Elk jaar ontdek ik wel dingen waarvan ik denk “Verrek, waarom kende ik dit nog niet?” of “Waarom bestaat dit nu pas?”. Soms zijn dat geniale podcasts waar ik graag naar luister. Soms boodschappen die opeens wekelijks in mijn mandje belanden. Soms restaurants waar ik het liefst elke week zou aanschuiven. En soms tv-programma’s waarvoor ik met alle liefde thuis blijf op een zondagavond. De laatste week van 2023 vond ik een goed moment om traditiegetrouw mijn favorieten der favorieten op een rij te zetten. Dit waren mijn beste ontdekkingen van afgelopen jaar.
Favoriete podcasts
Het afgelopen jaar was Spotify opnieuw één van mijn meest beluisterde apps. Er waren met name een paar podcasts die ik grijs draaide en waarvan ik soms zelfs alle afleveringen heb beluisterd. Grote favoriet was Moordzaken De Podcast. Yup, ik heb dus een zwak voor true crime-podcasts, iets wat je misschien niet achter me had gezocht. Maar ik vind het razend interessant om te horen over hoe zo’n onderzoeksproces verloopt en ook wat er vaak psychologisch gezien bij de moordenaar achter zijn daad zit.
Daarnaast luisterde ik ook minder angstaanjagende podcasts. Zo werd ik heel blij van Omdenken De Podcast (superknap hoe de presentator mensen helpt om anders naar hun probleem of dilemma te kijken!), Off The Record (een leerzame podcast over freelance journalist zijn) en De Vegan Lekkerbek (een podcast boordevol culinaire tips en met écht kritische interviews – ook leuk als je niet vega(n) eet!). Ook de podcast van Celine Charlotte vond ik, zoals al een paar jaar op rij, steengoed. Ze maakt niet heel veel podcastafleveringen. Maar de afleveringen die ze maakt, zijn altijd het luisteren 100% waard. Vooral haar twee podcasts over bewust alleenstaand moederschap vond ik heel waardevol, omdat ze je een inkijkje geven in hoe zo’n proces verloopt en ook op welke (onterechte!) vooroordelen je als bewust alleenstaande moeder soms stuit.
Favoriete boeken
Het afgelopen boeken las ik meer boeken dan ooit tevoren. Zeker een stuk of twintig! Of nou ja, ‘lezen’. Eigenlijk beluisterde ik de boeken. Ik trakteerde mezelf in januari op Storytel (best bestede maandelijkse tientje van het jaar!) en maakte daar gretig gebruik van. Mijn favoriete boek was ‘Onderweg‘ van Bente van de Wouw. Zij beschrijft haar zoektocht naar zichzelf na een burn-out en paniekstoornis en vertelt daarbij op een onwijs mooie en openhartige manier hoe ze daarbij onder andere haar introversie en hooggevoeligheid leerde te omarmen. Het boek gaat trouwens over haar wandeling van de Santiago del Compostela. Die wandeling maakte ze om alle gebeurtenissen een plekje te geven en zichzelf terug te vinden. Ze is niet alleen onderweg naar Santiago, maar ook naar zichzelf. Die zoektocht beschrijft ze op een prachtige manier. Haar boek is zeker een aanrader voor iedereen die introvert en/of hooggevoelig is (maar ook als je dat niet bent).
Daarnaast vond ik ‘Steeds Leuker‘ een heerlijk boek. Als je een lekker luchtig zelfhulpboek zoekt zonder moeilijkdoenerij en met humor tussendoor, dan is dit boek een goede tip. Nog een boek dat ik tof vond, is ‘Omringd door idioten‘. De titel klinkt wat narcistisch. Maar het boek gaat er dus over dat iedereen een eigen manier van denken, werken en communiceren heeft en dat je vaak vanuit jouw manier de manieren van anderen “idioot” vindt. Het boek legt op een hilarische (en vaak een tikkeltje overdreven) manier uit hoe vier verschillende persoonlijkheidstypen met name in werkcontexten het liefst werken en communiceren. Ook krijg je tips voor hoe je met subtiele aanpassingen in je communicatie ook met mensen die heel anders zijn dan jij beter door één deur kunt.
Favoriete supermarktvondsten
Dit jaar maakte ik min of meer ongemerkt de switch naar zo goed als volledig vegan eten. Ik eet nu minstens 99,9% van de tijd vegan. Daardoor ging er ook een wereld voor me open qua supermarktproducten. Eén van mijn allerbeste ontdekkingen is deze granola van het merk Holie. Ik at eerder weleens granola op soja-kwark of smoothie bowls, maar dat staat bekend als nogal rijk aan suiker. Ik kreeg er zelf standaard een enorme suikerdip van. Niet handig als je net productief aan de dag wilt beginnen! Deze granola van Holie bevat dus geen toegevoegde suikers, bevat wel toegevoegd eiwit (in de vorm van sojavlokken) en is bovenal mega-lekker. Oh ja, hij is ook nog zowel glutenvrij als vegan. Ik eet niets anders meer dan dit als ik granola eet!
Daarnaast was ik zeer te spreken over deze plantaardige chocolademousse van Almhof. Soms zijn namaak-toetjes in de vegan variant een beetje mwah. Maar dat geldt zeker niet voor deze mousse. Hij smaakt wat mij betreft enorm naar de real deal, heeft een heel pure chocoladesmaak en is superluchtig. Echt heel knap gemaakt! Ik ga nog eens kijken of ik zelf zoiets kan maken. Ik vind chocolademousse van aquafaba ook zeker een dikke tip. Maar zo luchtig als deze mousse zie je het niet vaak zonder eiwit of slagroom.
En als laatste in de categorie supermarkttoppers een recente ontdekking die direct een plek tussen de favorieten verdient: deze crispy chili-olie. Ik zag dit potje op Instagram voorbij komen en moest en zou dit hebben. En man, wat is het fantastisch spul! Je kunt dit op werkelijk alles gooien wat je iets pikanter wilt maken (oké, niet op díe manier pikant!). De chili-pitjes zijn dus lekker crispy en ik ben bijna geen enkel hartig gerecht waar dit niet lekker bij smaakt. Mijn broertje eet de crispy chili-olie zelfs op kakifruit. Die combinatie heb ik nog niet geprobeerd, maar schijnt ook erg goed te zijn.
Oh ja, de crispy chili-olie is gewoon te koop bij Albert Heijn.
Favoriete restaurant
Die eretitel vind ik niet moeilijk om weg te geven. Madre gaat er zonder twijfel met die eer vandoor. Dit is één van mijn favoriete vegan restaurants in Amsterdam. Bof ik even dat we hier op mijn verjaardag uit eten gingen! Madre is een Mexicaans restaurants met allerlei gerechten die je echt niet bij het gemiddelde taco-tentje vindt. Ze hebben er bijvoorbeeld verrukkelijke fajita’s met een cacao-achtig sausje. Onwijs lekker! Ook het mega-bord met nacho’s en guacamole was volgens Bart een aanrader. En als je erheen gaat, laat dan zeker een gaatje over voor het toetje. Hun desserts zijn namelijk het meest fantastische onderdeel van de hele kaart. Ik nam bijvoorbeeld een soort rijstpudding met gebakken banaan en passievrucht en dat smaakte goddelijk.
Favoriete YouTube-accounts
YouTube-video’s kijken is altijd mijn lievelingsbezigheid als ik ondertussen foto’s bewerk of een andere heb-je-je-hoofd-niet-hard-bij-nodig-activiteit doe. Ik keek dan ook heel veel video’s weg op YouTube. Mijn lievelingsaccount is Faenomenal. Zij eet vegan en maakt superleuke video’s waarin ze onder andere recepten van anderen uitprobeert, nieuwe vegan producten test of leuke eetuitdagingen aangaat. Er zijn weinig accounts waarvan ik het publicatiemoment exact ken, maar voor haar video’s zit ik serieus elke woensdag klaar. Ze komt ook gewoon heel leuk en enthousiast over, waardoor ik altijd graag naar haar video’s kijk. Het is trouwens ook geen heel groot account, dus stiekem gun ik haar best iets meer volgers dan ze heeft 🙂
Verder vond ik in de categorie true crime de video’s van Onnedi (Dionne Slagter) over Moord & Mysterie interessant. Daarnaast kijk ik graag naar Pick Up Limes (ook voor de heerlijke vegan recepten en goede kook- en baktips). Voor inhoudelijke video’s vind ik Universiteit van Nederland leuk. En Vet Gezellig volg ik ook graag. De vlogs sla ik vaak over, maar ik kijk wel de inhoudelijke video’s (vaak over taboedoorbrekende onderwerpen) die hij met zijn vriendin Ghislaine maakt. En oh ja, tijdens onze eigen verbouwing heb ik alle interieur-video’s van Interior Junkie teruggekeken voor inspiratie. Vooral die van Leonie ter Veld vond ik heel tof vanwege haar mega-kleurrijke huis.
Favoriete kookboek
Met kookboeken ben ik altijd mega-kritisch. Ik kook bijna nooit uit kookboeken, omdat ik juist zelf experimenteren met eten heel tof vind. Alleen voor het kookboek van mijn broer (‘Hoofdgerechten’ van Joeri Veul) maak ik uiteraard standaard een uitzondering. Ook omdat ik zijn recepten überhaupt mega-goed en doordacht vind. En nee hoor, dat zeg ik niet alleen als trotse zus.
