Herinner je je mijn bucketlist voor de lente nog? Dit weekend kon ik een groot vinkje achter een van mijn plannen zetten. Bezoekje aan de vlindertuin? Check! Ik ontving namelijk van Josephine van My Inner Victorian een mailtje of het me leuk leek om samen naar Vlinders aan de Vliet te gaan in Leidschendam. Nou, dat liet ik me geen twee keer zeggen. Het is heerlijk om een passie te delen met iemand en Josephine en ik delen er zelfs drie: een passie voor taal, voor bloggen en voor fotograferen. Het werd een gezellige middag met als resultaat een SD-kaart vol met 250 vlinderfoto’s. In dit artikel laat ik je een paar foto’s zien en vertel ik je meer over Vlinders aan de Vliet.

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Over Vlinders aan de Vliet

Vlinders aan de Vliet is te vinden in Leidschendam, precies tussen Leiden en Den Haag in. De vlindertuin is goed bereikbaar met bus 45 vanaf station Leiden Centraal of Den Haag Centraal. In de vlindertuin zijn 1500 tropische dagvlinders te vinden. De meeste vlinders zijn als pop besteld bij kwekerijen in tropische landen. Zodra de vlinders uit de poppen zijn gekomen, mogen ze in de tuin rondvliegen. Er zijn daar ook veel verschillende soorten vlinders te vinden. Naast vlinders lopen er trouwens onder andere schildpadden, vissen, een leguaan, slangen en megaslakken rond bij Vlinders aan de Vliet. Verder houdt Vlinders aan de Vliet zich bezig met natuurbehoud. Op de website is het volgende te lezen:

“Vlinders aan de Vliet zet zich in voor soort -en natuurbescherming in samenwerking met andere dierentuinen en vlindertuinen. Vlinders aan de Vliet is aangesloten bij: IABES & Vereniging Dier-en-Park.”

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Met je camera de vlindertuin in

Voordat ik naar de vlindertuin ging, was ik eerst naar ‘Kom in de kas’ geweest om gerbera’s te fotograferen. Helaas kon mijn camera daar niet goed tegen de luchtvochtigheid en viel hij na een tijdje zelfs uit. Aangezien zeker in een vlindertuin of kas mijn camera mijn kindje is, was ik lichtelijk in paniek. Gelukkig had ik bij Vlinders aan de Vliet nergens last van, ondanks de hoge temperaturen. Mijn cameralens besloeg niet eens, dus ik kon onbezorgd fotograferen.

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Vlinders fotograferen

Als je vlinders gaat fotograferen, is het goed om te weten dat vlinders in donker weer vaker stilzitten. Dan is het dus het makkelijkst om een vlinder op de foto te zetten. Verder heb je op de voerlocaties de grootste kans dat je redelijk dichtbij een vlinder kunt komen. Daar had ik dan ook het meeste succes met fotograferen. Het leek me een leuke uitdaging om alle foto’s met mijn 50mm lens te maken. Het was soms wat lastig, omdat je met een 50mm lens niet kunt inzoomen. Maar ik moet zeggen dat ik heel blij ben met de scherpte-diepte in de meeste foto’s. Voor bijna alle foto’s heb ik een groot diafragma (F/2.8) gebruikt. Maar genoeg gepraat, nu over naar de plaatjes…

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Vlinders aan de vliet vlindertuin 50 mm

Conclusie 

Niet alleen was het erg leuk om met Josephine te kletsen en foto’s te maken, maar ook Vlinders aan de Vliet was het bezoekje meer dan waard. De vlindertuin lijkt net een tropisch regenwoud, zowel qua uitstraling als qua temperatuur. Er zijn talloze vlinders te vinden, die alle ruimte hebben om vrij rond te vliegen. Wij gingen uiteindelijk vlak voor sluitingstijd als laatsten weg en hebben ons zeker een paar uur goed vermaakt. Vooral als je dol bent op fotografie of juist eens met fotograferen wilt oefenen, kan ik je een bezoekje aan Vlinders aan de Vliet echt aanraden.

Openingstijden en toegangsprijs

Vlinders aan de Vliet is geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur. De vlindertuin is open vanaf 24 februari tot 30 oktober. De entreeprijs is €9,00 voor volwassenen en €6,00 voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Voor meer informatie, zie ook de website van Vlinders aan de Vliet.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 4 april 2017 op 6:31 am - Beantwoord

  Wat een leuk uitje! En wat een mooie foto’s van de tekeningen op de vlinders.

 2. jonna@burgertrutjes 4 april 2017 op 7:00 am - Beantwoord

  jon

 3. Mylène 4 april 2017 op 7:12 am - Beantwoord

  Ohh wat leuk! En je hebt ze echt goed vastgelegd. Vlinders zijn zo mooi <3

 4. Cindy 4 april 2017 op 7:53 am - Beantwoord

  Mooie foto’s! En een leuk uitje.

  • Romy 4 april 2017 op 7:04 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, ik kan het je zeker aanraden, ook voor Naomi en Elise 🙂

 5. Josephine 4 april 2017 op 8:36 am - Beantwoord

  Wat zijn je foto’s mooi gelukt, echt prachtig! Ik was heel benieuwd naar de resultaten met die lens. Top, dus. Ik vond het ook erg leuk & gezellig om samen te doen! 🙂

  • Romy 4 april 2017 op 7:05 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij het ook een geslaagde middag vond! Dankjewel voor je compliment over mijn foto’s! Ik ben zelf ook heel blij met de scherpte-diepte. Toch blij dat ik deze lens heb uitgeprobeerd 🙂

 6. Danique 4 april 2017 op 8:42 am - Beantwoord

  Wat een prachtige foto’s! Ik moet zeggen dat het me nog wel een beetje beangstigt om in zo’n vlindertuin te stappen, vooral omdat ik niet heel dol ben op vliegende beestjes. Al vind ik vlinders wel echt heel mooi!

 7. Susan 4 april 2017 op 8:45 am - Beantwoord

  Zo mooi!

 8. Maaike 4 april 2017 op 9:20 am - Beantwoord

  Prachtige foto’s zeg! Heb je de foto’s nog nabewerkt? Leuk om zo’n dagje lekker op pad te zijn en te fotograferen!

 9. Liset - Beautydagboek 4 april 2017 op 9:57 am - Beantwoord

  Echt een prachtige locatie lijkt me om foto’s te maken! Ze zijn dan ook erg goed gelukt :). Balen dat je camera in eerste instantie het begaf, hopelijk deed hij het daarna weer goed!

 10. Suzanne | Reading Traveller 4 april 2017 op 9:58 am - Beantwoord

  Wauw, wauw, wauw. Wat een prachtige plaatjes!!

  • Romy 4 april 2017 op 7:06 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je niet echt zit te wachten op een vlindertuin als je het niet zo op hebt met vliegende beesten. Er vliegen aardig wat vlinders rond, dus je moet daar wel echt van houden.

  • Romy 4 april 2017 op 7:07 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, ik heb de foto’s voor dit artikel allemaal nabewerkt, niet heel heftig, maar een beetje 🙂

  • Romy 4 april 2017 op 7:08 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, het is echt de ideale plek om foto’s te maken en het was ook leuk om mijn 50 mm lens hier te kunnen uitproberen. Gelukkig had ik in de vlindertuin nergens last meer van met mijn camera.

  • Romy 4 april 2017 op 7:08 pm - Beantwoord

   Wat een mooi compliment 🙂 Dankjewel!

 11. Claire 4 april 2017 op 10:01 am - Beantwoord

  Wat super leuk! Toevallig ook dat we beiden een groen artikel online hebben staan haha. En ik heb dezelfde soort vlinder gefotografeerd! Nu wil ik ook naar de vlindertuin. Het lijkt me heerlijk om daar rond te wandelen. In de hortus was het trouwens ook mega benauwd en mijn camera was wel een aantal keer beslagen haha. Ik was echt doodsbang dat ‘ie kapot zou gaan.

  • Romy 4 april 2017 op 7:10 pm - Beantwoord

   Superleuk! Onze artikelen matchen inderdaad goed met elkaar 🙂 Ik weet zeker dat je zo’n vlindertuin ook geweldig vindt en het is ook dé plek om met fotografie te oefenen, zeker bij de vlinders die netjes stilzitten! Wel lastig is dat hè, met die camera’s die beslaan? Toen mijn camera het ’s ochtends in de kas begaf, dacht ik echt dat hij kapot was. Ik geloof dat mijn vader me nog nooit zo in paniek had gezien, haha.

 12. Daniëlle 4 april 2017 op 10:09 am - Beantwoord

  Wauw, wat een prachtige foto’s ! Heel gaaf.

 13. Jessica J. 4 april 2017 op 10:23 am - Beantwoord

  Wat een tof uitje! Knappe foto’s heb je gemaakt! Lijkt me de ideale gelegenheid om te oefenen met de 50mm-lens.

 14. Marlieke 4 april 2017 op 11:46 am - Beantwoord

  Superleuk uitstapje! En hele mooie foto’s .
  ik herken dat wel inderdaad dat je cameralens beslaat of zelf helemaal uit kan vallen in een vlindertuin 🙂

 15. Klaske 4 april 2017 op 11:59 am - Beantwoord

  Aah wat leuk om naar de vlindertuin te gaan! Nu wil ik ook, haha. Tof resultaat zeg, met je 50mm lens! 🙂

  • Romy 4 april 2017 op 7:10 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂

  • Romy 4 april 2017 op 7:10 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, het was echt de ideale plek om die lens erbij te pakken. Ik heb ervan genoten 🙂

  • Romy 4 april 2017 op 7:11 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Gelukkig ben ik niet de enige met dat probleem. Ik schrok me echt rot toen mijn camera het die ochtend helemaal niet meer deed 😉

  • Romy 4 april 2017 op 7:12 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Jaaa, het is echt een aanrader, zeker met een 50 mm lens! Ik weet zeker dat jij er prachtige foto’s zou maken! 🙂

 16. Sarah 4 april 2017 op 12:35 pm - Beantwoord

  Wauw, super mooie foto’s heb je gemaakt. Niet makkelijk om vlinders vast te leggen dus echt heel goed gelukt!!! En nu klinkt de 50mm lens NOG aantrekkelijker nu ik je foto’s hier zie 🙂

  • Romy 4 april 2017 op 7:12 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je onwijs lieve complimenten! Ja, die 50 mm lens is ook echt een aanrader. Ik kan nu al niet meer zonder, omdat je er mooie scherpte-diepte mee kan creëren die ik met mijn kitlens niet voor elkaar krijg 🙂

 17. Merel 4 april 2017 op 12:50 pm - Beantwoord

  Prachtige foto’s allemaal!! Wat is het toch een fijne lens he om mee te fotograferen. Liefs, Merel

 18. Lisette 4 april 2017 op 1:20 pm - Beantwoord

  Je foto’s zijn erg mooi geworden!

 19. Bente 4 april 2017 op 2:03 pm - Beantwoord

  Super leuk om daar lekker te gaan fotograferen! En mooie foto’s heb je ook gemaakt! 🙂

 20. Rachel Kromdijk 4 april 2017 op 2:18 pm - Beantwoord

  Altijd leuk om in een vlindertuin foto’s te maken, ik kan ook zo genieten van dit soort foto’s! ♥

 21. Wauw wat een prachtige foto’s!! Super gaaf om te zien hoe snel je gewend bent aan je nieuwe camera. Heb je trouwens weleens het gratis webinar van het WNF gevolgd over natuurfotografie? Volgens mij heb je echt talent en ga je dat webinar heel inspirerend vinden. De vlindertuin komt ook op mijn to-do-lijstje te staan. Fijne dag! Liefs! x

  • Romy 4 april 2017 op 7:13 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Ja, ik kan echt niet meer zonder die lens! Hij is geweldig!

  • Romy 4 april 2017 op 7:13 pm - Beantwoord

   Wat een mooi compliment! Dankjewel!

  • Romy 4 april 2017 op 7:14 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, het was een heerlijk uitstapje en de perfecte gelegenheid om lekker foto’s te maken 🙂

  • Romy 4 april 2017 op 7:15 pm - Beantwoord

   Wauw, wat een mooi compliment! Dankjewel 🙂 Ik word er stil van! Dat webinar klinkt geweldig, zeker als het ook nog gratis is. Ik ga er meteen even naar op zoek. Dankjewel voor de tip! Liefs!

 22. Kaylin 4 april 2017 op 3:58 pm - Beantwoord

  Goed gedaan zeg! Echt mooie foto’s.
  Wat vlinders betreft heb ik nog een mooie herinnering. Toen ik op citytrip ging naar Londen gingen we naar de London Zoo en daar had je ook een vlindertuin. Een van de vlinders kwam op een vinger van mijn vriendin zitten! Echt ongelofelijk mooi om dit van zo dicht te zien en te ervaren.

  • Romy 4 april 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Wat een mooie herinnering moet dat zijn! Echt heel bijzonder als een vlinder zo dichtbij komt en zelfs op je hand komt zitten. IK kan me voorstellen dat dat een speciale ervaring was 🙂

 23. Charlotte 4 april 2017 op 6:00 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige foto’s !! Ik zag buiten een dagpauwoog vliegen. Maar deze blauwe is wel heel erg mooi.

  • Romy 4 april 2017 op 7:17 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je buiten zo’n vlinder tegenkwam! De blauwe vond ik zelf ook de mooiste vlinder van allemaal. Het grappige is dat de binnenkant van zijn vleugels blauw zijn, maar de buitenkant is bruin. Dat had ik helemaal niet door, totdat Josephine me daarop wees.

 24. Irene 4 april 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

  Oh wauw! Je hebt echt prachtige foto’s gemaakt! Ik vind vlinders dubbel. Haha. Ik vind ze heel mooi maar ook een beetje eng :p

  • Romy 5 april 2017 op 8:53 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Haha, ik heb inderdaad ook een vriendin die een beetje bang is voor vlinders. Ik kan me er wel iets bij voorstellen met al dat gefladder 😉

 25. Benthe 4 april 2017 op 8:02 pm - Beantwoord

  Wat gaaf zeg ?, ik had geen idee dat dit in Nederland bestond! En je foto’s zijn echt mooi ?

  • Romy 5 april 2017 op 8:53 pm - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 Ja, er zijn volgens mij zelfs meerdere vlindertuinen in Nederland. Ook in de dierentuin heb je er weleens een.

 26. Nesrin 4 april 2017 op 8:53 pm - Beantwoord

  Heel mooi! Jammer dat je camera uitviel. Gelukkig heb je alsnog prachtige foto’s kunnen maken.

 27. Aneta 4 april 2017 op 9:13 pm - Beantwoord

  Heel leuk om daar een keer naar toe te gaan. Vorig jaar op vakantie was ik ook in een vlindertuin. Je had van die bakjes met een soort bloem erin. Als je je vingers erin doopte en in de lucht hield kwamen de vlinders daarop af. Heel leuk want binnen een mum van tijd had je tien vlinders aan je hand en kon je mooie foto’s nemen.

  Gelukkig ging het deze keer wel goed met je camera. Je moet er toch niet aan denken dat ie stuk gaat door de vocht

  • Romy 5 april 2017 op 9:03 pm - Beantwoord

   Oh wat gaaf zeg! Het lijkt me helemaal mooi als ze echt op je komen zitten, zeker voor de foto’s 🙂

 28. Sara | MevrouwMiauw 4 april 2017 op 9:54 pm - Beantwoord

  Wauw, Romy! Wat heb je prachtige foto’s gemaakt. Mooi scherp en heel erg veel details van Vlinders die je normaal nooit ziet. Het klinkt als een hele leuke dag.

  • Romy 5 april 2017 op 9:03 pm - Beantwoord

   Wat een mooi compliment! Dankjewel! Het was even oefenen met mijn 50 mm lens, maar ik ben zelf ook wel blij met het resultaat 🙂

 29. Monique | WritingMonique 5 april 2017 op 10:31 am - Beantwoord

  Oh wauw! Wat een prachtige foto’s, ik ben dol op écht detailfoto’s van vlinders!

 30. Mariska 5 april 2017 op 4:38 pm - Beantwoord

  Ik vind je foto’s echt heel erg mooi geworden en daarbij heb ik wel een klein beetje spijt dat ik mijn 50mm heb weggedaan en mijn spiegelreflex 🙁

  • Romy 5 april 2017 op 9:15 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wie weet kun je alsnog eens een spiegelreflex (desnoods tweedehands) op de kop tikken. Na een paar jaar met spiegelreflex fotograferen, wil ik echt niet meer zonder 🙂

 31. Charlotte 6 april 2017 op 9:56 pm - Beantwoord

  Wauw wat een toffe foto’s! Heel mooi!

 32. Vivian 9 april 2017 op 8:54 pm - Beantwoord

  Wauw, wat een prachtige foto’s! Hier wil ik zeker een keertje naartoe, ik ben dol op vlinders en vind zo’n tuin heel erg bijzonder.