Een vraag per dag | Een leuk boek als cadeau (voor jezelf)!

Al een tijdje geleden kocht ik het boek ‘Een vraag per dag’ als verjaardagscadeau voor iemand anders. Maar – zoals dat bij mij wel vaker gaat met cadeaus – ik vond het boek zó leuk dat ik het ook graag aan mezelf cadeau wilde doen. In dit leuke, roze boek beantwoord je vijf jaar lang elke dag een vraag. Ieder jaar krijg je op dezelfde datum (bijvoorbeeld 12 augustus) dezelfde vraag voorgelegd. Zo heb je na vijf jaar een heel boek vol met antwoorden en herinneringen. Leuk om te geven of om lekker zelf te houden! Omdat ik zelf vrolijk word van dit boek, geef ik je graag een inkijkje in ‘Een vraag per dag’.

een vraag per dag review

Een vraag per dag

Het boek Een vraag per dag telt dus 365 pagina’s met vragen. Het idee is dat je elke dag een van de 365 vragen beantwoordt en zo na precies een jaar weer op exact dezelfde vraag antwoord geeft. Daarmee is het boek de perfecte manier om herinneringen vast te leggen en naderhand op te halen. De vragen geven namelijk echt een inkijkje in wat jou op dit moment bezighoudt. Daarmee is het boekook  een leuk alternatief voor een dagboek. Zelf zou ik niet snel tijd vrijmaken om een dagboek bij te houden. Een enkele vraag per dag beantwoorden is echter veel minder tijdrovend. Ik heb dan ook tot nu toe nog geen vraag van de dag overgeslagen.

een vraag per dag review een vraag per dag review een vraag per dag review

De vormgeving van het boek

Het boek Een vraag per dag heeft een harde kaft en is vrij dik. Het telt immers alleen al 365 pagina’s met vragen. Het is mede door de harde kaft een stevig boek, wat wel zo handig is als je het boek 5 jaar lang in gebruik hebt. Tegelijkertijd is het boek wel wat zwaar om bijvoorbeeld op vakantie mee te nemen, als je daar trouw zou willen doorgaan met elke dag een vraag beantwoorden. Maar ja, daar zijn misschien andere oplossingen voor, zoals de vragen in je telefoon noteren en op die manier op vakantie je antwoorden bijhouden.

een vraag per dag review een vraag per dag review

Wat voor vragen staan er in het boek?

De vragen in het boek zijn over het algemeen niet al te filosofische vragen waar je urenlang over moet nadenken. Er zitten zeker wel vragen tussen die je aan het nadenken zetten, maar ik vind het zelf een mooie mix van eenvoudige vragen (‘Wat heb je voor Sinterklaas gekregen?’) en meer diepzinnige vragen (‘Hoe denk je over je lichaam?’ of ‘Wat maakt jou supergelukkig?’). Tegelijkertijd zijn het wel stuk voor stuk vragen waarbij de kans groot is dat je antwoord ieder jaar iets anders zal zijn. Hierbij een paar voorbeeldvragen uit het boek:

  • Wie wil je beter leren kennen?
  • Schrijf de eerste zin van je biografie?
  • Waar ben je sentimenteel over?
  • Doet iets je pijn vandaag?
  • Wat was de laatste film die je hebt gezien?

Er zitten, zoals je ziet, ook wel echt persoonlijke vragen tussen. Zo zou ik vraag 1, 3 en 4 te persoonlijk vinden om aan andere mensen te laten lezen. Wat dat betreft heeft het boek dus zeker wel wat weg van een dagboek.

een vraag per dag review

Een boek vol herinneringen

Het lijkt me nu al heel bijzonder om alleen al over een jaar mijn antwoorden in Elke dag een vraag terug te lezen. Laat staan over vijf, tien of twintig jaar. Stel je bijvoorbeeld voor dat je in jaar 1 invult dat je blij werd van een ontmoeting met een dierbaar persoon en dat diegene over 5 jaar alweer lange tijd je beste vriend(in) of zelfs je partner is. Of hoe grappig is het om over 5 jaar te lezen dat je je bijvoorbeeld op dit moment druk maakt over dingen die je over 5 jaar ontzettend onbenullig vindt. Er kan veel gebeuren in 5 jaar tijd en alleen al dat maakt het invullen van dit boek zo leuk.

‘Een vraag per dag’ vs. ‘999 vragen aan jezelf’

Ik heb zelf ook het invulboek 999 vragen aan jezelf en ik moet zeggen dat ik de vragen in het boek Elke dag een vraag een stuk leuker en persoonlijker vind dan de 999 vragen aan mezelf. Hoewel ik beide boeken met plezier invul, zal ik Een vraag per dag er eerder over heel wat jaren graag nog eens bij pakken om herinneringen op te halen. Deze vragen spreken me toch meer aan dan vragen als ‘Meloen of sinaasappel?’ en ‘Welke bloedgroep heb je?’.

Benieuwd naar een aantal vragen en mijn antwoorden daarop de afgelopen dagen? Speciaal voor de nieuwsgierige aagjes zijn dit 5 vragen waarop ik de afgelopen weken antwoord gaf:

  • Wat was de laatste slechte film die je hebt gezien? Magic Mike. Ik viel in slaap!
  • Waar ben je gek op? Katten, roze, jurkjes, okergeel, fotograferen, washi tape, bloggen, Instagram, romcoms (maar wel mét een verhaal).
  • Hoe kom je uit de sleur? Door eropuit te gaan. Alleen (met mijn camera) of met een vriend(in).
  • Hoeveel honger heb je op dit moment? Geen. Het is al laat, en ik heb net mijn tanden gepoetst.
  • Schrijf een citaat voor vandaag op. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. – Pippi Langkous.

een vraag per dag review

Verkrijgbaarheid Een vraag per dag

Dus zoek je een leuk cadeau voor een ander? Of wil je juist jezelf iets leuks cadeau doen – gewoon omdat het kan? Ik kan je Een vraag per dag zeker aanraden. Het boek Een vraag per dag is onder andere verkrijgbaar bij bol.com en kost € 15,95. (De link hieronder is een affiliate link.)

Heb jij weleens zo’n invulboek of een dagboek bijgehouden?

Volg:
Deel:

32 Reacties

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:13

      Wat leuk om te horen! Het is zeker een leuk boek om jezelf op te trakteren en om daarna trouw bij te houden :)

  1. 12 oktober 2018 / 07:46

    Ik heb drie jaar lang een Engelse versie van dit boekje bijgehouden. Mijn antwoorden leken vaak best wel op elkaar, dus toen heb ik besloten het boekje maar een jaar (of meer) weg te leggen. Hopelijk maak jij meer ontwikkeling door dan ik ;-)
    Shirley blogde over…Deze boeken heb ik de afgelopen tijd gelezen

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:15

      Ik kan me voorstellen dat het niet heel motiverend werkt om door te gaan als je steeds bijna dezelfde antwoorden invult. In dit boek staan ook wel een aantal vragen waar ik waarschijnlijk volgend jaar hetzelfde antwoord op geef, maar veel vragen hebben ook wel echt betrekking op die dag. Dus ik heb goede hoop dat er in ieder geval wat verschil in mijn antwoorden zal zijn. Of dat ook echt zo is, zal ik over een paar jaar moeten zien ;)

  2. 12 oktober 2018 / 08:04

    Leuk boekje he? Ik heb die ook, maar dan in het Engels. Deze heet Q&A a day en die kocht ik alweer bijna 5 jaar geleden. In januari 2014 ben ik ermee begonnen en nu heb ik alleen oktober, november en december nog te gaan voordat hij uit is. Ik heb dus al bijna een overzicht over vijf jaar van mijzelf. Stiekem heb ik al wat volledige ingevulde vragen bekeken en sommige dingen zijn echt totaal anders, terwijl andere dingen helemaal hetzelfde zijn gebleven en er gewoon bijna letterlijk hetzelfde antwoord staat. Ik vind het heel waardevol om zo’n boekje te hebben, want je legt op deze manier vijf jaar van jezelf vast, wat leuke herinneringen zijn voor de toekomst.
    Jij ook veel plezier met je boekje! Ik hoop dat jij het, net als ik, ook vijf jaar volhoudt om in te vullen!
    Meaghan blogde over…Mijn eerste maand op de universiteit

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:17

      Wat leuk dat je al zo’n lange tijd trouw de vragen in het boek beantwoordt! Volgens mij is het echt een geweldig aandenken, zeker na vijf jaar. Juist leuk ook om te zien hoe je antwoorden in de loop der jaren soms totaal kunnen veranderen of juist precies hetzelfde zijn. Ook al zijn het vaak vrij korte vragen, soms kunnen de antwoorden daarop wel een goed beeld geven van hoe je ieder jaar in het leven staat :)
      Ik zie er ook al zo naar uit om over een jaar mijn eerste antwoorden te kunnen vergelijken. Ik ben heel benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten.

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:19

      Ik denk dat zo’n boekje met vragen om te beantwoorden inderdaad al wel makkelijker is dan een dagboek om bij te houden. Ik ben zelf ook echt heel slecht met dagboeken bijhouden en neem daar de tijd niet voor, maar zo’n vraag beantwoorden kost maar 1 minuut. Dat lukt me dus wel trouw elke avond zonder morren ;)

  3. 12 oktober 2018 / 09:27

    Dit vind ik ook een leuk boek. Ik ken het omdat een blog die ik lange tijd heb gevolgd wekelijks een artikel met een vraag per dag online liet komen. Okergeel, I love it! Die quote van Pipi Langkous vind ik altijd mooi :-).
    Femke blogde over…Films & series die ik onlangs heb gezien

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:20

      Wat een leuk idee van die blogger om de vragen in een artikel te verwerken! Het lijkt me best grappig om over vijf jaar op je antwoorden op een aantal vragen online terug te blikken. Maar goed, eerst maar eens vijf jaar het boek bijhouden, haha.

  4. 12 oktober 2018 / 09:39

    Het lijkt mij nog steeds een heel leuk boekje! Ik ben alleen bang dat ik er in vergeet te schrijven na een tijdje. Mij kennende kan dat zomaar gebeuren, whoeps. Ik zou dan elke dag een alarm af moeten laten gaan op mijn telefoon, haha! Het is wel echt heel leuk om na 5 jaar alles terug te lezen. Lijkt me leuk om die herinneringen allemaal terug te lezen. :) Misschien toch maar overwegen om er een keer eentje te kopen! Een vriendin van mij houdt het al 3 jaar elke dag vol en daar hoor ik ook hele positieve dingen over.
    Sandra blogde over…Blijmakers | Leuke herfst & winter pyjama’s #3

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:51

      Haha, ik ben ook zo iemand die dingen als een dagboek of een foto per dag moeilijk vindt om vol te houden. Maar ik moet zeggen dat ik het met dit boek wel makkelijker vind. Ik heb het boek op mijn nachtkastje liggen en alleen al dat is elke avond een goede herinnering om mijn vraag van de dag te beantwoorden ;) Tot nu toe gaat het in ieder geval goed. En als dat mij lukt, dan zegt dat heel wat, haha. Dus wie weet lukt volhouden jou met dit boek ook wel :)

  5. 12 oktober 2018 / 09:58

    Oh dat lijkt mij wel tof. Maar of ik het volhoud is een andere vraag, haha!

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:51

      Haha, daar was ik van tevoren ook wel een beetje bang voor. Maar op zich is één vraag per dag nog wel goed te doen. Zo’n vraag kost hooguit één minuut. Ik ben normaal ook niet echt goed met het volhouden van dit soort dingen, maar met dit boek gaat het me verrassend goed af :) Wie weet jou ook!

