Als je de keuken uit la bella Italia wel kunt waarderen, dan word je vast vrolijk van deze gnocchi met groene pesto. Hierbij combineer je heerlijke krokant gebakken gnocchi met een een flinke scheut pesto voor heel vaak smaak. Nog beter: je bakt de gnocchi ook in de pesto, waardoor de gnocchi-bolletjes knapperig en smakelijk tegelijkertijd zijn. Schep er een flinke lading groenten en knapperige linzen bij en je hebt een simpele vegan maaltijd om je vingers bij af te likken. Ontdek hoe je deze heerlijke gnocchi met groene pesto in 20 minuten maakt!
Dé gnocchi-tip: gnocchi bakken in pesto
Mijn nieuwste gnocchi-ontdekking is een heel lekkere – al zeg ik het zelf: gnocchi bakken in pesto. Normaal bak ik gnocchi vaak in een scheut olijfolie gaar. Maar je kunt dus ook pesto gebruiken in plaats van olijfolie. Ik bak de gnocchi in 2 flinke scheppen pesto. Door de olie in de pesto wordt de gnocchi alsnog goed gaar en een tikkeltje krokant. En dankzij het bakken in pesto smaakt de gnocchi door en door naar pesto.
Tip: als je geen groot gnocchi-fan bent, dan is het sowieso een aanrader om (verse) gnocchi eens te bakken in plaats van te koken. Als je gnocchi kookt in water, verandert het in machtige, plakkerige bolletjes. Maar gebakken in olie (of pesto) in de pan krijg je heerlijk knapperige gnocchi met een krokant (niet-plakkerig korstje.

Gnocchi met groene pesto en veel groenten
Deze gnocchi met groene pesto is niet alleen lekker, maar barst ook nog eens van de vitamines. Er gaan namelijk heel wat groenten in een portie. Voor 2 porties van deze gnocchi gebruik ik 1 courgette, een halve prei, 100 gram tuinerwten en een flinke hand spinazie. Zoals je misschien al doorhad: allemaal groene groenten! Dan ziet het gerecht er op je bord lekker groen en vrolijk uit.
Niet-groen aan dit gerecht zijn de linzen en zongedroogde tomaten. Ik roer beluga-linzen door de groentemix voor de eiwitten en voor een beetje crunch. En zongedroogde tomaten? Die zijn gewoon qua smaak een heerlijke toevoeging en geven ook een lekkere bite tussen de zachte groenten door.

Pistache maakt deze gnocchi met groene pesto nóg lekkerder
Misschien had je het al gespot bovenop de gnocchi: de stukjes pistachenoot. Die maken deze gnocchi met groene pesto dus nóg veel lekkerder. Tip van mij: hak wat pistachenoten fijn en strooi daar stukjes van over de gnocchi. Dan heb je regelmatig iets knapperigs tussen de verder vooral zachte groenten. Ook geeft het een beetje extra smaak af, die ook nog eens perfect past bij de pesto.
Nog meer pesto-inspiratie?
Kun jij het – net als ik – niet laten om regelmatig pesto door gerechten te roeren? Dan heb ik nog meer heerlijke pesto-inspiratie op mijn blog staan voor je. Probeer ook eens deze heerlijke gerechten met pesto:

Recept gebakken gnocchi met groene pesto
Wil je deze gnocchi-pesto zelf maken? Die klus is binnen 20 minuten geklaard en het levert je ook nog eens een overheerlijke pesto op. Met dit recept maak je de heerlijke gnocchi zelf:

