gegroeid als ondernemer 2

5 dingen waarin ik ben gegroeid als ondernemer

 • 10 december 2021
 • 15 Reacties

Dat het alweer 3,5 jaar geleden is dat ik – een bedrijf – rijker de KvK uitliep. Niet te geloven soms! Ooit startte ik dit ondernemersavontuur als “bedrijfje” (ja, zo noemde ik dat toen) voor in de late uurtjes naast mijn fulltime baan. Inmiddels ben ik volledig eigen baas. Een feestje, kan ik je zeggen. Ook zeker omdat je als ondernemer tig kansen krijgt om te groeien en minstens zoveel kansen om daarbij hard op je bek te gaan. Over dat laatste heb ik het al eens gehad. In het kader van niet vergeten om soms trots te zijn, vandaag 5 dingen waarin ik ben gegroeid.

1. Accepteren dat niet elke klant mijn klant moet zijn

Het is volgens mij een bekende valkuil voor elke startende ondernemer: nog net niet door de kamer dansen bij elke klant die jou weet te vinden. Wauw, schakelt zij echt mij in? Jeetje! In die valkuil ben ik ook heel vaak getrapt. Met als gevolg dat ik soms opdrachten aannam die qua onderwerp niet pasten of dat ik werkte voor mensen met wie ik eigenlijk geen duidelijke klik had. 

Totdat begin dit jaar een businesscoach tegen me zei: “Ja maar, je bent toch geen ondernemer geworden om opdrachten te doen die je niet leuk vindt?! En klanten hebben toch ook liever dat je eerlijk bent dan dat je met tegenzin aan hun tekst zit?!”

Daar had ze een punt. Nogal zelfs.

Sindsdien kijk ik kritischer naar opdrachten die binnenkomen. Ik weet beter waar *jeukwoorden-alert aan* mijn kracht ligt. Maar ik ben ook gaan inzien bij wat voor soort opdrachten ik niet in mijn kracht sta *jeukwoorden-modus uit*. Zo schrijf ik op dit moment vooral veel blogs, whitepapers en infoteksten voor mooie merken waar ik 100% achter sta. Salespagina’s doe ik minder vaak, omdat daar mijn hart niet heel hard van klopt. Laat mij maar ingewikkelde materie uitpluizen, meedenken over content, mooie onderwerpen bedenken en dat dan in woorden gieten.

Steeds meer ben ik gaan inzien dat als ondernemer niet elke klant jóuw klant hoeft te zijn. Ook niet als mensen enthousiast bij je aankloppen. Je mag kritisch zijn, juist om je klant zo goed mogelijk te kunnen helpen. Voel je dat jij niet de juiste persoon voor diegene bent? Of andersom, dat diegene niet jouw ideale klant is? Geef het direct aan. De ander waardeert het ook alleen maar als je eerlijk bent.

2. Ondernemen op mijn eigen (introverte) manier

Toen ik begon met ondernemen, werd ik bij elke cursus of coaching doodgegooid met dat ene woord: sales. Daar moet je blijkbaar iets mee, zo leerde ik. Je moet kunnen pitchen op netwerkborrels. Je moet überhaupt naar netwerkborrels gaan. Je moet je gezicht laten zien.

Het eerste jaar heb ik enorm mijn best gedaan om dat allemaal leuk te vinden. Ik ging naar allerlei afspraken, dronk kopjes thee met mensen, haalde opdrachten uit borrels. Maar dit jaar ging ik inzien dat ik daarmee mezelf in een extravert hokje probeerde te proppen waar ik helemaal niet in pas.

Bovendien ging ik met een agenda met allerlei sociale afspraken (als in: structureel meer dan één op een dag)  vaak over mijn eigen grenzen. Ik was kapot als ik op één dag twee lange gesprekken en een afspraak buiten de deur had gehad.

Dit jaar ben ik het anders gaan doen als introverte ondernemerIk ben productiever gaan werken en plannen, verdeel calls over de week en zeg ook gerust dat ik tussen bepaalde tijden niet bereikbaar ben. Verder heb ik sinds corona geen netwerkborrel meer bezocht en daar ben ik niet erg rouwig om. Ik merk dat ik op mijn eigen (introverte) manier ook klanten kan werven. Gewoon goed werk leveren, jezelf laten zien op Instagram, af en toe iets zinvols op LinkedIn plaatsen en ervoor zorgen dat je klanten tevreden zijn is een vorm van acquisitie die beter bij mij past.

Sinds ik besef dat ik als introvert niet gek of afwijkend ben, heb ik er sowieso meer vrede mee om niet altijd het sociale dier uit te hangen. En dat terwijl ik toch veel leuke contacten heb en zeker dagelijks inspirerende mensen spreek.

Tip voor mede-introverten

Ik weet dat ik ‘m al honderd keer heb getipt. Maar ik heb enorm veel gehad aan deze podcast van Celine Charlotte over introvert zijn. Ik luister wekelijks wel een paar podcasts, maar de inzichten uit deze podcast hebben oprecht mijn leven (of in elk geval mijn werk) enorm veranderd.

gegroeid als ondernemer

3. Alleen op opdrachten reageren die 100% mijn ding zijn

Er zijn altijd wel mensen die een tekstschrijver, fotograaf of wat je ook bent nodig hebben. Tof natuurlijk! Maar ik ben wel gaan leren om niet op elke mogelijke oproep enthousiast te reageren.

Zo was ik in het begin heel fanatiek in Facebook-groepen voor ondernemers. Ik stak dan al snel een half uur in een mooie mail naar diegene, terwijl ik daar vervolgens niets meer op hoorde. Hetzelfde geldt als je op LinkedIn getagd wordt voor een opdracht. Vaak ben je dan een van de velen die reageert en is de prijs uiteindelijk doorslaggevend. Maar moet je dat willen: tegen tientallen anderen opboksen en worden afgerekend op een paar euro in plaats van op kwaliteit?

Tegenwoordig reageer ik niet vaak meer op oproepjes. Alleen als ik ergens spontaan enthousiasmekriebels van in mijn buik krijg, steek ik al mijn energie in een motivatiemail. Bij dat soort opdrachten kan ik vaak ook veel beter argumenteren waarom ik dé persoon ben en voel ik dat ook in elke vezel zo in plaats van dat ik denk “Voor mij tien anderen”. 

Tip: vacatures via Sustainable Jobs

In plaats van Facebook-groepen ben ik zelf vooral fan van vacaturesites. De taakomschrijving, de grootte van de opdracht en de wens van de opdrachtgever zijn daar vaak veel helderder.

Zo kijk ik heel regelmatig op Sustainable Jobs om te zien of zij nog interessante duurzame freelance vacatures hebben. Op deze site vind je alleen maar vacatures voor duurzame functies of bij duurzame bedrijven. Denk aan een leuke functie bij een biologisch huidverzorgingsmerk of een freelance opdracht voor een bedrijf in zonnepanelen. Heel gaaf, juist omdat duurzaamheid een thema is dat voor mij persoonlijk belangrijk is en dat ik daarom ook graag in veel van mijn opdrachten laat terugkomen.

Wouter Meens is de oprichter van Sustainable Jobs. Hij startte ooit met het bedrijf Inhuren.com. Sustainablejobs.nl begon hij in eerste instantie als privéproject, maar de vacaturesite timmert hard aan de weg en telt inmiddels heel wat toffe groene vacatures. Je vindt er trouwens ook interessante duurzame banen als je liever in loondienst in plaats van als freelancer werkt.

Een absolute aanrader als je duurzaamheid ook belangrijk vindt en graag werkt voor mooie, groene merken of voor organisaties met groene ambities.

gegroeid als ondernemer

4. Niet alles moet nu

Best gek eigenlijk: ik ben vrij gestructureerd en vergeet bijna nooit iets, maar toch was mijn to-do-list in het begin van mijn ondernemersbestaan altijd veel en veel te lang. Het probleem was dat ik zelf te snel in de actiemodus schoot. Belde iemand om iets op te pakken? Dan ging ik direct met mijn agenda schuiven om het snel te kunnen doen. Ik wilde gewoonweg mensen niet laten wachten.

Het afgelopen jaar heb ik die “Dit moet nu!”-modus leren uitschakelen. Ik maakte eerder van veel opdrachten een spoedje, ook als ze dat helemaal niet waren. Sinds dit jaar zeg ik vaker dat ik bijvoorbeeld pas over twee of drie weken tijd heb voor een eerste intake. Natuurlijk pak ik weleens spoedjes op. Hoort erbij, en is soms ook juist leuk! Maar het grappige is dat ik door meer tijd te kopen voor mezelf, ben gaan ontdekken dat mensen meestal helemaal niet verwachten dat je direct aan de slag gaat. Zo zei ik laatst tegen iemand dat ik over twee weken kon starten en antwoordde diegene juist “Oh, dat is lekker snel!”.

Dus mocht jij ook soms een gespannen gevoel hebben – of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt – koop tijd voor jezelf en kijk wat de ander zegt.

Vaak gebeurt er echt geen ramp als je netjes communiceert dat de planning van iemand anders niet haalbaar is, of als je aangeeft dat deze week niet lukt. In veel gevallen verwachten mensen dat ook helemaal niet.

5. Durven hard onderuit te gaan zonder daar wat van te vinden

Als je de lessen hierboven leest, klinkt het misschien alsof ik nooit meer op mijn muil ga. Nee joh, niets is minder waar. Ik had laatst nog een week waarin ik te veel werk had gepland, leer nog regelmatig bij over ‘nee’ zeggen (en vind dat heus nog weleens lastig), en ik ontdek ook nog regelmatig verbeterpunten in mijn werkwijze, voorwaarden en urenschatting. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat alles is niet erg. De momenten waarop ik met mijn ogen dicht in mijn eigen valkuilen trap, zijn vaak achteraf het meest leerzaam. Ze leren me om mijn aanbod te blijven finetunen, te blijven werken aan mijn zelfvertrouwen en dwingen me ook om nooit te stoppen met leren. Ik schaam me er dan ook niet meer voor als iets in de soep loopt; als ik maar kijk hoe ik het voortaan anders kan doen.

Het kan soms lastig zijn dat je veel in je eentje moet doen als ondernemer en voor issues geen leidinggevende hebt bij wie je – ten einde raad – kunt aankloppen. Maar de positieve keerzijde is dat je daardoor steeds zelf naar oplossingen moet zoeken en wordt gedwongen om aan je valkuilen te werken.

In mijn loondienstbanen zocht ik vaak het eindeloze werken aan jezelf, de verantwoordelijkheid en spannende uitdagingen. Nou, dat alles heb ik gekregen, hoor. Vind ik misschien wel het aller-allermooist aan ondernemen.

In welk opzicht ben jij gegroeid in je werk?

Dit artikel bevat een samenwerking met Sustainable Jobs.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 10 december 2021 op 8:55 am - Beantwoord

  Zo boeiend om te zien hoe het het werkt in ‘het wereldje’ en hoe jij daarin groeit. Ik vind het stuk voor stuk prachtige, wijze lessen.

