Ken jij gnocchi vooral als die papperige, melige balletjes? Dan kan ik je met dit recept misschien overtuigen dat ze véél lekkerder zijn dan dat. Gebakken uit de oven is gnocchi extra lekker. Zeker als je een heerlijk gekruide groentestoof bij maakt met harissa, geroosterde paprika, linzen en tomaat. Een maaltijd met veel groenten, maar vooral met veel smaak! Ontdek hoe je deze gnocchi met paprikasaus zelf in maar 30 minuten maakt. De oven doet ook nog eens het meeste werk voor je!
Gnocchi met paprikasaus en harissa
Gnocchi zetten wij wel vaker op tafel. Ik kan deze knapperige meelbolletjes wel waarderen en al helemaal met een heerlijk sausje erbij. Zo eten wij regelmatig deze romige gnocchi met champignons of gnocchi met tomatensaus. Ook met een flinke lepel pesto erbij vind ik gnocchi altijd een hit. Maar mijn laatste ontdekking is gnocchi met paprikasaus en harissa. Als je net als ik paprika uit de oven altijd een schot in de roos vindt, dan vind je deze paprikasaus vast een succes.
De paprikasaus is deels gemaakt met in de oven geroosterde paprika’s. Daar maak je in een pan een simpele tomatensaus bij, waar je de geroosterde paprika’s na het retourtje oven doorheen roert. In de saus gaan onder andere een paar flinke scheppen harissa voor een superlekkere, kruidige smaak. Daarnaast gebruik ik in de saus tomatenblokjes, zongedroogde tomaten en linzen. Die eerste twee voor de lekkere smaak, de heerlijke structuur én de groentjes. Die tweede voor de eiwitten. Linzen zijn echt een perfecte (en lekker simpele) eiwitbron in dit soort stoofpotjes! Zeker als je ze, zoals ik, lekker lui uit blik gebruikt.
Mijn ultieme gnocchi-tip: niet koken, maar bakken!
Met gnocchi was het voor mij zeker geen liefde op het eerste gezicht. De eerste keren dat ik gnocchi (een soort aardappelballetjes met meel bestoven) at, vond ik ze maar papperig en vooral heel erg machtig. Als je gnocchi kookt, lijken het wel ontplofte bolletjes die vooral énorm vullen. Iets te goed naar mijn smaak.
Gelukkig heb ik inmiddels ontdekt dat gnocchi gebakken totaal anders smaakt. Je kunt gnocchi heel goed in de pan lekker krokant bakken of – zoals ik bij dit recept heb gedaan – in de oven roosteren met een flinke scheut olijfolie. Daardoor krijgt de gnocchi een knapperig korstje en wordt de binnenkant niet zo vullend en melig. Sinds ik heb geproefd hoe lekker gebakken gnocchi is, eten wij het eigenlijk nooit meer gekookt uit de pan.
Wat heb je nodig voor de gnocchi met paprikasaus?
Voor deze gnocchi met paprikasaus heb je maar weinig ingrediënten nodig. Het gerecht bevat veel groenten én veel smaak, zonder dat je er al je kruidenpotjes voor hoeft om te kieperen of veel soorten groente nodig hebt. Dit is alles wat je bij elkaar hoeft te rapen om deze gnocchi met paprikasaus te maken:
- Gnocchi. Uiteraard! Je kunt zelf gnocchi maken met onder andere aardappel en bloem. Maar ik ga voor lekker makkelijk en koop altijd de verse gnocchi van Albert Heijn. Die kun je direct bakken in een pan of in de oven. De gnocchi van Albert Heijn is trouwens ook glutenvrij. Fijn pluspunt, want voor veel andere gnocchi-soorten wordt bloem gebruikt.
- Rode paprika. Ha, dat is een vrij onmisbaar ingrediënt voor een paprikasaus natuurlijk. Ik gebruik twee exemplaren voor 2 personen en rooster die in de oven (met kruiden en olijfolie) om de paprika nog smaakvoller en heerlijk zacht te maken.
- Tomatenblokjes. Met een half blik geef je de paprikasaus precies de juiste dikte. Wel vloeibaar, maar ook lekker stevig! Bovendien vind ik blikken tomatenblokjes altijd ideaal om (zonder dat mee-eters het door hebben) veel groenten in een maaltijd kwijt te kunnen.
- Losse cherrytomaatjes. Dat is totaal optioneel, maar ik vind ze een heerlijke toevoeging aan het gerecht. Tip: gebruik niet de gewone cherrytomaatjes, maar koop de juanita-tomaten of roma-tomaatjes aan tak. Die hebben veel meer smaak dan de traditionele “waterbommetjes”.
- Harissa. Waar veel mensen een enorme liefde voor pesto hebben, vind ik harissa stiekem nog veel lekkerder dan pesto. In deze gnocchi met paprikasaus is het absoluut dé smaakmaker. Ik ben er dan ook vrij scheutig mee en gebruik 2 grote eetlepels voor 2 personen. Ik gebruik trouwens altijd de milde harissa van Souq. Die vind ik heerlijk! Je kunt harissa eventueel ook zelf maken, bijvoorbeeld met dit recept van Culy.
- Linzen. Die gebruik ik om de gnocchi met paprikasaus eiwitrijker te maken zonder dat je daar een vleesvervanger voor nodig hebt. Bovendien maken ze de saus lekker dik. Voor dit recept kun je gewoon linzen uit blik gebruiken. Wel zo makkelijk!
- Zongedroogde tomaat. Dit is mijn nieuwe verslaving bij vrijwel alle tomaatachtige gerechten. Zongedroogde tomaten geven je gerecht meer bite, hebben een heerlijk intense smaak en zijn gewoon echt heel lekker om naast gewone tomaten (of tomatensaus) te gebruiken.
- Komijn, paprikapoeder en Provençaalse kruiden. Die drie kruidensoorten strooi ik over de paprika voordat ik deze op een bakplaat in een oven schuif. Ze geven het gerecht, samen met de harissa, een heerlijke smaak.
- Knoflookpoeder. Over de gnocchi strooi ik los ook nog knoflookpoeder en Provençaalse kruiden. Daarmee krijgen ook de geroosterde gnocchi-bolletjes meer smaak.
- Rode ui. Snipper de rode ui en rooster deze mee met de paprikastukjes. Ui hoort wat mij betreft in elk gerecht thuis. Bij een saus met tomaat of paprika vind ik rode ui altijd nóg lekkerder dan gewone gele ui.
- Pompoenpitten. Voor extra eiwitten én voor wat knapperigs tussendoor! Geen must natuurlijk, wel erg lekker!
Recept voor de gnocchi met paprikasaus
Krijg jij ook al trek bij het horen van het woord ‘harissa’? Of zoek je gewoon een gnocchi-gerecht dat net even anders en ontzettend smaakvol is? Lees dan snel verder hoe je deze gnocchi met paprikasaus zelf maakt.
Gebakken gnocchi met paprikasaus & harissa (vegan!)
Equipment
- Bakplaat en bakpapier
- Oven
- Wokpan of hapjespan
Ingrediënten
- 400 gram verse gnocchi
- 2 rode paprika's
- 250 gram tomatenblokjes uit blik
- 150 gram linzen uit blik
- 7 kleine tomaatjes = optioneel
- 6 zongedroogde tomaten uit pot
- 2 el harissa
- ½ rode ui
- 2 el Provençaalse kruiden
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- Peper en zout naar smaak
- Olijfolie
Ter garnering (optioneel):
- Pompoenpitten
- Verse peterselie of basilicum
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed alvast de bakplaat met bakpapier. Snijd daarnaast de paprika in (niet te kleine) stukjes en snipper de rode ui.
- Verspreid de ui en paprika over één helft van de bakplaat. Besprenkel de ui en paprika met olijfolie en bestrooi met (voor 2 personen) 1 el Provençaalse kruiden, 1 tl paprikapoeder, 1 tl komijn en 1 tl peper. Leg de gnocchi op de andere helft van de bakplaat. Strooi over de gnocchi 1 el Provençaalse kruiden en 1 tl knoflookpoeder.
- Schuif de bakplaat in de oven zodra de oven is voorverwarmd. Laat de gnocchi en groenten ongeveer 25 minuten in de oven staan.
- Begin 10 minuten voordat de oven klaar is met het maken van de paprikasaus (maar nu nog zonder paprika). Snijd hiervoor de zongedroogde tomaten in reepjes en halveer de kleine tomaatjes. Doe de zongedroogde tomaat en kleine tomaatjes samen met de tomatenblokjes, harissa en linzen in een pan. Verwarm op laag vuur en roer daarbij regelmatig door.
- Haal de bakplaat na die 25 minuten uit de oven en roer de paprika en rode ui door de saus. Serveer de gnocchi met de saus in kommen. Garneer met pompoenpitten en eventueel verse peterselie. Geniet van je gnocchi!
Ken je ook deze pasta-recepten al?
Ook al wordt gnocchi gemaakt van aardappels, het valt officieel onder de pasta’s. Misschien vind ik het daarom ook wel zoveel lekkerder dan gewone piepers. Ben jij ook gek op pasta-recepten? Dan zijn dit nog meer heerlijke pastagerechten die ik je kan aanraden:
- Vegan pasta pesto met courgette
- Vegan pasta harissa met vegetarische ballen
- Supersnelle pasta met hummus
- Pasta met falafel en romige harissasaus
- Roze pasta met rode biet
Ben jij meer Team Pesto of Team Harissa? Of vind je dat een onmogelijke keuze?
Lekker hoor! Wij eten de gnocchi ook nooit gekookt maar net als jullie gebakken of uit de oven. Lekker makkelijk zo’n bakplaat vol lekkers. Mijn laatste versie was met geroosterde tomaatjes en burrata.
Wat een fantastisch recept, we hebben er ontzettend van genoten!