energieverbruik verminderen 2

17 supersimpele en kleine bespaartips om je energieverbruik te verminderen

  • 2 november 2022
  • 9 Reacties
Categorieën: Groen doen, Lifestyle

Ik was altijd al een fanatiekeling wat betreft stroom besparen. Vanwege het milieu én omdat ik mijn geld liever aan leukere dingen uitgeef dan aan de energierekening. Sinds de kosten voor gas en stroom door het dak gaan, doen we er nog een duurzaam schepje bovenop hier thuis. We hebben de verwarming tot nu toe nog niet aan gehad en maken er graag een sport van om door kleine aanpassingen minder uit het stopcontact te hoeven aftappen. Omdat ik vast niet de enige ben die van energieverbruik verminderen een sport heeft gemaakt, hierbij 17 tips waarmee je jouw energierekening in toom houdt.

Lagere energierekening zonder koude rillingen

“Yes, we zitten weer onder het gemiddelde!”. Dat klinkt tot nu toe elke maand uit mijn mond als we het maandelijkse verbruiksoverzicht in de mailbox ontvangen. En dat terwijl wij hier absoluut niet in zelfgebreide sokken en met mutsen op de bank zitten met een kaarsje op tafel omdat “de lampen niet aan mogen”. Zeker niet.

Je kunt je energieverbruik verminderen op talloze manieren. Natuurlijk kun je geld van je spaarrekening halen voor zonnepanelen. Supergoede stap! Maar dat is nu eenmaal budgettechnisch niet voor iedereen weggelegd en soms heb je (zoals wij, als appartementeigenaar) nu eenmaal geen zeggenschap over wat er wel en niet op het dak ligt. Gelukkig kun je ook zonder grote investering of immense panelen op het dak besparen op je energieverbruik. Pak het zo groot of klein aan als je zelf wilt.

Als jij het geen probleem vindt om met een muts op voor de tv te zitten, doe je ding. Heb je het liever niet te fris tijdens een Netflix-sessie, zet dan hartje winter wel de verwarming aan, maar kijk of je ergens anders op kunt besparen. Het kan al zo simpel zijn als je oven anders gebruiken of eerder onder de douche vandaan stappen.

Tip 1: besef waarom je je energieverbruik wil verminderen

Een eerste soort-van-bespaartip die ik alvast wil geven voordat ik losbarst met de hele lijst: houd in gedachten waarom je je energieverbruik wilt terugdringen. Dat doe je niet om jezelf te pesten of om die twee dubbeltjes in je zak te houden. Energie besparen doe ik zelf deels voor de lagere energierekening (het scheelt ons zeker een paar honderd euro per jaar). Maar al zou energie spotgoedkoop zijn, dan zou ik het nog belangrijk vinden om zuinig met stroom en gas om te gaan. We kunnen nu eenmaal niet eindeloos uit het stopcontact tappen met het oog op volgende generaties.

Dus zuinig leven doe je niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mooie mensen die na ons op de aardbol worden gezet. Die gedachte alleen al kan helpen om zonder mokken de verwarming een graad lager te zetten.

Nog 16 bespaartips voor je energieverbruik

Naast die ene tip om je energieverbruik te verminderen, heb ik 16 lekker praktische tips verzameld die wij toepassen om minder stroom nodig te hebben. Kies vooral uit wat voor jou werkt.

energieverbruik verminderen
energieverbruik verminderen 7

Tip 2. Trakteer jezelf op een warm kleed

Deze tip is niet alleen energiebesparend, maar ook vrolijkmakend. Een mooi en warm kleed helpt je de frisse en donkere dagen wel door. Wij hebben zelf twee grote plaids waar we ’s avonds standaard onder zitten bij het tv-kijken. Ook onder (thuis)werktijd wikkel ik mijn benen graag in een fijne plaid. Als je benen maar warm zijn, dan wordt je hele lichaam minder snel koud. Die fijne tip kreeg ik ooit van mijn acupuncturist.

Sinds kort is onder een kleedje cocoonen nóg fijner dan eerst. Ik kreeg namelijk van de webshop Ook in het Paars dit prachtige roze kleed, gemaakt van eco-wol. Ik heb het ‘Knut’-kleed ontvangen van het merk Klippan. In het roze zoals je ziet, dus de webshop verkoopt meer dan alleen paars 😉 Ook in allerlei andere kleuren en patronen vind je er de mooiste plaids. Bekijk zeker het grote assortiment aan Klippan-plaids. Het kleed dat ik heb, is lekker dik en houdt de warmte goed vast – beter dan andere plaids die ik heb gehad.

Daarnaast ben ik verliefd op de kleur en de subtiele print. De plaid is dan ook niet alleen een fijn hulpje om de verwarming nog langer uit te houden, maar het is ook gewoon een vrolijk interieuraccessoire. Als ik hem niet gebruik, ligt hij er vrolijk bij in een mand.

De fijne (ook niet-paarse plaids) van Ook in het paars

Naast dit mooie roze kleed heeft Ook in het paars nog veel meer mooie plaids. Gemaakt van wol, katoen en andere stoffen. En allemaal van zware kwaliteit, dus je weet zeker dat je benen dit najaar geen kou hoeven te lijden.

Mijn eigen plaid is gemaakt van ecologische wol uit Zweden. De fabrikant besteedt veel aandacht aan het welzijn van dieren en aan duurzaamheid. Dat is iets waar ik zelf streng op let voordat ik iets van wol koop. Nog een reden om blij te worden van dit fijne energiebespaarhulpje!

energieverbruik verminderen 11

Tip 3. Gebruik je oven energiezuiniger

Laatst schreef ik voor een klant een artikel over energie besparen op je ovenverbruik. Daar stak ik zelf ook een hoop van op. Zo helpen deze tips je om dankzij slim ovenverbruik je energieverbruik te verminderen:

  • Verwarm de oven niet te vroeg voor. Doe dat pas 10 minuten voordat je klaar bent om je baksel of gerecht de oven in te schuiven.
  • Zet meerdere gerechten tegelijk in de oven. Dat is bijvoorbeeld handig als je lasagne wilt maken en daarnaast appeltaart nodig hebt voor dit weekend.
  • Haal de bakplaat uit de oven als je iets op een rooster plaatst. Dan houdt de bakplaat de warmte van onderaf niet tegen.
  • Zet gerechten waarvan vooral de bovenkant goed gaar moet zijn bovenin de oven (bijvoorbeeld lasagne met kaas). Maak je iets waarvan vooral de bodem knapperig moet worden (zoals pizza’s)? Gebruik dan juist de onderste roosters.
  • Doe de ovendeur niet tussentijds open, maar bedwing je nieuwsgierigheid en kijk alleen door het raampje.
  • Schuif ovengroenten of lasagne al in de oven tijdens het voorverwarmen. Voor taarten, brood of cake is dat geen aanrader (of je mocht dol zijn op zwartgeblakerd deeg), maar voor groenteschotels kan dat vaak prima.
  • Gebruik de heteluchtstand in plaats van boven- en onderwarmte. Dan kan de oven vaak een paar graden lager.
  • Laat diepvriesproducten ontdooien voordat je ze in de oven doet.

Tip 4. Zet je verwarming één graad lager om je energieverbruik te verminderen

Gebruik je nieuw gekochte plaid of trek een dikke trui aan. Eén graad zal je nauwelijks merken in de temperatuur, terwijl het wél merkbaar is op je energierekening. Op jaarbasis kun je flink besparen door je thermostaat standaard een graad terug te draaien. Vind je het wat fris? Kijk dan of je de warmte beter door de kamer kunt laten verspreiden. Zo kan het helpen om gordijnen niet voor de verwarming te hangen, om radiatorfolie achter je verwarming te bevestigen en om de deuren te sluiten als je in een kamer bent.

Heb je een kat die het niet met de bijna-dichte deuren eens is? (Hear hear als mede-kattenvrouwtje!) Dan is een deurstopper misschien je nieuwe beste vriend.

energie besparen

Tip 5. Bespaar op je gasverbruik tijdens het koken

Energie besparen of niet, lekker eten moet en zal ik. Dus ik zal de laatste zijn die overgaat op alleen nog eenpansgerechten bestaande uit bonen uit blik. Maar je kunt ook als fanatieke amateur-keukenprins(ses) minder energie verbruiken tijdens het koken zonder in te leveren op culinaire hoogstandjes.

Een paar tips die ik zelf toepas om het energieverbruik te verminderen tijdens het kokkerellen:

  • Doe de deksels op pannen als je kookt, zodat er minder warmte verloren gaat.
  • Koop een stoompan, zodat je in één pan groenten en aardappels/pasta/rijst kunt koken. (Is ook nog beter voor het behoud van vitamines trouwens!)
  • Verdiep je in lekkere eenpansgerechten. Er zijn meer (en lekkerdere) opties dan witte bonen in tomatensaus. Probeer bijvoorbeeld deze linzen-dahl of tomatenrisotto.
  • Kook soms water in je waterkoker in plaats van in een pan en schenk het daarna pas in een pan op het vuur. Wij doen dat bijvoorbeeld voor bouillon of bij het koken van rijst. Dat scheelt opwarmen.
  • Daag jezelf uit om van ovengerechten een versie te maken die je in de pan kunt bereiden. Zo is lasagnette een verrukkelijk (en energiezuinig) alternatief voor de standaard dampende lasagne uit de oven.
  • Kook meerdere porties tegelijk, zodat je sommige avonden alleen maar een bakje uit de koelkast of vriezer hoeft te halen om op te warmen.
  • Zet het vuur lager als het water eenmaal voor je pasta, aardappels, rijst of groenten eenmaal kookt.
energieverbruik verminderen 15

Tip 6. Verdiep je in het verbruiksoverzicht

Volgens mij is Vandebron niet de enige aanbieder die één keer per maand een verbruiksoverzicht doormailt. Sleep die e-mail niet direct naar je SPAM-box, maar open hem toch eens. Het geeft je inzicht in waar jouw elektriciteit en gas vooral aan opgaat en er staan vaak tips om je energieverbruik te verminderen. Wie weet kun je er een handige bespaartip uit halen of ontdek je dat een bepaald apparaat wel héél veel stroom gebruikt. Dan kun je kijken of je die veelverbruiker vaker kunt uitzetten of dat het wellicht aan vervanging toe is.

Tip 7. Droog je was ouderwets op een wasrek

Wij hebben geen droger. Eigenlijk vooral omdat er geen plek meer voor was in ons bescheiden appartement. Maar persoonlijk mis ik de droger ook zeker niet. Het schijnt een van de grootste energieslurpers te zijn, dus het scheelt enorm in je verbruik als je de was aan een old school wasrek laat drogen. Het duurt misschien wat langer voordat het droog is (alhoewel, buiten gaat het best snel!), maar het betekent wel minder energieverbruik én minder kreukels in de was. Dat laatste scheelt dan weer strijkwerk. Een dubbele energiebesparing eigenlijk!

Tip 8. Douche minder fanatiek

Als jij geen groot zweetproduceerder of fanatieke sporter bent, kan minder douchen een manier zijn om je energieverbruik te verminderen. Het opwarmen van de douche kost namelijk veel warmte. Voor sommige mensen is om de dag douchen prima. Op de niet-douche-dag kun je een washand over je lichaam halen, zodat je je alsnog schoon voelt.

Als je wel erg gehecht bent aan je dagelijkse douchebeurt, kun je ook je douchebeurt 1-2 minuten verkorten of de temperatuur wat omlaag schroeven. Ook dat scheelt veel.

Tip 9. Gebruik een kruik

Nu ben ik sowieso groot liefhebber van kruiken. Ik vind dat warm wordende ding een wondermiddel bij buikklachten en menstruatiekramp. En het heeft nog een fijne werking: zo’n kruik is heel verwarmend. Met een plaid om je heen gewikkeld en een kruik op je buik is de kans heel klein dat je koude rillingen hebt. Zelfs als de verwarming uit staat.

energieverbruik verminderen 5

Tip 10. Zet de verwarming op tijd uit of lager

Je kunt de verwarming al 30 minuten voordat je gaat slapen of de deur uit gaat uitzetten of lager zetten. Dan blijft het in huis nog wel even warm namelijk. Ook helpt het als je de verwarming uitzet wanneer je langere tijd niet in een bepaalde kamer bent. Ik zet zelf bijvoorbeeld pas de verwarming in de woonkamer aan op het moment dat ik helemaal klaar ben om te gaan werken. Dus als ik in de douche sta, draai ik de verwarming nog even niet open. Zonde als we dan voor de mussen aan het stoken zijn! Natuurlijk is het dan weleens 10 minuten wat frisjes in huis, maar in dat geval is een kleed wederom mijn beste vriend in koude tijden.

Lees ook: met deze 34 tips kun je besparen op je gasverbruik.