  6. 12 oktober 2018 / 10:14

    Ik heb ook Een vraag per dag! Volgens mij heb ik zelfs twee versies op twee verschillende verjaardagen gekregen haha. Ik vind het erg leuk en inderdaad, zoals je zegt een stuk persoonlijker omdat je een soort herinnering hebt om later op terug te kijken. Ik merk alleen wel dat ik het vaak vergeet in te vullen. Maar ach, dat is niet erg. Het is leuk wanneer je het invult, maar het hoeft geen verplichting te zijn :)

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:53

      Precies! Het maakt ook niet heel erg uit als je een keer een dag vergeet om de vraag voor die dag te beantwoorden. Waarschijnlijk zal je antwoord de volgende dag niet totaal verschillend zijn, haha.
      Leuk dat je ook twee van deze boeken hebt om in te vullen! Het is toch voor later een mooie herinnering om alles te kunnen teruglezen :)

  7. Merel
    12 oktober 2018 / 10:36

    Ik heb dit boek en ben inmiddels al 3 jaar bezig met invullen. Hoe langer je bezig bent, des te leuker het wordt. Als ik nu ga schrijven zie ik ook mijn antwoord van vorig jaar en het jaar daarvoor. Sommige vragen krijgen ieder exact hetzelfde antwoord en sommige vragen krijgen een totaal ander antwoord. Heel grappig om te zien van jezelf.

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:54

      Wat leuk dat je al drie jaar trouw zo’n boek invult! Ik kan me voorstellen dat het zeker na een paar jaar heel leuk is om de vragen te beantwoorden en om oude antwoorden terug te lezen. Ik ben ook nu al heel benieuwd of mijn antwoorden over een paar jaar heel anders of juist hetzelfde zullen zijn :)

  8. 12 oktober 2018 / 10:42

    Ik heb zelf ook zo’n boekje! Maar als ik heel eerlijk ben, kan ik de laatste keer dat ik er in schreef niet meer herinneren, oeps! Hopelijk heb jij meer discipline om het vol te houden, zo’n boekje lijkt me namelijk heel leuk om later op terug te kijken.

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:56

      Haha, oeps! Het vraagt inderdaad wel om wat doorzettingsvermogen om het boek elke dag in te vullen. Wat mij helpt, is dat het boek op mijn nachtkastje ligt. Daardoor vergeet ik ‘s avonds niet snel om de vraag van die dag te beantwoorden. Maar ik ben natuurlijk pas twee maanden bezig, dus het is even afwachten hoe ik er over vijf jaar in sta, haha.

  9. 12 oktober 2018 / 10:59

    Leuk boekje! En inderdaad tof om te zien wat er dan in je leven gebeurt. Je hebt ook van die 1 Photo a Day trajecten, vind ik ook tof. Ik ben overigens van het kaliber: “wel starten, niet afmaken” en dus zou zoiets bij mij in een hoekje verdwijnen…

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 22:59

      Dat soort ‘photo a day’-uitdagingen vind ik zelf ook erg leuk. Ik heb een paar jaar geleden ooit zelf zoiets gedaan. Toen maakte ik elke dag een selfie, zodat ik na een jaar kon zien of ik veel was veranderd in dat jaar tijd. Dat viel nogal mee, haha. Na een jaar was ik daar ook wel klaar mee.
      Maar een invulboek als dit vind ik dan weer wel leuk om bij te houden, vooral ook omdat dit vrij korte en eenvoudig te beantwoorden vragen zijn. Dat helpt al mee om het boek daadwerkelijk helemaal in te vullen.

  10. 12 oktober 2018 / 12:59

    Leuk hè, zo’n boek! Ik heb er eentje met een groen/blauwe kaft, Een vraag per dag. Maar eigenlijk precies hetzelfde. Ik vul hem al vier jaar trouw in! Als ik hem helemaal ingevuld heb ga ik er ook een stukje over schrijven. Daarna ga ik ook aan deze beginnen die ik van jou gekregen heb!

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 16:45

      Toen ik het boek aan jou gaf, was ik er zo enthousiast over dat ik het bij de IJ-hallen niet kon laten liggen om ook aan mezelf cadeau te doen :) Ik vind het tot nu toe echt leuk om in te vullen. Wat goed dat jij jouw blauwe variant nu ook al vier jaar lang trouw invult. Dat levert uiteindelijk echt een mooi boek vol herinneringen op.

  11. 12 oktober 2018 / 18:47

    Wat een grappig idee! Ik denk niet dat het iets voor mij is, maar ik vind het wel tof dat het boekje verschillende jaren bestrijkt en je kunt zien wat jou de afgelopen 5 jaar heeft beziggehouden. :-)
    Inge | Monsieur Mango blogde over…Mediteren, wat is dat eigenlijk?

    • Romy
      Auteur
      12 oktober 2018 / 23:02

      Inderdaad! Juist dat vond ik zo leuk aan dit boek :) Voor mijn gevoel heb ik hier veel meer aan dan aan een invulboek dat je in één keer volledig invult.

  12. 13 oktober 2018 / 22:55

    Ik ken dit boekje, het ligt op mijn ‘nachtkastje’. Maar het probleem is dat ik geen pro ben in boekjes bijhouden. Wat eigenlijk echt wel jammer is. Want ik lees het wel eens terug en dan denk ik soms aan mooie herinneringen terug, en die geven me dan terug een goed gevoel. On the road to memory lane zoals ze dan zeggen. Je hebt trouwens echt een schattig handschrift Romy! Het past helemaal bij je persoonlijkheid.

    Over herinneringen gesproken, gisteren was het precies 1 jaar geleden dat mijn facebook gehackt werd. Gek hoe snel de tijd gaat en hoeveel er verandert in een jaar. Ik vind het stiekem wel leuk dat ik nu elke dag een herinnering zal krijgen wanneer ik wat heb gepost. Mijn familie vertelde zo vaak dat facebook hen een herinnering had gegeven of getoond en dan besefte ik dat ik het wel jammer vind dat ik dat niet meer heb. Dat is echt het enige wat ik vervelend vind aan het hele hack-gebeuren. Voor de rest zag ik het gewoon als een frisse start op facebook
    Nikita blogde over…The Power of Music ~4~

    • Romy
      Auteur
      14 oktober 2018 / 11:50

      Wat leuk dat je dat zegt over mijn handschrift! Dankje! :) Haha, ik vind mijn handschrift altijd maar wat rommelig, maar ben er inmiddels wel aan gewend.
      Ik kan me voorstellen dat het bijhouden van zo’n boekje wel iets meer moeite kost dan erin beginnen. Bij mij helpt het dat het naast me op mijn nachtkastje ligt, waardoor ik er niet zomaar omheen kan. Maar zo te horen heb je die tip al geprobeerd ;)
      Inderdaad wel mooi dat je nu op Facebook weer herinneringen ontvangt aan belangrijke mijlpalen of leuke posts die je eerder hebt geplaatst. Ik vind dat ook altijd wel tof. Zo zag ik laatst dat ik een paar jaar geleden in Praag was. Door die reminder kwamen alle herinneringen weer even bovendrijven :)

  13. 15 oktober 2018 / 09:21

    Lijkt me inderdaad een heel leuk boekje om bij te houden. Ook leuk om als cadeau te geven <3

  14. 15 oktober 2018 / 17:11

    Wat een leuk boekje en wat een mooi rond handschrift heb je. Viel mij gelijk op. :)
    Vraag mij alleen wel af of het niet lang is om vol te houden, vijf jaar lang elke dag wat schrijven. Ik ben niet zo sterk in zo iets bij te houden, een jaar red ik soms al niet eens…
    Ben wel heel benieuwd hoe anders je antwoorden over vijf jaar zullen zijn. Ik kijk alvast uit naar je blogpost van over vijf jaar! :)
    Giovanna Jansen blogde over…Schrijven is schrappen

    • Romy
      Auteur
      15 oktober 2018 / 22:47

      Wat leuk, je compliment over mijn handschrift! Dankjewel! :)
      Zo’n boek bijhouden vraagt inderdaad wel om wat doorzettingsvermogen. Tot nu toe lukt het me. Als je het een keer vergeet, maakt het op zich ook niet zo uit als je de vraag de volgende dag beantwoordt. Dat scheelt ;) Ik hoop het boek in ieder geval zeker vijf jaar bij te houden. Al is het alleen al omdat ik zelf ook heel nieuwsgierig ben naar mijn verschillende (of juist totaal niet verschillende) antwoorden in de loop der jaren ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge