1 1 11

Geld sparen voor een huis, hoe heb ik dat gedaan? (7 tips)

  • 22 december 2018
  • 25 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Wil je een huis kopen? Een auto aanschaffen? Een mooie droomreis maken? Of iets anders doen waar een prijskaartje aan hangt? Dan is sparen geen overbodige luxe. Ik zit zelf op een grote roze wolk nu ik mijn allereerste eigen huis heb gekocht. Dat was voor mij als single in de Randstad vooral mogelijk doordat ik jarenlang (namelijk sinds mijn 13e!) heb gespaard. Omdat ik hier van meerdere mensen vragen over heb gekregen, vertel ik je graag meer over hoe ik mijn spaarpotje bij elkaar heb gekregen. Dit zijn mijn 7 tips om geld te sparen voor een huis  (of voor iets anders). En daar komen geen extreme bezuinigingen of een torenhoog salaris aan te pas!

tips voor geld sparen voor een huis

 1. Geld sparen = geld besparen

Een goede manier om geld te sparen, is natuurlijk besparen op je uitgaven. En daar hoef je echt niet heel sober voor te leven. Besparen gaat vooral over kritisch kijken naar wat je uitgeeft. Laat je niet verleiden door aanbiedingen die je niet nodig hebt, vergelijk verschillende opties als je iets wilt aanschaffen en schrap overbodige aankopen. Óf bespaar op je vaste lasten, bijvoorbeeld op de zorgverzekering waarvoor je alleen in december kunt switchen. Omdat je maar één keer per jaar kunt wijzigen, besteed ik juist nu extra aandacht aan deze bespaartip. Ik ben me daar zelf deze weken ook in aan het verdiepen en overweeg nu de zorgverzekering van FBTO.

Eerder betaalde ik veel geld voor een aanvullend pakket bij een andere maatschappij. Wat bleek? Ik betaalde vooral voor allerlei extra’s voor zwangere vrouwen en voor orthodontie. Beide totaal niet op mij van toepassing! Bij FBTO kun je vooraf zelf bepaalde modules aan- en uitzetten. Als je bijvoorbeeld verwacht gebruik te maken van fysiotherapie, dan zet je de module Spieren en Gewrichten daarvoor vóór 31 december aan. Zo niet, dan laat je hem uitstaan. Zo betaal je niet een heel jaar voor specialistische zorg waar je geen gebruik van maakt. Ik kan je zeker aanraden om je te verdiepen in verschillende verzekeringsopties. Goed om daarvan op de hoogte te zijn, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

» Bekijk ook mijn 10 tips om geld te besparen voor meer bespaarinspiratie.

2. Zet elke maand geld apart

Mijn tweede tip om geld te sparen voor een huis (of iets anders), is een inkopper: zet geld apart. Precies dat is wat ik jarenlang heb gedaan om voor een huis te sparen. Nu begrijp ik heus dat dat makkelijker is wanneer je thuis woont tijdens je studie en dat het een uitdaging kan zijn als je van een bijbaantje je studie, huur én boodschappen moet betalen. Maar als het je lukt, probeer elke maand iets op je spaarrekening te zetten. Al is het maar €20. Zelf deed ik dat al tijdens mijn studie en nog steeds stort ik iedere maand een groot deel van mijn loon op mijn spaarrekening. 

3. Werk met een budget

Samenhangend met de vorige tip voor geld sparen: stel voor jezelf een budget vast. Bepaal bijvoorbeeld van welk bedrag je elke week of maand wilt rondkomen (en zorg ervoor dat dat bedrag realistisch is – het moet wel leuk blijven!). Een budget betekent zeker niet dat je heel zuinig hoeft te leven. Mijn strategie is: er kan van alles, maar niet ALLES kan. Ik heb bijvoorbeeld veel geld gestoken in een nieuwe camera en heb recent een auto gekocht. Maar ik ga om die reden dan weer niet op korte termijn op reis. En ga ik naar een leuke musical, dan koop ik gerust eersterangs kaarten om het goed te kunnen zien. Maar ter compensatie laat ik mijn shopsessie bij Zalando die maand achterwege.

tips voor geld sparen om een huis te kopen
De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Iris Zaagman.

4. Koop niet om het kopen

In de eerste en tweede klas ging mijn verdiende geld er snel doorheen. Simpelweg omdat ik naar de winkel ging als ik me verveelde. Tegenwoordig ben ik kritischer. Ik ga graag winkelen, maar koop geen dingen om het kopen. Als ik een dag ga winkelen, kom ik gerust met één item thuis als ik niets anders tegenkom in plaats van met een tas vol spullen. Ik steek mijn geld dan liever in een enkele aankoop waar ik erg enthousiast over ben. Verder ga ik alleen in mijn eentje naar de winkels als ik iets specifieks zoek. Dat geldt ook voor online shoppen. Ik probeer websites als H&M en Zalando tegenwoordig niet zomaar te openen, zodat ik ook niet in de verleiding kom.

5. Pas op met no-buy months!

Ik kan me voorstellen dat het voor sommige mensen goed werkt om soms een maand lang niets te kopen. Maar bij mij persoonlijk zou een no buy month geen succes zijn. Ik ken mezelf. Als ik een maand lang niets mag kopen, dan zou waarschijnlijk gedurende de maand mijn shopzin alleen maar toenemen (“Dit is zo leuk! Maar ik mag het pas na deze maand kopen!”). Wanneer ik mezelf iets verbied, wordt de drang om het te hebben soms alleen maar groter. Voor mij werkt het beter om altijd kritisch te kijken naar wat ik uitgeef en mezelf zo nu en dan te trakteren. Dan kan ik meer genieten van die aankoop en heb ik niet de behoefte om “los” te gaan.

6. Doe grote aankopen bewust

Ik ben nogal een kritische koper. Dat is soms lastig (ik vind mezelf trakteren weleens een uitdaging), maar heeft me wel geld bespaard. Mijn tip om geld te sparen: doe aankopen heel bewust, zeker als het om grote bedragen gaat. Maak van een grote aankoop “een ding”. Bereid je voor door opties te vergelijken, kijk of er korting is en ga echt met plezier dat ene ding uitzoeken waar je zo naar hunkert. Dat helpt bij mij heel erg om beter in te zien wat ik uitgeef. Doordat ik op een bewuste manier grote aankopen doe, kan ik bijvoorbeeld beter denken “Ik heb nu grote aankoop X gedaan, dus ik ga de komende weken even niet shoppen.”

7. Houd je spaardoel voor ogen

En wat natuurlijk altijd een goede tip om geld te sparen: houd voor ogen waar je het allemaal voor doet. Of je nu wilt sparen voor een huis, een vakantie, een auto of een leuk uitstapje of gewoon spaart voor later. Maak bijvoorbeeld een moodboard waarop je jouw spaardoel visualiseert. Of ga regelmatig neuzen tussen de mooie huizen op Funda, de prachtige auto’s of de onvergetelijke vakanties. Dat heeft mij geholpen om te sparen voor een huis. Een jaar of vijf of tien geleden was een huis kopen een ver-van-mijn-bed-show. Juist door alvast na te denken over mijn inrichting wist ik waar ik het voor deed: het kopen van mijn droompaleisje.

Wat is jouw beste tip om geld te sparen? 

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Darina 22 december 2018 op 7:03 am - Beantwoord

    Goede tips! Ik ben veel kritischer geworden waar ik mijn geld aan uitgeef. Zo bespaar ik en heb ik geen miskopen meer.

  2. Mirjam 22 december 2018 op 7:21 am - Beantwoord

    Supertof dat je een huis hebt gekocht, gefeliciteerd!
    Tot een jaar of twee geleden had in best een behoorlijk gat in mijn hand, eigenlijk tot het moment dat ik mijn eerste serieuze baan kreeg. Opeens werd sparen een stuk interessanter en nu ben ik ontzettend blij dat ik zoveel gespaard heb, omdat ik nu tijd en geld heb om te investeren in mijn schrijfcarrière 🙂

    • Romy 22 december 2018 op 10:22 am - Beantwoord

      Dankjewel voor je felicitatie!
      En wat goed dat je meer bent gaan sparen sinds je je eerste echte baan kreeg. Ik herken wel wat je zegt. Sparen gaat natuurlijk ook een stuk sneller als je elke maand salaris gestort krijgt. En investeren in je schrijfcarrière is ook echt een heel mooi spaardoel 🙂

  3. Marije 22 december 2018 op 8:16 am - Beantwoord

    Goede tips! Ik ben mij nu ook veel bewuster. Nog een kleine tip is om bijvoorbeeld de zegels bij Albert Heijn of Vomar te sparen tijdens het boodschappen doen. Je betaalt dan wat extra, spaart ongemerkt en de rente is uiteindelijk hoger. Tip van mijn oma die dit jarenlang deed en zo altijd wat extraatjes had.

    • Romy 22 december 2018 op 10:23 am - Beantwoord

      Oeh, dat is een slimme tip inderdaad! Daar heb ik nooit zo bij nagedacht, maar eigenlijk heeft je oma daarmee zeker een goed punt 🙂

  4. Shirley 22 december 2018 op 8:27 am - Beantwoord

    Voor mij werkt het om zoveel mogelijk geld op mijn spaarrekening te zetten. Gedurende de maand gaat er wel geld terug naar mijn lopende rekening. Als ik het allemaal op mijn gewone rekening laat staan, waan ik me te rijk en geef ik het makkelijker uit. Ik moet wel zeggen dat sinds ik mijn huis heb, ik mijn spaarrekening vooral gelijk hou, haha.

    • Romy 22 december 2018 op 10:44 am - Beantwoord

      Haha, ik heb precies hetzelfde met spaargeld! Ik stort altijd direct heel veel op mijn spaarrekening. Alleen toen ik laatst mijn auto kocht en daarvoor veel geld nodig had, stortte ik wat terug. Zodra geld op mijn spaarrekening staat, voelt het inderdaad alsof het er niet is. Een beetje een gek psychisch dingetje 😛

  5. Daenelia 22 december 2018 op 10:51 am - Beantwoord

    Mijn beste tip is … zorg dat je voldoende verdient wat salaris betreft. Met mijn vroegere baan heb ik te lang gewerkt tegen te weinig geld omdat ik dacht dat het leuke werk op zich al een beloning was.
    Dat. Is. Niet. Waar.
    Je verdient een normaal salaris voor je werkzaamheden in jouw sector. Laat je niet afschepen en onderhandel goed over jouw salaris. Vraag je (mannelijke) collega’s wat ongeveer hun salaris is, vraag op feestjes aan onbekenden en wees op de hoogte van wat een normale beloning is voor jouw job.
    Als je aan het einde van de maand niks overhoud, terwijl je ook al 5 jaar niet op vakantie bent geweest, dan kan het aan je uitgaves liggen… of je inkomen.

    • Romy 23 december 2018 op 10:08 am - Beantwoord

      Zeker een goed punt en ik ben het volledig met je eens. Ik heb bij een eerste baantje ooit ook voor veel te weinig geld veel te veel werk gedaan. Achteraf voelde ik me een beetje “gebruikt”. Ik heb toen veel gehad aan advies van een mannelijke collega die salarisonderhandelingen de normaalste zaak van de wereld vond. Ik nam me toen dan ook voor om niet meer voor een niet-marktconform salaris te werken, hoe leuk het werk ook is. Alleen al goed voor mijn gevoel van eigenwaarde, maar het helpt zeker ook voor je spaarrekening 😉

  6. Evelyne 22 december 2018 op 4:02 pm - Beantwoord

    Proficiat met je aankoop Romy! 😉

  7. Giovanna Jansen 22 december 2018 op 4:44 pm - Beantwoord

    Goede tips!
    Zo knap dat je vanaf je 13e al serieus aan het sparen bent!

  8. Nikita 22 december 2018 op 7:37 pm - Beantwoord

    Mijn probleem is meestal niet het sparen, maar het omgekeerde. Mezelf iets gunnen. Ik kan wel goed sparen eigenlijk. Ik heb een hele zomer gewerkt omdat ik mijn studies grotendeels zelf betaal. Eigenlijk zo goed als. Een groot deel van mijn loon van afgelopen zomer is weg, doordat ik nu studeer en het materiaal moest aankopen. Maar als ik iets wil kopen vraag ik me altijd af of ik het echt wil en of het kan in verband met mijn studiemateriaal. Als het antwoord op beide vragen ja is, koop ik het ook. Maar ik ben gelukkig ook geen dure shopper. Mijn kleding hoeft geen 50 euro te kosten. Integendeel, ik vind mijn smaak meestal juist om de afdeling die veel goedkoper is. De meeste dure dingen die afgelopen tijd gekocht werden waren trouwens cadeaus. Mijn tekentablet kreeg ik van de Sint en mijn iPad was een vervroegd kerstcadeau, omdat de nood hoog was. Verder trakteer ik mezelf meestal op kleine dingen, maar ik ben ook gewoon snel tevreden. Dat kan eens een muffin zijn bij de Panos of net een broodje als lunch. Ik ben geen persoon die gaat shoppen tot ze erbij neervalt. Enkel in de solden gebeurt dat wel eens dat ik met volle zakken thuiskom. Maar meestal zijn het dan dingen die echt in de korting zijn geweest, en ik denk ook wel na of ik het echt wil. Ik kom thuis uit soldenshoppen met dingen die ik echt ga gebruiken of ga dragen. Dus er is nooit een man overboord haha!

    • Romy 23 december 2018 op 10:20 am - Beantwoord

      Een herkenbaar probleem wat je beschrijft 😉 Ik vind het ook wel eens lastig om mezelf dingen te gunnen, alhoewel ik op dit moment volgens mij wel een mooie balans heb gevonden.
      Wat knap dat je je studie grotendeels zelf betaalt van je zomerbaantje! Volgens mij doe je het onwijs goed met sparen en dat dan naast je studie. Superknap! En een keer jezelf op iets leuks trakteren is daarbij natuurlijk helemaal geen probleem 🙂 Integendeel!

  9. Janne 22 december 2018 op 9:00 pm - Beantwoord

    Jij komt nog uit de tijd van de stufi, denk ik, Romy?
    Ik krijg geen studiefinanciering meer voor mijn master. Ik speel iedere maand precies quitte, want mijn ouders betalen mijn huur en collegegeld, en met de beurs die ik krijg (excellente studenten topsector blabla) kan ik mijn boodschappen betalen. Als ik geld overhoud, hoeven mijn ouders minder bij te leggen. Dus als het naast mijn studie lukt om wat te werken, is het ook niet dat dat overblijft als spaargeld. Schiet lekker op zo. Het bedrag op mijn spaarrekening is dus gewoon constant en is vooral geld dat mijn ouders voor me apart hebben gezet toen ik klein was.
    Ik doe niet mee met geld heen en weer storten van spaarrekening naar betaalrekening, omdat ik mijn spaarrekening bij een andere bank heb dan mijn betaalrekening. Dan moet ik een dag wachten voor ik m’n geld heb. Bij welke bank zit je? Het kan de moeite waard zijn om eens te kijken naar een “eerlijke” bank zoals ASN of Triodos. Die investeren hun geld niet in wapens, kinderarbeid en milieuvervuiling. Daarom heb ik mijn spaarrekening bij ASN (betaalrekening vond ik te veel gedoe, is toch wat soepeler geregeld bij een grotere bank).
    Ik vind het knap hoe je sponsors verwerkt in zinnige artikelen. Bij de meeste bloggers ligt het er vrij dik bovenop als ze gesponsord worden, maar bij jou blijft het iets wat je zelf ook zou schrijven zonder sponsor. En ik heb ook m’n zorgverzekering bij FBTO (beste keus voor een restitutiepolis, als ik mijn vaders research mag geloven).
    Oh ja, klein dingetje – het is ik verbied en niet ik verbiedt 😉

    • Romy 23 december 2018 op 10:27 am - Beantwoord

      Klopt! Mijn Stufi was alleen niet veel, omdat ik geen uitwonende was 😉
      Maar ik kan me voorstellen dat het als uitwonende student niet altijd makkelijk (of zelfs onmogelijk) is om te sparen. Ik zie het aan mijn broertje ook. Hij besteedt soms 80 uur per week aan zijn studie, waardoor een bijbaantje daarnaast echt niet mogelijk was. Maar dat sparen komt vast na je studie wel. Ik was in ieder geval verbaasd over hoe snel het sparen opeens ging toen ik elke maand een stabiel loon op mijn spaarrekening ontving 😉

      Goede tip trouwens over overstappen naar een eerlijke bank! Ik heb daar ook weleens over nagedacht (ik zit nu bij ABN AMRO), maar wilde liever geen ander rekeningnummer voor mijn betaalrekening. Wel een goed idee om alleen je spaarrekening over te zetten. Daarbij maakt het natuurlijk niet uit als ik een ander nummer heb. Ik ga me er eens in verdiepen 🙂

      Dankjewel voor je mooie compliment over mijn gesponsorde artikelen! Ik vind het zelf ook heel belangrijk om er een artikel van te maken dat bij mij past en dat voor mijn lezers interessant blijft. Heel leuk om te horen dus dat jij dat ook aan mijn artikelen ziet 🙂

  10. Mariska 23 december 2018 op 9:12 am - Beantwoord

    Je spaardoel voor ogen houden is wel een goede inderdaad. Ik heb vorig jaar voor mezelf naast m’n normale spaarrekeningen twee extra spaarrekeningen geopend; 1 waar het 30 dagen vast staan en een waar het 90 dagen vast staan. Ik betrapte mezelf er weleens op dat ik het wel heel makkelijk over kan boeken naar m’n lopende rekening vanaf m’n gewone spaarrekening. Nu kan dat niet en elke maand wordt er wat op gestort 🙂

    • Romy 23 december 2018 op 10:35 am - Beantwoord

      Wat goed dat je jezelf op die manier “dwingt” om het geld vast te zetten. Ik kan me voorstellen dat dat al heel erg helpt met sparen 🙂

  11. Wendy (B) 23 december 2018 op 2:49 pm - Beantwoord

    Winkelen (kledij, beauty, voeding etc) als er aanbiedingen/koopjes zijn!
    Eigenlijk alles!

    • Romy 23 december 2018 op 11:42 pm - Beantwoord

      Goed punt! Niet te veel geld uitgeven als het ook goedkoper kan, is inderdaad ook al een belangrijk ingrediënt van sparen 🙂

  12. Saskia 23 december 2018 op 7:16 pm - Beantwoord

    Fijne tips om te sparen! Ik ben altijd al een spaarder geweest en geef altijd weinig geld uit… Wij gaan bewust om met ons spaargeld, hoewel de vaste lasten wij nergens opletten. Ik verander niet van zorgverzekering (aangezien ik goed zit en dan liever net even wat meer betaal) of met de boodschappen… Wij hebben het breed zat, maar sparen ook extra voor uitgaven voor onze woning of als er iets tegen zit dat je een appeltje voor de dorst hebt.

    • Romy 23 december 2018 op 11:50 pm - Beantwoord

      Gelijk heb je om niet met alles streng op je uitgaven te letten. Het moet ook prima kunnen dat je met sommige dingen gewoon voor gemak kiest of voor wat je zelf fijn vindt. Met boodschappen kies ik in sommige gevallen ook liever voor wat ik lekker vind in plaats van wat goedkoop is. Zolang je daarnaast maar wat geld spaart om achter de hand te hebben voor als dat nodig is 🙂

  13. Maaike 24 december 2018 op 12:32 am - Beantwoord

    Super fijne tips! <3 Vooral voor mij, want soms heb ik last van koopwoede. En gefeliciteerd met je huis!!

Recente blogs

Leedvermaak nodig? | 15 akward situaties die mij overkwamen

20 april 2019|Persoonlijk|

Een blooperkoningin, een enorme kluns of gewoon iemand die toevallig geregeld wat onhandige dingen zegt of in niet al te handige situaties belandt? Tja, hoe je het ook noemt, awkward situaties zijn mij zeker niet vreemd. Al eerder deelde ik een dosis lachvoer in de vorm van awkward situaties uit mijn leven. Tijd voor een nieuwe portie leedvermaak! Dit zijn 15 awkward situaties of bloopers van mij van de afgelopen tijd.

Omgaan met angst – 7 praktische tips voor minder gepieker

13 april 2023|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Kriebels in je buik (maar dan niet de leuke!). Trillende vingers. Bevende knieën. En een hoofd dat ontploft van de gedachten over "Ja maar, wat nu als...?". Angst is één van mijn minst favoriete emoties. En ik gok dat ik niet de enige ben die dit hele totaalplaatje liever niet heeft. Maar soms sta je voor iets spannends of staat je leven (bijna) compleet op z'n kop. Hoe leuk je het ook vindt of hoe graag je iets ook wilt aangaan, het voelt zó spannend dat je niet weet of je het kunt. Kun je nog terug? Moet je dit wel doen? Wat als alles misgaat? Dit zijn 7 tips die mij helpen omgaan met angst. Of het nu is voor een presentatie of voor grotere stappen in het leven.

7 makkelijke kamerplanten die ik wél in leven houd

12 januari 2020|Interieur|

Jarenlang was ik ervan overtuigd dat het groene-vinger-gen aan mij voorbij was gegaan. Nadat ik ooit als kind mijn cactus had laten verzuipen (een waar trauma!), was ik er zeker van: planten waren niet voor mij weggelegd. Maar ik had het mis! Wat een half jaar geleden begon met één pannenkoekenplant, is inmiddels uitgegroeid tot een verzameling van 18 planten die er nog allemaal verrassend florissant uitzien. De truc? Zoek makkelijke kamerplanten uit die niet al te veel verzorging nodig hebben. Dit zijn 7 makkelijke kamerplanten die ik je zeker kan aanraden.

Ga naar de bovenkant