Tip 11. Trek de stekker eruit

Sommige apparaten doen aan sluipverbruik. Ze verbruiken ook energie als je ze helemaal niet in gebruik hebt, maar wel de stekker in het stopcontact hebt zitten. Daarom is het bij bepaalde apparaten handig om de stekker er direct uit te halen zodra je ze niet meer gebruikt. Nu is dat bij sommige apparaten natuurlijk geen doen. Ik zie mezelf ook niet dagelijks de tv-kabel eruit trekken of de wifi-router ontkoppelen. Maar sommige andere apparaten koppel ik wel los van het stopcontact zodra dat kan.

Een paar tips:

  • Gebruik je een bepaald keukenapparaat niet, zoals de blender of waterkoker? Haal de stekker eruit en laat die los liggen.
  • Laat geen opladers in het stopcontact hangen. Haal ze eruit zodra je apparaat is opgeladen.
  • Gebruik een stekkerdoos, zodat je een aantal apparaten in één keer kunt ontkoppelen.
  • Laat je laptop niet standaard aangesloten op stroom. Haal je laptop van de stroom zodra de batterij volledig vol is.
  • Check je verbruiksoverzicht. Gebruiken bepaalde apparaten extreem veel stroom? Ga dan na of sluipverbruik de boosdoener kan zijn.

Tip 12. Laat lampen uit als dat kan

Ik vind zelf felle lampen helemaal niet zo fijn (en totaal ongezellig!), dus ik ben daar sowieso zuiniger mee. Ik denk dat je ook best wat stroom kunt besparen door niet te snel grote lampen aan te klikken. Zet bijvoorbeeld kleine lampjes neer en gebruik er daar twee van in plaats van één enorme lamp. Verder is het natuurlijk energiezuiniger om ledverlichting te nemen en doe je er goed aan om lampen uit te doen zodra je uit een kamer weggaat.

Tip 13. Doe de ramen open voordat je de verwarming gebruikt

Deze tip las ik twee jaar geleden ergens en sindsdien pas ik hem trouw elke winter toe. Frisse lucht in huis doet een mens sowieso goed, maar het doet ook veel goeds voor de energierekening. Als je het even laat luchten voordat je de verwarming aanzet, kan de lucht in huis beter verwarmd worden. Daardoor hoef je minder hard te stoken en het voelt nog aangenamer ook.

energieverbruik verminderen 9

Tip 14. Was zuiniger

De wasmachine pas aanzetten zodra je wastrommel goed gevuld is, is natuurlijk een inkopper. Maar er zijn meer manieren om je energieverbruik te verminderen bij het wassen. Ik schreef voor watMooi eens een artikel over ecologisch wassen. Mijn beste tips:

  • Gebruik de eco-stand. Duurt ietsje langer, maar je bespaart er veel energie (en water) mee.
  • Was standaard op 30 graden, tenzij het echt niet anders kan.
  • Doe colour catcher-doekjes bij de was. Die vangen kleuren op, waardoor je prima donkere en lichte kleding bij elkaar in de wasmachine kunt stoppen.
  • Gooi kleding niet standaard na 1-2 keer dragen in de wasmachine. Soms is het ook prima om kleding te laten luchten op een droogrek. Dat is ook nog beter voor je kleding zelf.

Tip 15. Zet je vaatwasser minder vaak aan

Yup, dit is helemaal mijn ding! Ik was er een tijdje geleden klaar mee dat de vaatwasser uitruimen zo’n beetje een vast onderdeel van mijn ochtendroutine werd. Niet mijn lievelingsbesteding van een miracle morning!

Daarom zijn we wat dingen anders gaan doen, waardoor de vaatwasser nu meestal één keer in de twee dagen aan staat. Scheelt niet alleen tijd in de ochtend, maar scheelt ook flink in je verbruik.

  • Pak niet overal een nieuw kopje, glas of kommetje voor. Na één keer omspoelen kun je uit een limonadeglas prima water drinken.
  • Doe één keer per dag een kleine vaatwassessie met de hand. Wij wassen dan in een klein beetje sop de pannen, ovenschalen of andere ruimte-innemende dingen met de hand af. Daardoor houden we plek over voor bestek, borden, kommen of kleinere pannen.
  • Zet de vaatwasser op de eco-stand.
  • Koop écht goede vaatwastabletten en investeer daar liever iets meer in. Dan hoef je niet ook nog na te spoelen naderhand. Wij hebben heel lang diverse soorten eco-tabletten gekocht, maar helaas lieten die allemaal witte spikkels achter. Daarom gebruiken we nu toch maar weer gewone tabletten van Albert Heijn of Sun. (Deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde droeg daar overigens ook aan bij. Daarin onthullen ze dat eco-schoonmaakmiddel (helaas) lang niet altijd echt zo duurzaam en ecologisch is.)
  • Zorg dat je genoeg borden, kommen en bestek hebt. Wij hebben bijvoorbeeld twee besteksets, waardoor niet na één dag al alle messen of lepeltjes gebruikt zijn.
  • Zet je vaatwasser aan in de daluren, zodat je minder betaalt voor je vaatwasuren.
energieverbruik verminderen 6

Tip 16. Zet de koelkast niet te hard

De koelkast is een van de grootverbruikers in het huishouden, zo schijnt. Nu heb ik mazzel: Bart is van ons tweeën de pro in besparen op het verbruik van de koelkast. Hij tipte me bijvoorbeeld dat je gekookt eten beter eerst kunt laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Dan hoeft de koelkast minder hard te werken. Verder hoeft de koelkast niet altijd op z’n allerlaagst te staan. Maak daarnaast je koelkast regelmatig schoon, zodat hij goed blijft werken. En check of je koelkast nog goed sluit. In dat geval moet je of de deur een harder zetje geven of je rubbers vervangen.

Tip 17. Maak van energieverbruik verminderen een gewoonte

Energie besparen lukt het beste als je het structureel aanpakt. Dus standaard de was in de daluren laten draaien, standaard een minuut korter douchen of standaard de verwarming uitzetten als je bijna van huis vertrekt. ‘Wat dragen die kleine beetjes nou bij?’, denk je misschien. Maar als je die kleine beetjes een heel aantal dagen per jaar toepast, zijn dat samen alsnog een boel beetjes. Dat merk je zeker aan een lagere energierekening.

De bespaartips hierboven zijn zomaar wat dingen die wij doen om energieverbruik te verminderen. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Kijk vooral wat voor jou haalbaar is en wat jou helpt om energiezuiniger te leven zonder dat het voelt alsof je in de kou naar een kaarsje zit te staren.

En als je niet weet waar te beginnen, koop een mooie plaid. Dat is áltijd goed. Voor de energierekening én voor het vrolijkheidsgehalte in je leven.

Heb jij nog een geniale tip om je energieverbruik te verminderen?

1 1

1 2 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 2 november 2022 op 7:54 am - Beantwoord

    Veel heel herkenbare dingen. Ik ben zo iemand die dagelijks de app van de energieleverancier checkt. En elke keer ben ik weer blij als ik zie wat ik voor minieme hoeveelheid stroom en gas heb verbruikt;). En nee hoor, ik zit niet in het donker, maar als je de dingen doet die jij hier schrijft, is het echt goed te doen. Prachtige plaid trouwens!

    • Romy 6 november 2022 op 9:30 pm - Beantwoord

      Wat goed dat je zo weinig verbruikt! En inderdaad, dat lage verbruik kunnen inzien is heerlijk satisfying 🙂

  2. Daenelia 2 november 2022 op 9:06 am - Beantwoord

    Met twee pc’s die de hele dag aanstaan, een vaatwasser, een inductiekookplaat, een wasmachine én een droger, en een vrij ruim appartement – met een grote raampartij op het westem (warme avondzon) hebben wij ook een lager dan normaal gebruik. Ik vraag me nu dus af wie er dan zo ontzettend veel electra gebruik dat wij nota bene onder het gemiddelde zitten. Die kun je dan denk ik ook niet bereiken met deze tips.
    Wij gebruiken dus zelf helemaal geen gas. Onze blokverwarming en warm water is voor het hele apartementsgebouw geregeld, en als eigenaar heb je daar als lid van de VvE wel degelijk iets over te zeggen. Daarom hebben wij als VvE ook gewoon zonnepanelen op het dak die ondersteunend energie leveren. Dat hebben wij besloten, net zoals het isoleren van de muren gezamelijk gedaan is, vanuit de VvE.
    We hebben de verwarming nog niet eens aangehad deze herfst. Echt niet en het is niet koud. Ik heb nog niet eens een dekentje nodig.

    • Romy 6 november 2022 op 9:29 pm - Beantwoord

      Het zou best kunnen dat de gemiddelden door grootverbruikers wel heel hoog zijn geworden 😉 Wij werken zelf allebei bijna altijd thuis (Bart 3 dagen, ik 5 dagen), dus ik vind het altijd wel knap dat we er alsnog onder zitten.
      Wat goed dat jullie VvE zonnepanelen heeft geïnstalleerd! Wij hebben er ook een paar op het dak, maar die zijn bedoeld voor de verlichting in de gang en om te verhuren aan bedrijven (de inkomsten daarvan gaan naar de VvE). Wel erg blij mee dat we zo alsnog een steentje bijdragen.

