zomerjurk in de winter

Een zomerjurk dragen in de winter (ook als koukleum!) | 7 tips

 • 3 december 2019
 • 34 Reacties
Categorieën: Outfits

Mijn zomerkleren in de winter opbergen? Daar doe ik niet aan. Of nou ja, natuurlijk draag ik in de zomer geen dikke truien en in de winter geen weinig verhullende jurkjes. Maar verder trek ik in het najaar nog net zo lief mijn zomerkleding uit de kast. Ik vind zomerjurkjes gewoonweg te leuk om ze in de winter stof te laten verzamelen. De truc om je jurken nog gewoon te kunnen blijven dragen? Gewoon slim combineren! Met deze 7 tips kun je je zomerjurk dragen in de winter. En dat uiteraard zonder kou te lijden.

Een zomerjurk dragen in de winter

Mensen verwachten bij mij vaak dat ik een kast vol kleding heb. Mijn kledingkast is inderdaad een flinke slag groter dan die van de gemiddelde man, maar stápels kleding heb ik niet. Zo heb ik niet meer dan een stuk of zeven truien liggen. Geen straf, want zonder een uitpuilende kast word ik een stuk creatiever met outfitcombinaties en komen mijn zomerjurkjes ook in de winter nog eens van pas. Twee vliegen in één klap! Want een zomerjurk in de winter dragen, waarom niet?! Daar is wel een mouw aan te passen.

outfit herfst roze vest en jurk
roze outfit roze teddy-jas

1. Met een vest zit je altijd goed

Nog even over het spreekwoord “er een mouw aan passen”. Dat kun je dus ook letterlijk nemen. Dankzij warme vesten kan ik een zomerjurk dragen in de winter zonder mouwloos door het leven te hoeven gaan. Zelf vind ik lange en wijd vallende vesten het leukst. Die maken een jurkje meteen iets stoerder. Ik kies meestal voor een vest in dezelfde kleurstelling als de jurk of ga juist voor een mooie contrastkleur.

Laatst tikte ik al tweedehands dit fijne vest op de kop, maar ik hoop ook nog een mooi nieuw exemplaar te scoren voordat het echt koud wordt. Streepjes, stippen of bloemetjes en een vrolijk kleurtje – dan ben ik blij. Ik denk dat ik maar eens goed bij OTTO ga rondneuzen tussen de mooie vesten die ik in de webshop tegenkwam. Ik zag al een paar wegkruipvesten voorbijkomen waarin ik de winter wel doorkom.

2. Ook jasjes zijn een goed idee!

Wel je blote armen bedekken, maar liever geen dik vest? Dan is een (spijker)jasje ook een goede optie om je zomerjurk in de winter te dragen. Zeker als je graag op de nette toer gaat, zijn jasjes ideaal. Jasjes gebruik ik zelf vooral bij jurkjes die losjes om mijn lichaam vallen. Met een vest kan de outfit dan wat rommelig worden, terwijl de combinatie met een jasje het iets chiquer maakt. Een blazer kan ook trouwens, als het niet al te koud is.

Zelf heb ik een hele collectie aan blazers (bijna allemaal tweedehands gekocht!) hangen, waar ik nog wel even mee verder kan. Maar mijn spijkerjasjescollectie bestaat uit welgeteld één jasje. Misschien is het dus ook weer eens tijd om een nieuw fijn spijkerjasje uit te zoeken, bijvoorbeeld bij OTTO.

zwarte jurk met borduursels
vergane glorie spijkerjas met borduurwerk

3. Pak er een trui bij

Laagjes zijn sowieso een goed idee in de winter. Hoe meer laagjes, hoe beter je de kou kunt trotseren. Als je het niet erg vindt om de bovenkant van je zomerjurk te verstoppen, dan is een trui over de bovenkant dragen ook een goede optie. Multifunctioneel, zo’n zomerjurk! Zonder het te weten heb je niet alleen een jurk, maar ook een rokje (met verstopte bovenkant) in handen. Vooral leuk bij een jurk die niet al te wijd valt!

4. Maak van je jurk een top

Het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Door een rokje over je zomerjurk heen te dragen, verandert je zomerjurk in één klap in een mooie top. Combineer de “top” met een mooi jasje, een strakke rok en een panty. Zo kun je je zomerjurk in de winter dragen op een andere manier dan anders.

steps mintgroene blazer met bloemen

5. Hemdjes – altijd goed!

Laagjes – ik zei het al – zijn in de winter een goed idee. Ook onder je zomerjurk kun je meerdere laagjes opbouwen. Trek er bijvoorbeeld een hemd onder aan voor extra warmte. Of draag een extra dikke panty, zodat geen enkel vlaagje gure wind je benen nog kan bereiken. Hoge laarzen zijn ook slim. Zo maak je je zomerjurkje meteen wat stoerder.

6. Draag je jurk over een blouse

Een blouse met lange mouwen onder een jurk? Kan zeker! Vooral bij een blouse met bijzondere (bijvoorbeeld wijd uitlopende) mouwen kan dat hartstikke leuk staan. Ik heb deze tip zelf nog niet eerder geprobeerd, maar ben direct geïnspireerd om het een kans te geven. Meteen een goede reden om mijn favoriete blouses ook in de winter vaker uit de kast te halen!

7. Mix met (warme) accessoires

Ten slotte kun je met accessoires heel wat koukleumproblemen oplossen. Dankzij een fijne sjaal heb je geen last meer van een koude nek bij een laag uitgesneden jurk. Met stevige winterlaarzen voorkom je verkleumde voeten. En aan je benen kun je natuurlijk een zo dik mogelijke panty dragen. Er schijnen zelfs panty’s te bestaan met een fluweellaag aan de binnenkant. Verder kun je je zomerjurk in elke outfit opleuken met een mooie riem. En heb je een fijne mantel of een andere lange jas (ik ben nog steeds verliefd op mijn gele exemplaar!), dan is de kans überhaupt klein dat jij nog kou zult vatten.

Meer inspiratie nodig? Ik vond deze video van Sarah Rebecca ook leuk en inspirerend om te zien.

Een ding is wat mij betreft zeker: een zomerjurk in de winter dragen is zeker geen slecht idee. Je zomerjurk zal je vast dankbaar zijn dat hij niet nog maanden op de plank hoeft te blijven wachten op de eerste zonnestralen.

Draag jij weleens zomerkleding in de winter?

zomerjurk in de winter dragen tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 3 december 2019 op 6:41 am - Beantwoord

  Fijne tips. Ik wil nog weleens blousjes, shirtjes en hemdjes door dragen in de winter gecombineerd met een vest.

 2. Sanne 3 december 2019 op 7:17 am - Beantwoord

  Ik berg mijn zomerkleding ook niet op tijdens de koudere maanden. Ik draag niet alles het hele jaar door, maar een groot deel toch wel. Met zo’n vestje of jasje kan dat prima! Jurkjes draag ik helaas niet zo veel, want… Ik heb er nu eenmaal niet zo veel. Dit is wel iets wat ik volgend jaar wat meer wil doen. Vind zo’n jurk met een vest of trui trouwens ook heel leuk staan!

  • Romy 9 december 2019 op 11:48 pm - Beantwoord

   Een vestje of jasje met zomerkleding is inderdaad een ideale combinatie. En volgens mij heb jij hét excuus om volgend jaar (na je no-buy) op een kleine jurkenjacht te gaan. Jurkjes zijn zo fijn om te hebben, zowel in de zomer als in de winter.

 3. Lianne 3 december 2019 op 7:27 am - Beantwoord

  Mijn moeder was vroeger van het principe: in de winter bergen we alle zomerkleren op en andersom. Dat zit er bij mij nog steeds een beetje in. Ik trek mijn zomerjurkjes dus ook nooit aan in de winter, of ik moet op vakantie gaan of zo. Net als wat jij zegt vind ik het vaak te koud voor zo’n jurkje. Rokjes met een mooie blouse of blazer trek ik dan wel weer aan, vooral als ik een avondje eropuit ga!

