De Stoov. Waar ik ook keek op Instagram, ik zag hem continu opduiken. Het algoritme wist blijkbaar dat ik een tikkeltje gevoelig ben voor roze velours kussens die ook nog mijn koukleumenlijf lekker warm houden en energie besparen. Na bijna een jaar wikken en wegen, ging ik toch overstag. Mijn oude vertrouwde kruik ging kapot. En aangezien ik die dagelijks gebruik, besloot ik mezelf het cadeau der cadeaus te geven: hét Stoov-warmtekussen. Maar is zo’n kussen echt het forse prijskaartje waard? Vind ik het fijner dan een kruik? En snap ik de hype nu ik zelf zo’n kussen in huis heb? Ik deel mijn eerlijke ervaring met een Stoov-warmtekussen.
Wat is een Stoov-warmtekussen (Ploov)?
Een Stoov-warmtekussen (de “Ploov”) is een kussen dat je met infraroodstraling heerlijk warm houdt. Je laadt het kussen op via een stekker en hebt vervolgens 3-9 uur een warm kussen op je buik. De temperatuur bepaal je zelf: je kunt kiezen voor 34 tot 42 graden. Ook de hoes kun je zelf uitkiezen. Ga je voor okergeel, roze of zwart? Fluweel wol of katoen? Opties genoeg. Je kunt het zien als een alternatief voor kruiken of elektrische dekens, maar in de vorm van een kussen dat er tamelijk interieurwaardig uitziet. De kabel is vakkundig weggewerkt achter een label. Je kunt het kussen prima op de bank zetten zonder dat mensen doorhebben dat er een accu en warmtepaneel in het kussen schuilgaan.
De verpakking doet niet direct vermoeden dat er een kussen in je pakket zit. Je krijgt een (opgerolde) vulling, een accu, een opberghoes met warmtebron (voor het kussen en de accu) en een kussensloop die je om het kussen heen doet. Eenmaal in elkaar gezet heb je een luxe ogend kussen. Een beetje zoals elk fluwelen kussen dat je wel kent. Vanuit de verte lijkt het net een normaal kussen. Maar als je hem aanzet en tegen je aanhoudt, voel je direct warmte op je lichaam.
Er zijn meerdere maten Stoov-warmtekussens. Ik deel mijn ervaring met een Stoov-warmtekussen van 60×40 centimeter in de kleur ‘Pepper Pink’. “Lekker groot en mooi bijpassend bij ons lekker roze huis!”, was mijn gedachte. Er zijn trouwens ook vierkante kussens en andere warmhoudproducten van Stoov. Een elektrische warmtedeken (Big Hug) bijvoorbeeld. Of een mini-kussen in de vorm van een kruik (Homey).
“We warm people, not the planet”
Dat is de duurzame quote van Stoov. Het merk probeert op meerdere manieren een steentje bij te dragen aan de planeet:
- Doordat je jezelf met een Stoov-product lokaal verwarmt, kan de verwarming 1-2 graden lager of zelfs uit.
- Alle kussens zijn modulair opgebouwd. Dus je kunt de onderdelen afzonderlijk vervangen. Als je kussenhoes aan vervanging toe is of als de accu het begeeft, heb je dus geen compleet nieuw kussen nodig.
- Stoov gebruikt zoveel mogelijk gerecyclede materialen, zoals gerecycled plastic.
- Door de hoge kwaliteit gaan de producten van Stoov lang mee.
Hoe werkt een warmtekussen van Stoov?
Stoov-kussens werken met infraroodstraling. Anders dan een elektrische deken dus, die stralingswarmte afgeeft. Infrarood verwarmt niet de lucht, maar geeft warmte af aan dingen en mensen. In dit geval verwarmt infrarood het kussen en jou als persoon. De lucht om het kussen heen wordt dus niet warm en benauwd. Je voelt alleen warmte als je het kussen tegen je aan legt. Ook prettig: infraroodwarmte voel je tot dieper in je lijf; het is minder oppervlakkig. De warmte gaat volgens de website van Stoov tot zo’n 4 centimeter onder je huid. Daardoor kan het bijvoorbeeld ook pijnklachten verlichten, zoals buikklachten, rugpijn of verkrampte spieren.
De warmte voel je alleen bij het verwarmingselement: een rechthoekig stukje in het kussen. Het is dus niet zo dat elke centimeter van het kussen lekker warm is. Dat vind ik zelf niet zo’n probleem, maar het is wel goed om te weten dat bijvoorbeeld de achterkant van het kussen een stuk koeler is.
3 warmtestanden
Je zet het kussen aan met een aan/uitknop die netjes achter het label is weggewerkt. Door te klikken op het label, kun je vervolgens zelf de temperatuur van het kussen kiezen. Het kussen heeft 3 warmtestanden. Volgens de Stoov-site zijn de standen als volgt:
- Niveau 1: 34 graden
- Niveau 2: 38 graden
- Niveau 3: 42 graden
Ik zet mijn roze Stoov-warmtekussen standaard op standje 3. Ik kan me voorstellen dat sommige mensen dat iets too much vinden. Ik vind het zelf wel fijn, die flinke warmte. Dan gaat de warmte trouwens ook prima door je trui of blouse heen. Door dikke kleding heen voel je de warmte wel minder. Maar als ik een dunne trui draag, kan ik de warmte van het kussen er op standje 3 goed doorheen voelen. In stand 3 zou ik het kussen trouwens niet zonder tussenlaag tegen je aan leggen. Daarvoor is het wel echt te warm.
Draadloos gebruik dankzij een accu
In het warmtekussen zit een accu, zodat het kussen ook te gebruiken is zonder dat je het aan een stopcontact hangt. Je kunt kiezen voor een gewone accu (2.600 mAh) of een grotere accu (4.500 mAh). De grotere accu gaat tot wel 70% langer mee én is sneller opgeladen. Zo lang doe je met elk van de accu’s:
Gewone accu (2.600 mAh) | Grotere accu (4.500 mAh) | |
Batterijduur bij lage temperatuur | 5 uur | 9 uur |
Batterijduur bij middentemperatuur | 3,5 uur | 6 uur |
Batterijduur bij hoogste temperatuur | 2,5 uur | 4,5 uur |
Oplaadtijd | 2 uur (tot 80%) | 4 uur (tot 80%) |
Ik besloot de grootste accu te nemen, omdat ik het warmtekussen hele werkdagen gebruik en niet al te vaak “aan het snoer” wilde zetten.
Je kunt het kussen opladen in het stopcontact of met een USB-poort. Tijdens het opladen kun je hem ook gewoon gebruiken trouwens, als je maar in de buurt van een stopcontact gaat zitten.
Aan het aantal brandje lampjes op het label zie je welk warmteniveau je hebt gekozen. Je kunt hier ook eenvoudig het kussen warmer of kouder zetten. Is de batterij leeg? Dan staan alle lampjes uit. Je kunt het kussen ook makkelijk aan- en uitzetten met een simpele schakelaar. Dus als je hem niet gebruikt, kun je het kussen uitschakelen en verbruikt hij geen batterij-energie.
De kussenhoes zoek je uit tijdens het bestellen: er zijn allerlei opties. Ik heb zelf een fluwelen kussenhoes in (hoe kan het ook anders?) een oudroze tint. Er zijn ook kussenhoezen van teddystof en kussenhoezen van katoenen printjes. Je kunt de hoes trouwens gewoon van het kussen af halen en dan wassen op 30 graden. De velvet hoes schijn je het beste met de hand te kunnen wassen. Ik heb zelf overigens nog geen ervaring met een Stoov-warmtekussen wassen.
In deze video kun je nog eens terugzien hoe het Stoov-kussen werkt:
En oh ja, voor oververhitting hoef je niet bang te zijn. Althans, als het goed is niet. Er zit oververhittingsbeveiliging in. Dus als het kussen te heet wordt, gaat het automatisch uit.
Mijn ervaring met een Stoov-warmtekussen: hoe gebruik ik hem?
Ik was altijd groot fan van grootmoeders tip tegen buikpijn, a.k.a. de kruik. Maar mijn grote liefde voor kruiken verdween op slag toen mijn kruik laatst lek bleek en het kokend hete water er plotseling uit spoot. Heel gevaarlijk! Daarnaast werd ik gek van het continu van en naar de kraan lopen om de kruik bij te vullen en legde ik de kruik regelmatig te heet op mijn lijf. Het resultaat was structureel een aantal rode plekken op mijn buik. Heel suf! Dus ik wist ook wel: de kruik en ik moesten ooit afscheid van elkaar nemen. Toen de kruik lek ging, kwam dat afscheid sneller dan gedacht. Dag kruik, hallo Stoov!
