geen reden

13 dingen die je ook zonder welke reden dan ook mag doen

 • 14 oktober 2021
 • 11 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Soms lijkt het alsof er op z’n minst iets heel bijzonders aan de hand moet zijn voordat je iets zou doen. Je gunt jezelf bijvoorbeeld pas een spontane middag vrij als je zó uitgeput bent dat naar je werk gaan geen optie meer is. Of je doet jezelf die mooie jurk pas cadeau als je een enorme mijlpaal hebt bereikt. En als je ergens verdrietig of down over voelt, dan moet daar toch wel iets achter zitten. Maar nee hoor, niet overal hoeft een reden voor te zijn. Deze 13 fijne dingen mag je ook gerust zonder redenen, excuses en aanleidingen een keer doen.

Er hoeft geen directe reden te zijn om…

 • …’dank je wel’ te zeggen. Laatst kreeg ik spontaan een bos bloemen toegestuurd van een opdrachtgever. Ik stond perplex en besefte opeens dat je eigenlijk niet vaak genoeg ‘dank je wel’ kunt zeggen en wat voor impact het kan hebben op de ander als je dat oprecht doet. Ook als er niet direct een aanleiding (geweldige resultaten, de afronding van een project, iemands vertrek, etc.) voor is.
 • …onderuitgezakt op de bank te liggen en moe te zijn. Ook als je niet specifiek een drukke dag of slapeloze nacht achter de rug hebt, mag je moe zijn. Doodmoe zelfs. Als jij voelt dat je lichaam rust nodig heeft, gun het haar dan. Plof op de bank, gooi je benen in de lucht en geniet van een moment in de relaxmodus. Ieder lichaam is anders, en ieders energieniveau heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. Luister naar je lijf in plaats van naar wat je hoofd denkt dat logisch is.
 • …het kind in jezelf los te laten. Als je denkt “Ik heb zin om te schommelen”, gooi je kont dan op die schommel en zwaai met je benen zo hoog als je kunt. Er is vast geen bord naast de schommel te bekennen dat die alleen voor drie- tot tienjarigen bestemd is. Leef je soms uit en geef toe aan de kindse neigingen die je ook in je volwassen leven nog soms hebt. Gelukkig maar dat die er ook nog zijn! 
 • …met complimentjes te strooien. Bewaar je complimenten niet tot afscheidsspeeches of complimentenspelletjes. Spreek ze uit zodra ze in je opkomen. Ook tegen een vreemde die je  aandacht trekt doordat ze er zo stralend uitziet. Of tegen een vriendin van wie het je gewoon opvalt hoe krachtig ze in het leven staat. Voor jou is het niets meer en niets minder dan een paar zinnen uitspreken; voor de ander kunnen die paar woorden een groot verschil maken. Zo heb ik ooit door een compliment over mijn haarkleur (alweer 15 jaar geleden!) de haarverf laten staan en mijn roodharigheid volledig omarmd
 • …iemand (zonder bijbedoelingen) te vragen hoe het gaat. App eens spontaan een familielid of vriend om te vragen hoe het gaat. Niet als beleefdheidsvraag voordat je iets anders praktisch in de groep wilt gooien (“Zeg heb je mijn Tikkie eigenlijk al betaald?”), maar gewoon omdat je wilt weten hoe het gaat. Ik merk zelf dat ik het altijd heel bijzonder en mooi vind als iemand die vraag stelt, en dat het ook heel waardevol kan zijn om ‘m zelf eens te stellen. Al is het in een appje of mailtje.
 • ...jezelf een middag vrij te gunnen. Vrije dagen zijn niet alleen bestemd voor de zomervakantie of voor de gedwongen feestdagen die het systeem alvast in je agenda heeft gezet. Merk jij dat je compleet uitgeblust bent? Of heb je heel veel zin om iets anders met je zonnige dag te doen dan naar een beeldscherm te staren en tijdens langdradige meetings naar buiten te turen? Gun jezelf een middag vrij. Gewoon zomaar. 

Merk jij dat je compleet uitgeblust bent? Of heb je heel veel zin om iets anders met je zonnige dag te doen dan naar een beeldscherm te staren en tijdens langdradige meetings naar buiten te turen? Gun jezelf een middag vrij. Gewoon zomaar. 

 • …af te zeggen. Je hoeft niet altijd een dondersgoede reden te hebben om een afspraak af te zeggen. Ga niet overal maar naartoe omdat het moet, maar voel ook eens goed of dit wel echt móet en of je je er oké bij voelt. Je mag ‘nee’ zeggen, een andere keer langsgaan of iets afblazen omdat je je hebt bedacht. En ja, dat mag ook als je niet met griep op bed ligt en ook niet met pech langs de weg staat.
 • …jezelf op iets heel lekkers te trakteren. Er zijn meer redenen voor een stukje taart met slagroom of een bijzondere avondmaaltijd dan alleen een verjaardag of het begin van je vakantie. Als jij zin hebt om iets anders dan anders te eten, maak er dan een moment van. Bestel een keer iets lekkers, sta zelf wat langer in de keuken of struin je beste Pinterest-recepten af op zoek naar iets wat niet al wekelijks op het menu staat. 
 • …je down te voelen. Rotdagen hebben we allemaal. Soms met een aanwijsbare reden, soms zonder dat je zelf enig idee hebt wat er speelt. Je mag je rot voelen. Daar hoef je geen excuses voor te maken en je hoeft je ook niet meteen suf te googelen naar zelf opgelegde diagnoses omdat er vast iets met je aan de hand is. Morgen gaat het misschien beter. En de grijze wolken op de ene dag laten je de zonnestralen op een ander moment meer waarderen.
 • …je feestjurk uit de kast te trekken. Waarom zou je die een jaar lang in de kast laten hangen totdat er eindelijk weer een uitnodiging voor een bruiloft op de deurmat valt? Hang zelf de spreekwoordelijke slingers op door je mooiste jurk vaker te dragen. Juist op die downdag misschien. Moet je eens zien wat het met je humeur kan doen om je joggingbroek te verruilen voor die prachtjurk.
 • …make-uploos en in je oude kloffie de straat op te gaan. Maar wil je juist niets liever dan vandaag eens niet tien minuten met mascara en eyeliner staan te prutsen of een kwartier voor je kledingkast wikken en wegen? Gun jezelf dan een dagje fashionistavrij. Ook als je drie meetings gepland hebt staan, mag je zonder laagje make-up verschijnen in een niet zo bijzondere outfit. En dat zonder je te verantwoorden dat je “er niet uitziet”.
 • ...verdrietig te zijn over dingen uit het verleden. Ook om iets wat jaren geleden gebeurd is, mag je nog traantjes laten. Schaam je er niet voor, ook niet als zo’n emotie uit het niets lijkt te komen. Denk niet dat je er “al lang overheen had moeten zijn”. Rouw, trauma en andere gebeurtenissen kosten tijd om een plekje te geven. 
 • …van plan te veranderen. Houd niet vast aan dingen waarvan je allang weet dat ze je niet goed doen of dat ze je droom niet meer zijn. Durf je plannen onderweg op de schop te gooien als er iets nieuws op je pad komt. Ook als plan A best aardig uitpakt, mag jij ervoor kiezen op plan B over te schakelen of ergens mee te stoppen. Jouw leven, jouw weg.

Kun jij dit lijstje aanvullen? Waar hoeft volgens jou geen reden voor te zijn?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marloes 14 oktober 2021 op 8:20 am - Beantwoord

  Ik vind complimenten aan vreemden best lastig om te geven. Er zijn vaak momenten waarop ik bijna een compliment geef, maar niet durf. Toch maar eens de stap zetten 🙂 Verder heb ik voor mezelf sinds een paar maanden de regel dat ik één dag in ’t weekend echt vrij houd. Dan kan ik op die dag zelf bepalen wat ik doe, al is het niksen. Nu komt het dan voor dat als mensen willen afspreken, ik pas over twee maanden tijd heb. Vind ik zelf soms echt stom als ik het zeg, maar die rust heb ik enorm nodig.
  Voor jezelf bloemen kopen, vind ik ook bij dit lijstje passen. Bloemen maken mij enorm vrolijk.

  • Romy 22 oktober 2021 op 11:24 pm - Beantwoord

   Juist onwijs goed dat je de keuze hebt gemaakt om niet meer op twee weekenddagen afspraken te plannen! Alleen jij kunt aanvoelen wat je qua rust nodig hebt, dus goed dat je daarnaar luistert. Ik herken dat ook heel erg bij mezelf trouwens. Merk dat ik toch soms in de verleiding kom om wel op twee dagen iets af te spreken. Laatst zei een vriendin andersom een keer een afspraak af omdat ze de dag ervoor al iets had, en ik merkte dat ik eigenlijk alleen maar dacht “Wat goed! Dat moet ik ook vaker doen.” Dus, juist heel goed bezig! En ik denk dat anderen eerder respect voor je hebben dat je dit zo doet dan dat ze het gek vinden 🙂

 2. Naomi 14 oktober 2021 op 9:17 am - Beantwoord

  Het verhaal over je haarkleur is me altijd bijgebleven sinds ik het las. Ik vind dat zó bijzonder. Zelf durf ik het niet, om zomaar onbekenden een compliment te geven. Best gek eigenlijk, want als ik zelf ergens spontaan een compliment krijg van een vreemde, merk ik hoe fijn het is. Misschien moet ik eens oefenen;).

  • Romy 22 oktober 2021 op 11:22 pm - Beantwoord

   Zeker een aanrader om er eens mee te oefenen 🙂 Al is het maar tegen de caissière in de supermarkt of zoiets. Het kan echt zoveel goeds doen met iemand, en is ook gewoon ontzettend leuk om te geven.

 3. Audrey 14 oktober 2021 op 9:34 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar wat je schrijft over gewoon spontaan aan iemand vragen hoe het gaat. Ik vind het inderdaad ook altijd fijn als iemand dat bij mij doet.

  Een aanvulling is wat mij betreft dat een gek dansje doen of liedje zingen ook echt altijd mag.

 4. Daenelia 14 oktober 2021 op 9:55 am - Beantwoord

  Toevallig ga ik vandaag er even lekker op uit. En ik vind het zelf wel leuk om er een reden voor te bedenken. Belangrijk is dat je niet gaat zitten wachten op een moment en een reden die nooit komt. Want daar is het leven echt te kort voor.

 5. Johanna 14 oktober 2021 op 10:53 am - Beantwoord

  Eigenlijk heb je alles al genoemd. Behalve dan misschien een boek niet uitlezen. Maar gewoon toegeven dat het niet passend bij jou is en het dan zonder slecht gevoel naar de kringloop brengen. Schommelen is heel leuk, maar de schommels hangen zo laag… Verder kan ik ook nog altijd verdrietig zijn over iets uit het verleden. Dus ook herkenbaar. Gewoon genieten zonder reden.. is toch het fijnst.

  • Romy 22 oktober 2021 op 11:20 pm - Beantwoord

   Goeie van een boek wegleggen! Zonde van je tijd inderdaad om jezelf door een boek heen te worstelen dat je gewoon echt niet interessant of leuk vindt.

 6. Rachel 14 oktober 2021 op 8:10 pm - Beantwoord

  Daar heb ik de laatste tijd ook steeds meer lak aan.. volmaakt de deur uitgaan.. nee gewoon lekker mijn winterjas met mijn slippers eronder en dan mijn hond uitlaten haha knop op mijn hoofd en iedereen met een trotse glimlach gedag zeggen.

 7. Giovanna Jansen 15 oktober 2021 op 1:26 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Ik word er helemaal vrolijk van. 🙂

 8. Anna 17 oktober 2021 op 11:24 am - Beantwoord

  Wat een fijn lijstje! Zo’n momentje had ik gister, hier in Lissabon. Bijna de hele dag gewerkt, niet eens het appartement uit geweest maar ’s avonds echt zó moe. Toen ben ik maar lekker in bed gaan liggen met een kop thee.

Recente blogs

Twee jaar samen

25 augustus 2021|Persoonlijk|

"Wil je mijn vriendinnetje zijn?" Die vraag stelde hij me vandaag precies twee jaar geleden. Toen een tikkeltje zenuwachtig volgens mij. "Tuurlijk!", riep ik uit. En nu, twee jaar later zou ik die vraag nog steeds hetzelfde beantwoorden. Het was een jaar met ups & downs door dingen die om ons heen gebeurden - meer dan we zelf ooit voor mogelijk konden houden. Maar ook een jaar waarin we besloten van mijn huis ONS huis te maken. Een jaar waarin we vaak op elkaar konden leunen voor een aai over de bol of een knuffel, maar waarin er gelukkig ook heel veel onvergetelijk mooie momenten waren. En een jaar dat ik met niemand anders had willen beleven dan met hem.

Onzeker als ondernemer? Word een doe-het-tocher! (7 tips)

13 oktober 2020|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

Dat ik ondernemer wilde worden, heb ik eigenlijk altijd al geweten. Maar dat ik dat ook echt zou kunnen, durfde ik heel lang niet te geloven. Ik vond het in mijn eerste baan al spannend om mensen op te bellen. Hoe kon ik dan ooit als ondernemer alles in mijn uppie doen? Gelukkig is dat helemaal goed gekomen. Omdat ik weet dat ik niet de enige ben die weleens onzeker als ondernemer is (of die uit onzekerheid niet de stap durft te zetten), deel ik mijn ervaringen. En ik geef 7 tips die voor mij persoonlijk helpen.

Blij Lijstje #28 | Opgeruimd staat netjes (x3)

21 juli 2020|Persoonlijk|

Als je jezelf na een half jaar eindelijk dé gele jurk cadeau doet, is dat natuurlijk wel een plek op het Blije Lijstje waard. Maar naast die nieuwe aanwinst waren er nog veel meer blijmakers de afgelopen weken. Zo had ik een paar gevalletjes "Opgeruimd staat netjes" en beleefde ik zowel een plantenfail als een grote plantprestatie. Ook ontdekte ik - wonder boven wonder - voor het eerst in mijn leven een serie die mij tot bingewatchen zette. Lees verder voor meer blije momenten!