Goede voornemens zijn niet alleen bestemd voor 1 januari. Ook hartje zomer, halverwege september of zelfs op 29 december kun je besluiten om dingen voortaan anders te doen. Laatst popte een goed voornemen in me op dat ik sindsdien elke dag trouw waarmaak: elke dag wandelen. En dan het liefst een half uur of langer! Ooit wandelde ik dagelijks een flink stuk, maar daar kwam na een tijdje de klad in. Met een paar simpele simpele tips lukt het mij nu opnieuw (ook zonder stappenchallenges) om meer te wandelen dan ooit. Ik ga er heel goed op (qua energie, creativiteit en stresslevel). Jij ook? Dit zijn 9 tips waarmee het je ook zonder apps, challenges en korte nachten lukt om elke dag een flink stuk te lopen.
Hoe ik van praktische wandelaar naar ommetjesliefhebber ging
Nu klinkt het misschien alsof ik hiervóór hele dagen achter mijn laptop geplakt zat en nauwelijks daglicht zat. Nee hoor, zo kluizenaarsachtig was mijn bestaan niet. Ook als thuiswerker zorg ik dat ik elke dag wel zonlicht op mijn gezicht voel. Ik fiets, loop hard en maak natuurlijk de gebruikelijke wandelingen naar de supermarkt en terug. Maar het blokjes om wandelen zonder reden? Daar was ik in de coronapandemie erg fanatiek mee gestart. Maar na een tijdje sneuvelden de ommetjes toch weer uit mijn routine.
Het was tijd om mijn wandelgewoonten opnieuw af te stoffen. Ik merkte dat ik soms toch iets te lang achter mijn PC bleef plakken en dan moeite had om stressgevoelens of piekergedachten los te laten. Daar kun je natuurlijk allerlei cursussen op loslaten en levensstijlen voor omgooien. Maar ik dacht: laat ik het simpel houden. Wandelen does magic, als ik onderzoekers als Erik Scherder mag geloven.
Dus trok ik mijn wandelschoenen onder het stof vandaan en besloot ik elke dag te wandelen. Gewoon zonder doel. Of nee, met als enige doel om mijn hoofd leeg te maken en goed voor mezelf te zorgen. Het bleek een schot in de roos. Zelfs zo erg dat de dagelijkse wandeling van een goed voornemen in een nieuwe gewoonte veranderde. Ik kan het iedereen aanraden.
Waarom elke dag wandelen goed voor je is?
Nog niet helemaal enthousiast geworden om de deur uit te stappen? Ook volgens allerlei wetenschappelijke studies is elke dag wandelen nogal goed voor je:
- Wandelen kan helpen om stress te verminderen en lastige situaties te verwerken.
- Een wandeling kan ook goed werken als afleiding, bijvoorbeeld als je vaak piekert of het lastig vindt om verplichtingen aan het eind van de dag te laten voor wat ze zijn.
- Wandelen helpt mee om je cholesterol te verlagen.
- Wandelen helpt ook om je spieren en botten te versterken. Je botten moeten je complete gewicht dragen tijdens een wandeling, waardoor ze sterker worden.
- Je kunt beter afstand nemen van situaties of lastige gebeurtenissen dankzij regelmatig te wandelen.
- Verder is wandelen goed voor je creativiteit. Ik kom zelf regelmatig tijdens een wandeling tot hét geniale idee dat me al starend naar een laptopscherm nooit te binnen was geschoten.
- Wandelen helpt om je vrolijker te voelen (ha, daar word ik blij van!). Een wandeling draagt namelijk bij aan de aanmaak van de gelukshormonen endorfine en serotonine.
- Het kan je hernieuwde energie geven als je je vermoeid of lusteloos voelt.
- Wandelen heeft een positief effect op je brein. Volgens hoogleraar Erik Scherder gaat je hart beter werken door een wandeling, waardoor er meer bloed (met daarin o.a. zuurstof en glucose) naar je hoofd gaat. Daardoor worden bepaalde taken, zoals plannen en impulscontrole, makkelijker.
- Wandelen is een goede manier om te ontprikkelen als je op een dag veel spanning te verwerken krijgt.
- Volgens de Hartstichting verklein je door regelmatig te lopen je kans op hart- en vaatziekten.
- Het helpt om je conditie te verbeteren en een gezond gewicht te krijgen of behouden.
Hoe lukt het je om elke dag 30 minuten te wandelen? Mijn 9 tips!
