Voor gebakken Italiaanse pastaballetjes (a.k.a. gebakken pesto) kom ik met liefde zelfs om de meest onmogelijke tijden nog mijn bed uit. En voor één combinatie al helemaal: gnocchi met pesto. Serveer deze geweldig lekkere meelballetjes met een romige saus van pesto, limabonen en groene groenten en je kunt reken op een lentefeestje op je bord. Een vleugje Italiaanse smaken met een flinke scheut romigheid, heel veel smaak en ook nog verrassend veel groenten. En het wordt nog iets beter: in maar 25 minuten heb je deze gnocchi-favoriet al stomend en geurend op tafel staan. Met dit recept maak je dit verfrissende gerecht zelf.
Pasta pesto is goed, maar gnocchi met pesto is nóg beter
Dat pasta pesto een prima ingrediëntencombinatie is, is je vast niet onbekend. Ik gok dat elke Nederlander weleens een potje pesto mee naar huis neemt (of – als je minder lui bent aangelegd dan ik – zelf pesto maakt) om door de penne te roeren. Maar wat nu als je die pastaklassieker een iets ander tintje geeft. Dat heerlijke potje pestosaus doet het namelijk minstens zo goed bij gnocchi. Je weet wel: die Italiaanse kruising van aardappels en pasta. Het heet officieel pasta, maar eigenlijk zijn het gewoon mini-aardappels gerold door meel. In Nederland hoef je daarvoor niet zelf met aardappels en meel in de weer te gaan. Je shopt die gnocchi-balletjes gewoon kant-en-klaar in het koelschap van de supermarkt.
Gnocchi gekookt in water zou ik niet aanraden. Gebakken gnocchi dan weer wel. Zeker met een romig sausje erbij. En laat je voor die combinatie nu helemaal goed zitten met dit recept voor gnocchi met pesto. De saus is gemaakt van kokosmelk en bonenvocht. Supersmeuïg dus. En ja, er verdwijnt een flinke schep pesto in. What else?! Verder zorgen de lima-bonen voor een heerlijk stevige saus én voor extra eiwitten. Kortom: dit is een gerecht waarvoor je je geliefde bord pasta pesto vast moeiteloos een avond kunt overslaan. Move over, studentenmaaltijd ten top, hallo gnocchi met pesto!
Dé gnocchi-tip: ga áltijd voor gebakken gnocchi
Ik zei het net al: gnocchi-balletjes uit een kookpan zijn niet mijn favoriet. En ik weet dat weinig mensen er weg van zijn. Vaak staat op de verpakking van gnocchi wel de bereidingstip om de balletjes een paar minuten in kokend water te laten liggen. Maar mijn ervaring is dat gnocchi daar ontzettend plakkerig van wordt én dat de gnocchi-balletjes dan voelen als een baksteen die op je maag valt. Ik zat soms al vol na een paar balletjes ervan. Gebakken gnocchi is daarentegen veel luchtiger. En de plakkerigheid maakt plaats voor een heerlijk krokant laagje en nog meer smaak.
Kortom: heb jij gnocchi al eens afgeschreven als “niet jouw ding”? Geef die Italiaanse pasta-aardappel-kruising voor deze gnocchi met pesto eens een tweede kans. Wie weet kunnen de aardappelbolletjes je eenmaal gebakken in een koekenpan wél bekoren.
Zo maak je een eiwitrijke en romige pesto-saus
Gnocchi is lekker, maar zelfs krokant gebakken zijn de aardappelbolletjes zonder saus wat karig. Daarom maak ik er een heerlijk romige pesto-saus bij. Eiwitrijk en onwijs smeuïg! De grote smaakmaker is uiteraard pesto. Daarnaast roer ik lima-bonen door de saus voor een goede bite en om extra eiwitten toe te voegen. Voor 2 personen gaat er een heel blik doorheen. Ook een scheut van het bonenvocht komt goed van pas in de saus voor extra smeuïgheid. Verder schenk ik flink wat kokosmelk door de saus. Dat maakt de pestosaus heerlijk romig en geeft een héél subtiel kokostintje. Niet zó veel dat kokoshaters zich eraan storen, wel precies genoeg voor extra smaak.
Daarnaast gaan er flink wat groene groenten in de pesto-saus. Ik weet niet wat het is, maar bij sauzen met pesto grijp ik bijna altijd naar dezelfde groene groenten. Dat zijn meestal tuinerwten, broccoli spinazie of courgette. Bij deze gnocchi met pesto zijn broccoli, tuinerwten en diepvriesspinazie de gelukkigen. Zo krijg je ongemerkt nog flink wat groenten binnen ook.
Recept voor gebakken gnocchi met pesto
Gnocchi is een gerecht bij uitstek dat je in weinig tijd kunt maken. Deze gebakken gnocchi met pesto staat dan ook zeker binnen 25 minuten op tafel. Weinig werk, wel veel smaak! Dit is het recept:
Gebakken gnocchi met pesto in romige saus
Equipment
- Koekenpan
- Hapjespan of wokpan
Ingrediënten
- 400 gram verse gnocchi (check evt. het etiket voor glutenvrij)
- ⅔ broccoli (alleen de roosjes)
- 250 gram lima-bonen + 100 ml bonenvocht
- 150 gram tuinerwten
- 100 gram diepvriesspinazie
- 100 ml kokosmelk
- 2 el pesto
- 2 el edelgistvlokken
- 1 el Provençaalse kruiden
- 2 tl tahin
- Peper en zout naar smaak
- Hazelnoten als garnering
Instructies
- Snijd de broccoli in roosjes (en bewaar de stronk voor bijvoorbeeld soep). Snipper daarnaast de ui.
- Fruit de knoflook en ui aan in olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg dan de broccoliroosjes toe aan de pan en bak 5 minuten mee op hoog vuur. Doe daarna ook de diepvriesspinazie en limabonen in de pan en voeg peper en Provençaalse kruiden toe.
- Schenk dan het bonenvocht en de kokosmelk bij de groenten. Roer ook de tahin en edelgistvlokken door de pan.
- Bak ondertussen de gnocchi in een koekenpan met olijfolie. Schep regelmatig om totdat de gnocchi aan alle kanten krokant is.
- Roer dan de tuinerwten en pesto door het groentemengsel, en verwarm nog 1 minuut mee.
- Serveer dan de krokante gnocchi met de groenten met pesto. Garneer eventueel met gehalveerde hazelnoten en verse peterselie.
Andere gnocchi-recepten
Gnocchi eet ik graag én in allerlei typen recepten. Soms traditioneel met pesto of tomatensaus, soms in een verrassender jasje. Dit zijn, naast de gebakken gnocchi met pesto, nog 4 gnocchi-gerechten waar je mij altijd gelukkig mee maakt bij het avondeten:
- Vegan gnocchi met tomatensaus
- Gebakken gnocchi met paprika en harissa
- Gebakken gnocchi met champignons en roomsaus
- Vegetarische gnocchi met romige paprikasaus
Wat is jouw favoriete gnochi-recept?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Meisje-meisje? | Over omgaan met vooroordelen
Gewoon jezelf zijn. Het klinkt zo simpel, maar is af en toe nog best een uitdaging. Zeker als je te maken krijgt met verwachtingen of vooroordelen over wie andere mensen denken dat jij bent. Regelmatig merk ik dat mensen je denken te kennen op basis van één eigenschap of een eerste indruk, terwijl je eigenlijk zoveel meer bent dan dat. Misschien sta je bekend als een meisje-meisje, het moederfiguur, de carrièrevrouw of de ideale schoondochter. Of misschien zie je jezelf ook wel op die manier. Maar wat nu als je als meisje-meisje een tomboy-outfit wil aantrekken? Of als je als ideale schoondochter dat imago eens flink van je af wilt schudden?
Review Albert Heijn Overblijvers Vega Box (+ de inhoud van 4 boxen)
Wauw! Toen ik hierover hoorde, ging mijn koopjesjagershart (qua boodschappen dan) een stuk sneller kloppen. Albert Heijn heeft onlangs een eigen boodschappenbox tegen voedselverspilling in het leven geroepen. Zoiets als de Too Good To Go-boxen, maar dan anders. Je kunt kiezen tussen de Bakkerij Box, de Verrassingsbox en de Vega Box. Van die laatste werd ik een heel blije boodschappenmeid. Ik laat me graag verrassen door een box met spotgoedkope boodschappen, en krijg dan natuurlijk het liefst alleen vega-producten mee naar huis. Was het net zo fantastisch als het klinkt? Kijk mee naar mijn review over de Albert Heijn Overblijvers Box (van 4 boxen) en oordeel zelf.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…