Peptalk | Wat als het even niet jouw dag is…?

Vaker Vrolijk is mijn vrolijke, positieve en blije online dagboek. Met pagina’s gevuld met blije momenten, leuke uitjes en dingen waar ik met plezier aan terugdenk. Maar soms – heel soms – zit er in dat blije virtuele dagboek ook een iets minder geslaagde dag die ik er het liefste hardhandig uit zou scheuren. Zonder in details te treden, wilde ik gewoon eens van me afschrijven na een minder fijne dag gisteren. Daarom een oppepper voor mezelf en misschien ook wel voor jou, als jij dat nodig hebt. Om je te laten zien dat vervelende dagen er ook bij horen. En om je te laten weten dat je best mag balen (eventueel in een joggingbroek én met een reep chocolade in je hand!).

ik heb vandaag niet mijn dag

Je bent niet alleen

Laatst las ik over een onderzoek waaruit bleek dat mensen die niet goed in hun vel zitten gemiddeld vaker foto’s op Instagram plaatsen. Juist om te laten zien dat het goed gaat. Nu zit ik (gelukkig!) over het algemeen niet slecht in mijn vel, maar ik herken het wel dat je online, maar ook offline, soms liever de schone schijn ophoudt. Zo hoor je wél verhalen over geweldige vakanties, maar verzwijgen mensen liever de strubbelingen onderweg. Ook zijn wallen op social media vakkundig verborgen onder een filter en weet iedereen dat een glimlach eenvoudig te faken is. Besef daarom dat je niet de enige bent die er weleens doorheen zit. Zelfs mensen die een permanente glimlach op hun gezicht lijken te hebben getatoeëerd, zitten er heus weleens doorheen. Ook zij werken vast zo nu en dan een reep chocola naar binnen om hun verdriet te stillen of gaan huilend naar bed door angst, spanning of zorgen.

Je verdriet mag er zijn

Juist als je er even doorheen zit, hoef je jezelf niet beter voor te doen dan je denkt. Iedereen heeft weleens behoefte aan een schouder om op uit te huilen of aan een luisterend oor. Alleen al het besef dat de wereld niet bestaat uit huppelende blije eitjes, waartussen jij je als enige verdrietig voelt, helpt misschien om daaraan toe te geven. Je mag je best rot voelen als een keer alles tegenzit, als je een vervelende dag hebt op je werk, als ‘de periode van de maand’ zich weer aandient en zelfs als je gewoon verdrietig bent zonder reden. En ook als de tissues niet aan te slepen zijn om je voor een loopneus te behoeden of als je te moe bent om ook maar ergens zonder woedeuitbarsting op te reageren.

De rotte appel tussen de fijne dagen

Het leven is een verzameling van talloze mooie momenten en genietdingen, maar ook met een rotte appel op z’n tijd. Dat zijn van die dagen die je maar het liefst zo snel mogelijk vergeet. Bijvoorbeeld de dagen waarop je je heel beroerd voelt en niet van het toilet weg bent te slaan. Of dagen waarop je door liefdesverdriet alleen nog maar urenlange wandelingen door een uitgestorven park kunt maken. En ook dagen waarop je enkel nog kunt fantaseren over relaxen op de bank met een chocoladereep in je ene hand en de afstandsbediening in de andere, omdat je gewoon even klaar bent met het leven.

Die dagen zijn er ook. En dat is ook oké!

Geen pieken zonder dalen

Maar weet je, gelukkig gaan die dagen ook weer voorbij. Ik heb een leuk leven met genoeg mooie en fijne dingen die mij blij en gelukkig maken. Ik kan soms stralend van geluk in de auto meezingen met de radio, omdat ik zo blij word van de muziek. Maar soms – heel soms – heb ik een dag waarop ik het gewoon even niet meer weet. En dat is ook oké. Juist die moeilijke momenten, verdrietige dagen en pijnlijke ervaringen zorgen er namelijk wél voor dat ik daarna de mooie momenten meer weet te waarderen. Geen pieken zonder dalen. Geen geluk zonder verdriet. Een slechte dag betekent nog niet dat je hele leven #*^% (vul zelf maar in!) is. Het betekent eigenlijk dat de dag van morgen alleen maar beter kan worden.

Zo, en nu ga ik op tijd naar bed en even lief zijn voor mezelf om deze dag in stijl af te sluiten. Om maar met een cheesy quote te eindigen als oppepper…

Life always offers you a second chance. It’s called tomorrow.

Volg:
Deel:

37 Reacties

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 14:06

   Precies! Met de dag leven is dan maar het beste. Het is belangrijker om even te doen wat op dat moment het beste voor je is in plaats van je bezig te houden met alles wat je op de lange termijn moet doen.

 1. 8 maart 2018 / 06:15

  Weet je wat ik dan altijd doe? Gewoon even janken. Alles even over me heen laten komen. Dat helpt beter dan geforceerd wegduwen. Daarna schop ik mezelf altijd weer uit de dip en waardeer de leuke dingen in mijn leven weer des te meer. Het is geen wondermiddel, maar het geeft wel weer even lekker ruimte in je hoofd.
  Hennie blogde over…Unboxing | Look Fantastic Box | Maart 2018

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 14:08

   Een potje huilen kan soms al zo opluchten inderdaad en het is ook weleens best fijn om gewoon toe te geven aan de vervelende dag. Morgen weer een dag waarop de leuke dingen opeens des te leuker zijn :)

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 14:09

   Ook wel mooi om juist op zo’n dag ook even stil te staan bij wat wel leuk en fijn is. Juist op zo’n dag kan dat een fijne oppepper zijn!

 2. 8 maart 2018 / 07:03

  Door mijn angst heb ik nu wel vaker moeilijke dagen. Maar dat houdt me niet tegen om blij te zijn of te genieten van dingen. Er zijn inderdaad dagen dat dat ook niet lukt en ik gewoon down ben. Maar ik probeer wel eerst van alles. Gisteren was ik aan het doordraaien, gelukkig was mijn vertrouwenpersoon in de eetzaal en kon ik heel even naar hem toe. Het fijne was ook dat we geen afspraak hadden maar toch vond hij het niet erg. Integendeel, toen hij klaar was met zijn gesprek met een collega zei hij echt op zijn spontane manier: Zeg het eens, wat scheelt er :) en hij heeft me doen kalmeren en dat had ik echt nodig. Dus mijn tip is om er ook over te praten met iemand.

  En ja, om inderdaad het verdriet toe te laten en lief te zijn voor jezelf. Baaldagen zijn er helaas, maar kwaad zijn op jezelf zal je geen stap verder helpen. Ik probeer mezelf altijd te belonen met iets na zo’n dag. Dan heb ik zoiets van, je hebt gedaan wat je kon, en dat is oke. En daarna ga ik lezen of doe ik iets anders lief voor mezelf.
  Nikita blogde over…Ik had geen inspiratie, en dat is OKE!

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 18:54

   Wat goed dat je in ieder geval zo hard je best doet om ook op mindere dagen toch nog van iets te genieten. Wat fijn dat je vertrouwenspersoon je gisteren een hart onder de riem kon steken toen je dat zo hard nodig had. Zo’n gesprek is juist dan zo waardevol.
   Ik vind jezelf belonen ook een mooi advies voor zo’n minder fijne dag. Iets liefs doen voor jezelf in plaats van jezelf te veroordelen is juist op verdrietige dagen zo belangrijk.

 3. 8 maart 2018 / 07:49

  Die quote is zo waar, hoe cheesy ook. Toegeven aan je rotdag mag best, opkroppen maakt het er uiteindelijk niet beter op. Lekker knuffelen met de poezen maakt mijn dag, hoe slecht ook, altijd beter.

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 18:55

   Jaa, katten kunnen veel goed maken :) Ik vind het ook heerlijk om op zo’n dag gewoon even met de kat te kroelen.

 4. 8 maart 2018 / 08:56

  Minder leuke dagen of periodes horen er inderdaad bij. Bij mij helpt het om even lekker te janken en veel te gaan slapen. Forceren heeft inderdaad geen zin! Overigens, als ik mij niet goed voel, heb ik juist geen zin in Social media. Ik ga me daar alleen maar slechter door voelen, maar misschien ben ik een uitzondering :-)
  Marieke blogde over…Skin Novels Illuminate zeep met kurkuma & grapefruit review

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 18:57

   Ik kan me voorstellen dat je niet echt op social media (en dan vooral vrolijke updates plaatsen) zit te wachten als je verdrietig bent. Even echt uithuilen helpt bij mij ook vaak. Ik kan beter maar alles eruit gooien dan op te kroppen waar ik mee zit ;)

 5. 8 maart 2018 / 09:52

  Mooi geschreven, Romy. Balen dat je gisteren een rotdag had! Ik vind het knap dat je dan toch nog zo’n mooi artikel weet neer te pennen. Soms lijkt alles even uitzichtloos, maar je hebt gelijk, geen pieken zonder dalen. Ik hoop dat je vandaag een mooie dag hebt!
  Josephine blogde over…Review: Elegant Etiquette in the Nineteenth Century

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 18:58

   Dankjewel! Eigenlijk voelde het juist fijn om het op deze manier even van me af te schrijven en mezelf een beetje op te peppen. Vandaag was gelukkig al een stuk beter dan gisteren :)

 6. 8 maart 2018 / 09:57

  Ik ben het vooral met je eens over het feit dat verdriet en rotdagen er ook mogen zijn! Die acceptatie helpt vaak al heel erg. Ik vind het altijd ‘fijn’ om even over te geven aan dat rotgevoel, door lekker op tijd in bed te kruipen met een huilfilm oid en er de volgende dag weer tegenaan te gaan.
  Loes blogde over…Persoonlijk | Mijn ervaring met een spiraaltje

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 18:59

   Precies! Het is op een moeilijke dag ook gewoon fijn om jezelf niet groot te hoeven houden en er even aan toe te geven. Soms kun je maar beter even flink uithuilen dan meteen door te gaan en te doen alsof er niets aan de hand is.

 7. 8 maart 2018 / 11:14

  Mooi geschreven! Op sociale media zie je inderdaad vaak niet het negatieve, dat is zo verraderlijk. Ik post zelf ook vooral positieve foto’s op Instagram, maar dat is ook meer als een reminder voor mezelf: Als ik een baaldag heb, neem ik bijvoorbeeld even een kijkje tussen al mijn leuke, vrolijke foto’s en herinneringen. Baaldagen zijn echt niet leuk, maar ze horen er bij! Het is wel erg fijn dat je daarna (of de volgende dag) weer kunt genieten van de mooie dingen in het leven.
  Anna blogde over…Let’s get personal #1 | Vliegangst, emigreren en backpacken?!

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 19:02

   Dat is ook een mooie insteek inderdaad. Soms is het juist fijn om door foto’s even terug te denken aan momenten die wél mooi waren. Dat maakt een verdrietige dag al iets minder erg. Ik plaats zelf trouwens ook eigenlijk alleen maar positieve foto’s. Vaak voel ik gewoon niet zo de behoefte om een verdrietig moment op social media te delen vanwege privacy, maar soms is dat best wel verraderlijk inderdaad.

 8. 8 maart 2018 / 12:04

  Ik heb vandaag zo’n dag. Ik moet nog even door, maar straks, na 14 uur, kruip ik op de bank met een kop thee en een luchtig boek. Misschien even een huilbui en dan weer verder. Je hebt gelijk, morgen is er weer een dag, en die gaat vast beter dan vandaag.
  Annika blogde over…Essence Colour Boost Vinylicious

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 19:04

   Wat rot dat je vandaag ook zo’n vervelende dag had. Hopelijk ben je de dag toch een beetje doorgekomen en kun je jezelf nu de rust en ontspanning gunnen die je juist nu zo goed kunt gebruiken.

 9. 8 maart 2018 / 12:17

  Wat een mooi en eerlijk artikel! Als ik me rot voel probeer ik dat gewoon lekker toe te laten. Dan ga ik (als dat kan natuurlijk) alleen dingen doen waar ik zin in heb en een beetje go with the flow. De dag erna voel ik mij dan meestal een stuk beter.
  Simone blogde over…Afvallen | Een jaar later…

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 19:05

   Wat een mooie remedie inderdaad voor dit soort verdrietige dagen. Dat is ook wat ik gisteren heb gedaan: gewoon iets doen wat ik wél fijn vond en mezelf dat moment ook gunnen na een verdrietige dag.

 10. 8 maart 2018 / 15:10

  Ik huil mijn vriend zijn t-shirt eens onder en dan is het over en zie ik alles veel helderder. Heb al lang geleerd dat opkroppen geen zin heeft en ook dat je je niet moet schamen als je je eens slecht voelt. Je voelt wat je voelt.
  Irene blogde over…Enquête.

  • Romy
   Auteur
   8 maart 2018 / 19:06

   Precies! Als je blijft zitten met je verdriet, kom je niet veel verder. Dan maar beter één keer flink uithuilen, zodat het er daarna in ieder geval echt ‘uit’ is.

 11. 8 maart 2018 / 17:50

  Jeetje wat mooi geschreven. Zulke dagen zijn er nou eenmaal ook!

 12. 8 maart 2018 / 19:52

  Mooi dat je ook hierover schrijft. Het leven is niet elke dag rozengeur en maneschijn. En hoewel je positiviteit wil overbrengen, heb ook jij als de vrolijke zelve, al eens een baaldag. Dus, goed dat je dit ook eens aan bod brengt.
  Evelyne blogde over…Ik voel mij anders omdat..

  • Romy
   Auteur
   9 maart 2018 / 19:32

   Dankjewel! Ik wilde ook graag eerlijk hierover zijn en het eens van me afschrijven als het even wat minder gaat. Al is het alleen al om te laten blijken dat niemand altijd vrolijk en blij kan zijn.

 13. 8 maart 2018 / 20:54

  Wat goed dat je jezelf oppept na een minder dagje! En je hebt helemaal gelijk. Het kan niet elke dag alleen maar leuk zijn. Soms zit het mee, soms zit het tegen. That’s life, en daar is helemaal niks mis mee!

  • Romy
   Auteur
   9 maart 2018 / 19:33

   Precies! Niemand heeft elke dag een topdag en dat is ook oké. Dankjewel nog voor je mailtje met lieve woorden. Ook daar heb ik heel veel aan ❤️

 14. 11 maart 2018 / 13:22

  Ooohh, die laatste quote is vet mooi! Zo moeten we het misschien wel veel vaker bekijken: er is altijd morgen weer een dag en dan hebben we altijd weer een kans om er een kickass dag van te maken, maar inderdaad: het kan ook niet elke dag feest zijn en dat hóeft ook niet – wat zou het eigenlijk vermoeiend zijn als elke dag een kickass dag was, denk je niet? Leuk is anders wanneer je je dag niet hebt, maar ach.. uiteindelijk doet het er maar heel weinig toe en uiteindelijk ben ik zo’n dag bij het aanbreken van morgen alweer vergeten :)
  Vivian blogde over…Fijne filmtips | Films van 2018 #1

  • Romy
   Auteur
   11 maart 2018 / 18:40

   Precies! Eigenlijk kan de volgende dag na een minder geslaagde dag bijna alleen maar beter worden en dat is al een fijn vooruitzicht op zich. Dan kun je soms maar beter op tijd naar bed gaan en erop vertrouwen dat je morgen wél een fijne dag gaat beleven :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge