freelance schrijver worden 2

Freelance schrijver worden | Mijn 7 tips voor beginnende tekstschrijvers

  • 15 april 2021
  • 16 Reacties

Heb je al jarenlang die ene grote droom: freelance schrijver worden? Voor mij was het een langgekoesterde wens die in vervulling ging toen ik drie jaar geleden bij de KvK naar binnen stapte. Maar goed, met dat ene KvK-document in je hand stromen de klanten nog niet binnen en moet het hele ondernemersavontuur nog maar beginnen. Laatst kreeg ik een vraag in mijn mailbox die ik zo leuk vond dat ik er een artikel van wilde maken: “Freelance schrijver worden, hoe doe je dat?” Dit zijn 7 tips die ik, terugkijkend op mijn eerste drie jaar, zou willen geven.

1. Zoek een coach/maatje/collega/sparringpartner

Als zzp’er heb je geen fijne collega achter het bureau naast je zitten aan wie je al je prangende ondernemersvragen kunt stellen. Best lastig soms, want ondernemen is een vak apart. Als ik terugkijk op mijn eerste jaren als ondernemer, is mijn beste tip absoluut: schakel een coach in. Of ga anders op zoek naar een sparringpartner of een mede-ondernemer die je inspireert en met wie je goed kunt sparren.

Ik heb zelf de mazzel gehad dat ik voor een ondernemerstraject van mijn gemeente in aanmerking kwam en daar geen cent voor hoefde te betalen. Een luxepositie! Daarna heb ik zelf ook flink in coaching geïnvesteerd. In mijn eentje zit ik al snel in vaste patronen en dan is het soms fijn om met iemand te sparren die er niet middenin zit. Zonder coaching had ik waarschijnlijk nog steeds geen ‘nee’ durven zeggen, lage prijzen gehanteerd en het over “mijn bedrijfje” gehad in plaats van te staan voor wat ik waard ben.

Over waarde gesproken, zo’n coach kost wel wat. Helaas. Maar van alle investeringen die je kunt doen, is coaching in mijn ogen een van de meest waardevolle. Het is namelijk ook meteen een investering in jezelf – cheesy als dat klinkt.

Verder ben ik zelf dol op online ondernemersinspiratie opdoen via blogs, Instagram en podcasts. Een paar mensen die ik inspirerend vind:

  • Freelennse. Lenneke is niet alleen megagoed met woordspelingen, maar ik vind haar ook heel inspirerend als ondernemer. Ze doet lekker haar eigen ding, met een portie lef.
  • Celine Charlotte. Charlotte deelt op Instagram Stories bijna dagelijks fijne ondernemerstips. Maar vooral haar podcasts over ondernemen vind ik een aanrader.
  • Growth by Benthe. Als je meer wilt weten over zichtbaarheid als ondernemer, dan is Benthe dé persoon. Ze deelt zeker dagelijks tips om beter zichtbaar te zijn op Instagram. Daarnaast vind ik haar gewoon een leuk mens.
  • Rachel Felix. Op dit moment volg ik (ongesponsord) een online traject voor tekstschrijvers bij Rachel. Ook op Instagram deelt ze waardevolle gratis tips voor tekstschrijvers. Bijvoorbeeld over valkuilen waar je als freelance schrijver vooral niet in wil trappen.
  • Frankwatching. Op hun site plaatsen ze elke dag artikelen over marketing, copywriting en allerlei andere zaken. Vaak heel inhoudelijk en praktisch ingestoken. Altijd handig om je vakinhoudelijke kennis op peil te houden.
  • Veritas Advies. Esmeralda is freelance jurist en deelt heel veel juridische tips waar je als ondernemer niet zomaar aan denkt en die je misschien altijd al verkeerd aanpakte. Heeft bij mij al voor veel eye-openers gezorgd.

Verder vind ik deze podcast van Enno Hannink en Kim Nelissen een aanrader. Kim is freelance tekstschrijver en vertelt hoe ze haar bedrijf heeft aangepast om met minder uren meer te verdienen.

2. Begin gewoon met schrijven

Het handige van beginnen als tekstschrijver is dat je er niet veel meer voor nodig hebt dan een goed werkende internetverbinding, een fijne laptop en je schrijfbrein. Je hoeft niet te investeren in een enorme voorraad producten die je mogelijk aan de straatstenen niet kwijtraakt. Je kunt gewoon van de ene op de andere dag besluiten dat je jouw schrijftalent voortaan professioneel wilt inzetten en freelance schrijver wilt worden.

Dat idee van “gewoon ergens beginnen” is wat mij betreft ook meteen een belangrijke tip om in je achterhoofd te houden voor wie denkt “Ik wil freelance schrijver worden”. Dat hoeft geen langgekoesterde wens te blijven. Je kunt het ook NU doen.

Denk niet dat je jouw niche meteen al moet hebben gevonden, dat je een volledig ingevuld bedrijfsplan moet hebben liggen en dat je helemaal helder moet hebben wat jou anders maakt dan andere tekstschrijvers. Ik ben ook nu pas na drie jaar een beetje aan het ontdekken wat mijn specialisaties zijn. Door gewoon te starten, vind je gaandeweg vanzelf jouw pad.

Bovendien: freelance schrijver worden is té leuk om te blijven uitstellen.

3. Verstop jezelf niet onder een steen

Ik heb ongeveer één jaar als tekstschrijver gewerkt terwijl bijna niemand dat door had. Ik had daarnaast een baan in loondienst en vond het maar eng om op LinkedIn “opeens” mijn eigen bedrijf te gaan promoten. Waarschijnlijk wist buiten mijn familie en bloglezers om bijna niemand dat ik in te schakelen was als freelance tekstschrijver. Maar ja, als je jezelf een speld in een hooiberg maakt, zullen mensen niet spontaan bij je aankloppen voor teksten.

Wat voor bedrijf je ook hebt, in het begin draait het echt om naar buiten treden. Op LinkedIn, in het echt en misschien ook op andere social media. En ja, dat kan ook als je nog geen enorm klantenbestand en groots portfolio hebt. Je hebt ongetwijfeld genoeg kennis in huis om jouw tips en werk met de wereld te delen. Wees daarvan overtuigd en plaats gewoon dingen.

Voor mij werkt LinkedIn trouwens nog steeds het best. Alleen al daar laten weten wat ik doe, leverde me een paar klanten op. Het kan zomaar zijn dat je voor die ene oud-collega een keer de eerste bent aan wie hij denkt. Of dat hij weer iemand kent die nét een tekstschrijver nodig heeft.

freelance schrijver worden tips

4. Wees proactief (en niet zo’n beetje ook)

Als je freelance tekstschrijver wilt worden, is er natuurlijk één ding best handig (naast een creatieve pen): opdrachten. Het liefst leuke opdrachten waarvoor mensen nog betalen ook. In het ideale geval levert onder de steen uit kruipen je al wat eerste opdrachten op. Maar bij de meeste mensen stroomt er niet na één LinkedIn-post meteen een stortvloed aan verzoekjes binnen. Daarvoor moet je zelf op jacht gaan.

In mijn eerste jaar als ondernemer ging ik – bloednerveus, elke keer – als een soort pitbull op opdrachten af. Elke dag checkte ik Facebook-groepen en pitchte ik voor opdrachten. Zeker negen van de tien keer kreeg ik ‘nee’ te horen of zat een mailtje terug er zelfs niet in. Maar hoe vaker ik het deed, hoe meer ik overtuigd raakte dat ik écht iets te bieden had en niet de irritante verkoper was waar ik mezelf eerst voor aanzag als ik ook maar iets met zelfs deed.

Dus ik zou zeggen: ga af op opdrachten. Misschien helpen deze tips je om aan klanten te komen. Een paar manieren om aan dat pitbullen vorm te geven:

  • Meld je aan voor freelance-websites als Jellow, waar soms leuke opdrachten voorbijkomen. (Ik heb zelf goede ervaringen met die site!)
  • Mail naar mensen die net iets anders doen dan jij (marketing, social media, websitebouwers), maar die wel regelmatig met teksten te maken hebben. Misschien zien zij een samenwerking zitten.
  • Houd LinkedIn in de gaten. Daar komen ook regelmatig oproepjes voorbij.
  • Pitch eventueel in Facebook-groepen als Ambitieuze Meisjes. Let wel op: er zitten ook veel opdrachten tussen die slecht betalen of waarbij al binnen een half uur dertig anderen in jouw plaats een berichtje hebben gestuurd.
  • Mail bedrijven waar jij een zinvolle bijdrage denkt te kunnen leveren met je teksten. Met een heel concreet voorstel en een steengoede motivatie (eventueel inclusief een proeftekst die je spontaan hebt geschreven), heb je echt een goed aanbod om op z’n minst te proberen.

En onthoud: na negen afwijzingen kan de tiende zomaar een ‘ja’ zijn.

5. Freelance schrijver worden? Maak een portfolio!

Je hoeft als beginnend tekstschrijver niet meteen een flitsende website te hebben met alles erop en eraan. Maar ergens een online portfolio hebben staan, is wel handig. Jij weet dat je kunt schrijven, maar je opdrachtgevers weten dat nog niet. In plaats van te vertellen hoe goed je schrijft, kun je veel beter een linkje naar je portfolio opnemen dat je schrijfkunsten in actie laat zien. Daarom is wat mij betreft een portfolio hebben een mooie eerste stap.

