favorieten boek insane

Favorieten | Komkommertijd-kijkvoer, midgetgolfmagie & supermarkt-snuisterijen

 • 7 september 2023
 • 3 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Soms gooi je dingen in je supermarktmandje waarvan je pas na hap 1 beseft hoe ge-wel-dig het is. Dat had ik onder andere bij een potje met kruiden die ik altijd al in mijn voorraadkastje miste en bij wit “spul” dat ik in Engeland groots insloeg. Maar ik werd ook blij van totaal andere favorieten, zoals hét tv-programma dat ik in komkommertijd grijs draaide, een nieuwe podcast over schrijven, een midgetgolfbaan die allesbehalve suf is en een sushi-restaurant waar ze meer vegan opties hebben dan alleen komkommer en rijst. Dit zijn mijn favorieten van de laatste tijd!

1. Hét opruimprogramma: Je huis op orde

Hoe het kan dat ik – als enthousiaste opruimfanaat – dit programma nog nooit had gezien, is mij ook een raadsel. Ik ontdekte het in de komkommertijd toen ik voor de zoveelste keer heel NLZIET uitpluisde op zoek naar een programma dat ik nog niet kende en dat géén B&B Vol Liefde heet. Zo stuitte ik op ‘Je Huis Op Orde’. In dit programma gaat elke week een gezin dat in een nogal vol huis woont alle spullen één voor één uitzoeken samen met een opruimcoach.

Al hun spullen worden gesorteerd uitgestald in een enorme loods, waardoor mensen gedwongen worden om zelfs elk diertje uit een kerststal kritisch te bekijken voordat het mee terug naar huis gaat. Mijn innerlijke opruimmiep wordt altijd heel blij van de slimme opruimoplossingen en de handige minimaliseertips. Wees gewaarschuwd: na het kijken van dit programma kan het bijna niet anders dan dat je de volgende dag je eigen kasten staat uit te mesten of aan het herorganiseren bent. Ik spreek uit ervaring.

favorieten boek insane

2. Kookboek: Insane

Voor mijn verjaardag (alweer een paar maanden geleden) kreeg ik het prachtige kookboek ‘Insane’ van mijn broertje cadeau. Dit is zeker niet het zoveelste kookboek met smakelijke wokgerechten en goede noedels. Broerlief gaf me specifiek dit kookboek juist omdat het méér is dan alleen een receptenverzameling. Het verhaal van de auteur, Vanja van der Leeden, lijkt best wel op dat van mij. Ook zij heeft lange tijd een eetstoornis gehad en had een ongezonde relatie met eten, maar is tegenwoordig juist gek op in de keuken staan en op alles wat eetbaar is. Dat is ook hoe het bij mij is gegaan (en waar ik nog altijd heel dankbaar voor ben – want wat is het leven zonder eten?! :)).

Naast dat het boek vol staat met de lekkerste Indonesische gerechten (iemand zin in een heerlijke linzensalade, de lekkerste noedels of een smakelijke stapel wafels?), vertelt Vanja ook met veel zelfspot en nuchterheid hoe ze zelf de balans in haar eetpatroon terugvond. Als in: vaak gezond eten, maar zeker niet altijd. Het is het eerste kookboek ooit dat me zelfs een beetje emotioneerde. Maar los van die (in elk geval voor mij) ontroerende fragmenten, zijn de recepten ook zeker het proberen waard.

T15

3. Vegan Sushi Bar in Amsterdam

Ik dacht onderweg naar dit restaurant nog dat sushi niet zo mijn ding is. Maar soms moet je voor nieuwe dingen openstaan en ze maar gewoon je mond in laten glijden. Dat bleek ook het geval te zijn bij deze vegan sushi. Je hoeft niet bang te zijn dat je hier allerlei nep-vis voorgeschoteld krijgt. Kan wel, maar er zijn ook allerlei totaal niet nepvis-achtige opties verkrijgbaar. Zo schoven Laurie en ik heerlijke hapjes met oesterzwammen, mango en vegan kipstukjes naar binnen.

Ik kwam er ook meteen achter dat mijn met-stokjes-eet-skills nog wat verbetering kunnen gebruiken. Maar los daarvan was mijn eerste kennismaking met de Vegan Sushi Bar in Amsterdam zeker vijf van de vijf sterren waard. Een heerlijk eettentje voor als je een keer anders dan anders uit eten wilt en meer vegan sushi-keuze wilt hebben dan alleen hapjes met komkommer, rijst of nep-zalm uit het AH-schap.

De Vegan Sushi Bar zit trouwens op twee plekken in Amsterdam: op de Kinkerstraat 83H in Amsterdam-West en op de Wittenburgergracht 143 in het centrum.

favorieten misopasta

4. Miso-pasta

Over sushi gesproken, eindelijk behoor ik dan ook tot d groep mensen die miso-pasta iets onmisbaars in de koelkast vinden. Ik had al weleens miso op in gerechten bij anderen, maar had geen flauw idee wat ik er zelf mee moest of kon. Totdat ik na veel aandringen van broerlief tóch een potje in huis haalde. Sindsdien ben ik verslaafd! Noedels zijn nooit meer hetzelfde sinds ik er miso bij schep, maar ook bij veel andere gerechten doet dit potje pasta wonderen. Deze pasta heeft een umami-smaak en kan daardoor zelfs goed (in combinatie met bijvoorbeeld edelgistvlokken) een kaasachtige smaak nabootsen. Say what?!

In deze podcast van De Vegan Lekkerbek kletst actrice, regisseur en kookboekenschrijfsteur Sanne Vogel minutenlang over deze fantastische pasta en wat je er allemaal mee kunt. Een korte samenvatting van haar lange eerbetoon aan miso: je kunt er een hoop mee! Ik gooi het tegenwoordig door heel veel avondeetgerechten en moet mijn broer gelijk geven: waar zou ik nog zijn zonder miso in de koelkast?

favorieten roze BK pan

5. De roze BK-braadpan

Ik moet eerlijk bekennen: deze pan heeft nog niet op het vuur gestaan om hem uitvoerig te gebruiken. Dus misschien is mijn favorietenpositie voor de pan een tikkeltje voorbarig. Maar qua looks vind ik deze pan sowieso 10/10 punten waard. Hij staat voorlopig nog te wachten totdat we in een nieuw huis met onze nieuwe keuken en een inductieplaat wonen. Maar ik had me geen toffer verjaardagscadeau van mijn ouders kunnen wensen dan deze roze pan. Wat een beauty hè?! Ik heb dan ook alvast met Bart afgesproken (lees: enigszins geclaimd) dat we deze pan standaard op het fornuis laten staan, omdat hij te mooi is om in kastjes te verdwijnen.

Overigens zijn de roze BK-braadpannen een fijn betaalbaarder alternatief voor de soortgelijke pannen van Le Creuset. Ik wilde ooit heel graag zo’n roze pan van Le Creuset, maar die kosten meer dan € 250. Met zijn € 82 is deze roze pan nog steeds niet de meest budgetproof optie, maar wel al betaalbaarder dan zijn Le Creuset-broertje.

favorieten kunstbloemen
favorieten kunstbloemen 2

6. Kunstbloemen van Loods5

Ooit was ik er heel stellig in dat ik geen kunstplanten in huis zou halen. Ik wilde óf echte exemplaren óf geen groen, maar plastic namaakdingen zouden er niet in komen. Inmiddels ben ik daar op teruggekomen. Nu zou ik niet snel nepklimop aan de muur hangen of een neppe cactus in de vensterbank zetten, maar sommige kunstbloemen en -planten lijken wel degelijk heel echt. Ik was al fan van onze vilten bloemen op tafel, maar ben sindskort ook weg van deze blauwe nepbloemen van Loods5. Ze lijken vanuit de verte nog een klein beetje echt ook.

Als ik – ergens na de eindafrekening van onze verbouwing, slik! – weer wat extra gespaard heb, wil ik mezelf nog eens trakteren op zo’n prijzig nepboeket van het merk Flowercrush (tip: kijk vooral niet op de site – de boeketten zijn om verliefd op te worden, de prijzen zijn om van te huilen!). Maar voor nu komt dit mini-boeketje van drie blauwe takjes alvast een piepklein beetje in de buurt.

7. Alle binnenkijkvideo’s van Interior Junkie

Sinds we weten dat we een compleet nieuw huis (met drie verdiepingen en een tuin en al) in te richten hebben, heb ik het YouTube-kanaal van Interior Junkie compleet uitgespeeld. Elisah heeft een geweldig leuke interieurblog en deelt regelmatig een binnenkijkvideo over iemands stijlvolle interieur. De ene keer kijkt ze binnen in een überkleurrijk huis, dan weer bij iemand die alles sfeervol wit en beige heeft geverfd, en een volgende keer in een oude loft in industriële stijl. Ik heb in een paar weken tijd álle video’s op haar kanaal teruggekeken (ze kijken heerlijk makkelijk weg!) en heb er al veel inspiratie uit gehaald.

Ik vond zelf vooral het interieur van Cindy van Cinterior geweldig. Bij bijna alles in haar huis denk ik “Wauw, doe mij die ook!”. Ook haar account op Instagram is dus zeker een leuke volgtip voor kleurrijke interieurideeën met een warm en Scandinavisch tintje.

favorieten zijdetofu

8. Zijdetofu (in grote hoeveelheden!)

Ik speel een klein beetje vals met de foto hierboven. Onze enorme voorraad zijdetofu komt namelijk uit Engeland. Ik ben flink losgegaan in de supermarkt in Windsor, waar je dit product voor een prikkie kunt kopen. In Nederland moet je ervoor naar de bio-winkel of Aziatische toko. Máár na dat tripje heb je ook wat! Zijdetofu is de allerzachtste variant van tofu. Het is dus niet het harde blok op sterk water dat je uit de supermarkt kent, maar een veel zachter blok.

Tofuspiesjes met saté zou ik er niet mee maken, maar je kunt zijdetofu dus wel perfect gebruiken als basis voor bijvoorbeeld taarten, spreads of zelfs beslag. Het is vrij neutraal van smaak, bevat veel eiwitten en heeft een perfecte structuur voor allerlei soorten baksels. Ik heb mijn eerste zijdetofu-cheesecake alvast op de planning staan om dit weekend mee te experimenteren.

favorieten naanbrood

9. Patak’s naanbrood

Nog zo’n eetding waarvan ik me afvraag waarom ik het nu pas ontdekt heb, is naanbrood. Natuurlijk had ik dit al weleens gegeten, maar echt vaak gebruikte ik het niet. Dat veranderde toen ik deze naanbroden van Patak’s tegenkwam. Deze zijn melkvrij (en vegan) en zijn heel lekker mild gekruid met wat knoflook en andere kruiden. Ik vind het de allerlekkerste naan die ik ooit op heb en ben mijn curry’s nog lekkerder gaan vinden sinds ik er deze naanbroden bij kan serveren.

10. Een sprookjesachtig mooie midgetgolfbaan

Heel eerlijk? Midgetgolfen vond ik altijd één van de allersufste en saaiste dingen die er bestond. Op loopafstand van mijn huis zit een midgetgolfbaan waar ik als kind regelmatig kwam voor kinderfeestjes. Ik was alleen meestal die kluns die na 7x slaan haar balletje nog niet in een hole had gekregen, waardoor de ouder van het gezelschap maar zei “Kom, we schrijven wel 7 op. Dan gaan we verder!”. Je begrijpt: mijn zin om te midgetgolfen is op een doorsnee zondag niet supergroot met die herinneringen in mijn geheugen gegrift.

Máár sinds een tijdje heb ik mijn midgetgolf-vooroordelen toch overboord gegooid. Met mijn schoonfamilie ging ik naar een midgetgolfbaan die allesbehalve suf en campingachtig is: de Midgetgolftuinen in Lage Vuursche (ten oosten van Utrecht). Dit midgetgolfpark lijkt haast Efteling-achtig met alle prachtige decors en bloeiende bloemen en bomen. De banen liggen ver uit elkaar en zijn onwijs mooi aangelegd. Hoewel ik ook bij dit midgetgolf-uitje met de slechtste score naar huis ging, moest zelfs ik toegeven: wat is midgetgolfen hier leuk!

Dus als je in de buurt woont van Lage Vuursche (of een uitstapje wel ziet zitten), dan is dit absoluut het ritje waard voor een potje midgetgolfen 2.0.

favorieten Versteegen pumpkin spice

11. ‘Pumpkin Spice’-kruiden van Verstegen

Er is nog één voorraadkastding dat ik onmogelijk kon laten zitten in dit lijstje. Dat zijn deze Pumpkin Spice-kruiden van Verstegen. Ik ben gek op pompoen én op alle baksels en drankjes die naar pompoenachtige dingen smaken. Toen ik ontdekte dat er zoiets bestaat als kant-en-klare Pumpkin Spice-kruiden, duurde het dan ook hooguit 1 seconde voordat dit potje in mijn winkelmandje lag. En daar had ik achteraf niet bepaald spijt van. Deze kruiden zijn geweldig in herfstachtige baksels, in warme havermout, in een zoet drankje en in nog zoveel meer.

Als je normaal met alle liefde pumpkin spice-achtige dingen bestelt in koffietentjes, dan kan het haast niet anders dan dat je deze kruiden na aankoop óveral overheen strooit.

12. De podcast ‘For the Record’

Dit is de podcast van Yasmine Esser Esser, die ik al heel lang volg op Instagram. Zij is freelance journalist en schrijft en kletst op Instagram over haar werk en leven. En dat doet ze nu dus ook in een podcast! Toen ik hoorde dat ze een podcast zou beginnen, wist ik niet hoe snel ik mijn oortjes uit de kast moest grissen om de afleveringen één voor één te beluisteren. Ze praat onder andere over het vooroordeel dat je als journalist nooit genoeg geld kunt verdienen om je huur of hypotheek kunt betalen (en waarom dat niet waar hoeft te zijn). Ook spreekt ze regelmatig met mede-journalisten.

Het leukst vond ik haar interview met Thea Tijssen, die voor haar werk voornamelijk BN’ers interviewt voor tijdschriften. Als tijdschriftjunkie én nieuwsgierig aagje was ik uiteraard reuze-benieuwd hoe zo’n interview eraan toegaat. Thea geeft een uitgebreid kijkje in de keuken, inclusief hier en daar smeuïge details.

favorieten rode kanten jurk

13. Mijn rode kanten jurk van Appel & Ei

Soms tik je tweedehands iets op de kop waar je je een ware mazzelaar mee voelt. Dat had ik met deze rode kanten jurk van Appel & Ei. Ik leef er de laatste weken zo’n beetje in en loop er zeker één keer in de week in rond. Het is ook nog een jurk die je door de kanten mouwtjes zowel ’s zomers als in het najaar kunt dragen (met of zonder vestje eroverheen). Als ik me realiseer dat ik er ongeveer één derde van de nieuwprijs voor afrekende terwijl het prijskaartje er nog aanhing, voel ik me er al helemaal een lucky bastard mee.

botanische tuin in Londen Kew Gardens 9

14. De allermooiste botanische tuin die ik ooit zag

Het enige teleurstellende nieuws is dat deze tuin niet in Nederland ligt. Aan de andere kant ligt er ook geen complete oceaan tussen. Of nou ja, een piepklein beetje oceaan maar. Mijn favoriete botanische tuin ligt namelijk in Londen. Het zijn de Kew Gardens, waar ik in een ander artikel al een heuse lofzang over schreef. Want wat is het hier prachtig met alle immens hoge planten in kassen, de wenteltrappen in Victoriaanse stijl, de waanzinnig grote waterlelies en – niet te vergeten – de prachtige tuinen om de kassen heen. Het letterlijke hoogtepunt was de boomtoppenbrug. Misschien wel deels omdat ik nog altijd een beetje trots ben dat ik daar met mijn hoogtevrees bovenop stond (wel zweetdruppels van mijn voorhoofd vegend, máár ik stond daar!).

kikkererwtencurry 4

15. Mijn lekkerste kleurrijke komvulling

Ik eindig met een kom vol eten. Ik bedoel: what else? Mijn lievelingsding van alles wat ik de afgelopen tijd at, was zonder twijfel dit kleurrijke goedje: kikkererwtencurry met mango. En dan niet met een paar stukjes mango, maar met een flinke schep mangosaus (als in: gepureerde mango) door de hele curry. Dat klinkt misschien niet direct bijzonder smakelijk. Maar geloof me: als je van mango en van kikkererwten houdt, dan word je hier héél blij van. Het is een typisch zomergerecht, maar ik eet dit gerust het hele jaar door. Meteen een goede manier om de zomer er ook met de herfst op komst lekker in te houden!

Heb jij nog een geniale favoriet (een tv-programma, restaurant, supermarktproduct, boek, podcast of iets anders) die ik niet mag missen?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 7 september 2023 op 7:46 am - Beantwoord

  Niks mis met naan brood kopen hoor … maar het is ook super makkelijk om zelf te maken. Doen! Bloem, yogurt, knoflook.. klaar!

 2. Naomi 7 september 2023 op 8:41 am - Beantwoord

  Mooie favorieten. Ik vind die pan echt zó mooi. En ik ben ook groot fan van ‘je huis op orde’. Krijg daarna -net als jij- altijd ‘opruimzin’, maar er valt bij mij weinig op te ruimen. Vind ik dan bijna weer jammer:).

 3. Ria 7 september 2023 op 12:18 pm - Beantwoord

  Romy, wat heb je er weer veel leuke dingen opgezet.
  Om het beginnen met het laatste, de kikkererwtencurry, het ziet er heerlijk uit, ik heb het recept net gelezen, ik heb alles in huis, ook een verse mango, dus ga dit zeer binnenkort eens proberen, lijkt me heerlijk !
  Nog even een tip voor de rijst, ik kook rijst altijd meteen in grotere hoeveelheden, wat ik overhoud, vries ik meteen in, in slaatjesbakjes is voldoende voor 1 persoon, voor jullie samen waarschijnlijk in een leeg boterkuipje van 250 gram, deze zijn ook makkeljk te stapelen in de diepvries. Heel makkelijk om in voorraad te hebben, even een kuipje bij de soep doen of ergens anders bij, ideaal.
  De roze pan vind ik ook prachtig, een sieraad voor je nieuwe keuken en mooi bij de roze tegeltjes.
  Je huis op orde heb ik ook steeds gekeken, onvoorstelbaar hoeveel spullen er dan uit zo,n huis komen en watmoeilijkvoor de mensen, wat er dan weg moet, zelf vind ik iets wegdoen ook altijd moeilijk, dus ik leef erg met ze mee.
  Miso, ik had een lekker recept voor Miso soep en nergens in de buurt kon ik Miso kopen, nu laatst gevonden bij de Lidl, de soep moet iknog proberen.

Recente blogs

Jezelf troosten | 8x troostende woorden voor als je je rot voelt

1 december 2023|Zelfliefde|

Verdrietig? Boos? Ontzettend bang? Haast paniekerig? Jaren geleden had ik voor al die gevoelens maar één oplossing: diep wegstoppen. Hoppa, in een doosje ermee! Achter slot en grendel. Zodra ik de sleutel weggooide of het doosje in een stoffig hok op mijn hersenzolder verstopte, had ik het idee dat de gevoelens weg waren. Opgeruimd stond netjes. Totdat ik ging merken dat emoties zich niet in een doosje laten proppen, en dat je ze maar beter kunt aankijken en voelen. Ik ontdekte ook dat jezelf troosten dat alles makkelijker maakt. Want echt, het is oké. Het mag er zijn. Je doet het zo al goed. Dit zijn 8 dingen die je op zo'n moment tegen jezelf kunt zeggen.

Inkiekje #73 | Sinterklaaschaos, seminars & stoere huisartsenpostacties *kuch*

5 december 2022|Persoonlijk|

Vraag je in mijn omgeving "Wie is de grootste brokkenpiloot?". Dan is de kans groot dat mijn naam het antwoord is op die vraag. Die titel deed ik afgelopen weekend geheel per ongeluk maar weer eens eer aan. Maar daarover straks meer! Gelukkig gebeurde er verder vooral heel veel leuks. We vierden met 20+ man Sinterklaas, ik waagde me aan een nieuw platform voor tweedehands kleding, ontdekte hét kersttoetje dat ik dit jaar wil gaan maken, gaf mezelf eindelijk mijn vurig gewenste camera cadeau en moest hard lachen om het verwachte taartje dat een detoxsapje bleek te zijn. Kiek vooral mee als je ook nieuwsgierig bent!

Recept pasta harissa met vegan balletjes

12 juli 2023|Recepten|

Ken je harissa al? Dit is een Tunesische saus met een pittig tintje en veel smaak. Het is eigenlijk de milde en zoete versie van sambal en het smaakt verrukkelijk. Weet je wat al helemaal verrassend lekker is? Pasta met harissa! Je spaghetti wordt van een heerlijke saus met harissa nog kruidiger en krijgt een lekker zoet paprika-tintje. Sinds ik deze pasta met harissa voor het eerst maakte, zijn wij er allebei aan verslingerd. De pasta met harissa heb je in minder dan 25 minuten gemaakt, hij zit vol van smaak én vol met groenten, en het is totaal anders dan je standaard pasta met tomatensaus. Probeer het recept zelf maar!