Deze voordelen van elke dag 30 minuten wandelen kende ik op zich wel. Toch kwam bij mij de klad in het wandelen, totdat ik resoluut besloot er opnieuw een goede gewoonte van te maken. Dit zijn 9 tips die mij persoonlijk helpen om elke dag te wandelen:
1. Bedenk van tevoren wanneer je gaat wandelen op een dag
Mijn ervaring is dat wandelen er al snel niet van komt als je denkt “Oh, ik zie wel wanneer ik het doe!”. Kies al aan het begin van de dag jouw wandelmoment. Wordt het vandaag een lange lunchwandeling? Ga je aan het eind van de dag een stukje lopen? Of wandel je even voordat je aan het werk gaat? Er zijn tal van mogelijkheden. Maar als je het laat aankomen op de momenten die toevallig nog leeg blijven, slibt je agenda al snel te dicht om überhaupt nog voor een wandeling naar buiten te gaan. Dat is althans mijn ervaring.
Dus blok van tevoren een moment in je agenda voor een wandeling en houd je daar ook aan. Dan schiet het er minder snel bij in, hoe druk je dag ook is.
2. Integreer wandelen met andere bezigheden
Vind je het lastig om aan die 30 minuten wandelen per dag te komen, omdat je geen flauw idee hebt uit welke hoge goochelaarshoed je dat vrije half uur moet zien te toveren? Kijk dan of je wandelen kunt combineren met andere dingen die je doet op een dag. Soms kun je twee dingen prima mixen & matchen om wél aan je wandelkilometers te komen:
- Plan een wandelmeeting op het werk en vraag collega’s of jullie de nieuwste campagneplannen ook lopend kunnen bespreken. Wandelen is goed voor je creativiteit, dus het kan zomaar de beste brainstorm ooit worden.
- Bel al wandelend met je moeder, schoonzusje, partner, vriend of collega. Telefoneren en wandelen kan prima tegelijkertijd. Soms ben je juist beter met je hoofd bij het telefoongesprek als je niet ondertussen met een half oog naar een scherm staart of dingen meekrabbelt.
- Luister naar een webinar, cursus of podcast tijdens het wandelen. Of trakteer jezelf op Storytel, zodat je al wandelend boeken kunt luisteren. Overigens probeer ik dit zelf niet té vaak te combineren met wandelen. Als je ook tijdens een rustgevende wandeling bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling, gaat de ontspanning er een beetje van af 😉
- Verweef wandelen in je avondroutine. Haal er een half uurtje Netflix van af en wandel in plaats daarvan om de dag in rust te eindigen.
3. Pak vaker de benenwagen naar je bestemming
Op een gemiddelde dag moeten we ons regelmatig van A naar B verplaatsen. Van huis naar de supermarkt, van de bushalte naar je werkplek, van de brievenbus naar huis, etc. Maar misschien zitten er ook langere afstanden bij. Nu zou ik niet adviseren om eens van Utrecht naar Amsterdam te wandelen. Of in ieder geval, niet op dagelijkse basis. Maar misschien kun je wel 2 bushaltes eerder uitstappen en vanaf daar naar werk lopen. Dat geeft je al snel een paar extra wandelkilometers. Of kun je wellicht lopen naar de supermarkt in plaats van fietsen? Een keer een lang stuk wandelen naar familieleden in plaats van die afstand met de auto te overbruggen?
Zelf pas ik vooral vaak de tip toe om eerder uit de bus te stappen. Ik neem in Amsterdam bijvoorbeeld nooit voor 2 haltes de tram. Liever loop ik dat stuk, zodat ik er meteen een paar wandelkilometers op heb zitten én meer van de stad zie.
4. Ga op zoek naar nieuwe wandelroutes in je omgeving
Ook als je al een tijdje woont waar je woont, zijn er vast voor jou onbekende routes te ontdekken. Sla wat vaker een andere straat in dan anders. Pak een paadje dat je nog niet kent. Of fiets 10 minuten om vanaf daar een wandeling te maken. Dan krijg je ook opeens heel andere wandelroutes dan je gebruikelijke blokje om.
En wil je een keer een stevige wandeling maken waarbij je nog meer moois ziet van de omgeving? Spiek dan eens tussen de wandelroutes van de ANWB. Er staan voor elke provincie opties tussen.
5. Nodig wandelmaatjes uit om mee te lopen
Vind je wandelen in je uppie maar saai? Kijk dan of je mensen in je omgeving hebt die net zo graag wandelen als jij, en maak de kilometers samen. Van een afspraak met een vriend(in) kun je ook heel goed (deels) een wandeldate maken. En als je na het avondeten tijd met je partner wilt doorbrengen, kun je ook al wandelend de dag doornemen in plaats van met een kop koffie aan de keukentafel.
Zelf wandel ik best vaak met vrienden of familieleden in mooie natuurgebieden of gewoon door de wijk. Ook tijdens een verjaardag ga ik bijvoorbeeld weleens naar buiten om een stukje te lopen en zo even aan de drukke kringgesprekken te ontsnappen en quality time met iemand te hebben. Een goede manier om loopkilometers te maken, mooie diepgaande gesprekken te voeren én de drukte van je af te schudden!
6. Bedenk een realistisch wandeldoel (dat hoeft niet meteen 10.000 stappen te zijn)
Het klinkt natuurlijk heel fancy en knap als je de 10.000 stappen op een dag moeiteloos aantikt. Ook ik bewonder de mensen die dat voor elkaar krijgen. Maar eerlijk is eerlijk: aan dat aantal stappen kom ik alleen op weekenddagen die ik blok voor een stevige wandeling of tijdens fanatieke stedentrips. Mij heeft het juist geholpen om die stappenaantallen los te laten. Het is namelijk geen kwestie van óf 10.000 stappen zetten óf maar helemaal geen wandeldoel stellen.
Elke stap is er één. Als je 30 minuten op een dag wandelt, dan is dat al een vooruitgang ten opzichte van 5 minuten. Maak je 5.000 stappen? Dan is dat al een stuk meer dan alleen de wandeling naar de supermarkt (tenzij jij ver bij de dichtstbijzijnde supermarkt vandaan woont uiteraard).
Dus verlaag je lat naar een doel dat voor jou realistisch is. En lukt die 30 minuten een keer niet? Maak er dan 20 minuten van, of desnoods een keer 10 minuten als dat al een prestatie is. Als je maar wandelt, dan doe je het al beter dan als je de blokjes om helemaal overslaat.
7. Neem vaker de trap en skip de roltrap
Een cliché wandeltip misschien, maar wel één die ik al jarenlang toepas. Als je gezonde benen hebt, is het toch eigenlijk zonde om in een lift te stappen of op de roltrap te staan? Pak wat vaker de trap naar boven of beneden. Misschien niet als je naar je tante op acht hoog gaat. Maar tot de vierde verdieping probeer ik zelf altijd de trap te pakken. Ook dat levert je al snel extra stappen op een dag op. Plus: zo’n trapbeklimming is goed voor de kuitspieren en is soms ook nog sneller dan staan wortel te schieten totdat de lift er eindelijk is.
8. Bedenk een vast wandelmoment
In plaats van per dag te bekijken wanneer je gaat wandelen, kun je ook een vast wandelmoment kiezen. Zelf wandel ik bijvoorbeeld graag rond lunchtijd een stukje. Als ik daar een vaste prik van maak, ben ik minder snel geneigd om die dagelijkse wandeling een keer over te slaan.
Ik ken ook mensen die de dag graag met een wandeling beginnen. Even in een nog rustige, donkere wereld de buitenlucht opsnuiven en met kalmte om je heen de dag starten in plaats van meteen in de ochtenddrukte te vervallen! Of ga standaard na het avondeten of juist vlak daarvoor even de deur uit voor een wandeling. Dan kun je juist de drukte van de dag van je af wandelen.
9. Trek ook bij slecht weer je wandelschoenen aan
Oké oké, dat lijkt misschien in eerste instantie niet de meest vrolijkmakende tip. Maar ik merk zelf dat wandelen in de regen je wel degelijk vrolijk kan maken. Al wandelend kilometers maken doet je altijd goed, ook als het weer niet al te best is. Wen jezelf aan om ook op regenachtige dagen jezelf in je beste regenjas naar buiten te slepen (ik heb een knalgele regenjas – die maakt regenbuien meteen minder somber!).
Sinds ik een goede regenjas en regenlaarzen heb, vind ik wandelen in de regen juist wel wat hebben. Het is heerlijk rustig op straat, je ruikt overal de geur van vers gevallen regendruppels en de planten worden extra mooi door de glans die het regenwater ze geeft. Zelf kom ik er altijd extra ontspannen van terug. En vooruit, na zo’n natte wandeling voelt thuiskomen in een droog en warm huis óók extra fijn. Dat is al een reden op zich om ook op gure Hollandse dagen de wandeling niet te laten zitten.
En vooral: maak elke dag wandelen leuk
Los van deze tips om elke dag te wandelen, helpt het mij vooral om wandelen als iets leuks te zien. Probeer het niet te zien als een dagelijks terugkerend moetje waar je weinig zin in hebt. Zorg dat wandelen leuk wordt. Trommel je favoriete wandelmaatjes op, zet een fijn luisterboek op, kies een vast moment waarop jij volop in een wandelbui bent, ga op zoek naar mooie grasvelden of prachtige zonsondergangen, of bedenk een leuke wandelchallenge voor jezelf.
Wat je ook doet, kijk of je van elke dag wandelen een feestje in plaats van een verplichting kunt maken. Want echt: wandelen is leuk! Ik had niet verwacht dat dat nog eens uit mijn mond zou glippen. Maar ik kan mijn ontspannende wandelhalfuurtjes bij de lunch niet meer missen.
Vragen over elke dag wandelen
Hoeveel wandelen op een dag is het advies?
Het advies is om minimaal 30 minuten op een dag te wandelen. Volgens hoogleraar psychologie Erik Scherder merk je de positieve effecten voor o.a. je brein vooral als je minimaal 30 minuten achter elkaar loopt. Maar elke paar minuten wandelen is volgens hem hoe dan ook beter dan stilzitten. Het is daarnaast goed om 1/2x per week actief te bewegen, bijvoorbeeld in de vorm van fitness, hardlopen, stevig fietsen of een teamsport.
Is elke dag een uur wandelen gezond?
Ja, elke dag een uur wandelen is heel goed voor je gezondheid. Het helpt bijvoorbeeld om minder stress te ervaren, je vrolijker te voelen, je conditie op peil te houden en goed voor je hart, cholesterol en botten te zorgen.
Wat doet elke dag wandelen met je lichaam?
Als je elke dag wandelt, ervaar je minder stress en angst, versterk je je spieren en botten, en zorg je goed voor je hart en bloedvaten. Daarnaast is het goed voor je hele gezondheid en humeur.
Wandel jij veel op een dag?
Had je iets aan dit artikel? Bewaar het via de afbeelding hieronder op Pinterest:
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Zelfacceptatie | 14 tips om je lichaam te accepteren
Tegenwoordig zijn mijn lichaam en ik best goede vrienden. Geen hartsvrienden. Maar ik vind mijn lijf over het algemeen wel oké. Nee, dat is niet altijd zo geweest. Talloze keren stond ik gefrustreerd voor de spiegel. Wat ben ik blij dat ik daar stappen in heb durven zetten, op weg naar zelfacceptatie! En wat gun ik dat jou - als jij ook met frustratie over je lijf worstelt - dat ook. Dit zijn 14 praktische tips die mij hebben geholpen om mijn lichaam te accepteren.
Leren loslaten kun je zelfs als groot piekeraar – 7 tips!
Leren loslaten kan echt iedereen. Ook als piekeren jouw middle name is. Ook als je het liefst alle touwtjes strak in handen hebt. Ook wanneer je als pleaser hoopt door iedereen leuk en aardig gevonden te worden. Ook als jij fouten nu nog ziet als onvergefelijk. Geloof me: ik heb al die boxen afgetikt. Maar eindelijk heb ik - mede door ons grote verbouwavonturen - het idee dat ik beter kan loslaten dan een jaar of wat geleden. Gedachten, doemsencario's en onbenullige gebeurtenissen loslaten brengt een hoop luchtigheid en minder ellende. Het maakt je meer jou, zonder al het gedoe en getob. Maar hoe begin je eraan als loslaten niet van nature gaat? Voilà, mijn 7 tips uit eigen ervaring.
Inkiekje #36 | Gretig geshopt, goed gegeten & gelukkig geprikt
Een spontaan IKEA-uitstapje mondde uit in een middag lang schroeven aan een nieuwe kast, en een verdacht stille Pip leidde tot een vloer vol hydrokorrels. Mijn afgelopen weken waren goed gevuld. Ik liet een prik in mijn arm zetten, hield een regenachtige autopicknick en kwam met enkel een pleister bij de huisartsenpost vandaan. Eén les heb ik de afgelopen weken wel geleerd: gebruik altijd een schaar om je diepvrieszakken open te maken.
Ik heb heel lang elke dag een uur gewandeld, maar het werd bij mij dwangmatig en de lol ging eraf. Inmiddels pak ik ook regelmatig de fiets en ik heb mezelf één dag per week ‘beweegvrij’ gegeven. Die ene dag mis ik het ook niet, maar ik denk dat ik, als ik ineens zou stoppen met wandelen of fietsen, echt heel onrustig zou worden.
Leen (of neem een eigen) hond. Dan kom je er zelfs met een chihuahua makkelijk aan toe. Het is de simpelste en effectiefste manier van bewegen. Zelfs bodybuilders wandelen veel, beter nog dan hardlopen. Het gaat niet om lol, maar om gewoon doen. Als je het elke dag doet, is het een gewoonte. En dat hoef je maar 21 dagen achter elkaar vol te houden, dan gaat het vanzelf.
Een andere tip is: verkoop je auto. Dan loop je ineens véél meer 😀
Lopen hoort er bij, het is normaal menselijk gedrag en normaal menselijke beweging. En mensen horen in beweging te zijn. Het is het stilzitten en niet bewegen wat abnormaal is.
Wandelen is voor mij echt ontspanning. Jammer dat ik niet dicht bij de duinen of het bos woon 🙂
Ik hou er van om dagelijks lekker te wandelen en/of actief bezig te zijn. Scheelt dat ik ook werk heb waar je veel loopt. Jammer van het slechte weer de laatste dagen, maar probeer lekker het sporten weer op te pakken de weekenden.
Heel goede tips! <3