  • Romy 9 december 2019 op 11:50 pm - Beantwoord

   Zomerjurkjes kunnen inderdaad wat aan de koude kant zijn in de winter. Maar in combinatie met een echt dik vest of trui gaat het vaak eigenlijk wel. Het is soms net de goede combinatie vinden.
   Een rokje met een blouse of blazer is trouwens ook altijd een geslaagde combinatie. Ik vind je dat altijd erg mooi staan 🙂

 4. Hermien - KouweKleren 3 december 2019 op 8:15 am - Beantwoord

  Ik berg een deel van mijn kast op, in de winter heb ik gewoon niet zo’n zin in mijn bloenetjesrok. Maar de meeste kleding draag ik sowieso het hele jaar. Ik vind zo’n pluizig jasje als die roze van jou echt een topper in deze combinaties, die geeft echt een vrolijke, winterse vibe.

  • Romy 9 december 2019 op 11:54 pm - Beantwoord

   Dank je! Ik vind dit soort jasjes ook echt een uitkomst. Deze heb ik ooit tweedehands voor € 4,- op de vrijmarkt gescoord en heeft me nu al op heel wat winterse dagen gezelschap gehouden 🙂

 5. Naomi 3 december 2019 op 8:26 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik hang mijn zomerkleding in de winter opgepropt ‘weg’, maar ik mis echt mijn rood met witte stippen jurk. Misschien moet ik het toch eens een kans geven…

  • Romy 9 december 2019 op 11:55 pm - Beantwoord

   Zeker doen, hoor! Zo’n vrolijke jurk brengt meteen wat extra kleur op een donkere winterse dag 🙂

 6. Iris 3 december 2019 op 8:30 am - Beantwoord

  De outfit met dat roze bontjasje is leuk. Ik draag nu ook nog jurkjes en in de winter ook wel. Met een trui er overheen kan het prima.

 7. Liset - Beautydagboek 3 december 2019 op 8:43 am - Beantwoord

  Als ik een mooie jurk wil dragen in de winter, pak ik er mijn warme panty’s bij en doe ik laarsjes aan. Een dik vest erover heen en hoppa, klaar! Goede tips geef je, want zo’n jurkje kun je natuurlijk lekker doordragen. Wel zorg ik ervoor dat het niet al te frisse, zomerse kleuren zijn. In de winter geef ik toch de voorkeur aan herfsttinten :).

  • Romy 9 december 2019 op 11:55 pm - Beantwoord

   Echt felle tinten draag ik inderdaad in de winter ook wat minder. Mijn knalblauwe jurk komt dan bijvoorbeeld wel ergens achterin de kast te hangen. Maar net wat je zegt, andere jurkjes zijn vaak in combinatie met een paar warme items prima ook in de winter te dragen. Juist leuk!

 8. Meaghan 3 december 2019 op 8:44 am - Beantwoord

  Fijne tips! Mijn zomerjurkjes hangen dus eigenlijk heel de winter in de kast… Maar op deze manieren kun je het inderdaad ook gewoon in de winter aan als je het met wat warmere items combineert! Ik hou echt van jurkjes, maar in de winter draag ik ze dus eigenlijk heel weinig. Alleen met de feestdagen doe ik meestal een jurkje aan. Ik kan best een keer een jurkje aan met een heerlijk warm vest of een blazer! Daar had ik eigenlijk nog niet zo over nagedacht, omdat zomerkleding bij mij gewoon heel de winter niet wordt aangeraakt haha!

  • Romy 9 december 2019 op 11:57 pm - Beantwoord

   Wat mij betreft is het zeker het proberen waard, een zomerjurkje in de winter aantrekken. Als je er wat warme items bij aantrekt, is het prima te doen qua kou. En ik vind het zelf wel een leuke afwisseling op de vele truien die ik anders in de winter steeds aantrek 🙂

 9. bychristiana 3 december 2019 op 8:46 am - Beantwoord

  Ik zie inderdaad ook steeds vaker outfits met een trui over een jurk. Dat ga ik ook eens proberen. Ik draag zelf ook veel jurken en ik heb er inderdaad een paar die het hele jaar door kunnen, qua kleuren en qua materiaal. In de winter draag ik er dan gewoon een panty onder. Andere jurkjes vind ik weer echt meer ‘zomer’ en andere meer ‘winter’.

  • Romy 9 december 2019 op 11:58 pm - Beantwoord

   Zeker waar dat er zoiets bestaat als zomer- en winterjurkjes. Sommige felgekleurde jurkjes zal ik in de winter ook eerder in de kast laten hangen.
   De combinatie van een jurk met een trui lijkt mij ook wel wat. Zit lekker warm en staat bij sommige jurkjes ook nog eens erg leuk!

 10. Ilona Wielinga 3 december 2019 op 9:26 am - Beantwoord

  Jurkjes draag ik amper, dus dat scheelt, haha. Ik heb wel een overgooier, in de zomer een t-shirt eronder, in de winter een trui. Vind het ook zo heerlijk om items het hele jaar door te kunnen dragen.

  • Romy 9 december 2019 op 11:58 pm - Beantwoord

   Leuk, zo’n overgooier kan natuurlijk ook het hele jaar door als je hem slim combineert. Klinkt als een supertoffe outfit!

 11. Giovanna Jansen 3 december 2019 op 9:49 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik ben opgevoed met de winterkleding opbergen in het voorjaar en pas weer tevoorschijn halen in het najaar, als je de zomerkleding opbergt voor een halfjaar. Jaren heb ik dat ook zo gedaan, omdat dat zo hoorde. Maar langzaam aan zie ik daar steeds meer vanaf en pak ik ook in de winter een zomers bloesje en draag die onder een warmere blazer, vest of trui. En ook rokjes met een warme trui erop zijn leuk in de winter.

  • Romy 9 december 2019 op 11:59 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je nu meer je eigen routines ontwikkelt met het combineren van kleding. Vaak hoeven zomeritems helemaal niet per se opgeborgen te worden in de zomer. En rokjes zijn ook echt het hele jaar door goed, zeker in combinatie met een vrolijke blouse of trui en een warme panty.

 12. Claire 3 december 2019 op 11:23 am - Beantwoord

  Goed artikel! Ik heb ook een paar zomerjurkjes, maar ik heb ze alweer in een doos gestopt omdat ik dacht: die ga ik toch niet meer aandoen. Ik zal ze vandaag eens uit de doos halen. Enne even een compliment voor jou want ik vind dat je deze samenwerking super leuk en creatief hebt aangepakt 🙂

 13. Tamara 3 december 2019 op 3:37 pm - Beantwoord

  Zomerkleding opbergen in de winter, echt niet1 Juist door winter en zomerkleding met elkaar te stylen krijg je de leukste looks. Ik ben groot fan van laagjes over elkaar. Hoe meer, hoe beter!

  • Romy 10 december 2019 op 12:03 am - Beantwoord

   Absoluut! Met laagjes kun je vaak de leukste outfits maken en zo weet je ook nog eens zeker dat je outfit lekker warm is.

 14. Jacqueline 3 december 2019 op 4:11 pm - Beantwoord

  Grappig om hier in de reacties te lezen dat er nog veel mensen zijn die hun zomerspul in de winter opbergen. Ik doe dat eigenlijk alleen met jassen, de rest draag ik het hele jaar door. Meestal gewoon een vestje en legging/dikke panty erbij, werkt prima voor mij.

  • Romy 12 december 2019 op 11:39 pm - Beantwoord

   Grappig hè?! Ik doe ook eigenlijk nooit aan een zomer- en wintergarderobe. Alleen mijn zomerjas draag ik niet in de winter en een paar héél vrolijke jurkjes, maar de rest van mijn zomerkleding draag ik gerust het hele jaar door.

 15. Anouk 3 december 2019 op 5:35 pm - Beantwoord

  Ik draag wel eens t-shirts in de winter met een vest maar daar houdt het dan ook wel op. Ik heb me voorgenomen om deze winter vaker een jurkje met een vest te gaan dragen, ik vind dat altijd zo leuk bij anderen!

  • Romy 12 december 2019 op 11:39 pm - Beantwoord

   Leuk! Ik vind jurken met vestjes altijd een prachtige combinatie.

 16. Anna 3 december 2019 op 8:52 pm - Beantwoord

  Wat een leuk en inspirerend artikel! Ik berg mijn zomerkleding eigenlijk ook nooit op, afgezien van korte broekjes en rokjes in pastelkleuren dan… Die draag ik ’s winters echt niet :p. Ik ben eigenlijk nog op zoek naar een mooie midi rok die ook leuk is met een trui erover. Ik vind dat er altijd zo tof uitzien! Wel heb ik het ’s winters wat moeilijker hiermee, omdat ik vrijwel altijd een lange jas draag – en dat vind ik nooit zo leuk staan bij lange rokken of jurkjes, haha.

  • Romy 12 december 2019 op 11:45 pm - Beantwoord

   Oh ja, die struggle herken ik wel inderdaad. Een lange rok die ver onder een jas vandaan komt, vind ik ook niet altijd geslaagd. Maar bij een iets kortere rok of jurk staat het wel ontzettend tof.

 17. Suzanne 4 december 2019 op 9:24 pm - Beantwoord

  Handige tips! Bij sommige jurkjes kan het echt goed!

 18. Rosanne 6 december 2019 op 11:01 am - Beantwoord

  Ik draag het gehele jaar mijn jurkjes. In de zomer korte mouwen en in de winter doe ik er graag een trui overheen.

 19. Nikita 8 december 2019 op 12:45 pm - Beantwoord

  Ik draag geen jurkjes, maar ik heb wel genoeg vrolijk shirtjes. Als ik die allemaal een half jaar lang in de kast moet laten liggen zou mijn hart dat niet aankunnen want ik doe ze zo graag aan. Net zoals mijn favoriete blouse met brilletjes. Die heeft ook korte mouwtjes en is dun. Ik combineer ze net als jij gewoon met een bijpassende trui. Ik draag trouwens het hele jaar door sneakers en sneakersokjes. In het begin is dat koud, maar dat went wel ondertussen. Net zoals broeken met scheuren. Daar kan ik gewoon niks onder dragen want dat is gewoon echt niet mooi. Maar aan de bovenkant ben ik wel altijd warm aangekleed. Daarnaast ben ik als ik alleen ben ook best wel een snelle stapper, dus van dat wandelen krijg ik vanzelf wel warm 😉
  Over warm gesproken, ik was van de week in de Action en heb daar een onesie gevonden en hij zit echt hemels! Echt heel fijn en ik ben er zo blij mee. In mijn onesie ga ik natuurlijk niet op straat, maar thuis onder een dekentje met een boek is dat heerlijk. Kopje thee erbij en het moment is compleet

  • Romy 14 december 2019 op 10:20 pm - Beantwoord

   Leuk dat jij je blousejes ook gewoon het hele jaar door draagt. Dat kan prima! En zulke leuke kleding is ook gewoon te leuk om de rest van het jaar in de kast te laten liggen.
   Oeh, jouw onesie klinkt heerlijk! Ik kan me helemaal voorstellen dat je daar gek op bent. Zo fijn voor een avondje thuis!

 20. Tricorpstore 27 oktober 2020 op 3:59 pm - Beantwoord

  Bedankt voor de tips! In de winter verlang ik wel eens naar kleding dat ik eigenlijk alleen in de zomer draag. Binnenkort ga ik het jurkje maar eens uit de kast trekken!

  Gr,

  Carla

Recente blogs

Pippa en ik staan in VIVA!

6 februari 2020|Persoonlijk|

Gekke-kattenvrouwtjes-alert! Dat ik nogal dol ben op mijn lieve pluizenbol Pippa zal veel trouwe volgers niet zijn ontgaan. Toen Audrey me laatst tagde ik in een Facebook-oproep voor vrouwen met katten (thanks!), wist ik dan ook niet hoe snel ik moest reageren. En zo komt het dat Pippa en ik samen tien minuten voor soort-van-model mochten spelen. En dat we iets groter dan verwacht in het nieuwste nummer van VIVA staan. Wat ben ik trots op mijn Pip!

Mijn niet zo fabulous leven met 2 katten

26 augustus 2017|Persoonlijk|

Niet alleen kom ik op Instagram perfecte vrouwen tegen, maar ook kattenfoto's van anderen lijken nog weleens perfect. Van die katten die netjes op schoot liggen, zoet in de camera kijken en keurig in hun mandje zitten. Ook ik ben niet anders gewend dan dat er twee katten rondlopen in huis. Hoe geweldig leuk het ook is om het baasje te zijn van Paco en Beertje, echt fabulous is het bestaan als katteneigenaar niet altijd. Op Instagram zie je namelijk niet de rondslingerende kattenharen, de ontlede muizen op de deurmat en de 'gezellige' bezoekjes als je op het toilet zit. Ik geef je graag een inkijkje in mijn niet zo fabulous, maar toch heerlijke leven met twee katten.