Voor een leuke uitdaging ben ik altijd wel in. En voor deze uitdaging al helemaal! Toen ik laatst tot mijn grote teleurstelling een akelig leeg schap zonder diepvriesmango aantrof, besloot ik er een gevalletje “omdenken” van te maken. Niet sippen dat ik een week mijn standaardontbijt van kwark met mango moest missen, maar dan maar elke dag een feestontbijt op tafel zetten. Pannenkoekjes, havermout uit de oven en kleurrijke bowls – alles kwam voorbij. Ik heb ervan genoten in elke zin van het woord. En ik laat je graag meegenieten (figuurlijk dan, hapjes nemen niet toegestaan!).
Het leven is een feestje, je moet alleen…
Sinds een paar jaar probeer ik niet meer te lang te blijven hangen in kleine tegenvallers. Je maakt elke dag wel kleine dingen mee die je negatieve energie niet waard zijn. Lege schappen in de supermarkt zijn daar hét voorbeeld van. Nog beter dan kleine dingen snel vergeten, is er een positieve draai aan geven. Van citroenen limonade maken, noemen de Engelsen dat. Van lege schappen feestontbijtjes maken, noem ik het in dit geval. Vorige week had ik niet helemaal mijn week en kon ik wel wat omdenken kon gebruiken. Daarom bedacht ik een challenge voor mezelf: elke dag een nieuw ontbijtrecept proberen.
Het ontbijtexperiment
Als het op ontbijtjes aankomt, ben ik niet bepaald experimenteel. Vaak ontbijt ik snel achter mijn laptop terwijl ik mijn eerste werkmailtjes beantwoord en met een half oog het laatste nieuws volg. Elke ochtend staat er een bakje met ontdooide mango voor me klaar, giet ik er een lading kwark overheen en belandt er een broodje met hummus naast. Dikke prima!
Waarom veranderen wat al goed bevalt? Nou, omdat ik op internet heel vaak jaloersmakend lekker uitziende ontbijtjes tegenkom. Overnight oats, havermoutbaksels, muffins, pannenkoekjes, acai bowls en weet-ik-veel-wat-nog-meer-bowls met alles erop en eraan. Superlekker en vaak nog heel gezond ook! Dat wilde ik ook. Op z’n minst een week lang. Zo stond ik deze week soms al vroeg dingen in de oven te schuiven of appels te bakken.
Ik laat je mijn meest vrolijke (en lekkere?) ontbijtjes zien.
Dag 1: havermout uit de oven
Al sinds augustus had ik een (ongeopend – geen zorgen!) pak amandelmelk in mijn koelkast staan. Ooit gekocht met het idee daar eens iets mee te doen, maar vervolgens heb ik dat pak steeds vooral genegeerd. Voor dit recept mocht het pak eindelijk uit de koelkast komen. Het was meteen mijn eerste poging tot havermout eten. Noem me gek, maar in al die 27 jaar was ik nooit op het idee gekomen om een keer havermout door mijn eten te gooien.
Voor dit recept mikte ik havermout, amandelmelk, pindakaas, honing en wat fruit bij elkaar. Een half uurtje in de oven en dit ontbijt stond klaar voor Bart en mij. Eerlijk gezegd kon het recept nog wel wat extra honing of kaneel gebruiken, maar het was op zich een smakelijke start van mijn feestontbijtweek.
Dag 2: een kleurrijke boel in een bak met kwark
Havermout bleek prima eetbaar, dus belandde dat nog een keer op mijn ontbijtmenu. Maar dit keer als topping in een bak met kwark. Ja, ik kan mijn lievelingskwark (de magere kwark van Jumbo) onmogelijk een week niet eten. Omdat ik niet de tijd had (correctie: wilde maken) om die paar lepeltjes havermout in de oven te bakken, roosterde ik ze één minuut in een koekenpan. Bleek prima te werken! Daar wordt de havermout lekker knapperig van.
Dit ontbijtje bestond uit kwark met gebakken appel (ook uit het pannetje – op de luie manier gemaakt dus!), gebakken havermout, diepvrieskersen, een lepel pindakaas en heel veel kaneel en honing. Wat een feestje! In 5 minuten te maken, vult goed en smaakt ook nog eens supergoed.
Dag 3: overnight oats
Mijn broers zweren al heel lang bij overnight oats. Ik vroeg me al oprecht af of ik iets in mijn leven miste doordat ik dit nog nooit had gegeten. Ik vond havermoutpap uit de koelkast nou niet direct klinken als iets waar ik mijn vingers bij aflik. Maar hé, deze week stond in het teken van experimenten, dus ook dit gerecht verdiende een eerlijke kans. Ik zocht een willekeurig overnight oats-recept op (dit overzicht van Brenda de Groot is heel fijn!) en gaf daar een eigen draai aan. Het ontbijt bestaat uit havermout, amandelmelk, een hele banaan (door de havermout heen!), een flinke lepel pindakaas, een scheutje honing en een paar verdwaalde kersen.
Toen ik mijn bakje de volgende ochtend hoopvol uit de koelkast haalde, keek ik in eerste instantie een beetje beteuterd naar de Brinta-achtige smurrie. Maar eerlijk, het viel me qua smaak alles mee. Of nee, dit ontbijtje verdient meer: het was oprecht lekker zelfs. Ik zat propvol toen ik op driekwart van mijn bakje was (lag misschien ook aan het iets te scheutig zijn met pindakaas!), maar vond het zeker niet verkeerd.
Dag 4 & 5: kwark met banaan, havermout & heel veel heerlijkheid
Na dag 2 had ik de smaak van de kwark met toppings te maken. Ik roosterde nog een keer havermout, maar dit keer samen met diepvrieskersen. Verder sneed ik een hele banaan in plakjes en strooide ik die samen met heel veel kaneel, honing en een lepel pindakaas over mijn goed gevulde bak met kwark. Zoals je ziet, is mijn ingrediëntkeuze niet bijster origineel. Maar hé, ik vond het al allemaal experimenteel genoeg.
Dit ontbijtje was meteen mijn grote favoriet van deze week. Ik vond het zo goed smaken dat hetzelfde ontbijtje een dag later ook weer op het menu stond. En om eerlijk te zijn at ik precies hetzelfde vanochtend ook weer. Een blijvertje, ook na dit ontbijtexperiment!
Dag 6: havermout met kersen uit de oven
Zo ging ik van nooit havermout eten naar elke dag havermout op het menu. Ik had in een week tijd zelfs Barts halve zak met dure glutenvrije havermout opgegeten. Oeps! Ik heb maar meteen braaf een zak met glutenhavermout voor mezelf gekocht. Daarmee kon ik onder andere dit feestontbijt uit de oven maken. Het recept is supersimpel, hoewel je wel even geduld moet hebben voordat je de gebakken havermout op tafel hebt staan:
- 100 ml amandelmelk
- 1 ei
- 40 gram havermout
- 1 lepel pindakaas
- Handje (diepvries)kersen
- Snufje kaneel
- Klein beetje honing
- (En dat allemaal dan 25 minuten in de oven op 180 graden.)
Deze havermout had dankzij de kersen veel meer smaak dan mijn eerdere gebakken feestontbijt met havermout. Ik vond het zelf wel wat veel gedoe voor een ontbijtje dat ik achter mijn computer opeet, maar lekker was het zeker.
Dag 7: het feestontbijt der feestontbijtjes – gezonde pannenkoekjes
Ik eindigde de week met het allergrootste feestje op mijn bord. Op zondagochtend stond ik al vroeg in de keuken om met dit recept van Rutger Bakt havermout-banaanpannenkoekjes te maken. Ik had al wel eerder bananenpannenkoekjes gemaakt, maar die waren steeds wat dun en niet echt vullend. Op mijn bord leken ze eerder op verschrompelde hoopjes deeg dan op pannenkoeken.
