Action kaart collage2 1 3

Geen wintermens? 7 tips om de winter leuk(er) te maken!

 • 5 januari 2018
 • 38 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Inmiddels zijn waarschijnlijk ook de laatste restjes van het kerstdiner op en zijn alle vuurpijlen de lucht in geschoten. De feestelijke decembermaand zit er weer op. Back to normal! Maar wat nu als je niet zo’n wintermens bent en absoluut niet staat te springen om de koude wintermaanden die volgen na de feestdagen? Zelf ben ik, ook als niet-wintermens, de maanden na Kerst meer gaan waarderen. En ja, ook zonder een vakantie naar de zon te boeken! Hoe je de winter (leuk)er maakt? Met deze 7 tips help ik je graag op weg.

geen wintermens tips winter leuker

 1. Blijf leuke dingen doen. Wie zegt dat alleen december is bedoeld voor leuke dingen en feestelijkheden?! Je kunt het gezellige samenzijn en de leuke uitjes best verlengen tot januari (en februari! En maart!). Nodig bijvoorbeeld juist na de feestdagen eens vrienden of familie uit. En neem juist in de donkere maanden na Kerst eens een middag vrij om van de wintersale te profiteren, bezoek een leuke film in de bioscoop of ga lekker uitwaaien op het strand om je handen vervolgens te warmen aan een mok chocolademelk. Geniet!
 2. Zie het als een nieuw begin. De feestdagen kunnen heel leuk zijn, maar brengen vaak ook stress met zich mee. De wintermaanden na Kerst betekenen dan ook het begin van meer rust en de kans om stil te staan bij wat jij eigenlijk wilt. En om daar werk van te maken! Niet omdat op 1 januari alle goede voornemens moeten ingaan, maar omdat je nu de rust hebt om een frisse start te maken. Richt je lege agenda in, maak mooie plannen en denk alvast na over hoe je van dit jaar een succes wilt maken. Heb je er al zin in?
 3. Trek iets warms aan. Deze tip klinkt misschien als een dooddoener, maar warme kleding kan je humeur echt ten goede komen. Voor mijn humeur is in ieder geval niets slechter dan een hele dag koukleumen omdat ik op de tocht zit of buiten loop en mijn handschoenen vergeten ben. Met een dikke jas aan en een warme sjaal om mijn nek kan ik meer genieten van de dingen om me heen in plaats van steeds alleen te denken “Hè bah, wat is het koud!”. Trek\ gerust eens drie lagen over elkaar aan. Waarom niet als dat je blijer maakt?!
 4. Zorg voor voldoende (dag)licht. Nee, dit artikel is geen samenwerking met Philips. Ik denk oprecht dat licht heel belangrijk kan zijn in de winter. Niet voor niets bestaan er daglichtlampen tegen een winterdip. Maar wie niet zit te wachten op kunstmatig gedoe kan ook goed letten op het daglicht. Kies bijvoorbeeld een werk- of zitplek bij het raam of ga in je werkpauze eens een blokje om. Een kleine portie vitamine D kan je goed doen!
 5. Leg de lat niet te hoog. Heb je door de korte en donkere dagen minder energie om dingen te ondernemen? Accepteer dan dat je het even iets rustiger aan doet dan wanneer het zomerzonnetje schijnt. In de zomer ga ik bijvoorbeeld gerust na een werkdag ’s avonds met een vriendin op een terrasje zitten of een flinke wandeling maken. In de winter heb ik vaak toch meer behoefte aan lekker thuis zitten met een kop thee. En dat is ook oké. Blijkbaar heb je het nodig!
 6. Maak het binnen aangenaam. De winter is misschien niet ieders favoriete seizoen. Wel moet ik zeggen dat de donkere en koude maanden ook iets gezelligs hebben. In ieder geval als je van je huis een gezellige plek maakt. Het boek Hygge stelt dat thuis je Hygge-hoofdkwartier is. Een fijne omgeving thuis kan namelijk bijdragen aan een prettig gevoel. Steek de kaarsen aan, versier de kamer met leuke accessoires, zet een fijn muziekje op en haal de gezelligheid in huis.
 7. Bedenk leuke binnenactiviteiten. Heb je net als ik in de winter de neiging om vooral binnen te blijven, zeker als de regen tegen de ramen tikt of het buiten hard waait? Stel dan voor jezelf een lijst op met dingen die jij fijn vindt om binnen te doen. Misschien is bij guur weer Netflix of Uitzending Gemist wel je beste vriend, heb je nog een boek met nooit uitgeprobeerde bakrecepten of loopt je Pinterest-account over van de creatieve ideeën? Nu is het moment!

Ben jij een wintermens? Wat helpt jou dan om de winter leuk(er) te maken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 5 januari 2018 op 6:36 am - Beantwoord

  Allemaal leuke en fijne tips. Ik probeer vaak in het weekend even lekker een wandeling te maken. Ook maak ik het gezellig in huis. Vroeger haatte ik de winter, nu vind ik het wel oké. Tegenwoordig zie ik het als een periode waarin ik lekker tot rust kan komen.

 2. Darina 5 januari 2018 op 6:38 am - Beantwoord

  Ik ben de wintermaanden meer gaan waarderen. Goede tips! Ik probeer zo veel mogelijk naar buiten te gaan en het binnen gezellig te maken.

 3. Marije 5 januari 2018 op 6:49 am - Beantwoord

  Ik vind de winter heerlijk. Geen excuus nodig om binnen te zetten en mijn lichaam doet het beter bij kou

 4. Josephine 5 januari 2018 op 7:10 am - Beantwoord

  Ha, ik ben absoluut geen wintermens! Ik weet dat het helemaal niet goed is voor de aarde, maar stiekem vind ik het wel fijn dat het niet meer zo vaak vriest. Ik ben gewoon een enorme koukleum! (En ja, ik draag altijd dikke truien 😉 ).

  Vroeger vond ik de maanden januari en februari vaak wat saai, maar eigenlijk vind ik het nu ook wel prettig dat het gewone ritme weer begint. En dan ’s avonds de kaarsjes aan en een leuke film op..toch zo slecht nog niet!

  • Romy 5 januari 2018 op 7:43 pm - Beantwoord

   Haha, stiekem herken ik wel wat je zegt over de temperatuurstijging. Ik vind iets zachtere winters ook niet eens zo heel erg 😉 Oeps!
   Fijn dat je de maanden januari en februari nu minder erg vindt. Als je de nodige ‘winter essentials’ (films, kaarsjes, warme kleding!) in huis haalt, wordt de winter gelukkig al een stuk leuker 🙂

 5. Iris 5 januari 2018 op 7:52 am - Beantwoord

  Ik hou helemaal niet van de winter. En vooral doordat het zo donker is. Ik heb wel een wake up light. Anders kom ik egt mijn bed niet uit.

 6. evelien 5 januari 2018 op 8:03 am - Beantwoord

  Leuke tips! Ik vind leuke aan de winter dat je inderdaad binnen dingen kan doen. <3
  Lekker netflixen, kamer opruimen, pinterest afstruinen, heerlijk!
  Liefs,
  Evelien

 7. Jenn 5 januari 2018 op 9:07 am - Beantwoord

  Ik vind ieder seizoen wel wat hebben, maar als ik mag kiezen heb ik toch veel liever zomer. Mijn ultieme wintertip is toch wel om iedere dag even naar buiten te gaan. Even bewegen en echt daglicht meepakken.

 8. Aneta 5 januari 2018 op 9:18 am - Beantwoord

  Ik ben tevreden met alle seizoenen. Juist omdat je dan ook verschillende activiteiten kunt doen. In de winter verheug ik me op de wintersport en de zomer op de zon. De lente is mijn favoriet. Alles staat dan in de bloei. Alsof de wereld wakker wordt na zijn winterslaap

  • Romy 5 januari 2018 op 7:44 pm - Beantwoord

   Zo’n wake-uplight lijkt mij ook heel fijn! Ik kan me voorstellen dat dat al een veel fijnere manier is om wakker te worden.

