Eten in een Michelin-restaurant? “Mij niet gezien!”, riep ik steeds. Ik was bang voor liflafjes die nog minder vullend zijn dan een handje popcorn of voor chicdoenerij waar ik met mijn sneakers niet tussen pas. Maar die vooroordelen verdwenen direct toen ik een restaurant ontdekte waar mijn vegan hart heel hard van ging kloppen: De Kas in Amsterdam. Dit restaurant heeft een groene Michelin-ster, omdat ze hun verse ingrediënten zelf verbouwen en alleen met seizoensgroenten werken. En de locatie is al minstens zo fantastisch: een prachtige kas midden in een prachtig Amsterdams park. Na 3 maanden op de wachtlijst was het zover: wij gingen eten bij restaurant De Kas in Amsterdam. Vonden wij het de rekening, het wachten en alle lovende commentaren waard?
Wat is restaurant De Kas in Amsterdam?
De Kas in Amsterdam is een zogenaamd farm-to-table-restaurant. Oftewel: een restaurant waar de ingrediënten vers van eigen land of uit de kas worden gehaald om ze rechtstreeks op jouw bord te serveren. Het restaurant staat wereldwijd bekend om hun unieke concept en heerlijke culinaire uitspattingen. Zelfs Obama streek er neer voor een etentje tijdens zijn bezoek aan Nederland. Dat zegt wel wat: ze serveren hier zeker geen standaard gevulde aubergine of kip-saté zoals je die bij het gemiddelde streekrestaurant krijgt. Het restaurant staat bekend om zijn creativiteit met groenten. In alle gerechten staan de verse groenten in de spotlights.
Restaurant De Kas in Amsterdam heeft een eigen tuin in De Beemster en een tuin en een kas aan het restaurant zelf. Daar komen alle verrukkelijke, biologische groenten vandaan. Als je de kas binnenloopt, komt de basilicumgeur je al tegemoet. Die groeit bij bosjes, samen met onder andere vuurrode trostomaten, gewoon in de Amsterdamse kas zelf. Op de site van De Kas las ik dat ze veel groenten in Amsterdam opkweken en dan in De Beemster in de volle grond verder laten groeien.
“In de ochtend geoogst, in de middag op het bord” is niet voor niets de slogan van dit groene restaurant. In totaal worden voor het restaurant zo’n 300 soorten groenten, fruit en kruiden gekweekt.
Typerend voor De Kas is ook dat de kaart elke 3 weken wordt vernieuwd. Zo veranderen de gerechten steeds met de seizoenen mee.
Het restaurant is sinds 2017 zoals het nu is, maar bestaat al sinds 2011. Het wordt sinds 2017 gerund door Jos Timmer en Wim de Beer, die eerder onder andere bij restaurant RIJKS in Amsterdam werkten. Het staat ook bekend als een duurzaam restaurant. Naast het feit dat alle verse ingrediënten van eigen grond komen, gebruiken ze bijvoorbeeld ook duurzame kleding in de keuken en kiezen ze voor wijnen die zo min mogelijk CO2-uitstoot met zich meebrengen.
Op de website van Michelin kun je meer lezen over Restaurant De Kas en zijn Michelin-ster.
Lees ook: Mijn 7 favoriete vega en vegan restaurants in Amsterdam.
Wees gewaarschuwd: lange wachttijden
Wel een kleine waarschuwing vooraf voor als je – net zo laaiend enthousiast als ik – meteen een reservering voor komend weekend wilt plaatsen: dát kan waarschijnlijk niet. Restaurant De Kas zit over het algemeen bommetje vol, dus je moet meestal minstens 2-3 maanden van tevoren reserveren, soms zelfs verder van tevoren. Alleen voor lunch hebben ze vaker plekken vrij. Wij plaatsen in maart onze reservering voor juni, en zelfs dan waren er al geen weekendplekjes meer beschikbaar.
Je kunt je trouwens wel op een wachtlijst laten plaatsen. Als anderen dan toch van hun reservering afzien, dan kun jij misschien hun plekje claimen.
Waar vind je restaurant De Kas in Amsterdam?
Restaurant De Kas bevindt zich (niet geheel verrassend) in een kas. Maar de plek ervan is wél heel verrassend. De kas bevindt zich middenin een park in Amsterdam, vlak bij het Amstelstation. Om precies te zijn ligt het restaurant in Park Frankendael in Amsterdam Oost.
De kas waarin het restaurant zich bevindt, is al heel wat jaren oud (maar is inmiddels keurig voorzien van dubbel glas). In 1927 werd de kas gebouwd. Oorspronkelijk met het idee om hier bomen, exotische gewassen en gras te verbouwen voor de andere stadsparken in Amsterdam. Maar eind vorige eeuw hadden de parken wel genoeg groenvoorzieningen en was de kas overbodig geworden. Slopen dan maar? Nee, daar werd gelukkig een stokje voor gestoken toen voorgangers van de huidige eigenaren besloten om de kas om te toveren tot een restaurant. Zo ontstond een van de eerste farm-to-table-restaurants ter wereld, met de unieke belofte dat je er kakelverse ingrediënten van eigen land eet met uitzicht op de sterrenhemel.
Het adres is Kamerlingh Onneslaan 3 in Amsterdam. Parkeren kan (wel tegen een hoog parkeertarief) in de straten rondom Park Frankendael. Of je kunt tram 19 (richting Diemen Sniep of vanuit Diemen Sniep) pakken. Die brengt je onder andere vanaf de Noord-Zuidlijn bij De Kas.
Hoe was onze ervaring met eten bij De Kas?
Nou, het was een hele ervaring. Ik vond het oprecht een bucketlist-waardig ding om heerlijk te dineren bij De Kas. Sowieso vond ik het een hele happening om persoonlijk ontvangen te worden en op zo’n mooie plek midden in een park neer te ploffen voor een uitgebreid diner. Tegelijkertijd was de sfeer zeker niet te deftig, maar eerder gemoedelijk en relaxed. Je kreeg wel – zoals dat een sterrenrestaurant betaamt – een ober en een sommelier die van elk gerecht exact wist wat het was en hoe het was klaargemaakt, en die je ook nog alles over wijn kan vertellen. Maar het was zeker niet zo dat mede-gasten er allemaal in driedelig pak zaten. Op mijn sneakers en in een nette jurk voelde ik me totaal geen buitenbeentje.
Je kunt bij De Kas kiezen tussen een 5- en een 6-gangenmenu. Ons leek 5 gangen al best enthousiast, dus we besloten de zesde gang te skippen. Grappig genoeg dacht ik bij de amuses al dat het gangen waren, dus al voordat gang 1 werd opgediend was er een goede bodem in mijn maag gelegd. Tip dus voor anderen: eet niet te fanatiek de broodjes met (overigens verrukkelijke!) dip vooraf. Anders heb je kans dat je na de vierde gang lichtelijk uit elkaar ploft. Ik spreek uit ervaring. Maar liever zo dan dat je hongerig naar huis gaat, nietwaar?
Lang verhaal kort: ik kan alvast verklappen dat dit het aller-allerlekkerste restaurant is waar ik ooit heb gegeten. Nu zijn wij geen mensen die wekelijks in een restaurant neerstrijken. Maar dan nog zegt het vast wel wat dat we alle drie laaiend enthousiast (en met volle magen) de deur uit liepen. De gangen waren stuk voor stuk onwijs verrassend. Absoluut dingen waar ik thuis achter mijn fornuis nooit op zou zijn gekomen. Stuk voor stuk gerechtjes met groenten in de hoofdrol. En ook nog allemaal op een bijzondere manier klaargemaakt.
Vega, vegan en glutenvrij is geen probleem
Volgens mij denken veel mensen dat Restaurant de Kas een vega(n) restaurant is. Ik dacht dat zelf ook vooraf. Maar nee, ze serveren wel relatief weinig vlees en visgerechten, maar die staan zeker wel op de kaart. Bart en mijn broertje kregen één gerechtje met kip geserveerd, maar verder was alles vegetarisch. Overigens kunnen ze alle gerechten heel makkelijk vega of vegan voor je maken. Ik had vooraf doorgegeven dat ik vegan eet en dat was geen enkel probleem. Ze hadden alle gerechtjes op mijn wensen aangepast. En nog beter: glutenvrij eten kan er ook (hoewel ze wel aangeven kruisbesmetting niet volledig te kunnen uitsluiten!). Bart eet glutenvrij, dus we hadden voor hem alles glutenvrij besteld en ook dat was geen punt. Superfijn!
Ook met andere allergieën, bijvoorbeeld als je suikervrij eet of geen soja mag, kunnen ze rekening houden. Geef dan bij het reserveren van je tafel door dat je allergieën hebt. Het vegan menu kan ik sowieso mega aanraden. Je krijgt geen gerechtjes waarbij gewoonweg een ingrediënt is weggelaten, maar krijgt er een echt goede vervanger voor. Denk aan opgebakken paddenstoelen in plaats van kip, of opgeklopte aquafaba (kikkererwtenvocht) als alternatief voor room.
Het belangrijkste: wat stond er op tafel?
Het menu van restaurant De Kas in Amsterdam wisselt dus voortdurend. Dat maakt het ook zeker de moeite waard om vaker terug te komen en te proeven wat er in een ander seizoen op de kaart staat. Verwacht in ieder geval seizoensgroenten in de hoofdrol bij elk van de 5 of 6 gangen én bij de heerlijke amuses vooraf. Alle gerechtjes zijn onwijs verrassend én bevatten groenten die net even anders zijn bereid en gecombineerd dan je het waarschijnlijk zelf zou doen. Ik kwam in elk geval geen enkel gerechtje tegen dat ik ooit op een foodblog heb zien staan. Het zijn allemaal oprecht spannende gerechtjes met combinaties waar je niet zomaar op komt.
Ik neem je mee in wat er zoal op mijn bord lag. Bij ons 5-gangen-menu kregen we 2 voorgerechtjes, 2 hoofdgerechten en 1 nagerecht. Daarnaast word je getrakteerd op allerlei heerlijke amuses, zuurdesembrood met een lekkere dip en zelfs nog iets lekkers na het nagerecht. Kortom: reserveer ’s middags maar vast wat ruimte in je buik voor dit etentje. Je komt er zeker niet met een knorrende maag vandaan.
Zo zag ons menu (in juni 2024) eruit:
Vooraf stonden er al allerlei heerlijke amuses op tafel. Denk aan zelfgemaakt zuurdesembrood, een soort vegan kroepoek en verrukkelijke dips. En ook deze ijskoude erwten-avocadosoep met olijfolie bijvoorbeeld. Dat was een méér dan goede start van de avond.
Ons voorgerecht bestond uit heerlijke gefrituurde asperges in een knapperig laagje met een lekker pestosausje erbij. Daarbij kregen we ook nog een hapje met ijsbergsla, knapperig spul en een mosterd-kerriesausje. Mijn omschrijvingen doen de gerechten totaal geen eer aan. Maar zoals je op de foto’s ziet, zijn de gerechten lekkerder dan woorden kunnen omschrijven.
Tussen de gangen hoefden we steeds niet lang te wachten, wat ik zelf alleen maar fijn vind. Tegelijkertijd ging het zeker niet te snel. Er was genoeg tijd om na elke gang even uit te buiken en aan je glas water of wijn te nippen.
Na het heerlijke voorgerecht volgden deze heerlijke gerechtjes. Met een verrukkelijke romige saus (vegan voor mij!) en de allerlekkerste verse groenten. Links zie je onder andere felgroene tuinbonen met aardbeien van Hollandse bodem. Rechts zie je een onwijs verrassend gerechtje met onder andere bieten en kersen. Een verrassende combinatie die vooral verrassend lekker bleek te zijn!
Een van de hoofdgerechtjes was dit heerlijke gerecht met verse asperges en (in de vegan versie) de allerlekkerste champignons ooit met een lobbig sausje erbij en verse kruiden uit eigen tuin. Wat een feestje! Bart en mijn broertje kregen “iets met kip”. Maar zoals je ziet, lijkt de vegan versie (op de kip na) veel op de normale versie. Superknap hoe de koks steeds met (ogenschijnlijk) weinig moeite een niet-vegan gerecht omtoverden tot iets zonder vlees of vis.
Het tweede hoofdgerecht was dit schuimige gerechtje met een verrukkelijke saus en onder andere wilde asperges, eetbare bloemen en veel verse bladgroenten en kruiden uit de tuin.
We sloten dit heerlijke etentje bij restaurant De Kas af met een al net zo verrukkelijk toetje. Voordat je het dessert geserveerd krijgt, kun je zelf kiezen of je voor 5 of toch voor 6 gangen gaat. Bij 6 gangen krijg je een pre-dessert en een dessert. Maar wij besloten dat 5 gangen wel genoeg was, alhoewel de toetjes wel zó lekker klonken dat het moeilijk was er eentje te laten schieten. Mijn broertje en Bart kozen voor een verrukkelijke polenta-cake, die er verdomd lekker uitzag. Ikzelf ging voor hazelnootmousse met peer en rucola. Een toetje dat best spannend klinkt, maar dat vooral een heerlijke afsluiting van een heerlijke avond was!
Is restaurant De Kas in Amsterdam het geld waard?
Zeker, zeker! Wij waren zó enthousiast over De Kas in Amsterdam dat Bart en ik ook meteen een plekje reserveerden voor als we eind augustus precies 5 jaar samen zijn. De prijs? Die is wel (een stuk) hoger dan wat je bij de lokale Italiaan of Griek betaalt. Wij betaalden (in juni 2024) voor 5 gangen € 79,- per persoon, nog zonder drankjes. Mineraalwater is gratis; voor wijn of andere drankjes betaal je wel nog bij. Het 6-gangen-menu kost trouwens € 88,-.