Toen deze havermout-banaanpannenkoekjes wél heel goed lukten, was ik dus blij verrast. Dat is nog zacht uitgedrukt: ik stond met een glimlach van oor tot oor trots te zijn op mijn eigen bakkunsten, die ook nog goed bleken te smaken. Ik stortte me samen met Bart op deze flinke stapel pannenkoeken en we vonden ze allebei een groot succes. Honing, kaneel, appel en mango (yes, die had ik weer kunnen scoren!) erbij en we hadden een mega-voedzaam feestontbijt voor onze neus waar we vier uur later nog steeds vol van zaten.
Feestontbijt challenge | De conclusie
Het experiment was wat mij betreft een groot succes. Het beviel me beter dan verwacht om een week lang mijn kwark met mango links te laten liggen en ook de bammetjes met hummus te verruilen voor een dagelijks feestontbijt. Wat is het heerlijk om ’s ochtends de tijd te nemen voor een écht uitgebreid ontbijt, en om elke dag weer ingrediënten te mixen tot iets bijzonders.
Mijn belangrijkste conclusies na het experiment:
- Havermout is superlekker, vooral lekker lui geroosterd in een pannetje.
- Kwark met tien toppings is mijn nieuwe favoriet.
- Overnight oats zijn wel héél machtig, zeker als je er iets te rijkelijk pindakaas doorheen roert.
- Echt experimenteel ben ik nou ook weer niet. In elk ontbijtje verdwenen pindakaas, kaneel, fruit, havermout en honing.
- Bananenpannenkoekjes zijn de allerbeste. Kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.
- De lekkerste ontbijtjes kunnen ook supergezond zijn.
- Ik heb niet zo veel mango meer nodig voortaan. Ook na de challenge ben ik vrolijk doorgegaan met creatieve ontbijtjes maken.
- Ontbijten is een feestje, zeker als je er de tijd voor neemt. En dat kan ook prima als je een drukke baan hebt.
- Elk feestontbijt wordt beter met een lepel pindakaas erdoorheen.
- Het leven is zo vrolijk als je het zelf maakt. Denk niet na een mini-tegenslag dat karma een bitch is, maar probeer er een draai aan te geven. Het leven is, net als je ontbijt, een feestje – als je maar zelf de slingers ophangt.
Hoe ziet jouw standaardontbijt eruit?
BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Mijn fair fashion dilemma | doe ik het of doe ik het niet?
Inmiddels ben ik alweer een jaar of zeven vegetariër en gebruik ik alleen nog maar dierproefvrije cosmetica. Ik probeer daarmee op mijn manier een steentje bij te dragen aan een wereld die ook goed is voor dieren. Aan de ene kant ben ik soms best trots op en blij met die keuzes. Toch is er iets wat knaagt. Zou het niet eigenlijk ook een logische stap zijn om over te stappen op fair fashion? Ik weet dat kleding niet altijd op een eerlijke manier wordt gemaakt en toch kom ik nog regelmatig met nieuwe aankopen terug van winkels als Primark of H&M. Dus, fair fashion: doe ik het of doe ik het niet?
Outfit | Een zwarte tuniek met bloemen (Ik in zwart? Ja!)
Hoe leuk is het als je in de Black Friday-sale een zwarte top mee naar huis neemt?! Ik vond het wel een toepasselijke aankoop. En voor mij ook nog eens best wel een opmerkelijke aanwinst, want als groot liefhebber van kleur heb ik een wel heel bescheiden hoeveelheid zwart in mijn kledingkast hangen. Toch werd ik tijdens een middag shoppen met Eva spontaan verliefd op een zwarte blouse. Met een fleurige bloemenprint, dat dan weer wel. In dit artikel gun ik je met plezier een blik op mijn outfit met deze nieuwe blouse.
Overpeinzingen: Wat is echt geluk?
Als klein meisje zocht ik in ieder grasveld naar klavertjes vier. Ook hoopte ik jarenlang ooit een hoefijzer voor mijn verjaardag te krijgen. Dan zou ik het ophangen en voor altijd gelukkig zijn. Maar als er een ding is wat ik in de loop der jaren heb geleerd, dan is het wel dat geluk het meest ongrijpbare en vage begrip is dat er bestaat. Al dagdromend over een mooi huis met eigen tuin en een droombaan of twee, besloot ik even stil te staan bij een grote vraag. Wat is echt geluk? Vandaag neem ik je mee in mijn overpeinzingen.
Leuk experiment! Ik wil nog wel eens iets bijzonders doen in het weekend, want door de week hou ik van snel en licht. Jouw ontbijtje zijn voor mij te zwaar. Ik hou het bij knackebrod en sellerie salade met een eitje of een paar snacktomaatjes. Dat past beter bij mijn eetpatroon, mijn lunches zijn soms wat steviger want ik heb meer honger op het midden van de dag.
Pindakaas en banaan is een top combi! Maar voor mij dan weer iets wat ik eens in de maand eet, bij uitzondering. Lekker is het wel, maar als ik niet zwaar train heb ik het niet nodig. Al jouw ontbijtje zijn prima als je ook wat traint.
Ik ontbijt altijd al om 06.30 uur, dus dan heb ik geen tijd voor ingewikkelde dingen en vind ik kwark of havermout te zwaar op de maag. Ik ontbijt dan ook eigenlijk standaard met twee crackers.
Heerlijke ontbijtjes. Ik ontbijt al om 6 uur met bio volle yoghurt, muesli, blauwe bessen en honing. Een beetje standaard, dat wel maar in het weekend bak ik weleens pannekoekjes.
Lekker hoor! Dat klinkt goed 🙂
Ik dacht dat ik stevig ontbeet, maar deze ontbijtjes… 0_0 Wow!
Haha, yup, ik ben een grote ontbijter 😉 Dan zit ik daarna wel vol tot een uur of half één trouwens.
Ik vind ‘stevig’ zo’n jammere benaming. Het klinkt zo veroordelend, terwijl de een nou eenmaal meer nodig heeft dan de ander 🙂
Ik ontbijt met een croissant met boter. Niets gezonds dus. Vaak neem ik later op de ochtend nog een yoghurt met vruchten. Dan heb ik pas honger. Met zulke gezonde ontbijtjes en dan dat overige gezonde en ontspannen levrn van jou, moet je wel 100 worden. Succes ermee!
Wauw, wat een feestjes zijn deze ontbijtjes! Wel respect dat je ’s morgens al dat soort kunstwerken produceert. Ik houd van snel.
Ah geweldig al die nieuwe ontbijtjes! Haha op deze manier kun je toch uit je comfortzone komen met je vertrouwde ontbijt. Ik eet al jaren door de weeks opgewarmde havermout met ongezoete amandelmelk, daar doe ik wat speculaaskruiden door en erop leg ik vers fruit (varieert welk soort, net wat ik in huis heb, maar mijn favoriete zijn aardbeien, appel en peer) en een handje ongebrande noten. Echt heerlijk. Ik eet het al twee of drie jaar en nog altijd verheug ik mij ontzettend op mijn ontbijt! Ik ben echt een groot havermout fan. In het weekend eet ik meestal plantaardige yoghurt met fruit, muesli en noten, omdat ik dan een iets minder zwaar ontbijt wil. En ook maak ik af en toe bananenpannenkoeken. Ik hou, net als jij, ook wel van een zwaar ontbijt, omdat ik het liefst tot de lunch niets meer wil eten en gewoon productief kan zijn op een stevige maaltijd!
Ik ga trouwens ook een keer die havermout uit de oven proberen! Lijkt me ook echt een feestje als havermoutliefhebber!
Jouw ontbijtje klinkt ook heerlijk. Mijn broertje is altijd lyrisch over speculaaskruiden, dus die wil ik ook zeker eens over mijn ontbijtje strooien.
