Vroeger sprintte ik al naar beneden als de keuken zich vulde met de geur van versgebakken pannenkoeken. Ik kon er dan geen genoeg van krijgen en gooide de ene na de andere pannenkoek op mijn bord. Tegenwoordig bak ik ze lekker zelf. En dan het liefst op de Amerikaanse manier, zodat ik een stapel met van die dikke fluffy pancakes krijg. Mocht je denken dat je pannenkoeken alleen fluffy krijgt met ei, dat is zeker niet het geval. Met dit recept maak je fluffy pancakes zonder ei en melk én met een heerlijk Snickers-smaakje (pindakaas en chocola) tussendoor. Als je gek bent op pannenkoeken en op pindakaas, dan is deze feestlunch geheid een succes.

Hoe maak je fluffy pancakes zonder ei?

Die vraag heb ik mezelf ook heel vaak gesteld. Wat ik ook probeerde, mijn pannenkoeken bleven van die dunnetjes. Ook lekker, maar ik smachtte naar die Amerikaanse pancakes zoals ze die in hippe lunchtentjes ook serveren. Gelukkig bleek de truc helemaal niet zo lastig. Voor fluffy pancakes zonder ei heb ik een paar tips:

  • Dé belangrijkste tip: gebruik bakpoeder in combinatie met appelazijn. Van de zurige azijnsmaak proef je niets. Maar het is hét ingrediënt dat pannenkoeken goed fluffy maakt. Met twee theelepels bakpoeder erbij rijst je beslag nog flink in de pan.
  • Roer bakpoeder en appelazijn als laatste door het beslag en laat het beslag 5 minuten rusten voordat je ermee aan het bakken slaat. Dan kan het bakpoeder alvast zijn werk doen.
  • Gebruik een echt goede koekenpan die niet aanbakt. In ons oude huis stuntelde ik maar wat aan met onze niet zo beste koekenpan. Voor pannenkoeken heb je wel echt een goede koekenpan nodig die niet zo snel aanbakt. De fluffy pancakes moeten namelijk best lang op één kant liggen. Wees ook niet te zuinig met de margarine om in te bakken. Dat beschermt je pan tegen aanbakken. Wij gebruiken sinds kort deze pan van Greenpan en daar ben ik erg tevreden over. Je kunt er 3 pancakes tegelijk in bakken.
  • Draai de pancakes pas om als je gaatjes ziet. Zet niet te vroeg de spatel onder je pancakes. Wacht totdat je een paar gaatjes ziet in het beslag en de onderkant gaar genoeg is om de pannenkoeken veilig om te keren.

En oh ja, laat je niet ontmoedigen door de eerste pancake! De mythe van de mislukte eerste pannenkoek klopt bij mij altijd. Helaas komt mijn eerste pannenkoek altijd als een verfrommeld hoopje deeg uit mijn pan, wat ik ook probeer. Is dat bij jou ook het geval? Laat je niet demotiveren. De pannenkoeken daarna worden sowieso beter.

fluffy pancakes zonder ei 15

Pindakaas + chocola = Snickers-pannenkoeken

Hoewel gewone pancakes al een feest op zich zijn, kan ik het niet laten om deze fluffy pancakes zonder ei een speciaal tintje te geven. Daarom roer ik door het beslag stukjes chocola, kaneel en 2 eetlepels pindakaas. Dat laatste kun je zien als een goede eiwitbron, maar eigenlijk voeg ik vooral pindakaas toe voor de smaak (en voor een stukje binding van het beslag). Snickers-repen met hun pinda-chocolacombinatie zijn niet voor niets al decennia erg geliefd. Pinda’s en chocola zijn een smaakvol duo, waar je ze ook bij gebruikt. Ook in deze pannenkoeken zijn ze een heerlijke smaakmaker om de pancakes nóg lekkerder te maken dan ze al zijn.

Kun je niet tegen pindakaas of ben je er geen groot fan van? Dan kun je ook notenpasta gebruiken. Amandelpasta is mijn favoriet. Dat heeft een iets neutralere smaak, maar wel dezelfde bindende werking in het pannenkoekenbeslag.

fluffy pancakes zonder ei 13

Zo maak je deze fluffy pancakes vegan en glutenvrij

Deze fluffy pancakes zonder ei zijn ook nog vegan en glutenvrij. En nee hoor, dat is niet moeilijk voor elkaar te krijgen!

Je maakt de pannenkoeken glutenvrij door voor glutenvrij havermeel te kiezen. Dat kun je kant-en-klaar kopen (ik gebruik meestal deze van Holland & Barrett) of je kunt zelf (glutenvrije) havermout vermalen in een keukenmachine. Ook op die manier krijg je een goede havermeel om je pannenkoeken mee te maken. Let op: in havermeel uit de supermarkt zitten vaak gluten. Als je daar niet tegen kunt, kun je beter online havermeel bestellen of bij de bio-winkel of Holland & Barrett langsgaan.

Verder maak ik de fluffy pancakes vegan door geen ei te gebruiken, maar banaan en pindakaas in te zetten als bindmiddel. Werkt perfect! Gewone melk kun je makkelijk vervangen door plantaardige melk. In mijn geval is dat vaak amandelmelk, maar sojamelk, havermelk of erwtenmelk werkt ook prima. Gebruik wel de ongezoete variant om te voorkomen dat je pannenkoeken erg zoet worden.

fluffy pancakes zonder ei 14

Recept voor fluffy pancakes zonder ei

Koester jij, net als ik, nostalgische herinneringen aan de pannenkoekenstapels van vroegâh? Trakteer jezelf dan op dit pannenkoekenontbijt of een feestelijke lunch. De pannenkoeken zijn op en top fluffy en smaken door de chocola en pindakaas nog net wat specialer dan anders. Kortom: aan de bak! Zo maak je een flinke stapel van deze fluffy pancakes zonder ei:

fluffy pancakes zonder ei 10

Fluffy pancakes zonder ei met stukjes chocola (vegan & glutenvrij)

Romy
Niets zo feestelijk als een stapel pannenkoeken voor je neus. En die stapel is al helemaal heerlijk als de pancakes ook nog fluffy zijn. Ontdek hoe je fluffy pancakes maakt zonder ei en mét stukjes chocola. Een feestontbijt ten top!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 10 pancakes

Equipment

  • Goede koekenpan (die niet te snel aanbakt)
  • Mixer
  • Pollepel

Ingrediënten
  

  • 140 gram havermeel evt. glutenvrij
  • 250 ml plantaardige melk zoals amandelmelk of sojamelk
  • 1 banaan
  • 25 gram pure chocola in heel kleine stukjes
  • 20 gram ahorn- of agavesiroop
  • 2 el pindakaas of notenpasta
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 tl appelazijn
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl vanille-extract
  • Plantaardige margarine om in te bakken

Als toppings:

  • Vers fruit
  • Ahornsiroop of stroop
  • Pinda's

Instructies
 

  • Doe de banaan, plantaardige melk, ahornsiroop, pindakaas (of notenpasta) en vanille-extract bij elkaar in een mixer en meng tot een glad beslag.
  • Voeg dan het havermeel en de kaneel toe en mix opnieuw tot een glad mengsel.
  • Roer vervolgens de stukjes chocola door het beslag met een lepel en doe dan het bakpoeder en appelazijn erbij. Roer opnieuw door en laat 5 minuten rusten voordat je de pannenkoeken bakt.
  • Laat een klontje margarine smelten in de koekenpan en zorg dat de pan goed bedekt is met boter. Vul een pollepel tot ongeveer halverwege met het beslag en schenk dat in één beweging in de koekenpan tot een cirkel.
    Heb je een grote koekenpan? Dan kun je 2-3 pancakes tegelijk bakken.
  • Laat de pancakes 3-5 minuten garen totdat je bubbels in het beslag ziet en de onderkant stevig is. Draai ze voorzichtig om met een spatel en laat de andere zijde nog 2-3 minuten garen. Haal ze dan uit de pan en stapel ze op een bord op.
  • Herhaal de stappen totdat het beslag op is. Serveer de pannenkoekenstapel dan met ahornsiroop, vers fruit en stukjes pinda. En geniet van jouw stapel zoete heerlijkheid!
Trefwoord Banaan, Glutenvrij, Havermout, Lactosevrij, Pannenkoeken, Pindakaas, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
fluffy pancakes zonder ei 13

Nog meer feestontbijtjes met pannenkoeken?

Zo blij als je mij als klein meisje maakte met pannenkoeken, zo blij word ik nog steeds van een flinke stapel pancakes. Deze fluffy pancakes zonder ei zijn mijn lievelings-pancake-recept van dit moment. Maar ik heb er nog een paar op mijn blog staan die ook erg lekker zijn. Deze bijvoorbeeld:

Is het jou al gelukt om American pancakes écht fluffy te maken?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Ilona 8 mei 2024 op 6:33 am - Beantwoord

    Ik vraag mij nu af of je ook gewone azijn kunt gebruiken of persé appel? Gisteren overigens kleine pannenkoeken gebakken maar niet alleen de eerste mislukte maar allemaal, ik had een recept met cottage cheese en banaan. De smaak was wel heel goed dus heb ik mezelf maar wijsgemaakt dat het Kaiserschmarren waren:-) een mooi staaltje van omdenken en lekker waren ze wel. Heb er blauwe bessen uit de diepvries bijgedaan.

    • Romy 8 mei 2024 op 7:08 am - Beantwoord

      Goede vraag! Ik heb het zelf niet met gewone azijn geprobeerd, maar heb het online nagekeken en zie dat gewoon azijn eventueel wel kan. Ik durf alleen niet te zeggen of het effect dan hetzelfde is als met appelazijn.
      En wat een goed idee om de mislukte pannenkoeken om te toveren tot Kaiserschmärren! Ook heel lekker 😀

Beoordeling recept




Recente blogs