9 4 1

Je gedachten stopzetten, hoe dan?! (5 tips!)

 • 13 januari 2018
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Soms lijkt het wel alsof mijn hoofd nooit stil is. Of ik nu hard aan het werk ben of juist rustig ga wandelen, er schieten dagelijks talloze gedachten door mijn hersenpan. Gedachten over toevallige voorbijgangers, over mijn plannen voor die dag of over blogideeën die me niet meer loslaten. Best leuk hoor, al dat denken. Maar wat zou een pauzeknop op z’n tijd fijn zijn! Gewoon even je gedachten stopzetten! Tot nu toe heb ik die alleen nog niet weten te ontdekken. Ben je net zo’n denker als ik? Dan kun je er wellicht iets met deze 5 tips om je gedachten stop te zetten.

gedachten stopzetten tips

Disclaimer: Je gedachten helemaal stopzetten kan natuurlijk niet. Wel kun je je gedachten iets verminderen. Daar zijn deze tips voor bedoeld.

Schrijf je gedachten op

Voor mijn eerste tip voor je gedachten stopzetten komt je favoriete notitieboekje meteen goed van pas. Als je plotseling iets te binnen schiet (niet vergeten: pakketje wegbrengen!), kan het helpen om die gedachte gewoon eens op te schrijven. Zo kun je je ideeën even parkeren en je blijven focussen op waar je mee bezig was, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je dat ene waardevolle idee vergeet. Pas alleen wel op dat je niet ellenlange lijstjes maakt met oppoppende ideeën. Dan wordt je gedachtestroom immers nog steeds niet bepaald stopgezet.

Laat je gedachten los

De enorme gedachtestroom heb je hoe dan ook elke dag weer. Niemand kan zomaar al zijn gedachten stopzetten. Wat ik wel vaker wil proberen, is om mijn gedachten er gewoon eens te laten zijn. Niet met elke gedachte die in me opkomt, hoef ik immers direct iets te doen. Je kunt de gedachten soms ook gewoon voorbij laten gaan, er niet te veel bij stilstaan en je blijven focussen op waar je mee bezig was. Note to self: als ik ergens aan denk en even niet op een bepaald woord kan komen, hoef ik dus echt niet à la minute naar Wikipedia te surfen om het op te zoeken.

Luister naar je lichaam

Ik vind het nogal eens lastig om naar signalen van mijn lichaam te luisteren. Voel ik me moe? Dan ga ik eerder beredeneren waarom dat eigenlijk niet zou kunnen dan dat ik gewoon mijn bed in duik. En heb ik een naar onderbuikgevoel? Dan ga ik toch weleens door, omdat mijn verstand zegt dat dat beter is. Aan de andere kant weet ik dat juist mijn lichaam belangrijke signalen afgeeft. Ik merk het meteen als iets niet oké voelt, maar ook als ik over grenzen heen ga of te veel hooi op mijn vork neem. Met die signalen wil ik vaker iets doen. En misschien is een cursus mindfulness (desnoods online) toch wel een idee om daar eens aan te werken. Juist omdat ik zo hard roep dat dat niets voor mij is…

Doe iets waarbij je je hoofd niet nodig hebt

Ik heb een paar jaar geleden een aantal lessen yoga gevolgd. Ik weet nog dat ik het zo moeilijk vond om dan alleen niet alleen maar met mijn hoofd bezig te zijn. Juist dáárom en omdat ik wel iets meer doen en iets minder denken kan gebruiken, wil ik wat vaker dingen doen waarbij ik mijn hoofd niet nodig heb. Ik schreef al eerder over mindfulness op een nuchtere manier. Oftewel je gedachten verzetten zonder dat daar enige vorm van spiritualiteit aan te pas komt. Zo kan ik goed ontspannen van een film kijken, een boek lezen of domweg spullen opruimen. Natuurlijk heb je op zo’n moment niet nul gedachten, maar het zijn wel activiteiten die niet al je hersencapaciteit vragen.

Zorg voor rust en ontspanning

En als laatste tip voor je gedachten stopzetten: rust en ontspanning. Ik geloof zelf dat je er met één mindful moment per week niet bent. Je kunt wel een kwartier per week de tijd nemen om volledig zen te zijn, maar als je meteen daarna snel doorgaat naar een nieuwe afspraak, is het water naar de zee dragen. Daarom wil ik structureel iets meer rust inbouwen. Bijvoorbeeld door vaker een dagdeel niet vol te plannen, door soms een uur niet nuttig bezig te zijn of door ’s avonds some tijd vrij te houden voor me, myself and I. Alleen al dat kan helpen om je hoofd iets rustiger te maken.

Heb jij weleens iets als mindfulness geprobeerd?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Maaike 13 januari 2018 op 8:59 am - Beantwoord

  Ik las je titel en dacht, ja kom maar op met de tips. Vreselijk vind ik het soms, die constante stroom van gedachtes. Dank voor de tips! Mindfulness is inderdaad de moeite om eens in te duiken wat het is.

 2. Aneta 13 januari 2018 op 9:12 am - Beantwoord

  Je gedachten loslaten is het moeilijkste wat er is. Vreselijk vind ik het soms. Maar goed het is een kwestie van leren. Zelf had ik ooit zo’n app (Mindfulness) maar na 3 keer proberen heb ik het opgegeven

  • Romy 14 januari 2018 op 9:52 am - Beantwoord

   Zo’n app is inderdaad ook nog wel een goed idee, maar mindfulness moet wel echt bij je passen volgens mij. Ik ben er ook nog niet helemaal uit of ik daar het type voor ben 😉 In ieder geval voor de standaard manier van mindfulness met mediteren e.d. dan.

 3. Marije 13 januari 2018 op 9:27 am - Beantwoord

  Mijn hoofd loopt soms over van gedachten. Best lastig af en toe. Een brain dump en alles opschrijven werkt voor mij het beste.

 4. Sylvia - alovelyadventure 13 januari 2018 op 9:53 am - Beantwoord

  Op dit moment loopt mijn hoofd ook nog over van gedachten. (Ivm de verhuizing naar Portugal die niet meer doorging en wat we nu moeten) Dus alle tips om niet te piekeren zijn welkom. Ik ga meestal maar beetje schoonmaken/poetsen. Dit helpt mij om even niet met mijn gedachten bezig te zijn. En het huis is ook weer gelijk schoon?

  • Romy 14 januari 2018 op 9:53 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat je juist nu veel last hebt van een alsmaar doorgaande gedachtestroom. Wat lastig soms! Schoonmaken is inderdaad ook echt iets wat je zonder na te denken kunt doen. Fijn dat je daarmee je hoofd even kunt leegmaken (en er nog een schoon huis aan overhoudt ook!).

 5. Josephine 13 januari 2018 op 10:30 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar, daardoor probeer ik altijd genoeg rustmomenten in te plannen. Het lukt niet altijd, maar alles is meegenomen.

  Ze zeggen dat mannen een ‘nothing box’ hebben, en daardoor de mogelijkheid hebben om even aan niks te denken. Lijkt me heerlijk! :-p

 6. Rianne 13 januari 2018 op 10:30 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik ben sinds een tijdje bezig om alle “schermen”uit te zetten voor ik naar bed ga. Even lezen en geen fel licht meer in mijn ogen. Helpt dus écht heel goed (hebben al die duizenden wetenschappers toch gelijk ;)…) en ik slaap een stuk sneller. Dat helpt mij ontzettend, want als je uitgerust aan een nieuwe dag begint, kun je ook veel beter ordenen in je hoofd merk ik 🙂

  • Romy 14 januari 2018 op 9:59 am - Beantwoord

   Precies! Juist als je de hele dag door aan het denken bent, zijn rustmomenten heel belangrijk.
   Die nothing box vind ik trouwens geweldig klinken. Wat moet het heerlijk zijn om je gedachten even helemaal uit te schakelen.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:00 am - Beantwoord

   Wat goed dat je meer tijd zonder beeldschermen probeert door te brengen voordat je naar bed gaat. Ik kan me voorstellen dat dat al veel kan schelen en dat het je ogen rust geeft als je niets steeds in het felle licht zit.
   Dat is een tip die ik misschien ook nog eens in de praktijk moet gaan brengen 🙂

 7. Linda - Zaailingen 13 januari 2018 op 11:18 am - Beantwoord

  Hihi, erg herkenbaar voor velen! Ik vind dingen als knutselen en puzzelen perfect om mijn hoofd helemaal leeg te maken. Als ik teveel gedachten heb als ik probeer te slapen, zeg ik soms echt letterlijk SSHHH tegen mezelf. Elke keer opnieuw als er weer een gedachte naar boven popt. Mag niet eens de zin afmaken in mijn hoofd, haha. Helpt echt!
  Behalve dat scherm wat Rianne al noemt, merk ik ook dat ik ’s avonds onrustiger ben als ik informatie aan het zoeken was of halverwege een blog ben. Dan ga ik in mijn hoofd verder. Beter kan ik voor het slapen gaan nog even wat doms doen 🙂

  • Romy 14 januari 2018 op 10:01 am - Beantwoord

   Dat klinkt echt als een slim idee om je gedachten te stoppen! Eigenlijk kun je je gedachten ook gewoon zelf letterlijk tot een halt roepen soms door je gewoon op iets anders te focussen.
   Slim idee om voor het slapengaan iets te doen waar je je hoofd niet bij nodig hebt! Dat zou ik eigenlijk ook iets vaker moeten proberen om mijn hoofd wat meer rust te geven 🙂

 8. Evelyne 13 januari 2018 op 11:47 am - Beantwoord

  Gedachten loslaten is voor mij enorm moeilijk. Wanneer ik even wil relaxen en aan niets denken probeer ik tv te kijken, maar dat helpt niet altijd. Soms is het zo erg dat ik er mijn slaap voor laat en ik ’s ochtends uiteraard met hoofdpijn opsta. Ik moet met iemand kunnen praten die mij begrijpt en geen oordeel velt maar mij steunt in de plaats. Dan kan ik het voor even loslaten..

 9. Darina 13 januari 2018 op 2:13 pm - Beantwoord

  Als ik mijn gedachten niet kan loslaten, dan ga ik meestal opruimen of schoonmaken. Ik kan daar dan helemaal in op gaan. Het opschrijven doe ik dan pas later.

 10. Johanne 13 januari 2018 op 2:56 pm - Beantwoord

  Je artikel komt als geroepen! Merkte deze week echt dat ik vast kom te zitten in mijn eigen gedachten. Vaak weet ik er ook nog eens een negatieve draai aan te geven, wat het erg vermoeiend maakt. Vanmorgen ben ik even iets langer in bed blijven liggen en terwijl ik wakker was hield ik mijn ogen toch nog even dicht en focuste ik op niets anders dan mijn ademhaling (soort van meditatie, maar dan anders). Vervolgens heb ik besloten om al dat moeten (en dus al die gedachten) vandaag even los te laten. Voor zover dat lukt 🙂 Wat mij vaak toch ook wel helpt is even lezen of een komedieserie kijken. Loslaten is zooo moeilijk!

  • Romy 14 januari 2018 op 10:03 am - Beantwoord

   Wat vervelend zeg dat je regelmatig je gedachten niet kunt loslaten en dan ook met hoofdpijn weer wakker wordt. Een gesprek over je gedachten kan dan inderdaad al helpen. Misschien heb je er ook baat bij om je gedachten op papier te zetten en gewoon eens alle willekeurige gedachten op te schrijven die je in je opkomen. Dan kun je het ook ergens kwijt (op papier), waardoor die gedachten misschien niet de hele tijd door je hoofd blijven ronddwalen.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:05 am - Beantwoord

   Het loslaten van gedachten is inderdaad helaas niet echt ‘a piece of cake’. Wel goed dat je er een paar slimme manieren voor hebt bedacht om soms toch je gedachten even op pauze te zetten. In bed liggen en focussen op je ademhaling klinkt als een goede optie. Dat is niet zo zweverig als meditatie, maar het kan wel helpen om even niet aan al die dingen te denken die je nog moet of wilt doen of waar je bang voor bent. Iets grappigs kijken kan mij ook echt helpen. En dat maakt me dan ook meteen een stuk vrolijker 😉

 11. Simone 13 januari 2018 op 4:23 pm - Beantwoord

  In moeilijke periodes ben ik echt een maler. Mijn gedachten gaan over en weer, geen moment rust. Mediteren of zo iets werkt niet, die molen blijft maar gaan. Meestal ga ik voor afleiding en iets doen wat niets te maken heeft met waar ik mee zit.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:06 am - Beantwoord

   Slim hoe je het aanpakt! Ik ben zelf ook niet echt iemand die snel zal gaan mediteren, maar iets anders doen waar je je gedachten niet bij nodig hebt, kan inderdaad al erg helpen.

 12. Fleur 13 januari 2018 op 6:27 pm - Beantwoord

  Deze vijf tips zouden heel goed van pas kunnen komen. Ik dacht altijd dat als ik straks klaar zou zijn met school dat mijn hoofd rust zou krijgen.. Nou inmiddels zijn we zo’n half jaar verder en niets is minder waar. Er is inderdaad altijd wel iets waar mijn hoofd over na zou kunnen denken, zonder dat ik het soms zou willen. En dan zou zo’n pauze knop dé uitvinding zijn. En dat naar mijn lichaam luisteren dat is nog bijzonder lastig..

  • Romy 14 januari 2018 op 10:08 am - Beantwoord

   Het is inderdaad echt heel lastig om volledige rust in je hoofd te krijgen, ook als je geen school of zelfs helemaal geen verplichtingen meer hebt. Ik heb zelf eigenlijk juist op mijn werk minder gedachten dan in mijn vrije tijd, omdat ik me op mijn werk ergens op focus. Voor mijn vrije tijd zou het soms wel echt ideaal zijn als er een pauzeknop voor mijn gedachten zou bestaan 😉

 13. Nikita 13 januari 2018 op 11:00 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar. Ik heb geen idee of die emoji er al is, maar er is sprake van een emoji waar het hoofd ontploft is en er een hele rookwolk uitkomt. Ik zou die emoji in de praktijk kunnen zijn. Ik kan soms doordenken dat ik een moment dat leuk was ineens minder leuk is. Als ik een hele dag gelachen heb of een grapje heb gemaakt dan vraag ik me ‘s avonds af of mijn grap er niet over ging of ik niemand gekwetst heb. Maar dat is onzin want mijn vrienden kunnen er altijd mee lachen. Ook zo maandagavond. Ik was rustig aan het werk in de klas en ineens riep de leerkracht mij en mijn klasgenoot eventjes naar de gang. Mijn hart zat in mijn keel en mijn hersens maakten ineens overuren. Ik begon te pannikeren dat ik iets verkeerd had gedaan. En dat is evengrote onzin, want mijn leerkrachten zijn altijd megapositief over mij. Ja natuurlijk maak ik ook fouten, maar niet zo erg dat mijn leerkracht een hele preek gaat geven op me op de gang. Dat bewijst dat mijn zelfvertrouwen nog niet zit waar het moet zitten. Stap voor stap. Maar dat bewijst ook dat mijn hersens soms echt rare toeren opgaan.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:11 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je omschrijft! Ik kan ook nog weleens situaties of opmerkingen overanalyseren of twijfelen of iets wel goed is overgekomen. Eigenlijk zonde als je gedachten dan een loopje met je nemen en vaak dingen invullen die niet eens kloppen met de werkelijkheid. Soms lukt het me gelukkig wel om die gedachten te relativeren. Dan lach ik gewoon even in mezelf om wat ik nu weer voor gekke gedachtesprongetjes maak en probeer ik de gedachte kwijt te raken.

 14. Mariska 14 januari 2018 op 10:10 am - Beantwoord

  Ik denk vaak aan dingen die ik uiteindelijk niet kan veranderen. Bijvoorbeeld dat het aan me vreet, zoals de gezondheid van m’n vader. Dan probeer ik realistisch te zijn en wel dat ik er verdrietig om mag zijn, maar malen heeft geen zin omdat ik het niet kan veranderen.

  • Romy 14 januari 2018 op 10:29 am - Beantwoord

   Goed gezegd! Sommige dingen zijn inderdaad niet te veranderen en dan is het soms ook beter om er niet over te blijven malen. Je maakt de situatie er niet beter op. Ik kan me wel voorstellen dat de situatie nu met je vader heel moeilijk is en dat het echt aan je vreet. Heel erg veel sterkte!

 15. Saskia 14 januari 2018 op 5:44 pm - Beantwoord

  Ik probeer zoveel mogelijk los te laten… Lukt me steeds beter, hoewel het soms nog wel lastig is hoor. Vooral de weekenden wil ik écht voor mezelf houden en hebben en mijn rust pakken. Luisteren naar mijn lichaam en eerder stoppen met dingen is ook iets wat zeker hierin heeft geholpen.

  Fijne Zondag!<3

  • Romy 14 januari 2018 op 9:27 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat het steeds iets beter gaat om gedachten los te laten, ook al blijft het inderdaad wel iets om bewust op te letten voor jezelf.
   Ik hoop dat je een fijne (en rustige!) zondag hebt gehad 🙂

Recente blogs

Rood haar: hoe is het om een ginger te zijn?

3 oktober 2016|Persoonlijk|

“Hé, vuurtoren!” of “Stoplicht, wanneer spring je op groen?” Als roodharige kun je de gekste opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgen. Gelukkig is het bij mij nooit echt verder gekomen dan “Ginger!”, wat ik niet eens echt een scheldwoord vind. De een heeft blonde lokken, de ander bruine krullen en weer een ander heeft een prachtig zwart afrokapsel. Maar ik ben ooit geboren met een hoofd vol rood haar. Vind ik dat erg? Nee! Mooi rood is niet lelijk, toch? Ik ben er inmiddels juist trots op dat ik tot de 1-2% van de wereldbevolking behoor die roodharig is. Benieuwd hoe het is om met rood haar door het leven te gaan? Vandaag vertel ik je er alles over.

Mijn niet zo fabulous make-uproutine

20 augustus 2017|Positiviteit|

Ken je de ‘Get ready with me?’-video’s op YouTube? Mensen die zich voor de camera opmaken en met producten in de weer gaan waar ik soms nog nooit van heb gehoord. Het resultaat vind ik vaak jaloersmakend mooi. Mijn make-uproutine is namelijk een stuk – uhm – beknopter. Claire vroeg me laatst of ik eens wilde laten zien wat voor make-up ik dagelijks gebruik. Juist omdat ik geen fabulous make-uproutines heb voor een prachtige kaptafel, neem ik je graag mee in mijn niet zo glamoreuze opmaakritueel op een gewone werkdag. Get ready with me!

Mijn huis inrichten? Zo heb ik dat aangepakt! (11 tips)

4 juli 2019|Interieur|

En daar sta je dan: met de sleutel van je woning in handen. Of net een verbouwing achter de rug. In een leeg huis met muren die vooral heel hard je eigen geluiden weerkaatsen en die om een fris likje verf in de kleur van jouw wensen schreeuwen. Gefeliciteerd! Het leukste moment van verhuizen of verbouwen is aangebroken: je huis inrichten. Althans, dat vond ik. Met veel plezier heb ik van mijn lege woning een eigen plekje gemaakt, de nodige sjouwsessies, woonwinkelbezoekjes en Pinterest-uurtjes verder. Een huis inrichten, hoe pak je dat aan? Ik deel 11 tips die het inrichten voor mij een feestje maakten.