag drukken, dan is het dit. Ik was zelf een aantal weken na onze verhuizing compleet gesloopt. Ik had mezelf welgeteld 3 vrije dagen gegeven en was zelfs op onze Grote Verhuisdag nog werkmails aan het beantwoorden. Ik voelde me de eerste weken na de verhuizing best wel een zombie en kon mijn draai niet echt vinden in een huis vol dozen waarin continu klussers en schilders rondliepen. Pas weken later sloeg de vermoeidheid toe en besefte ik dat ik al die weken op adrenaline had overleefd. Achteraf vraag ik me af waarom ik dacht “Dit doe ik wel even!”. Ik zou mezelf voortaan sowieso 2-3 weken vrij geven voor zo’n grote levensmijlpaal. Dus als ik je één ding op het hart mag drukken, is het dit:

Denk niet dat je verhuizen “er wel even bij doet”. Gun jezelf alsjeblieft een paar weken vrij, ook als je je werk geweldig leuk vindt. Dat geeft je de tijd om afscheid te nemen van je vorige woning en om rustig aan je draai in het nieuwe huis te vinden.

  1. Bewaar de tuin niet tot het allerlaatst. Wij hadden ons volledig gefocust op alle kamers in het huis. De tuin zou ooit nog wel een keer komen. En hoewel ik die prioriteitenlijst nog steeds helemaal begrijp, baalde ik toch dat wij pas na een half jaar iets met de tuin zijn gaan doen. Toen was het bollen-plant-seizoen al voorbij en was het opeens buitenzitweer terwijl wij nog geen tuinset hadden. Achteraf zou ik al vlak na onze verhuizing een paar plantjes hebben geplant, zodat het er ook buiten gezelliger uitzag. Juist na een verhuizing is buiten relaxen in de zon heel welkom. Een tuinset kopen kan voordelig bij Tuinmeubelwereld. Ongevraagde tip van mij: durf voor kleur te kiezen. Wij zijn erg in onze nopjes met onze terra cotta-kleurige set.
  2. Check vooraf of meubels door het trappenhuis passen. Gelukkig hadden wij een stel slimme verhuizers ingeschakeld die al snel doorhadden dat sommige kasten veel te groot zijn om door ons krappe trappenhuis te manoeuvreren. De verhuizers hebben de kast uiteindelijk via ons raam op de eerste verdieping de kamer in gekregen. Maar achteraf zou ik de boel iets beter hebben opgemeten om onszelf de nodige last-minute-stress te besparen.
  3. Houd 2 grote housewarmings in plaats van iedereen apart uit te nodigen. Na onze verhuizing hadden we allebei een tamelijk lege batterij, dus we zaten niet zo te springen om een gigantische housewarming. Alleen betekende dat wel dat we daardoor zeker 20 of zelfs 25x mensen over de vloer hebben gekregen voor een housewarming. Supergezellig en leuk natuurlijk, maar het leverde ook heel veel volle weekenden op terwijl we nog niet uit geklust waren. Achteraf gezien zou ik wél kiezen voor die één of twee housewarmings, zodat we meer lege weekenden hadden gehad.
  4. Zorg dat je voorraadkast klaar is voordat je verhuist. Wij hadden toen we verhuisden alleen maar een voorraadhok. Geen planken, geen kast, geen lampje, niets. Dat bleek erg onhandig te zijn als je wel de hele voorraad uit het oude huis meeverhuist. We hadden een groot deel van de voorraad nog in dozen zitten, waardoor ik nooit kon vinden wat ik zocht. Dus: een voorraadkast die af is, is echt fijn als je met een paar dozen producten uit de voorraadkast verhuist. En als je die kast nog niet hebt, bedenk dan een slimmer dozensysteem dan wij, zodat je niet steeds 5 dozen moet openen om de potjes pesto en pakken pasta te vinden 😉
verhuizen met een kat

Overigens is er één ding dat wij wél goed hadden aangepakt: verhuizen met een kat. Ik had vele artikelen gelezen over hoe je het voor je kat het beste doet. En grappig genoeg was onze – normaal niet zo avontuurlijke – Pippa sneller aan het nieuwe huis gewend dan wij. Mevrouw voelde zich meteen heel happy met haar grotere stekkie, de stapels verhuisdozen (lees: klimparcours) en nieuwe uitkijkplekjes met uitzicht op de vogels. Mijn tips voor verhuizen met een kat deelde ik al eerder in een artikel.

  1. Verf je gang pas ná de verhuizing. Hoe keurig een verhuisbedrijf ook is, verhuizen gaat bijna nooit zonder slag of stoot. Er komt altijd wel ergens een buts in een muur, een zwarte veeg op je vers geverfde deurkozijn of een lelijke kras in je nieuwe plint. Ik was steeds als de dood dat de verhuizers iets kapot zouden maken, omdat wij net alles in de verf hadden gestoken. Een volgende keer zou ik de gang sowieso pas ná de verhuizing verven. Dan maakt het minder uit als er per ongeluk iets wordt geraakt.
  2. Neem goed afscheid van je oude huis. Het viel mij best wel tegen hoe emotioneel het is om een eigen stekkie achter te laten. Ons appartement was mijn eerste eigen koophuis. Mijn eerste stap op mezelf. Er hebben heel wat tranen gerold voordat ik daar de deur achter me dichttrok. Hoewel ik absoluut genoeg vaarwelfoto’s heb gemaakt voordat we uit het huis vertrokken, had ik er achteraf meer tijd voor willen nemen. Wij zaten zo in een rush dat ik compleet vergat dat ik ook nog een hoofdstuk aan het afsluiten was. Dus ongevraagde tip van mij: begin op tijd met dozen inpakken en al het geregel, juist zodat je ook hier tijd voor hebt.
  3. Zorg dat je een goede werkplek hebt in je nieuwe huis. Een woning hoeft niet af te zijn om er te kunnen werken. Maar vergeet niet om in elk geval een fijne (tijdelijke) werkplek te regelen. Ik werkte destijds op een stapel verhuisdozen met een plank erboven en een heleboel verhuisrotzooi om me heen. Daardoor zat ik alleen voor mijn gevoel de hele tijd in de chaos. Achteraf zou ik de prioriteiten anders hebben gelegd en hebben gezorgd dat eerst onze werkplekken en slaapkamer af waren. De woonkamer kan eventueel later ook nog wel. Als de kamers waar je de meeste tijd doorbrengt maar af zijn. En ja, dat is als thuiswerker mijn werkkamer 😉
lessen van verhuizen
  1. Laat meer ballen vallen en zeg vaker dingen af. Als je midden in een verbouwing en verhuizing zit, zijn je weekenden automatisch propvol. Elk weekend reden we wel op en neer naar het nieuwe huis om hier te klussen, schilderen en timmeren. Alleen je sociale agenda en de feestdagen gaan ook gewoon door. Ik wilde destijds absoluut niets afzeggen en wilde ook gewoon qua werk en sociaal leven vrolijk meedoen. Best een gekkenwerk, denk ik nu. Ik heb het allemaal prima gered. Maar je kunt het jezelf zoveel makkelijker te maken door niet van jezelf te verwachten dat je ook nog op elke familieverjaardag aanschuift of altijd op korte termijn dingen kunt plannen. Ik denk dat iedereen om je heen dat prima zal begrijpen.
  2. Check je bed op instortgevaar. Geen grap: wij zijn de eerste nacht na de verhuizing door ons bed gezakt. De verhuizers hadden per ongeluk het bedpootje in het midden niet goed gemonteerd, waardoor we na een slopende dag ’s avonds nog vóór onze “Slaap lekker!”-begroeting met matras en al 20 centimeter naar beneden stortten. Nu zijn wij vast een van de weinigen die dat overkomt. Maar toch: ik zou voortaan nooit meer op een net in elkaar gezet bed gaan slapen zonder dat ene middelste pootje te checken 😉
  3. Laat los dat je huis meteen toonwaardig moet zijn. Ik had in gedachten dat ons huis na 1 maand wel zo goed als af zou zijn. Wist ik veel dat op sommige meubels een ellenlange levertijd zit, dat onze kledingkastdeuren niet op voorraad zouden zijn en dat je ook nog ergens tijd vandaan moet toveren om die meubels in elkaar te knutselen. Ons huis was dan ook na 3 maanden zeker nog niet af. Soms schaamde ik me daarvoor, bijvoorbeeld toen we al na 3 weken vrienden op bezoek kregen en nog niet eens een eettafel hadden. Nu denk ik: “Who cares?”. Iedereen snapt dat je huis er niet na één week al fantastisch mooi ingericht uitziet. Het mag nog even een onaf zooitje zijn. Laat je huis maar gewoon zien zoals het is en voel je ook niet verplicht om voor elke huisrondleiding de stofdoek drie keer door het huis te halen.
  4. Blijf ook dingen doen die niets met verhuizen te maken hebben. Ik ben met verhuizingen nogal een doordouwer: het liefst wil ik alles zo snel mogelijk af hebben en daar werk ik gerust knetterhard voor. Maar zo heb ik na 2 verhuizingen wel ontdekt, het is óók heel belangrijk om in een verhuisperiode soms een dagje weg te plannen, een keer wél naar de kapper te gaan, wél bij de schoonheidsspecialiste te liggen, jezelf een massage cadeau te doen… Zoals een pauze van werk je vaak helpt om daarna weer energiek door te kunnen, zo geldt dat ook zeker voor verhuis- en verbouwpauzes.

Maar hé, gelukkig staat verhuizen de komende tientallen jaren niet op de planning. En gelukkig is alles op z’n pootjes terecht gekomen. Zo zie je maar: alle grote stappen in het leven gaan met vallen en opstaan, maar je wordt er in elk geval altijd wijzer van.

Wat is jouw belangrijkste verhuisles die je anderen zou meegeven?

1
mijn verhuistips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ilona Dekker 26 november 2024 op 6:31 am - Beantwoord

    Als je 4 keer verhuisd in nog geen 3 jaar mag je jezelf wel een pro noemen 🙂 Handige tips en inderdaad verhuizen doe je niet ‘even tussen neus en lippen’ door, na echtscheiding of relatiebreuk schijnt verhuizen in de top 3 van stressvolle ervaringen te staan. Ik had na de 1e verhuizing ook een schrift waarin ik alle dozen van 1 tot en met (hoeveel je er ook hebt) nummerde en kort beschreef wat er inzat, de dozen zelf hadden d.m.v. een etiket een opvallende kleur, geel, rood, blauw, groen, zwart (wij beperkten ons tot 5) en de kamers waarin die dozen moesten komen hadden waren ook in die kleur gemerkt zodat de verhuizers niet alles in 1 kamer ‘gooiden’. Punt 11: wij hadden iets vergelijkbaars met een glazen bureau…dat verkeerd neergezet was…midden in de nacht ingestort en glas ‘all over the place’ gelukkig was onze kat nog in pension maar ik ben uren en uren bezig geweest met opruimen. Wat ik zelf erg handig vond was 1 middelgrote koffer met kleding, toiletartikelen, eten voor de kat, medicijnen, EHBO spullen, opgeladen power banks, dit alles voor 4 dagen (bleek uiteindelijk niet nodig) maar was voor de 1e dag in het nieuwe huis toch handig. En nee het hoeft allemaal niet in 2 dagen!

  2. Ilona Dekker 26 november 2024 op 6:33 am - Beantwoord

    Oh ja een serviestip (van de verhuizer) en het heeft alle keren gewerkt! Plaats je borden en schoteltjes (alles wat rond en plat is) ingepakt op de kant in een verhuisdoos en niet op elkaar gestapeld.

  3. Naomi 26 november 2024 op 8:50 am - Beantwoord

    Vrij nemen lijkt me inderdaad een heel goed idee. Ik verhuisde 12,5 jaar geleden in een vakantie en dat is me goed bevallen. Klussen deed ik wel tussen het werken door (want in het onderwijs kun je geen vrij nemen), maar ik merkte net als jij achteraf dat dat allemaal op adrenaline was gegaan. En ik verhuisde bij 30+ graden. Heb je geen invloed op, maar zou ik ook echt niet aanraden;).

  4. Daenelia 26 november 2024 op 9:25 am - Beantwoord

    Dozen: je hebt er nooit genoeg. Vul ze ook niet met 40 kilo aan boeken, want de verhuizers kunnen daar echt niks mee. Neem ook niet de goedkoopste verhuizers.
    En laat je vader niet de bestelbus rijden als je net je borg hebt betaald: hij rijdt namelijk onmiddellijk tegen een paaltje aan bij het uitrijden je bent je borg meteen kwijt. Of was dat alleen bij mij …?

  5. Janne 27 november 2024 op 10:23 am - Beantwoord

    Mijn tip voor het verhuizen van de voorraadkast is: eet ‘m eerst leeg. Scheelt ook weer boodschappen doen in die drukke tijd voordat je verhuist. En een hoop onnodig gesjouw, want de AH naast je nieuwe woning verkoopt precies dezelfde pasta!

    Ik heb mijn laatste verhuizing inclusief zelf schilderen, vloer leggen, lampen ophangen en nieuwe meubels assembleren in exact een week gedaan. Dat was enorm buffelen maar wel heel lekker om alles achter de rug te hebben. Het lukte omdat het om een appartement ging en omdat ik niet zoveel spullen heb. Als ik naar een huis zou verhuizen, zou ik een paar kamers kiezen om als eerste aan te pakken en de rest voorlopig met rust laten. Dan zit je in een paar kamers niet in de zooi (ik word heel kriebelig als ik midden in onaffe klussen zit) maar het blijft ook een behapbaar project.

  6. Maaike 7 december 2024 op 10:59 pm - Beantwoord

    Verhuizen, vreselijk vind ik het. Al die prikkels. Alles weer uit gaan pakken en opnieuw inrichten. Maar inderdaad, neem er de tijd voor en zorg ook voor leuke dingen doen tussendoor.

Recente blogs

Ik ging naar de kringloopwinkel en…kwam terug met héél veel kleding

7 juli 2021|Lifestyle|

Ooit ging ik wekelijks naar de kringloopwinkel. Nu in coronatijd maak ik er een echt uitstapje van en ga ik hooguit eens in de paar maanden op een rustig tijdstip. Maar dat maakt wel dat het op die momenten nog meer als een feestje voelt. Het feestje is al helemaal compleet als ik met een hele stapel aankopen terugkom. Nou, dat was zondag zeker het geval! Ik kwam met een hele stapel kleding thuis en was me toch blij.

Review vleesvervangers | Vivera Protein Bites, vegan mozzarella & meer

20 september 2024|Groen doen, Lifestyle|

Een vegan mozzarella die wél echt naar mozzarella smaakt, zou dat bestaan? Protein Bites, hoe superfoodachtig smaakt dat eigenlijk? En zou een vegan visfilet echt de hele keuken met visgeur vullen? Kortom: ik was weer razend benieuwd naar een heleboel nieuwe vleesvervangers. In mijn mandje belandden onder andere de plantaardige mozzarella van Dreamfarm, De Vivera Protein Bites en de Garden Gourmet Marine Style Filet (a.k.a. namaak zalmfilet met een krokant korstje). Welke waren een hit en welke zou ik zeker niet nog eens kopen?

Unsuccessful adulting #3 | Verkeerde koffie & vergeten bammetjes

28 januari 2020|Persoonlijk|

Ik mag dan de laatste tijd meer schrijven over huishoudhacks en kookideeën, maar stiekem bega ik nog heel wat bloopers als (niet meer zo) kersverse volwassene. Gelukkig maar, want dat houdt de boel lekker in balans! Na artikel 1 en 2 over successful adulting heb ik nog steeds aan niet al te succesvolle acties geen gebrek. Tijd om in deel 3 weer een paar onhandige dingen op te biechten, waaronder een wel héél studentikoze actie.