Geen rust in je kont? Ik ben vast niet de enige die ook op vrije dagen het liefst productief is. Zo heb ik het na twee afleveringen van een serie vaak wel weer gezien en betekent “Lekker rustig weekend gehad!” bij mij vaak zoveel als “Ik had geen afspraken buiten de deur, maar heb wel A, B, C, D en E gedaan.” Ik voel me daar helemaal prima bij, maar balans blijft natuurlijk een belangrijk ding. Dus vroeg ik me af: geen rust in je kont hebben, hoe erg is dat eigenlijk? En hoe pak je tóch rust als je daar van nature ronduit slecht in bent? Dit zijn 7 tips die voor mij goed werken.

geen rust in je kont tips

1. Bepaal jouw manier van ontspannen

Wie zegt dat een hele dag series kijken of héél lang uitslapen ook jouw manier van ontspannen moet zijn. Wat voor de een geweldig fijn is, werkt voor jou misschien minder goed (en andersom). Gelukkig kun je altijd rust pakken op jouw manier. Word jij niet blij van een seriemarathon, maar wel van één aflevering van een serie kijken? Dan is dat ook prima. En vind je het fijner om bijvoorbeeld het lezen van een boek en nuttige klusjes af te wisselen, dan is ook daar niets mis mee.

2. Pak kleine rustmomenten

Krijg jij, net als ik, alleen al de kriebels van het idee van een dag lang niets doen? Dan is het misschien een betere optie om elke dag een klein rustmoment te pakken. Op zo’n moment ga ik bijvoorbeeld een wandeling maken, fotograferen of een YouTube-filmpje kijken met een kop thee erbij. Maar ook in bed een hoofdstuk uit een boek lezen, kan een fijne manier zijn om te ontspannen. En wat dacht je van in de bus een keer ongestoord naar buiten staren of een fijne podcast beluisteren? Ook al duurt het maar een half uur, zo’n moment is soms net wat je nodig hebt.

3. Je kunt ook uitrusten door iets te dóen

Als je je daar prettiger bij voelt, kun je ook op een meer actieve of productieve manier tot rust komen. Ook iets doen in plaats van niets doen kan namelijk ontspannend zijn. Denk bijvoorbeeld aan een rondje hardlopen, tekenen of schrijven, een bucketlist opstellen (zie ook mijn bucketlist-suggesties) of iets lekkers bakken. Kies iets waarbij je je hoofd niet heel hard nodig hebt, zodat je toch tot rust komt. Ik deelde eerder bijvoorbeeld al tips voor mindfulness waar geen meditatie of oefeningen aan te pas komen.

4. Ontspan samen met andere mensen

Juist als je zelf geen rust in je kont hebt, kan het helpen om ontspannende dingen samen met anderen te doen. Je kunt bijvoorbeeld vast wel iemand blij maken met een middag terrasjes pakken in de stad. En ga je niet graag zelf wandelen? Kijk eens of je leuk gezelschap daartoe bereid vindt. Ook een cursus kan trouwens een goed idee zijn. Zo heb ik zelf een tijdje een yogacursus en een schrijfcursus gevolgd. Op die manier “verplicht” je jezelf om in ieder geval één keer per week met iets ontspannends bezig te zijn.

geen rust in je kont tips

5. Besteed tijd aan persoonlijke verzorging

Tijd besteden aan persoonlijke verzorging kan ook een manier zijn om te ontspannen. Een lange douchebeurt of een uitgebreide make-upsessie kan heel rustgevend zijn, als je daarvan houdt. Of kieper eens je hele toilettas om en ga eens aan de slag met de vele vergeten producten die je tevoorschijn haalt (nadat je de houdbaarheidsdatum hebt gecheckt!). Zo kun je tegelijkertijd ontspannen én je huid een oppepper geven.

6. Ga er regelmatig op uit

Iets wat mij helpt om meer rust in mijn kont te krijgen, is eropuit gaan. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar ik vind het zelf eenvoudiger om tot rust te komen als ik ergens anders ben. Dan heb ik namelijk geen computer en telefoon voor me op tafel liggen en ga ik vanzelf meer genieten van de omgeving of leuke dingen ondernemen. Je kunt iets leuks met een dierbare doen, maar ik kan het je ook zeker aanraden om er in je eentje op uit te gaan. De ultieme me-time wat mij betreft!

7. Vliegtuigstand aan, notificaties uit of telefoon weg!

Mijn laatste tip voor rust in je kont is misschien een open deur, maar wat mij betreft wel belangrijk: besteed tijd offline. Hoe hard je ook je best doet om te ontspannen, een notificatie kan je direct uit je zenmodus halen. Leg je telefoon daarom eens weg als je je stort op iets ontspannends. Dan loop je in ieder geval niet het risico dat je na vijf minuten alweer aan het appen of mailen bent.

Geen rust in je kont? Vergeet niet om tóch rust te pakken!

Geen rust in je kont hebben, is vaak een beetje de aard van het beestje. Daar ben ik ook wel achter. Toch is het, ook als je graag lekker bezig bent, wél belangrijk om af en toe rust te pakken. Denk niet dat jij als enige altijd kunt doorwerken zonder vrije dagen nodig te hebben. En geloof ook niet dat jij het prima af kunt met 4 uur slaap per nacht. Ook jij kunt daar aan onderdoor gaan. Leg je telefoon dus zeker af en toe weg, klap je laptop regelmatig dicht, ga eropuit en geniet op jouw manier van een rustmoment dat jij wél kunt waarderen.

Lees ook eens deze artikelen op Vaker Vrolijk:

En heb je last van een rusteloos gevoel dat je duidelijk belemmert? Dan heb je misschien iets aan dit artikel over rusteloosheid van So Chicken

Heb jij ook weleens geen rust in je kont? Wat is jouw beste ontspantip?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 24 september 2018 op 6:47 am - Beantwoord

  Tegenwoordig heb ik best wel rust in mijn kont, alleen vroeger had ik dat dus totaal niet. Ik ontspande dan door kleine dingetjes en vaak juist door wat te gaan doen. Sporten, of gewoon een theetje drinken met vriendinnen bijvoorbeeld.

  • Romy 24 september 2018 op 7:20 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je tegenwoordig veel beter rust kunt pakken! Ik denk dat dat bij mij over een paar jaar vast ook wel meer zal komen 😉 Nu ontspan ik, net als jij eerder, ook vooral door die kleine rustmomentjes. Ook heel fijn!

 2. Marije 24 september 2018 op 7:31 am - Beantwoord

  Nu ik een aantal weken thuis ben en niet loop te rennen en vliegen, merk ik dat ik wel meer rust heb. Maar als ik weer back in my normal life ben, dan vind ik het ook moeilijk om rust te pakken.

  • Romy 24 september 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat verplichte rust soms eigenlijk best goed is om eens écht tot rust te komen. Hopelijk kun je toch een beetje van die rust vasthouden als je straks weer volop aan het werk bent <3

 3. Josephine 24 september 2018 op 8:10 am - Beantwoord

  Mijn beste ontspantip? Lekker een boek lezen! Ja, dat roep ik altijd 😉 maar even offline je eigen gedachten laten varen over letters vind ik echt heel ontspannend. Het gaat echt in je eigen tempo, meer dan bijvoorbeeld een serie of filmpje op Youtube. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen even graag stilzit. Een mooie wandeling lijkt me ook een goed alternatief. Als het maar offline en langzaam is. 😉

  Jou laatste tip – tóch wel rust nemen – vind ik trouwens heel waardevol!

  • Romy 24 september 2018 op 7:24 pm - Beantwoord

   Je hebt groot gelijk, hoor! Boeken lezen is ook heel ontspannend, soms nog wel meer dan snel iets kijken op Netflix op YouTube. Boeken lezen is bij mij een van de weinige manieren waarop ik wel prima even echt stil kan zitten, zolang het maar niet uren achter elkaar is 😉 En inderdaad, alles wat je niet al te gehaast doet en wat offline plaatsvindt, is eigenlijk al fijn en ontspannend 🙂

 4. evelien 24 september 2018 op 8:18 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Rust nemen vind ik soms erg lastig, sinds kort is Dinsdag avond mijn vaste rust avond. Kijk ik hntm en ollolai terug, met een heerlijk kopje thee! Kom ik helemaal van bij. 🙂
  Liefs,
  Evelien

 5. irene 24 september 2018 op 8:45 am - Beantwoord

  Ik heb niet zoveel moeite met rust nemen eigenlijk. Als ik thuis kom van mijn werk kan ik zonder moeite gewoon televisie kijken, computeren of in mijn boek lezen tot mijn vriend thuis is en we aan de huishoudelijke taakjes moeten beginnen. Ik voel mij ook niet ‘schuldig’ als ik aan het nietsen ben en ik heb niet het gevoel dat ik nog 698754 andere dingen moet doen. Eigenlijk moet je toch gewoon af en toe voor jezelf kiezen hé. Alles even laten voor wat het is en iets doen wat je leuk vindt, waar je zin in hebt, waar je van ontspant.

  • Romy 24 september 2018 op 7:25 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je bewust rust inplant in de vorm van zo’n vaste rustavond! En zo te horen besteed je die avond ook nog eens op een heerlijke manier 🙂 Geniet er alvast lekker van morgen!

  • Romy 24 september 2018 op 7:27 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zo bewust tijd neemt om te ontspannen na een werkdag! Ik kan me voorstellen dat dat echt een fijne manier is om even rust te komen. Even niets doen is ook eigenlijk doodnormaal en juist hartstikke goed. Het lukt mij wel al beter dan toen ik jonger was, maar echt helemaal stil zitten blijf ik een ding vinden 😉 Gelukkig heb ik dus wel wat fijne andere manieren gevonden om te ontspannen 🙂

 6. Meaghan 24 september 2018 op 8:45 am - Beantwoord

  Wat een fijne lijst, vol met goede tips. Ik vind het zelf ook lastig om goed uit te rusten en voor mezelf te kiezen. Ook ik worstel ermee dat ik veel dingen wil (lees: moet) doen van mijzelf en dat het dan niet lukt om mezelf een moment rust te gunnen. Dit komt vooral voor als ik drukke periodes op school heb of wanneer ik eindelijk vakantie heb en mijzelf geen houding weet te geven, omdat ik nog steeds het gevoel heb dat ik van alles moet doen. Ik probeer door yoga rust te vinden (wat meestal best goed werkt), maar ook door de zondag vaak leeg te laten en door niets in te plannen, zodat dat mijn ‘reset’ dagje is. Dat werkt meestal ook wel, maar ik merk dat ik het de gehele week door nog vrij lastig vind om echt rust te pakken.

  • Romy 24 september 2018 op 7:29 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je al een paar mooie stappen hebt gezet voor meer rust! Ook al vind je het doordeweeks nog lastig om je rust te pakken, dit is al een goed eerste begin! Ik kan me voorstellen dat yoga ook heel goed werkt om meer rust in je lichaam te krijgen. Ik heb dat zelf een paar jaar geleden een tijdje gedaan en vond dat heel fijn.
   Hopelijk lukt het jou ook stapje voor stapje om jezelf meer rust te gunnen, ook op doordeweekse dagen 🙂

 7. Mariska 24 september 2018 op 9:21 am - Beantwoord

  Ik krijg heel veel rust op het moment dat ik gewoon lekker thuis zit, tv aan, laptop op schoot en wat rommelen in huis. Heerlijk!

 8. Mariska 24 september 2018 op 9:21 am - Beantwoord

  Ik krijg heel veel rust op het moment dat ik gewoon lekker thuis zit, tv aan, laptop op schoot en wat rommelen in huis. Heerlijk!

  • Romy 24 september 2018 op 7:29 pm - Beantwoord

   Dat klinkt inderdaad als een heerlijk moment 🙂

 9. Lizzy 24 september 2018 op 9:35 am - Beantwoord

  Leuk artikel! Ik las laatst een artikel over een entrepreneur die ontzettend veel in haar dag deed. Haar tip was om elk uur iets anders te doen. Zo werd ze nooit moe en hoefde ze niet tussendoor te ontspannen. Ik wil dit weleens uitproberen in het weekend. Zelf heb ik ontspanning wel echt nodig en tijd aan mij persoonlijke verzorging besteden is toch wel mijn favoriete manier om te ontspannen.

  • Romy 25 september 2018 op 12:04 am - Beantwoord

   Wat een leuke manier om met je tijd om te gaan inderdaad! Ik kan me voorstellen dat dat al een vorm van ontspanning op zich is.
   Goed om te horen dat jij regelmatig een momentje voor jezelf pakt, vooral in de vorm van persoonlijke verzorging. Zelf vind ik het ook zo fijn om daar tijd in te steken 🙂

 10. Wendy 24 september 2018 op 9:42 am - Beantwoord

  Om rust te hebben is een rondje fietsen soms al fijn. Of tot rust komen met fijn weer de folders op de fiets bezorgen. Heerlijk zonder gezeur van andere.( buitenwijk dus als ik klaar ben 25/ 30 km gefiets).
  Om tot rust te komen, vind ik kaarten maken ook heel fijn. Je lekker focussen op je spullen en er wat moois van maken. Heerlijk frobelen.

 11. Anna 24 september 2018 op 11:01 am - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Ik vind het ook heel ontspannend om eropuit te gaan, thuis ben je toch vaak met vervelende klusjes bezig op een vrije dag, haha :p. Ik merk ook dat ik soms te veel leuke dingen wil doen op een dag, waardoor het helemaal niet meer ontspannen is…

  • Romy 25 september 2018 op 12:07 am - Beantwoord

   Ik heb precies wat jij ook beschrijft inderdaad. Dan ben ik van plan een rustdag in te plannen en doe ik alsnog zo veel dat het niet meer heel ontspannen is 😉 Maar even eropuit gaan en de boel thuis de boel laten, kan gelukkig ook al heel fijn zijn.

 12. Lianne 24 september 2018 op 1:54 pm - Beantwoord

  Ik snap wat je zegt, ik ben de laatste tijd ook het liefst veel met dingen ‘bezig’ en wil ik het liefst heel veel doen in een dag. Stilzitten is eigenlijk geen optie, terwijl ik dat vroeger best goed kon. Gelukkig kan ik dat in het weekend wel iets meer naast me neerleggen, maar helemaal niks doen zou ik ook niet de hele dag kunnen doen. Maar gewoon lekker een boek lezen, een wandeling maken (als het weer het toelaat) of een film erbij pakken (een hele seriemarathon houden kan ik ook niet meer) kan al voor veel ontspanning zorgen en hoef je niet per se niks te doen!

 13. Daniëlle Springer 24 september 2018 op 3:40 pm - Beantwoord

  Zitten handige tips tussen. Ik vind het soms heel lastig om mijn rust te pakken!

 14. Evelyne 24 september 2018 op 4:12 pm - Beantwoord

  Ik mag niet klagen over stilzitten. Ik kan mij ergens wel een halve dag (of soms wel een hele dag) bezig houden met gewoon in de zetel te hangen. Ik heb wel altijd mijn laptop op mijn schoot, maar ga daarvoor geen zware dingen doen. Ik vind rust in het lezen van blogjes en soms wel in het schrijven er van. Televisie brengt mij ook wel tot rust soms. Dan kan ik ook zo van die momenten hebben dat ik mijn laptop aan de kant leg en gewoon tv kijk (wat ik eigenlijk dagelijks samen doe, laptop en tv kijken). Rust in mijn hoofd is uiteraard een ander paar mouwen.

 15. Evelyne 24 september 2018 op 4:12 pm - Beantwoord

  Ik mag niet klagen over stilzitten. Ik kan mij ergens wel een halve dag (of soms wel een hele dag) bezig houden met gewoon in de zetel te hangen. Ik heb wel altijd mijn laptop op mijn schoot, maar ga daarvoor geen zware dingen doen. Ik vind rust in het lezen van blogjes en soms wel in het schrijven er van. Televisie brengt mij ook wel tot rust soms. Dan kan ik ook zo van die momenten hebben dat ik mijn laptop aan de kant leg en gewoon tv kijk (wat ik eigenlijk dagelijks samen doe, laptop en tv kijken). Rust in mijn hoofd is uiteraard een ander paar mouwen.

  • Romy 25 september 2018 op 12:11 am - Beantwoord

   Je noemt een paar fijne manieren op om tot rust te komen! Misschien geven ze niet allemaal rust in je hoofd, maar rust in je lichaam kan soms ook al heel fijn zijn 🙂 En wat leuk om te horen dat ik niet de enige ben die meestal tegelijkertijd met de computer en de tv bezig is 😉 Mensen verklaren me vaak voor gek dat ik me op die manier kan concentreren, maar voor mij werkt dat prima (afhankelijk van wat ik op de laptop doe natuurlijk, haha).

 16. Darina 24 september 2018 op 5:23 pm - Beantwoord

  Fijne tips! Ik ontspan het beste door een wandeling, lezen of schrijven.

 17. Romy 24 september 2018 op 7:21 pm - Beantwoord

  Ik kan me voorstellen dat verplichte rust soms eigenlijk best goed is om eens écht tot rust te komen. Hopelijk kun je toch een beetje van die rust vasthouden als je straks weer volop aan het werk bent <3

 18. Romy 24 september 2018 op 7:25 pm - Beantwoord

  Wat goed dat je bewust rust inplant in de vorm van zo’n vaste rustavond! En zo te horen besteed je die avond ook nog eens op een heerlijke manier 🙂 Geniet er alvast lekker van morgen!

 19. Nikita 24 september 2018 op 9:41 pm - Beantwoord

  Ontspanning is iets waar ik tijd voor moet nemen en toch doe ik het niet altijd. Gevolg, ik ben compleet van mijn melk omdat ik mezelf weer ben voorbijgelopen. En ik besef het helaas altijd als het veel te laat is. Dan lig ik op mijn bed te wenen omdat niks lukt en voel ik me enorm ellendig. Hoewel ik door die huilbui meestal ook kalmeer, is voorkomen beter dan genezen. Ik vind het wel altijd lastig. En zeker als ik weet dat er werk op me ligt te wachten. Nu met de hoge school zal dat een uitdaging zijn. Ik ga het heel druk krijgen en er waren veel mensen die grapten dat ik een stuk minder leestijd zou hebben. Of het lezen zou beperkt worden tot mijn teksten in mijn cursus. Toch ga ik elke dag tijd maken voor lezen. Al is het op de trein naar school of naar huis. Maar ik weet dat als ik geen tijd ga nemen voor lezen, het gewoon niet zal goedkomen. En weet je, er kan nog wel huiswerk liggen te wachten. Maar als doorgedraaide student komt er van huiswerk ook niet veel. Als ik overspannen ben, dan kan ik niet studeren. Dus optijd op die rem stampen zal een goed idee zijn! Ik ontspan meestal van lezen of tekenen. Maar ik heb gemerkt dat bloggen me ook rustig maakt, nu ik kan bloggen op mijn kamer. Ik blog met meer concentratie en dat doet me heel veel plezier natuurlijk!

  Trouwens, een sidenote bij mijn reactie. Mijn schooljaar is ook gestart sinds vandaag. Ik heb vanmiddag mijn eerste lessen gehad (blijk ik op maandag pas in de namiddag les te hebben dus mijn week begint rustig). Ik had er een goed gevoel bij, maar ik heb er vooral zin in! Ik voelde me ook zo volwassen en trots. Toen ik bedacht dat ik nu student aan de hoge school ben, dat maakte wel trots bij me los 🙂

  • Romy 25 september 2018 op 12:21 am - Beantwoord

   Zeker doen hoor, regelmatig een moment pakken om lekker te gaan lezen! Al helemaal als je volop aan het studeren bent, zijn dat soort rustmomenten goud waard. Ik hoop dat het je vooral de komende weken lukt om jezelf regelmatig rust te gunnen. Je kunt dat ongetwijfeld juist nu heel goed gebruiken en het kan je heel veel opleveren om er op tijd bij te zijn en jezelf niet voorbij te lopen <3
   Superfijn om te horen trouwens dat je eerste dag goed is begonnen. Je mag echt heel trots zijn op jezelf. Ik hoop dat je het heel erg naar je zin gaat hebben op de hogeschool!

 20. Romy 25 september 2018 op 12:06 am - Beantwoord

  Je noemt zeker fijne manieren op om tot rust te komen. Van een stukje fietsen kan ik ook altijd wel genieten. En kaarten maken of op een andere manier creatief bezig zijn is ook zeker niet verkeerd om lekker te ontspannen 🙂

 21. Romy 25 september 2018 op 12:21 am - Beantwoord

  Zeker doen hoor, regelmatig een moment pakken om lekker te gaan lezen! Al helemaal als je volop aan het studeren bent, zijn dat soort rustmomenten goud waard. Ik hoop dat het je vooral de komende weken lukt om jezelf regelmatig rust te gunnen. Je kunt dat ongetwijfeld juist nu heel goed gebruiken en het kan je heel veel opleveren om er op tijd bij te zijn en jezelf niet voorbij te lopen <3
  Superfijn om te horen trouwens dat je eerste dag goed is begonnen. Je mag echt heel trots zijn op jezelf. Ik hoop dat je het heel erg naar je zin gaat hebben op de hogeschool!

 22. Zo simpel is dan geluk 25 september 2018 op 8:44 am - Beantwoord

  Ik kan gelukkig wel heel goed mijn rust pakken. Zal wel moeten ook om mijn lichaam tot rust te laten komen. Ik vind het altijd heerlijk om te lezen of tv te kijken. Wandelen doe ik ook regelmatig.

  • Romy 25 september 2018 op 11:42 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je regelmatig je rust weet te pakken! Dat kan echt helpen om bij te tanken, zowel lichamelijk als psychisch.

 23. Els 25 september 2018 op 10:53 am - Beantwoord

  Rust pakken vind ik wel lastig, ik vind dat ik gewoon altijd wat kan doen. Is het niet voor mijn blog dan is het wel in huis ;-). Toch probeer ik 1 dag in het weekend leeg te houden voor niks. Gewoon lekker thuis.

  • Romy 26 september 2018 op 12:07 am - Beantwoord

   Rust pakken blijft ook best wel een uitdaging, maar zo’n geplande dag zonder verplichtingen in het weekend klinkt al als een heel goede stap! Als je niet verplicht de deur uit hoeft, kan dat soms al meer rust in je hoofd opleveren 🙂

 24. Romy 25 september 2018 op 11:42 pm - Beantwoord

  Wat goed dat je regelmatig je rust weet te pakken! Dat kan echt helpen om bij te tanken, zowel lichamelijk als psychisch.

 25. Romy 26 september 2018 op 12:07 am - Beantwoord

  Rust pakken blijft ook best wel een uitdaging, maar zo’n geplande dag zonder verplichtingen in het weekend klinkt al als een heel goede stap! Als je niet verplicht de deur uit hoeft, kan dat soms al meer rust in je hoofd opleveren 🙂

Recente blogs