Zodra de nectarines weer in de winkel liggen, trek ik altijd snel een sprintje naar de supermarkt. Ik hóud van deze fruitsoort. En ik houd ook van havermout. Eén en één is twee: de combinatie van havermout met nectarine was snel bedacht. Mijn favoriete ochtendtrekstiller (havermout) blijkt zowaar nóg lekkerder te worden met plakjes nectarine bovenop. Deze gebakken havermout met nectarine is een op en top zomers ontbijt dat je zo in elkaar hebt geflanst en waar je maar van wilt blijven lepelen. Met dit recept maak je met wat hulp van de oven dit ochtendmaal terwijl je zelf van een warme douche of een relaxte ochtend geniet.
Waarom havermout met nectarine een goed idee is?
Nectarine is zo’n fruitsoort waar ik ’s zomers elke dag wel mijn tanden in kan zetten. Zeker van die sappige nectarines waar je mes zo doorheen glijdt en die op en top zoet smaken. Niet voor niets is tarte tatin met nectarine sinds kort één van mijn lievelingstaarten. Maar ook havermout met plakjes nectarine is een bijzonder smaakvol idee. De nectarines geven een heerlijk zoet tintje aan de havermout en zorgen daarnaast voor een beetje bite tussen de smeuïge havermout door.
Verder leuk je deze havermout met nectarine op met een paar extra smaakmakers. Blauwe bessen en nectarines zijn sowieso een topcombinatie, dus bessen belanden bij mij standaard in dit havermoutontbijt. Daarnaast gebruik ik onder andere kaneel, een schepje pindakaas en (het beste van het beste!) een klein beetje pure chocola. Die laatste kun je uiteraard ook weglaten. Maar ik moet zeggen dat de havermout – hoe kan het ook anders met chocola? – er wel extra lekker van wordt.
Dé havermouttip: laat de oven wat werk doen
Ik ben zelf een paar jaar geleden van een fervente havermouthater in een grote havermoutliefhebber veranderd. Niet omdat ik opeens peperdure havervlokken heb gevonden die van zichzelf fantastisch zijn. Wel omdat ik heb ontdekt hoe je die kale havervlokken tot iets veel lekkerders kunt omtoveren. Eén van mijn tips? Laat de oven het werk voor je doen. Hoewel ik ook een kommetje havermoutpap uit de pan wel kan waarderen, vind ik havermout uit de oven nóg feestelijker en lekkerder om te eten. De havermout krijgt er een krokant korstje door en wordt vanbinnen juist heerlijk zacht en smeuïg.
Ook deze havermout met nectarine vertrekt een minuut of 20 de oven in. Niet heel lang dus! Zo kun je de oven laten draaien terwijl jij een ochtenddouche neemt, je aankleedt of geniet van een kop thee. Daarna piept de oven je vanzelf op met een verrukkelijk resultaat. Ook de nectarines bovenop de havermout komen trouwens héérlijk uit de oven. Nectarine is warm en met een licht krokant laagje nog lekkerder dan het van zichzelf al is.
Tips om deze nectarine-havermout écht lekker te maken
Nu is deze havermout met nectarine zeker geen ontbijt dat snel zal mislukken. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en hoeft in feite alles alleen maar in een ovenschaal door elkaar te roeren, op de juiste temperatuur in de oven te schuiven en dan je vorkje erin te zetten. Maar dit zijn nog wel een paar mini-tips om de havermout extra lekker uit de oven te kunnen schuiven:
- Gebruik rijpe nectarines. Dus van die nectarines waar je met je vinger in kunt drukken en die een zachte schil hebben gekregen. Die zijn lekker zoet en hebben de perfecte structuur voor door de havermout.
- Voeg een eetlepel pindakaas toe. Ik weet het: als pindakaasfanaat geef ik die tip erg vaak mee. Maar in dit gerecht is de pindakaas echt een goede smaaktoevoeging. Ook maakt het de havermout ietsje smeuïger. Gebruik wel 100% pindakaas die iets vloeibaarder is. Je wilt geen “brokken” pindakaas tegenkomen in je ontbijt.
- Vergeet het schepje kaneel niet. Zonder kruiden zijn veel gerechten maar saai. Ook deze havermout gaat goed op een klein schepje kaneel. Gewoon voor een vleugje extra smaak!
- Roer er een beetje bakpoeder doorheen. Uiteraard zal havermout uit de oven niet opeens in een luchtige cake veranderen. Maar bakpoeder helpt wel om de havermout iets te laten rijzen en een beetje luchtiger te krijgen. Eén theelepel is al genoeg voor een tweepersoonsportie van deze havermout met nectarine.
- Gebruik appelmoes als alternatief voor ei. In gebakken havermout zie je vaak ei terug als bindmiddel. Maar dat is niet moeilijk te vervangen. Ik gebruik gewoon twee flinke lepels appelmoes (de 100%-versie) in plaats van ei. Dat bindt perfect en levert nog extra vitamines op ook.
- Strooi pecannoten over de havermout. Nootjes geven dit havermoutontbijt een beetje crunch. Wacht wel met strooien totdat je de havermout uit de oven hebt gehaald. Anders kunnen de pecannoten zwart worden. Kun je niet tegen pecannoten? Dan zijn walnoten of amandelschaafsel ook perfect.
Recept havermout met nectarine uit de oven
Heb je inmiddels goede trek gekregen in een zomers ontbijt én sta jij net als ik te popelen om nectarines weer dagelijks te eten? Probeer dan eens deze havermout met nectarine. Een heerlijk zoet ontbijt waarmee je alvast veel fruit binnenkrijgt én je lekker zoete trek direct kunt stillen.
Gebakken havermout met nectarine en blauwe bessen
Equipment
- Kleine ovenschaal (rond of rechthoekig)
Ingrediënten
- 80 gram havermout evt. glutenvrij
- 225 ml plantaardige melk zoals amandelmelk of sojamelk
- 1 ½ nectarine
- 75 gram blauwe bessen = optioneel
- 50 gram appelmoes (100% appelmoes)
- 1 el pindakaas = optioneel
- 1 el agavesiroop of een ander zoetmiddel
- 1 tl kaneel
- 1 tl bakpoeder
- 15 gram pure chocola = optioneel
- Pecannoten = optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Doe de havermout, appelmoes, plantaardige melk, agavesiroop, pindakaas en kaneel bij elkaar in een mengkom en roer goed door.
- Snijd 1 nectarine in stukjes en een halve nectarine in dunne plakjes. Roer de stukjes nectarine (dus niet de plakjes!), de blauwe bessen en eventueel de pure chocola door het mengsel. Voeg dan bakpoeder toe en meng nog eens.
- Schenk de havermout in de ovenschaal. Verspreid de plakjes nectarine over de bovenkant en schuif dan de gebakken havermout voor 20 minuten in de oven.
- Eet de havermout direct warm op (dan is hij op z'n lekkerst!) en strooi eventueel stukjes pecannoot over de bovenkant. En dan: geniet van je ontbijt!
Nog meer havermout-heerlijks
Dat een bakje met havermout (gebakken of gewoon uit de pan) er elke ochtend wel in gaat – dáár maak ik geen geheim van op de blog. Ik heb nog veel meer havermoutrecepten online staan waar je misschien blij van wordt. Probeer bijvoorbeeld ook deze havermoutjes:
- Smeuïge havermout met speculoos
- Gebakken havermout met blauwe bessen
- Havermout met amandelmelk en peer
- Havermout met mokka en banaan
- Romige havermout met abrikozen
Voor welke soort zomerfruit sta jij altijd vooraan in de rij?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…