unnamed file 23 1

Fotografie: oefenen met witbalans en scherpte-diepte

 • 6 november 2016
 • 18 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Het is vandaag weer tijd voor een update van mijn vorderingen bij de fotografiecursus die ik volg. Ik blijf het heerlijk vinden om met mijn camera te experimenteren. Jarenlang heb ik de handmatige stand op mijn camera angstvallig vermeden, maar inmiddels begin ik in te zien hoe fijn het is om alles zelf in te stellen. De afgelopen weken oefende ik verder met scherpte-diepte en licht en probeerde ik verschillende soorten witbalans uit.

fotografie

Alle foto’s in dit artikel zijn trouwens onbewerkt. Ik merk dat ik het als perfectionist nog best lastig vind om foto’s te laten zien die niet een beetje verfraaid zijn. Het voelt een beetje hetzelfde als zonder make-up over straat lopen… Maar goed, van een blotebillengezicht gaat niemand dood en van onbewerkte foto’s evenmin.

Foto 1 was een klein experiment met een boom vol herfstblaadjes die ik langs de straat zag staan. Ik fotografeerde tegen het licht in en het resultaat waren deze gele blaadjes tegen een spierwitte achtergrond. Naar mijn bescheiden mening is het best een geslaagde foto. Ik vind het overbelichte eigenlijk wel een leuk effect geven en ook de scherpte-diepte is gelukt.

scherpte-diepte

Bovenstaande foto maakte ik in het bos. Ik werd dolenthousiast van deze elfenbankjes en maakte er talloze foto’s van. Achteraf vind ik de foto wel wat saai. Het was leuk geweest als er ergens iets van kleur in zit, maar misschien is dat gewoon mijn persoonlijke voorkeur. Wel ben ik blij met de scherpte-diepte. Ik ben zo blij dat ik eindelijk weet hoe ik die met mijn diafragma-instellingen kan creëren. Er is echt een wereld voor me opengegaan.

scherpte-diepte

Nog een foto waarop ik met scherpte-diepte aan de slag ging, is de bovenstaande. Deze hebben jullie een tijdje geleden al voorbij zien komen in een blog over kattenliefhebbers. Toen ik deze hanger zag, had ik direct een beeld voor een foto in mijn hoofd. Ik wilde Paco vaag op de achtergrond hebben, starend naar de hanger. Gelukkig had ik de mazzel dat Paco toevallig precies deed wat ik wilde en deze foto was het resultaat.

scherpte-diepte

Bovenstaande foto maakte ik ook in het bos. De besjes vond ik te mooi om aan voorbij te lopen. Over de kleuren van de foto ben ik achteraf niet zo tevreden. De besjes lijken niet zo rood als in het echt. De scherpte-diepte is wel geworden zoals ik wilde. Overigens maakte ik deze foto met mijn nieuwe lens, die ik bij de kringloopwinkel op de kop heb getikt voor een prikkie. Maar daarover binnenkort meer in een apart blogje.

fotografieDaarnaast ben ik de afgelopen weken aan het oefenen geweest met de witbalans en het diafragma en de sluitertijd zo aanpassen dat wit echt wit wordt. Oei, wat vind ik dat lastig! Zoals je op de foto hierboven kunt zien, heeft Paco op foto’s vaak niet de spierwitte kleur die hij in het echt heeft. Op zich kende ik het knopje witbalans al wel. Dat had ik in mijn nieuwsgierigheid al ooit ontdekt. Maar meestal liet ik de witbalans op zonnig of bewolkt staan. Laat dat met een witte kat nou vaak niet werken.

fotografie

Van mijn docent leerde ik dat je soms niet moet kijken naar het weer waarin je fotografeert, maar naar het beeld dat je wilt creëren. Als ik Paco echt wit wil laten lijken, stel ik mijn camera bijvoorbeeld in op kunstlicht als ik bij daglicht fotografeer. Hierboven ziet hij er daardoor toch aardig wit uit.

witbalans

Ook voor mijn blog is het een must dat wit weer echt wit wordt. Ik zie op andere blogs zoveel mooie foto’s voorbijkomen, maar heb het idee dat bij mij de achtergrond toch altijd wat gelig of juist blauw is. Daar probeer ik de laatste tijd veel mee te oefenen. Over bovenstaande foto van mijn Catrice nagellak ben ik wel tevreden wat betreft de witbalans.

fotografie

Op de foto hierboven gebruikte ik juist de witbalans voor foto’s in de schaduw. Daardoor komt het herfstsfeertje net iets beter naar voren. Zo leuk om te zien wat voor effect een andere witbalans op een foto kan hebben!

Conclusie

Fotograferen blijft gewoon een proces van vallen en opstaan, maar juist dat vind ik er zo leuk aan. Soms zijn mijn foto’s echt grote missers (de ergste daarvan heb ik jullie bespaard!), maar soms ben ik juist blij verrast. Ken je dat gevoel dat je op je cameraschermpje het resultaat bekijkt en onder de indruk bent van je eigen kunnen? Ik denk dat ik dat het leukste vind aan fotografie, dat onbeschrijflijke gevoel als je iets onverwachts precies vastlegt zoals je wilt.

Wat vind jij van deze foto’s? Tips zijn welkom! 🙂

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sandra 6 november 2016 op 12:22 pm - Beantwoord

  Wauw, ik vind ze heel mooi Romy! Heb er gewoon twee keer doorheen gescrolled haha. Vooral de foto’s van de mooie herfst bomen vind ik heel mooi! En dat zonder bewerking. Héél tof en goed gedaan hoor! Ik wil dit ook kunnen!

 2. Iris 6 november 2016 op 1:59 pm - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik vind fotograferen ook leuk om te doen. Helemaal als je weer iets nieuws ontdekt 😀

  • Romy 6 november 2016 op 7:15 pm - Beantwoord

   Ja precies! Het is zo leuk dat je eigenlijk nooit uitgeleerd bent 🙂

 3. Charel 6 november 2016 op 3:17 pm - Beantwoord

  Heel mooi effect hoor! Ik ben er niet zo’n ster in haha!

  • Romy 6 november 2016 op 7:15 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Haha, als ik het kan, kun jij het ook!

 4. Evelyne 6 november 2016 op 3:50 pm - Beantwoord

  Je bent goed bezig! Dit meen ik. Tijdens mijn opleiding heb ik ook vaak geworsteld met die witbalans, maar uiteindeijk kwam dat allemaal goed. Doe zo voort, zou ‘k zeggen. Ik ben benieuwd naar je volgende reeks 😉

 5. Marsha 6 november 2016 op 3:56 pm - Beantwoord

  Ik vind dat je het heel goed doet! Mooie foto’s hoor!

 6. Lifeaholic.nl 6 november 2016 op 10:03 pm - Beantwoord

  Wauw hele mooie foto’s hoor! Mijn complimenten! Daar kan ik nog wat van leren! 🙂 Welke camera gebruik je als ik vragen mag?

  • Romy 6 november 2016 op 11:38 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor het compliment! 🙂 Ik gebruik de Canon EOS 1100D.

 7. Nicole 7 november 2016 op 7:43 am - Beantwoord

  Leuk om te zien dat je er zo mee bezig bent. Ik ben ook al tijden aan het oefenen en vooral aan het vallen en opstaan.

  • Romy 7 november 2016 op 6:27 pm - Beantwoord

   Ja, fotograferen is echt een proces van vallen en opstaan! Maar juist dat maakt het soms zo leuk, vind ik zelf.

 8. Claire 7 november 2016 op 1:56 pm - Beantwoord

  Leuk om te zien! Ik vind fotograferen zelf ook lastig dus ben flink aan het oefenen 🙂 Nog handige tips? Haha

  • Romy 7 november 2016 op 3:47 pm - Beantwoord

   Vooral blijven oefenen eigenlijk en dingen uitproberen! Het is niet erg als je een keer een totaal mislukte foto maakt of eentje die helemaal zwart uitslaat. Daar leer je alleen maar van. Ook helpt het me vaak om naar foto’s van anderen te kijken. Vooral qua compositie leer ik daar altijd veel van. Succes en veel plezier met fotograferen 🙂

 9. Beautyjuf 7 november 2016 op 7:56 pm - Beantwoord

  De foto van de elfenbankjes is onwijs mooi!! Daar mag je zeker trots op zijn.

Recente blogs

Maandoverzicht: november in vogelvlucht

1 december 2016|Persoonlijk|

Elke eerste dag van de maand blik ik terug op de afgelopen maand en kijk ik vooruit naar wat de volgende maand voor mij in petto heeft. Vandaag is het tijd voor mijn maand november in vogelvlucht. Deze maand voerde ik sollicitatiegesprekken, werkte ik (iets te) hard, was ik even trots op mezelf en werd ik een fanatiek lipstickgebruiker. Ook stel ik voor mezelf een aantal doelen voor de maand december. Kijk je mee naar mijn maandoverzicht?

Outfit | Blauwe bloementop & pantalon op een warme dag

3 augustus 2019|Outfits|

Tijdens de hittegolf afgelopen week was een outfit samenstellen soms een ware uitdaging. Want wat trek je aan als ieder laagje stof eigenlijk al te veel is, terwijl de gelegenheid er ook niet echt naar is om in je bikini rond te lopen? Gelukkig had ik nog genoeg hangen om kledingstress te voorkomen. Mijn bloementop bleek een uitkomst. En ook mijn tweedehands pantalon mocht met 40 graden wel uit de kast komen. Tijd om je mijn hittebestendige outfit te laten zien (ook al heeft de hitte, nu ik dit schrijf, plaatsgemaakt voor een flinke plensbui).

Een stukje echtheid uit mijn leven (in een 13-dingen-lijstje)

20 mei 2022|Persoonlijk|

Meer echtheid graag. Daarover schreef Teske laatst een mooie post op Instagram. Ze deed zelf een paar pure onthullingen over onzekerheid, babyharen en uitpuilende wasmanden. Dat zette mij aan het denken: wat zijn stukjes echtheid uit mijn leven die misschien niet zo glamoureus en fantastisch zijn, maar vast wel deels herkenbaar voor anderen? Ik merk dat ik zelf ook regelmatig bij dingen denk “Er is zeker echt niemand anders die dat heeft!”, terwijl dan later blijkt dat ik totaal niet de enige ben. Zo werd die ene vraag deze lijstjesblog met 13 stukjes echtheid uit mijn leven.