Inmiddels ben ik alweer een jaar of zeven vegetariër en gebruik ik alleen nog maar dierproefvrije cosmetica. Ik probeer daarmee op mijn manier een steentje bij te dragen aan een wereld die ook goed is voor dieren. Aan de ene kant ben ik soms best trots op en blij met die keuzes. Toch is er iets wat knaagt. Zou het niet eigenlijk ook een logische stap zijn om over te stappen op fair fashion? Ik weet dat kleding niet altijd op een eerlijke manier wordt gemaakt en toch kom ik nog regelmatig met nieuwe aankopen terug van winkels als Primark of H&M. Dus, fair fashion: doe ik het of doe ik het niet?

fair fashion dilemma

Vegetariër, dierproefvrij…en nu fair?

In mijn vegetariër zijn en wat betreft dierproefvrije cosmetica denk ik heel zwart-wit. Ik doe het of ik doe het niet. Ik wil niet af en toe een stukje vlees eten of soms vals spelen door mijn geliefde L’Oreal foundation stiekem wel te kopen. Nee, ik heb een beslissing genomen en dan houd ik me er ook aan. Bij fair fashion ligt dat voor mij anders. De ene keer koop ik biokatoen of shop ik mijn kleding tweedehands, maar de andere keer loop ik toch weer de Primark binnen. Met een schuldgevoel, dat wel. Ik weet dat kleding daar vaak niet op een eerlijke manier wordt gemaakt, maar toch kocht ik laatst weer een jurkje dat ik voor mijn gevoel niet kon laten liggen. Achteraf durfde ik bijna niet toe te geven dat ik het voor een schamel bedrag bij Primark had gescoord. Wat zouden mensen wel niet denken?

Fair fashion, is het haalbaar?

Dankzij blogs als Mevrouw Miauw, Claire Codi, Lifestyle by Linda en Naoki raakte ik een paar maanden geleden voor het eerst geïnspireerd om naar fair fashion te kijken. Ik moet toegeven dat ik voor die tijd altijd mijn kop in het zand heb gestoken. Door deze blogs werd ik me er meer van bewust dat er ook alternatieven bestaan voor die kleding die een stuk bewuster en beter voor de wereld zijn. Daarmee doel ik op kleding van biokatoen (bijvoorbeeld bij Hema, H&M en C&A) of kleding die volledig fair is geproduceerd. Daarnaast kun je tweedehands kleding kopen. Misschien niet helemaal fair, maar wel beter voor het milieu. Tweedehands kleding, maar ook biokatoen van budgetproof winkels zijn vaak zo duur nog niet. Op die manier werd fair fashion voor mij opeens een stuk haalbaarder. Maar de 100% fair fashion kledingstukken? Tja, daar hangt op dit moment helaas nog vaak best wel een prijskaartje aan.

Bewuster kleding kopen

Vooral dankzij de blog van Mevrouw Miauw ben ik toch eens gaan neuzen tussen de kledingrekken in kringloopwinkels. Ik dacht altijd dat ik daar alleen clownspakken of mode uit de seventies zou tegenkomen, maar niets bleek minder waar. Inmiddels heb ik al de nodige gouden vondsten gedaan. Ik vind het zelfs een leuke sport om tussen de saaie en suffe kleding de mooie stukken te vinden. Door vaker tweedehands kleding te kopen, ben ik bewuster bezig met het milieu. Toch vul ik mijn tweedehands vondsten nog regelmatig aan met nieuwe kleding van de ‘minder goede’ winkels. Wel ben ik naar mijn idee bewuster kleding gaan kopen. Als ik iets koop bij Primark, is dat vaak hooguit één kledingstuk en denk ik goed na of ik dat wel écht ga dragen. Mijn aankopen zijn misschien niet volledig fair, maar wel bewuster dan eerst.

Fair fashion op mijn manier

De moraal van dit verhaal? Ik vind het geweldig dat het sommige mensen (soms met pijn en moeite!) lukt om bijna alleen maar fair fashion te kopen. Mij lukt dat op dit moment alleen nog niet. Misschien omdat ik te veel van (goedkope) kleding houd of vanwege mijn specifieke kledingsmaak. Of misschien omdat ik niet genoeg tijd neem om naar alternatieven te zoeken. Hoe dan ook, ik vind het op dit moment oké dat ik soms de Primark binnenloop of bij H&M iets koop dat niet uit de Conscious-collectie komt. Voor mij is het op dit moment niet realistisch om de overstap naar fair fashion te maken, maar ik probeer op mijn manier wel bewust(er) kleding te kopen. Ik weet dat ook ik het altijd beter kan doen, maar voor nu vind ik het voldoende om iets meer mijn best te doen en bewuster te kopen.

Women Power Fashion: ervaar het zelf!

In het kader van bewuster bezig zijn met kleding kopen, wil ik je graag wijzen op een mooi initiatief van Women Power Fashion (#nospon!). Zij hebben van 16 t/m 21 mei een sweatshop geopend in Den Haag, waar je zelf kunt ervaren onder welke omstandigheden sommige vrouwen in ontwikkelingslanden kleding moeten maken. Je kunt er je eigen stropdas naaien, een fashion statement maken en een petitie kunt tekenen voor meer transparantie over de omstandigheden waaronder kleding is gemaakt. Het doel van de campagne is bewustzijn, niet een wijzend vingertje. Dit artikel is niet gesponsord, maar ik wilde deze campagne voor meer bewustzijn gewoon heel graag een warm hart toedragen.

Hoe sta jij tegenover fair fashion? Doe jij het wel of niet of (net als ik) meer half?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 16 mei 2017 op 6:17 am - Beantwoord

  Je bent je er wel bewust van en dat is stap 1 om de switch te maken als je dat wilt.

 2. Neverdullmoments 16 mei 2017 op 7:06 am - Beantwoord

  Goede blog om bewustzijn aan te wakkeren! Ik heb van de week volgens mij voor het eerst een jurkje van biokatoen gekocht. (Misschien al eerder hoor, maar van deze weet ik het zeker). Waarschijnlijk zou ik hier niet echt meer bij stilgestaan hebben, maar nu ga ik er toch weer eens naar kijken. Dankjewel daarvoor!

  • Romy 16 mei 2017 op 9:11 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat mijn blog je er een beetje over doet nadenken 🙂 Bij mij is dat bewustzijn ook echt aangewakkerd door andere blogs. Zo fijn hoe dit nieuws zich in de online wereld toch een beetje verspreidt 🙂

 3. Klaske 16 mei 2017 op 7:32 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar wat je schrijft! Ik vind het supergoed hoe bewust je er mee bezig bent. Als iedereen zo na zou denken (en niet zomaar tassen vol kleding bij de Primark koopt om het vervolgens nooit te dragen en weg te gooien), zou dat al veel beter zijn. 🙂

  • Romy 16 mei 2017 op 9:12 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Ik denk ook dat het al stap 1 is dat ik er bewust mee bezig ben en in ieder geval de kleding echt draag als ik een enkele keer iets bij Primark koop.

 4. Susan 16 mei 2017 op 7:46 am - Beantwoord

  Oh wat herkenbaar. Ik ben er nu ook wat bewuster mee bezig door een boek waar ik in aan het lezen ben maar vind het heel lastig. Precies wat jij beschrijft eigenlijk. Ik denk dat ik ook ga accepteren dat het bewustzijn genoeg is én probeer mij meer te focussen op tweedehands.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:13 pm - Beantwoord

   Fijn om te horen dat ik niet de enige ben die hiermee struggelt. Tweedehands shoppen vind ik ook de meest haalbare optie voor nu. En dat gaat me vaak nog verrassend goed af. Ik ben benieuwd of jij binnenkort ook een leuke tweedehands outfit kunt scoren 🙂

 5. jonna@burgertrutjes 16 mei 2017 op 8:58 am - Beantwoord

  Goed om hier bij stil te staan, maar eerlijk gezegd kan ik er nog wel meer moeite voor doen. Ik probeer veel tweedehands kleding en tassen te kopen. Leuk merk, ik ga eens kijken op de site.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:13 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je vaak tweedehands dingen koopt! Dat is ook al een mooie manier om hier bewuster mee om te gaan!

