ergonomisch zitten 2

Ergonomisch zitten | Mijn 7 tips (als ex-slecht-zitter) én een ergonomische zitzak

 • 1 september 2022
 • 10 Reacties
Categorieën: Interieur, Lifestyle

“Hé Romy, ga even recht zitten. Hier krijg je spijt van als je veertig bent!” Mijn tante riep het al toen ik dertien was. En ze kreeg gelijk. Vér voor mijn veertigste. Op mijn 26e zat ik bij de fysio om mijn rug te laten kraken. De boel was stram, mijn schouders waren stijf en ik voelde me alsof ik dertig jaar ouder was dan mijn werkelijke leeftijd. Sindsdien besloot ik: ik ga mijn leven beteren. Of beter gezegd: mijn zithouding. Dit is wat ik ben gaan leren over ergonomisch zitten. Iets met minder eigenwijs zijn, anders werken en mezelf naar pilates slepen. En ik laat je kennismaken met Elly, die zelfs loungen op een zitzak nog ergonomisch verantwoord maakt.

“Je hebt maar één rug”

Als veertienjarige puber zat ik natuurlijk helemaal niet te wachten op opmerkingen over mijn zithouding. Ik wierp dan een chagrijnige puberblik de kant van de ander op of verzuchtte “Jáááhááá, ik zal het proberen”.

Jarenlang heb ik verkeerd gezeten. Daarmee bedoel ik: in compleet rampzalige houdingen voor mijn rug. De reden ervoor is ronduit gênant. Toen ik op mijn dertienjarige leeftijd anorexia kreeg, had ik in mijn hoofd dat mijn benen dik waren. Ik wilde niet zien hoe mijn benen op een stoel zouden “splashen”. Waarmee ik het biologisch volkomen normale fenomeen bedoel dat je benen wat platter en daardoor breder lijken als je ergens op gaat zitten. Maar goed, ik vond dat een reden om op het uiterste puntje van mijn stoel te zitten. En dat jarenlang.

In al die jaren hebben mensen me vaak gecorrigeerd, maar vaak lette ik er hooguit tijdelijk op. Dus jaren later had ik niet bepaald de jeugdige en flexibele rug die de gemiddelde negentienjarige zal hebben. Gek dat ik toen pas besefte: “Misschien moet ik wat beter om mijn rug denken.” Eindelijk drong tot me door wat mensen al jarenlang met een wijzend vingertje naar me riepen:

“Je hebt maar één rug. Zorg er goed voor.”

ergonomische zitzak terapy

Het leed dat kantoorbanen heet

Sindsdien ben ik iets beter voor mijn rug gaan zorgen. Als in: ik zorg dat ik altijd netjes op mijn stoel zit. Maar ja, toen kwam er meer leed om de hoek kijken. Ik kreeg mijn eerste kantoorbaan. Te gek natuurlijk. Maar mijn rug dacht daar ietsje anders over. Op het werk liepen regelmatig HR-mensen rond die je konden helpen de stoel op jouw hoogte en zithouding af te stemmen. Maar om bij het flexwerken elke dag die hulplijn in te schakelen, vond ik wat ver gaan. Dus deed ik het maar met de stoel die vrij was. En waren alle bureaustoelen vergeven, dan deed ik het gerust met het houten stoeltje of krukje dat over was.

Het thuiswerken maakte het er jaren later niet veel beter op. Ik dacht dat mijn eettafelstoelen en onze hoge eettafel een perfecte werkplek zouden zijn. Had ik het mooi bij het verkeerde eind! Toen ik na drie maanden thuiswerken bij de fysiotherapeut aanklopte, kreeg ik er flink van langs. Ik zat blijkbaar standaard met mijn nek voorovergebogen, mijn schouders opgetrokken en mijn benen in elkaar gefriemeld achter de PC. Je begrijpt: geen houding die mijn rug nog jaren had volgehouden. 

Ergonomisch zitten – zo doe ik dat nu!

Die boze fysio-preek was blijkbaar wat ik nodig had, want sindsdien heb ik mijn leven oprecht gebeterd en zijn mijn rug en ik betere vrienden geworden. Zelfs als ik een enkele keer 50 werkuren in een week maak, resulteert dat niet meer standaard in een stram lijf. Dit is wat ik heb gedaan om wél ergonomisch te zitten. 

thuiswerkplek 5

Tip 1. Investeer in een niet-mooie-maar-wel-ergonomische stoel

Gooi je eigenwijsheid overboord en vergeet dat ergonomische bureaustoelen meestal niet moeders mooiste zijn. Als je je rug een plezier wil doen, is een goede stoel een must. Ik besloot met enige pijn in mijn interieurliefhebbershart mijn charmante gele eetkamerstoel te verruilen voor een zwarte gamersstoel van IKEA. Zéker geen mooi designmeubel, maar hij zit wel fantastisch. 

Ik ontdekte zelf na vele rondjes googelen dat een echt goede stoel een leuning moet hebben die tot je schouderbladen komt. Het liefst zelfs nog hoger. Verder is het belangrijk dat de stoel en armleuningen verstelbaar zijn, zodat je hem kunt aanpassen aan jouw hoogte. Nog steeds erg blij dat ik toch overstag ben gegaan en voor deze stoel ben gegaan. 

Tip: als je interesse hebt in deze IKEA-stoel (het is de Järvfjället), ik raad je vooral de wit/grijze en niet de zwarte aan. Helaas slijt de zwarte stof erg snel; de grijs/witte stof is beter.

Tip 2. Koop een laptopverhoger en toetsenbord

Ik denk oprecht dat ik mijn betere rug vooral aan deze verandering te danken heb. Je kunt nog zo’n geweldige stoel hebben. Maar als je laptop te laag staat, dan is je nek alsnog de hele dag gebogen omdat je naar beneden moet kijken. Het schijnt belangrijk te zijn dat je computer op ooghoogte staat. Vandaar ook dat de meeste kantoren zijn uitgerust met grote beeldschermen met pakken printpapier eronder. 

Daarom investeerde ik in een bamboe laptopstandaard om mijn eigen ergonomische laptopwerkplek te creëren. Een scherm voor erbij kopen kan natuurlijk ook (heeft Bart me al honderd keer geadviseerd!). Maar omdat ik liever van de eettafel geen complete werkinstallatie maak, houd ik het voorlopig bij mijn laptopstandaard. Werkt prima! 

Je hebt er ook een los toetsenbord bij nodig. Anders typt het zo lastig. Maar ook los daarvan is een breder toetsenbord beter voor je houding dan het vaak bescheiden toetsenbord op je laptop.

ergonomisch zitten 7

Tip 3. Geef je rug de juiste beweging

Op het moment dat ik mijn lijf met enige tegenzin (“Is dit wel wat voor mij?”) naar mijn eerste pilatesles sleepte, slaakte mijn rug vast een inwendige vreugdekreet. Pilates is de perfecte sport als je je core (je buik, rug, billen en bekken) sterker wilt maken. Je hoeft er minder lenig voor te zijn dan yoga. En het fijne is: iedereen kan het. Mijn ervaring is dat docenten vaak ook alternatieve houdingen bieden als iets je niet lukt. Ik heb oprecht veel minder last van mijn rug sinds ik ben begonnen met planken, sfinxhoudingen en andere pilatesoefeningen. 

Ik heb in het pre-coronatijdperk lessen gevolgd in de sportschool. Sindsdien volg ik liever online lessen: YouTube barst van de gratis pilatesfilmpjes waarvoor je geen complete sportschoolabonnementen hoeft aan te schaffen. Mijn favoriete YouTube-lessen zijn die van Studio Natuurlijk en StrongBodyNL.

Tip 4. Zoek een partner die goed kan masseren

Of zet je partner voor YouTube met massagefilmpjes als verplichte kost. Nee hoor, geintje. Ik bleek zowaar een goede rug- en schoudermasseur als vriend aan de haak geslagen te hebben. Bart had fysiotherapeut moeten worden, want hij weet precies hoe alle spieren lopen en kan meestal de vastzittende plek in mijn nek beter ontdekken dan ikzelf. Dus als ik een keer mezelf te veel stress op de hals heb gehaald of een dag lang in onmogelijke houdingen heb gezeten, dan klop ik graag bij vriendlief aan om de boel weer soepel te krijgen. Aanrader! Niet Bart dus (die heb ik al gereserveerd), wel je eigen partner of familielid met massageskills.

Heb je diegene niet in huis wonen? Je kunt ook leren om jezelf te masseren. Ook hiervoor geldt: YouTube en Google zijn je gids.

Tip 5. Tel wat meer geld neer voor een ergonomisch hoofdkussen

En als je toch bezig bent, investeer ook in een ergonomisch matras. Ja, het kost allemaal wat. Ik moest ook even slikken toen ik bij Beter Bed met een torenhoge factuur vandaan kwam. Maar een goed hoofdkussen en het matras zijn elke cent hélemaal waard. Koop zeker niet zomaar een kussen of bed via het internet, maar laat je goed informeren door iemand in een winkel en ga proefliggen. Het kan je veel rug-, nek- en schouderleed besparen.

Dus echt, investeer die paar honderd euro meer en ga voor een goed bed en advies van een expert. Je rug zal blij zijn. 

ergonomisch zitten 6
ergonomische zitzak terapy
ergonomische zitzak terapy

Tip 6. Neem een ergonomische zitzak (topding!)

Ik heb nog nooit zo uitgekeken naar een pakketje voor een samenwerking als dit keer. Van Terapy mocht ik namelijk een ergonomische zitzak uitkiezen. En niet zomaar één: eentje die er ook nog eens hartstikke leuk en interieurproof uitziet. Ik ging voor de Elly-zitzak en die valt zowel bij mij als bij Bart enorm in de smaak. We vechten er nog net niet om.

We hadden altijd een knaloranje Fatboy (overblijfsel uit Barts studententijd en – om eerlijk te zijn – niet helemaal mijn stijl). Maar die is nu ingeruild voor dit comfortabelere exemplaar. Zo’n Fatboy is niet bepaald iets waar je urenlang op gaat zitten zonder rugpijn. Terapy ontwikkelt zitzakken waarbij dat wél kan. Alle Terapy-zitzakken passen zich automatisch aan jouw zithouding en lichaam aan zodra je erop gaat zitten. Als je op de Elly-zitzak ploft, verandert hij in een druppelvorm met rugleuning voor extra comfort. Het zit zelfs zo fantastisch dat ik moeite heb om eruit te komen. Dat zegt wel wat voor iemand als ik die normaal niet bepaald records stilzitten zal verbreken. 

Over de ergonomische zitzak van Terapy

De zitzak ziet er niet alleen leuk uit. Hij is ook heel praktisch en perfect om ergonomisch te zitten:

 • De zitzak is gevuld met speciale korrels die minder lucht bevatten. Daardoor behoudt de zitzak langer zijn vorm en volume en zit hij ook langer lekker.
 • Zodra je erop gaat zitten, verandert de zitzak in een druppel en heb je dus een fijne rugsteun. Dit komt door de speciale stof die zich aan je lichaam aanpast: de zitzak is gemaakt van rekbaar katoen. 
 • De stof neemt ook je lichaamswarmte op, waardoor je comfortabeler zit. 
 • En de hoezen zijn wasbaar op 30 graden, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor vieze vlekken.
 • Is je hoes kapot of wil je een ander kleurtje? Dan kun je bij Terapy ook nieuwe losse hoezen bestellen

Je kunt de Elly-zitzak in alle kleuren van de regenboog kopen. Nu zou je vast denken dat ik voor knalroze of op z’n minst kanariegeel ben gegaan. Maar nee, ik koos voor lichtgrijs. Alhoewel, de witte zitzak ook een goede kanshebber was. De zitzak moest in Barts kamer komen te staan en die heeft al een knalgele muur. Dus wilden we een neutralere kleur zitzak.

ergonomisch zitten 4
Pippa vindt het kraakgeluid van de balletjes in de zitzak maar een gekke gewaarwording en móest dat van dichtbij bekijken.
ergonomisch zitten 15
Je kunt de zitzak op deze manier in een hoek opbergen.

Dus ja, wij zijn enorm te spreken over de Terapy-zitzakken. Onze Elly-zitzak is een perfecte zitplek voor als je een keer een telefoontje hebt, een boek wilt lezen of je gewoonweg wilt afzonderen. Ik vind hem persoonlijk zelfs zo lekker zitten dat ik even moet wennen als ik daarna weer op mijn (ook ergonomische) bureaustoel plaatsneem. Ergonomisch zitten in stijl en op een ultieme relaxplek – beter wordt het niet.

Je kunt trouwens ook een zitzak huren via Terapy. Heel leuk voor events, congressen of festivals! Ik vind de houten stoeltjes bij congressen altijd waardeloos om op te zitten. Dus congressen met zitzakken – ik ben helemaal voor! Met z’n allen ergonomisch zitten.

Tip 7. Let op je houding om ergonomisch te zitten

Ja ja, ik ben inmiddels zelf veranderd in de persoon die mij streng toespreekt. Ergonomisch zitten is ook een kwestie van jezelf héél vaak corrigeren als je onbewust in verkeerde houdingen zit. Hoe vaak ik wel niet mijn benen uit de knoop haal omdat ik de fysio in gedachten hoor zeggen “Daar gaat je rug van op slot”.