  3. Rietje 3 november 2022 op 8:19 am - Beantwoord

    Ik heb nog twee leuke tips ; na gebruik van de oven kun je de ovendeur/klep openzetten, dan maak je gebruik van de warmte die nog uit de oven komt en het gebruik van een Slowcooker kost haast niets aan stroom; je kunt er je gerecht ’s ochtends inzetten en na 6 a 8 uur is het klaar. In de tussentijd kun je werken, een boodschap doen, ommetjes maken.

    • Romy 6 november 2022 op 9:26 pm - Beantwoord

      Wat een goede tip van dat ovendeurtje! Die ga ik binnenkort eens proberen. Zeker nu het weer koud wordt buiten, is dat een goede 🙂
      Toevallig had een vriendin van mij het laatst ook over een slowcooker. Echt een handig ding! Het scheelt je ook veel werk natuurlijk.

  4. Lisa 4 november 2022 op 6:24 am - Beantwoord

    Dat zijn héél veel fijne tips. Een aantal doe ik al zoals zuinig wassen en extra koken. De tip die ik net heb gevolgd is groente eerder uit de diepvries halen i.p.v. pas als ik ga koken.

    • Romy 6 november 2022 op 9:23 pm - Beantwoord

      Leuk om te horen dat je die tip meteen hebt toegepast 🙂 Ik leerde dat zelf van Bart en vond het echt een handige. Je eten is er ook nog sneller door klaar 🙂

  5. Giovanna Jansen 11 november 2022 op 11:52 am - Beantwoord

    Leuk, veel herkenbare praktische tips. Maar toch ook wat nieuwe ertussen, of die ik weer een beetje vergeten was (zoals de verwarming al eerder uitzetten als je weg gaat of gaat slapen).

Recente blogs

Industrieel wonen mét kleur? 9 tips voor een vleugje industrieel in huis!

10 februari 2023|Interieur|

Bij industrieel wonen denk je misschien al snel aan zwarte banken, donkere houten tafels en bakstenen muren. Stoer, robuust en een tikkeltje donker. Niet meteen de stijl die je bij mij als kleurenliefhebber zou verwachten. Toch vind ik een industrieel tintje in huis mega-mooi. Ja, ik houd van kleur. Ik ben gek op zachte materialen. En ik ben dol op licht hout. Maar dat alles vind ik juist mooi door het af te wisselen met stoere details. Een vleugje industrieel kan ik dus zeker waarderen. Dat kan hem al zitten in subtiele accenten bij meubels, in woonaccessoires of in iets anders kleins. Daarom 9 tips om je huis een industrieel tintje te geven, terwijl je toch je eigen (kleurrijke?) woonsmaak aanhoudt.

Mijn interieur-moodboard vs. dat van Bart | Is het een wereld van verschil?

26 mei 2022|Interieur|

Een nieuwe woning kopen is iets wat hoog op ons verlanglijstje staat voor volgend jaar. Een extra verdieping erbij, geen rekening meer houden met onderburen, een eigen werkkamer en een tuin in plaats van een mini-balkon - er zijn een hoop pluspunten. Om alvast voorpret te hebben over het moment dat wij ooit onze sleutel in een eigen benedendeur steken (ja, dat lijkt mij als appartementeigenaar iets magisch!), zijn Bart en ik trouwe kijkers van 'vtwonen Weer verliefd op je huis'. Ons favoriete onderdeel? Het moment dat de stellen hun totaal verschillende moodboards onthullen. Geïnspireerd door het programma besloten we ook de proef op de som te nemen: hoever liggen onze moodboards uit elkaar? Spoiler: het valt, op een vleugje roze na, alles mee.

Wat te doen met je foto's? | 10 creatieve ideeën

17 september 2019|Lifestyle|

Ben je net als ik gek op het maken van foto's? Dan heb je ongetwijfeld binnen een mum van tijd een harde schijf (of twee) vol met dierbare kiekjes. Het is natuurlijk zonde om je mooiste foto's alleen in een mapje weggestopt op je computer te bewaren. En avonden achter elkaar foto's inplakken is misschien ook niet helemaal je ding. Maar wat te doen met foto's om ze een bijzonder plekje te geven? Dit zijn 10 creatieve ideeën om iets moois met je foto's te doen.