IMG 1850 2

Fuck the quarterlife crisis | Wat ik leerde van dit boek?

 • 14 augustus 2018
 • 28 Reacties

Een quarterlife crisis? Nee hoor, gelukkig is het niet zo dat ik als 25-jarige in een totale crisis zit. Wel herken ik de druk van volwassen worden en de keuzestress en bewijsdrang die twintiger (of dertiger) zijn soms met zich meebrengt. Hoe houd je je als starter staande in het werkzame leven zonder regelrecht op een burn-out af te stevenen? Hoe vind je tijd voor jezelf? En hoe ga je om met de perfecte plaatjes die je dagelijks via social media krijgt voorgeschoteld? Stuk voor stuk vragen die aan bod komen in het boek Fuck the quarterlife crisis van Femke Kamps. Wat vond ik van het boek? En welke lessen neem ik uit het boek mee?

review fuck the quarterlife crisis boek

review fuck the quarterlife crisis boek

Mijn mening over Fuck the quarterlife crisis

Fuck the quarterlife crisis (mijn exemplaar kreeg ik cadeau van de lieve Lianne!) is in mijn ogen precies het boek waar je als twintiger op zit te wachten als je het soms even niet meer weet. Femke beweert niet dé sleutel te hebben om jouw leven op orde te krijgen, maar laat die ruimte aan jou. Wel zo fijn, want op een handboek voor het leven zit niemand te wachten! In plaats daarvan staat het boek vol met inzichten, onderbouwd met advies van deskundigen en aangevuld met Femkes eigen ervaringen. Daarbij schroomt Femke gelukkig ook niet voor het nodige sarcasme. Haar geweldige vergelijkingen (“Waarom lijkt het alsof anderen hun shit op orde hebben terwijl jij het niet eens voor elkaar krijgt om je bh bij je onderbroek te matchen?”) maken haar boek niet alleen een feest der herkenning, maar ook een feestje om te lezen.

Een verademing tussen de zelfhulpboeken

Het lezen van Fuck the quarterlife crisis voelde voor mij soms alsof ik werd toegesproken door een lieve vriendin. “Je doet het zo slecht nog niet, hoor!”, fluisterde dat stemmetje me in. Het is een boek dat indruist tegen de perfectie die je op social media ziet en dat je vooral laat zien dat je niet alleen bent en dat het heus wel goed komt. Het boek is een mooi pleidooi voor soms maar wat aanrommelen, maar biedt ook een schop onder je kont of een praktische tip waar dat nodig is. Dit boek was voor mij mede door Femkes nuchterheid een verademing tussen de vele zelfhulpboeken waarin auteurs claimen dé methode te hebben voor een gelukkig leven. Want relativering en herkenning, dat zijn de ingrediënten die ik misschien nog wel het fijnst vind aan een zelfhulpboek.

review fuck the quarterlife crisis boek

review fuck the quarterlife crisis boek

Wat leerde ik uit Fuck the quarterlife crisis?

Fuck the quarterlife crisis staat bomvol met lessen, zowel wetenschappelijke inzichten als persoonlijke levenslessen van Femke. Ik had dan ook een notitieboekje paraat tijdens het lezen van het boek. De volgende 6 lessen uit het boek zijn me in het bijzonder bijgebleven:

 1. Er zijn twee mensen op wie je indruk moet maken: je vijfjarige en 85-jarige zelf. Het leven draait niet om voortdurend bewijzen wat je allemaal wel niet kunt. Zo stelt Femke: je moet je vooral bewijzen voor je vijfjarige en 85-jarige zelf. Als je iets hebt kunnen realiseren van waar je als vijfjarige over fantaseerde, dan ben je al een heel eind. En andersom: zorg ervoor dat je aan het eind van je leven onder de indruk bent van hoe je eigen leven is verlopen. En nee, dan gaat het niet om die promotie van tientallen jaren geleden, maar wel om hoe jij jouw leven of dat van een ander mooier wist te maken.
 2. Maak bewust de keuze: een situatie loslaten of uitspreken waar je mee zit en het daarna loslaten. In plaats van dagen, weken of zelfs maanden in je boosheid of teleurstelling te blijven hangen, kun je er in zo’n geval volgens Femke twee dingen doen. Je kunt er bewust voor kiezen om je er niet langer druk over te maken. Of, als je het gevoel hebt er wel iets mee te moeten, spreek het uit! Dat is iets waar ik de laatste tijd ook meer achter ben gekomen. Het luchten van je hart bij de persoon waar je boos op of teleurgesteld door bent, is véél effectiever dan boos of teleurgesteld blijven.
 3. Je hebt anderen nodig om jezelf te vinden. Hoe vaak ik wel niet heb gedacht dat alleen reizen bijna een must is om jezelf écht te leren kennen. Ik zag mezelf al met mijn hele hebben en houwen meezeulen naar Australië om daar te backpacken en uiteindelijk als herboren terug te komen. Dán heb ik vast alles op een rij. Femke wist me in haar boek van die roze wolk af te krijgen. Alleen reizen verandert niet in één klap je hele leven. Femke stipt daarbij een goed punt aan: je komt vooral vooruit door anderen om je heen te hebben. Andere mensen kunnen een arm om je heen slaan, je een spiegel voorhouden of je tips geven. Daarom zijn je dierbaren misschien wel waardevoller dan welk retourticket dan ook.
 4. Als X je grootste probleem is, dan heb je het behoorlijk goed getroffen. Femke leerde zichzelf deze zin aan en past hem nu regelmatig toe op kleine problemen die niet het einde van de wereld betekenen. Soms baal ook ik bijvoorbeeld als de bus te laat komt, als apparatuur niet doet wat ik wil dat het doet of als ik mijn tijd verdoe voor een afspraak die niet doorgaat. Maar hé, eigenlijk is het een zegen dat die kleine dingen je grootste zorgen zijn. Reden genoeg om sommige pechsituaties te relativeren en vooral snel weer te vergeten!
 5. Gelukkig zijn is niet iets waar je naartoe werkt, maar wat je alleen kunt zijn. Als twintiger lijkt het leven soms één grote zoektocht naar geluk. Femke noemt dat ook wel “uitstelgedrag”. Mensen beweren dat ze pas gelukkig zijn als ze een relatie krijgen, als ze een nieuwe baan vinden of als ze hun droomreis naar de andere kant van de wereld kunnen maken. Maar waarom zou je niet gelukkig kunnen zijn met waar je nu staat? Er zijn genoeg redenen waarom millennial zijn ook leuk is.
 6. Het komt goed! Maar bovenal leerde Fuck the quarterlife crisis mij dat het heus wel goedkomt. Femke verzekerde me er in haar boek van dat al talloze mensen hun twintigerjaren goed zijn doorgekomen. Misschien is het een onzekere periode waarin je je vergelijkt met de “norm”, niet weet wat je wilt of je druk maakt over je toekomst. Toch komt er een moment waarop alles op z’n pootjes terechtkomt. Stap voor stap en jaar voor jaar kom jij er wel. Daar heeft Femke me in dit sympathieke en fijne boek dubbel en dwars van overtuigd.

Verkrijgbaarheid Fuck the quarterlife crisis

Het boek Fuck the quarterlife crisis is te koop via Bol.com voor €14,95.

Wat is het laatste zelfhulpboek dat jij hebt gelezen?

De link naar Bol.com is een affiliate link.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 14 augustus 2018 op 6:11 am - Beantwoord

  Ik heb dit boek ook, maar heb hem (heel slecht) nog niet doorgelezen. Ik laat hem denk ik even liggen tot mijn verlof begint, dan kan ik op mijn gemakje lekker lezen :-).

  • Romy 14 augustus 2018 op 9:14 am - Beantwoord

   Een leuk vooruitzicht voor straks dat je dit boek kunt gaan lezen tijdens je verlof! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt ?

 2. Darina 14 augustus 2018 op 6:44 am - Beantwoord

  Goede tips! Ook al ga ik weer een hele andere leeftijdsfase in 🙂 die weer andere dingen met zich mee kan brengen 🙂

 3. Marije 14 augustus 2018 op 7:29 am - Beantwoord

  Goede tips die ik in die fase van mijn leven best had kunnen gebruiken.

  • Geke 14 augustus 2018 op 8:28 am - Beantwoord

   Dat gevoel heb ik ook, Marije 🙂
   Zou er ook zo’n goed boek zijn over de midlife? Zal er een keer naar op zoek moeten 🙂

 4. Geke 14 augustus 2018 op 8:33 am - Beantwoord

  Wat fijn dat je er zoveel waardevolle tips hebt kunnen uithalen. Wel moet ik bekennen dat ik op mijn 40ste nog steeds tegen veel van die dingen aanloop 🙂 Zal het maar houden dat het aan mezelf ligt 😉

  Ik ben momenteel in Flow aan het lezen. Telt dat ook als zelfhulpboek? 🙂

  • Romy 14 augustus 2018 op 9:15 am - Beantwoord

   Spannend! Het leven is eigenlijk gewoon een aaneenschakeling van overgangen tussen levensfases, of je nu twintig bent of veertig of zestig. En eigenlijk houdt dat het leven ook juist leuk en uitdagend ?

  • Romy 14 augustus 2018 op 9:19 am - Beantwoord

   Tuurlijk ligt dat niet alleen aan jou! Volgens mij hebben zelfs mensen van een jaar of zeventig nog onzekerheden en issues waar ze niet zo snel een oplossing voor hebben. Het zou wat zijn als alle struggles van mensen rond hun dertigste of veertigste verjaardag opeens als sneeuw voor de zon verdwijnen :p
   Flow is ook een leuk tijdschrift trouwens! Veel leesplezier!

 5. Irene 14 augustus 2018 op 9:24 am - Beantwoord

  Ik vond het boek niet heel fijn geschreven dus heb het niet uitgelezen maar er zitten wel mooie lessen in! Fijn dat jij ze even op een rijtje hebt gezet ^^

  • Romy 15 augustus 2018 op 7:29 am - Beantwoord

   Jammer dat je het boek niet zo fijn geschreven vond. Maar smaken verschillen natuurlijk 🙂 Ik kan me voorstellen dat het wel een schrijfstijl is waar je van moet houden, maar ik vond het zelf juist wel een prettig (en soms ook grappig) geschreven boek 🙂

 6. Daenelia 14 augustus 2018 op 9:39 am - Beantwoord

  … Ergens snap ik dat je een handboek wilt voor het leven. Toen ik in de 20 was dacht ik ok vaak ‘huh? wut?’ over bepaalde zaken. Maar echt. Echt. Iedereen – IEDEREEN! – doet maar wat. Als je al een handboek nodig hebt, dan zijn dat je ouders en familie, en later je vrienden, en mogelijk sommige collega’s. Dan pik je op wat bij jou past en hoe jij wilt leven, aan de hand van live-voorbeelden.
  … niet van een boekje 🙂 Hoe lief ook bedoelt, en hoe leuk de titel ook is. Want wat dat boek zegt, is wat ik in dat ene zinnetje altijd zeg: iedereen doet maar wat.
  Er is geen stramien, geen leiddraad, geen zo-moet-het-en-anders-ben-je-raar-of-een-mislukkeling. Nope. Leef je leven zoals het bij JOU past, niet zoals een ander zegt dat het moet. En daarvoor moet je gewoon dingen proberen, en niet bang zijn om te veranderen.
  Kanttekening op het punt dat als ‘x je grootste probleem is, dan heb je het goed voor elkaar’. Dat voelt toch anders aan als je geen baan hebt, op zoek bent naar een woning die je met je eerste baantje tenminste kunt betalen of als iemand in je omgeving erg ziek is. Er zijn absoluut problemen die je voortgang en je succes in de weg kunnen staan.
  Sometimes it is good to check your privilige 😉

 7. Femke 14 augustus 2018 op 10:03 am - Beantwoord

  Ik vind het zo geinig hoeveel verschillende meningen over dit boek zijn. Ik vond ‘m zo tegenvallen, maar ach, smaken verschillen. Als er iemand maar wat kan leren, al is het maar één persoon, dan lijkt het me al geslaagd! 🙂

  • Romy 15 augustus 2018 op 7:41 am - Beantwoord

   Gelukkig ben ik niet op zoek naar een handboek voor het leven, hoor ? Daarvoor vind ik zelf maar wat aanrommelen ook veel te leuk. En gelukkig kan ik gewoon zelf keuzes maken, met of zonder welk boek dan ook ? Ik vind zo’n boek alleen alsnog interessant om te lezen, juist om te zien hoe anderen in een soortgelijke situatie handelen en wat onderzoek zegt over deze levensfase. Niet om die dingen klakkeloos op te volgen, maar puur omdat ik het interessant vind om me hierin te verdiepen. Het zijn vooral kleine inzichten (zoals de 6 hierboven) die ik uit het boek meeneem en die pas ik dan graag op mijn manier toe 🙂

   Je hebt dan ook helemaal gelijk met de zin “Iedereen doet maar wat”. Gelukkig maar ook! En inderdaad, voor echt grote problemen geldt die relativering van “Als X je grootste probleem is…” niet. Die zin was ook puur bedoeld voor kleine problemen waar je gedurende de dag tegenaan loopt. Het niet kunnen vinden/betalen van een woning als starter (ook iets waar ik tegenaan loop) valt daar niet onder. Maar als bijvoorbeeld de bus voor de zoveelste keer niet komt opdagen of je T-shirt gekrompen uit de was komt, vind ik dat wel een fijne zin om dat eerder los te laten 🙂

  • Romy 15 augustus 2018 op 7:42 am - Beantwoord

   Jammer dat je het boek wat vond tegenvallen! Maar smaken verschillen natuurlijk! 🙂 Wat vond je er niet zo goed of fijn aan? Ik ben wel benieuwd 🙂

 8. Johanne 14 augustus 2018 op 11:24 am - Beantwoord

  Mooie lessen heb je hieruit gehaald! Ik ben dan misschien geen twintig meer, maar heb ook nog heel veel te leren. Waaronder bovenstaande dingen, haha. Ik ben wel benieuwd naar Femkes boek. Heb er veel positieve dingen over gelezen (behalve nu hierboven..hmm!).

  • Romy 15 augustus 2018 op 7:43 am - Beantwoord

   Dit boek kan ook prima voor dertigers (of veertigers of vijftigers), hoor 🙂 Je mag het boek trouwens ook best van me lenen als we binnenkort afspreken om te gaan kringloopshoppen. Dan kun je altijd kijken of het wat voor je is en heb je anders in ieder geval geen geld aan het boek uitgegeven 😉

 9. Dana 14 augustus 2018 op 11:47 am - Beantwoord

  Goeie tips! Zelf wil ik hem nog lezen, maar eerst andere dingen uit lezen 🙂

 10. Zo simpel is dan geluk 14 augustus 2018 op 1:01 pm - Beantwoord

  Zelf lees ik eigenlijk nooit dit soort boeken, maar er staan zeker mooie lessen in!

 11. Marielle 14 augustus 2018 op 6:48 pm - Beantwoord

  Ik vond het een fijn boekje om weg te lezen, Femke schrijft leuk!

 12. bychristiana 14 augustus 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

  Ik ben eigenlijk helemaal niet van de zelfhulpboeken en ik moet dan ook eerlijk zeggen dat ik er niet een (gelezen) heb. Maar ik moet toegeven dat ik dit wel iets vind om over na te denken; Er zijn twee mensen op wie je indruk moet maken: je vijfjarige en 85-jarige zelf. Ik kan nu ook oprecht zeggen dat ik blij ben met de persoon die ik nu ben en blij ben met het leven dat ik nu heb. Ik had me als vijfjarige niet echt een voorstelling gemaakt van mezelf als 32jarige, maar ik denk wel dat ik met trots kan terugkijken op mijn 32 jarige ik als ik 85 ben;-) In fact, de eerste zin in mijn weddingvows die ik vorige week heb uitgesproken was; ‘Ik ben vandaag precies waar ik wil zijn. ‘. Dus dit lijkt me toch zeker een leuk boek dat helemaal in mijn straatje past.

  • Romy 15 augustus 2018 op 7:44 am - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Ik vind haar schrijfstijl zo fijn en heb genoten van de vele leuke vergelijkingen in haar boek.

  • Romy 15 augustus 2018 op 7:45 am - Beantwoord

   Wat een mooie zin om jullie huwelijksgeloften mee te beginnen! Dat sluit inderdaad precies aan op die zin uit het boek. Het is zo mooi om je te kunnen realiseren dat je staat waar je (als vijfjarige of daarna) van droomde om ooit te zullen staan 🙂

 13. Nikita 15 augustus 2018 op 5:19 pm - Beantwoord

  Ik zou hem zo te horen ook eens moeten lezen, er zou veel voor mij duidelijk worden denk ik. Als 5-jarige wilde ik iemand zijn die gewoon blij is en de mensen om haar heen gelukkig probeert te maken. En het goede probeert te doen. Dat probeer ik dagelijks, ondanks alles. Mijn vijfjarige ik huilde als de schooldag voorbij is, dus wat dat betreft zit het wel goed denk ik haha. En wat je schreef over dat je anderen nodig hebt om jezelf te vinden, kan ik helemaal beamen. Ik heb heel veel over mezelf geleerd door de gesprekken met mijn vertrouwenspersoon. De dingen die ik nodig heb of hoe ik ben. Ik moet het alleen nog aanvaarden, mezelf gunnen en mezelf leren vertellen dat ik dik oke ben zoals ik ben. Deze staat op mijn TBR Romy!

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:15 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat dit boek je wel wat lijkt en dat je een paar van de lessen uit het boek ook al zelf hebt mogen ervaren 🙂 Volgens mij ben je al hartstikke goed bezig en hopelijk kom je alleen maar nóg verder in het proces van blij zijn met jezelf en jezelf af en toe iets gunnen 🙂

 14. Jessica J. 16 augustus 2018 op 2:32 pm - Beantwoord

  Ik ben hier zó benieuwd naar! Supervet dat Femke haar eigen boek heeft. Ze heeft zo’n toffe schrijfstijl!

  • Romy 16 augustus 2018 op 7:24 pm - Beantwoord

   Zeker weten! Ik vind ook altijd dat Femke zo leuk schrijft. Ik heb haar boek met net zo veel plezier gelezen als haar blogartikelen 🙂

 15. Ivon 20 augustus 2018 op 3:55 pm - Beantwoord

  Jaaa ik wil deze ook al een hele tijd lezen! Ben inmiddels 27 dus moet ermee op gaan schieten haha 😉
  Ik herken denk ik wel weel dingen uit het boek.. maar probeer het tegenwoordig meer te zien als een “fase die ik doormaak naar volwassene”, dan een quarterlife crisis haha.

  • Romy 21 augustus 2018 op 12:07 am - Beantwoord

   Dat is wel een mooie insteek inderdaad! Ik ervaar het zelf gelukkig ook niet als een crisis, maar inderdaad meer als een fase waar je doorheen moet en die zowel mooie als minder mooie kanten heeft. Dat maakt het al iets positiever 😉
   Ik ben benieuwd wat jij van het boek zult vinden!

Recente blogs

Waarom alleen zijn soms goed is? (+ tips voor meer alleentijd)

29 december 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Al mijn hele leven lang doe ik best veel dingen alleen. "Zielig!", denk je dan misschien meteen. Of "Wat eenzaam!". Maar nee hoor, het is niets van dat alles. Ik heb juist gemerkt dat het soms heel fijn is om uitjes alleen te plannen, in je eentje thuis te zijn, in je uppie op avontuur te gaan of gewoon eens met enkel jezelf en een notitieboek op de bank te zitten. Alleen zijn kan heel waardevol zijn, ook als je met een partner of zelfs een heel gezin woont. Waarom hecht ik er zoveel waarde aan? Wat maakt alleen zijn waardevol? En hoe maak je tijd voor jou alleen, ook als je een overenthousiaste vriendenkring of een drukbezet dagelijks leven hebt?

Ik liet een kleurenanalyse doen | Mijn ervaring & de verrassende uitkomst

31 oktober 2022|Lifestyle, Outfits|

Op mijn leuke-cadeautjes-voor-mezelf-lijstje stond al een hele tijd een kleurenanalyse. Ik doe - zoals iedereen - liever geen miskopen, houd van kleuren en ben nooit uitgeleerd. Een kleurenanalyse leek me dan ook net het vrijdagmiddaguitje voor mij. Een kleurenspecialist gaat dan nauwkeurig bepalen welke kleuren kleding jou het mooist staan. Je gaat met een kleurenwaaier naar huis, zodat je voortaan niet meer met kleding thuiskomt in kleuren die "weinig voor je doen". Ik was heel benieuwd: zou ik mijn knalroze blazer nog steeds aan "mogen"? Is blauw wel of niet iets voor mij? Ik vertel je alles over mijn ervaring met een kleurenanalyse.

9 nogal onbenullige "struggles" van alleen wonen

23 oktober 2019|Persoonlijk|

Over het algemeen weet ik me prima te redden in mijn uppie in mijn huis. Natuurlijk ben ik blij als mijn vriend komt en ben ik ook heel blij dat er een vrolijke kat rondhuppelt. En natuurlijk vind ik het gezelliger wanneer iemand blijft eten dan wanneer ik mijn avondeten opeet in het gezelschap van mijn grote vrienden YouTube en Instagram, maar vind ik alleen wonen op dit moment best prima. Toch kom je als je alleen woont weleens voor mini-struggles te staan. Deze 9 struggles bijvoorbeeld. Of beter gezegd "struggles" tussen aanhalingstekens, want natuurlijk zijn het vooral first world problems van de eerste orde.