Colmar huisjes

Een week Zwarte Woud | Mijn (soms letterlijke) vakantie-hoogtepunten

 • 11 juli 2022
 • 12 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Op reis

Wauw, het zit er alweer op! Vandaag zetten we voet op Nederlandse bodem na een week tussen de Duitse heuvels. We reden vele kilometers door de natuur, bewonderden stadjes die ik tot nu toe alleen van Pinterest kende, zetten onze tanden in de lekkerste Kartoffeln (aardappels), deden onze beste pogingen om ons middelbare-school-Duits weer eens af te stoffen en maakten samen herinneringen voor het leven. Omdat herinneringen vasthouden nog beter gaat als ik schrijf, hierbij een kleine terugblik in lijstjesvorm op onze week weg. Dit waren de letterlijke en figuurlijke highlights. 

1. Onze succesvolle roadtrip richting Simonswald

In de zes jaar dat ik mijn rijbewijs heb, had ik nog nooit buiten de Nederlandse landsgrenzen gereden. De heenweg naar onze vakantiebestemming was mijn vuurdoop en het rijden bleek gelukkig lang niet zo spannend als ik me had voorgesteld. Om en om reden we de vele kilometers richting ons appartement in Simonswald. Alsof het universum me goed gezind was, kreeg Bart tijdens zijn stukken alle omleidingen en kwam ik er zonder al te veel wegwerkzaamheden van af. Ik was trots op mezelf dat ik eindelijk over de grens, zelfs over smalle bergweggetjes, vele kilometers heb gemaakt (dé manier om van rijangst af te komen). En ik was trots op ons dat we na acht uur rijden voor de juiste deur stonden. Zonder routediscussies onderweg, met frisse vakantiezin. 

z5
Simonswald Airbnb

2. Ons appartement met wijds uitzicht

Een heuvel vol bomen voor je deur is toch wat anders dan een doorgaande weg en een busbaan. We hebben het erg getroffen met ons appartement. We zaten op de bovenste etage van een Ferienhaus. Zo’n typisch Duits vakantiehuis met houten plafonds, buitenmuren in een vrolijk kleurtje en een balkon waar je eerste kop thee van de dag vanzelf al lekkerder smaakt dan aan je keukentafel thuis. 

Hoewel koken op twee pitjes een kleine uitdaging was (op de Airbnb-foto’s leek het toch echt een groter fornuis te zijn) met ons dieetwensenlijstje (Bart glutenvrij en vlees, ik vegetarisch, wel gluten en geen lactose). Maar we made it! Curry’s blijken maar weer eens de beste maaltijden te zijn en je wordt tenminste creatief van beperkte kookopties. 

Wij zaten in deze Airbnb in Simonswald. Kan hem je énorm aanraden! De prijs viel me erg mee voor een best luxe appartement met ruime woonkamer, groot balkon (in de schaduw), prachtig uitzicht en zelfs een sauna waar je twee dagen per week gratis gebruik van kunt maken.

Colmar huisjes

3. Colmar: mijn Pinterest-droom

Járen geleden kwam ik dit mooie Disney-achtige dorpje tegen op Pinterest. De foto’s van dit pittoreske plaatsje werden direct op mijn ‘Droombestemmingen’-bord gepind. Een nog grotere droom was het om er nu in het echt rond te lopen! Het centrale straatje bleek er in het echt minstens zo vrolijk gekleurd uit te zien als op de foto’s. Verder was het heerlijk om na jaren weer eens rond te lopen in het land van de croissants en de mooie zangerige taal (waarvoor mijn taalvaardigheid overigens ter plekke héél diep weggezakt bleek; ik vergat spontaan al mijn Franse woorden). 

4. DM-shoppen

Tijdens een bezoekje aan Duitsland kan ik niet anders dan minstens één Duitse drogist binnenlopen. Hier is alles veel goedkoper dan bij Kruidvat en Trekpleister en ze hebben er fantastische producten, onder andere voor onder de douche. Ik vond dat ik me erg had ingehouden qua aankopen en kwam met een bescheiden setje douchegel en wat crèmes thuis. Wel heel blij mee! Onze beste score? De elektrische tandenborstel van Oral B. Bart kwam met het idee om eens te checken of de tandenborstel die we sowieso al wilden kopen in Duitsland goedkoper is dan in Nederland. Wat bleek? Het verschil was € 30! Uiteraard maakten we daar dankbaar gebruik van en reden we dus met een iets betaalbaardere Cross Action-tandenborstel weer naar huis. Konden we die € 30 mooi aan leukere dingen uitgeven. Lekkere etentjes bijvoorbeeld.

