gebakken gnocchi met champignons 8

Gebakken gnocchi met champignons, romige saus & pecannoten (vegan!)

  • 5 juli 2023
  • 1 Reactie
Categorieën: Recepten

Gnocchi in tomatensaus is de grote klassieker onder de gnocchi-gerechten. Maar ik houd er wel van om te experimenteren en regelmatig iets nieuws op tafel te zetten. De combinatie van gnocchi met champignons en (vegan) roomsaus bleek een grote hit. Bij ons thuis waren de borden al snel leeg. Voor deze gnocchi met champignons bak je de gnocchi-balletjes lekker krokant in de pan. Zo heb je geen melige balletjes meer, maar krijgt de gnocchi een lekker crispy korstje. Met een heerlijke roomsaus, champignons, shiitake en spinazie erbij krijg je een flinke hoeveelheid groenten binnen én eet je iets heel lekkers. Ik vertel je graag hoe je dit gnocchi-recept in maar 20 minuten maakt!

Gnocchi met champignons en een romige saus

Bij bijna alle pastagerechten kan ik een romige saus wel waarderen. En dan het liefst iets met champignons of andere paddenstoelen! Ook de combinatie van gnocchi met champignons en shiitake bleek een schot in de roos. De gnocchi-maaltijd krijgt dan lekker veel smaak. Zeker als je ook wat zongedroogde tomaten door de saus roert (die maken elke pastasaus lekkerder!) en wat spinazie gebruikt. Roer in de laatste minuut een beetje kookroom door de gnocchi-saus. Dan krijg je een romige en smaakvolle saus die het zeker goed doet bij gnocchi. Ik gebruik zelf de vegan kookroom van BlueBand of soja-kookroom van Albert Heijn. Beide werken perfect bij dit gerecht.

De truc om smaakvolle champignons te krijgen, is dat je ze lekker lang bakt en goed laat slinken in een niet te vochtige koekenpan. Zelf gebruik ik graag kleine kastanjechampignons (die kun je apart kopen bij Albert Heijn!). Het ziet er zo feestelijk uit als je mini-champignons in de saus aantreft.

Qua smaakmaker is verse tijm mijn onmisbare ingrediënt in deze gnocchi met champignons. Ik gebruik er tamelijk wat van in deze saus, zodat de gnocchi-saus lekker veel smaak heeft. Daarnaast mogen peper, knoflook en ui niet ontbreken voor nog meer smaak.

gebakken gnocchi met champignons 4

Tip: eet gnocchi ook eens gebakken

Ben jij geen groot fan van gnocchi-balletjes? Dan helpt het als je ze eens bakt in plaats van kookt! Sinds ik heb ontdekt dat je gnocchi prima kan bakken, doe ik niet anders meer. Als je gnocchi kookt, worden de gnocchi-balletjes al snel zompig en heel machtig. Krokant gebakken in de pan krijgen de gnocchi-bolletjes een goudkleurig korstje, heb je een licht knapperige buitenkant en smaakt de binnenkant minder stevig. Een aanrader om te proberen als jij er nog niet helemaal over uit bent of je gnocchi wel of niet een succes vindt.

Gnocchi bakken doe je door simpelweg een flinke scheut olijfolie of bakboter in een pan te schenken. Bak de gnocchi daarna aan beide kanten krokant op hoog vuur. Blijf goed roeren, zodat alle kanten van de gnocchi goudbruin kunnen worden.

Let op: gnocchi bakken lukt alleen als je voorgekookte gnocchi koopt. Ik gebruik zelf altijd de verse gnocchi van Albert Heijn. Die kun je prima – zonder ze eerst nog te koken – krokant bakken in de pan. De gnocchi van AH-huismerk is ook glutenvrij.

gebakken gnocchi met champignons 2

Extra lekker met geglaceerde pecannoten

Natuurlijk kun je de gnocchi met champignons ook prima zonder noten bovenop serveren. Maar ik vind de toevoeging van pecannoten zó lekker bij het gerecht dat ik er altijd een handje over de gnocchi strooi. Zelf glaceer ik de pecannoten graag. Ik bak ze heel kort in een droge koekenpan aan in een scheutje ahornsiroop (agavesiroop of ander zoetmiddel zou ook kunnen!). Dat geeft de pecannoten een lekker zoete smaak, wat heel goed past bij de smaak van de paddenstoelen en bij het zoete van zongedroogde tomaat. Ook zijn noten natuurlijk een bron van extra eiwitten.

Extra eiwitten?

In dit gerecht gebruik ik vegan kookroom, pecannoten en paddenstoelen als eiwitbron. Wil je de maaltijd iets eiwitrijker maken? Roer er dan wat linzen (uit blik) doorheen. Of serveer de gnocchi met vegan balletjes. Ook een geslaagde combinatie!

Andere noten?

Kun je niet tegen pecannoten of ben je niet zo gecharmeerd van deze nootsoort? Gebruik gerust andere noten. De gnocchi met champignons is ook heel lekker met andere soorten noten, zoals hazelnoten, walnoten, cashewnoten of amandelen. Bak de noten even aan in ahorn- of agavesiroop om ze te glaceren. Dat maakt ze absoluut extra lekker.

gebakken gnocchi met champignons 6

Recept voor gebakken gnocchi met champignons en vegan roomsaus

Aan deze gnocchi met champignons ben je niet meer dan 20 minuten kwijt. Je hoeft er alleen de ui voor te snipperen, de paddenstoelen te snijden en dan de saus even te roerbakken. Ook heb bakken van de gnocchi zelf is in 5 minuten gepiept. Easy peasy dus! Zo maak je deze gnocchi met vegan roomsaus:

gebakken gnocchi met champignons 8

Gebakken gnocchi met champignons & vegan roomsaus

Romy
Bereid gnocchi op een heerlijke manier met champignons, shiitake, vegan roomsaus en zongedroogde tomaten. Dit smaakvolle gerecht heb je al binnen 20 minuten op tafel staan!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Ingrediënten
  

  • 400 gram gnocchi
  • 225 gram kastanjechampignons
  • 100 gram shiitake of andere paddenstoelen
  • 100 gram verse spinazie
  • 75 gram zongedroogde tomaten (uit pot)
  • 100 ml vegan kookroom (zoals soja-room van AH-huismerk of plantaardige kookroom van BlueBand)
  • ½ gele ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Paar takjes verse tijm

Voor de pecannoten bovenop het gerecht

  • 50 gram pecannoten
  • 1 el ahornsiroop

Voor de garnering:

  • (Vegan) Parmezaanse kaas

Instructies
 

  • Snijd de kastanjechampignons en shiitake in plakjes en snipper de ui. Snijd daarnaast de zongedroogde tomaten in kleine stukjes.
  • Fruit de ui en knoflook aan in een wokpan met wat olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg dan de champignons en shiitake toe aan de pan en roerbak 3 minuten mee.
  • Schenk in een koekenpan wat olijfolie om de gnocchi in te bakken. Laat het vuur middelhoog staan en bak de gnocchi lekker krokant. Schep regelmatig om.
  • Voeg ondertussen de zongedroogde tomaten en spinazie toe aan het paddenstoelenmengsel en bak even mee, zodat de spinazie kan slinken. Strooi er nu ook wat peper bij en haal de tijmblaadjes van de stokjes om die bij het groentenmengsel te doen.
  • Schenk als laatste de kookroom in de pan en roer nog 2 minuten door.
  • Schep de gnocchi op een bord met de romige saus. Rooster in de pan van de gnocchi de pecannoten met 1 eetlepel ahornsiroop in 1 minuut. Garneer daar de gnocchi mee en strooi eventueel ook nog wat (vegan) Parmezaanse kaas bij het gerecht (zeker een tip!).
Trefwoord Champignons, Glutenvrij, Gnocchi, Lactosevrij, Pasta, Shiitake, Spinazie, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gebakken gnocchi met champignons

Meer recepten voor de champignonliefhebber

Ik ben zelf gek op gerechten met paddenstoelen en heb dan ook altijd wel wat kastanjechampignons, shiitake of oesterzwammen in huis. Ben jij ook een groot champignonliefhebber? Misschien word je dan, naast de gnocchi met champignons, ook blij van deze recepten:

Als jij één paddenstoelensoort moet kiezen, welke eet je dan het liefst?

gebakken gnocchi met champignons 9

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Daenelia 5 juli 2023 op 8:56 am - Beantwoord

    Gnocchi is hartstikke lekker als je het in een pan bakt. Of in de oven doet. Of gewoon kookt. Gnocchi is gewoon ontzettend lekker. Ik hou eigenlijk niet van aardappels … en zelfs friet gaat me tegenstaan op een moment. Maar ik geloof dat ik oneindig gnocchi kan eten. Komt door die Italiaanse keuken, daar is echt alles superlekker.

Beoordeling recept




Recente blogs

Glutenvrij pindakaasbrood (vegan, simpel & lekker luchtig)

26 februari 2023|Recepten|

Als er één ingrediënt is waar ik niet zonder kan, dan is dat pindakaas. Ik eet het elke dag en sneak er zelfs een pot van in mijn vakantiekoffer, omdat ik dat typisch Nederlandse goedje in het buitenland onmogelijk kan missen. Die pindakaasliefde vroeg om een creatief pindakaasbaksel: een pindakaasbrood. Daar kun je dus niet alleen pindakaas op smeren; er zit ook pindakaas in het brood verwerkt. Ik kan je zeggen: een droom voor pindakaasfanaten als ik. Dit brood is heerlijk smeuïg, goed vullend en gezond als tussendoortje. En - uiteraard - extra lekker met een laagje pindakaas erop.