negatieve energie niet waard 2

9 dingen om géén negatieve energie in te steken

 • 17 december 2020
 • 21 Reacties

Energie is net als geld. Je kunt het maar één keer besteden. En energie die je eenmaal ergens in hebt gestoken, krijg je niet zomaar cadeau terug op je (energie)spaarrekening gestort. Juist daarom is het zo belangrijk om vervelende energieslurpers links te laten liggen. En om je niet druk te maken over al die dingen die nog geen druppeltje aandacht waard zijn. Dit zijn 9 dingen waar ik liever zo min mogelijk negatieve energie in steek.

Steek hier liever géén negatieve energie in!

 1. Wat is geweest. Je kunt je eigen gedrag niet veranderen en je kunt situaties niet overdoen. Ook keuzes die je hebt gemaakt zijn natuurlijk niet met Ctrl + Z ongedaan te maken. Wat je wél kunt veranderen, is hoe je ermee omgaat. Als je het jezelf kwalijk blijft nemen hoe je dingen vroeger hebt aangepakt, kom je eigenlijk geen stap vooruit. Wat wél werkt, is kijken naar waar je nu staat in vergelijking met toen en naar wat je hebt geleerd van die keuzes. Dán kun je er juist groei uit halen. En eerlijk? Als ik kijk naar “fouten” die ik heb gemaakt, dan heb ik vaak juist uit de slechtste keuzes en lastige periodes de belangrijkste lessen kunnen halen.
 2. Alle beren die nog op je weg zouden kunnen komen. Uiteraard kunnen er allerlei vreselijke dingen op je pad komen. Maar de kans is veel groter dat die dingen geen werkelijkheid worden. Als je elke dag bezig bent met al die mogelijke narigheid die het leven voor je in petto zou kunnen hebben, dan kun je eigenlijk helemaal niet genieten van wat vandaag de dag je brengt. Of misschien weerhouden doemscenario’s je ervan om stappen te zetten. In beide gevallen vrij zonde, want binnen je comfortzone komen niet veel dromen uit. Enne, soms is het juist goed om over een beer te struikelen en zo uiteindelijk wél het juiste pad te vinden.
 3. Het gedrag van anderen. Ongetwijfeld maakt niemand anders exact dezelfde keuzes als jij. Misschien ben jij heel goed bezig qua duurzaamheid en erger je je groen en geel aan mensen die minder “groen doen”. Of je stoort je aan mensen die anders omgaan met corona dan jij. Yup, been there done that. Dat was totdat iemand me deed inzien dat ik meer bezig was met het gedrag van anderen dan met mezelf. Daar had ik vooral mezelf mee, want het kostte mij frustratie en negatieve energie. Sinds dit halfjaar kijk ik daarom liever naar wat ik zelf kan doen en zet ik me daarvoor in. Je kunt hooguit zelf het goede voorbeeld geven om daarmee mogelijk anderen te inspireren.
 4. Klein leed en domme pech. Elke dag overkomen ons wel van die typische “Argh, heb ik weer!”-situaties. De ene dag springt het ene na het andere stoplicht voor je neus op rood, de andere dag blijkt de nieuwe aflevering van je serie pas een week later op de buis te komen en weer een andere dag mislukt je geliefde pompoensoep totaal. Tja, van die dagen dat álles lijkt tegen te zitten dus. Meestal komt dat niet doordat karma het op jou gemunt heeft, maar doordat jij na één negatieve gebeurtenis gefocust bent op negatieve dingen en daardoor meer stilstaat bij alles wat tegenzit. Probeer daarom juist op een pechdag de knop om te zetten door aandacht te geven aan wat wél meezit. Dan zie je dat rode stoplicht niet als je zoveelste pechsituatie, maar valt je oog er misschien niet eens meer op (figuurlijk dan, letterlijk hopelijk wel – anders is de boete voor jou!).
 5. Drukmakerij over microscopische details. Oh nee, mijn kaart komt een dag te laat aan. Mijn stem sloeg over tijdens die presentatie. Of ik moet dit jaar mijn beroemde kerstgerecht maken zonder dat ene magische ingrediënt. Soms hebben we er een handje van om kleine dingen flink uit te vergroten. Ik ken het: dat kaartenvoorbeeld komt dus van mij. Dat terwijl dat soort dingen voor een ander vaak helemaal niet zo uitmaken. Grote kans dat de ander al heel blij is een kaartje te ontvangen, dat je gerecht ook zonder dat ingrediënt prima te pruimen is en dat niemand op jouw minimale haperingen let.
 6. Energieslurpende mensen. Je kent ze vast wel: mensen bij wie je altijd met een vervelend gevoel vandaan komt, omdat ze als een soort spons de positiviteit uit je trekken. Er is bij die mensen altijd iets aan de hand – en dat wat er is, is altijd erger dan dat van jou. Tuurlijk is het logisch dat iedereen weleens minder goed in zijn vel zit. Maar merk je dat iemand jou structureel veel energie kost en dat je ondertussen niet jouw ei bij diegene kwijt kan of er niets positiefs uit haalt? Dan is het misschien goed om nog eens kritisch naar jullie band te kijken.
 7. Influencers aan wie jij je stoort. Eigenlijk is het heel simpel: de ontvolgknop lost dat hele “probleem” in één keer op. Tja, zo lastig als het kan zijn om echte vriendschappen te verbreken, zo eenvoudig is het op social media bij mensen die je in het echt kent. Ontvang je liever alleen in een bepaalde periode geen meldingen van een bepaalde influencer? Vink dan aan dat je de meldingen van die persoon tijdelijk wilt dempen – ook handig!
 8. Belemmerende gedachten van lang geleden. “Ik ben niet goed genoeg”, “Ik doe het ook altijd fout” of “Ik kan dit gewoon niet”. Het zijn allemaal gedachten die zijn gebaseerd op gebeurtenissen in het verleden. Gebeurtenissen die vaak totaal los staan van situaties die je nu meemaakt, waardoor je in feite geen enkele reden hebt om die gedachten nu nog steeds te geloven. Bovendien hebben die gedachten één ding gemeen: ze leveren je precies niks op. Weg ermee dus! In de container, uit het raam of anders in ieder geval weg uit je hoofd. Daar helpen deze tips je misschien bij.
 9. Afspraken waar jij als een berg tegenop ziet. Oké, onder die vervelende tandartsafspraak kun je niet uit en soms moet je nu eenmaal met frisse tegenzin bij een afspraak komen opdraven. Maar besef dat je in veel sociale situaties wel degelijk een keuze hebt. Ik hoorde hier laatst in een podcast iets moois over. Als jij enorm aanhikt tegen klussen bij een vriendin, dan is het eigenlijk een geval loose-loose wanneer je tóch gaat. Je zit er zelf negatief in en gaat je ergeren, en tegelijkertijd zal je vriendin dit waarschijnlijk merken en is het samenzijn daardoor voor haar ook minder fijn. In zo’n geval heb je er meer aan om ‘nee’ te zeggen. Dat scheelt zowel jou als de ander negatieve energie.

Waar steek jij liever geen negatieve energie in?

geen negatieve energie in steken

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Meaghan 17 december 2020 op 9:02 am - Beantwoord

  Alle punten zijn voor mij wel punten waar ik zo min mogelijk negatieve energie in steek. Sommige punten gaan mij makkelijker af dan andere. Vooral energieslurpende mensen en het gedrag van anderen zijn punten waar ik nog te veel negatieve energie in steek. Soms omdat het gewoon echt moet (bijvoorbeeld op werk of school), maar soms ook in mijn privéleven, waarin het eigenlijk niet meer zou moeten… Blijft een lastig, maar wel goed ontwikkelpunt voor mij!

 2. Audrey 17 december 2020 op 9:53 am - Beantwoord

  Goede vraag! Ik probeer inderdaad ook mijn agenda te vullen met dingen die ik oprecht leuk vind. Voor de andere dingen op je lijstje geldt dat ik mezelf vaak wel echt streng moet toespreken om mijn energie er niet in te steken.

 3. bychristiana 17 december 2020 op 12:01 pm - Beantwoord

  Het gedrag van anderen, dat vind ik een goede, want daar kan ik me nogal eens aan irriteren;-) Zeker in deze tijd. Maar je hebt natuurlijk helemaal gelijk; dit is typisch iets waar je natuurlijk helemaal niets aan kunt veranderen.

 4. Daenelia 17 december 2020 op 12:05 pm - Beantwoord

  Het leven is niet volledig maakbaar, maar je kunt idd wel zelf je blik bepalen.
  Ik geef op dit ogenblik een groot deel van mijn mantelzorg bijvoorbeeld uit handen, omdat ik er niet meer toe in staat ben. En gelukkig: er staan organisaties en professionals voor ons klaar. By the way, laten we in hemelsnaam beseffen dat we die aanstaande vergrijzing moeten opvangen en meer, veel meer, moeten steken in ouderenzorg of we lopen als maatschappij en als vrouwen straks echt tegen een muur aan.
  Op dit moment zoek ik ook meer naar de lichtjes in het donker, maar oh … Ik kan niet wachten tot de zon weer warm op mijn gezicht schijnt.

  • Romy 24 december 2020 op 11:59 pm - Beantwoord

   Wat moet het pittig zijn om dagelijks mantelzorg op je te nemen, zeker voor iemand van wie je houdt. Goed dat je professionele hulp hebt ingeschakeld om er niet alleen voor te staan.
   Enne, ouderenzorg zou inderdaad best wat meer prioriteit mogen krijgen. Mijn schoonzus werkt in een particulier verzorgingshuis. Als ik hoor hoe goed ze daar met de mensen omgaan (en dat vergelijk met de verhalen die ik zelf ken van ouderen uit mijn omgeving), dan kan ik alleen maar hopen dat de regering voor veel meer ouderen dat soort goede persoonlijke zorg mogelijk maakt.

   Ik hoop hard met je mee dat volgend jaar je meer licht zal brengen na deze lastige en donkere tijd.

 5. johanna 17 december 2020 op 12:16 pm - Beantwoord

  Goede post. Mijn energie wil ik voornamelijk in mij zelf steken, en in mijn direkte omgeving. Met contacten waar ik geen positieve feeling uit haal, ben ik opgehouden. Die komen een tijd lang op een soort “automatische” antwoord-frequentie, en die wordt steeds minder. Na 1 of 2 jaar worden ze geschrapt, dat betekent, ik reageer niet meer, het initiatief moet van hun komen, en als ik geen zin erin heb, dan zeg ik dat. Dus uiteindelijk selecteert het zich uit, en ik voel me niet schuldig.
  Het leven is te kort om in de verkeerde dingen energie te steken.

  • Romy 24 december 2020 op 11:55 pm - Beantwoord

   Mooi dat je daarin naar jouw gevoel luistert! Wat jij beschrijft, is ook iets wat ik echt stap voor stap heb moeten leren (en nog steeds leer). Als mensen je geen fijn gevoel geven, dan is het zonde om je energie in hen te steken en kun je je maar beter op andere mensen focussen.

 6. Darina 17 december 2020 op 12:54 pm - Beantwoord

  Je beschrijft punten waar ik ook geen negatieve energie in zou moeten staken en dan vooral punt 1. Ik kies al wel veel meer voor mijzelf en als iets niet goed voelt, denk ik er eerst goed over na, of ik er mee door ga of niet.

 7. Naomi 17 december 2020 op 1:13 pm - Beantwoord

  Die laatste vind ik een mooi leerpunt voor mij. Sowieso allemaal mooie lessen. Ik steek de laatste tijd weinig negatieve energie in zaken, maar dat komt ook omdat er door corona veel sociale verplichtingen niet doorgaan. Wat denk je van al die nieuwjaarsrecepties straks die niet komen? Ik heb er normaal echt een vreselijke hekel aan, maar ik ga wel. Dit jaar dus een keer niet. Het hééft soms ook voordelen, al die maatregelen;).

  • Romy 24 december 2020 op 11:53 pm - Beantwoord

   Haha, in die laatste zin kan ik me stiekem wel vinden. Geen stress meer over of je iemand nou drie zoenen moet geven of diegene daar net niet goed genoeg voor kent, geen ongemakkelijke stiltes of luchtige gesprekken waar je niet op zit te wachten. Nee, die nieuwjaarsrecepties (zeker werkgerelateerd) ga ik stiekem ook niet missen 😉

 8. Evelyne - Gouden Momenten 17 december 2020 op 7:55 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Tijd steken in negatieve energie, daar ben ik ondertussen klaar mee. Enfin, dat denk ik toch 😉 We zullen allen wel een een rotdag hebben en duizend keer fuck you roepen op onszelf of de kookpot die op het vuur staat vervloeken (was het eerste die in mij opkwam, haha). Wat ik wil zeggen.. Ookal komt er heel wat op mijn pad, ik ben beginnen leren om bepaalde dingen echt gewoon naast me neer te leggen en in het vakje ‘geen energie voor nodig’ te steken.

  • Romy 24 december 2020 op 11:52 pm - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen! Supergoed bezig! Sommige dingen verdienen ook gewoon echt geen energie – en het mooie is dat die dingen loslaten je dan weer juist energie geeft 🙂

 9. Maaike 17 december 2020 op 8:50 pm - Beantwoord

  Weer van die handige tips! 😀 Ik kijk zelf altijd naar de dingen die wel goed gaan.

 10. Irene 18 december 2020 op 10:01 am - Beantwoord

  Ik kan nog wel eens blijven hangen bij dingen die in het verleden gebeurden en daar dan maanden of zelfs jaren later nog altijd aan terug denken en me er slecht om voelen maar dat is inderdaad eigenlijk mijn energie niet waard. Ik kan er toch niets meer aan doen.
  Me druk maken om dingen die nog moeten gebeuren en waar ik tegenop zie, dat probeer ik nu wel ‘af te leren’. Heeft ook geen enkel nut en ik sta er dan ook negatief in waardoor het sowieso niet fijn wordt.
  Ik heb de laatste tijd wel meer door dat ik terug mag komen op beslissingen en ook nee mag zeggen. Ik weet niet hoe het komt hoor maar sinds ik een kindje heb gaat het veel gemakkelijker om aan te geven dat iets voor mij niet lukt op die manier, zonder dat ik dan mijn kind als excuus gebruik.

  • Romy 24 december 2020 op 11:50 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je daarin een vooruitgang merkt! Ik kan me best voorstellen dat het ouderschap daarin ook voor een verandering zorgt. Misschien alleen al omdat zo’n kleintje veel dingen in perspectief zet, waardoor je dingen die je vroeger belangrijk vond nu wat beter kunt loslaten. Maar wat de reden ook is voor die groei, you go girl! 🙂

 11. Giovanna Jansen 18 december 2020 op 2:58 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! En zo waar dat het zonde is om in deze dingen energie te steken!

 12. Justine 21 december 2020 op 11:08 am - Beantwoord

  Hear hear! Mooi artikel en je hebt helemaal gelijk. Wat zonde om hier energie in te steken. Om je vraag aan het eind dan ook te beantwoorden: ik steek het liefst in geen enkele negatieve situatie. Tevens probeer ik ook steeds meer om te denken en ook anderen aansporen om om te denken. Zo hoorde ik laatst bijvoorbeeld van een klant dat ze baalde dat ze per ongeluk haar favo kerst tafelkleed weg had gedaan dat niet weg had gemoeten. Waarop ik zei: dan krijgt een ander tafelkleed nu de kans om te shinen tijdens kerst! Waar ze wel om kon lachen en al gauw vergat dat ze er zo mee zat.

  • Romy 24 december 2020 op 11:32 pm - Beantwoord

   Yes, you go girl! Zo goed dat je bewust omdenkt en ook anderen daarin stimuleert. Ik ben het helemaal met je eens dat bijna elke negatieve situatie wel om te denken is. Zelfs als iets kapotgaat of niet helemaal wil lukken.

 13. Anna 21 december 2020 op 11:48 am - Beantwoord

  Wat een goed artikel! Het is inderdaad zo zonde om je bezig te houden met het gedrag van anderen. Gelukkig heb ik geen mensen meer in mijn omgeving waar ik negatieve energie van krijg, dat scheelt echt een hoop!

 14. Saskia 21 december 2020 op 2:06 pm - Beantwoord

  Mooie lessen! Ik probeer sowieso ook altijd het positieve ergens van te zien; een glas half vol persoon. Uiteraard met zijn uitdagingen vooral dit jaar, maar over het algemeen steek ik geen (negatieve) energie in dingen die me niet aan staan.

 15. Auti-Man 22 december 2020 op 4:47 pm - Beantwoord

  Ook in deze blog sla je de bal weer eens helemaal raak, ik kan me volledig inleven in de situaties.

  Zelf erger ik mij vooral aan agressieve mensen in het verkeer.

Recente blogs

Zo leerde ik meer positief denken!

17 april 2017|Positiviteit|

De afgelopen tijd, zeker sinds ik mijn blog heb, ben ik steeds iets positiever gaan denken. Nee, ik ben geen blij ei dat de hele dag met een glimlach van oor tot oor over straat loopt. Ook ik heb regelmatig baaldagen en dieptepunten. Wel zie ik de laatste tijd mooie dingen waar ik eerder niet zo bij stilstond. Ik ben me ook meer bewust van dingen waar ik dankbaar voor mag zijn en doe mijn best om van elke dag iets moois te maken. Hoe heb ik dat eigenlijk voor elkaar gekregen: een beetje meer positief denken? Dit zijn 5 dingen die mij daarbij hebben geholpen.

10x Wat is er typisch (aan) mij?

20 juni 2018|Persoonlijk|

Wat is er nu echt typisch mij? Die vraag stelde ik mezelf laatst toen ik aan mijn freelance-website werkte. Ik was op zoek naar 2 grappige feitjes om aan een korte introductie van mijzelf toe te voegen. Voordat ik het wist, had ik een hele lijst verzameld met dingen die typisch mij zijn. Maar ja, mijn angst voor karpers of slechte ruimtelijk inzicht is nu niet echt iets om in een online cv te zetten. Wat je wél met dat soort feitjes kunt doen? Een luchtig blogartikel schrijven! Daarom deel ik 10 dingen die typisch (aan) mij zijn. 

Over mijn nieuwe winteroutfit & zelfzorg in de winter

28 januari 2021|Outfits|

Eigenwijs als ik ben, houd ik vaak lekker vast aan mijn eigen standpunt, maar er zijn momenten dat ik achteraf moet toegeven dat Bart het bij het juiste eind had. Laatst bijvoorbeeld, toen ik veel te koud gekleed de sneeuw wilde trotseren. Muts die ik ben (maar dan zonder muts op)! Ik kwam bibberend thuis en het kostte een paar koppen thee voordat ik me weer wat beter voelde. Hij had nog zo gezegd "Koop nou een muts en handschoenen!". En inderdaad, een week later belandden die alsnog in mijn mandje. Tijd om mijn winteroutfit (en de les die ik daaruit leerde) alsnog met je te delen.