Dus ja, de prijs is flink. Maar als je, zoals wij, niet heel vaak uit eten gaat, kun je het in mijn ogen zien als een speciaal culinair uitstapje. Want één ding is zeker: de gerechten die je hier geserveerd krijgt, heb je waarschijnlijk nog nooit op. Ze zijn stuk voor verrassend, enorm doordacht en zichtbaar met liefde gemaakt. Elk groene blaadje is met oog voor detail neergelegd. Als je een echte fijnproever bent en graag uit eten gaat voor de beleving en de kunstige gerechten, dan moet je hier zeker eens naartoe gaan. Ook het vegan en glutenvrije menu zijn tiptop in orde.
Dat alle groenten merkbaar vers en biologisch zijn, maakt het nóg beter. En dat je ook nog uitkijkt op een prachtige tuin in hartje Amsterdam, maakt het culinaire feestje al helemaal compleet. Wij hebben intens genoten en komen met veel plezier eind augustus terug om het nazomermenu te proeven.
Heb jij al eens in een sterrenrestaurant gegeten? Of heb je nog andere restauranttips voor mij?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
5 levenslessen die ik het liefst vandaag nog zou leren
Hoe zou het zijn als je opeens 10 jaar ouder bent en terugblikt op de persoon die je nu bent? Zou je jezelf dan met terugwerkende kracht iets willen bijbrengen? Of misschien wil je jezelf zelfs wel streng toespreken. Ik stelde mezelf deze vraag en realiseerde me dat ik met sommige wijze levenslessen nog liever vandaag dan morgen aan de slag zou gaan. Want waarom zou je wachten tot je 33, 45 of zelfs 70 bent om te doen wat goed voelt? Daarom zet ik 5 levenslessen op een rijtje die ik mezelf het liefst vandaag nog zou willen influisteren.
Een vaste baan en freelancen? Ideale combinatie voor mij!
Deze zomer is er voor mij heel wat veranderd qua werk. Ik heb niet alleen een geweldig leuke nieuwe baan, maar werk ook 32 uur in plaats van 40 uur. Daarnaast ben ik mijn eigen onderneming begonnen als freelance tekstschrijver, redacteur en blogger. Als freelancer redigeer ik bijvoorbeeld teksten, schrijf ik artikelen of gedichten of ga ik blogsamenwerkingen aan. Een geweldige combinatie met mijn werk op de universiteit, al zeg ik het zelf. Waarom ik de combinatie van een vaste baan en freelancen zo geweldig vind? Nou, in ieder geval om deze 7 redenen!
Een dagje Antwerpen op Tweede Kerstdag
Wat doe je als je op Tweede Kerstdag vrij hebt en geen spannende diners, familie-afspraken of woonboulevardbezoekjes op de planning hebt staan? Mijn vader en ik besloten een dagje naar Antwerpen te gaan. We zaten al vroeg 's ochtends in de bus vanaf Amsterdam en genoten daarna de hele dag van de kerstmarkt, de winkels in kerstsferen, de Belgische gezelligheid en de vele leuke plekken die we in Antwerpen tegenkwamen. Ik laat je graag meegenieten van ons dagje Antwerpen met kerst.
Leuk om jullie ervaring te lezen! En inderdaad, je moet een sterrenrestaurant echt zien als een andere ervaring dan gewoon uit eten gaan. Ik ben er tot nu toe in twee geweest, en ik ben zeker heel benieuwd naar De Kas. Al die amuses vind ik ook altijd echt een feestje.
Het is niet eens duur voor wat je krijgt. Maar ik heb misschien een ander referentiekader … 😡 Je weet dat er in Amstelveen ook een prima sterrenrestaurant is?
Anyway, ik heb jaren terug eens bij de Kas gegeten en was enthousiast over de geserveerde spruitjes als borrelhapjes (niet eens amuses: gewoon op tafel net als het brood). Mijn tafelgenoten hielden niet van spruitjes dus ik was blij! En bij sommige restaurants heb je na het eten van de miniscule porties nog honger. Dat is hier niet het geval, he?
Bij een ander restaurant van een ’topkok’ – wat niet eens echt lekker was – heb ik daarna nog wel eens een frietje gehaald. Dat is een slecht teken. Dat had ik zeker niet bij De Kas.
Leuk dat jullie ook zo’n bijzondere avond gehad hebben! Echt iets om in je herinneringen te koesteren!