Tip: als je nog niet veel teksten op je naam hebt staan, kun je misschien ook (met toestemming) artikelen in je portfolio zetten die je eerder in loondienst hebt geschreven. Of een artikel dat je op je blog hebt geplaatst.

Verder is een eigen site hebben op zich wel handig, heb ik zelf gemerkt. Ook omdat je site eigenlijk je online visitekaartje is voor jouw schrijfstijl en werkwijze. Het hoeft echt niet meteen een super-de-luxe site met tien pagina’s en voorstelfilmpjes te zijn. In principe kiezen mensen voor je om je schrijfstijl – ook die op je site. Dus al is je site technisch gezien geen hoogstandje, het belangrijkste is – denk ik – dat je webteksten je lezer ervan overtuigen dat jij dé tekstschrijver bent die hij moet hebben.

6. Check elke opdracht met de drie P’s

Gratis werk is volgens mij een gevreesd ding bij veel ondernemers. Verzoekjes als “Ik heb geen budget, maar kan je wel een leuk abonnement op mijn site aanbieden” kreeg ik tot een jaar geleden ook regelmatig. Ik voelde me dan nogal bezwaard om aan te geven dat ik dat niet deed. “Ja maar, daarmee doe je echt iets moois”. Maar ja, met alleen maar mooie dingen doen, kan ik geen droge boterham betalen helaas. En ik moet zeggen: eigenlijk mag ik ook voor betalende klanten mooie dingen doen. Gelukkig.

Nu is gratis werk niet per se slecht en kan het ook superwaardevol zijn. Stel: Psychologie Magazine zou mij vragen om gratis een artikel te schrijven, dan zou ik heel hoog in de lucht springen en hard “Hell yeah” roepen. Maar als de bakker op de hoek met nul budget dat vraagt, dan schud ik eerder nee. Het verschil is dat het eerste mij misschien geen geld, maar wel een mooie aanvulling op mijn portfolio en een mogelijke ingang voor een toffe opdracht oplevert die op mijn bucketlist staat. Het tweede daarentegen zal me waarschijnlijk niet veel meer dan een zak gratis broodjes opleveren.

Ik heb zelf van een mede-ondernemer een handig trucje geleerd om te bepalen of gratis opdrachten in de bakker-categorie of in de “Hell yeah”-categorie vallen: de drie P’s. Die staan voor:

  1. Poen
  2. Prestige
  3. Plezier

Een ideale opdracht zou je minimaal twee P’s moeten opleveren. Bijvoorbeeld: je vindt het leuk om te doen en krijgt ervoor betaald. Een opdracht die gratis is, levert je geen Poen op, maar zou in het ideale geval wel Prestige en/of Plezier moeten geven. Levert het je bijvoorbeeld veel bekendheid en een mooie review op? Dan kun je het besluiten alsnog te doen.

Die 3P-truc werkt trouwens ook bij betaalde opdrachten die je niet écht leuk vindt. Hoe diegene het mij destijds leerde, is dat je bij een stomme opdracht altijd je tarief flink omhoog kunt gooien. Als je het niet voor het Plezier doet, dan moet daar wat meer Poen tegenover staan.

7. Maak altijd (altijd!) duidelijke prijsafspraken

Over prijzen gesproken, ik heb zelf door vallen en opstaan geleerd dat het superbelangrijk is om die altijd zwart op wit ergens neer te zetten voordat je met een opdracht start. Ik weet nog dat ik in het begin weleens zonder afspraken iets voor iemand oppakte en vervolgens mezelf afvroeg “Zou diegene denken dat ik dit gratis doe? Kan ik nu wel een factuur sturen?”. Andersom heb ik twee jaar geleden weleens iemand een factuur gestuurd terwijl diegene achteraf had verwacht dat de kosten veel lager zouden uitvallen.

Om jezelf dat soort vervelende situaties te besparen, kun je maar beter altijd vóórdat je aan de slag gaat de prijs op papier zetten. Goede afspraken zijn trouwens sowieso handig. Ik zet bijvoorbeeld tegenwoordig ook vaak in mijn offertes wat ik NIET voor klanten oppak. Als een klant ook een Engelse vertaling van een tekst nodig heeft, dan schrijf ik vaak expliciet in de offerte dat een vertaalbureau dat doet. Misverstanden kun je maar beter voor zijn.

Extra tip: doe jezelf niet tekort

Deze laatste tip voor freelance schrijver worden zou ik met terugwerkende kracht ook aan mezelf willen geven. Ik heb best wel lang mezelf tekort gedaan. Dan ging ik opdrachten aan waar ik puntje bij paaltje nauwelijks iets aan overhield qua geld. Of ik wrong mezelf in allerlei bochten om er op zaterdagavond een tekst uit te persen die zondagochtend bij een klant moest liggen.

Gelukkig heb ik dat soort dingen later alsnog kunnen leren (ook door eerst tien keer onderuit te gaan). Maar je kunt jezelf dat soort dingen natuurlijk het beste meteen aanleren. Schat jezelf op waarde, strooi niet steeds rijkelijk met hoge kortingen, neem niet elke willekeurige opdracht aan waar je niet blij van wordt, laat je niet continu verleiden tot spoedopdrachten of weekendwerk en zie jezelf – ervaren of niet – als een professional. Dan nemen je klanten je meer serieus én neem je ook jezelf een stuk serieuzer.

Daar word het werk als freelance tekstschrijver (leukste baan ooit, al zeg ik het zelf!) alleen maar nóg leuker van.

Wat heb jij op je werk geleerd door vallen en opstaan?

beginnen met tekstschrijven

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Marloes 15 april 2021 op 7:31 am - Beantwoord

    Supertof dat je freelance tekstschrijver bent. Dat is ook mijn uiteindelijke doel. Voorlopig blijf ik bloggen en begin ik eind april aan een baan in loondienst als SEO Copywriter. Deze blogpost van jou ga ik wel opslaan, zodat ik in de komende weken de tips nog een paar keer kan lezen en vooral de verschillende sites en Instagrampagina’s niet vergeet te bezoeken.

    • Romy 19 april 2021 op 10:20 pm - Beantwoord

      Wat tof zeg dat je als SEO-tekstschrijver aan de slag gaat! Heel veel succes en plezier alvast bij je nieuwe baan! En wie weet is het inderdaad een mooi opstapje naar freelance tekstschrijver worden. Ik zie het je zo doen, want je schrijft superfijn 🙂

  2. Darina 15 april 2021 op 8:07 am - Beantwoord

    Hele fijne tips waar ik de eerste stapjes naar tekstschrijver kan gaan zetten. Bedankt voor het delen!

  3. Daenelia 15 april 2021 op 9:29 am - Beantwoord

    Hartstikke leuk dat je je tips deelt!

  4. Johanna 15 april 2021 op 11:25 am - Beantwoord

    Een hele goede post, waar ik uitgebreid mee aan de slag ga. Misschien kom ik dan ook verder…. En dank je, dat je zo veel info deelt. Ik ben er blij mee!

    • Romy 19 april 2021 op 10:19 pm - Beantwoord

      Mooi om te horen dat je er iets mee kunt! Enne, mocht je ooit nog concrete tips nodig hebben, laat het gerust weten 🙂

  5. Giovanna Jansen 15 april 2021 op 12:39 pm - Beantwoord

    Mooie tips, ik heb er ook nog geen moment spijt van gehad om voor mijzelf te beginnen. Goeie tips ook bij punt 6, of het in de bakker-categorie valt of in de “Hell yeah’- categorie. Gevoelsmatig kijk ik wel al waar het onder valt, maar concreet kijken naar de drie P’s is een hele goede!

  6. Lianne 15 april 2021 op 12:49 pm - Beantwoord

    Mooie tips! Ook een hele mooie van die 3 P’s, die kende ik nog niet! Ik heb inderdaad bij veel opdrachten gehad dat ze wel betaalden en het weer een mooie aanvulling was op mijn cv, maar dat ik er niet echt plezier uit haalde. Daardoor besefte ik dat ik het eigenlijk helemaal niet leuk vind om teksten voor anderen te schrijven. Ik schrijf liever zelf verhalen. Juist door veel te doen en dingen uit te proberen kom je erachter wat bij je past en waar je hart sneller van gaat kloppen!

    • Romy 19 april 2021 op 10:18 pm - Beantwoord

      Yes, helemaal waar! Zo mooi dat jij ook door gewoon te doen en te proberen hebt ontdekt waar jij het meest blij van wordt. Als ik zo je Insta-posts lees, dan doe je nu écht waar je hart heel hard van klopt. Zo gaaf om dat te zien <3

  7. Naomi 15 april 2021 op 4:49 pm - Beantwoord

    Zo leerzaam voor mij dit! Ik kan nu nog niet werken, maar als het weer kan, zou freelance ‘iets’ voor mij waarschijnlijk de beste optie zijn en wat mij betreft heeft dat ‘iets’ dan met schrijven te maken. Dankjewel voor het delen van deze tips. Ik weet zeker dat ik er tegen die tijd nog veel aan ga denken.

    • Romy 19 april 2021 op 10:15 pm - Beantwoord

      Leuk om dat te horen! Ik zie me jou ook helemaal voor me als freelancer, van hoe ik je ken via je blog en je reacties op mijn blog 🙂 Zou zo tof zijn als je die stap over een tijdje, als dat weer mogelijk is en je je er klaar voor voelt, kunt zetten.

  8. Anna 16 april 2021 op 10:56 am - Beantwoord

    Wat een super fijne en nuttige tips! Ik weet zeker dat je hier heel veel mensen mee kunt helpen <3

  9. Evelyne - Gouden Momenten 16 april 2021 op 9:16 pm - Beantwoord

    Heel fijne tips en mooi artikel! Ik volg je helemaal in het stuk waarin je schrijft over de coach-ervaringen. Ik heb dan wel een andere soort coaching gevolgd, het effect is hetzelfde. Ik heb heel veel geleerd uit de coaching die ik heb gekregen en ik werp hier nog steeds vruchten van af. Ook kan ik als blogger zeker nog heel veel tips in schrijven gebruiken en zal dit artikel zeker in de lijst van de nog herlezen artikels komen 😉

    • Romy 19 april 2021 op 10:05 pm - Beantwoord

      Leuk dat je mijn artikel opslaat! En wat mooi dat jij ook zoveel aan coaching hebt gehad. Ik ben zelf nooit zo van veel geld uitgeven aan spullen, maar coaching vind ik het geld echt dubbel en dwars waard.

  10. Corine Kuijper 2 november 2021 op 5:52 pm - Beantwoord

    Mooi artikel, heerlijk leesbaar:-)
    Ik schrijf romans en schrijf op mijn website ook een blog. Op dit moment werk ik niet en overweeg ik om als freelance tekstschrijver aan de slag te gaan. Ik ben best onzeker…jouw tips en enthousiasme zouden me weleens over de streep kunnen trekken! Dank je wel!

    • Romy 3 november 2021 op 10:39 pm - Beantwoord

      Wat mooi om dat te horen, Corine! Ik kan je uit ervaring absoluut aanraden om dé stap naar tekstschrijver worden te zetten 🙂

Recente blogs

6 levenslessen die ik tot nu toe leerde van onze klusavonturen

18 september 2023|Persoonlijke groei, Persoonlijk|

De laatste weekenden kun je mij uittekenen in een klusoutfit, met een plamuurmesje of verfkwast in mijn hand, en met op z'n minst één stukje gips in mijn haar. Niet heel modeblogwaardig, maar wel met een goed doel voor ogen: een mooi nieuw thuis creëren. Tussen het behang schrapen, verfkleuren testen en laminaat sjouwen door, leerde ik ook het nodige over mezelf. Of over het leven in het algemeen eigenlijk. Dit zijn 6 mooie levenslessen die de afgelopen klusweken mij nog eens extra lieten inzien.

Note to self | Jij hebt zelf de sleutel in handen!

7 juli 2017|Persoonlijke groei|

In het rijtje met irritante uitspraken stond bij mij jarenlang één uitspraak bovenaan: "Je hebt de sleutel zelf in handen!". Bloedirritant vond ik het als mensen dat tegen me zeiden wanneer ik ergens mee zat. Maar toch zie ik die zin inmiddels niet meer als een vervelende dooddoener. Sterker nog, ik heb het idee dat er zeker een kern van waarheid in zit. Ik denk absoluut niet dat je zelf al je problemen kunt oplossen zonder hulp. Wel kun je soms (met of zonder hulp) een grotere rol spelen in jouw leven dan je denkt. Soms vergeet ik dat zelf nog een beetje. Daarom vandaag een note to self (en misschien ook voor jou!): ik heb de sleutel zelf in handen en ben mijn éigen superheld.

Over de moeilijkste weg kiezen – en wat dat je kan brengen

17 maart 2019|Persoonlijke groei|

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het is een veelgehoorde uitspraak, waar ik me in sommige situaties zeker in kan vinden. Toch ben ik het niet helemaal met die uitspraak eens. Ik heb ervaren dat het je soms juist heel veel kan opleveren om voor de moeilijkste weg te kiezen. Om te doen wat andere mensen niet verwachten, om een grote uitdaging aan te gaan of om een keuze te maken waarvan de uitkomst nog allesbehalve zeker is. Wat kan de moeilijkste weg je dan brengen? Daar wil ik het eens over hebben.