Daarnaast vond ik het kookboek hierboven heel goed: Vegan Vibes van Lisa Steltenpool. Dit is namelijk niet alleen een kookboek, maar vooral een gids met heel veel informatie over plantaardige voeding. Lisa ontkracht allerlei mythes over plantaardig eten en vertelt bijvoorbeeld ook op welke voedingsstoffen je moet letten en hoe je die goed kunt aanvullen zonder dierlijke producten te eten. Ik heb er mega-veel aan gehad. Ze deelt op YouTube trouwens ook veel kennis over veganistische voeding, prikkelbare darmen en meer. Heel informatief altijd!
Favoriete tv-programma’s
Dat was deels mijn standaard riedeltje van programma’s waarvoor waarschijnlijk half Nederland voor de buis zit. Je kent ze wel: Heel Holland Bakt, Boer Zoekt Vrouw en Kopen Zonder Kijken. Daarnaast keek ik met veel plezier Kopen of Slopen (wat een prima alternatief is als je door alle Kopen Zonder Kijken-afleveringen heen bent), Je Huis Op Orde (een heerlijk programma voor opruimfreaks als ik!), de lekkere wegkijkserie De Poli (een grappige ziekenhuisserie!) en de serie Dag & Nacht (over een kraamafdeling).
En oh ja, voor Dream School zat ik ook wekelijks klaar. Dat vind ik samen met Oogappels één van de allermooiste series die er bestaat. Dream School laat onwijs goed zien waarom zogenaamde “probleemjongeren” niet zomaar zo zijn geworden, maar vaak een hele rugzak vol minder fijne ervaringen hebben gehad. Het programma laat op prachtige wijze zien dat iedereen een tweede kans verdient en dat puber zijn niet altijd even makkelijk is, zeker niet als je thuissituatie of andere omstandigheden niet ideaal zijn.
Favoriete sieraad
Dat kan er maar één zijn: de prachtige armband met hartjes én een blij gezichtje. Die kreeg ik laatst van Evi van de webshop kluttery en ik ben er nog steeds verliefd op. Het is dat ik met het klussen geen armband kan dragen, maar anders zou ik hem elke dag dragen. Alleen al vanwege de leuke smiley, die me er steeds aan herinnert dat je niet moet vergeten om bij blije dingen stil te staan. Juist ook op mindere dagen.
Favoriete tweedehands aankoop
Geen twijfel over mogelijk! Dat móet deze jas zijn. Ik kocht hem laatst pas bij Appel & Ei, maar heb hem nu al heel vaak aan gehad. Ik droeg hem zelfs (totdat de gourmet aanging en ik automatisch warm werd van de gourmetwalm) met Kerst. Ik nam het jasje mee voor maar € 25,- en het is een fantastisch warm ding met een prachtige stof en heerlijk zachte voering binnenin. Hier ga ik vast ook in 2024 nog veel leuke avonturen in beleven.
Favoriete woonwinkels
De favoriete woonaankopen sla ik even over dit jaar. We hebben er uiteraard héél veel gedaan voor ons nieuwe huis, maar het meeste staat nu nog als bouwpakket op zolder in dozen te wachten op een goed plekje in huis. Dus flitsende foto’s heb ik nog niet. Wel kan ik wat favoriete woonwinkels verklappen die ik dit jaar ontdekte. Zo ben ik groot fan geworden van de webwinkel Tylko. Hun kasten zijn zeker niet de goedkoopste, maar zijn wel geweldig mooi. Ze maken maatwerk-kasten die je zelf online kunt samenstellen in allerlei kleuren. Met of zonder deurtjes, symmetrisch of juist in een speels ontwerp. Toen er met kerst een dikke kortingsactie was, sloegen Bart en ik onze slag en bestelden we allebei een kast voor de werkkamer. We hebben ze nog niet in huis, maar hebben er nu al voorpret van dat ze binnenkort komen.
Verder vind ik De Bommel Meubelen een toffe winkel voor echt houten meubels die ook nog vrij betaalbaar zijn. Loods5 vind ik fantastisch voor leuke accessoires (kussens!). IKEA is uiteraard altijd goed voor onder andere handige opbergsystemen en mijn geliefde PAX-kast. Bij H&M Home vind ik vaak leuke accessoires. En voor merkmeubels vind ik FonQ heel fijn, omdat ze daar ook regelmatig goede kortingen op merkmeubels hebben.
