Elke dag weekend: 10 tips voor een weekendgevoel

23 jan 2017 | Persoonlijke groei, Positiviteit | 36 reacties

Het is weer maandag en een nieuwe week staat voor de deur. Toen ik nog op school zat, betekende dat altijd het startschot om af te tellen totdat het opnieuw weekend zou zijn. Inmiddels ben ik doordeweekse dagen gelukkig meer gaan waarderen. Helaas is het niet mogelijk om van de hele week een weekend te maken, maar je kunt wel proberen om elke dag dat weekendgevoel in stand te houden. Hoe doe je dat? Ik geef je 10 tips om het weekend nog net een paar dagen te verlengen (of eerder te laten beginnen).

elke dag weekend weekendgevoel

 1. Sta ‘s ochtends iets eerder op, zodat je de tijd hebt om uitgebreid te ontbijten, de krant te lezen of blogs te bekijken (hint, hint!). Zo kun je een werk- of studiedag met een weekendgevoel beginnen. Extra tip: leg de ochtend van tevoren al kleding klaar en neem alvast een douche, zodat je je wekker de volgende dag net iets later kunt instellen.
 2. Begin de dag met een boek of muziek. Reis je met het openbaar vervoer? Open dan niet direct je mailbox in de trein of bus, maar stop eens een goed boek in je tas. Gebruik de heen- of terugweg om lekker te ontspannen met die bloedstollende thriller of de fijne roman om op die manier de dag rustig te beginnen of eindigen. Zit je in de auto? Zet dan een fijn muziekje op om de dag vrolijk te starten.
 3. Maak iets anders als lunch klaar dan die eeuwige lunchtrommel met boterhammen. Trakteer jezelf op een broodje of een salade in de stad of neem je restjes van een heerlijk maaltje uit het weekend mee naar het werk. En wat dacht je van vers brood van de bakker? Dat is immers niet alleen voor het weekend bedoeld.
 4. Zet in je agenda elke dag iets om je op te verheugen. Dat kan al iets simpels zijn als een leuk programma op tv kijken of een avondje thee drinken met een vriendin. Zorg ervoor dat je elke dag een verheugmomentje hebt en je zult merken dat de overgang met het weekend iets minder heftig is.
 5. Stel doelen voor de dag en beloon jezelf. Stiekem vind ik maandagen en andere ‘gewone’ dagen niet zo erg. Ik stel mezelf voor deze dagen vaak doelen en het geeft me net zoveel voldoening om zo’n doel te behalen als om iets leuks te doen in het weekend. Ook kun je jezelf na elk behaald doel een kleine beloning beloven. Met een paar kleine pauzes tussendoor wordt het minder erg om aan de slag te zijn.
 6. Maak een planning voor de week. De belangrijkste reden voor de grote overgang tussen het weekend en de doordeweekse dagen is waarschijnlijk dat je doordeweeks zoveel ‘moet’. Het kan dan helpen om in het weekend al een goede planning voor de week te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je niet elke dag boodschappen hoeft te doen. Een klein beetje rust in je hoofd kan helpen om het weekendgevoel niet direct te verliezen.
 7. Plan je verplichtingen niet altijd doordeweeks in. Toen ik nog studeerde, zat ik weleens 5 dagen per week van 9 uur ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds in de studiezaal. In het weekend zag ik al als een berg op tegen een nieuwe week. Juist doordat ik nu mijn verplichtingen meer heb verdeeld over de week zelf en het weekend, kan ik ook meer genieten van de doordeweekse dagen. Sport eens op zaterdagochtend in plaats van op een doordeweekse avond of plan in het weekend een uurtje in om e-mails weg te werken.
 8. Zoek elke dag de buitenlucht op. Zeker in de winter kan het niet altijd fijn zijn als je de hele dag binnen in een donkere ruimte zit. Loop dan eens in je pauze een blokje om of neem ’s ochtends de fiets naar school of naar werk. Een portie vitamine D en de indrukken van buiten kunnen je weekendgevoel al iets aanwakkeren.
 9. Koester je herinneringen aan het weekend. Heb je een leuk weekend gehad? Zorg er dan voor dat er foto’s op je telefoon staan, vertel erover aan collega’s of anderen of schrijf op waarom het voor jou een fijn weekend was. Op die manier blijft het fijne weekendgevoel iets langer hangen.
 10. Volg je passie. Dit is misschien een inkoppertje, een dooddoener én een cliché, maar wel héél belangrijk. Als je ervoor zorgt dat je qua werk of opleiding doet wat je echt leuk vindt, dan is het al zoveel minder erg om op maandag afscheid te nemen van het weekend. Doe waar jij energie van krijgt en volg je hart. Dan worden maandagen misschien zelfs nog eens iets om naar uit te zien.

Wat doe jij om het doordeweekse leven (nog) leuker te maken?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

36 Reacties

 1. Susan

  Goede tips! Ik probeer elke dag minstens een keer naar buiten te gaan. Gaat redelijk goed als je honden hebt, haha!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, dat is inderdaad een perfecte stok achter de deur om elke dag even naar buiten te gaan :)

   Antwoord
 2. Sylvia

  Hele goede tips. Ik wil sowieso elke dag een (lange) wandeling maken. Heerlijk in de buitenlucht en het maakt je hoofd lekker leeg ?. Daarnaast vind ik het heerlijk om tussendoor aan mn blog te werken. Alleen jammer dat ik zo weinig tijd ervoor heb.

  Antwoord
  • Romy

   Wat jammer dat je niet zoveel aan bloggen toekomt! Dat zou inderdaad een fijne pauze/beloning tussendoor zijn.

   Antwoord
 3. Svenja

  Mooie tips Romy! Vooral het elke dag naar buiten gaan om bijvoorbeeld eens stukje te wandelen vind ik soms nog lastig met die winterse koud, dan zit ik liever binnen onder een warm dekentje, haha. Maar het is wel een voornemen van mij om het vaker te doen! Verder vind ik het inderdaad ook belangrijk om doordeweeks dingen te plannen waar ik naar kan uit kijken, bijvoorbeeld een etentje of een film avondje!

  Antwoord
  • Romy

   Haha, met de kou moet ik mezelf ook weleens naar buiten schoppen ;) Maar bij mij werkt het echt en voel ik me vaak helemaal opgelucht en bijgetankt als ik buiten ben geweest. Een groot voordeel is dat ik ook vaak op de beste ideetjes voor werk of voor mijn blog kom als ik even heb gewandeld ;)

   Antwoord
 4. Mariëlle

  Elke dag de buitenlucht in, oef dat zou ik moeten doen! Ik zit nu veel binnen, maar als ik dadelijk begin met werken dan komt dat wel!

  Antwoord
 5. laura

  Wat een interessant artikel weer! Ik heb het doordeweeks vaak zo druk dat ik eigenlijk niet echt tijd heb om dit soort dingen te doen helaas!

  Antwoord
 6. Ayla

  Wat een fijne tips weer, Romy! Ik vind vooral ‘koester je herinneringen’ een hele goede! Ik ben nogal geneigd om vooruit te kijken, maar je hebt helemaal gelijk, soms is het ook hartstikke leuk om juist wat langer bij de leuke dingen van het weekend te blijven hangen. Ik ga deze vaker toepassen!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk om te horen dat ik je met die tip een beetje kon inspireren :) Ik vind het zelf ook zo fijn om na het weekend even terug te blikken op al het leuks dat ik die twee dagen heb gedaan.

   Antwoord
 7. Sandra

  Lekker naar buiten gaan ja! Heerlijk. :) Ik kijk vaak foto’s op mijn telefoon terug die ik in het weekend heb gemaakt, dan word ik weer even teruggezogen in dat weekend gevoel haha. Klinkt suf, maar helpt echt!

  Antwoord
  • Romy

   Ja inderdaad, dat kan echt helpen! Ik vind het zelf heerlijk om na het weekend mijn fotomappen op de computer door te scrollen. Zo is het elke dag een beetje weekend :)

   Antwoord
 8. MamaIssues

  Wat een mooie en goede tips!
  De buitenlucht op zoeken is zeker heel erg fijn ook als je moet werken lekker tijdens de lunch naar buiten kan je hele dag veranderen :)

  Antwoord
 9. Loïs

  Nummer 4 vind ik persoonlijk erg fijn! :)

  Antwoord
 10. Rachel

  Volg je passie en anders ontbijten dan normaal doe ik ook altijd!

  Antwoord
 11. Sofie

  Die leuke momentjes plannen vind ik wel goed inderdaad. Het kunnen kleine dingen zijn… Voor mij is het minder leuke aan de week dat ik dan weer heel de dag alleen zit (doordat ik ziek thuis zit). Ik kijk dus altijd erg uit naar de avond en het weekend wanneer mijn man thuiskomt. Nu ik wat meer kan bloggen gaan de dagen gelukkig wel sneller (en leuker!) voorbij.

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me voorstellen dat het ook niet leuk is om overdag alleen thuis te zijn. Het is fijn dat je nu het bloggen hebt als mooie manier om de dag door te komen :)

   Antwoord
 12. Aneta

  Wat een leuke tips zeg! Ja die eeuwige dezelfde broodtrommel , die is natuurlijk makkelijk te vervangen. De verplichtingen zijn voor mij helaas niet altijd anders te plannen maar het is wel een mooie gedachte om je daar bewust van te zijn

  Antwoord
 13. Dewi

  Wat een fijne tips, naar buiten gaan is fijn. Zeker als het koud is en het zonnetje schijnt. Nr 2 vind ik ook heel fijn. Ik merk als ik net iets eerder op ben dan de kids, beter op gang kan komen. Ik sluip dan naar beneden en drink in stilte m’n koffie. Héérlijk. Scheelt echt ..

  Antwoord
  • Romy

   Heel herkenbaar inderdaad! Ik vind het ook altijd zo fijn om in mijn eentje ‘s ochtends vroeg beneden te zitten en alvast in alle rust op te starten. Dat is me een kwartiertje minder slaap meer dan waard.

   Antwoord
 14. Nesrin

  Fijne tips geef je en in het bijzonder 7 en 10. De afgelopen maanden sta ik eerder op en dit voelt echt heel goed.

  Antwoord
 15. Denise

  Het weekend betekend voor mij, iets lekkers eten tijdens de lunch. Daarom vind ik je tip om iets anders te eten tijdens de lunch een hele mooie tip, waar ik zeker gebruik van ga maken! Vroeger opstaan is niks voor mij helaas. Dan ben ik heel de dag niet te genieten, haha.

  Antwoord
  • Romy

   Haha, dan is vroeg opstaan inderdaad niet echt de beste tip ;) Wat leuk om te horen dat je iets aan mijn tip voor de lunch hebt!

   Antwoord
 16. Evelyne

  Ik probeer mijn dagen leuker te maken door dagelijks een foto te nemen. Vandaar mijn 365daysofphotography-project ;)

  Antwoord
 17. Charel

  Hele goede tips! Ben dol op je lijstjes hihi!

  Antwoord
 18. Sara | MevrouwMiauw

  Hele leuke en super toepasbare tips! Ik probeer zelf ook al een aantal dingen te doen om de dagen relaxter te beginnen. Al helemaal nu ik fulltime werk. Ik leg ‘s avonds mijn kleding klaar en maak ‘s avonds ook al mijn eten klaar dat ik mee zal nemen. Ik probeer ook geregeld een salade mee te nemen. Heerlijk! Vroeger ontbeet ik ‘s ochtend in de trein maar aangezien ik met de auto naar het werk ga, moet ik er toch tijd voor maken. Ik moet eerlijk bekennen dat het toch wel heel erg lekker is om ‘s morgens thuis met een kop thee en een lekker boterhammetje te beginnen. Dat voelt veel relaxter dan in de trein ontbijten.

  Antwoord
  • Romy

   Het lijkt me inderdaad fijn om dan thuis nog even rustig te kunnen ontbijten voordat je naar je werk gaat. Het lijkt me best een overgang om fulltime te gaan werken en dan is dit een fijne manier om de dag te beginnen :)

   Antwoord
 19. Itsyourblondine

  wat een leuk artikel! en wat een mega leuke blog! Ik kom vaker terug

  Antwoord
  • Romy

   Wat een mooi compliment! Dankjewel!

   Antwoord
 20. Irene

  Die tip om je verplichtingen te spreiden vind ik heel goed! Dan heb je ineens op zo’n doordeweekse avond wel meer tijd vrij om eventueel iets leuks te doen.

  Antwoord
 21. Sher

  Haha leuke tips! Ik heb de mazzel dat ik vlakbij het bos woon, ik probeer dan ook iedere dag een boswandeling te maken. Met de nadruk op probeer hahaha

  Antwoord
  • Romy

   Haha, het is soms inderdaad nog best lastig om dat waar te maken, zeker in deze kou ;)

   Antwoord
 22. KouweKleren

  Leuk maandagstuk (al lees ik het pas op dinsdag). Ik plan graag ergens door de week een feestmaal, daar kan ik echt naar uitkijken.

  Antwoord
 23. Amina

  Heerlijk artikel weer! Ik kijk in de wintermaanden graag ‘s avonds na mijn werk een mooie film. Daar kan ik dan op mijn werk al echt naar uitkijken. En inderdaad, door doordeweeks met een vriendin af te spreken in plaats van in het weekend, krijg ik al het weekend gevoel :-)

  Antwoord
 24. Claire

  Fijn artikel! Ik merk dat ik het lastig vind om naar buiten te gaan met dit weer. Het is veels te koud om buiten rond te slenteren haha. Maar eigenlijk zou ik mezelf wel moeten dwingen… De rest van je tips pas ik meestal wel toe :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat mooi om te horen dat je veel dingen al doet doordeweeks :) Zelf ben ik ook echt een koukleum en sta ik ook niet altijd te springen om buiten rond te wandelen in de winter. Toch heb ik het er tegenwoordig graag voor over, omdat ik merk dat het me zo goed doet. Ik krijg trouwens ook altijd veel inspiratie voor blogs tijdens een wandeling, dus ook dat is een goede reden om te gaan ;)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs