Als jij nog niet volledig overtuigd bent dat havermout jouw favoriete ontbijt kan verslaan, dan moet je dit eens proberen: gebakken havermout. In de oven kun je havermout lekker smeuïg maken én een krokant korstje geven. En je kunt het mixen en matchen met precies de ingrediënten die jij lekker vindt. Mijn favoriete recept voor gebakken havermout is deze variant met zelfgemaakte gelei van frambozen. In het ontbijt zit meer fruit verstopt dan je denkt, en je hebt tegelijkertijd een heel lekker en niet te moeilijk ontbijtgerecht. Ik leg graag uit hoe je deze gebakken havermout met frambozen in een paar minuten bereidt. Daarna hoef je alleen even op de oven te wachten en – ping! – je feestontbijt is klaar.

Wat is gebakken havermout?

Gebakken havermout is dus havermout die je bereidt door het gemengd met alle ingrediënten (zoals (plantaardige) melk en fruit) in de oven te schuiven. Je kunt ervoor kiezen om de havermout eerst fijn te malen, zodat je havermeel krijgt. Het resultaat is dan een meer cake-achtige buitenkant met een fluffy of smeuïge binnenkant. Zelf maak ik gebakken havermout gewoon met de hele havervlokken. Dat maakt de korst extra krokant.

gebakken havermout met frambozen 7

Hoe maak je gebakken havermout?

Voor gebakken havermout heb je in elk geval havervlokken, plantaardige melk (zoals amandelmelk, sojamelk of havermelk) en bakpoeder nodig. Daarnaast zou ik altijd iets van kruiden of vanille-extract door de havermout roeren. Havermout is van zichzelf vrij smaakloos. Met vanille-extract of bijvoorbeeld kaneel, kardemom of koek- en speculaaskruiden geef je het meer smaak. Een theelepel bakpoeder zorgt verder voor extra luchtigheid.

De verhouding havermout/melk hangt ervan af hoe stevig of smeuïg jij de havermout wilt. Zelf houd ik bij gebakken havermout van een smeuïge substantie binnenin. Dat betekent dat ik relatief meer melk toevoeg. De binnenkant is dan vloeibaarder en smeuïger. Houd je meer van een krokante hap? Gebruik dan iets minder melk. Let op: het beslag lijkt in de ovenschaal altijd vrij vloeibaar, maar dat komt in de oven helemaal goed. De havermout neemt veel vocht op, dus het eindresultaat is altijd veel krokanter dan je denkt.

Gebakken havermout is zo’n recept waar je veel kanten mee op kunt. Je kunt volledig zelf kiezen welke ingrediënten jij lekker vindt in je havermout. Zelf voeg ik er bijna altijd fruit aan toe. Bij dit recept voor gebakken havermout met frambozen is dat (niet geheel verrassend) banaan en framboos. Daarnaast zijn ingrediënten als chocola, rozijnen, pindakaas of amandelpasta, of nootjes erg lekker bij gebakken havermout.

gebakken havermout met frambozen 3

Gebakken havermout met frambozen: heerlijke combinatie

Deze gebakken havermout met frambozen is net even anders dan hoe je gebakken havermout vaak ziet. De basis van het recept bestaat uit havermout met wat banaan, een flinke schep pindakaas, vanille-extract en agavesiroop. Een lekker zoet en stevig havermoutrecept dus! Maar om het recept wat extra’s te geven schep ik er een grote hoeveelheid zelfgemaakte “frambozengelei” overheen. Dat geeft de havermout een lekker fris tintje en extra veel smaak.

De frambozengelei maak ik van diepvriesframbozen. Die verwarm ik even in een pannetje en kun je dan heel eenvoudig fijn prakken met een vork. Roer er wat maïzena bij, zodat de gelei iets indikt en voeg een klein beetje agavesiroop of ahornsiroop toe voor de zoetigheid. Dan heb je een lekker stevige saus om over de gebakken havermout te scheppen. (Het is trouwens dezelfde saus als die ik bij deze havermout met frambozensaus gebruik – ook een aanrader!)

Verder maak ik de havermout af met amandelschaafsel. Een heerlijke toevoeging voor erbij! Voel je vrij om er een beetje kokos- of sojakwark bovenop te scheppen. De combinatie van warme havermout met iets kwarkachtigs is al helemaal verrukkelijk.

gebakken havermout met frambozen 4

Het recept voor de gebakken havermout met frambozen

Gebakken havermout maken klinkt misschien als veel werk. Maar het valt echt alles mee! Je hoeft alleen maar alle ingrediënten door elkaar te roeren, de frambozensaus te maken (twee minuten werk!) en dan een half uur op de oven te wachten. Ik zet zelf vaak de oven aan terwijl ik onder de douche sta. Als ik er dan uit kom, staat er een heerlijk havermoutontbijt op me te wachten.

Maak gerust in één keer een paar porties klaar. Je kunt de gebakken havermout met frambozen prima in een bakje (of afgedekt met aluminiumfolie) nog een paar dagen bewaren.

gebakken havermout met frambozen 3

Gebakken havermout met frambozen & pindakaas (vegan!)

Romy
Met dit recept krijgt je gebakken havermout een extra lekker tintje. De frambozengelei geeft de havermout een lekker frisse smaak. Probeer dit recept op een luie weekendochtend of verwen jezelf ermee als je 's ochtends de tijd hebt om iets speciaals te maken.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Wachttijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Ontbijt
Keuken Overig
Porties 2 porties

Equipment

  • Kleine ovenschaal (of soufflévormpjes)
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 90 gram havermout (evt. glutenvrij)
  • 175 ml plantaardige melk zoals amandel-, haver- of sojamelk
  • 100 gram diepvries-frambozen
  • 1 banaan
  • 1 el pindakaas
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl maïzena

Optioneel:

  • Extra frambozen
  • Amandelschaafsel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Prak de banaan en meng dit met de havermout, plantaardige melk, pindakaas en het vanille-extract. Roer goed door elkaar. Voeg dan het bakpoeder toe en roer nog een keer door.
  • Doe de diepvriesframbozen in een steelpannetje en verwarm ze op laag vuur, zodat ze kunnen ontdooien. Roer dan een theelepel maïzena door de frambozen en prak de frambozen met een vork. Roer goed door, zodat je een stevige frambozengelei krijgt.
  • Schenk nu de frambozengelei over de gebakken havermout en verspreid met een lepel. Voeg eventueel wat verse frambozen toe en duw die in de gebakken havermout. Strooi ten slotte amandelschaafsel over de havermout.
  • Schuif de havermout in de oven voor 30 minuten. Zodra de gebakken havermout klaar is, kun je direct aanvallen. Warm (en eventueel met vegan kwark erbij) is de gebakken havermout het allerlekkerst. Geniet!
Trefwoord Banaan, Framboos, Glutenvrij, Havermout, Havermoutontbijt, Lactosevrij, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
gebakken havermout met frambozen 8

Nog meer ideeën voor havermout uit de oven?

Mijn havermoutliefde is groot. Ik probeer dan ook graag allerlei variaties op gebakken havermout. Naast deze gebakken havermout met framboos vind ik deze combinaties ook erg lekker:

Heb jij gebakken havermout al eens geprobeerd?

gebakken havermout met frambozen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept




Recente blogs