Het kan helpen om elk half uur twee seconden stil te staan bij hoe je zit. Zit je nog zoals het zou moeten of moet je iets verbeteren?

Klinkt misschien kinderachtig, maar zo’n kleine aanpassing kan net helpen om te voorkomen dat jij aan het eind van de dag tergende rugpijn hebt. 

Waar ik zelf op zo’n moment oplet:

 • Zit ik met mijn rug en nek tegen de stoel en niet te ver naar voren? 
 • Zit ik nog steeds recht en heb ik dus niet één van mijn schouders meer opgetrokken dan de ander? 
 • Houd ik mijn hoofd recht in plaats van dat ik iets meer naar één kant leun?
 • Heb ik mijn benen niet in de knoop gewikkeld, maar zit ik gewoon met mijn benen naar beneden?
 • Zit ik met mijn kont tegen de leuning en niet te ver naar voren?
ergonomisch zitten 2

Tip 8. Kom van die stoel af

Het (thuis)kantoorleven is gewoon niet perfect voor je rug. Erik Scherder noemt het de tweede pandemie: het zitvirus. Anderen claimen dat zitten het nieuwe roken is. Hoe dan ook, hele dagen op twee billen doorbrengen is niet het beste voor je lijf. Wissel daarom zitten af met regelmatig even opstaan, een paar rek- en strekoefeningen doen of desnoods alleen een enkeltje koffiezetapparaat maken. Een hond nemen of een zeer beweeglijke peuter in huis halen kan natuurlijk ook als levende stok achter de deur.

Begin je last te krijgen van je nek en schouders of rug? Doe dan gerust wat oefeningen. Ik sta zelf op zulke momenten op om rondjes naar voren en naar achteren te draaien met mijn schouders. Perfect om je schouders en nek los te maken!

Ergonomisch zitten = minder eigenwijs zijn

Meer ergonomisch zitten is bij mij vooral een kwestie van stoppen met eigenwijs zijn. Niet denken dat jij toch nooit last krijgt of dat de fysiotherapeut het tijdens een maandelijks bezoekje wel fixt. Als je rugpijn hebt – ook als je de dertig jaar nog niet bent gepasseerd – onderneem actie en wacht niet op een preek van je fysio. Ga niet alleen naar de sportschool om spierballen en mooie billen te kweken, maar doe ook oefeningen die goed zijn voor je rug en schouders. Koop tóch die stoel die misschien niet perfect matcht met je Insta-proof interieur, maar die wel ergonomisch zit.

Gelukkig zijn de Terapy-zitzakken het bewijs dat ergonomisch zitten ook stylish kan. Heel blij met onze hippe zitzak! Goh, misschien moeten we maar een tweede exemplaar bestellen om zitzakruzies tussen mij en Bart te voorkomen. Ik moet mijn persoonlijke rugmasseur wel te vriend houden 😉 

Ben jij ook – als je er niet bewust op let – iemand die al snel niet-ergonomisch zit?

De zitzak heb ik ter review ontvangen van Terapy.

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 1 september 2022 op 8:18 am - Beantwoord

  Wat een gewéldig ding, die zitzak! Lijkt me een heerlijke plek om een boek te lezen.
  Overigens herinner je me er vandaag even aan dat ik die laptopstandaard niet in de kast moet laten liggen, maar gewoon onder mijn laptop moet plaatsen;).

  • Romy 12 september 2022 op 10:01 pm - Beantwoord

   Haha, ik zou zeggen: van de kast halen, dat ding 😉 Een laptopstandaard is zo’n uitkomst!

 2. Daenelia 1 september 2022 op 11:38 am - Beantwoord

  Leuk, die zitzak! Ik zit toevallig nu op een eetkamerstoel, die perfect is voor mijn rug. Maar dat is het voordeel van klein zijn. De bank is iets minder geschikt voor mij, maar mijn geheim is: regelmatig in een andere houding zitten.
  Vlak trouwens ook niet je matras uit. Ik merk nu regelmatig wat rugpijn als ik uit bed kom. Maar we hebben nu ook belabberde matrassen die ik voor de winter wil … moet … vervangen.
  Ik ga trouwens meteen uitzoeken of die zitzakken ook geschikt zijn voor het balkon. Voor de volgende zomer.

  • Romy 12 september 2022 op 10:00 pm - Beantwoord

   Oeh, een zitzak op het balkon klinkt ook niet verkeerd! Ideaal voor de warme nazomeravonden!
   Hopelijk heb je straks minder last van je rug als er een nieuw matras op het bed ligt. Matrassen maken inderdaad zo’n groot verschil. In Kopenhagen sliepen wij op een onwijs hard en oud matras en na thuiskomst merkte ik weer hoe goed een passend matras je kan doen.

 3. IRENE 1 september 2022 op 12:04 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Ik ga nu naar de rugschool in het ziekenhuis omdat ik heel veel last had van de spieren in mijn nek, schouders en bovenrug. Op het werk zijn onze stoelen niet geweldig en er zijn ook geen leuningen aan maar ik let wel op al de rest. Dat mijn scherm hoog genoeg staat, dat ik regelmatig rechtsta om mijn glas water terug aan te vullen, …
  Die zitzak ziet er geweldig uit!

  • Romy 12 september 2022 op 9:58 pm - Beantwoord

   Goed bezig zo te horen! En wat goed dat je daarnaast professionele hulp hebt gezocht om minder last van je nek, schouders en rug te krijgen!
   Wel balen dat de stoelen op je werk zo slecht zitten trouwens. Het zou eigenlijk verboden moeten worden; ergonomisch zitten is juist op het werk zó belangrijk.

 4. Katrien 1 september 2022 op 2:54 pm - Beantwoord

  Veel goede tips en vooral: zulke mooie foto’s, je straalt helemaal!

  • Romy 12 september 2022 op 9:57 pm - Beantwoord

   Wat onwijs lief! Dank je wel 🙂

 5. Geke 1 september 2022 op 5:47 pm - Beantwoord

  Fijn dat je een aantal manieren gevonden hebt om een betere houding te kunnen aannemen.
  Dank je wel voor de tips ook!

  Ik heb intussen al heel wat jaren de grote broer van jouw zitzak. Hij staat in een hoekje in mijn werkkamer, klaar om neergelegd te worden als ik een dutje wil doen. En toegegeven, als mijn man teveel snurkt, is hij mijn backup – bed 🙂
  Moet alleen eens voor een nieuwe hoes kijken want de huidige is na al die tijd wel wat versleten.

  • Romy 12 september 2022 op 9:56 pm - Beantwoord

   Wat tof dat je ook zo’n soort zitzak hebt! Een grote versie waarop je ook kunt slapen, klinkt zo mogelijk nóg geweldiger. Als het goed is, bestaan er veel leuke hoezen. Dus ik hoop dat je een mooie vervanger kunt vinden 🙂

Recente blogs

7 dingen die je niet kunt veranderen (helaas pindakaas!)

21 januari 2020|Persoonlijke groei|

Als controlfreak zou ik het soms maar al te fijn vinden om de touwtjes in handen te hebben. Dat je maar aan een touwtje hoeft te trekken en dat dan alles acuut naar je zin is. Helaas voor mij (en vele anderen) werkt dat niet altijd zo. Accepteren dat het zo is, is dan het beste wat je kunt doen. Er het beste van maken zou nog beter zijn. Dit zijn 7 dingen die je niet kunt veranderen. Helaas pindakaas!

Mijn aankopen op vakantie | Tweedehands en nieuwe kleding

2 september 2020|Lifestyle|

Na zeker 7 maanden geen enkele kledingwinkel van binnen te hebben gezien, dook ik er op vakantie weer eens een paar in. Dat is het voordeel van shoppen op de Veluwe: daar is het 's ochtends nog heerlijk rustig. Ik - normaal totaal geen grote shopper - deed heel wat aankopen die al lange tijd hoog op mijn lijstje stonden. Zeker voor mijn doen ben ik enorm goed geslaagd. Tijd om je van mijn aanwinsten te laten meegenieten! Ik laat je de tweedehands en nieuwe kledingaankopen zien die ik vanuit het mooie Gelderland mee naar huis nam.

Waarom ik online meer open ben geworden? (Over kwetsbaarheid & klotsende oksels)

24 februari 2022|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

Het overkomt mij als koukleum niet vaak dat ik klotsende oksels heb in de winter. Tot een aantal weken geleden dus. “Lefwijf-interview met Romy van Vaker Vrolijk” stond er op mijn telefoonscherm. Heel langzaam bewoog ik mijn trillende vinger naar de “Play”-knop, terwijl mijn maag een paar flikflaks achter elkaar leek te maken van spanning. Mijn verhaal. Rauw, kwetsbaar. Opgenomen op podcast. Het was spannend. Maar ook: het was goed. Dat voelde ik van mijn kruin tot mijn kleine teen. Dit is waarom ik het belangrijk vind om van mijn vroegere “mess” mijn “message” te maken, en online meer open wil zijn.