Of ik inderdaad blij ben met die ruil? Zeker weten! Laat ik wel eerlijk zijn: een Stoov-kussen wordt niet zo warm als een kruik waar je gloeiend heet water in giet. Dat is aan de ene kant een voordeel: je hoeft niet bang te zijn dat je kokend water over je heen krijgt als de kruik niet goed dicht zit of lek gaat. Aan de andere kant is het een nadeel als je juist zo dol bent op de hitte van een kruik. De kruiktemperaturen bereikt een Stoov-warmtekussen met zijn maximum van 42 graden niet.
Tegelijkertijd kun je in mijn ogen een Stoov-kussen wel voor dezelfde dingen gebruiken als een kruik. Op koude dagen gebruik ik hem om het mezelf warmer te maken zonder dat ik daarvoor een driedubbele trui hoef aan te trekken of moet stoken. In de winter kan je dankzij zo’n kussen de verwarming misschien iets lager zetten. Maar mijn belangrijkste reden om met dagelijks met mijn Stoov op een bureaustoel te zitten? De warmte helpt mij bij prikkelbare-darm-klachten en menstruatiekrampen. Superfijn!
Hoeveel kost een Stoov-warmtekussen?
Dan komen we bij een iets minder favoriet punt van deze review van de Stoov Ploov. Wat kost dat nu eigenlijk? Voor mijn Stoov-warmtekussen rekende ik (in april 2024) € 129,95 af. Ik weet het: dat is best een smak geld. Maar ik ben vanwege mijn prikkelbare-darm-klachten én koukleumneigingen een fanatieke kruikgebruiker. Ik wist dan ook zeker dat ik mijn kussen niet in de kast zou liggen, maar hem elke dag trouw zou gebruiken. Daarom vond ik hem na lang twijfelen het geld zeker waard.
Persoonlijk zou ik zo’n warmtekussen niet per se kopen voor besparing op je energierekening. Dan moet elk gezinslid er één hebben en lopen de kosten al snel op (tenzij je alleen woont). Ik vraag me af of je de kosten er daarmee uithaalt. Misschien wel als je het kussen jarenlang gebruikt en de energieprijzen hoog staan. Maar dat durf ik op basis van mijn leken-test niet te zeggen.
Stoov-warmtekussen of een goedkoper merk?
Ook HEMA, Blokker en andere “huismerken” hebben warmtekussens. Die zijn uiteraard een tikkeltje vriendelijker geprijsd, alhoewel je nog niet snel onder de € 50,- uitkomt. Vanwege de lagere prijs vond ik de huismerkalternatieven ook serieuze kanshebbers. Maar ik hoorde van anderen wisselende verhalen. De ene persoon was razend enthousiast over het kussen van HEMA; de ander raadde het me sterk af. Over Stoov hoorde ik alleen maar positieve ervaringen. Daarom ben ik uiteindelijk toch voor de Stoov gegaan. Wel wat duurder, maar als je hem – zoals ik – vaak gebruikt, is hij misschien wel de aanschafprijs waard.
Mijn ervaring met een Stoov-warmtekussen: de voor- en nadelen
Dus: wat vind ik van het Stoov-warmtekussen? Laat ik de plussen en minnen op een rij zetten. Maar ik kan als eerste zeggen dat ik héél enthousiast ben. Ik snap alle lovende Instagram-reviews wel. Ook ik ben erg in mijn nopjes met mijn nieuwe warme velours aankoop. Niet alleen vanwege de goede looks, maar vooral omdat het kussen doet wat het moet doen en in mijn ogen veiliger en praktischer is dan een kruik.
Een kruik koelt al na een uur af, waardoor ik continu met kruiken aan het sjouwen was. Een warmtekussen blijft gewoon 5-9 uur warm. Ideaal! Het scheelt mij heel wat heen en weer lopen en mogelijke issues met kokend water. Ook is een Stoov-warmtekussen wel goed warm, maar niet té warm. Op standje 3 kun je er waarschijnlijk wel door verbranden als je het kussen op de blote huid legt. Maar met een laag kleding ertussen is dat risico veel kleiner dan bij een kruik.
Ik verwacht dat ik het Stoov-warmtekussen in de winter niet snel zou gebruiken als alternatief voor de verwarming. Daarvoor zou ik eerder een warmtedeken nemen: die houdt ook je voeten warm. Maar ik kan me zeker voorstellen dat de verwarming 1 of 2 graden lager kan als je zo’n kussen tegen je aan houdt.
Was de XL-batterij nodig?
De grotere batterij vind ik achteraf geen must. Het is wel handig om daardoor minder vaak het kussen aan een stopcontact te hoeven verbinden. Maar achteraf vind ik het niet zo’n groot probleem om het kussen aan het stopcontact te hangen. Als je het kussen meeneemt in de auto of naar de camping, is zo’n accu met langere duur vast wel een praktische aankoop.
De voordelen van de Stoov Ploov
- Het kussen is direct warm na het aanzetten.
- Het kussen blijft ook stabiel warm; het koelt niet af (totdat de batterij leeg is).
- Je kunt de warmte zelf kiezen.
- Het kussen verwarmt lokaal, waardoor je de warmte goed voelt.
- Het verlicht, net als een kruik, mijn buikklachten (prikkelbare darmen of menstruatiekrampen).
- Het kussen ziet er interieurproof uit en is van mooie kwaliteit.
- De kussenhoezen zijn los te koop. Dus als je kussenhoes vies is, kun je hem wassen of een nieuwe hoes kopen.
- Het kussen is draadloos te gebruiken (mits je het hebt opgeladen).
- Het kussen is ook handig om mee te nemen (opnieuw: op voorwaarde dat je hem vooraf oplaadt).
- Je loopt minder verbrandingsrisico’s dan bij een kruik.
De minpunten van de Stoov Ploov:
- Het kussen is aardig prijzig.
- Het kussen wordt niet zo warm als een kruik. Dus als je die warmte zoekt, kom je van een koude kermis thuis (pun intended!!)
- Je voelt de accu wel een beetje als je het kussen tegen je aan legt.
- Het is een fors kussen. Bij thuiswerken kun je hem niet subtiel wegwerken als je een videogesprek hebt.
- Niet het hele kussen is verwarmd.
Conclusie review Stoov-warmtekussen: zou ik hem aanraden?
Daar kan ik kort over zijn aan het einde van deze Stoov-review: mijn Stoov-warmtekussen wijkt geen moment meer van mijn zijde. Ik zit er hele dagen mee te werken en kruip er ook ’s avonds op de bank graag tegenaan. Ik was altijd groot fan van mijn kruik. Maar ik mis dat ding niet meer sinds ik een Stoov-warmtekussen heb.
Sowieso vind ik het warmtekussen een fijn ding voor als je het snel koud hebt, maar niet overdreven wil stoken. Daarnaast is een Stoov-kussen prettig als je last hebt van buik- of rugklachten. Ik vind het zelf een heel fijn ding bij prikkelbare-darmklachten en heftige menstruaties. Met het warmtekussen tegen mijn buik voel ik de krampen minder en werk ik een stuk fijner. Alleen al daarom ben ik er heel gelukkig mee.
Uiteraard is een kruik een stuk goedkoper dan een Stoov-warmtekussen. Maar ik vind mijn Stoov om een paar redenen fijner. Aan de ene kant is het minder gevaarlijk (een Stoov-kussen gaat niet lek en bevat geen heet water). Aan de andere kant blijft het kussen stabiel warm. Een kruik koelt al snel af; bij het Stoov-warmtekussen ben je urenlang zeker van warmte. Mij scheelt het veel heen en weer sjouwen en wachten totdat de kraan heet is. Ik kan één ding met zekerheid zeggen: de van-kruik-naar-Stoov-overstap had ik eerder moeten maken. De laaiend enthousiaste influencers hadden in mijn ogen zeker gelijk 🙂 En nee hoor, ik ben niet door Stoov gesponsord om dit te zeggen.
Heb jij een Stoov-item in huis? Wat is jouw ervaring met een Stoov-warmtekussen (of iets anders van dit merk)?
De links naar bol.com zijn affiliate links.
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Review Kattenknutsels – DIY met katten
Voor mijn verjaardag kreeg ik een paar maanden geleden van een vriend het boek Kattenknutsels van Femke Vindevogel. Ik was meteen verkocht. Niet alleen omdat ik het geweldig vind om dit soort persoonlijk uitgezochte cadeaus te krijgen, maar vooral omdat dit boek en ik me een match made in heaven leken. Ik ben namelijk dol op DIY-projecten en heb ook een enorme liefde voor katten. Een combinatie van die twee, hoe geweldig zou dat zijn? Inmiddels heb ik het boek van voor tot achter bekeken en vandaag laat ik je mijn mening erover weten. Lees je mee?
Inkiekje #117 | Briljante bril, blije bureaulamp & botox in mijn keel
En of er veel gebeurde de afgelopen weken. Terwijl wij de weken tot onze Berlijn-trip al aftellen, stonden er allerlei leuke en spannende dingen op de planning. En vooruit, ook een paar dingen waarbij ik er vooral naar uitkeek dat ze achter de rug waren. Een botoxinjectie krijgen voor mijn darmklachten stond bijvoorbeeld niet heel hoog op mijn zin-in-lijstje. Verder waagde ik me aan een veganize-uitdaging waar ik tamelijk zenuwachtig van werd, kocht ik een nieuwe bril en kreeg ik de allerleukste bureaulamp ooit van een vriendin. Ik neem je mee in de highs en lows in een nieuw Inkiekje.
Waar verheug ik me deze winter op?
Deze week was het dan eindelijk zover: ook mijn straat was bedekt onder een dun laagje sneeuw. Ik betrapte mezelf erop dat ik enthousiast de gordijnen opendeed toen de witte wereld 's ochtends vroeg tevoorschijn kwam vanachter het raam. Het was tijd om te krabben en dikke handschoenen aan te trekken, maar ook om naar buiten te gaan voor een winters plaatje. In het kader van positief de winter door komen, besloot ik om eens een lijstje samen te stellen met waar ik me deze winter zoal op verheug. Gelukkig heeft de winter ook voor mij als zomermens een paar mooie dingen op de planning staan.
Vroeger, voordat wij centrale verwarming haden, legden mijn ouders altijd een kruik voor mij in bed. En als ik in bed kroop, ging de kruik er natuurlijk uit. Was wel lekker op koude winteravonden.
En voor onze pup gebruikte we heel kort een warmtekussen die eenmalig warm was, zonder accu of batterij.
Maar voor mij, nu, ik heb niks aan kruiken of warmtekussens.
Als bijverwarming hebben we infrarood panelen, die zijn prima als de blokverwarming even uitvalt op koude dagen. Verwarmt inderdaad prima! Maar ik heb twee wandelende warmtekussens op chihuahua grootte. En ik heb het niet zo snel koud meer. Ik zie mezelf deze zomer wel uitproberen of een kruik met ijs mij de zomer doorhelpt …
Ik heb een Stoov warmtedeken (stoelverwarmer), deze gebruik ik dagelijks, zowel zittend als liggend op de bank. Op de bank leg ik hem plat. Ik ben er erg blij mee en wil niet meer zonder.
Hi, ik heb ook een ploov in oudroze velours waar ik heel blij mee ben. Daarnaast ook nog een Stoov warmtedeken voor op mijn bureaustoel. Een flinke koukleum dus. Door rugklachten en nu een hernia heb ik een luxe relaxstoel waarmee ik met mijn kussen er niet comfortabel in kan zitten. En de warmtedeken past er niet goed in. Ik overweeg dus nu de Huge hug van Stoov aan te schaffen, maar ben nog niet helemaal zeker want een flink bedrag en kan nergens recensies vinden. Iemand die mij kan overtuigen?
Wat fijn dat de warmtedeken en de Ploof goed bevallen! Maar wat naar dat je last hebt van een hernia! Ik heb zelf helaas geen ervaringen met de Huge Hug. Misschien kun je binnenkort nog eens op de Stoov-site kijken of er dan recensies zichtbaar zijn 🙂 Veel sterkte met het herstel!
Ik heb een simpel warmtematje van de lidl van € 14,95 met een lang snoer. Oke, het is niet zo mooi als dit warmtekussen maar ik hoef het niet op te laden en het is ook maar 100 watt, dus niet duur in het verbruik. Heerlijk warm achter mijn rug. Practischer dan een dik kussen , wat alleen op je schoot kan en wat ik toch maar zou vergeten op te laden. 😉 Geen noodzaam dus zoveel geld uit te geven.
Dat klinkt ook als een goed alternatief inderdaad 🙂 Ik zit zelf bijna altijd in de buurt van een stopcontact, dus voor mij is het opladen niet zo’n probleem. Maar de prijs van de Stoov-kussens is inderdaad wel wat hoger.