 2. Daenelia 10 december 2021 op 10:07 am - Beantwoord

  Ergens wacht ik nog steeds op een moment waarop ik ineens besef ‘oh ja, ik ben ondernemer’. Ik doe gewoon mijn ding en ik merk nu dat er werk op mijn pad komt. Best jammer dat ik al heel goed nee kan zeggen, want ik denk dat je als beginnende ondernemen juist wél overal op moet inspringen, ook als je er niet blij van wordt. Het helpt je juist om je juiste hoekje te vinden, wat weer leidt tot het vinden van de juiste opdrachten. Ik ben dus ook wel weer een beetje ongerust of ik dingen mis.
  Ik ben natuurlijk niet meer die jonge blom die net kwam kijken. Mijn ervaring in het bedrijfsleven heeft mij op veel vlakken de groei gegeven die ik nodig heb om nu te doen wat ik wil doen. De tijd dat men dacht mij te onderwijzen in het schrijven ligt echt achter me. Ik weet ondertussen dat ik dat wel kan en heb daar geen bevestiging meer voor nodig. Daardoor kan ik ook gerichter nieuwe dingen leren. Maar goed, er zitten een paar dingen in de pijpleiding voor mij, dus asjeblieft: duim voor me 🙂
  (Dank je voor jouw inspiratie, want ik weet niet of ik me gerealiseerd had dat ik zelf aan de slag kon gaan, als ik jouw blog niet gevolgd had!)

  • Romy 28 december 2021 op 9:38 pm - Beantwoord

   Ik duim héél hard voor je! Gaaf dat je al met een paar dingen bezig bent, en hopelijk komt er iets heel tofs uit voort.
   Enne, zo leuk om te lezen dat ik je heb kunnen inspireren om de stap naar het ondernemerschap te zetten. Dat is een van de mooiste complimenten om in mijn zak te steken – zo tof! 🙂

 3. Femke 10 december 2021 op 11:45 am - Beantwoord

  Oeh, ik wil hier eigenlijk wel een stukje over highlighten en je mening willen vragen. Je zegt bij punt 1 dat het werkt om te accepteren dat niet elke klant jouw klant hoeft te zijn en bij punt 3 dat je alleen bent gaan reageren op klussen die 100% jou zijn. Nu ben ik inmiddels 2 jaar ondernemer, absoluut niet fulltime maar ik wil wel groeien, maar ik krijg nu regelmatig feedback dat ik te specifiek wil zijn in klussen aannemen. Bijvoorbeeld niks over dieren schrijven omdat ik me daarmee niet kan identificeren (geen petlover, hihi) of over schoenen want ik hou me niet bezig met mode. Maar dan ben ik wel heel benieuwd naar jou mening hierover. Jij hebt 3,5 jaar kennis achter de rug. Wat vind jij hier dan van? Vind je dat (beginnende) tekstschrijvers in het begin niet zo specifiek moeten zijn en gewoon maar zo veel mogelijk klussen aan te nemen om portfolio te bouwen of voet bij stuk staan en juist wel focussen op klussen die er voor die persoon toe doen?

  Ik zit nu een beetje vast tussen ‘bij mijn niche willen blijven’ en ’tja, ik moet toch groeien en geld verdienen, dus moet ik dan echt overal op reageren?’…

  • Romy 28 december 2021 op 9:36 pm - Beantwoord

   Oeh goede vraag! Ik heb er even over nagedacht hoe ik daarin sta, maar ik denk persoonlijk dat het juist sterk is om vast te houden aan jouw duidelijke focus. Ik heb altijd geleerd dat hoe helderder je focus is, hoe beter je klanten kunt werven die specifiek bij jou passen én hoe beter je ook aan die klanten kunt uitleggen waarom jij juist op dat gebied de perfecte professional bent voor hen.
   Dat je een focus hebt, betekent tegelijkertijd niet dat je in rustige periodes bepaalde andere opdrachten niet kunt aannemen. Komt er een keer iets voorbij wat niet perfect in je straatje past, maar wel oké is? Dan kun je dat alsnog doen, maar blijft je duidelijke focus wel op je website, LinkedIn, etc. overeind staan.

   Dus ik zou zeggen: bij je niche blijven is zeker een grote aanrader en het is hartstikke sterk dat je dat nu al zo goed dat. Maar in rustige periodes kun je daar wellicht iets buiten kijken en toch andere opdrachten doen, zolang die andere opdrachten maar niet de overhand nemen. En zolang de opdrachten je maar wel iets van plezier geven natuurlijk. Zo heb ik ook opdrachten die ik “wel leuk” vindt en opdrachten die ik “echt vreselijk” vind. Die eerste zou ik in rustige periodes nog wel doen, die laatste niet.
   Kun je daar iets mee? 🙂

 4. Johanna 10 december 2021 op 12:10 pm - Beantwoord

  Bij punt 4 kan ik nog toevoegen, dat als een klant persé een afspraak (voor therapie) op die dag om die tijd wil hebben, en ik niet kan of wil, dat ik vroeger dacht, ja… anders ben ik de klant kwijd. Nu heb ik geleerd, dat als ik een andere dag voorstel, meestal doe ik 2 voorstellen, dan toch plotseling op die totaal “onmogelijke” dag toch iets mogelijk is. Misschien schuif ik dan nog wat met de tijd, zodat hij/zij ook te vreden is. Maar ik heb mijn zin en mijn vrije tijd. De klanten komen toch wel terug, heb ik gemerkt. Is een stukje groei. Maar je moet wel hard zijn. Want ze proberen alles om hun zin te krijgen… Brrrr…

  • Romy 28 december 2021 op 9:31 pm - Beantwoord

   Goed dat je daarin meer vasthoudt aan jouw agenda en mogelijkheden! Ik herken het wel wat je zegt. Ik dacht ook vaak dat een deadline van de klant in beton gegoten was en dat ik me dan daar compleet naar moest voegen. Inmiddels heb ik door dat als je een ander voorstel doet en aangeeft dat het simpelweg alleen dán past, het vaak ook nog wel goed is.

 5. Giovanna Jansen 10 december 2021 op 1:26 pm - Beantwoord

  Mooi om te lezen hoe jij als ondernemer bent gegroeid en ik herken daar veel in! Vooral in dat niet iedere klant mijn klant hoeft te zijn. Als het niet klikt, te stroef gaat vooraf al (vaak kun je dan al goed zien of dit jouw klant is of niet), de opdracht mij echt niet ligt of ik er geheel geen goed gevoel bij heb, dan doe ik het niet.
  En ja, helaas trap ik ook nog wel eens in de valkuil van te veel te gelijk doen of ga ik anderzijds ook nog wel eens onderuit, maar ja dat hoort erbij denk ik. 😉

  • Romy 28 december 2021 op 9:29 pm - Beantwoord

   Precies, het vallen is ook onderdeel van het ondernemerschap. En soms ook hard nodig, omdat je alleen dan kunt leren hoe je daarna weer kunt opkrabbelen 🙂
   Wat je zegt over stroeve samenwerkingen, herken ik wel trouwens. Ik heb ook gemerkt dat als klanten bij de intake al heel kritisch zijn over mijn diensten, ik soms maar beter zelf kan aangeven “Dit wordt hem niet” dan het toch proberen en vervolgens teleurgesteld zijn als het niet uitpakt zoals gehoopt. Scheelt zoveel frustratie 🙂

 6. Ilona Wielinga 10 december 2021 op 6:42 pm - Beantwoord

  Wat onwijs mooi om te lezen! Ik heb zelf ook echt moeten leren dat ik niet alles hoef te doen, nee zeggen mag. Ook bijvoorbeeld als je het simpelweg niet eens kan worden over de voorwaarden. Precies wat je zegt, niet iedereen vind jou leuk en jij hoeft niet elke klant/elke opdracht leuk te vinden. Nee zeggen tegen een opdracht is ook wat anders dan nee zeggen tegen de persoon. Dat is voor mij denk ik wel de belangrijkste les geweest.

  • Romy 28 december 2021 op 9:27 pm - Beantwoord

   Wat een mooi inzicht! Dat is er ook één dat ik nog wat vaker in mijn oren wil knopen als ik ‘nee’ zeg tegen een opdracht. Je wijst inderdaad die persoon niet af. Het is gewoon op zakelijk vlak voor die ene opdracht geen match, en dat is ook oké.

 7. Simone 11 december 2021 op 1:15 pm - Beantwoord

  Erg leuk om te lezen als mede-onderneemster! Ik merk dat ik mezelf veel meer op 1 heb gezet ipv mijn klanten. Denk dat dat mijn grootste groei is op zakelijk gebied. Zelf wil ik hier ook nog een uitgebreid artikel over schrijven op mijn blog. Maar dat volgt dus nog.

  • Romy 28 december 2021 op 9:27 pm - Beantwoord

   Leuk! Ik ben ook heel benieuwd naar jouw blogartikel nu 🙂 Dit punt klinkt in elk geval als een heel mooie groei.

 8. Jorinde | House of Ambition 14 december 2021 op 10:12 am - Beantwoord

  Wow, wat een mooi artikel! Ook een blijk van herkenning hier om als introverte onderneemster door het leven te gaan en de manier waarop je omgaat met het vinden en selecteren van je opdrachtgevers. Ik reageer ook niet veel meer op oproepjes, merk dat ik daar niet mijn klanten uit haal. Richt me nu op een aantal platforms en merk dat er veel via via komt!

  Mijn les zit hem dit jaar in meer opkomen voor mezelf (op een pijnlijke manier) en afscheid durven nemen/nee zeggen wanneer iets niet meer bij je past. Ook als het tarief leuk is, kiezen voor wat je écht leuk vindt en wat je de nodige energie oplevert.

  Fijne tip ook van Sustainable Jobs. Heb er meteen een kijkje genomen!

  • Romy 28 december 2021 op 9:21 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij zo te lezen ook flinke stappen hebt gezet in het ondernemerschap. Jouw les dit jaar is ook een heel waardevolle (en herkenbare). Inderdaad, goede tarieven zijn niet alles. Het is zo belangrijk om juist als eigen baas enkel te gaan voor opdrachten die je oprecht geweldig vindt.

Recente blogs

Wat staat er nog op mijn Ikea-wishlist (najaar 2019)?

9 oktober 2019|Interieur|

Een bezoekje aan Ikea sla ik nooit af. Zelfs toen ik voor mijn verhuizing bijna wekelijks door Ikea banjerde, ging de Zweedse meubelgigant me niet vervelen. Ook dit jaar keek ik weer ongeduldig uit naar de grote Ikea-catalogus, die als vanouds een feestje was om door te bladeren. Aangezien ik binnenkort een bezoekje aan de winkel op het programma heb staan, besloot ik alvast een Ikea-wishlist samen te stellen. Onder het mom van "Een huis is nooit af" en "Ik heb nog kerstspul nodig", kan ik namelijk wel een paar Ikea-aankopen gebruiken. Deze 11 producten staan zeker op mijn wishlist.

DIY | Babykaarten maken met Action 3D Die-Cut Block

14 maart 2020|DIY|

Afgelopen weekend bracht ik een dag knutselend door met een vriendin. Dat leek me het uitgelezen moment om de schaar in mijn nieuwe Action 3D Die-Cut Block te zetten. Natuurlijk niet zomaar, maar om een paar babykaarten te maken. De baby's dienen zich in mijn omgeving nog niet in massa's aan, maar je kunt de kaartjes natuurlijk maar beter vast op voorraad hebben. En - eerlijk is eerlijk - ik vond dit papierblok ook gewoon te leuk om nog langer in de kast te laten liggen. Ik laat je mijn kaarten zien en vertel je hoe ik deze kaarten met het Action 3D Die-cut block heb gemaakt.

Inkiekje #82 | Cabaret, cheesecake van cashewnoten & carwash-voornemens

10 april 2023|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken stonden in het teken van leren. Tenminste, dat label plak ik er zo even op. Ik leerde dat cheesecake maken van cashewnoten prima kan en lekkerder is dan die combinatie van ingrediënten doet vermoeden. Ik leerde dat je onder bepaalde bomen beter niet kunt parkeren, dat sommige dingen niet tot 18.02 uur kunnen wachten, dat je kunt schrijven voor het brein en dat het een prima volgorde kan zijn om eerst de theedoek en dan pas het nieuwe huis te kopen. Goed, een hoop cryptisch geneuzel! Laten we vooral overgaan op het nieuwe Inkiekje!