1 4 1

Geduld – geen overbodige luxe als jij je dromen waarmaakt!

 • 7 augustus 2018
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Geduld is een schone zaak.” en “Morgen weer een dag.” Twee cliché uitspraken die je misschien, net als ik, niet altijd even graag hoort. Geduld is namelijk best lastig als je jouw mooie plannen liever vandaag dan morgen realiseert. Maar echt waar: geduld is niet alleen in het Nederlandse openbaar vervoer een noodzakelijk kwaad, maar is ook bij het waarmaken van je dromen zeker geen overbodige luxe. Of het nu gaat om het bereiken van 10.000 volgers op Instagram, om het maken van een geweldige reis of om een huis vinden voor jezelf, geduld is een schone zaak. Dit is waarom ik (en jij misschien ook?) dromen soms best mag zien als toekomstmuziek.

het hoeft niet allemaal nu

Morgen weer een dag?

“Morgen weer een dag” is iets wat mijn oma me regelmatig toefluisterde toen ik jong(er) was. Maar aangezien ik wat leuke plannen betreft het beste te vergelijken was met een stuiterbal die niet te vangen is, ging die uitspraak vaak het ene oor in en het andere oor weer uit. Ik was zo’n meisje dat zich onmogelijk pas ná het weekend op haar snoepbuit van Sint Maarten kon storten. En wilde ik een kijkdoos maken? Dan deed ik dat gerust om middernacht. Wat nou “even wachten”? Op zich redelijk onschuldige voorbeelden natuurlijk. Maar wat nu als je ongeduldig bent als het op grote dromen aankomt? Een huis kopen bijvoorbeeld? Of de liefde van je leven vinden? Daarvoor bestaat geen tijdslimiet. Morgen (of volgend jaar of over vijf jaar!) weer een dag, toch?!

Mijn oma had gelijk!

Nu moet ik erkennen dat oma al die tijd gelijk had. Soms betrap ik mezelf op de gedachte “Daar heb ik nu de leeftijd wel voor bereikt!”. Ben ik niet méér dan oud genoeg om op een eigen bank in een eigen huis te zitten? Met een vriend? En een zwangere buik misschien? En moet ik niet ook al het perfecte idee hebben van wat ik wil met mijn leven? Het klinkt dan bijna alsof er een deadline bestaat voor dromen. Maar waar komt dat idee vandaan?! Wie zegt dat je voor je 30e een trouwring om je vinger moet hebben? Of voor je 45e een keer promotie moet hebben gemaakt? De enige die die druk oplegt, ben jij. Of nou ja, ik dus in dit geval. En dat is nergens voor nodig!

Niet alles is nú mogelijk

Hoe graag ik ook zou willen zeggen dat alles altijd maar kan, helaas komen er soms “mitsen” en “maren” om de hoek kijken bij het waarmaken van je dromen: de tijd, het geld, de energie of simpelweg de zin om al die dromen te realiseren. In plaats van je daarover te frustreren, kun je vaak het beste accepteren dat het is zoals het is en dat jouw tijd nog wel komt. Want echt waar: dát is zo! Soms levert wachten je zelfs iets mooiers op. Een reis in je eentje wordt bijvoorbeeld al helemaal geweldig als je jezelf de tijd gunt om na te denken over hoe en wat je wilt in plaats van halsoverkop tickets te boeken. En ook een droomhuis kopen, gaat makkelijker als je jouw huizenzoektocht de tijd geeft.

De kracht van stilstaan

Het gevaar van heel veel dromen willen waarmaken en dan ook nog eens het liefst nu, is dat je er niet bij stilstaat als je een droom van je bucket list hebt afgevinkt. Wat heb je aan een onvergetelijke reis als je al in de auto rijdend door magische omgevingen in je gedachten bezig bent met het plannen van een volgende reis die nóg geweldiger moet zijn? Natuurlijk mag (moet?) dromen! Maar het realiseren van je dromen is niet zoiets als het afvinken van een to do list. Het realiseren van een droom is niet zozeer het startschot om ook droom 2 op de lijst te gaan realiseren. Nee, elk vinkje dat jij achter een droom kunt zetten, zou een magisch moment op zich moeten zijn. Iets waar je nog regelmatig met plezier op terugkijkt!

Tevreden zijn met wat je hebt

Geduldig zijn staat eigenlijk gelijk aan tevreden zijn met wat je hebt. En leven in het nu, dat ook! Natuurlijk zijn mooie plannen er om waar te maken, maar dat hoeft niet altijd NU te gebeuren. Misschien kun je wel een eerste stap zetten, alleen al door je droom te noteren. Maar maak van dromen waarmaken geen wedstrijd op zich. Ook al heb je geen koophuis, geen Mr. of Mrs. Right aan je zijde en laat die mooie reis nog een aantal jaar op zich wachten, dat maakt je leven nú niet minder leuk. Focus je op andere dingen, kijk naar wat wél haalbaar is of zorg ervoor dat je nu alvast voorpret beleeft denkend aan het moment dat die droom wél werkelijkheid wordt.

Heb jij weleens een droom moeten “uitstellen”?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 7 augustus 2018 op 7:42 am - Beantwoord

  Je bent nooit te oud om je dromen waar te maken. Ik dacht heel lang dat ik met mijn benen moest leven zoals ze waren omdat er een behoorlijk prijskaartje aan hing. Eigenlijk had ik het al opgegeven maar uiteindelijk is het dit jaar toch waarheid geworden. Dus soms moet je gewoon even geduld hebben

 2. Iris - Thebeautymagazine.nl 7 augustus 2018 op 7:51 am - Beantwoord

  Mooi geschreven. En je hebt helemaal gelijk. Vooral over dat je je niet aan standaards zou moeten gaan houden. Het belangrijkste is gelukkig zijn. Vanaf dan komen dromen ook gemakkelijker uit.

  • Romy 7 augustus 2018 op 4:52 pm - Beantwoord

   Precies! Als je het geluk ziet in kleine dingen en echt kunt genieten, dan pas kun je er ook echt bij stilstaan dat een mooie droom is uitgekomen 🙂

 3. Darina 7 augustus 2018 op 8:20 am - Beantwoord

  Mooi geschreven! Ik heb weleens een droom moeten uitstellen maar ik geloof er heilig in, dat deze droom echt nog wel een keertje gaat uitkomen 🙂

  • Romy 7 augustus 2018 op 4:53 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi dat die mooie wens nu werkelijkheid is geworden. Soms kost het wat tijd voordat een droom uitkomt, maar in dit geval is dat het gelukkig helemaal waard!

  • Romy 7 augustus 2018 op 4:54 pm - Beantwoord

   Dat is de beste instelling inderdaad. Niet altijd kun je een droom meteen realiseren, maar dan nog kan een droom in de toekomst zeker wel uitkomen ?

 4. Neverdullmoments 7 augustus 2018 op 10:07 am - Beantwoord

  Mooi en inspirerend geschreven, je hebt zo gelijk! In het nu leven is zo heerlijk, terwijl je dat soms (in de haast) gewoon even niet doet. Wij zijn nu in IJsland en zeggen wel 100 keer per dag tegen elkaar: “mooi hè. Kijk!” Op deze manier verschijnen er dus heel veel vinkjes, zoals jij beschrijft 😉 De dromen voor later wachten maar, wij zijn nu hier! Stiekem ook heerlijk dat er zoveel moois vast nog gaat komen, maar alles op zijn tijd 🙂

  • Romy 7 augustus 2018 op 4:56 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jullie echt kunnen genieten van jullie tijd in IJsland. Geniet inderdaad vooral van de mooie tijd die jullie nu hebben. Alle andere dromen en wensen komen nog wel een keer ?

 5. Lilian 7 augustus 2018 op 10:47 am - Beantwoord

  Je hebt helemaal gelijk. Wij hebben door het waarmaken van onze droom (die helaas nog geen gouden bergen oplevert) heel veel ‘normale’ dingen moeten stellen: koophuis, vakanties en nu zijn we al bijna veertig. Maar goed, we hebben een mooi leven, zonder koophuis en vakanties is het ook gezellig 🙂

 6. Geke 7 augustus 2018 op 2:34 pm - Beantwoord

  Mooie aandachtspunten heb je uiteen gezet. Vooral het leven in het nu is eentje doe ik onder de aandacht moet houden.

  De droom waar ik nu mee bezig ben, laat zich ook niet dwingen om sneller te gaan dan kan, namelijk onze tuin omvormen naar mijn (ons) eigen kleine paradijsje. Ik mag het nog zo graag willen, die zaadjes gaan niet sneller kiemen omdat ik ongeduldig ben. Ook de droogte nu stelt mijn geduld (en soms ook motivatie) serieus op de proef 🙂
  Maar stapje voor stapje komen we dichter en groeien we er naartoe, letterlijk en figuurlijk 🙂

  • Romy 7 augustus 2018 op 4:57 pm - Beantwoord

   Mooi om te horen dat jullie er ook op die manier instaan. Soms moet de ene droom (tijdelijk) wijken voor de andere, maar dat betekent niet dat je leven nu niet alsnog heel fijn kan zijn ?

  • Romy 7 augustus 2018 op 5:02 pm - Beantwoord

   Wat een mooi voorbeeld! Het opbouwen van een mooie tuin doe je niet van de ene op de andere dag en vereist een flinke dosis geduld, maar uiteindelijk levert het je gelukkig wel een mooi resultaat op ?

 7. Nikita 8 augustus 2018 op 9:07 am - Beantwoord

  Ik heb altijd met alles geduld (oke, ietsje minder met het OV, sorry De Lijn!). Maar met alles, behalve mezelf. En ik weet dat dat zo verkeerd is. Vooral op mijn werk nu leg ik de lat torenhoog. Op een niveau waar ik het niet kan halen. Regelmatig spreek ik mezelf toe dan dat ik die lat wat lager moet leggen. Voor mijn eigen welzijn. Die dromen komen ook nog wel. Op een dag ligt er zowel een boekje met mijn tekeningen in de rekken als een eigen geschreven boek! Dromen mag, maar met genoeg geduld 😉

  • Romy 8 augustus 2018 op 6:40 pm - Beantwoord

   Het is in ieder geval al goed dat je zelf ook inziet dat een beetje geduld met jezelf niet verkeerd is ? Juist om jezelf ook te beschermen, is het zo belangrijk om niet alles tegelijk te willen en de lat niet steeds naar boven bij te stellen ?

 8. Anna 8 augustus 2018 op 10:16 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Ik herken dit heel erg nu ik zelf een eigen bedrijfje heb, haha, ik ben ook zo ongeduldig! Ik realiseer me wel dat het heel belangrijk is om stil te staan bij de vooruitgang die ik tot nu toe al heb gemaakt, het is maar goed dat er morgen weer een dag is, want zo kom je wel telkens een klein stapje vooruit :p.

 9. Nathanella Monsaert 8 augustus 2018 op 11:14 am - Beantwoord

  Ik ben iemand die net traag door het leven gaat. Alles op ’t gemak. Waardoor ik de laatste jaren wel een mooi lijstje van dromen had in mijn hoofd, maar geen enkele uitvoerde. Dus in mei dacht ik: “Nu doe ik het”. De afgelopen weken heb ik hard gewerkt aan een goede-doel-actie. En die is eergisteren gelanceerd. Misschien kan je nu een post schrijven over “Wat als je dromen niet uitkomen?” Want daar vrees ik nu voor. Mijn ambitie om 70 sets postkaarten te verkopen, ligt precies wel wat te hoog.

  • Romy 8 augustus 2018 op 6:47 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je toch voor die droom bent gegaan! Natuurlijk is het spannend, maar soms is het goed om toch die sprong in het diepe te wagen ? Geloof vooral in jezelf en neem het jezelf niet kwalijk als het resultaat iets anders uitpakt dan gehoopt. Natuurlijk is er een kans dat het anders afloopt, maar je komt al een heel eind met vertrouwen in jezelf en met een beetje trots op jezelf om het feit dat je in ieder geval voor je dromen gaat 🙂

 10. Saskia 8 augustus 2018 op 11:39 am - Beantwoord

  Het leven komt, zoals het leven komt. Of zoals mijn moeder altijd als vervelends toe zei: Alles gebeurd met een reden. Vroeger vond ik dat zooooo ogenrollend vervelend, maar ze heeft zeker gelijk. Heb ik al veel bereikt wat ik wilde? Ja dat wel, maar daar heb ik ook zeker heel wat jaren over gedaan. En niet alles heb je in de hand, want maakt dat je pad soms voor je wordt bepaald en in een bepaalde richting wordt gestuurd. Juist heel mooi, omdat je dan andere dingen krijgt, ziet en beleefd dan dat je anders zou hebben gedaan.

  • Romy 8 augustus 2018 op 6:50 pm - Beantwoord

   Je moeder heeft daarmee inderdaad een goed punt. Als dingen anders lopen dan gehoopt, steek je ook daarvan vaak nog wel iets op. En het is zeker zo dat het leven, juist doordat het onvoorspelbaar is, soms mooie dingen voor je in petto heeft die he helemaal niet had verwacht. Dat is dan weer het voordeel van geen invloed hebben op hoe alles loopt in je leven ?

 11. Nathanella 8 augustus 2018 op 8:16 pm - Beantwoord

  Dag Romy. Dank je wel voor je reactie. Het helpt me echt. Merci!

Recente blogs

Zelf een Valentijnskaart maken | Last-minute DIY

11 februari 2019|DIY|

Valentijnsdag. Je kunt het een commerciële bedoening vinden of juist volledig opgaan in de romantische clichés en een groot deel van je spaargeld spenderen aan gelukshartjes, kaarten en teddybeertjes. Of juist vurig hopen dat een geheime aanbidder dat voor jou doet natuurlijk! Hoe dan ook, een Valentijnskaart geven is altijd een leuk idee, of je nu een geliefde hebt of niet. Een zelfgemaakte kaart is natuurlijk extra leuk! Zelf een Valentijnskaart maken hoeft ook echt niet lastig te zijn. In deze DIY laat ik je stap voor stap zien hoe je last-minute een Valentijnskaart in elkaar kunt fröbelen. Met budgetproof spullen van Action!

Waarom ergens mee stoppen soms het allerkrachtigst is?

28 april 2021|Persoonlijke groei|

Vallen, opstaan en weer doorgaan. Kusje erop en weer vrolijk verder. We krijgen al van jongs af aan mee dat het goed is om door te zetten. Is natuurlijk deels zo. Zonder doorzettingsvermogen had ik nu geen diploma's op zak, geen eigen bedrijf, geen blog en vast ook geen huis of kat. Maar niet altijd is een eindeloze hoeveelheid doorzettingsvermogen handig. Het kan je ook flink in de weg zitten, zo heb ik zelf ervaren. Soms is ergens mee stoppen vele malen krachtiger dan met de tanden op elkaar alsmaar blijven volhouden.

Outfit | Loungen in een héérlijke roze sweater (+win een e-book!)

19 november 2019|Outfits|

Doe jij aan makkelijke kleding of draag je alleen moeilijke kleding? Die flauwe discussie voerde ik een tijdje geleden met een vriend. Voor mij is makkelijke kleding nogal een begrip. Na een lange werkdag trek ik in de winter standaard een dik vest, een fijne trui of mijn fluffy roze badjas aan. Het is alsof ik pas echt thuis ben als de loungekleding weer uit de kast kan. En dankzij mijn allernieuwste sweater van Studio Anna Jirina kan ik dat tegenwoordig ook nog eens in stijl doen. In het roze. En met een vrolijke print op mijn buik.