gebakken gnocchi met pesto 10

Gebakken gnocchi met pesto, limabonen en romige saus (vegan)

  • 1 mei 2024
  • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Voor gebakken Italiaanse pastaballetjes (a.k.a. gebakken pesto) kom ik met liefde zelfs om de meest onmogelijke tijden nog mijn bed uit. En voor één combinatie al helemaal: gnocchi met pesto. Serveer deze geweldig lekkere meelballetjes met een romige saus van pesto, limabonen en groene groenten en je kunt reken op een lentefeestje op je bord. Een vleugje Italiaanse smaken met een flinke scheut romigheid, heel veel smaak en ook nog verrassend veel groenten. En het wordt nog iets beter: in maar 25 minuten heb je deze gnocchi-favoriet al stomend en geurend op tafel staan. Met dit recept maak je dit verfrissende gerecht zelf.

Pasta pesto is goed, maar gnocchi met pesto is nóg beter

Dat pasta pesto een prima ingrediëntencombinatie is, is je vast niet onbekend. Ik gok dat elke Nederlander weleens een potje pesto mee naar huis neemt (of – als je minder lui bent aangelegd dan ik – zelf pesto maakt) om door de penne te roeren. Maar wat nu als je die pastaklassieker een iets ander tintje geeft. Dat heerlijke potje pestosaus doet het namelijk minstens zo goed bij gnocchi. Je weet wel: die Italiaanse kruising van aardappels en pasta. Het heet officieel pasta, maar eigenlijk zijn het gewoon mini-aardappels gerold door meel. In Nederland hoef je daarvoor niet zelf met aardappels en meel in de weer te gaan. Je shopt die gnocchi-balletjes gewoon kant-en-klaar in het koelschap van de supermarkt.

Gnocchi gekookt in water zou ik niet aanraden. Gebakken gnocchi dan weer wel. Zeker met een romig sausje erbij. En laat je voor die combinatie nu helemaal goed zitten met dit recept voor gnocchi met pesto. De saus is gemaakt van kokosmelk en bonenvocht. Supersmeuïg dus. En ja, er verdwijnt een flinke schep pesto in. What else?! Verder zorgen de lima-bonen voor een heerlijk stevige saus én voor extra eiwitten. Kortom: dit is een gerecht waarvoor je je geliefde bord pasta pesto vast moeiteloos een avond kunt overslaan. Move over, studentenmaaltijd ten top, hallo gnocchi met pesto!

gebakken gnocchi met pesto 5

Dé gnocchi-tip: ga áltijd voor gebakken gnocchi

Ik zei het net al: gnocchi-balletjes uit een kookpan zijn niet mijn favoriet. En ik weet dat weinig mensen er weg van zijn. Vaak staat op de verpakking van gnocchi wel de bereidingstip om de balletjes een paar minuten in kokend water te laten liggen. Maar mijn ervaring is dat gnocchi daar ontzettend plakkerig van wordt én dat de gnocchi-balletjes dan voelen als een baksteen die op je maag valt. Ik zat soms al vol na een paar balletjes ervan. Gebakken gnocchi is daarentegen veel luchtiger. En de plakkerigheid maakt plaats voor een heerlijk krokant laagje en nog meer smaak.

Kortom: heb jij gnocchi al eens afgeschreven als “niet jouw ding”? Geef die Italiaanse pasta-aardappel-kruising voor deze gnocchi met pesto eens een tweede kans. Wie weet kunnen de aardappelbolletjes je eenmaal gebakken in een koekenpan wél bekoren.

gebakken gnocchi met pesto 6

Zo maak je een eiwitrijke en romige pesto-saus

Gnocchi is lekker, maar zelfs krokant gebakken zijn de aardappelbolletjes zonder saus wat karig. Daarom maak ik er een heerlijk romige pesto-saus bij. Eiwitrijk en onwijs smeuïg! De grote smaakmaker is uiteraard pesto. Daarnaast roer ik lima-bonen door de saus voor een goede bite en om extra eiwitten toe te voegen. Voor 2 personen gaat er een heel blik doorheen. Ook een scheut van het bonenvocht komt goed van pas in de saus voor extra smeuïgheid. Verder schenk ik flink wat kokosmelk door de saus. Dat maakt de pestosaus heerlijk romig en geeft een héél subtiel kokostintje. Niet zó veel dat kokoshaters zich eraan storen, wel precies genoeg voor extra smaak.

Daarnaast gaan er flink wat groene groenten in de pesto-saus. Ik weet niet wat het is, maar bij sauzen met pesto grijp ik bijna altijd naar dezelfde groene groenten. Dat zijn meestal tuinerwten, broccoli spinazie of courgette. Bij deze gnocchi met pesto zijn broccoli, tuinerwten en diepvriesspinazie de gelukkigen. Zo krijg je ongemerkt nog flink wat groenten binnen ook.

gebakken gnocchi met pesto 9

Recept voor gebakken gnocchi met pesto

Gnocchi is een gerecht bij uitstek dat je in weinig tijd kunt maken. Deze gebakken gnocchi met pesto staat dan ook zeker binnen 25 minuten op tafel. Weinig werk, wel veel smaak! Dit is het recept:

gebakken gnocchi met pesto 10

Gebakken gnocchi met pesto in romige saus

Romy
Trakteer jezelf op knapperige gnocchi-bolletjes in combinatie met een heerlijk romige saus vol smaak. Deze gebakken gnocchi met pesto is in maar 25 minuten te maken. Simpel en toch heel lekker!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Italiaans
Porties 2 porties

Equipment

  • Koekenpan
  • Hapjespan of wokpan

Ingrediënten
  

  • 400 gram verse gnocchi (check evt. het etiket voor glutenvrij)
  • broccoli (alleen de roosjes)
  • 250 gram lima-bonen + 100 ml bonenvocht
  • 150 gram tuinerwten
  • 100 gram diepvriesspinazie
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 el pesto
  • 2 el edelgistvlokken
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • 2 tl tahin
  • Peper en zout naar smaak
  • Hazelnoten als garnering

Instructies
 

  • Snijd de broccoli in roosjes (en bewaar de stronk voor bijvoorbeeld soep). Snipper daarnaast de ui.
  • Fruit de knoflook en ui aan in olijfolie totdat ze glazig zien. Voeg dan de broccoliroosjes toe aan de pan en bak 5 minuten mee op hoog vuur. Doe daarna ook de diepvriesspinazie en limabonen in de pan en voeg peper en Provençaalse kruiden toe.
  • Schenk dan het bonenvocht en de kokosmelk bij de groenten. Roer ook de tahin en edelgistvlokken door de pan.
  • Bak ondertussen de gnocchi in een koekenpan met olijfolie. Schep regelmatig om totdat de gnocchi aan alle kanten krokant is.
  • Roer dan de tuinerwten en pesto door het groentemengsel, en verwarm nog 1 minuut mee.
  • Serveer dan de krokante gnocchi met de groenten met pesto. Garneer eventueel met gehalveerde hazelnoten en verse peterselie.
Trefwoord Broccoli, Erwten, Glutenvrij, Gnocchi, Lactosevrij, Lima-bonen, Pasta, Pesto, Spinazie, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gebakken gnocchi met pesto 4

Andere gnocchi-recepten

Gnocchi eet ik graag én in allerlei typen recepten. Soms traditioneel met pesto of tomatensaus, soms in een verrassender jasje. Dit zijn, naast de gebakken gnocchi met pesto, nog 4 gnocchi-gerechten waar je mij altijd gelukkig mee maakt bij het avondeten:

Wat is jouw favoriete gnochi-recept?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs

Couscous met geglaceerde wortels & (vegan) yoghurtdressing

22 maart 2023|Recepten|

"Geglaceerde wortels" klinkt meteen zo chic en restaurantachtig. Maar geloof me: hier hoef je totaal geen culinair wonder voor te zijn. Het zijn gewoon wortels die in zoetstof (zoals agavesiroop) en olijfolie met wat kruiden zijn geroosterd in de oven. Daardoor krijgen ze een glazig laagje én een verrukkelijke smaak. Ik maak geglaceerde wortels zelf graag in combinatie met couscous en eet er dan het liefst een frisse yoghurtdressing bij. In dit recept komen al die elementen samen. Een feestelijke en goed vullende maaltijd die echt even anders is dan een standaard couscous met roerbakgroenten. Extra lekker met geroosterde hazelnoten erbij!

Het verhaal achter mijn Best Nine van 2019

23 december 2019|Lifestyle, Persoonlijk|

De terugblikweken zijn weer aangebroken, zo aan het eind van het jaar. Dit keer doe ik gezellig mee met de Best Nine-hype die op Instagram rondgaat. Via een aantal heerlijk Amerikaanse sites kun je achterhalen welke van je Instagram-foto's het meest geliefd waren in het afgelopen jaar. Nu moet ik zeggen dat aantallen vind-ik-leuks me niet zo heel veel doen. Maar ik kon me niet bedwingen uit pure nieuwsgierigheid toch mijn Instagram-account in de hoge hoed te gooien om de populairste foto's van 2019 te achterhalen. En natuurlijk wijd ik daar in dit artikel met liefde wat woorden aan.