z1

5. Kartoffeln en zoektochten naar perfecte restaurantjes

Als het op eten buiten de deur aankomt, kan ik me eindeloos verliezen in zoektochten naar hét perfecte tentje. Dat bleek in Duitsland een iets grotere uitdaging, omdat het menu bij de plaatselijke restaurants vooral bestond uit schnitzels en bratwurst. Niet wat ik als vegetariër graag op mijn bord zie! Maar de zoektocht slaagde in het plaatsje Freiburg. Daar at ik de lekkerste Kartoffeln ooit, in een ietwat bijzondere combinatie met hummus. Maar hé, wel lekker! Daarnaast lunchten we met Johanna (een trouwe bloglezer die in Zwitserland woont) op haar aanraden bij Metropol Waldshut. De porties daar waren allesbehalve karig en ik heb nog nooit zulke lekker gekruide groenten gegeten. 

z2

6. Watervalwandelingen

In een mooi gebied als het Zwarte Woud kun je het bijna niet maken om je wandelschoenen thuis te laten. We hebben er dan ook heel wat wandelkilometers op zitten. De mooiste wandeling was die naar de top van de Triberg-watervallen. Kostte wat spierpijn in de kuiten en een verbrande nek, maar het leverde een paar fantastische uitzichten op. Wat een magisch gezicht, zo’n stukje ruige natuur midden tussen de heuvels! Ik vond het sowieso geweldig hoe de afwisseling van ruige natuur en gezellige steden is in dit stukje Duitsland. Vanuit waar wij zaten, had je zowel de mooiste natuurgebieden als de leukste stadjes binnen een half uur rijafstand. 

rodelen bij Todtnau

7. Als een kind zo blij op de rodelbaan

Dit was één van de keiharde eisen die ik had voor onze vakantie: als we naar Duitsland gaan, dan wil ik rodelen. En wel op een échte rodelbaan, zoals ze die alleen in het buitenland hebben. Wij vonden na een rondje googelen en kritisch naar rodelbanen kijken de grootste Sommerrodelbahn van Duitsland in Todtnau. Bijna drie kilometer lang roetsjten we van de berg af met de vaart er goed in. Ik ben in het algemeen een held op sokken, maar op de rodelbaan komt de waaghals in mij naar boven, trap ik in bochten liever niet op de rem en vind ik het fantastisch om de zenuwen door mijn hele lijf te voelen gieren. Het kind in mij kon haar hart ophalen! Als je naar een rodelbaan gaat in het Zwarte Woud, ga naar deze! Krijg je geen spijt van.

8. Lunchen in Waldshut

Al zolang ik me kan herinneren, zie ik de leuke en vrolijke reacties van Johanna onder mijn artikelen staan. Zo leuk dat ze spontaan een berichtje stuurde of we elkaar in Waldshut konden ontmoeten! Het was gezellig om eens in het echt bij te praten op een plek zo ver van Aalsmeer vandaan. De lunch was heerlijk, de gesprekken waren fijn en het dorpje Waldshut bleek ook een kleurrijke bestemming te zijn. Heel leuk om zo ook eens dicht bij de Zwitserse grens te zijn! Wat de ontmoeting zo mogelijk nog beter maakte: Johanna had een hele stapel Zwitserse chocoladerepen voor ons meegenomen. De eerste daarvan zijn inmiddels geplunderd, omdat ik me onmogelijk kon inhouden. Extra pure chocolade met noten is mijn nieuwe liefde!

zwarte woud 16

9. De B500-route 

Van alle wegen waar we overheen hebben gereden, is dit zonder twijfel de allermooiste. Pas bij thuiskomst ontdekten we dat de B500-route door de wegen en langs de meren zelfs als toeristische trekpleister op zich bekendstaat. Daar kon ik best inkomen, want het was een prachtig gezicht om ver over de meren uit te kijken, met alleen hier en daar een huisje langs de rotswanden. Ik heb niet eerder zo’n mooie route gereden. Overigens heb ik ook niet eerder zo’n bergachtige weg met na elke vijfhonderd meter een scherpe bocht gereden. Dus hoe mooi de route ook was, het moment dat we het dal inreden en de bochten achter ons lieten, was ook een hoogtepunt op zich. Niet letterlijk, wel figuurlijk. 

10. Tikkerdetik zonder opdrachten

Als ik uit mijn standaard werkritme ben, komt de bloginspiratie vaak vanzelf opzetten. Dat was op vakantie al helemaal het geval. Ik tikte vaak ‘s ochtends als Bart nog sliep hele conceptartikelen uit. Niet omdat dat moest of omdat ik mezelf daartoe verplicht voelde, maar gewoon omdat ik daar op dat moment zin in had. Ik ben gek op die schijfmodus. Dat je spontaan een idee hebt en op een random moment besluit om dat eens uit te werken. De schrijver in mij wordt heel gelukkig van het vakantieritme.