En high five voor de vullende ontbijtjes! Ik zou echt niet kunnen functioneren met alleen één broodje op ’s ochtends 🙂
Wat ontzettend leuk om al die ontbijtjes zo achter elkaar te zien. Zo zijn er best veel opties met maar een paar ingrediënten. 😀
Mijn standaard ontbijt is Brinta met havermelk, twee lepels pindakaas, kaneel en rozijnen. En in de lente/zomer stap ik over op muesli met sojayoghurt, rozijnen en kanaal. Niet veel variatie dus. 😛 Misschien ga ik ook een keer zoiets proberen! Of als begin in de lente straks elke dag wat ander fruit erdoor ofzo. 🙂 Leuk idee in ieder geval om wat meer af te wisselen, bedankt voor de inspiratie!
Oeh, jouw ontbijtje klinkt ook echt heerlijk! Leuk dat je misschien ook wat meer wilt gaan afwisselen. Ik vond het echt een feestje om te doen. Moet zeggen dat ik daardoor nog meer uitzag naar mijn ontbijtjes ’s ochtends dan ik al deed 🙂
Echt een leuk idee! Ik ontbijt altijd met brood(producten) eigenlijk. Ik heb ook gewoon echt altijd honger als ik opsta, dus dan eerst uitgebreid in de keuken staan zou voor mij wel een uitdaging zijn. En havermout… Dat heb ik dus nog nooit gegeten!
Ik moet zeggen dat wachten op de oven ook wel een uitdaging was voor mij, haha. Ik functioneer echt niet zonder ontbijtje. Omdat Bart meer een uitslaper is dan ik, ben ik in het weekend inmiddels gewend aan wat later ontbijten. Maar voor doordeweeks vond ik vooral de kwark-ontbijtjes met havermout, fruit en pindakaas een aanrader. Die heb je binnen 5 minuten klaar 🙂
Wat een enorm leuke ontbijt inspiratie! Vooral de havermout met kersen en de pannenkoekjes (duh) vind ik heel leuke ideetjes. Zelf ben ik totaal niet creatief als het om ontbijten gaat. Al zo lang ik me kan herinneren ontbijt ik met yoghurt en fruit, wel lekker, niet creatief natuurlijk;-)
Hihi, creatief of niet, lekker klinkt het zeker!
Heel leuke inspiratie voor ontbijtjes! Vaak ontbijt ik met crackers, rijstwafels of boterhammen. Bananenpannenkoekjes zijn ook wel echt favoriet bij mij. En soms eet ik yoghurt of melk met muesli. Die havermout met kersen ga ik binnenkort eens proberen. Ziet er erg lekker uit 🙂
Ja, die havermout met kersen was erg lekker! Met een scheutje meer honing erdoorheen is hij waarschijnlijk nóg lekkerder trouwens 🙂
Dit was een reactie op Wendy, maar ging mis! Leuk om deze variatie te zien Romy, lekker!
Wat een leuke en vrolijke ontbijtjes! De havermout uit de oven wil ik heel graag proberen. Ik ben zelf ook een enorme ontbijtliefhebber, maar het liefst wel pas na 09.00 haha. Ik ontbijt eigenlijk altijd met havermout met fruit of met chocolade cornflakes, haha. Vroeger ontbeet ik ook vaak met kwark, maar dat viel zo koud op mijn maag waardoor ik steeds vaker ’s ochtends buikkramp kreeg. Sindsdien eet ik geen (te) koude ontbijtjes meer haha.
Grappig genoeg valt kwark bij mij ’s middags wel vaak koud op de maag, maar ’s ochtends heb ik er geen last van. Misschien helpt het dat ik er vaak warm fruit (diepvriesfruit dat ik au bain marie kook) doorheen gooi. Dan is het wat minder koud 😉
Jouw ontbijtje klinkt ook heerlijk trouwens!
Wat een feestelijke ontbijtjes! Challenges zijn altijd leuk om te doen en om zo nieuwe dingen uit te proberen. Ik heb zelden honger ’s ochtends, maar ontbijt wel altijd. Maar dan wel liefst met een lichte (havermout)pap en snel klaar. 😉
Wat ziet dit er allemaal heerlijk uit zeg! Was vast wel veel werk om elke keer voor je ging ontbijten eerst zo’n prachtige foto van je eten te maken.