Gebakken gnocchi met groene pesto, linzen & pistache
Equipment
- Koekenpan
- Hapjespan of wokpan
Ingrediënten
- 400 gram verse gnocchi (check of ze glutenvrij zijn op het etiket als je glutenvrij eet)
- 1 courgette
- ½ prei
- 100 gram tuinerwten uit de vriezer
- 85 gram beluga-linzen (uit blik, afgespoeld)
- 50 gram verse spinazie
- 6 zongedroogde tomaten
- 3 el vegan pesto
- 100 ml sojaroom of vegan kookroom
- 2 teentjes knoflook
- 1 el Provençaalse kruiden
- Pompoenpitten (= optioneel)
Instructies
- Snijd de prei doormidden en maak goed schoon. Hak daarna in dunne halve ringen. Snijd daarnaast de courgette in plakjes en de zongedroogde tomaten in kleine reepjes.
- Fruit de knoflook 2 minuten aan in een scheut olijfolie in de hapjespan. Voeg dan de prei toe en bak 5 minuten mee. Doe daarna de courgette en Provençaalse kruiden bij de pan en roerbak nog eens 2 minuten. Schenk dan de room bij de saus en voeg ook de spinazie toe.
- Doe ondertussen 2 eetlepels pesto in een koekenpan. Schenk er een klein beetje olijfolie bij en bak de gnocchi hierin in ongeveer 5-6 minuten knapperig.
- Voeg aan de pan met groenten nog 1 eetlepel pesto, de tuinerwten en de linzen toe. Laat de saus op laag vuur indikken.
- Hak de pistachenoten fijn en serveer de gnocchi met de groenten en de pistachenoten. Strooi eventueel ook een beetje vegan Parmezaanse kaas over het gerecht.

Welke groene pesto is vegan?
Pesto is niet standaard vegan; vaak wordt er Parmezaanse kaas in verwerkt. Als je een vegan groene pesto zoekt, dan zijn dit wat mij betreft de beste opties:
- Vegan pesto verde van AH-huismerk
- Bertolli pasta alla genovese vegan
- Vegan pesto alla genovese van Costa Ligure
Overigens kun je ook zelf vegan pesto maken, bijvoorbeeld met dit recept van Minimalist Baker.
Kun je deze gnocchi met groene pesto vooraf maken?
Ik zou niet aanraden om de gnocchi te mealpreppen en later opnieuw op te bakken. De gnocchi wordt dan wat sompiger en verliest zijn knapperige korstje. De gnocchi met groene pesto is op z’n lekkerst als je hem direct opeet. Een beetje vegan Parmezaanse kaas en pistache erbij en je hebt een gerecht waar je met liefde direct voor aanvalt!
Hoe maak jij gnocchi het liefst klaar?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Teleurstelling: hoe probeer ik daarmee om te gaan?
Misschien vind ik teleurstelling wel het lastigste gevoel dat er bestaat. Ik probeer elke dag positief te zijn en van het goede uit te gaan, maar juist daardoor komt het hard aan als ik een teleurstelling te verwerken krijg. Ik kan bijvoorbeeld teleurgesteld zijn over kleine dingen, zoals een afgezegde afspraak of een uitverkocht potje nagellak. Ook zijn er grotere teleurstellingen, zoals een afwijzing voor een baan of een beëindigde relatie. Zelf vind ik het nog knap lastig om hiermee om te gaan. Om mezelf en misschien ook jou te helpen, deel ik een aantal tips voor hoe je kunt omgaan met een teleurstelling.
Wat 1 jaar corona met mij heeft gedaan
Corona is 1 jaar. Dat klinkt haast alsof mijn nichtje met Spaanse roots zojuist één kaarsje heeft uitgeblazen. Maar we weten allemaal dat deze mijlpaal iets minder feestelijk is. Kringverjaardagen zitten er sowieso niet in, maar ook los daarvan is dit geen mijlpaal om op te proosten met champagne, taart en blokjes kaas. Toch vond ik het fijn om stil te staan bij het afgelopen coronajaar. Dit is een terugblik over hoe in een jaar tijd nu van alles normaal lijkt wat je vorig jaar nog alleen in science-fiction-films zag. Én een verhaal over hoe je altijd meer kracht in je hebt dan je denkt.
Ik ging naar de IJ-hallen en ik nam mee…
Voor het eerst sinds maanden was ik dit weekend weer eens bij de IJ-hallen te vinden. Dat klinkt overigens zieliger dan bedoeld. Het was vooral heerlijk om weer eens rond te struinen langs de kraampjes waarvan het aanbod varieerde van oma's prullaria tot aan geweldige kleding en van afgetrapte sneakers tot aan spiksplinternieuwe pumps. Het blijft een leuke zoektocht om tussen de honderden kraampjes en de miljoenen producten de pareltjes te vinden. Ook dit keer ben ik daarin geslaagd en nam ik weer een aantal producten mee naar huis die een glimlach op mijn gezicht toverden. Kijk je mee?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…