kijktips 4

Mijn favoriete kijktips (op tv, YouTube en NLZIET) van dit moment

  • 6 januari 2022
  • 16 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Voor écht mooi of spannend kijkvoer ga ik graag goed zitten. Ik ben nogal een kritische tv-kijker (Bart kan erover meepraten…). Niet veel programma komen door mijn strenge keuring heen en gun ik een paar uur van mijn tijd. Maar soms ontdek ik op tv, op YouTube of op NLZIET programma’s, video’s of series die me zó raken dat ik er goed voor ga zitten. Ik deel mijn 9 favoriete kijktips van dit moment met je. Van intens mooie tv-programma’s tot inspirerende YouTube-video’s die de spijker op zijn kop slaan.

Mijn beste kijktips op tv en YouTube

Toen ik mijn appartement kocht, twijfelde ik serieus of ik wel of niet een tv zou nemen. Ik keek voornamelijk programma’s terug via de computer en was bang dat de tv vooral stof zou gaan verzamelen. Ben ik blij dat ik destijds toch voor een bescheiden formaat tv ben gegaan. Ik moet toegeven: Flikken Maastricht werd opeens een stuk spannender toen ik het op groot scherm in plaats van op een centimeter of 15 (naast een ander geopend venster op mijn laptop) zag.

Mocht jij nu ook nog met een tv-dilemma zitten, ik ben zelf zo iemand die geen flauw idee heeft wat voor specs een tv moet hebben en waar je nu wel of niet op moet letten. Daarom neus ik voor dat soort technische vragen graag rond op sites als Technerds. Daar kun je bijvoorbeeld ontdekken wat de beste 43 inch tv is. Scheelt een hoop vergelijkingen!

Maar, even over de kijktips. Ben jij net als ik niet iemand die Netflix al drie keer heeft uitgespeeld? En houd je ook wel van iets anders dan de zoveelste populaire serie die je door je hele vriendenkring getipt krijgt? Ik ben zelf gek op Nederlandse programma’s en series. Vraag me niet waarom. Misschien is het mijn achtergrond als neerlandica. Maar ik word dus altijd heel blij van lijstjes met kijktips voor minder bekende series, tv-programma’s en films. Deze 9 kijktips kan ik je van harte aanraden. Geen flauwe romcoms (oké, vooruit: eentje is dat wel!), wel mooi kijkvoer dat mij op een positieve manier inspireerde.

1. Serietip: Flikken Rotterdam

Ik tel de maanden al af totdat Flikken Maastricht weer begint. Tot die tijd ben ik aan het genieten van de afleveringen van Flikken Rotterdam, die ik in rap tempo aan het terugkijken ben. Dit is, na Flikken Maastricht, mijn favoriete crimeserie. Er zit aardig wat actie en spanning in en de serie bevat ook verrassende plottwists, maar dan zonder dat ik het zó eng vind dat ik naderhand nog vol adrenaline rechtop in bed zit. Het afgelopen seizoen vond ik al helemaal steengoed in elkaar zitten.

Het laatste seizoen is helaas niet meer live te kijken, maar je kunt het wel terugkijken met een NLZIET-abonnement (zoals ik) of via NPO Start.

2. Serietip: Swanenburg

Flikken Maastricht en Rotterdam zijn goed, maar de misdaad- en dramaserie Swanenburg vond ik zó goed dat ik een paar keer tot iets te laat ben blijven kijken. Het komt niet vaak voor dat ik twee afleveringen van een serie achter elkaar kijk, maar Swanenburg kreeg dat zowaar voor elkaar.

De serie gaat over een rijke familie waarin niets is wat het lijkt, en iedereen met zijn eigen problemen worstelt. Swanenburg zit qua verhaallijn steengoed in elkaar. In aflevering 1 zie je dat de vader van het gezin is overleden. Hoe, waaraan en waarom, wordt pas gedurende de afleveringen onthuld. Het bijzondere is dat je steeds door de ogen van een ander familielid het verhaal volgt en daardoor als een detective ontdekt hoe de puzzelstukjes allemaal op zijn plek vallen. Ik heb tot de allerlaatste aflevering op het puntje van mijn stoel gezeten.

Ook deze serie kun je via NPO Plus en NLZIET kijken. Je kunt trouwens ook een gratis proefabonnement nemen en dat dan na het kijken van alle afleveringen stopzetten. Maar dat heb je niet van mij gehoord 😉

3. Filmtip: Alles is zoals het zou moeten zijn

Iets luchtigers: de heerlijke romcom ‘Alles is zoals het zou moeten zijn’. Geen verhaal dat je voor altijd zal bijblijven, maar wel een fijne feelgood-film om bijvoorbeeld in de kerstvakantie op te zetten. De film gaat over kersverse moeder Iris bij wie alles – uiteraard – totaal niet is zoals het zou moeten zijn. Haar vriend blijkt direct na de bevalling een hork van een vent en een vreemdganger en houdt het al snel voor gezien zodra de poepluiers in beeld komen. Maar Iris slaat zich er in haar eentje moedig doorheen. Uiteraard komt in de film ook de nodige liefde voorbij en kun je regelmatig smakelijk lachen om hilarische scènes.

kijktips

4. Programmatip: Dream School

Mijn promo-praatje voor dit prachtige programma zal ik je dit keer besparen. In mijn artikel over de lessen die ik leerde van Dream School som ik al de belangrijkste redenen op dat dit programma hier vaste prik is zodra het op tv verschijnt. Dit programma laat vooral zien dat schoolverlaters en zogenaamde “probleemjongeren” dat label vaak niet verdienen. Deze jongeren hebben ontzettend veel meegemaakt en krijgen in het programma een tweede kans, die veel van hen – soms met horten en stoten – met beide handen aangrijpen. Een prachtig programma dat mooi laat zien hoe belangrijk het is om je vooroordelen het raam uit te gooien. Ieder persoon heeft zijn eigen verhaal en verdient een nieuwe kans.

5. Programmatip: Even tot hier

Ik ben geen goede tv-tipper, geloof ik. Ik tip allemaal tv-programma’s die op dit moment niet te zien zijn. Helaas. Maar deze kijktip wilde ik je alsnog niet onthouden. ‘Even tot hier’ is een satirisch programma waarin Jeroen Woe en Niels van der Laan het nieuws van afgelopen week op een luchtige en vaak ook ludieke manier doornemen. Ze duiken in details die je niet ziet in NOS-artikelen of krantenkoppen, maken er grappige liedjes van en werpen daarmee vaak een ander licht op situaties. Bovendien is hun humor fantastisch. Soms zit ik hard lachend op de bank, soms laat het programma eerder zien hoe tenenkrommend sommige nieuwssituaties zijn.

6. YouTube-tip: Marlieke Koks in gesprek met Joey Jaq

De video’s van Marlieke Koks in haar rubriek ‘Spieken bij Marlieke’ kijk ik als nieuwsgierig aagje maar al te graag. Het verveelt me nooit om via haar video’s ongegeneerd bij bekende (en minder bekende) mensen te spieken in hun badkamerkastje, koelkast en uiteraard ook in hun levensverhaal. Meestal zijn de afleveringen vooral lekker luchtig, maar die met Joey Jaq greep me enorm aan.

Hij vertelt openlijk over hoe hij door zijn ouders al op jonge leeftijd werd afgestoten vanwege zijn homoseksualiteit en toen op 18-jarige leeftijd besloot om dan maar in zijn eentje verder te gaan. Daarmee liet hij destijds al zien aan zichzelf “Ik verdien dit niet. Ik mag zijn wie ik ben.” en die boodschap draagt hij nog steeds uit in alles wat hij doet. Diep respect voor zijn positieve houding ondanks alles wat hij heeft meegemaakt! Ik heb de aflevering vol bewondering gekeken en het onderstreepte voor mij nog maar eens dat je nooit hoeft te verstoppen wie je werkelijk bent. Ook niet om te passen in de beoogde perfecte plaatjes van anderen.

7. Programmatip: Bake-Off Vlaanderen

Baal jij ervan dat de Hollandse thuisbakkers op dit moment nog niet op tv te zien zijn? Dan kun je je hart in de tussentijd misschien ophalen bij de Vlaamse amateurbakkers, die al net zo goed de sterren van de hemel bakken. Wij ontdekten dit programma een tijdje geleden op NLZIET en zijn sindsdien fan. De keukenprins(ess)en uit Vlaanderen zijn minstens zo getalenteerd als hun Nederlandse collega’s, en ik vind de presentator en juryleden ook al net zo leuk. Een (ook letterlijk) heerlijk programma om bijvoorbeeld in je kerstvakantie weg te kijken! Wees voorbereid: je zult het er waarschijnlijk niet zonder lekkere trek in iets zoets van afbrengen.

kijktips tv

8. YouTube-tip: NOS op 3 – Komen we ooit nog van corona af?

Ik vind de video’s van NOS op 3 altijd enorm verhelderend. Ze leggen in een paar minuten uit waar je anders talloze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor zou moeten lezen. Deze video over corona vond ik in het bijzonder heel fijn. Het is misschien niet het meest vrolijke onderwerp, maar de video gaf mij veel hoop. Ik denk dat we ons allemaal weleens afvragen wanneer deze pandemiesituatie met alles erop en eraan ein-de-lijk voorbij is.

Deze video vertelt over hoe corona na een tijdje hopelijk in een endemie verandert, waarvan de gevolgen veel minder verstrekkend zijn. Mij heeft de video veel positiviteit en hoop gegeven rondom de coronasituatie, wie weet jou ook. Ik heb hem ook al aan een paar mensen in mijn omgeving getipt om dezelfde reden.

9. YouTube-tip: NOS Stories – Is mijn ongesteldheid normaal?

Een heel groot deel van de vrouwen is ongesteld. Toch wordt er eigenlijk nog weinig over gesproken. Dat maakt dit soort video’s des te fijner. Ik heb zelf last van hevigere menstruaties dan gemiddeld: flinke misselijkheid, enorm prikkelbare darmen en ook flinke moodswings.

In mijn eigen zoektocht naar informatie daarvoor voelde ik me vooral vaak onbegrepen, ook door de huisarts (“Tja, misselijkheid hoort er nu eenmaal bij!” of “Joh, probeer eens wat lijnzaad!”). Ik had het gevoel dat ik de enige was en maar moest doen alsof die pijn er niet was. Daarvoor ben je toch vrouw? En tja, over ongesteldheid praat je nu eenmaal niet en je zegt er ook geen dingen voor af.

Die strenge gedachten heb ik inmiddels de laan uit gebonjourd. Sinds een tijdje ben ik er meer open over naar mensen om me heen en ik zoek er ook veel informatie over op internet en social media. Deze video van NOS Stories vond ik heel prettig. Hij maakt goed duidelijk dat je niet met menstruatieklachten hoeft te blijven zitten en vertelt ook heel praktisch over wat wel en niet normaal is. Een mooie video als start om het taboe op menstruatieklachten te doorbreken!

10. Docu-tip: Moordtieten

Niet het meest gezellige onderwerp allicht, maar wel heel belangrijk in mijn ogen. In deze documentaire gaat Dionne Slagter (a.k.a. OnneDi) op onderzoek uit naar hoe siliconenborsten soms een tikkende tijdbom kunnen zijn. Ze heeft zelf jaren geleden een borstvergroting ondergaan en ontdekte dat ook haar siliconen veel heftigere gezondheidsgevolgen hebben dan gedacht. Ze laat haar borsten onderzoeken en gaat ook met artsen en andere vrouwen in gesprek die om diezelfde reden hun borstvergroting ongedaan hebben laten maken.

Een heel belangrijk verhaal om te verhaal in mijn ogen, juist omdat Instagram soms laat geloven dat “iets aan jezelf laten doen” de normaalste zaak van de wereld is. Het schijnt dat na deze documentaire enorm veel vrouwen met vergrote borsten naar het ziekenhuis zijn gegaan voor een check. Heel waardevol dat de documentaire dat heeft bereikt!

De documentaire is terug te kijken via NPO Start.

11. Filmtip: Me Before You

Als er een film een tranentrekker is, dan is het deze wel. Ik heb al mijn mascara van mijn wimpers gehuild tijdens het kijken ervan, maar vond het tegelijkertijd een ontzettend mooi en indrukwekkende film. Hij is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jojo Moyes (‘Voor jou’ in het Nederlands) en gaat over de kleurrijke Lucy (liefde voor haar jurken!) die gaat zorgen voor iemand die volledig verlamd (en daardoor ook depressief) is. De sparkle tussen hen is direct zichtbaar, maar deze film is allesbehalve een traditioneel liefdesverhaal. Er gaan zoveel mooie levenslessen achter de film schuil. Prachtig om te kijken met een doos tissues naast je!

De film staat trouwens op Netflix.

Wat is jouw beste kijktip van de afgelopen weken?

1 3

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 6 januari 2022 op 7:32 am - Beantwoord

    We hebben een beetje dezelfde smaak. En goed nieuws: aanstaande vrijdag begint een nieuw seizoen Flikken Maastricht!
    Ik kijk ook heel graag (oké, een beetje als achtergrond bij iets creatiefs, dat wel) naar een quiz. Ik heb een hoofd vol feitjes en ben er gek op als ik die naar het scherm kan roepen;).

    • Romy 6 januari 2022 op 9:57 pm - Beantwoord

      Ah wat leuk! Ik zit morgen klaar voor de buis 😀
      Enne, quizzen vind ik ook altijd heel interessant voor tussendoor. De Slimste Mens is hier favoriet!

  2. Daenelia 6 januari 2022 op 8:44 am - Beantwoord

    Die korte filmpjes van NOS op 3 zijn ideaal als je snel even iets wilt weten. Zelf ben ik steeds minder Nederlandse programma’s gaan kijken. Ik geloof dar Kinderen geen bezwaar mijn laatste poging was, om mijn gozer Nederlands te leren.
    Dat werkte.
    En … spongebob is beter in de Nederlandse nasynchronisatie.
    Ik zou Explained aanbevelen op Netflix. Niet alle afleveringen zijn top, maar het komt in de buurt van NOS op 3.

    • Romy 6 januari 2022 op 9:55 pm - Beantwoord

      Klinkt interessant, Explained! Ik ga er eens een paar afleveringen van kijken.
      Grappig trouwens, Kinderen geen bezwaar keek ik ook altijd trouw. Wel een aardig tijdje geleden, geloof ik 🙂

  3. Annelies 6 januari 2022 op 8:53 am - Beantwoord

    Voor jou vond ik echt een super mooi boek. En de film is ook heel leuk (wat niet altijd zo is als je het boek al hebt gelezen).
    Moest je nog meer willen weten over Lou, het hoofdpersonage, er zijn nog 2 vervolgboeken.

    • Romy 6 januari 2022 op 9:55 pm - Beantwoord

      Oeh leuk dat er meerdere boeken in die serie zijn! Ik heb ‘Me before you’ nooit gelezen, maar misschien is het leuk om deel 2 en 3 toch te lezen. Ben heel benieuwd hoe het verdergaat met Lou!

  4. Sarah 6 januari 2022 op 9:22 am - Beantwoord

    Leuk dat je ook fan bent van ‘Bake Off Vlaanderen’! Zelf kijk ik ook weinig tv, maar voor dat programma maak ik graag een uitzondering. Nu het seizoen weer afgelopen is, kijken we soms naar de Engelse afleveringen op BBC.

    De film ‘Me before you’ past echt bij jou, ook over een meisje met een vrolijke kledingsstijl. Ik hou ook nog steeds van ‘Bridget Jones’ tijdens de kerstperiode 😉

    • Romy 6 januari 2022 op 9:54 pm - Beantwoord

      Ja, alleen al de kledingstijl van Lou maakte de film een feestje om naar te kijken 😀

  5. Ellen 6 januari 2022 op 10:31 am - Beantwoord

    Ik ben ook zo blij dat Flikken Maastricht morgen weer begint! Ik ben Flikken Rotterdam ooit beginnen kijken, maar na een half seizoen afgehaakt, al weet ik niet meer precies waarom. Misschien moet ik het nog eens een nieuwe kans geven. Op Netflix vond ik Anne with an E (Anne met een E) echt prachtig, net als Unorthodox, The Bletchly Circle en After Life.

    • Romy 6 januari 2022 op 9:52 pm - Beantwoord

      Die series ken ik allemaal niet, maar je maakt me nieuwsgierig. Vooral Anne with an E ziet eruit als een serie voor mij.
      Ik kan je Flikken Rotterdam ook zeker aanraden. Vooral het laatste seizoen vind ik heel goed in elkaar zitten.

      • Ellen 6 januari 2022 op 9:56 pm - Beantwoord

        Ik ben ook roodharig en ik vind series of films met een roodharig hoofdpersonage, zoals Anne with an E, altijd extra bijzonder. Heb jij dat ook? De serie is erg mooi, boeiend en tegelijk ook rustgevend.

        • Romy 6 januari 2022 op 10:45 pm - Beantwoord

          Ja, dat heb ik ook 🙂 Ik vind het sowieso altijd tof om andere roodharigen te zien op tv of in het echt. Op een of andere manier schept die haarkleur toch een band.

          • Ellen 7 januari 2022 op 9:35 am

            Ja hé, een “soortgenootje”

  6. Ilona Wielinga 6 januari 2022 op 2:35 pm - Beantwoord

    Wat een leuk lijstje. Ik kijk dus echt zo goed als geen tv. Er is maar één programma wat ik echt volg en dat is Wie is de mol.

  7. Suzanne 6 januari 2022 op 3:03 pm - Beantwoord

    Hele fijne tips! Ik keek onlangs ook de film Alles is zoals het zou moeten zijn. Zeker leuk om eens te kijken. De andere aanraders sla ik even op!

  8. Nikita 7 januari 2022 op 10:19 am - Beantwoord

    Ik ben geen Nederlandse tv-kijker meer. Meestal staat Netflix op met een luchtig programma. Ik keek heel lang Sex Education op Netflix, maar ene tijdje terug heb ik die serie dus uitgekeken. Normaal haak ik snel af als ik een serie kijk waar seks een te groot onderwerp is, maar dit was luchtig. En bovendien is een van de hoofdpersonages een favoriete acteur van me. Maar de hoofdreden voor deze serie: ik ben aseksueel en dat is iets wat weinig bekend is. In het derde seizoen komt een meisje er achter dat ze net als ik aseksueel is. Ik voelde me voor het eerst in mijn leven gehoord door een serie en het hielp mij dingen te aanvaarden. Alleen al daarom heeft die serie een plekje in mijn hart. En wij hebben ook een Belgische versie van ‘De slimste mens’ en die kijk ik nooit volledig. Maar in de jury zitten vaak favoriete comedians en ik kijk heel graag de compilatie’s terug op Youtube aan het einde van de week. Ik ben eigenlijk aan het wachten op iets. Wij hebben namelijk een Vlaamse streamingdienst en er is een van mijn favoriete comedians die ermee samenwerkt en zijn shows komen altijd daar op. En in januari zou zijn nieuwste voorstelling online komen. Ik denk dat hij een van de redenen is dat ik al die lockdowns heb overleefd. Vaak had ik een hele dag onbeleefde mensen en was er veel werkdruk. En toen kwam ik ‘s avonds thuis en zette ik een van zijn shows op. Ik kon de show bijna meezeggen zo goed kende ik hem. Maar de humor en de comfort gaven me rust. Het is heel gek hoe sommige dingen je zo kunnen helpen. Maar tegelijkertijd ook mooi. Ik kijk wel graag Youtube of televisie, maar de serie moet wel echt mijn ding zijn en mijn volle aandacht trekken. Anders heb ik er weinig plezier aan. Ik zit momenteel in een leesfase trouwens.

Recente blogs

Vegan pecan pie cupcakes met cacao (suikervrij & glutenvrij)

1 oktober 2023|Recepten|

Eén van de taarten waarvan ik zelfs 's ochtends om acht uur nog een stukje zou kunnen waarderen, is pecan pie. Deze heerlijk zoete taart met karamelachtige saus en pecannoten gaat er bij mij áltijd in. Toen ik me bedacht dat ik nog nooit zelf een pecan pie had gemaakt, vond ik het de hoogste tijd om daar verandering in te brengen. In plaats van één grote pecan pie, maakte ik kleine vegan pecan pie cupcakes. De buitenkant is lekker krokant en heeft een hartig cacaotintje. De binnenkant is zoet en smeuïg zoals je die van pecan pie kent. Als je nog iets lekkers wilt maken voor het weekend, een feestje of gewoon omdat je daar zin in hebt, dan word je hopelijk net zo blij van dit recept als ik.

Wat te doen bij somberheid? 26 fijne tips bij sombere gevoelens!

13 januari 2023|Zelfliefde, Positiviteit|

Sombere gevoelens hebben we allemaal weleens. Maar wat kun je doen als de gevoelens van somberheid langere tijd duren? Als je bed uitkomen misschien al als een uitdaging voelt of als je je plezier in gewone dagelijkse dingen verliest. Soms voel je je somber omdat er iets heftigs is gebeurd, soms komt het gewoon door pure pech, een combinatie van omstandigheden of door een vervelende hormonencocktail. Hoe dan ook, somberheid is naar. Het mooiste wat je dan kunt doen, is goed voor jezelf zorgen en doen wat voor jou belangrijk is. Ik deel graag 26 tips voor wat te doen bij somberheid, juist om niet te streng te zijn en lief voor jezelf te blijven.

Een vraag per dag | Een leuk boek als cadeau (voor jezelf)!

12 oktober 2018|Lifestyle|

Al een tijdje geleden kocht ik het boek 'Een vraag per dag' als verjaardagscadeau voor iemand anders. Maar – zoals dat bij mij wel vaker gaat met cadeaus – ik vond het boek zó leuk dat ik het ook graag aan mezelf cadeau wilde doen. In dit leuke, roze boek beantwoord je vijf jaar lang elke dag een vraag. Ieder jaar krijg je op dezelfde datum (bijvoorbeeld 12 augustus) dezelfde vraag voorgelegd. Zo heb je na vijf jaar een heel boek vol met antwoorden en herinneringen. Leuk om te geven of om lekker zelf te houden! Omdat ik zelf vrolijk word van dit boek, geef ik je graag een inkijkje in 'Een vraag per dag'.

Ga naar de bovenkant