geconcentreerd werken

Geconcentreerd werken ondanks 1001 prikkels | 11 concentratietips

 • 8 februari 2022
 • 5 Reacties

Je zit er helemaal klaar voor: die ene grote taak waar je al een tijdje tegen opziet. Nu gaat het gebeuren! Maar als je net vijf minuten bezig bent, word je alweer bruut gestoord. Je telefoonscherm licht op: een appje van je partner. Even kijken hoor! Tien minuten later weet je collega je via chat te vinden. En nog eens tien minuten verder schiet je opeens iets te binnen: die ene klasgenoot van vroeger, hoe zou het nu met haar gaan? Voor je het weet verschijnt Facebook in beeld. Tja, geconcentreerd werken is nogal een uitdaging anno nu. Ik deel 11 tips voor een betere concentratie die ik opstak dankzij productiviteitsboeken.

De uitdaging die geconcentreerd werken heet

In veel opzichten zijn we erop vooruitgegaan sinds de typemachine heeft plaatsgemaakt voor computers en de smartphone die je overal toegang biedt tot het wereldwijde web. Maar al te best voor de concentratie is het allemaal niet geweest.

Ik zie het ook bij mezelf. Ik ben best een productieve werker, maar moet zeker eens in het kwartier de hardnekkige neiging onderdrukken om mijn telefoon te pakken. Even spieken of er nog nieuws is. Even dat appje lezen. Even kijken wat ik op Instagram heb gemist… En dan zijn al die apps en programma’s ook nog eens zó ingericht dat je geneigd bent om er langer dan “even” te blijven plakken.

Is het niet je rinkelende of bliepende telefoon, dan zijn er wel andere prikkels. Een collega die binnen wipt voor een snelle vraag, een pop-up van Outlook of de vaat op het aanrecht waar je je plotseling enorm aan stoort. Zie dan maar eens je aandacht te houden bij de taak waar je mee bezig was.

11 concentratietips uit zelfhulpboeken

Sinds ik ondernemer ben, ben ik volledig in de wereld van productiviteit gedoken. Ik heb nogal wat boeken over dit onderwerp verslonden en daag mezelf graag uit om meer gedaan te krijgen op een dag met toch zo min mogelijk stress.

Geconcentreerd werken gaat me steeds beter af. Nu heb ik altijd al een redelijk goede concentratie gehad (ik ben soms zelfs zo gefocust dat ik Bart niet meer hoor roepen…). Maar van breaking news, appjes en andere afleiding heb ik ook weleens last. Gelukkig ben ik de laatste twee jaar een stuk wijzer over geworden wat je nog meer zelf kunt doen om je concentratie te verbeteren.

Dit zijn mijn 11 tips voor je concentratie verbeteren.

geconcentreerd werken

1. First things first: de kikker

Uit het boek ‘Grip’ van Rick Pastoor leerde ik dat de verleiding om je te laten afleiden veel groter is als je een helse taak te verrichten hebt. Dat dodelijk saaie rapport bijvoorbeeld waarvoor je nog bergen werk te verzetten hebt. Voor je brein is het lastig om de volledige aandacht bij een niet leuke taak te houden. Zeker bij taken zoals deze die al je hersencapaciteit vragen. Dan is het des te verleidelijker om elke tien minuten het NOS-tabje op je desktop te checken.

Plan vervelende of grote taken dan ook het liefst op je meest productieve momenten. Voor veel mensen is dat aan het begin van de dag. Dan heb je er simpelweg meer focus voor en hoef je er ook niet de hele dag tegenop te zien. “Eat that frog” wordt dat genoemd in het gelijknamige boek over uitstelgedrag. Die nare kikker kun je maar beter als eerste geslikt hebben, zodat de rest van de taken (die beter te slikken zijn) alleen maar meevallen.

2. Plan je dag (inclusief tijdsinschattingen)

Mijn ervaring is dat een planning op papier veel houvast geeft op een werkdag. Het is prettig als je niet steeds hoeft te denken “Wat zal ik nu eens gaan doen?!”, maar van tevoren hebt uitgeschreven welke taken er op het programma staan. Dan kun je ‘s ochtends meteen een vliegende start maken.

Nu ben ik zelf door vallen en opstaan wijzer geworden wat plannen betreft. Een planning is niet een hele reeks aan taken die je het liefst gedaan wilt krijgen. Het is handig als je inschat hoe lang je ergens ongeveer mee bezig bent. Daardoor ben je zeker van een realistische planning. Overambitieuze takenlijsten werken juist demotiverend.

Verder is zo’n planning met tijdsinschattingen voor mij een goede stok achter de deur. Er is weinig wat zo’n fijn gevoel geeft als vinkjes op je to-do-list! Ik weet dankzij mijn planning: ik kan me wel een half uur verliezen aan Facebook- en Instagram-updates, maar dan kom ik ook met mijn planning in de knel. Dat motiveert om door te blijven gaan.

3. Train jezelf in geconcentreerd werken (en bezig zijn)

Meerdere dingen tegelijk doen is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Ook ik maak me er dagelijks schuldig aan. Met alle prikkels die je voortdurend voorgeschoteld krijgt, is het knap lastig om te single-tasken. En dan krijg je ook nog eens vanuit je omgeving genoeg voorbeelden van mensen die wel jaloersmakend succesvol lijken te multitasken. Die collega die altijd tijdens vergaderingen mailtjes beantwoordt bijvoorbeeld. “Moet je ook doen, joh! Reuze-effectief!”. (Verrassing: dat is twee dingen met halve aandacht doen dus juist niet.)

Gelukkig schijnt single-tasken iets te zijn waarin je je kunt ontwikkelen. Hoe vaker je – ook in je vrije tijd – één ding tegelijk doet, hoe meer je gaat merken dat dat prima te doen is. Met volle aandacht een boek lezen is daar bijvoorbeeld een mooie manier voor. Of je kunt vaker wandelen met je telefoon op stil zonder dat je ondertussen je moeder belt, een podcast luistert of brainstormt over je volgende project.

Mediteren of mindfulness is ook een goede manier om je daarin te ontwikkelen. Het leert je om je niet door elke gedachte te laten meeslepen, maar je focus te houden bij één ding: je ademhaling, een bepaald gevoel, etc.

geconcentreerd werken

4. Beperk het aantal bliepjes

Je bent niet de enige wiens ogen direct naar het telefoonscherm of naar de rechteronderhoek van je computerscherm gaan zodra er een pop-up verschijnt. Daarom zijn er allerlei handige middelen bedacht om het aantal bliepjes en meldingen te beperken. Een aanrader om die in te zetten ter bescherming tegen jouw afleidverleidingen.

Een paar voorbeelden:

 • Zet tijdens een concentratietaak de wifi en 4G op je telefoon uit. Je kunt dan nog wel gebeld worden, maar ontvangt tijdelijk geen meldingen van apps.
 • Schakel notificaties uit van apps waar je niet altijd acuut iets mee moet. Check die apps in plaats daarvan op gerichte momenten. Dat is dé manier voor mij om minder op Instagram te zitten.
 • Klik Outlook weg als je ergens geconcentreerd aan werkt, zodat je niet in de verleiding komt je mailbox te openen.
 • Stel eventueel in dat je bepaalde apps (zoals social media) tussen bepaalde tijden niet mag bekijken.
 • Demp bepaalde groepsapps als dat de grootste boosdoeners zijn voor een dagelijkse lading WhatsApp-SPAM.
 • Schakel pop-ups voor Outlook uit, zodat je zelf kunt besluiten wanneer je kijkt welke e-mails er zijn binnengekomen.
 • Werk je met Teams? Zet dan ook focustaken in je agenda (in plaats van alleen afspraken met anderen). Daardoor ben jij voor collega’s zichtbaar als niet beschikbaar wanneer je geconcentreerd wilt werken aan iets.
 • Zet je computer op vliegtuigstand als je geconcentreerd wilt werken. Dan is ondertussen websites openen een stuk lastiger.

5. Houd je werkplek opgeruimd

Gadgets zijn niet de enige afleider van het werk. Ook troep om je heen kan een stoorzender zijn. Daar heb ik in elk geval (trekje van mijn hoogsensitiviteit!) last van. Zo werk ik niet fijn als pal naast me het aanrecht vol vuile vaat staat. En ligt er een stapel papieren naast me waar ik iets mee moet? Dan word ik daar ook erg onrustig van. Geconcentreerd werken lukt dan ook beter sinds ik elke werkdag begin aan een opgeruimde werkplek.

Het helpt bijvoorbeeld om bij de start van je werkdag losse papieren in een ordner te stoppen. Na al die jaren nog altijd een reuze-handige vondst! Dan heb je alles netjes bij elkaar en slingert er niet van alles waar je nog iets mee moet op je bureau. Ook een ringband is natuurlijk een uitkomst. Die kun je via Bellea zowel in grote als in kleinere oplages bestellen.

Wat mij verder helpt? Wen jezelf aan om rondslingerende facturen direct te betalen, bonnetjes te scannen en ook de rest van de kamer die jij tot thuiswerkplek hebt gebombardeerd opgeruimd te houden. Elke slingerende envelop kan je zomaar opzadelen met de gedachte “Shit, daar moet ik nog iets mee!”. Aju, concentratie.

6. Werk met oortjes of een koptelefoon

Of je bent team werken-met-muziek of je moet daar juist niets van weten. Ik behoor tot die eerste categorie mensen en werk extra lekker met instrumentale muziek in mijn oren. Bij voorkeur luister ik Deep Focus Music op YouTube of Binaural Beats (muziek die dankzij twee tonen door elkaar je concentratie schijnt te verbeteren).

Een extra voordeel van oortjes of een koptelefoon is dat het een subtiel signaal is naar je collega’s, partner of anderen toe dat jij niet beschikbaar bent voor prangende vragen of gezellig geklets.

geconcentreerd werken

7. Reserveer tijd voor onverwachte dingen

Jij kunt je werk en taken nog zo goed verdeeld en uitgedacht hebben. De kans is klein dat er op een dag helemaal niets tussendoor komt. Er is altijd wel een beller, een mailtje dat om aandacht vraagt of een spoedtaak waar je niet omheen kunt. Om te voorkomen dat je daardoor meteen in de knoop komt met de rest van je planning, kun je elke dag een half uur of een uur reserveren voor onverwachte dingen.

Je kunt dan afgebakend aan spoeddingen werken en hoeft daarvoor niet je gebruikelijke werk te laten zitten. Dat zorgt er dan weer voor dat je meer geconcentreerd kunt werken aan spoedtaken. Je weet immers: ik kan dit rustig afmaken en daarna ook het spoedding doen.

8. Neem altijd een notitieboek mee

Ben jij, net als ik, iemand die minstens 20x op een werkdag wordt overvallen door allerlei ingevingen? Vaak zijn ze best goed of nuttig, al zeg ik het zelf. Het rotte is alleen dat ze meestal op de meest ongelukkige momenten komen opzetten. Als ik voor een klant bezig ben, kan ik bijvoorbeeld weinig met mijn kersvers bedachte blogonderwerp. En tijdens mijn administratie-uur kan ik ook niet direct iets met het besef dat de volgende aflevering van ‘Wie is de Mol?’ klaarstaat.

Voor alle wilde ideeën of oh-jee-moet-ik-nog-iets-mee-gedachten heb ik standaard een notitieboekje naast me liggen. Daarin pen ik direct alles neer wat in mijn hoofd zit. Ik weet dan dat ik het niet zal vergeten, waardoor ik ook niet meer direct iets met die gedachte moet doen. Dan kan ik daarna weer geconcentreerd werken aan waar ik mee bezig was, zonder dat die gedachte me blijft lastigvallen.

9. Wissel af tussen veel en weinig focus

Al ben jij nog zo goed in geconcentreerd werken, je kunt je niet 9 uur achter elkaar focussen op iets wat al je concentratie vergt. Zorg ervoor dat jouw dag een goede afwisseling is van taken die al je aandacht vragen en taken die minder concentratievretend zijn.

Als ik bijvoorbeeld de hele ochtend werk aan een whitepaper over complexe materie, dan plan ik in dat ik daarna een half uurtje iets redigeer. Dat is minder inspannend werk waar ik niet al mijn creativiteit in hoef te steken. Door op die manier af te wisselen, blijft je concentratie schijnbaar beter gedurende de dag.

10. Laat niet alle “spoedjes” spoed hebben

Jij kunt nog zo vastbesloten zijn om je aan je planning te houden. Maar je naaste collega heeft nu toch echt een spoedje. En dan is er nog je andere collega die voor werkelijk alles naar de telefoon grijpt. Daar gáát je telefoon weer. Zie dan maar eens geconcentreerd te werken…

Maar dat kan wel degelijk. De truc is: bepaal zelf hoeveel spoed iets heeft in plaats van de ander te laten besluiten of jij nu alles uit je handen moet laten vallen. Je kunt ook terugbellen op het moment dat het jou uitkomt. En loop je al over met iets wat veel belangrijker is dan dat kleine dingetje van je collega? Leg haar uit dat vandaag niet lukt, maar dat ze morgen first thing een reactie kan verwachten.

Mijn businesscoach leerde me deze legendarische woorden: “Deadlines zijn ook maar door iemand bedacht.” Vaak is er echt wel wat in te schuiven als je bereid bent mee te denken.

11. Geconcentreerd werken? Vergeet je pauzes niet!

Hoe goed je ook je concentratie gaat verbeteren, het is niet realistisch dat je non-stop gefocust bent. Niemand kan dat. Pauzes op het werk zijn niet voor niets uitgevonden. Ze helpen je om je batterij op te laden (en je lichaam wat brandstof – eten – te geven), zodat je daarna met meer concentratie verder kunt. Ook zijn pauzes het uitgelezen moment om je te verliezen in de prikkels die je jezelf tijdens je focustaken ontzegt.

Want hoe fijn is het eigenlijk om in alle rust door je Instagram-feed te kunnen scrollen in plaats van dat steeds tussen taken door gehaast in twee minuten te doen? Nu kun je er de tijd voor nemen en er iets leuks en ontspannends van maken. Dat helpt om het geconcentreerd werken daarna vol te houden.

Heb jij nog een geniale tip voor geconcentreerd werken?

artikel
geconcentreerd werken 5

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 8 februari 2022 op 8:53 am - Beantwoord

  Mooie tips! Het gekke is dat ik nooit aan pauzes deed toen ik nog werkte. Ik gunde mezelf er de tijd niet voor en dacht echt dat ik daardoor effectiever werkte. Maar dat komt misschien ook omdat pauze bij mij was: “O, nu ik jou toch zie, kan ik je even vragen…” en dan had ik dus alsnog geen pauze. Bij een volgende baan dus zeker iets om goed in de gaten te houden: pauze!
  Die ordner vind ik ook een goed idee voor losse papieren. Toch weer meer opgeruimd dan een stapel op je bureau;).

  • Romy 19 februari 2022 op 11:25 am - Beantwoord

   Ah, dan zijn pauzes niet heel rustgevend inderdaad. Een heel herkenbare valkuil ook! Ik was er altijd van overtuigd dat ik zonder pauzes veel meer voor elkaar kreeg, terwijl juist een half uurtje rust soms veel goeds doet. Helpt trouwens ook om lastige projecten, mails of moeilijke dilemma’s weer in perspectief te zetten 🙂

 2. Daenelia 8 februari 2022 op 9:44 am - Beantwoord

  Wij hebben een stapelbakje waar de losse papieren en brieven ingaan, waar privé nog iets mee moet. Voor mijn werk heb ik een mini hangmat koffer. Ook heel handig.
  Tip: vergeet niet dat je eens in de week wel die ordner even doorloopt! … Ik ben ook wel eens iets vergeten.
  Internet uitzetten is een supertip. Nu we tijdelijk door een fout geen internet hebben, ben ik wel gehinderd in mijn werk. Maar ik ben wel aan allerlei andere klusjes toegekomen.

  • Romy 19 februari 2022 op 11:24 am - Beantwoord

   Ik vermoed dat ik zonder internet inderdaad ook opeens heel productief aan taken in Word zou werken 😉 Maar daartoe gedwongen worden door een storing is natuurlijk helaas minder leuk. Hopelijk zijn jullie snel weer up & running!

 3. bychristiana 8 februari 2022 op 11:27 am - Beantwoord

  De ‘kikker-tip’ pas ik inderdaad ook toe, dan ‘heb je het maar gehad’ 😉

Recente blogs

Perfect? Imperfect? Hé, ben je niet al goed genoeg?!

31 januari 2020|Persoonlijk, Zelfliefde|

Perfect. Het is maar een gek woord; een echte betekenis kun je er niet aan hangen. Want wat perfect is, is voor iedereen anders. Toch is perfectie iets waar veel mensen (inclusief ik op z'n tijd) naar streven. Vaak tevergeefs, want wanneer is iets perfect? Bestaat perfect wel? Ook ik worstelde de laatste tijd best wel met het idee van perfectie. Of imperfectie. Of alles daartussenin. Ik deed er een aantal mooie inzichten over op en geef je met plezier een inkijkje in mijn (niet perfecte) hersenspinsels daarover.

Paasvrij?! 37 leuke dingen om te doen met Pasen

30 maart 2018|Lifestyle|

Heb jij al plannen voor het Paasweekend? Ik ben dit weekend maar liefst 4 dagen vrij en heb al heel wat plannen om daar volop van te genieten. Er zijn namelijk genoeg leuke dingen om te doen met Pasen. Je kunt natuurlijk, samen met de rest van Nederland, door de woonboulevard slenteren of aan een uitgebreide paasbrunch zitten met de (schoon)familie. Maar heb je nog niets op het programma staan? Dan geef ik je graag inspiratie voor leuke dingen om te doen met Pasen. Met deze 35 tips hoef jij je niet te vervelen.

Een kast vol! | Mijn verzameling Blond Amsterdam-servies

4 juni 2019|Interieur|

Dat ik Blond Amsterdam-servies leuk vind, is vast geen geheim meer. Wat op mijn 16e begon met twee vrolijke Blond Amsterdam-mokken is in tien jaar tijd uitgegroeid tot een flinke verzameling fleurig gekleurd servies. Jarenlang stond mijn groeiende verzameling verspreid door mijn tienerslaapkamer bij mijn ouders thuis. Ik had dan ook één grote droom voor mijn toekomstige woning: een mooie servieskast waarin ik de volledige verzameling zou kunnen uitstallen. Eindelijk is het moment daar en staan alle kopjes, bordjes, lepeltjes, kommen en andere aanwinsten te pronken in mijn eigen kast. Ik laat je graag meespieken.