Fotografiecursus: mijn ervaringen en eerste vorderingen

 • 6 oktober 2016
 • 28 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Al jarenlang zijn mijn Canon EOS 1100D en ik onafscheidelijk. Ik neem mijn camera overal mee naartoe en maak foto’s van alles wat los en vast zit. Maar in al die jaren deed ik eigenlijk maar wat. De gebruiksaanwijzing wilde ik niet lezen, een cursus had ik nooit gevolgd en in mijn omgeving waren geen bekenden die me de camera konden uitleggen. Stapje voor stapje leerde ik de camera beter kennen. Ik leerde wat ISO btetekent, hoe je kunt focussen en hoe je met de witbalans kunt spelen. Maar wat een diafragma inhield? Ik had geen idee. Of hoe je beweging vastlegt? Schiet mij maar lek. Daarom vond ik het tijd om eens op fotografiecursus te gaan. Vandaag laat ik je meekijken naar mijn eerste vorderingen.

vaker_vrolijk_foto's

De cursus

Ik moet eerlijk zeggen dat ik de eerste keer bij de cursus een beetje schrok. Niet omdat de docent angstaanjagend groot en fors was (integendeel!) of omdat het niveau veel te hoog lag, maar omdat ik de gemiddelde leeftijd in mijn eentje flink omlaag haalde. Maar ik besloot te blijven en me vooral te richten op wat we gemeen hebben: onze passie voor of nieuwsgierigheid naar fotografie. Ook viel me op dat er nogal grote niveauverschillen tussen de cursisten zijn. Nu wil ik absoluut niet beweren dat ik een gevorderde ben (ik volg niet voor niets een beginnerscursus), maar ik heb in de loop der jaren mijn camera wel een beetje leren kennen. Er waren daarentegen ook cursisten die hun camera voor het eerst uit de doos haalden of alleen de automatische stand kenden. Soms is dat best lastig, maar aan de andere kant is het ook leuk om anderen nieuwe dingen te kunnen leren.

Mijn eerste fotografieblooper

Een grappige anekdote (of gewoon een domme blooper) is dat ik in de tweede les wat moeite had met het meebewegen met het object om een wazige achtergrond te krijgen. Ik vatte dit namelijk letterlijk op als meerennen met het object in plaats van alleen de camera van links naar rechts te bewegen. Al meerennend met mijn fietsende moeder vroeg ik me al af hoe mensen ooit een normale foto op deze manier konden maken. Eenmaal terug bij de fotografiecursus keek iedereen me met een grijns aan toen ik over mijn struggles vertelde. Ik had het niet helemaal goed opgevat. Ach ja, ik meen me iets te herinneren van ‘met vallen en opstaan’; fouten zijn er om gemaakt te worden en om van te leren.

Mijn eerste vorderingen in foto’s

Maar genoeg over de cursus en mijn eerste struggles. Het leek me leuk om een paar foto’s te laten zien die ik voor het thema van volgende week heb gemaakt. We zijn bezig met scherpte-diepte en dat vind ik zo leuk dat ik de hele dag van alles en nog wat op de foto zet. Ik was er zelf al wel eerder achtergekomen hoe ik op een object kan scherpstellen en dat inzoomen werkt om een beetje scherpte-diepte te creëren. Maar helaas ging dit lang niet altijd goed. Dankzij de cursus weet ik nu eindelijk wat het diafragma inhoudt en er gaat echt een wereld voor me open. Geen mens, dier of ding is dan ook nog veilig voor mijn camera.

Foto #1

vaker_vrolijk_kattencafé

Deze foto maakte ik afgelopen vrijdag in kattencafé Kopjes. De compositie en achtergrond zijn misschien niet zo interessant, maar ik ben zelf wel erg tevreden over het effect van een scherpe kat tegen een wazige achtergrond. Volgens mij heb ik bij deze foto overigens vooral mijn zoomlens het werk laten doen en stond mijn diafragma op de standaardinstelling. Ligt het trouwens aan mij of kijkt deze kat me wel heel venijnig aan?

Foto #2

vaker_vrolijk_cavia's

Ook de cavia’s moesten eraan geloven en gingen op de foto. Ik wilde graag Pien scherp in beeld en Puck wazig op de achtergrond (niks persoonlijks hoor). Op zich vind ik dat effect wel goed geslaagd, maar de kleuren van de foto zijn niet helemaal mooi. Wat ik ook probeerde, de gouden plukjes in Piens vacht bleven wit lijken op de foto. Een lesje over witbalans en ISO-waarden zou waarschijnlijk niet verkeerd zijn.

Foto #3

vaker_vrolijk_bloem_met_bij

Ik moet zeggen dat ik bij deze foto een beetje mazzel had. Net toen ik de bloemen in de tuin aan het fotograferen was, kwam er een bij aanvliegen die precies op de juiste bloem ging zitten. Ik wist dan ook niet hoe snel ik moest klikken in de hoop dat er een mooi plaatje tussen zou zitten. Stiekem ben ik best wel blij met het resultaat. Ik kan in ieder geval goed de scherpte-diepte zien in deze foto.

Foto #4

vaker_vrolijk_bloem

Ik ben dol op roze, dus ook deze bloem kon niet aan mijn camera ontsnappen. Ik wilde de blaadjes op de voorgrond een beetje onscherp hebben en de meeldraadjes scherp. Hoewel de blaadjes vooraan nog wat onscherper hadden gekund, vind ik het op zich wel een aardige foto.

Foto #5

vaker_vrolijk_herfstblaadjes

Vervolgens vertrok ik met mijn camera naar het bos. Hoewel het er hier in het bos nog niet echt herfstachtig uitziet, vond ik wel een paar herfstblaadjes die me geschikt fotomateriaal leken. Ik hield ze heel dicht voor de camera en zoomde nog verder in om een wazige achtergrond te krijgen. Een echt bijzondere foto is dit misschien niet, maar met het effect ben ik wel tevreden.

Foto #6

vaker_vrolijk_eikeltjes

Ongeveer hetzelfde effect bereikte ik met een hand vol eikeltjes, die ik vlak voor de camera hield. Ook voor deze foto geldt dat hij qua compositie misschien interessanter kan, maar er zit in ieder geval scherpte-diepte in.

Conclusie

Heb jij net als ik al jaren het gevoel wat aan te modderen met fotograferen? Dan zou ik je zeker aanraden om eens een cursus te volgen. Je leert er zo veel van en ik merk dat ik door de cursus ook echt meer plezier krijg in het fotograferen. Waar ik eerst straal voorbij dingen als blaadjes en eikeltjes liep, zie ik nu overal een mooie foto in. Ik merk dat mijn foto’s er soms al iets mooier uitzien dan eerst, maar ik heb vooral nog wat moeite om de kleuren goed te krijgen. Gelukkig heb ik nog zes lessen te gaan, dus die dingen komen vast nog wel aan bod. Ik zal jullie op de hoogte houden van mijn vorderingen.

Heb jij weleens een fotografiecursus gevolgd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Els 6 oktober 2016 op 6:30 am - Beantwoord

  Leuk leuk leuk! Vooral de foto’s van de bloemen hebben een mooie onscherpte :-). Ik hou ook zo van fotografie!

 2. Iris 6 oktober 2016 op 9:14 am - Beantwoord

  Wat een mooie foto’s! Waar volg je de cursus? En welke camera/lens heb je hiervoor gebruikt?

  • Romy 6 oktober 2016 op 12:59 pm - Beantwoord

   Dankje! Ik volg de cursus bij een cultuurcentrum in Uithoorn (Stichting Crea). Mijn body is een Canon EOS 1100D en ik gebruik standaard een 18-55 mm lens. Voor de bloemenfoto’s heb ik een zoomlens gebruikt van 55-250 mm.

 3. Cindy 6 oktober 2016 op 9:18 am - Beantwoord

  Heel erg leuk Romy! Het lijkt mij ook erg leuk om zo’n cursus te volgen! Maarja dan moet ik eerst zo’n goeie camera hebben… 😉 Ik ben nu al benieuwd hoe de kerst foto’s gaan worden! Hahaha xx

  • Romy 6 oktober 2016 op 1:00 pm - Beantwoord

   Dankje 🙂 Zo’n camera is trouwens even een investering, maar uiteindelijk is hij het geld echt meer dan waard. Ik heb na 6 jaar nog elke dag plezier van mijn camera.

 4. Monique | WritingMonique 6 oktober 2016 op 9:39 am - Beantwoord

  Wat ontzettend leuk dat je deze cursus volgt! 🙂

 5. Iris 6 oktober 2016 op 10:03 am - Beantwoord

  Oooh, dit klinkt als iets dat ik zou moeten doen. Gaat op mijn lijstje voor als ik volgend jaar hopelijk weer wat meer vrije tijd heb. Ik moet zeggen dat ik vooral de foto van de bloem met bij en de foto van de eikels erg mooi vind.

  • Romy 6 oktober 2016 op 1:00 pm - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 En zo’n cursus is de tijdsinvestering meer dan waard!

 6. Saskia 6 oktober 2016 op 11:31 am - Beantwoord

  Super leuk om te zien. Het zijn er mooie, lichte, sfeervolle foto’s geworden!

 7. wellnewss 6 oktober 2016 op 2:11 pm - Beantwoord

  Ik vind het mooie foto’s! Zo’n cursus zou voor mij ook niet verkeerd zijn, eerst maar eens een goede camera aanschaffen en dan kijken naar een cursus. Xx Laura

  • Romy 6 oktober 2016 op 5:15 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Een goede camera is inderdaad wel handig 😉 Maar voor daarna is zo’n cursus zeker een leuk idee!

 8. Kim 6 oktober 2016 op 3:53 pm - Beantwoord

  Wat leuk zeg! Een vriendin wilde ook een fotografiecursus doen. Wellicht dat het ook wat voor mij is na mijn studie 🙂

  • Romy 6 oktober 2016 op 5:15 pm - Beantwoord

   Ja, is zeker leuk om te doen! Echt een aanrader!

 9. Kirsten 6 oktober 2016 op 5:16 pm - Beantwoord

  Ik zou ook graag wat meer willen leren over fotografie, maar zie het niet direct zitten om avondschool te volgen nu.. Ik blijf maar wat aanmodderen dus 😉 Het spelen met scherpte en diepte is goed gelukt, mooie foto’s!

 10. Nina Simplynspecial 6 oktober 2016 op 5:52 pm - Beantwoord

  Heb nog nooit zo’n cursus gehad maar stiekem lijkt het me wel leuk om eens te doen! Fotografie is gewoon heel erg leuk en ik kan nog zoveel leren 🙂

  • Romy 6 oktober 2016 op 9:15 pm - Beantwoord

   Precies! Het is alleen al zo leuk om er lekker mee bezig te zijn, wat het resultaat dan ook is 🙂

 11. Miss 6 oktober 2016 op 7:11 pm - Beantwoord

  Zo’n cursus is inderdaad zeer interessant en je kan er zeer veel over bijleren! En die foto’s met scherpte en diepte zijn mooi gelukt!

 12. Nicole 6 oktober 2016 op 7:15 pm - Beantwoord

  Je bent al heel goed bezig met de scherptediepte 🙂 Ik moest wel lachen om je blooper bij het pannen 😉

 13. Lieke 6 oktober 2016 op 9:59 pm - Beantwoord

  Leuk artikel! Wat een mooie foto’s! Ik wil ook ooit een goede camera aanschaffen en zo’n fotografiecursus lijkt me dan wel handig!

  • Romy 6 oktober 2016 op 9:16 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂

  • Romy 6 oktober 2016 op 9:16 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Haha, ja die blooper was een beetje gênant 😉

  • Romy 7 oktober 2016 op 12:51 am - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 En een goede camera is het geld uiteindelijk echt dubbel en dwars waard!

 14. Evelyne 18 november 2016 op 4:57 pm - Beantwoord

  Ik volgde zo’n 8 cursussen en kon nog een hele tijd doorgaan als ’t aan mij lag. Helaas heb ik 6 maand geleden de keuze moeten maken om te stoppen met die cursussen omdat ik een fulltime-job kreeg en het dus niet meer te combineren viel. Ik mis het enorm om in de klas te zitten en het alleen over fotografie-termen te praten. Ik hoop stiekem dat ‘k mssn ooit de draad terug kan opnemen en kan verderdoen om uiteindelijk een diploma in handen te krijgen. Dat was mijn oorspronkelijk doel, maar helaas verliep het niet zoals ik het wou..

  • Romy 18 november 2016 op 5:22 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend jammer dat je moest stoppen met de cursus! Ik hoop voor je dat het lukt om snel weer een cursus op te pakken, zodat je weer lekker met het fotograferen aan de slag kunt gaan.

Recente blogs

Favorieten | Boterhamgrappen & gouden vondsten

7 juni 2020|Lifestyle|

Mijn laatste artikel met favorieten kan ik me haast niet meer herinneren. Daar moest maar eens verandering in komen! Ik heb er namelijk ook in coronatijd heel wat nieuwe favorieten bij gekregen. Met onder andere een Instagram-account waar ik dagelijks om moet lachen, een onweerstaanbare vleesvervanger en een douchegel die ik niet had willen missen. Ik zet ze hieronder allemaal in de welverdiende spotlights.

Lidl Groente- en Fruitbox van Too Good To Go | Mijn ervaring met 5 boxen

7 mei 2021|Lifestyle|

Een hele box vol groenten voor maar € 2,99? Het klinkt als een instinker uit de reclamefolder, maar het is écht mogelijk. Via Too Good To Go kun je voor die paar euro een hele doos vol nog-net-goed-groenten en fruit bemachtigen van Lidl. Ik scoorde de afgelopen weken meerdere keren een Lidl Groente- en Fruitbox en fiets inmiddels wekelijks met een box in mijn fietsmand naar huis. Uiteraard kon ik het niet laten al mijn groenten en fruit trots uit te stallen. Kijk je mee naar mijn unboxing? Weer eens wat anders dan een unboxing van een grote Zara-bestelling, toch? Zo'n doos vol gezond eten.

Tweedehands vondsten | De allermooiste jas, gekleurde jurk & meer

21 februari 2022|Lifestyle|

In tweedehands winkels voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Bart ziet het al aan mijn ogen: die worden direct groter en mijn mondhoeken gaan (vanachter mijn mondkapje) omhoog zodra ik een stap in een tweedehands winkel zet. Die glimlach neemt alleen maar toe als ik ook nog de winkel uitloop met mooie vondsten. En laat ik daar de afgelopen tijd nu net mazzel mee hebben gehad! Zowel van mijn bezoekje aan de kringloopwinkel als van Appel & Ei kwam ik thuis met een tas vol mooie dingen. Het meest gelukkig ben ik met mijn nieuwe jas, maar ook mijn andere koopjes zijn een schot in de roos. Ik laat ze je zien!