Je gedachten stopzetten, hoe dan?! (5 tips!)

Soms lijkt het wel alsof mijn hoofd nooit stil is. Of ik nu hard aan het werk ben of juist rustig ga wandelen, er schieten dagelijks talloze gedachten door mijn hersenpan. Gedachten over toevallige voorbijgangers, over mijn plannen voor die dag of over blogideeën die me niet meer loslaten. Best leuk hoor, al dat denken. Maar wat zou een pauzeknop op z’n tijd fijn zijn! Gewoon even je gedachten stopzetten! Tot nu toe heb ik die alleen nog niet weten te ontdekken. Ben je net zo’n denker als ik? Dan kun je er wellicht iets met deze 5 tips om je gedachten stop te zetten.

gedachten stopzetten tips

Disclaimer: Je gedachten helemaal stopzetten kan natuurlijk niet. Wel kun je je gedachten iets verminderen. Daar zijn deze tips voor bedoeld.

Schrijf je gedachten op

Voor mijn eerste tip voor je gedachten stopzetten komt je favoriete notitieboekje meteen goed van pas. Als je plotseling iets te binnen schiet (niet vergeten: pakketje wegbrengen!), kan het helpen om die gedachte gewoon eens op te schrijven. Zo kun je je ideeën even parkeren en je blijven focussen op waar je mee bezig was, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je dat ene waardevolle idee vergeet. Pas alleen wel op dat je niet ellenlange lijstjes maakt met oppoppende ideeën. Dan wordt je gedachtestroom immers nog steeds niet bepaald stopgezet.

Laat je gedachten los

De enorme gedachtestroom heb je hoe dan ook elke dag weer. Niemand kan zomaar al zijn gedachten stopzetten. Wat ik wel vaker wil proberen, is om mijn gedachten er gewoon eens te laten zijn. Niet met elke gedachte die in me opkomt, hoef ik immers direct iets te doen. Je kunt de gedachten soms ook gewoon voorbij laten gaan, er niet te veel bij stilstaan en je blijven focussen op waar je mee bezig was. Note to self: als ik ergens aan denk en even niet op een bepaald woord kan komen, hoef ik dus echt niet à la minute naar Wikipedia te surfen om het op te zoeken.

Luister naar je lichaam

Ik vind het nogal eens lastig om naar signalen van mijn lichaam te luisteren. Voel ik me moe? Dan ga ik eerder beredeneren waarom dat eigenlijk niet zou kunnen dan dat ik gewoon mijn bed in duik. En heb ik een naar onderbuikgevoel? Dan ga ik toch weleens door, omdat mijn verstand zegt dat dat beter is. Aan de andere kant weet ik dat juist mijn lichaam belangrijke signalen afgeeft. Ik merk het meteen als iets niet oké voelt, maar ook als ik over grenzen heen ga of te veel hooi op mijn vork neem. Met die signalen wil ik vaker iets doen. En misschien is een cursus mindfulness (desnoods online) toch wel een idee om daar eens aan te werken. Juist omdat ik zo hard roep dat dat niets voor mij is…

Doe iets waarbij je je hoofd niet nodig hebt

Ik heb een paar jaar geleden een aantal lessen yoga gevolgd. Ik weet nog dat ik het zo moeilijk vond om dan alleen niet alleen maar met mijn hoofd bezig te zijn. Juist dáárom en omdat ik wel iets meer doen en iets minder denken kan gebruiken, wil ik wat vaker dingen doen waarbij ik mijn hoofd niet nodig heb. Ik schreef al eerder over mindfulness op een nuchtere manier. Oftewel je gedachten verzetten zonder dat daar enige vorm van spiritualiteit aan te pas komt. Zo kan ik goed ontspannen van een film kijken, een boek lezen of domweg spullen opruimen. Natuurlijk heb je op zo’n moment niet nul gedachten, maar het zijn wel activiteiten die niet al je hersencapaciteit vragen.

Zorg voor rust en ontspanning

En als laatste tip voor je gedachten stopzetten: rust en ontspanning. Ik geloof zelf dat je er met één mindful moment per week niet bent. Je kunt wel een kwartier per week de tijd nemen om volledig zen te zijn, maar als je meteen daarna snel doorgaat naar een nieuwe afspraak, is het water naar de zee dragen. Daarom wil ik structureel iets meer rust inbouwen. Bijvoorbeeld door vaker een dagdeel niet vol te plannen, door soms een uur niet nuttig bezig te zijn of door ‘s avonds some tijd vrij te houden voor me, myself and I. Alleen al dat kan helpen om je hoofd iets rustiger te maken.

Heb jij weleens iets als mindfulness geprobeerd?

Volg:
Deel:

27 Reacties

 1. 13 januari 2018 / 09:12

  Je gedachten loslaten is het moeilijkste wat er is. Vreselijk vind ik het soms. Maar goed het is een kwestie van leren. Zelf had ik ooit zo’n app (Mindfulness) maar na 3 keer proberen heb ik het opgegeven
  Aneta blogde over…6 opmerkelijke weetjes over tweelingen

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 09:52

   Zo’n app is inderdaad ook nog wel een goed idee, maar mindfulness moet wel echt bij je passen volgens mij. Ik ben er ook nog niet helemaal uit of ik daar het type voor ben ;) In ieder geval voor de standaard manier van mindfulness met mediteren e.d. dan.

 2. 13 januari 2018 / 09:53

  Op dit moment loopt mijn hoofd ook nog over van gedachten. (Ivm de verhuizing naar Portugal die niet meer doorging en wat we nu moeten) Dus alle tips om niet te piekeren zijn welkom. Ik ga meestal maar beetje schoonmaken/poetsen. Dit helpt mij om even niet met mijn gedachten bezig te zijn. En het huis is ook weer gelijk schoon?
  Sylvia – alovelyadventure blogde over…Persoonlijke & blogdoelen 2018

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 09:53

   Ik kan me voorstellen dat je juist nu veel last hebt van een alsmaar doorgaande gedachtestroom. Wat lastig soms! Schoonmaken is inderdaad ook echt iets wat je zonder na te denken kunt doen. Fijn dat je daarmee je hoofd even kunt leegmaken (en er nog een schoon huis aan overhoudt ook!).

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 09:59

   Precies! Juist als je de hele dag door aan het denken bent, zijn rustmomenten heel belangrijk.
   Die nothing box vind ik trouwens geweldig klinken. Wat moet het heerlijk zijn om je gedachten even helemaal uit te schakelen.

 3. 13 januari 2018 / 10:30

  Goede tips! Ik ben sinds een tijdje bezig om alle “schermen”uit te zetten voor ik naar bed ga. Even lezen en geen fel licht meer in mijn ogen. Helpt dus écht heel goed (hebben al die duizenden wetenschappers toch gelijk ;)…) en ik slaap een stuk sneller. Dat helpt mij ontzettend, want als je uitgerust aan een nieuwe dag begint, kun je ook veel beter ordenen in je hoofd merk ik :)
  Rianne blogde over…Sale Shoplog

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 10:00

   Wat goed dat je meer tijd zonder beeldschermen probeert door te brengen voordat je naar bed gaat. Ik kan me voorstellen dat dat al veel kan schelen en dat het je ogen rust geeft als je niets steeds in het felle licht zit.
   Dat is een tip die ik misschien ook nog eens in de praktijk moet gaan brengen :)

 4. 13 januari 2018 / 11:18

  Hihi, erg herkenbaar voor velen! Ik vind dingen als knutselen en puzzelen perfect om mijn hoofd helemaal leeg te maken. Als ik teveel gedachten heb als ik probeer te slapen, zeg ik soms echt letterlijk SSHHH tegen mezelf. Elke keer opnieuw als er weer een gedachte naar boven popt. Mag niet eens de zin afmaken in mijn hoofd, haha. Helpt echt!
  Behalve dat scherm wat Rianne al noemt, merk ik ook dat ik ‘s avonds onrustiger ben als ik informatie aan het zoeken was of halverwege een blog ben. Dan ga ik in mijn hoofd verder. Beter kan ik voor het slapen gaan nog even wat doms doen :)

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 10:01

   Dat klinkt echt als een slim idee om je gedachten te stoppen! Eigenlijk kun je je gedachten ook gewoon zelf letterlijk tot een halt roepen soms door je gewoon op iets anders te focussen.
   Slim idee om voor het slapengaan iets te doen waar je je hoofd niet bij nodig hebt! Dat zou ik eigenlijk ook iets vaker moeten proberen om mijn hoofd wat meer rust te geven :)

 5. 13 januari 2018 / 11:47

  Gedachten loslaten is voor mij enorm moeilijk. Wanneer ik even wil relaxen en aan niets denken probeer ik tv te kijken, maar dat helpt niet altijd. Soms is het zo erg dat ik er mijn slaap voor laat en ik ‘s ochtends uiteraard met hoofdpijn opsta. Ik moet met iemand kunnen praten die mij begrijpt en geen oordeel velt maar mij steunt in de plaats. Dan kan ik het voor even loslaten..
  Evelyne blogde over…5 vragen die je af en toe eens aan jezelf moet stellen

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 10:03

   Wat vervelend zeg dat je regelmatig je gedachten niet kunt loslaten en dan ook met hoofdpijn weer wakker wordt. Een gesprek over je gedachten kan dan inderdaad al helpen. Misschien heb je er ook baat bij om je gedachten op papier te zetten en gewoon eens alle willekeurige gedachten op te schrijven die je in je opkomen. Dan kun je het ook ergens kwijt (op papier), waardoor die gedachten misschien niet de hele tijd door je hoofd blijven ronddwalen.

 6. 13 januari 2018 / 14:56

  Je artikel komt als geroepen! Merkte deze week echt dat ik vast kom te zitten in mijn eigen gedachten. Vaak weet ik er ook nog eens een negatieve draai aan te geven, wat het erg vermoeiend maakt. Vanmorgen ben ik even iets langer in bed blijven liggen en terwijl ik wakker was hield ik mijn ogen toch nog even dicht en focuste ik op niets anders dan mijn ademhaling (soort van meditatie, maar dan anders). Vervolgens heb ik besloten om al dat moeten (en dus al die gedachten) vandaag even los te laten. Voor zover dat lukt :) Wat mij vaak toch ook wel helpt is even lezen of een komedieserie kijken. Loslaten is zooo moeilijk!
  Johanne blogde over…Dit is waarom ik Instagram (niet heel) stiekem ‘haat’

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 10:05

   Het loslaten van gedachten is inderdaad helaas niet echt ‘a piece of cake’. Wel goed dat je er een paar slimme manieren voor hebt bedacht om soms toch je gedachten even op pauze te zetten. In bed liggen en focussen op je ademhaling klinkt als een goede optie. Dat is niet zo zweverig als meditatie, maar het kan wel helpen om even niet aan al die dingen te denken die je nog moet of wilt doen of waar je bang voor bent. Iets grappigs kijken kan mij ook echt helpen. En dat maakt me dan ook meteen een stuk vrolijker ;)

 7. 13 januari 2018 / 16:23

  In moeilijke periodes ben ik echt een maler. Mijn gedachten gaan over en weer, geen moment rust. Mediteren of zo iets werkt niet, die molen blijft maar gaan. Meestal ga ik voor afleiding en iets doen wat niets te maken heeft met waar ik mee zit.
  Simone blogde over…CHALLENGE | No buy month #2

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 10:06

   Slim hoe je het aanpakt! Ik ben zelf ook niet echt iemand die snel zal gaan mediteren, maar iets anders doen waar je je gedachten niet bij nodig hebt, kan inderdaad al erg helpen.

 8. 13 januari 2018 / 18:27

  Deze vijf tips zouden heel goed van pas kunnen komen. Ik dacht altijd dat als ik straks klaar zou zijn met school dat mijn hoofd rust zou krijgen.. Nou inmiddels zijn we zo’n half jaar verder en niets is minder waar. Er is inderdaad altijd wel iets waar mijn hoofd over na zou kunnen denken, zonder dat ik het soms zou willen. En dan zou zo’n pauze knop dé uitvinding zijn. En dat naar mijn lichaam luisteren dat is nog bijzonder lastig..
  Fleur blogde over…Lifestyle | AliExpress: Mini fotostudio & Camera led lamp

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 10:08

   Het is inderdaad echt heel lastig om volledige rust in je hoofd te krijgen, ook als je geen school of zelfs helemaal geen verplichtingen meer hebt. Ik heb zelf eigenlijk juist op mijn werk minder gedachten dan in mijn vrije tijd, omdat ik me op mijn werk ergens op focus. Voor mijn vrije tijd zou het soms wel echt ideaal zijn als er een pauzeknop voor mijn gedachten zou bestaan ;)

 9. 13 januari 2018 / 23:00

  Heel herkenbaar. Ik heb geen idee of die emoji er al is, maar er is sprake van een emoji waar het hoofd ontploft is en er een hele rookwolk uitkomt. Ik zou die emoji in de praktijk kunnen zijn. Ik kan soms doordenken dat ik een moment dat leuk was ineens minder leuk is. Als ik een hele dag gelachen heb of een grapje heb gemaakt dan vraag ik me ‘s avonds af of mijn grap er niet over ging of ik niemand gekwetst heb. Maar dat is onzin want mijn vrienden kunnen er altijd mee lachen. Ook zo maandagavond. Ik was rustig aan het werk in de klas en ineens riep de leerkracht mij en mijn klasgenoot eventjes naar de gang. Mijn hart zat in mijn keel en mijn hersens maakten ineens overuren. Ik begon te pannikeren dat ik iets verkeerd had gedaan. En dat is evengrote onzin, want mijn leerkrachten zijn altijd megapositief over mij. Ja natuurlijk maak ik ook fouten, maar niet zo erg dat mijn leerkracht een hele preek gaat geven op me op de gang. Dat bewijst dat mijn zelfvertrouwen nog niet zit waar het moet zitten. Stap voor stap. Maar dat bewijst ook dat mijn hersens soms echt rare toeren opgaan.
  Nikita blogde over…Toegeving: Ik vind NEE zeggen lastig

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 10:11

   Heel herkenbaar wat je omschrijft! Ik kan ook nog weleens situaties of opmerkingen overanalyseren of twijfelen of iets wel goed is overgekomen. Eigenlijk zonde als je gedachten dan een loopje met je nemen en vaak dingen invullen die niet eens kloppen met de werkelijkheid. Soms lukt het me gelukkig wel om die gedachten te relativeren. Dan lach ik gewoon even in mezelf om wat ik nu weer voor gekke gedachtesprongetjes maak en probeer ik de gedachte kwijt te raken.

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 10:29

   Goed gezegd! Sommige dingen zijn inderdaad niet te veranderen en dan is het soms ook beter om er niet over te blijven malen. Je maakt de situatie er niet beter op. Ik kan me wel voorstellen dat de situatie nu met je vader heel moeilijk is en dat het echt aan je vreet. Heel erg veel sterkte!

 10. 14 januari 2018 / 17:44

  Ik probeer zoveel mogelijk los te laten… Lukt me steeds beter, hoewel het soms nog wel lastig is hoor. Vooral de weekenden wil ik écht voor mezelf houden en hebben en mijn rust pakken. Luisteren naar mijn lichaam en eerder stoppen met dingen is ook iets wat zeker hierin heeft geholpen.

  Fijne Zondag!<3

  • Romy
   Auteur
   14 januari 2018 / 21:27

   Mooi om te horen dat het steeds iets beter gaat om gedachten los te laten, ook al blijft het inderdaad wel iets om bewust op te letten voor jezelf.
   Ik hoop dat je een fijne (en rustige!) zondag hebt gehad :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge