142A2838 1 2

Favorieten | Het gynaecoloog-boek, de YouTube-psycholoog & het gespleten toetsenbord

  • 6 februari 2025
  • 4 Reacties
Categorieën: Lifestyle

De kop van dit artikel klinkt als een tamelijk bijzonder sprookje. Maar in werkelijkheid zijn het 3 van mijn favoriete ontdekkingen van de afgelopen tijd. Ja ja, ik verloor mezelf onder andere in een boek dat je een inkijkje geeft in het werk van een man die dagelijks keizersneden uitvoert. Daarnaast ontdekte ik hoe verrassend fijn een toetsenbord met een gespleten persoonlijkheid is. Ik werd verliefd op een prinsesachtige jurk, benoemde een op-z’n-kop-taart tot favoriet en ontdekte het allerbeste vegan voer dat ik ooit heb geproefd. Dit zijn mijn favorieten van de afgelopen tijd.

142A2828 1 2

Favoriet boek: inkijkje in het leven van een gynaecoloog

Nadat ik eerder al het dagboek van een verloskundige en dat van een spoedeisende-hulp-arts las, was het nu tijd voor een ander specialisme: de gynaecoloog. Ik ben altijd al nieuwsgierig geweest hoe het is om voor je beroep kinderen ter wereld te brengen en zwangere vrouwen te begeleiden. Dus dit boek was dé gelegenheid voor mij om het nieuwsgierige aagje uit te hangen. En dat stelde niet teleur!

Koen Deurloo schijnt een bekende gynaecoloog te zijn, omdat hij als eerste de “Mother Assisted C-section” (een keizersnee waarbij de moeder het kind uit de buik tilt) uitvoerde. In dit boek geeft hij je een inkijkje in de verhalen waar hij deel van uitmaakt op de verloskamer en in zijn spreekkamer. Dat varieert van een 19-jarig stel dat door de spiraal heen zwanger is geworden van een tweeling tot een bevalling via de telefoon, en van iemand die opeens 37 weken zwanger blijkt te zijn (maar dat niet wist) tot verdrietige verhalen van mensen die afscheid moesten nemen van hun kind. Als je zelf binnenkort gaat bevallen, zou ik dit boek vanwege de soms heftige verhalen lekker links laten liggen. Maar als je zoals ik gewoon nieuwsgierig bent, is het zeker een leuk wegleesboek. De passie voor het vak spat er ook nog eens van af.

upside down appelcake 7

Favoriete taart: de op-z’n-kop-appelcake

Van alle baksels en kooksels die ik afgelopen tijd maakte, is mijn grote favoriet de upside down appelcake. Hij ziet er door de gekaramelliseerde bovenkant misschien wat fancy uit, maar is toch echt reuze-simpel om te maken. En hij is lekker – dat vooral! Ik was best een beetje trots toen ik deze taart uit de springvorm haalde en heb hem sindsdien al meerdere keren gemaakt. En met dit recept maak je ‘m heel makkelijk zelf. Appeltje-eitje (maar dan zonder ei, want hij is vegan!).

142A2831 1 2

Favoriete praktisch boek: hyperventilatie-gids

Laat je niet afschrikken door de titel ‘Werkboek hyperventilatie, angst en paniek’. Dit boek is bedoeld voor iedereen die te snel of te hoog ademt (a.k.a. hyperventileert). Ook als daar niet direct heftige angst of paniek bij komt kijken. Bij hyperventilatie denken we vaak aan hyperventilatie-aanvallen. Die associatie had ik er ook mee. Totdat ik een tijdje geleden ontdekte dat er ook zoiets bestaat als chronisch hyperventileren: structureel te hoog, te snel of verkeerd ademhalen. En yup, ondergetekende had daar last van.

In dit boek leggen hyperventilatiecoach Nicole Smit en Katrien Geeraerts (een biomedicus die zich na haar burn-out liet omscholen tot hartcoherentietrainer) uit hoe hyperventilatie werkt, welke symptomen het geeft (ik word er zelf bijvoorbeeld duizelig van), en hoe het soms ook angst en paniek aanwakkert.

Het boek staat vol met praktische oefeningen, voorbeelden en vragen om over na te denken, terwijl er ook ruimte is voor de theorie. Ook fijn (in elk geval voor mijn nerd-brein): alles wordt onderbouwd met heldere uitleg. Ik had het boek in 1 week uit en heb er veel fijne oefeningen uit gehaald. Absoluut een aanrader als je van jezelf weet dat je ademhaling niet altijd even rustig en kalm is (of als je dat – zoals ik – merkt aan snel buitenadem raken tijdens een gesprek wanneer je weer eens te veel woorden in één ademteug probeert te proberen).

142A2838 1 2

Favoriete pasta: linzenpasta

Linzenpasta is mijn nieuwste ontdekking. Het bestaat volgens mij al jarenlang, maar ik ben pas een tijdje geleden onder mijn linzenpasta-steen vandaan gekropen en heb dit spul nu helemaal ontdekt. Linzenpasta is gemaakt van – je raadt het niet – één en al linzen. Dat maakt deze pasta lekker eiwitrijk (in 1 portie zit veel meer eiwitten dan in de gemiddelde vleesvervanger). Tegelijkertijd heeft het wel een pasta-achtige structuur, waardoor je niet opeens iets geks op je bord hebt liggen.

Bart eet glutenvrij en ook aan dat criterium voldoet de pasta. Normaal eet ik (niet glutenvrij) liever glutenpasta, omdat ik de glutenvrije pasta’s van maïs niet bijzonder lekker vind. Maar als we deze linzenpasta in huis hebben, prikken Bart en ik er allebei een vorkje van mee.

142A2840 1 2

YouTube-favoriet: Therapy in a Nutshell

Het YouTube-account Therapy in a Nutshell kreeg ik ooit door mijn broertje getipt en sindsdien ben ik verslaafd. Dit is het YouTube-kanaal van de Amerikaanse psycholoog Emma McAdam. Ze geeft tips en inzichten voor met name stress, angst, onzekerheid en trauma. En het is echt fantastisch! Ik heb in het verleden weleens therapie gehad en dit voelt als een therapiesessie, maar dan gratis en gewoon via internet.

Emma McAdam behandelde ooit 1 op 1 veel cliënten, maar kwam er na een tijdje achter dat veel mensen tegen vergelijkbare problemen aanliepen en daarvoor dezelfde tips konden gebruiken. Daarom deelt ze haar inzichten nu op YouTube. Of je nu zelf last hebt van stress, angst of trauma of er gewoon meer over wilt weten, dit account is een dikke tip om te volgen (of om de oude video’s van terug te kijken).

142A2836 1 2

Vegan favoriet: stroopwafels

De dag dat Albert Heijn besloot om vegan stroopwafels uit te brengen, verdient wat mij betreft haast een plek in de geschiedenisboeken. Oh, wat heb ik hiernaar uitgekeken! Ik mis niet veel sinds ik vegan eet, maar ik voelde wel een intens gemis van stroopwafels. Et voilà, dé vegan stroopwafel is gevonden. Ik proef oprecht nul verschil met gewone stroopwafels en dan zijn ze ook nog eens goed betaalbaar. Wij hebben standaard een pak in de kast liggen, en zoals je ziet op de foto gaat dat er vrij rap doorheen 😉 Niet zonder reden dus, want de smaak is top.

Favoriete programma: Gezond of gelul?

Als je van Keuringsdienst van Waarde-achtige programma’s houdt, dan vind je dit vast ook interessant. In dit programma duikt een presentator samen met diverse gezondheidsexperts in allerlei mythes die de ronde doen op Instagram en TikTok. Wat is wel waar, en wat niet? Moet je bijvoorbeeld écht een cocktail aan vitamines bijslikken of is dat niet nodig? Helpt een slaaptracker je om beter te slapen of werkt dat averechts? In dit programma krijg je een goed beargumenteerd antwoord op al die vragen. Best interessant!

142A2823 1 2

Favoriete geleende gadget: split toetsenbord

Je denkt misschien: “Wat moet je met een kapot toetsenbord?”, maar dat hoort uiteraard zo. Bart werkt al jarenlang op zo’n gebroken toetsenbord (ook wel een “split keyboard”) en is razend enthousiast. Het schijnt beter te zijn voor je polsen als je armen gebogen kunnen liggen tijdens het typen. Bij een normaal rechthoekig toetsenbord liggen je armen al snel wat verkrampt; zo’n gespleten toetsenbord voorkomt dat.

Ik was benieuwd of Barts enthousiasme terecht was en mocht zijn toetsenbord een week op proef nemen. Conclusie? Wat een handig ding! Ik merk inderdaad dat mijn pols minder snel pijnlijk wordt na een dag lang typen als ik dit ding gebruik. Moet ik misschien zelf ook maar zo’n gespleten ding kopen? Wie weet. Prijzig is hij helaas wel met zijn prijs rond de € 100.

Favoriete anti-verkoudheidsvondst: de neusdouche

Het lijkt wel of heel Nederland aan de griep en verkoudheid is. Ook bij mij sloegen de bijholteontstekingen en virussen flink toe afgelopen weken. Inmiddels heb ik menig anti-bijholteontsteking-tip geprobeerd. Maar ik heb één tip gevonden die goud waard bleek. Mijn huisarts raadde aan om aan de neusdouche te gaan.

Een neusdouche ziet eruit alsof je een babyfles in je neusgat steekt en – toegegeven – dat is niet bijzonder charmant om naast je kersverse date te doen. Maar hé, het helpt wel! Ik was altijd van de neussprays, maar dit ding werkt veel beter. Hij spoelt met water en een zoutoplossing je neus schoon, inclusief je bijholtes. De filmpjes en details daarvan bespaar ik je graag. Maar als je echt nieuwsgierig bent, kun je hier precies lezen hoe het werkt.

142A1588 1 2

Favoriete kledingstuk: dé prinsessenjurk

Aan het bijna-eind van dit lijstje staat een kledingstuk waarin ik het liefst elke dag zou ronddartelen: mijn blauwe bloemetjesjurk die tot op de grond komt. Ik trakteerde mezelf eindelijk op een jurk van het prachtige merk Lot Keckeis en kreeg daar zeker geen spijt van. Deze duurzame jurk is van supermooie kwaliteit, zwiert mooi om je heen en is ook nog op zo’n manier gevoerd dat je niet de hele tijd je jurk goed hoeft te trekken. Dus ja, ik huppel er vrolijk in rond.

Favoriete teruggevonden ding: de zon

Wauw, daar is-ie, terug van weggeest: dé zon. Daar werd ik misschien nog wel het meest blij van de afgelopen tijd. En oké, het feit dat het om half 6 nog een beetje licht is, helpt ook mee. Serieus: de lente is elke dag een beetje meer op komst, en dat is toch wel een héél favoriet ding op zich.

Heb jij nog een favoriete ontdekking die je mij (of anderen) zou tippen?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 6 februari 2025 op 8:43 am - Beantwoord

    Dat toetsenbord lijkt me echt heel apart typen. In het begin lijkt het me echt wennen. Het ziet er wél heel grappig uit;).
    En ja, de zon is terug! Ik hoop dat ie nooit meer weggaat.

  2. Daenelia 6 februari 2025 op 9:19 am - Beantwoord

    Mijn gozer heeft ook snel last van pols en hand problemen vanwege muis en toetsenbord. Ik ben één van die gelukkigen die al jaren – omg decennia – met toetsenbord en muis werkt (incl pixelartwerk!) en de soepele polsen heeft van een 12-jarigen. Maar helaas niet de reactiesnelheid.
    De zon is er nu trouwens niet: ik ben hem weer kwijt. Maar ik heb wel ontdekt – tip van de maand – dat breien enorm fijn is. Weer. Vroeger breide ik ook wel lapjes en sjaaltjes, maar ik nader blijkbaar de oma-leeftijd en het breien gaat veel lekkerder nu.
    Breien kun je overal doen. Het is rustgevend. Je hoeft niet perfect te breien. Er is zoveel keus in projecten. Je mag shoppen voor wol en katoen. Er is een heuse community. En met een breiwerk bij je, heb je altijd twee ‘wapens’ bij je ter verdediging. Breinaalden – multifunctioneel.

  3. Geke 6 februari 2025 op 11:48 am - Beantwoord

    Qua glutenvrije pasta: die van Rummo en van Barilla zijn bijna niet te onderscheiden vind ik zelf. Mijn man eet er ook met plezier van mee.

  4. Saskia 7 februari 2025 op 8:56 am - Beantwoord

    Wat een heerlijk lijstje! Vooral je laatste punt, de zon. Wat heerlijk dat hij zich deze week regelmatig laat zien! Krijg ik meteen veel meer energie van.
    Tip voor glutenvrije pasta: pasta gemaakt van bruine rijst, ik koop vaak die van Your organic nature. Veel lekkerder dan die maispasta’s. Wij eten deze met het hele gezin, terwijl alleen dochterlief glutenvrij moet eten.

Recente blogs

Vegan kip-kerrie met rijst & gebakken banaan

6 september 2023|Recepten|

Als er een combinatie is waarmee je bij mij altijd goed zit, dan is het wel kip-kerrie. Maar dan wel de vega-variant in mijn geval! Als klein meisje zweerde ik al bij die Johma-bakjes met deze gouden combinatie. Tegenwoordig eet ik vegan kip-kerrie het liefst in combinatie met rijst. Sinds kort heb ik een heerlijke variant op het traditionele recept: vegan kip-kerrie met rozijnen en gebakken banaan. Daardoor krijgt de kip-kerrie een lekker zoet tintje. Als je net zo goed gaat op gebakken banaan als ik, dan word je vast blij van dit snelle én overheerlijke gerecht.

Simpel chocolade-bananenbrood zonder suiker (& glutenvrij)

16 december 2021|Recepten|

Wat doe je als het regent dat het giet en je geen spannende plannen hebt? Dan maak je bananenbrood. Althans, ik. Mijn broertje bakt volgens mij wekelijks bananenbroden, waardoor ik er al achter was dat dit helemaal mijn soort baksel is. Ik maakte een chocolade-bananenbrood, maar dan zonder chocolade en met eigenlijk alleen maar gezonde ingrediënten. Een heerlijke ontbijt-, lunch- of snacklekkernij! En dankzij de vriezer kun je er zeker een week lang van genieten.

Ga naar de bovenkant