 6. Sofie 16 mei 2017 op 9:05 am - Beantwoord

  Zoals je weet worstel ik hier ook nog mee! Ik vind het al een goede stap dat we tenminste de kop uit het zand halen, en er al bewuster mee omgaan. Toch zou ik het leuk vinden om zelf fair te kopen maar ja, net als jij lijkt het nog niet te lukken. Ik denk dat het volgen van blogs over dit onderwerp misschien ook een goede manier is om er wat mee bezig te zijn, zo wordt de drempel op een dag misschien laag genoeg.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:14 pm - Beantwoord

   Precies, dat bewustzijn is al een hele goede en belangrijke stap 1! En ik ben het helemaal met je eens wat de blogs betreft. Ik vind het zo fijn om bij sommige bloggers te zien hoe ze van fair fashion een gewoonte hebben gemaakt. Dat inspireert me echt en heeft me er in ieder geval toe gezet dat ik mijn kop niet meer in het zand wil steken 🙂

 7. Lisette 16 mei 2017 op 9:16 am - Beantwoord

  Bewust er mee bezig zijn en hier op letten vind ik een mooie stap. Ik probeer het ook wel. Maar vind het ook best moeilijk. Mede ook omdat ik het best prijzig vind. Maar voel me wel vaak schuldig als ik weer kleertjes voor de kinderen heb gekocht bij bijvoorbeeld Primark.

 8. Liset - Beautydagboek 16 mei 2017 op 9:25 am - Beantwoord

  Ik denk dat ik er precies in sta zoals jij; een beetje van allebei :). Ik probeer zoveel mogelijk kleding te kopen van biologisch katoen en vooral bij C&A slaag ik daarin heel goed. Bij H&M probeer ik zoveel mogelijk van de Conscious-collectie te kopen, maar ik blijf wel realistisch. Ik heb zelf ook een specifieke smaak die niet alleen maar in Fair Fashion te koop is en daarnaast kunnen de prijzen behoorlijk oplopen. H&M, Mango, Zara en C&A hebben gelukkig zo’n duurzame lijn binnen hun collectie en daar kijk ik gewoon als eerste naar. Lukt dat niet, dan wijk ik wel naar minder duurzame kledingstukken uit. Het moet wel leuk en betaalbaar blijven :).

  • Pauline 16 mei 2017 op 8:18 pm - Beantwoord

   Same here! Ik heb eenmaal een wat duurder fair t-shirt gekocht, €30, en na een paar maanden dragen was het redelijk uitgelebberd (en gewoon met de hand gewassen). Daar baalde ik toch wel zo enorm van. Dus wat dit betreft kijk ik ook wel vooral naar mijn eigen portomonnee!

 9. Saskia 16 mei 2017 op 11:31 am - Beantwoord

  Goed om hiermee bezig te zijn.. Ik ben er eigenlijk niet zo heel erg mee bezig..

 10. Ayla 16 mei 2017 op 12:10 pm - Beantwoord

  Hee, dat is grappig! Ik heb hier gisteren nog over na zitten denken. Ik koop niet zo heel vaak kleding maar toevallig zat ik gisteren te kijken op de H&M site. En ik merkte datzelfde knagende gevoel op wat jij beschrijft. Dus heb ik gewoon aangeklikt dat ik alleen de Conscious collectie wilde zien en toen ik niets zag ben ik onverrichter zake weer weggegaan. Met dat gevoel in mijn achterhoofd ga ik ook maar eens op zoek naar wat winkels die wat meer fair zijn!

 11. Darina 16 mei 2017 op 12:18 pm - Beantwoord

  Goed dat je hier mee bezig bent. Ik dus totaal niet, misschien moet ik er toch meer bij stil gaan staan…

 12. Iris 16 mei 2017 op 1:08 pm - Beantwoord

  Ik snap je dilemma heel goed en ben er zelf al een hele tijd mee bezig. Zelf koop ik inmiddels bijna alleen nog fair fashion of inderdaad tweedehands. Af en toe koop ik nog iets wat niet fair fashion is, maar alleen als ik het echt nergens anders kan vinden en ik weet dat ik het echt heel veel ga dragen. Het gaat er bij mij om dat ik duurzaam wil zijn. Ik wil kleding niet meer alleen maar in de kast laten hangen, maar ook echt dragen. Ik koop daardoor ook een stuk minder en dat voelt eigenlijk wel goed. Het scheelt voor mij ook een hele hoop keuzestress en koop nu alleen iets als ik het echt heel leuk vind of nodig heb. Het is ook een proces, dus wees niet te hard voor jezelf. Als iedereen er alleen al rekening mee houdt en steeds meer leert gaat het al de goede kant op 😀

  • Romy 16 mei 2017 op 9:15 pm - Beantwoord

   Klopt, fair fashion is helaas vaak best wel prijzig. En ik herken helemaal dat gevoel na dingen te hebben gekocht bij Primark. Toch denk ik dat je je op zich niet schuldig hoeft te voelen, als je die aankopen in ieder geval bewust doet en in je achterhoofd houdt wat de omstandigheden zijn. Bewustzijn is al stap 1!

  • Romy 16 mei 2017 op 9:16 pm - Beantwoord

   Ja, lang leve de C&A. Daar hebben ze zulke leuke kleding van biokatoen. Fijn om te horen dat jij er een beetje hetzelfde in staat en duurzame kleding afwisselt met mijn duurzame kledingkeuzes. Ik denk dat je het op die manier inderdaad leuk en haalbaar houdt voor jezelf, terwijl je tegelijkertijd ook je steentje bijdraagt aan een duurzamere wereld.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:18 pm - Beantwoord

   Wat grappig dat je hier net gisteren aan moest denken. En wat een mooie insteek! Misschien zou ik ook gewoon eens bij online shoppen alleen naar fair items moeten kijken en anders de site wegklikken. Ik denk dat het al veel scheelt als je jezelf niet steeds aan verleidingen blootstelt, ook voor de portemonnee 😉

  • Romy 16 mei 2017 op 9:20 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend goed en knap dat je veel fair fashion en tweedehands koopt! Ik kan me voorstellen dat het ook fijn is om niet een kast vol kleding te hebben hangen en tegelijkertijd is dat ook beter voor de wereld om ons heen. Dankjewel voor je lieve reactie! Ik denk ook dat mensen met een beetje bewustzijn al een heel eind komen en dat ik het inderdaad het beste op mijn manier in kleine stapjes en misschien niet 100% kan aanpakken. Voor nu voelt dit goed en ben ik blij dat ik in ieder geval alleen nog heel bewust kleding koop die ik ook echt draag.

 13. Hermien - KouweKleren 16 mei 2017 op 1:55 pm - Beantwoord

  Voor mij werkte de radicale overstap naar fair en tweedehands (dat laatste kocht ik al vaak) juist heel goed, maar andersom ben ik juist stap voor stap naar vegetarisch gegaan en verder maak ik op allerlei groene gebieden consequente of minder consequente stappen, dus ik begrijp je heel goed. Ik ben ervan overtuigd dat het begint bij bewustzijn en dat minder en weloverwogen kopen en dus ben je al een heel eind op weg. Neem de tijd om al die leuke fair fashion merken te ontdekken – er zijn er vast ook bij die jouw smaak zijn – dan wordt het misschien ooit vanzelf per ongeluk een gewoonte. Ik vermoed dat je met deze post weer een hoop mensen aan het denken hebt gezet, heel waardevol!

  • Romy 16 mei 2017 op 9:23 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je ontzettend fijne reactie met waardevolle tips! Ik denk inderdaad dat bewustzijn en aan het denken gezet worden al een belangrijke stap is en ik vind dat ik in dat opzicht op de goede weg ben. Het kan altijd beter, sneller en perfecter, maar je hebt gelijk: sommige dingen moet je stap voor stap of in ieder geval op jouw manier aanpakken. Ik wil ook zeker eens op zoek naar nieuwe adressen voor fair fashion of tweedehands kleding. De zoektocht naar tweedehands kleding is me in ieder geval tot nu toe heel goed bevallen. Dat gevoel als je tweedehands iets heel leuks scoort dat je nog nooit in de winkels hebt zien hangen, is zó fijn 🙂

 14. Sophie 16 mei 2017 op 2:17 pm - Beantwoord

  Je bent al super goed bezig! Voor de meeste mensen geldt denk ik dat ze veranderingen in stapjes doen. Het begin heb je al gemaakt (bewuster omgaan met kleding) en dan is elke andere stap die je nu neemt mooi meegenomen. Ik stapte ook niet van de een op de andere dag over, ik deed het net zoals jij: af en toe bij duurzame merken kijken en af en toe iets bij de H&M halen. Inmiddels ben ik zo ver dat ik alleen duurzame(re) items koop, maar dat heeft wel een paar jaar geduurd haha, dus neem de tijd 🙂 En ook al blijf je af en toe iets kopen bij een fast fashion winkel, ook prima – focus je vooral op de dingen die je al beter en duurzaam doet en dat zul je merken dat je al heel goed bezig bent 🙂

 15. Merel 16 mei 2017 op 2:58 pm - Beantwoord

  Ik ben er sinds begin dit jaar mee bezig. Ik wil geen kleding kopen bij de H&M en Primark en al die andere winkels. In het begin vond ik het nog wel lastig hoor. Maar nu loop ik met een grote boog om die winkels heen. Het doet me gewoon eigenlijk niets meer om daar wat te kopen. Ik wil nog graag wat meer via marktplaats en via kringloopwinkels kopen. Dit jaar wil ik ook echt op een vintage weekend samen met een vriendin. Samen neuzen in de tweedehandswinkels in de grote steden zoals Amsterdam zoals Episode. Ook een leuke blog is When Sara Smiles. Zij laat af en te outfitpost zien met fair fashion. Erg leuk en inspirerend! Het is in ieder geval een hele uitdaging om fair kleding te kopen, maar wel heel erg leuk om te doen vind ik!

 16. Rebecca 16 mei 2017 op 3:37 pm - Beantwoord

  Het feit dat je je er al mee bezig houd vind ik een stap in de juiste richting. Je hoeft echt niet gelijk te stoppen, maar minderen is al een begin. Zelf kan ik dit op het moment ook nog niet en heb ik daar de discipline niet voor. Ik ben wat dat betreft net als jij, ik doe het of ik doe het niet.

 17. Josephine 16 mei 2017 op 3:42 pm - Beantwoord

  Goed dat je er zo over nadenkt en ook nog eventjes de campagne van WPF promoot!Zelf heb ik eerlijk gezegd niet echt budget voor fair fashion, maar mijn oplossing is: gewoon niet zo veel kleding kopen! Ik koop denk ik hooguit eens in het kwartaal een kledingstuk, volgens mij is dat niet zo veel? En de items die ik wel koop, daar probeer ik altijd lang mee te doen (vandaar mijn ‘collectie’ blazers.) 😀

  • Romy 16 mei 2017 op 9:26 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je fijne en uitgebreide reactie! Ik denk inderdaad dat ik me soms iets meer mag focussen op wat ik wel goed en duurzaam doe in plaats van alleen te kijken naar wat beter kan. Je hebt gelijk dat dingen stap voor stap aanpakken een fijne methode is om jezelf iets eigen te maken. Misschien moet ik daarin soms ook iets minder streng voor mezelf zijn. Wat mooi en inspirerend om te horen dat jij op die manier bent gekomen waar je nu staat en zelfs alleen nog duurzame(re) items koopt. Daar mag je heel trots op zijn, zeker omdat je het op een voor jou haalbare én prettige manier voor elkaar hebt gekregen 🙂

  • Romy 16 mei 2017 op 9:29 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend knap dat je het voor elkaar hebt gekregen om die winkels nu echt te mijden. Ik denk dat het al veel scheelt als je jezelf op die manier niet in de verleiding brengt om dat soort aankopen te doen en dat je fast fashion daardoor ook snel afleert. Wat een leuk idee trouwens, zo’n vintage weekend. Ik ben heel benieuwd met wat voor aankopen je daarvan thuiskomt 🙂 Ik ga When Sara Smiles meteen even bekijken. Het klinkt als een hele inspirerende blog inderdaad. Ik ben benieuwd of dat me misschien ook inspireert om nog vaker iets duurzaams te kopen 🙂

  • Romy 16 mei 2017 op 9:31 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Klopt, minder fast fashion is al een mooi begin. Soms vind ik dat vanwege mijn alles-of-niets-mentaliteit ook een beetje lastig om in te zien. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat jij (nog) niet op het punt bent om over te stappen. Zeker als je het in één keer helemaal zou willen doen, denk ik dat het vooral in het begin best veel moeite kost om je helemaal aan dat streven te houden. Ik heb ook goede hoop dat er misschien in de loop der tijd meer fair fashion komt voor een meer betaalbare prijs. Dat zou al zoveel schelen.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:32 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En niet te veel kleding kopen is inderdaad ook een goede manier om bewuster met kleding kopen om te gaan. Een kledingstuk per kwartaal is inderdaad echt niet veel (een stuk minder dan wat ik koop ;)). Zo te horen ga jij er op jouw manier ook heel bewust mee om en op een manier die voor jou fijn en haalbaar is. En die collectie blazers van mij zou ik ook voor geen goud willen missen 😉

 18. Nesrin 16 mei 2017 op 4:51 pm - Beantwoord

  Ik vind het echt cool dat je zo bewust ben en je best ervoor doet. Ik ben wat kleding betreft helemaal niet fair helaas maar ik loop ook niet met volle Primark tassen de winkel uit. Mijn regel is dan ook wel kwaliteit gaat boven kwantiteit.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:33 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik denk dat kwaliteit boven kwantiteit ook al een mooi streven is om bewuster met kleding kopen om te gaan. Op die manier koop je in ieder geval niet meer dan je nodig hebt en draag je eigenlijk ook al een steentje bij aan een mooiere wereld 🙂

 19. Mariëlle 16 mei 2017 op 6:22 pm - Beantwoord

  Zo goed dat je het deelt <3 Ik heb al vier maanden geen kleding meer gekocht en dat is HEEL knap voor mij haha. Ik kocht altijd zo veel, maar als minimalist, veeeeel minder dus. Alleen als ik dadelijk echt wat moet gaan vervangen, zal ik dat doen. Maar dan wil ik dus wel voor fair gaan!

 20. Laurine 16 mei 2017 op 6:31 pm - Beantwoord

  Knap artikel! Fair fashion is inderdaad iets om bij stil te staan. Zelf koop ik zelden bij winkels zoals Primark, h&m of Mango en probeer op deze manier mijn steentje bij te dragen aan de wereld. Maar helaas zijn veel alternatieven wel duurder. Maar het is een keuze die ik gemaakt heb, Maar iedereen moet hierin zelf zijn eigen balans vinden. Het belangrijkste is dat iedereen zich ervan bewust wordt!

 21. Rachel 16 mei 2017 op 8:39 pm - Beantwoord

  Je bent al in de juiste richting bezig hoor! goed artikel en heel goed om bij zoiets stil te staan..

  • Romy 16 mei 2017 op 9:34 pm - Beantwoord

   Wauw, wat ontzettend knap! Dat doe je goed! Ik vind het echt heel stoer hoe je in één keer zo’n switch hebt kunnen maken en nu helemaal overgaat op fair aankopen en op veel minder kleding kopen.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:35 pm - Beantwoord

   Helemaal eens met wat je zegt! Het is soms ook jammer dat fair fashion vrij duur is, maar het is vooral belangrijk om op je eigen manier een balans te vinden en te doen wat voor jou haalbaar is. Bewustzijn is daarbij al een mooie eerste stap.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:36 pm - Beantwoord

   Jeetje, ik kan me voorstelde dat je met zo’n vrij prijzig T-shirt baalde dat de kwaliteit niet goed was. Ik kan me voorstellen dat je dan vindt dat het vooral wel haalbaar én leuk moet zijn voor jezelf.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:36 pm - Beantwoord

   Dankjewel!

 22. Sara | MevrouwMiauw 16 mei 2017 op 8:53 pm - Beantwoord

  Lieve Romy. Allereerst: ontzettend bedankt voor de lieve vermeldingen naar mijn blog. Ik voel me echt ontzettend vereerd. Ik vind het mooi om te lezen dat jij je ook steeds bewuster bent van de aankopen die je doet en dat je er zo’n openhartig artikel over schrijft. Voor mij is het inderdaad ook alles of niets. Vegetarisch eten? Gewoon in één keer gedaan. Dierproefvrije cosmetica? Alle niet dierproefvrije cosmetica in één keer weggedaan. Fair fashion kopen? In één keer mezelf uitdagen om één jaar lang alleen maar fair fashion te kopen. Ik wil de knop gewoon in één keer omzetten. Dus ik herken helemaal wat je zegt. Voor mij werkt de fair fashion challenge echt heel erg goed, al moet ik wel toegeven dat ik (vooral nu het mooier weer wordt) er wat moeite mee heb. Ik heb mijn kledingkast laatst uitgeruimd en ik mis een aantal fijne basics. Daarom kan ik niet wachten om weer eventjes fair te gaan winkelen. Ik vind het een hele eer dat ik jou in dit opzicht inspireer. Echt heel erg bedankt voor dit mooie compliment dat mijn vervelende dag ineens een gouden randje geeft.

  • Romy 16 mei 2017 op 9:39 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je ontzettend fijne en uitgebreide reactie! Het maakt mijn dag ook weer goed dat ik jouw vervelende dag een beetje goed kon maken 🙂
   Ik vind het zo stoer dat je de knop met die fair fashion challenge in één keer helemaal hebt kunnen omzetten. Ik kan me voorstellen dat het met al die nieuwe zomercollecties wel lastig is, maar gelukkig is er vooral tweedehands vaak wel veel leuks te scoren. Ik hoop dat je snel slaagt voor fijne basics voor de zomer. En nogmaals bedankt voor de inspiratie en voor je artikelen die me steeds een beetje aan het denken zetten!

 23. Irene 16 mei 2017 op 11:07 pm - Beantwoord

  Ik pak het tegenwoordig ook aan zoals jij. Meer nadenken bij de dingen dienik koop. Vroeger kocht ik gewoon dingen omdat ze zo goedkoop waren, ook al was het dan net niet helemaal m’n ding. Ik koop nu wel vaker tweedehands, sinds ik United Wardrobe heb ontdekt. Haha :p

  • Romy 17 mei 2017 op 5:18 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar: ik kocht eerder ook vaak dingen omdat ze gewoon goedkoop zijn. Het voelt goed om er iets bewuster mee bezig te zijn en tweedehands kleding shoppen kan zó leuk zijn! 🙂

 24. Esther 16 mei 2017 op 11:14 pm - Beantwoord

  Wat ontzettend gaaf dat je zo bezig bent met het het maken van bewuste keuzes. Mooi om te zien dat je het goede voorbeeld geeft!

 25. Josine 16 mei 2017 op 11:51 pm - Beantwoord

  Helaas is fair fashion gewoonweg niet haalbaar. De wetten zijn te makkelijk te omzeilen, dus je kunt er nooit helemaal zeker van zijn. Misschien als het in NL geproduceerd is, maar dan is de vraag, waar komt de stof vandaan. Het is een heel lastig verhaal. Bio katoen is goed, maar of de werkers respectvol behandeld zijn tijdens het naaien is dan weer de volgende vraag.
  Wel is het heel goed dat je er stil bij staat. Ik shop regelmatig tweedehands en verkoop ook veel op sites als Marktplaats om zo ook mijn steentje bij te dragen. Het schuldgevoel als fashion blogger weegt soms best zwaar in een wereld van materialise. Liefs Josine

  • Romy 17 mei 2017 op 5:20 pm - Beantwoord

   Ik herken wel een beetje wat je zegt. Je weet nooit of iets wel echt helemaal fair is. Ik heb ook eerder weleens blogs gelezen waarin mensen zichzelf afvroegen wat fair eigenlijk betekent. Fair qua materiaal is vaak niet fair qua arbeidsproces en andersom. Dat maakt het inderdaad wel lastig. Tweedehands kleding kopen is in ieder geval al een mooie stap in de goede richting én je vindt tweedehands soms de leukste kledingstukken. Het schuldgevoel herken ik, maar ik denk dat het al goed is om op je eigen manier bewust met kleding om te gaan door bijvoorbeeld oude kleding te verkopen en soms iets tweedehands te kopen.

 26. Merel 17 mei 2017 op 8:05 am - Beantwoord

  Ik vind juist dat je hartstikke goed bezig bent! Alleen al door er over na te denken en erover te schrijven draag je juist bij aan een stukje bewustwording bij zowel jezelf als andere. Ik probeer zelf zoveel mogelijk fair te kopen, maar het is vaak lastig om er echt achter te komen of een product ook echt fair is. De H&M of Zara loop ik niet meer binnen, maar hoe weet ik dat de duurdere kleding bij bijvoorbeeld een van mijn favoriete winkels Sissy Boy op een andere manier wordt gemaakt. Het is zo lastig! We doen ons best, en dat is al heel erg goed.