ekoplaza vleesvervangers 4

Vega-review | Ekoplaza vleesvervangers en héél goede namaakkip

 • 28 januari 2022
 • 7 Reacties
Categorieën: Lifestyle, Groen doen

Nieuwe vleesvervangers in het schap blijven bij mij niet lang veilig. Eén blik op een voor mij onbekende vleesvervanger of hij ligt alweer in mijn mandje. We komen de laatste tijd vaker bij Ekoplaza voor bio-boodschappen en er ging een wereld voor me open toen ik daar een heleboel Ekoplaza vleesvervangers tegenkwam. Je snapt: daarvan moesten er een aantal mee. Daarnaast proefde ik een bonenburger en verrekt goede namaakkip voor het eerst. Ik laat je weten welke vleesvervangers wat mij betreft het meenemen waard zijn. En welke niet zo.

quinoa nuggets soto

Ekoplaza quinoa nuggets – € 3,09

Dit klinkt misschien niet direct als iets wat je móet meenemen. Maar geloof me: doe het toch. Dit zijn de eerste glutenvrije vleesvervangers waar ook Bart spontaan superenthousiast op reageerde. En ik? Ik had al net zo’n enthousiaste lach om mijn mond. Ze zijn heerlijk knapperig en hebben een lekker zachte vulling van onder andere quinoa. Er zit wat pit in, maar zeker niet te veel. Verder zitten er wat groenten in gestopt, maar niet zoveel dat je het idee hebt een groentenburger te eten. Jammer dat ze niet bepaald goedkoop zijn, maar ze zijn wel een écht lekkere verwennerij voor af en toe.

Cijfer: 9

ekoplaza vleesvervangers maïs falafel

Florentin maïsfalafel – € 4,09

Over falafel zijn wij bijna altijd wel te spreken. Vooral de tomatenfalafel van Albert Heijn-huismerk is hier een grote hit. Helaas kan deze maïsfalafel onze andere falafelfavorieten niet van de troon stoten. Tótaal niet zelfs. Het is niet zo dat we deze falafelballetjes met lange tanden zaten te eten. Maar Bart en ik waren het erover eens dat ze niet nog eens op tafel komen.

Er zit vooral héél veel maïs in en ze smaken ook niet echt naar veel meer dan maïs. Verder is de falafel wat brokkelig en vonden we de balletjs iets te groot om goed gaar te krijgen. Je moet ze haast wel doormidden snijden als je geen koude hap wilt eten.

Cijfer: 5

ekoplaza vleesvervangers hazelnootburger

Ekoplaza hazelnootburger – € 3,99

Deze burger klonk fantastisch. Met de nadruk op “klonk”. Zo fantastisch vond ik ‘m persoonlijk niet smaken. Je proeft wel heel veel hazelnoot en ziet de stukjes ook zitten. Da’s op zich lekker, maar verder vond ik vrij weinig smaak aan de burger zitten. Ook viel de burger haast al uit elkaar zodra ik hem met mijn vork aanraakte. Soms had ik alleen maar een hoopje kruimels op mijn vork liggen.

Binnenin de burger zit ook wat ui- en peterseliesmaak, maar van mij hadden er wel meer overheersende kruiden bij gemogen. Nee, als ik hazelnoottrek heb, eet ik liever gewone noten dan deze burgers. Ook een stuk goedkoper!

Cijfer: 5

a 5 e1642866265865

Boon bonenworstjes – € 3,49

Oeps, vergeten een foto te maken! En nee hoor, dat was niet omdat ik niet kon wachten ze te proeven 😉
Deze vleesvervanger is trouwens niet van Ekoplaza, maar ik wilde er wel graag mijn mening over delen.

Worstjes gemaakt van zwarte bonen? Dat klonk op zich niet als iets waar ik direct mijn lippen bij aflik. Maar ik ben graag proefkonijn voor dit soort “spannende” vleesvervangers, dus ook deze moest getest worden. Ik was aardig verrast. Ze smaken echt als worstjes en ik proefde nauwelijks zwarte bonen. Ik ben alleen zo’n vegetariër die vleesachtig smakend nepvlees bijna per definitie niet lekker vindt.

Ook deze worstjes vond ik akelig goede look-a-likes (voor zover ik daar na 15 jaar vegetariër zijn nog over kan oordelen). De structuur heeft wat weg van braadworstjes, maar de buitenkant lijkt meer op frikandel. Ik vond ze wel lekker, maar wat te worstachtig voor mijn doen dus.

Ik kan me wel voorstellen dat ze heel geschikt zijn als je een lekker vega-hapje zoekt voor op de barbecue of voor de uitdeelbordjes met blokjes kaas en kleine (vega)worstjes.

Cijfer: 5,5

ekoplaza vleesvervangers 6

Ekoplaza kaasburgers – € 4,69

Bij kaarsburgers zie ik een bepaald type burger voor me: een dikke plak kaas die flink smelt in de pan met een krokant laagje eromheen. Deze kaasburger is heel anders en daarom moest ik er even aan wennen. De kleur binnenin is niet geel, maar een beetje beige-achtig. En dat klopte eerst niet in mijn hoofd toen ik een hap nam (het klopte zelfs zo erg niet dat ik er nog eens de verpakking bij pakte). Maar nee, het is toch echt (vegetarische) kaas.

Lekker is de burger sowieso, maar om een of andere reden smaakt hij door de niet-gewone kaaskleur voor mij ook minder kaasachtig. De kaas smelt ook niet echt en is wat harder ofzo. Neuh, niet echt mijn ding. Hij is prima te eten, maar doe mij maar liever een échte kaasburger. Die van Lidl vind ik het lekkerst, omdat die burgers zo erg smelten dat de kaas zelfs uit het krokante laagje komt. En die van Lidl zijn ook nog eens meer dan de helft goedkoper.

Cijfer: 6

cashew zwarte bonenburger

Cashew-zwarte-bonenburger – € 3,09

Bart trok een vies gezicht toen we deze vleesvervangers van Ekoplaza uit de koelkast haalden. “Oh ja, die moesten nog op!”. Bij de eerste hap keek ik ook wat viezig. De burgers smaken een beetje rookachtig, en dat had ik niet verwacht (geloof dat ik de verpakking ook niet zo goed gelezen had, want er staat vrij groot op “gerookte delicatesse”!).

Maar als je eenmaal de smaak kent, is deze burger best lekker. Niet ‘lekker’ als in “Oh wauw, dit ga ik elke week eten!”. Een beetje “mwah”. De burger is knapperig van buiten en de binnenkant is een mix van bonen, cashewnoten, maïs en wat andere groenten. Hij zag er wel supergezond uit en vult goed, maar ik vind persoonlijk veel andere burgers toch een stuk lekkerder. Dus nee, in mijn ogen geen gerookte delicatesse. Wel een prima burger.

Cijfer: 6,5

ekoplaza vleesvervangers 7

Ekoplaza vleesvervangers: zoete-aardappelburger – € 3,09

Deze burger was veel lekkerder dan die met zwarte bonen. Geen gekke rokerige smaak, wel een heerlijke mix van smaken. De burger is gevuld met van alles en nog wat, wel allemaal gezonde dingen. Er zitten bijvoorbeeld pompoenpitten, quinoa, zoete aardappel en maïs in. De burger is lekker zacht van binnen. Ietsje te zacht misschien, want hij brokkelde in de pan al uit elkaar. Maar verder heb ik er niets op aan te merken en vond ik de burger vooral ontzettend lekker. Hij is een beetje zoet, goed gekruid en heeft een fijne structuur. Als ik bij Ekoplaza ben, neem ik deze zonder twijfel nog eens mee.

Cijfer: 8

ekoplaza vleesvervangers 8

Like Meat Chicken Dippers – € 3,39

Verkrijgbaar bij o.a. Jumbo en Albert Heijn.

Ik zal er niet omheen draaien: douze points voor deze vleesvervanger. Het komt niet vaak voor dat zowel Bart als ik onze vingers bij een vleesvervanger aflikken, maar deze vega-kipstukjes kregen het voor elkaar. Ze lijken op kippenpootjes, maar zijn het uiteraard niet. Er zit ook geen nep-botje in, mocht je daar (net als ik van tevoren) bang voor zijn. Ze smaken heel erg naar kip (was Bart met me eens en dat zegt hij niet vaak!). Ik ben na de eerste happen zelfs de verpakking gaan checken, omdat ik even bang was dat ik echte kip had gekocht.

Ook hebben ze een heel lekker krokant laagje. De binnenkant is zacht, maar wel heel mals. Superlekker ook om bij de gourmet te gebruiken of in de airfryer te gooien, denk ik. Dus ook als je vlees eet en dol bent op kip: probeer deze eens. Wie weet ben je net als Bart positief verrast.

Cijfer: 9

ekoplaza vleesvervangers 9

Boon chiliburger – € 3,49

Verkrijgbaar bij o.a. Jumbo en Albert Heijn.

Best pikant, was mijn eerste reactie toen ik een hap van deze bonenburger nam. Nu ben ik niet heel veel gewend qua pittig eten, maar deze bonenburger had écht best wat pit. Wel in de goede zin van het woord, want ik vond de burger absoluut heel lekker en niet té gekruid. Ik at hem zelf in stukjes gesneden op een wrap en kreeg er meteen een soort Chicken Wrap-idee bij. De burger is gemaakt van bonen, maar smaakt absoluut niet naar bonen. Het is gewoon een knapperige burger met een stevige binnenkant. Hij heeft eerder wat weg van de Oosterse schijf, zoals je die van meerdere merken in de supermarkten vindt. Lekker stevig, goed gekruid en zeker aan te raden om eens te proeven.

Cijfer: 8

Ekoplaza vleesvervangers, is het wat?

Voor dit artikel (maar eigenlijk vooral gewoon voor de leuk en de lekker!) proefde ik dus een heleboel Ekoplaza vleesvervangers. Dat ze allemaal een stuk prijziger zijn dan de meeste Lidl-vleesvervangers of die van Jumbo, verbaasde me niet. Maar helaas is het niet zo dat ik deze wat duurdere en biologische vleesvervangers dan ook meteen fantastisch lekker vond. Van alle Ekoplaza-vleesvervangers waren de quinoa nuggets absoluut een hit hier. Maar veel van de burgers vond ik niet per se het aanraden waard. Vooral voor de kaasburger zou ik absoluut voor een alternatief gaan; die kun je véél lekkerder krijgen bij bijvoorbeeld Lidl. 

Nu heeft Ekoplaza nog veel meer vleesvervangers dan de paar die ik hier heb gereviewd. Ik heb zo’n vermoeden dat er de komende tijd nog wel een paar nieuwe varianten in mijn winkelmandje zullen belanden om te proberen. Maar eerlijk, voor mijn standaard vleesvervangers ga ik toch liever naar Lidl, Jumbo of Albert Heijn. De Like Chicken Dippers die je bij Albert Heijn en Jumbo vindt, vonden wij sowieso het proberen absoluut waard. Aanrader!

Kende jij deze Ekoplaza vleesvervangers al?

ekoplaza vleesvervangers 23

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 28 januari 2022 op 7:28 am - Beantwoord

  Ik eet vlees, maar als ik kaasburgers zie, krijg ik daar spontaan altijd zin in. Ik denk dus dat ik binnenkort een keer geen vlees eet, maar een kaasburger;).
  Wel weer lekker veel getest zeg! Lijkt me voor jou echt fijn dat er steeds meer beschikbaar komt op dit vlak.

  • Romy 2 februari 2022 op 11:23 pm - Beantwoord

   Ja, kaasburgers zijn een van de lekkerste soorten vleesvervangers 🙂 Ik kan haast geen week zonder.
   En inderdaad, zo fijn dat het assortiment steeds groter wordt. Ik blijf voorlopig lekker doortesten 😀

 2. Jenn 28 januari 2022 op 1:27 pm - Beantwoord

  Die kipdingen ben ik wel heel benieuwd naar! De curryworstjes van hetzelfde merk zijn ook erg lekker, maar die kan ik helaas nergens meer vinden 🙁

 3. Irene 28 januari 2022 op 10:00 pm - Beantwoord

  Ik ben vooral super benieuwd naar die neppe kipjes en die boon chiliburger. Wij krijgen dit jaar nog een Jumbo in de buurt dus ik kijk al uit naar al die lekkere nieuwe vleesvervangers die ik ga kunnen proberen 😀
  Wij hebben geen Ekoplaza, wel iets gelijkaardigs, maar ik zou daar niet zo snel kijken voor een vleesvervanger.

  • Romy 2 februari 2022 op 11:22 pm - Beantwoord

   Leuk, dat is een goed vooruitzicht! Jumbo heeft zoveel lekkere vleesvervangers, ook van het eigen merk trouwens 🙂

 4. Meaghan 28 januari 2022 op 11:11 pm - Beantwoord

  Jammer dat het meeste van Ekoplaza tegenviel. Ik heb daar eerlijk gezegd nog nooit iets gekocht en zo te lezen zijn de vleesvervangers, op de quinoa nuggets na, ook zeker niet de moeite waard. De boon chiliburger heb ik laatst ook getest en vond ik een groot succes! Echt lekker! Ik ben ook wel heel benieuwd nu naar die Like Meat Chicken Dippers. Best wel prijzig zo te zien, maar gezien je enthousiaste review is het de prijs vast waard! Ik ga ze binnenkort eens proberen!

  • Romy 2 februari 2022 op 11:22 pm - Beantwoord

   Ja, die Chicken Dippers vond ik echt een succes 🙂 Ook leuk om eens te kopen als je iets kookt voor iemand die normaal wel vlees eet, en om dan te kijken of diegene het verschil proeft met echt vlees.

Recente blogs

Couscous met rode biet, pompoen & gekarameliseerde rode ui

11 januari 2024|Recepten|

Het seizoen voor rode bieten en pompoen is hier! Laten die twee nu allebei groot favoriet bij mij zijn en ook nog eens bijzonder goed matchen. De hoogste tijd dus om dit gouden duo een spotlightplek tussen de recepten te geven! In deze couscous stelen pompoen, gekarameliseerde ui én rode biet de show. Deze couscous met rode biet serveer je met een zelfgemaakte tahin-dressing, knapperige kikkererwten en zoete rozijntjes. Een heerlijke kom met een lekker zoete en kruidige smaak is het resultaat! Keukenspullen klaar, proberen maar.

Inkiekje #77 | Aanrommeldagen, voor aap lopen & aan de pastinaak

30 januari 2023|Persoonlijk|

Als ik maar één lievelingshobby mag kiezen, dan is dat zeker weten deze: aanrommelen. Doe mij maar lege zaterdagen waarop ik al mijn creatieve ideeën direct kan uitvoeren. Dát is de afgelopen twee weken zeker gelukt. Zo was ik creatief met pastinaak, ging ik op notenpasta-ontdekkingstocht en bestelde ik wat leuk spul voor in de keuken. Verder bleek een Pippa-tent de ideale glazenwasserremedie, begon ik met een leuke cursus, gingen Bart en ik op buurtenverkenningstocht én liep ik per ongeluk een beetje voor aap. Kiek maar mee!

Slechte gewoontes afleren (6 tips!)

24 augustus 2017|Persoonlijke groei|

Slechte gewoontes zijn er in alle soorten en maten. Misschien kijk je wel vaker op je smartphone dan je zou willen of snack je naar je zin te ongezond. Een slechte gewoonte waar ik me op dit moment schuldig aan maak, is dat ik vaak te laat naar bed ga 's avonds. Zo typ ik dit artikel nog na middernacht. Oeps! Zo’n slechte gewoonte zit alleen nu eenmaal in je systeem. Je hebt misschien niet eens door dat je je er schuldig aan maakt. Toch kun je zeker wel wat beginnen tegen slechte gewoontes. Daarom 6 tips om mezelf en jou te helpen om slechte gewoontes af te leren.