Tussen het tikken door dacht ik ook veel na over mijn bedrijf. Wat voor opdrachten wil ik blijven doen? Wat doe ik liever niet meer? Hoe wil ik meer rust inbouwen in werkweken? Zijn er nieuwe uitdagingen die ik nu niet heb, maar wel graag wil oppakken? Dit klinkt allemaal misschien wat groots. Is het niet. Verwacht geen drastische ommezwaaien. Maar ik vind het wel mooi om op die manier te reflecteren op mijn werk en bij thuiskomst met een frisse lei te beginnen zonder me in de waan van de dag te verliezen. 

z3

11. De stadjes

Ik ben naast een natuurliefhebber ook echt een stadsmens. Mij maak je dolgelukkig als ik in onbekende steden tussen de mensen loop. Grappig genoeg vind ik het als introvert juist rustgevend om tussen de onbekende mensen geheel anoniem in een druk stadscentrum te zijn. Dan kan ik alle drukte prima van me af laten glijden. Anyway, de stadjes dus! Daar heb ik ook van genoten hier. We zijn onder andere naar Freiburg, Colmar, Waldskirch en Waldshut geweest. Elk stadje zag er weer anders uit, had zijn eigen Duitse boetiekjes met traditionele souvenirs (niet dat ik daar ooit wat koop, maar het rondkijken vind ik wel leuk) en had wel weer mooie dingen die om een foto vroegen. 

z4

12. De avondwandelingen

Thuis in Nederland zit ik ‘s avonds na het eten graag thuis op de bank, voor mijn laptopscherm of in elk geval ergens met een kop thee naast me. Op vakantie ontpop ik mezelf zowaar tot een avondwandelaar. Het is heerlijk om net voor zonsondergang de laatste glimpen zonlicht op te vangen en te zien hoe mooi de omgeving hier is. Dat was voor mij ‘s avonds hét moment om steeds te beseffen hoe anders en bijzonder het hier is in vergelijking met ons Randstad-dorp. Elke avond weer genieten, vooral in de prachtige omgeving die het Zwarte Woud is. 

13. De supermarktspeurtochten

Buitenlandse supermarkten maken me heel gelukkig. Vooral flinke supermarkten waar de kans groot is dat ze je niet vreemd aankijken als je het woord “vegetarisch” laat vallen. Dat kwam in Duitsland gelukkig helemaal goed. Ik vind het fantastisch om dan voor een schap met onbekende potjes te staan, alle etiketten te lezen en vervolgens zorgvuldig een potje met mango-chilispread of een ander vreemd goedje uit te zoeken dat me het proberen waard lijkt. Op die manier kwamen we bijvoorbeeld ook vegan en glutenvrije mini-hamburgers tegen, die een grote hit bleken. We hebben zelfs een koeltas gekocht om wat van die Duitse koellekkernijen mee naar Nederland te “smokkelen”.

zwarte woud 17

14. De Pippa-hereniging

Misschien ligt het aan mijn heimwee (waar ik zelfs tijdens de meest geweldige vakanties bij vlagen last heb!), misschien aan mijn intens grote Pippa-liefde, maar dat ik nu naar huis rijd met de gedachte aan de Pippa-hereniging maakt me ook een gelukkig mens. Hoe heerlijk vakantie ook is, ik ben ook intens gelukkig als ik weer thuis ben. Met een hoofd vol herinneringen, een opgeladen energietank én met extra zin om weer in mijn eigen bed te slapen, met Pip te knuffelen en op ons eigen heerlijke fornuis met zes pitten te koken. Wat een luxe eigenlijk!

Oh ja, waar ik ook zin in heb: blogs uittikken over onze beste vakantietips in het Zwarte Woud. Die volgen vast zeer binnenkort. 

Ben jij weleens in het Zwarte Woud geweest?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 11 juli 2022 op 6:16 am - Beantwoord

  Gezellig! Zelf zijn we in Berlijn en Keulen geweest, samen. Ook leuk, maar Italië is toch waar mijn hart ligt. Trouwens, Zürich is ook een stad die ik nog eens wil bezoeken. Daar hebben we ook genoten. Jullie hadden trouwens ook fijn weer! Klinkt als een ontspannen vakantie. Misschien eens een kartoffeln recept uitproberen, thuis?

  • Johanna 11 juli 2022 op 8:54 am - Beantwoord

   Klopt, Zürich is een mooie stad met oud centrum, veel groen en aan het meer. Alleen qua overnachtig wat prijzig. Woon er al 25 jaar!

  • Romy 17 juli 2022 op 9:17 pm - Beantwoord

   Berlijn en Keulen zijn ook allebei prachtige steden! De Kartoffeln gaan zeker een keer op tafel komen hier 🙂 Ik ben meestal geen groot aardappelfan, maar ga graag de uitdaging aan om ze eens net zo lekker te maken als in het restaurant (of nou, een poging te doen daartoe).

 2. Johanna 11 juli 2022 op 8:52 am - Beantwoord

  Leuk bericht. Jullie hebben echt alle uithoeken bekeken. Die waterval ken ik nog niet. Ooit langs gereden. En helemaal gelijk, thuis komen, eigen bed en eigen poes is heerlijk. Ben benieuwd hoe Pippa reageert.

  • Romy 17 juli 2022 op 9:14 pm - Beantwoord

   De waterval is zeker een aanrader om eens naartoe te gaan. De wandeling naar de waterval toe is al prachtig op zich! Maar stiekem zijn er volgens mij op wel meer plekken in het Zwarte Woud prachtige watervallen te vinden. Vast ook ergens dicht bij de Zwitserse grens 🙂

 3. Naomi 11 juli 2022 op 10:52 am - Beantwoord

  Wat is het daar mooi! Volgens mij hebben jullie wel alles uit de week weten te halen. Ik krijg spontaan zin om ook eens die kant op te gaan.

 4. Darina 11 juli 2022 op 11:31 am - Beantwoord

  Jullie hebben een prachtige vakantie gehad. Het Zwarte Woud is zo mooi, ben er in mijn kinderjaren geweest. Leuk al die dorpjes met de vakwerkhuisjes, heel sfeervol allemaal.

 5. Simone 11 juli 2022 op 4:34 pm - Beantwoord

  Wauw, wat ziet dat er mooi uit daar! Ik ben er dus nog nooit geweest, maar nu wil ik er zeker weten eens naar toe!

 6. Zo simpel is dan geluk 11 juli 2022 op 7:23 pm - Beantwoord

  Fijn om te lezen dat je zo genoten hebt van jullie vakantie. Het is aan je foto’s te zien echt enorm mooi daar!

 7. Meaghan 18 juli 2022 op 12:59 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad! Heel leuk om te zien. Wat een prachtige huizen staan daar allemaal! Lijkt me echt een hele fijne omgeving om tot rust te komen. Ik ben nog nooit in het Zwarte Woud geweest, maar het staat wel echt op mijn lijstje, zeker na het lezen van dit artikel.

 8. Saskia 30 juli 2022 op 1:01 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijke vakantie hebben jullie gehad, lekker opgeladen en vol met mooie herinneringen 🙂

 9. Ton Janssen 8 juli 2023 op 3:24 pm - Beantwoord

  Een leuk verhaal over een prachtige vakantie. Ik kwam je verhaal met mooie foto’s toevaliig tegen, zoekende naar info over het Zwarte Woud. Mijn vrouw en ik zijn van plan daar in september voor een week heen te gaan en daarna door te rijden naar de Bodensee voor nog een week.
  Ton Janssen

Recente blogs

Blijer in 60 minuten | 15 tips om je beter te voelen

21 augustus 2017|Positiviteit|

Voel je je niet zo goed of wil je je gewoon nóg beter voelen? Gelukkig zijn er genoeg kleine dingen die je kunt doen om een dag net iets vrolijker door te komen. En nee, daarvoor hoef je niet een duur dagje weg te gaan, uren kwijt te zijn of een dure designerjurk aan te schaffen. Ook in hele korte tijd (en zonder geld) kun je al hele simpele dingen doen om jezelf een goed gevoel te geven. Dat kan soms al in 60 minuten of zelfs in een paar seconden tijd. Kijk je mee naar mijn 15 tips om je beter te voelen?

Meer tijd voor jezelf? (7 tips!) | Let's do this!

2 januari 2018|Persoonlijke groei|

Zoals ik op 1 januari 2018 al bekendmaakte, wil ik graag meer tijd aan mezelf te besteden. Als puntje bij paaltje komt, vind ik dat alleen nog best een uitdaging. Ik ben graag lekker actief en altijd bezig. Stilzitten heeft in mijn woordenboek nog geen plekje veroverd. Maar waar een wil is, is een weg. Ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt en besloot daarom een aantal tips te bedenken om mezelf (en jou misschien ook) vooruit te helpen. Dit zijn 7 tips voor meer tijd voor jezelf.

Inkiekje #75 | Van kerstgourmet naar oudejaarsconferences (en alles daartussenin)

3 januari 2023|Persoonlijk|

2022 zit erop en daarmee ook mijn paar dagen kerstvrij. Onze weken waren tot de nok toe gevuld. Kerstvieringen, verlaten gourmetdiners, oudejaarsconferences, boekencadeaus en katten om uit kerstboomslingers te trekken bijvoorbeeld. Ik neem je mee in mijn laatste twee weken van het jaar. Van de bakkerij in Amsterdam tot de oliebollenfabriek bij mijn schoonvader thuis en ook een minder mooi besefmoment over hoe belangrijk genieten van het leven is. Kiek maar mee!