Mijn favoriete recepten
Als ik geen podcasts luisterde, kluste in het huis, blogs tikte of YouTube-video’s opzette, dan stond ik vaak te koken of te bakken. Qua recepten heb ik twee grote favorieten. Mijn lievelings-hartige recept is één van de meest simpele recepten ooit: deze pompoen-pindasoep met kokos. Ik eet dit de laatste tijd iedere week wel een paar keer en kijk ook serieus elke ochtend uit naar mijn kom soep bij de lunch.
En qua zoete recepten staat deze met stip op één: de vegan dadeltaart met chocola en Oreo’s. Ook dit is één van mijn allersimpelste recepten ooit. Je hoeft er niet eens de oven voor aan te zetten. En toch is de taart zó zó lekker. Ik bak deze taart standaard bij feestjes en krijg er altijd lovende reacties op, terwijl ik me er dus echt nul voor hoef uit te sloven in de keuken. Zo zie ik het graag: weinig moeite, wel een lekker resultaat!
Favoriete aankoop van het jaar
Hét huis. Ons nieuwe huis. Hoewel ik deze week een klein beetje in mijn emo-bui zit om het verlaten van mijn eerste eigen stekkie, voelt het ook bizar fantastisch mooi om straks in een huis te gaan wonen dat zo “ons” is en waar we heel veel bloed, zweet, tranen, geld en verf in hebben gestoken om er een fijne, kleurrijke plek van te maken. Het nieuwe jaar start in een nieuw huis. Of nou ja, niet direct op 1 januari, maar wel een paar dagen daarna. Vanaf dan kunnen we hopelijk nog jarenlang van onze “aankoop van het jaar 2023” gaan genieten.
Wat waren jouw beste ontdekkingen of aankopen van dit jaar?
De links naar bol.com zijn affiliate links.
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Blij Lijstje #29 | Ventilators, vakantie, verhuisvlogs & Veluwe
De afgelopen twee weken stonden in het teken van hard werken en vakantievoorpret voor een weekend weg. Maar ook in het teken van ventilators en verhuisvlogs. Ik zette mezelf op de foto met een (letterlijk) blij ei, kreeg het weer voor elkaar om mijn volgeladen reiskoffer net op tijd dicht te krijgen, luchtte mijn hart bij een vriendin en werd van een stukje broccoli gered. Dat en meer blije vrolijke momenten en mooie meevallers deel ik in dit Blije Lijstje.
Inkiekje #39 | Heerlijke hapjes, haarmetamorfose & happy 30th birthday
Mijn kapsel onderging in twee weken een aardige metamorfose, Bart veranderde in één klap van twintiger in dertiger, en we bewonderden hoe de Hilversumse hei is omgetoverd in een paars paradijs. Kortom: twee weken waarin genoeg te beleven was! Ik laat je meegenieten.
Vegan recept havermout met kwark, banaan & vers fruit
Niets is leuker dan spontaan wat ingrediënten bij elkaar gooien en daarna merken dat de combinatie wel héél goed uitpakt. Dat overkwam mij toen ik deze vegan havermout met kwark, banaan en vers fruit maakte. Ik moest nog wat sojakwark en blauwe bessen opmaken en had nog een banaan liggen. En dus mikte ik alles bij elkaar met wat havermout. Daar rolde dit fantastisch lekkere, smeuïge en zoete ontbijtje uit. Als jij houdt van fruit, kokos en zoetigheid, dan is dit vast een ontbijtje waar je blij je lepel in zet.
Heel erg leuk om jouw favorieten te lezen en te zien. We kijken dezelfde tv-programma’s, hoewel ik ‘de poli’ nog niet gezien heb. Hij stond wel op m’n lijstje, maar er is er tussendoor geglipt, realiseer ik me nu ik dit lees. Toch nog maar eens naar kijken.
Wij zijn ook wel heel verschillend op sommige vlakken (en dat vind ik dus juist leuk!). Ik luister bijvoorbeeld maar één podcast, over Star Trek en dan heel sporadisch. In true-crime vind ik het interessanter hoe de opsporing soms op een fout vlak bezig is en pas z’n best gaat doen als de slachtoffers een andere achtergrond hebben – de moordenaar hoeft echt niet op mijn begrip te rekenen, maar resercheurs die hun best niet doen omdat de slachtoffers vrouwen zijn of een andere achtergrond hebben – die ook niet. Maar liever kijk ik (of luister ik) dus niet naar true-crime.
Ik heb zoveel ontdekkingen gedaan :P, ik weet niet echt wat de leukste of beste was dit jaar. Misschien toch mijn appel-kersentaart. Dat is appeltaart, maar dan met kersen er bij 😀 Net iets lekkerder dan alleen appels.