  • Romy 5 januari 2018 op 7:45 pm - Beantwoord

   Heel mooi wat je zegt en ieder seizoen heeft inderdaad wel wat fijns. Zelf kan ik bijvoorbeeld de lente ook juist meer waarderen doordat er een koude winter aan voorafgaat 🙂

 9. Lieke 5 januari 2018 op 9:52 am - Beantwoord

  Ik hou wel van de winter, al zijn er ook dagen dat ik inderdaad een vliegtuigticket naar de zon wil boeken. Wat mij helpt is om elke avond een uurtje voor mezelf te nemen. Tijd om te lezen, een leuk progamma te kijken en thee te drinken 🙂

  • Romy 5 januari 2018 op 7:45 pm - Beantwoord

   Een beetje tijd voor jezelf kan inderdaad al zo fijn zijn om de winter iets leuker te maken. Fijn om te horen dat die me-time je juist in deze maanden echt goed kan doen 🙂

 10. Sam - singlereadytomingleblog 5 januari 2018 op 9:57 am - Beantwoord

  Ik vind de winter gezellig tot de feestdagen. En ja, ik weet dat ze dan pas eigenlijk echt begint, hahaha. Maar dan heb ik het ook alweer gehad 😉 Van oktober tot december vind ik het echt gezellig om binnen te zitten met Netflix of een boek, maar vanaf januari wil ik echt weer uitgaan en naar buiten. En er is echt niks verschrikkelijker dan uitgaan in de winter met die dikke winterjas, haha!

  • Romy 5 januari 2018 op 7:47 pm - Beantwoord

   Ik herken inderdaad wel een beetje wat je zegt. De hele periode rond Sinterklaas en Kerst heeft wel wat door de gezelligheid en feestdagen, maar na de feestdagen staan er toch vaak wat minder gezellige dingen op de planning. Mij helpt het om in januari ook wat leuke dingen te ondernemen waarvoor ik de kou niet hoef te trotseren 😉 Want uitgaan in de winter, ik kan me voorstellen dat dat niet echt een feest is, haha.

 11. Sandra 5 januari 2018 op 10:40 am - Beantwoord

  Leuke dingen blijven doen, mezelf goed warm aankleden en het binnen aangenaam maken zijn voor mij de drie beste dingen die ik kan doen. Ik ben geen winter mens, maar om een of andere reden heb ik er momenteel geen last van. Op de kou na dan… Ik vind het wel prima nu, ofzo? Haha. Ik moet van mezelf elke dag even naar buiten om te wandelen, dus ook in de koude winter. Soms even doorbijten, maar oh zo fijn en voldaan als je thuis komt in een warm huis!

  • Romy 5 januari 2018 op 7:54 pm - Beantwoord

   Wat fijn dat je de winter dit jaar eigenlijk niet zo erg vindt! En supergoed dat je elke dag even buiten gaat wandelen. Zelf probeer ik dat ook te doen en het zorgt er inderdaad voor dat ik de warmte en gezelligheid binnen daarna des te meer kan waarderen 🙂

 12. marleen 5 januari 2018 op 11:31 am - Beantwoord

  Ik heb vooral last van het gebrek aan licht. Maar ik ga volgende week ein-de-lijk naar de Winterefteling dus ik mag niet klagen 😉

 13. Loes 5 januari 2018 op 11:43 am - Beantwoord

  Ik ben best wel een wintermens, alhoewel ik ook moeite heb met de korte dagen. Ik kan zo erg genieten van winterse wandelingen en knusse winteravonden! Dit zijn inderdaad goede tips om de winter wat leuker te maken, je moet soms zelf de dag gewoon opfleuren.

 14. Evelyne 5 januari 2018 op 11:45 am - Beantwoord

  Tijdens de winter zit ik graag binnen. Ik loop niet graag buiten eigenlijk. Wanneer ik dan toch naar buiten wil om te fotograferen ofzo dan zorg ik dat ik snel genoeg terug binnen ben, haha. ’s Avonds met een kaarsje naar tv kijken vind ik heerlijk.

 15. Lies 5 januari 2018 op 11:56 am - Beantwoord

  Ik heb eigenlijk geen favoriet seizoen denk ik, ze hebben allemaal wel hun charme. Al verlang ik tegen het einde van elk seizoen toch wel stilaan naar het volgende.

 16. Nikita 5 januari 2018 op 12:13 pm - Beantwoord

  De wintermaanden vind ik na de feestdagen wel leuk. De kerstvakantie vind ik normaal prima, maar dit jaar vind ik hem top. Ik heb zoveel leuke dingen gedaan. Ik heb woensdag zelfs mijn favoriete leerkracht gezien tijdens de solden. Dus mijn woensdag was alvast goed haha! Ik zal trouwens nooit echt een wintermens worden, ondanks alles. Ik heb altijd een winterdip en ieder jaar is een uitdaging om voor mezelf te zorgen dan. Tijd om mijn goede voornemen over zelfzorg erbij te roepen!

  Ik heb gelukkig ook wel fijne momenten in de winter, ik vind de donker en kou soms gewoon somber en mijn gemoedstoestand wordt daar niet happy van.

  • Romy 5 januari 2018 op 7:54 pm - Beantwoord

   Oh, de Winterefteling, wat gaaf! Dat is voor mij toch wel een van de écht leuke dingen aan de winter 🙂

  • Romy 5 januari 2018 op 7:56 pm - Beantwoord

   Ik vind het mooi dat je, ondanks dat je last hebt van een winterdip, toch ook mooie kanten van de winter inziet. En wat fijn dat je zo’n geweldige kerstvakantie achter de rug hebt! Ik hoop dat je nog een paar fijne maanden kunt beleven en, juist nu, extra goed voor jezelf zorgt. Een beetje selfcare en lief zijn voor jezelf kan je zo veel goed doen nu! ♥

 17. Johanne 5 januari 2018 op 1:14 pm - Beantwoord

  Ik ben totaaaaal geen wintermens, maar ik moet zeggen dat het me dit jaar wel meevalt. Het scheelt misschien dat we in de herfst nog even zijn weggeweest. Tot nu toe ben ik nog aardig vrolijk en ik denk dat ik het wel red tot het zonnetje weer terugkomt ;-). Ben wel iets vermoeider dan normaal, helaas. Maar dat zal vast een combinatie zijn van donkere dagen, niet of nauwelijks bewegen en heel ongezond eten. Dat moet binnenkort toch weer anders!

  • Romy 5 januari 2018 op 7:57 pm - Beantwoord

   Een zonvakantie in de herfst of winter is inderdaad geen overbodige luxe. Heerlijk! 🙂 Mooi om te horen dat je de winter dit jaar minder erg vindt dan anders. Hopelijk helpen je doelen voor dit jaar om ook iets minder vermoeid te zijn binnenkort.

 18. Manon 5 januari 2018 op 4:52 pm - Beantwoord

  Ik had in het begin even moeite toen de winter begon, maar nu gaat het wel weer. Ik merk toch wel als ik een keer sport dat ik me gewoon fijn voel, misschien toch maar vaker doen

  • Romy 5 januari 2018 op 7:58 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat het sporten je echt helpt! Soms kan een beetje beweging en goede voeding inderdaad al heel erg uitmaken.

 19. Madelon 5 januari 2018 op 10:13 pm - Beantwoord

  Wat een leuke en fijne tips! Ik vind de winter op zich niet erg, maar heb het altijd na een tijdje weer gehad haha!

 20. Haydée 5 januari 2018 op 10:25 pm - Beantwoord

  Superleuke tips Romy, en die daglichtlamp van Philips gebruik ik hoor! Ik heb er zelfs eens een (ook niet gesponsord) artikel over geschreven, omdat ik er blij mee ben. Maareuh… toch een reisje geboekt naar de zon hier. 😉

  • Romy 7 januari 2018 op 9:38 am - Beantwoord

   Dat klinkt goed! Ik ga snel je artikel even lezen. Ik denk er ook aan om zo’n daglichtlamp aan te schaffen. Ik heb van veel mensen gehoord dat het echt positief effect kan hebben.

 21. Simone 6 januari 2018 op 9:33 am - Beantwoord

  Ik ben ook geen wintermens en gek genoeg kan ik mij zomers ook altijd beter vermaken. Geef mij dan maar een stoel in de tuin en iets te lezen en ik ben blij. In de winter duik ik dan toch vaker achter mijn laptop..

  • Romy 7 januari 2018 op 10:01 am - Beantwoord

   Dat is wel een beetje herkenbaar inderdaad. In de winter ben ik ook echt een binnenmens en zit ik vooral achter mijn laptop. Ook prima op zich, maar lekker eropuit gaan in de zomer vind ik toch iets fijner 🙂

 22. Anna 6 januari 2018 op 11:48 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik zit echt veel achter mijn laptop dus wat dat betreft is de winter wel echt mijn seizoen haha. Daarentegen leef ik helemaal op in de zomer, ik ben dol op de zon en ik heb het al snel koud! Ik kan echt niet wachten tot het weer zomer is…

  • Romy 7 januari 2018 op 10:09 am - Beantwoord

   Haha, echt hè? Als ware koukleum kan ik ook niet wachten tot het weer zomer (of in ieder geval lente) is. Daar zie ik nu al naar uit. Aan de andere kant vermaak ik me ook altijd prima binnen en achter mijn laptop, dus gelukkig kom ik de winter ook altijd wel prima door 😉

 23. Odetta 7 januari 2018 op 9:24 am - Beantwoord

  Nee, ik ben absoluut geen wintermens. Ik zie het als een voordeel om binnen eens lekker te gaan rommelen. En nu gaan de dagen weer lengen.

 24. Saskia 8 januari 2018 op 10:14 am - Beantwoord

  Ik hou dus wel echt ontzettend van de winter en herfst <3

Recente blogs

Inkiekje #14 | Even mezelf opfleuren

7 september 2020|Persoonlijk|

Er zijn alweer twee weken voorbij sinds mijn mini-vakantie. Tijd om weer een nieuwe bladzijde in mijn digitale dagboekje te vullen met een heleboel kiekjes. Dit keer geen paarse heide en hotelontbijtjes, maar alsnog heel wat vrolijkheid. Zo fleurde ik mezelf op met de perfecte vrijdagavondbesteding na een stomme tegenvaller. Ook was ik digitaal getuige van de bruiloft van een vriendin en kreeg ik het meest geweldige souvenir ooit van mijn vader. Kiek je mee?

Als ik alles kon veranderen aan mijn huis, dan zou ik…

14 juni 2021|Interieur|

Waar je ook woont en hoe mooi en perfect je huis ook is, er zullen altijd dingen zijn waarvan je denkt “Dát zou ik anders willen!”. Ook ik heb zo mijn wensenlijstje voor mijn huis, waarbij een groot deel van de wensen waarschijnlijk onvervuld op de lijst blijft staan. Ik verwacht niet dat ik twintig jaar in mijn appartement blijf wonen, dus sommige grote dingen laat ik lekker voor wat ze zijn. Maar wensen, fantaseren en Pinterest-moodboards maken mag altijd, toch?! Goed, deze 9 dingen zou ik – als alles kon – zéker aanpassen in huis.

Happy 2020 | Mijn persoonlijke doelen voor 2020

1 januari 2020|Persoonlijk|

Of je Oudejaarsavond nu met oliebollen op de bank hebt gevierd of bij een groots feest met cocktails, ik hoop dat je het nieuwe jaar op een spetterende manier hebt ingeluid. Ik wil je graag heel veel moois voor 2020 toewensen. Dat het maar een mooi, gezond en vooral gelukkig jaar mag worden. Zelf begin ik het jaar met een aantal persoonlijke doelen die ik voor 2020 heb. Geen angstaanjagend grote voornemens die ik mezelf opleg, maar wat kleine dingen om het leven (nog) leuker te maken. Ik neem je graag mee in mijn 7 persoonlijke doelen voor dit jaar.