7 energiezuigers om vooral géén energie in te steken

7 aug 2019 | Persoonlijke groei | 31 reacties

energiezuigers om los te laten

We kennen ze allemaal wel: energiezuigers. Nee, dan heb ik het niet over de vriezer die zijn beste tijd heeft gehad en je maandelijks doet schrikken van je energierekening. Ik heb het over dingen, mensen of neigingen in het leven die veel energie van jou vragen. In ieder geval meer dan dat ze je opleveren. Ze zorgen ervoor dat je energieniveau hard naar beneden gaat en dat je fitheid plaatsmaakt voor een moe of gefrustreerd gevoel. Daarom als reminder dit overzicht van 7 energiezuigers die je energie niet waard zijn.

 1. Je innerlijke criticus tevreden willen houden. Ben jij ook “gezegend” met een tetterend stemmetje in je hoofd voor wie het nooit goed genoeg is? Wat je ook doet, het kan altijd beter. Heb je een doel behaald? Dan weet deze onvriendelijke tetteraar nog wel iets wat je niet is gelukt. Zwaar irritant! Weet dat je Mr. Criticus nooit volledig tevreden kunt stellen. Durf trots te zijn op jezelf en sta stil bij je successen. Dat levert je namelijk energie en voldoening op in plaats van dat je continu een onstilbare drang hebt naar méér en beter.
 2. Haast. Continue haast. Haastige spoed is zelden goed. Lekker cliché, maar het is ook echt zo dat haast vaak energie slurpt. Het idee van continu dingen moeten doen en op hoog tempo van A naar B racen vraagt nogal wat van je, terwijl het vaak helemaal niet nodig is. Bereid je waar mogelijk goed voor en ga op tijd de deur uit. Dat scheelt al heel wat. En kom je alsnog in de knel? Geef het eerlijk aan in plaats van jezelf over de kop te werken of te gaan rennen. Bespaart heel wat energie!
 3. Volhouden terwijl opgeven beter is. Doorzettingsvermogen is een goede eigenschap. Maar soms is iets eigenlijk niet vol te houden. Als je vasthoudt aan iets waarvan je weet dat het niet goed voelt en maar blijft hopen dat het beter wordt, is het soms beter om het los te laten. Waar de ene deur sluit, opent waarschijnlijk weer een andere deur. En die nieuwe deur levert je misschien ook nog wel mooiere dingen op.
 4. Je anders voordoen. Heb je weleens het gevoel dat je je anders moet voordoen? Dat je vrolijk moet doen, terwijl je eigenlijk je tranen inslikt? Of dat je bepaalde interesses of passies voor je moet houden, omdat anderen daar misschien wel wat van vinden? Je anders voordoen dan je bent (of het gevoel hebben dat te moeten doen) slurpt energie én komt je zelfvertrouwen ook niet bepaald ten goede. Vaak krijg je er ook nog eens niet bepaald leuk contact of een hechte vriendschap voor terug. Juist door jezelf te zijn, trek je mensen aan die jou waarderen om wie je bent. En die je wél energie geven.
 5. Moetjes die geen moetjes zijn. Sommige verplichtingen die we onszelf opleggen zijn helemaal geen verplichtingen. Altijd à la minute reageren op de nieuwste Instagram-posts van je selfieverslaafde nicht bijvoorbeeld. Of iedere dag met de stofzuiger door het huis gaan. Vergeet niet dat je geen super(wo)man bent en dat ook niet hoeft te zijn. Vaak kost het meer energie om álles te willen (en dan bij voorkeur ook nog eens perfect) dan dat het je oplevert. Want als je écht alles gedaan zou krijgen, ben je vast eerder compleet uitgeteld dan dat je vol energie van het resultaat kunt genieten.
 6. Mensen die niet teruggeven wat jij ze geeft. Oké, het is in vriendschappen heel logisch dat de een soms wat meer vraagt dan geeft. Dat komt voor in iedere relatie. Maar heb je continu het gevoel dat jij al je energie en tijd in iemand steekt die dat niet in jou doet? Dan is er misschien iets niet helemaal goed met de balans tussen wat je energie geeft en wat energie kost. Trek aan de bel als jij merkt dat je er zelf aan onderdoor gaat.
 7. Doorgaan tot het uiterste. Alles wat je doet nadat je lichaam al heeft aangegeven dat het te veel is, kost vaak minstens drie keer zo veel energie. Stel je voor dat je bijvoorbeeld afgepeigerd bent na een lange werkdag. Dan is de kans klein dat je daarna ook nog eens een perfect Excel-bestand voor je persoonlijke administratie in elkaar kunt flansen. Grote kans dat er juist dan hier en daar een foutje tussendoor glipt. Gun jezelf liever wat rust en wacht totdat je morgen (of overmorgen) wel alert genoeg bent om je op je belastingaangifte te storten. Daar wordt zowel jij als de belastingaangifte vast alleen maar beter van.

Wat is in jouw ogen een echte energiezuiger (behalve de diepvries dus)?

geen energie in steken
Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

31 Reacties

 1. Femke

  Ohhjaaa die kritische ik, vreselijk. Vaak goed, maar soms mag het wel een tandje minder. Proces in werking zeg maar ;-). Enne mensen die niet teruggeven wat jij ze geeft moet je eigenlijk zo snel mogelijk van je lijstje schrappen zodra je dit merkt.

  Antwoord
 2. Darina

  De moetjes zijn echte energievreters. Maar ik ben lerende! Ik kan al veel beter prioriteiten stellen en dat voelt heel goed.

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed zeg! Prioriteiten stellen kan zo veel energie schelen.

   Antwoord
 3. Ilona Wielinga

  Tja die innerlijke criticus kan me flink in de weg zitten. Net als dat ik dingen moet van mezelf doe inderdaad eigenlijk helemaal geen moetjes zijn.

  Antwoord
 4. Naomi

  Pfff, vooral die laatste was ik vrij ‘goed’ in. Niet zo handig, om daar goed in te zijn.
  Voor mij zijn sociale verplichtingen (en dan bedoel ik echt verplichten;)) enorme energiezuigers. Soms móet het echt, dan doe ik het, maar ik leer ook af te zeggen.
  Oja, enne…wat betreft je anders voordoen. Ik probeer dat dus af te leren. Maar ja, toen riep ik dus op mijn dertigste een keer heel hard in een volle bruiloftszaal bij het openen van een tasje met leuks: “O, yes, met een kleurplaat!” Mijn familie snapte ‘m, of de andere familie het ook snapte, eh…laat maar;). Het bruidspaar snapte het wel: “Tuurlijk, speciaal voor jou.”

  Antwoord
  • Romy

   Juist leuk toch dat je zo enthousiast reageerde op de kleurplaat :) Ik vind het altijd wel mooi als mensen zo hun eigen trekjes hebben en zeker als anderen daar zo leuk op inspelen.
   Goed trouwens dat je sociale verplichtingen ook weleens afzegt. Je moet ook om jezelf denken natuurlijk :)

   Antwoord
 5. Els

  Moetjes die geen moetjes zijn. Herkenbaar. Ik probeer vaker nee te zeggen, maar ja, meestal kun je onder die dingen toch niet uit.

  Antwoord
 6. Simone

  Ik zit dit oververmoeid te lezen door een lang gesprek tot midden in de nacht en besef me dat dit zó waar is. Vanavond tijd voor me-time en hier de komende tijd rekening mee houden!

  Antwoord
  • Romy

   Wat rot, zo’n vervelend gesprek tot laat! Hopelijk heb je inmiddels wat tijd voor jezelf kunnen nemen. Soms kunnen mensen of gesprekken zó veel energie van je wegnemen.

   Antwoord
 7. Irene

  Allemaal inderdaad dingen waar je beter geen energie in stopt! Ik voelde me vroeger ook altijd slecht als ik ergens mee stopte omdat ik het gevoel had dat ik moest doorzetten maar het is soms inderdaad beter om ergens mee te stoppen. Toen ik dat snapte vond ik het veel minder vervelend om iets op te geven.
  Zeggen ze in Nederland ‘haastige spoed’? Bij ons is dat ‘haast en spoed’, haha :D

  Antwoord
  • Romy

   Haha, ‘haast en spoed’ kan natuurlijk ook! Grappig dat die uitdrukking in België net iets anders is.
   Wat goed trouwens dat je tegenwoordig wat beter kunt opgeven als dat het beste is. Soms kan alleen al het idee dat je mág opgeven, je heel wat rust geven.

   Antwoord
 8. Evelyne

  Ik schreef er ook recent over. Bij mij is de grootste energiezuiger een job die veel van je vraagt. Dan kom ik thuis en is er niets meer uit mij te krijgen. Maar gelukkig gaat het hiermee steeds de betere kant op ?

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me voorstellen dat werken in de zorg ontzettend vermoeiend is. Maar wat fijn om te horen dat het toch steeds wat beter gaat!

   Antwoord
 9. Geke

  O ja, met stip op 1: de energievretende mensen waar omgekeerd nooit interesse is… het lukt me steeds beter om afstand te houden. Maar als het dan toch nog een keer gebeurt, versterkt het alleen mijn gevoel van dat ik er geen energie meer wil insteken. Zeker omdat ze zelf ook gewoon niets aan de situatie waarover ze steeds klagen, willen veranderen.
  (Over hun gezondheid: ja, die dokter is misschien goed voor jouw problemen, maar niet voor mijn veel grotere… Of over werk: ja, jij kan werken omdat je van thuis werkt, dan zou ik dat ook kunnen hoor. – Wat houdt ze tegen om ook zzp’er te worden?… wat een verspilling van mijn eigen weinige energie… gedaan daarmee ;) die hou ik liever voor positieve mensen! )

  Antwoord
  • Romy

   Heel herkenbaar wat je zegt! Zeker als je je best doet om dat soort mensen positief te blijven benaderen en goede adviezen te blijven geven, kan het heel frustrerend zijn als ze maar in hun problemen blijven hangen. Mensen moeten wel ook zelf willen natuurlijk. Goed dat je nu beter bent geworden in afstand nemen van dat soort mensen. Dan kun je je maar beter omringen met mensen die wél blij zijn met de hulp of positiever in het leven staan :)

   Antwoord
 10. Marije

  Dit hele lijstje is een van de redenen waarom ik de laatste tijd op heel veel gebieden een break heb genomen. Gewoon weer even terug naar de basis en ontdekken wat ik belangrijk vind.

  Antwoord
  • Romy

   Wat ontzettend goed dat je dat hebt gedaan! <3 Ik ga snel je artikel even lezen.

   Antwoord
 11. Nikita

  Tegenwoordig sta ik rustiger in het leven door veel van deze puntjes. Haasten doe ik niet meer aan.Vroeger toen ik nog naar school ging kleedde ik me aan in een halfuur en stond ik ook effectief klaar om te gaan naar de bus. Toen had ik wel nog een busrit van ander halfuur om tot rust te komen, dus zo’n ramp was dat niet. Nu sta ik liever wat vroeger op als ik weg moet, zo kan ik rustig op mijn gemak wakker worden, ontbijten, me klaarmaken. En de tijd die overblijft? Die is om lekker te lezen, een filmpje op Youtube te kijken… Maar dan ben ik een stuk rustiger onderweg naar mijn bestemming en dat bevordert mijn humeur. Die rust vind ik heerlijk. Net als meneer de innerlijke criticus. Ik heb geleerd dat perfectionistische te aanvaarden. Het zal er altijd zijn en zo slecht is het niet. Ik gebruik het tegenwoordig als kracht. Maar k heb ook leren inzien wanneer ik daarmee aan het overdrijven ben. En dan moet ik mezelf gewoon eventjes ‘terugfluiten’ en dan komt het meestal wel weer goed. Ik heb door mijn traject bij mijn psycholoog mezelf teruggevonden en ben mezelf ook nog aan het ontdekken. Maar ik vind ook heel veel rust terug door dat traject. En bovenstaande dingen zijn dingen die ik eigenlijk automatisch doe momenteel. En inderdaad, ik kan je vertellen dat dat inderdaad enorme energiezuigers zijn. Het probleem is dat je dat niet beseft wanneer je door het leven aan het rushen bent terwijl je die dingen doet. Het is met veel zo. Maar vaak besef je pas welke steen er op je schouders lag, als die van je afrolt en je hem kwijt bent.

  Antwoord
  • Romy

   Dat is zeker zo. Het is niet altijd makkelijk om te beseffen dat je dingen doet die eigenlijk niet echt goed voor je zijn, zeker niet als je er middenin zit. Zo te horen heb je al heel wat stappen gezet om eraan te werken; dat blijkt alleen al uit het feit dat je je bewust bent van de steen die er eerder lange tijd op je schouders lag. Daar mag je echt heel trots op zijn. En de rest, die komt nog wel :) Zo blijven we altijd weer wat leren.

   Antwoord
 12. Iris - Thebeautymagazine.nl

  Mooi artikel! Hier kan volgens mij iedereen wel wat van leren. Vooral minder kritisch zijn is wel echt belangrijk.

  Antwoord
 13. Zo simpel is dan geluk

  Zelf vind ik inderdaad vriendschappen waarbij alles van een kant komt altijd veel energie kosten. Dat zijn de vriendschappen die ik dus ook maar laat verwateren tegenwoordig.

  Antwoord
 14. Else-Marie

  Vooral in het derde punt kan ik me goed vinden. Afgelopen jaar een keuze gemaakt om ‘op te geven’ waardoor het nu veel beter met me gaat!

  Antwoord
  • Romy

   Wat ontzettend goed dat je ervoor hebt gekozen iets op te geven wat je niet goed deed! Soms kan dat je enorm veel rust en extra energie opleveren.

   Antwoord
 15. Kaylin

  Héél nuttig artikel met allemaal puntjes die kloppen.
  Mijn grootste energieslurper is teveel activiteiten plannen of teveel sociaal contact kort op elkaar (doorgaan tot het uiterste dus). De valkuil zit hem ook wel in mijn job. Daar komt een ander puntje haasten spijtig genoeg vaak voor. Als verpleegkundige moeten we soms van de ene plek naar de ander en is het moeilijk om aan alle wensen te voldoen. Gelukkig zijn we als collega’s onder elkaar een goed team en kunnen we rekenen op elkaars hulp en steun :)

  Antwoord
  • Romy

   Ik kan me wel voorstellen dat je als verpleegkundige snel in een patroon van haasten zit. Te veel activiteiten plannen kan ook wel mijn valkuil zijn soms. En daar kom je dan soms net iets te laat achter helaas.
   Gelukkig heb je veel aan je fijne team collega’s op het werk! Dat helpt al enorm.

   Antwoord
 16. Karin

  Vooral het doorgaan terwijl je beter kunt stoppen vind ik heel herkenbaar! Ik deed dat vaak bij mijn naaiprojecten. Om me er aan te herinneren dat ik soms beter kan stoppen heb ik een kaart op m’n bord hangen met de tekst “fuck perfect” :D

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed, die kaart! Wel een rake opmerking inderdaad, juist bij creatieve projecten die natuurlijk nooit 100% perfect kunnen zijn.

   Antwoord
 17. bychristiana

  Moetjes die geen moetjes zijn! Ik denk dat de dingen die ik vind dat ik moet doen vooral van mijzelf moeten. Behalve werken dan, want dat ‘moet’ een mens natuurlijk gewoon echt;-) Ik heb altijd van alles in mijn hoofd wat ik op een bepaalde dag moet doen, van mij zelf dus. Ik vind het dan ook heel moeilijk om dat los te laten.

  Antwoord
  • Romy

   Heel herkenbaar wat je beschrijft. Vaak zijn “verplichtingen” in feite meer dingen die we onszelf hebben opgelegd dan dingen die écht moeten. Dat terwijl vaak morgen ook nog een dag is om dingen te doen en sommige dingen zelfs helemaal niet zo nodig “moeten”. Blijft toch een uitdaging!

   Antwoord
 18. Mariska

  Continu het gevoel hebben dat je haast hebt is inderdaad geen aanrader. Heel veel mensen gedragen zich wel zo en vind ik best jammer. Je kunt daar echt wel een probleem mee krijgen.

  Antwoord
  • Romy

   Zeker! Het is zonde als je altijd maar met haast leeft. Het maakt het leven voor jezelf niet leuker, maar maakt je vaak ook niet echt een leuker mens voor anderen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs