geld sparen voor later 4

Geld sparen voor later (zonder dat je van alles hoeft te laten) | 9 tips

 • 18 januari 2022
 • 13 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Een nieuwe woning, een peperdure maar o zo mooie jurk, gloednieuwe badkamertegels of het allernieuwste model camera. Je hebt bijna altijd wel iets te wensen over. En dus ook: een mooie reden om te sparen. Op dit moment is mijn voornaamste spaardoel sparen voor later. Voor een volgend huis, een mooie keuken of weet-ik-veel-wat. En ook gewoon omdat het handig is. Dit zijn mijn 9 tips om geld te sparen voor later. En dan wel op een haalbare manier waarvoor je niet elk dubbeltje hoeft om te draaien.

Mijn spaarverhaal

Het spaarvirus heeft mij sinds het kopen van mijn huis goed te pakken. Ik had altijd al voor ogen dat ik een koophuis wilde als ik bij mijn ouders de deur uit ging. Maar ja, toen ik dat als tiener zo stellig beweerde, had ik nog geen flauw idee dat de woningmarkt tegen die tijd compleet overspannen zou zijn.

Mijn situatie was op dat moment niet ideaal: de huizenprijzen lagen torenhoog, ik had een tijdelijk contract (zonder intentieverklaring) op mijn werk, mijn onderneming had pas net het levenslicht gezien en ik had ook geen samenwoonpartner. Niet vreemd dus dat de eerste hypotheekadviseur die ik sprak maar één advies had: “Dat wordt nog even doorsparen, mevrouw.” Met mijn tijdelijke contract ging het zonder spaargeld nóóit lukken om ergens anders dan in een garagebox te wonen. Ik had wel eigen geld, maar niet genoeg om met de hypotheek erbij de financiering rond te krijgen.

Die wat neerbuigende opmerkingen van de hypotheekexpert werkten op mij als een rode lap op een stier. Ik ging sparen voor later. Dat had ik op zich altijd al gedaan, maar nu ging ik sérieus sparen.

Een half jaar lang gaf ik zo min mogelijk uit, ik werkte me een slag in de rondte aan opdrachten naast mijn baan en heb ook allerlei oude spullen op Marktplaats verkocht. Alles om maar meer geld bij elkaar te krijgen, want ik moest en zou een huis kopen. Een half jaar later ging ik wederom naar de hypotheekadviseur. En die had goed nieuws: nu kon ik met mijn spaargeld en de hypotheek bij elkaar wél aan een huis komen. Het was me gelukt om te sparen voor een huis.

Sparen voor later | Hoe kun je sparen?

Nu zou ik je die manier van sparen niet van harte aanraden, tenzij je heel erg verlegen zit om een bepaalde aankoop. Het leven mag ook best een beetje leuk blijven. Sinds die spaaractie van toen heb ik voor mezelf een fijne manier gevonden om geld te sparen voor later en ondertussen ook lekker te kunnen leven.

Ik spaar nu bijvoorbeeld voor een eengezinswoning om ooit met Bart in te gaan samenwonen. Zo’n typische doorzonwoning met een paar slaapkamers om ooit ons – als het ons gegund is – nageslacht in te laten slapen. En een woning met een tuin die groter is dan ons huidige balkon van twee bij één meter. Concrete verhuisplannen zijn er nog niet, maar alvast sparen voor later voelt altijd goed. Verder zet ik in mijn bedrijf graag geld opzij voor interessante cursussen en spaar ik ook voor een gloednieuwe camera. Niets zo leuk als spullen of herinneringen waar je van droomt stukje bij beetje bij elkaar sprokkelen.

Wil jij ook geld sparen voor later – of dat nu is voor een fantastische peperdure jurk of voor een spiksplinternieuw onderkomen? Dit zijn mijn 9 spaartips.

geld sparen voor later

1. Maak je spaardoel superconcreet

Sparen voor later mag je best wat leuker maken. Het klinkt op zich niet heel leuk om elke maand geld opzij te moeten zetten en daarvoor misschien zelfs dingen te moeten laten. Je maakt sparen direct aantrekkelijker als je weet waar je het voor doet. En dan bedoel ik niet dat je dat in grote lijnen weet, maar dat je het 100% helder hebt.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen “Ik ben aan het sparen voor een nieuw huis”. Maar dat kan nog veel concreter. Voor de één is een nieuw huis een superdeluxe villa, voor de ander een lekker gemiddeld rijtjeshuis en weer iemand anders is dolgelukkig met een eigen studio.

Probeer je zo concreet mogelijk voor te stellen hoe dat huis eruitziet. Welke meubels staan erin? Wat is je uitzicht? Waar staat dat droomhuis van jou? Hoe voelt het om daar te wonen?

Maak er desnoods een collage of een moodboard van. Iets wat jou helpt om dat droombeeld van je nieuwe woning niet meer van je netvlies te krijgen.

Zo’n concreet beeld hebben bij je spaardoel werkt heel motiverend. Er komt namelijk een moment dat je je spaardoel het liefst weer overboord gooit. Je komt bijvoorbeeld te gekke sneakers tegen in de winkel en baalt ervan dat je die moet laten liggen, omdat je anders je spaardoel in de weg zit. Als je dan het plaatje van het huis weer voor je ziet, dan weet je weer waar je het voor doet. Namelijk niet om jezelf te pesten, maar om er iets veel mooiers voor terug te krijgen.

2. Bepaal hoeveel spaargeld je nodig hebt

Je kunt op zich doelloos sparen voor later en alles wat je maar kunt missen overboeken naar je spaarrekening. Maar als je een spaardoel voor ogen hebt, is het handig om precies te bepalen hoeveel jij nodig hebt om daar te komen. Als sparen voor later voor jou betekent dat je geld opzij zet voor een huis, is het bijvoorbeeld fijn om te weten welk budget jij beschikbaar moet hebben om die droomwoning te bemachtigen. Wie droomt van een appartementje in een afgelegen dorp, heeft minder spaargeld nodig dan iemand die geen genoegen neemt met minder dan een Amsterdams grachtenpand.

Waar je ook voor spaart, bedenk van tevoren welk prijskaartje er aan jouw spaardoel hangt. Soms letterlijk: voor welk bedrag staat jouw lievelingsdroomjurk op de Bijenkorf-website? Maar soms is dat helemaal niet zo concreet, bijvoorbeeld als je je zinnen hebt gezet op een huis of als je spaart voor je pensioen. Dan kun je er eventueel een financieel adviseur bij halen. Die kan er wat berekeningen op loslaten, waardoor je niet in het duister tast.

Zodra je de prijs weet, kun je bedenken “Hoeveel kan ik hiervoor per maand opzij leggen? Wat is haalbaar?”.

Je kunt uitrekenen hoe snel je het doel wil behalen en dan het benodigde bedrag delen door het aantal maanden dat je nog te gaan hebt. Mits dat spaarbedrag haalbaar is natuurlijk.

geld sparen voor later

3. Zet je spaargeld apart

Laat het niet op de grote hoop staan die je betaalrekening heet. Anders verlies je al snel het overzicht. Je krijgt elke maand een bedrag aan salaris gestort (of stort dat naar jezelf als eigen baas) en daar doe je alles mee. Je betaalt er je hypotheek of huur mee, een deel gaat op aan eten en drinken, en dan koop je er ook nog cadeautjes en kleding van, en gaat een deel naar je energieleverancier. Net op het moment dat je weer aan je spaarvoornemen denkt, valt je op dat er weinig te sparen meer over is.

Sinds ik mijn eerste baan heb, draai ik dat bewust om. Ik stort eerst een deel van mijn inkomen op mijn spaarrekening. Van de rest van het bedrag betaal ik alles. Dan weet ik zeker dat ik maandelijks iets spaar en is de restpot voor uitgaven bedoeld, in plaats van andersom.

Wat trouwens ook een fijne tip is: sparen in spaarpotjes. Je kunt bij één en dezelfde bank meerdere rekeningen of spaarpotjes aanmaken. Geef elk daarvan een bepaald spaardoel. Bijvoorbeeld een potje om je studieschuld af te betalen, een potje voor je belastingbetalingen, een potje voor je vurig gewenste camera en een potje voor de mooie jurk die je niet meer uit je hoofd krijgt.

Check natuurlijk wel of het bedrag voor je spaardoel realistisch is. Het mag ook niet zo zijn dat je straks elke dag wit brood met hagelslag moet eten omdat je jezelf in iets te veel financiële bochten moet wringen. Tenminste, niet als dat niet nodig is.

4. Laat je geld meer waard worden

Geld opzij zetten is één, kijken of je het op magische wijze meer waard kunt laten worden is al helemaal fantastisch. Het eerste wat je kunt doen is kijken naar de spaarrekening waar je de hoogste spaarrente krijgt. Helaas levert spaarrente je tegenwoordig niet meer zoveel op als in de tijd dat ik als kind nog elk jaar in december uitzag naar de paar euro die ik extra kreeg over mijn zorgvuldig bij elkaar gespaarde zakgeld. Maar als je op onderzoek uitgaat naar de rekening met de hoogste rente, is daar misschien al winst te behalen.

Ook kun je eventueel je geld op een deposito laten vastzetten voor 1 of 2 jaar of langer. Daar krijg je meer rente dan op een gewone spaarrekening.

Maar er zijn ook andere opties. Als ik de finance-bloggers van nu mag geloven, ben ik een sukkel dat ik nog niet aan het beleggen ben geslagen. Je kunt er aardig wat mee verdienen. Mits je het slim aanpakt natuurlijk en een beetje mazzel hebt natuurlijk. Ik wil me zeker nog eens in de grote, boze wereld van het beleggen gaan verdiepen, maar ben nog wat zoekende hoe en wat. Ik denk dat ik er volgend jaar maar eens een expert bij betrek om te beleggen voor mijn pensioen als ondernemer (ja ja, die ver-van-je-bed-show waar je toch eens iets mee moet!). 

5. Houd je financiën op orde

Nog iets wat helpt om geld te sparen voor later, is het overzicht over je financiën houden. Niets zo vervelend als een blauwe envelop die zich onaangekondigd aandient, waardoor je opeens € 5.000 zuurverdiende euro’s naar de Belastingdienst moet overboeken. Daar gaat je spaargeld!

Leuker kunnen we het natuurlijk niet maken; de fiscus weet je wel te vinden. Maar je kunt het wel makkelijker maken door bij te houden welke vaste lasten wanneer worden afgeschreven. En ook wat je er ongeveer aan kwijt bent. Noteer bijvoorbeeld in Excel of in een Word-document wanneer je automatische incasso’s verwacht en ook wanneer de Belastingdienst ongeveer bepaalde belastingen int. Dan komen die enveloppen niet als een (onaangename) verrassing op je deurmat te liggen.

Nog een tip: wijzig je voorlopige aanslag voor de Belastingdienst als je verwacht meer te verdienen dan wat de Belastingdienst heeft ingevuld. Vooral als ondernemers is dat handig. Anders kun je zomaar een rekening van meer dan € 10.000 voor je kiezen krijgen in het jaar daarop.

Wat verder helpt om je financiën op orde te houden, is om facturen altijd meteen te betalen. Tenminste, als dat mogelijk is natuurlijk. Wen jezelf bijvoorbeeld aan om een binnengekomen brief die dag nog te betalen. Of maak een stapeltje met te betalen facturen en schrijf in je agenda één dag per week waarop je die voldoet. Dan hoef je niet bang te zijn voor herinneringen, rentebetalingen of erger…

geld sparen voor later

6. Bespaar om te sparen voor later

Het is eigenlijk een simpele rekensom. Wie minder geld uitgeeft, kan ook meer sparen voor later. Nu is het ook zo wat om voortaan koud te douchen en alleen nog maar beschuitjes van AH-huismerk te eten. Het leven mag een beetje leuk blijven – graag zelfs. Maar vaak zijn er wel haalbare en leuke manieren om geld over te houden voor je spaarpot. Meestal zit dat ‘m juist in de kleine dingen.

Ik schreef al eens een artikel met 47 tips om snel geld te besparen. Kleine dingen als voordeelverpakkingen kopen in de supermarkt, vaker de auto verruilen voor je vertrouwde tweewieler of het abonnement op de sportschool opzeggen waar je toch al in geen maanden bent geweest. Al houd je met al die kleine beetjes samen vijftig euro per maand over, het is toch een mooi bedrag dat je bij je spaarrekening kunt optellen.

7. Zet meevallers opzij

Soms heb je mazzel en krijg je het geld zomaar in je schoot geworpen. De Belastingdienst stort je een bedrag terug omdat ze een fout hadden gemaakt (het kan dus toch: vrolijke brieven in een blauwe envelop!), je krijgt een onverwachte bonus van je baas of je oma stopt je wat extra geld toe.

Zulke meevallers voel je misschien in je zak branden om uit te geven (dat had ik althans vroeger altijd). Maar wat als je ze direct op je spaarrekening stort?! Ze brengen je dichter bij je doel, waardoor je misschien een paar weken of maanden minder hoeft te sparen.

8. Houd je spaardoelen niet voor jezelf

Ik merkte tijdens mijn spaaravontuur voor mijn woning ook dat mensen soms vreemd opkijken als je over je spaardoel vertelt. Sparen voor later betekent soms ook andere keuzes maken dan anderen. Toen ik spaarde voor mijn huis, ging ik bijvoorbeeld soms niet mee shoppen. Het voelde dan alsof ik mezelf als een kat op het spek zou binden en steeds werd geconfronteerd met wat ik niet kon kopen nu. In plaats daarvan ging ik liever met iemand een kopje thee drinken in de stad of gewoon thuis bijkletsen. Als je daar eerlijk over bent, is er vaak wel begrip.

Sowieso is het een aanrader om mensen mee te nemen in je spaardoelen. Sparen is niet iets vervelends, het is iets moois waar je naartoe werkt. Hoe meer mensen je meeneemt in je voorpret en alvast vertelt over jouw droomhuis of de geweldige camera die je straks hopelijk hebt, hoe leuker het wordt om eraan te werken. En als het dan een keer lastig dreigt te worden, heb je altijd nog een cheerleader aan de zijlijn.

9. Kijk anders naar spullen

Als jonge tiener was ik niet zo van het sparen. Mijn geld brandde in mijn zak en ik had een iets te grote voorliefde voor interieurspullen om mijn tienerkamer mee op te leuken. Ik liep Primark uit met volle tassen, kocht elke paar maanden nieuwe kussens en spaarde nauwelijks wat. Die tas vol H&M-aankopen of die vier nieuwe kussens voor op mijn bed gaven me heel even een geluksgevoel. Maar een paar uur later maakten ze alweer plaats voor de drang naar méér.

Nu, heel wat jaren later, kijk ik anders naar spullen. Spullen doen er helemaal niet zoveel toe, zo heb ik ook geleerd van de hele ontspullingsbeweging die je nu ziet (zie bijvoorbeeld dit artikel van So Chicken). Je leven wordt er niet minder leuk op als je in plaats van drie jurkjes één jurkje koopt per maand. Want als je dat geld overhoudt om te sparen voor een fantastische vakantie, een leerzame cursus of de perfecte woning uit jouw dagdromen, wat doet het er dan eigenlijk toe dat je die twintigste jurk vandaag niet aan je garderobe kan toevoegen?

Sparen voor later is niet jezelf iets ontzeggen; het is toewerken naar iets moois waar je daarna eindeloos plezier van hebt.

Waar spaar jij op dit moment voor?

1 2
geld sparen voor later

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 18 januari 2022 op 7:59 am - Beantwoord

  Ik ben ook serieuzer aan de slag gegaan met sparen, omdat mijn man en ik een droom hebben, waar ik nu al wel goed voor moet gaan sparen voor over 12 jaar 🙂 Ik heb meerdere digitale spaarpotjes aangemaakt en dat werkt ontzettend goed. Ook ben ik veel bewuster met spullen kopen dan voorheen. Scheelt toch ook heel wat euro’s 🙂

 2. Naomi 18 januari 2022 op 9:51 am - Beantwoord

  Allemaal heel herkenbaar. Ik ben al vanaf zo ongeveer mijn zestiende een echte spaarder. Gaat nu, sinds ik niet meer werk, niet meer zo hard, maar ik ben nu wél heel blij met de spaarpot die ik in al die jaren heb gevuld.
  Sinds twee jaar spaar ik overigens ook via koopzegels. Levert een stuk meer rente op dan bij de bank;).

 3. Daenelia 18 januari 2022 op 9:55 am - Beantwoord

  Ik denk dat het ook wel een verschil is of je alleen woont, of een gezin hebt met benodigdheden, en hoe groot je inkomen is, natuurlijk. Als student kon ik niet sparen, maar zorgde ik wel voor een zo klein mogelijke lening (ja, die was er toen ook al). En rondkomen van een bijstandsuitkering in combinatie met kinderen laat ook niet veel ruimte over zonder op echte basisdingen te bezuinigen. Tel daarbij op dat geldtekort, zeker als het uitzichtloos lijkt, een enorme mentale druk op je legt. Dan kun je wel zeggen ‘sparen!’, maar dan is de extra 3 euro die je die week over hebt beter besteed aan de korte termijn zoals een kop koffie of thee buiten de deur. Want dat levert je mentaal een oppepper op die direct effect heeft. Ga dan maar eens die 3 euro per week toch in een spaarpotje doen, om aan het einde van het jaar welgeteld 156 euro gespaard te hebben, die je dan waarschijnlijk nodig hebt voor de extra kosten van gestegen energieprijzen.
  Het is helaas niet zo simpel.
  Aan de andere kant, ik heb ook gezien dat mensen met een boven-modaal inkomen maar geld blijven uitgeven en ook nooit iets opzij leggen, omdat ze weten dat er altijd weer genoeg geld binnenkomt. Tot het niet meer binnenkomt.
  Op dit moment is er een negatieve spaarrente, trouwens. Boven een bepaald bedrag, dat wel. Sparen zonder rente is de norm. Dat komt wel weer, maar misschien niet zo snel voor de kleine spaarder. Beleggen is een andere optie, die ik niet ‘beter’ wil noemen, omdat het vrij veel weg heeft van gokken. Zeker als je er niet dagelijks mee bezig bent. Dan moet je een vermogensbeheerder aanstellen die dat voortdurend voor je in de gaten houdt. Want reageer je te laat op de markt, dan kun je wel eens veel geld verliezen.
  Het kan nooit kwaad om eens te kijken wat je uitgeeft en dan goed na te denken of dat echt nodig is. En of je spaardoel echt iets is waat je superblij van wordt. Of misschien dat je een spaardoel moet kiezen wat op de lange termijn je een beter leven geeft. In plaats van sparen voor die wereld reis, misschien toch dat geld in de hypotheek stoppen zodat je maandelijkse lasten lager worden. Maar dat mag iedereen gelukkig zelf bepalen.

 4. Johanna 18 januari 2022 op 11:36 am - Beantwoord

  Goede tips, maar ik weet niet hoe het bij jullie is, maar hier krijg je op spaargeld nooit meer rente, of als je iets krijgt, is het minder als de kosten of de negative rente die je moet betalen. Dus ik zie mijn spaargeld jaar voor jaar minder worden… Ok, is geen heel groot bedrag, maar toch een etentje voor 2 personen per jaar. Om je geld te redden, moet je gaan beleggen of zetten op een produkt dat (deels) uit aandelen of zo bestaat. Maar ook daar zijn risicos, dus ook daar niet gegarandeerd een groei van je spaargeld. Maar dat doelenzetten is ok. Ik ga dit jaar een kijken hoe ik mijn geld kan “redden”. En in het beste geval kan laten groeien. Misschien toch een vakantiewoning kopen of zo.

 5. Nikita 18 januari 2022 op 12:42 pm - Beantwoord

  Ik ben me op andere manieren aan het verdiepen in geld. Kortingen. Ik bestel wekelijks mijn boodschappen om thuis te laten leveren en maak er dan een sport van om zoveel mogelijk bonus mee te pikken. Betekent niet dat ik mezelf dingen opleg, als er kaas in promotie staat die ik totaal niet lekker vind of als er enkel vlees in promo staat (ik eet steeds liever vegetarisch) dat ik dat in huis haal. Maar ik koop nog steeds heel veel ebooks terwijl mijn kobo abonnement al lang niet meer gebruikt is. Terwijl veel van die boeken ook gewoon daar te lezen zijn. Dus daar ga ik wel iets aan veranderen. Want tien euro per maand is niet veel, maar wel op termijn als je het niet gebruikt. Ik heb niet perse een spaardoel op dit moment, maar ik acht mijn gezondheid en welzijn wel heel belangrijk. Vroeger perste ik me heel vaak in skinny jeans die eigenlijk mijn spieren in brand zetten, dat doe ik nu niet meer. Ik ben bezig met broeken aanschaffen die ik wel comfortabel vindt, maar dat geldt voor mijn hele kast. Net als boodschappen. Door mijn pijn en vermoeidheid heb ik niet altijd eetlust, dus ik probeer de balans tussen lekkere dingen en promo’s goed te zoeken. Soms betekent dat dat ik promo’s negeer, maar mijn gezondheid is belangrijk. En ik heb lieve ouders die me steunen, waar ik ook heel dankbaar voor ben. Ik ga al veel beter om met geld dan de tijden van mijn eerste loonstrookje dus das een stap vooruit

  • Romy 4 februari 2022 op 7:48 am - Beantwoord

   Zo te horen ben je mooi een balans aan het vinden tussen kortingen scoren en ook jezelf soms iets fijners gunnen. Mooi dat je ook bewust aan dat laatste denkt! Hoe leuk sparen ook is, het is ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen (en daar hoort bijvoorbeeld iets extra lekkers eten ook bij) 🙂

 6. Esther 18 januari 2022 op 6:07 pm - Beantwoord

  Ik ben goed in sparen, al zeg ik het zelf. Misschien wel iets te goed. Ik vind het namelijk best lastig om mezelf iets te gunnen, om geld aan mezelf uit te geven.
  Ik heb het nu opgelost door in potjes te sparen. Ik zet elke maand een klein bedrag opzij, voor bv kleding, elektronica en uit eten. En als ik dan iets nodig heb, of wil hebben, wat meer kost dan een paar euro, betaal ik dat uit het potje. Dat werkt voor mij nu.
  Ik heb dat helaas over gehouden uit de tijd dat ik echt elke euro moest omdraaien om rond te komen. En dat wil ik nooit meer. Naast de kleine potjes zet ik ook een groter bedrag maandelijks opzij, voor als ik ooit wel een huisje kan kopen, in een minder overspannen markt.

  • Romy 4 februari 2022 op 7:47 am - Beantwoord

   Sparen kan inderdaad ook helaas de andere kant op werken. Ik heb er ook jaren geleden een tijdje last van gehad dat ik mezelf niet veel gunde op geldgebied. Gelukkig heb ik daar nu minder last van en is het sparen wat gezonder geworden.
   Jouw oplossing met sparen in potjes klinkt ook als een heel slim idee!

 7. Ida 18 januari 2022 op 8:54 pm - Beantwoord

  Goede tips! Ik spaar altijd automatisch via de bank maar dat levert niet veel op dus ben ik me nu aan het verdiepen in beleggen. Ik vind het wel een beetje ingewikkeld allemaal want er zit toch ook risico’s aan. Wat ik wel die, is goed letten op aanbiedingen. Maar ook op wat we willen uitgeven en besteden. Zo had ik ooit een collega die -zet je schrap – 350 euro per maand uitgaf aan sigaretten. Wat een bedrag! Ik denk dat het echt voor iedereen verschilt in wat hij kan en wilt uitgeven. Je kiest er zelf voor en daar ligt je verantwoording dan denk ik. Een mooie spaaractie vind ik die van sparen met zegels bij de ah. Maar dan moet je wel daar je boodschappen kopen en laat de AH nu net een van de duurste zijn haha. Toch koop ik vaak boodschappen bij deze supermarkt aangezien de andere weer verder weg zitten en ze vaak alles hebben.

  • Romy 4 februari 2022 op 7:45 am - Beantwoord

   Toevallig doet Bart ook aan zegels sparen bij Albert Heijn inderdaad 🙂 Best een slim idee eigenlijk nu de spaarrente zo laag is.
   En jeetje, € 350 per maand voor sigaretten? Dat is wel echt zónde inderdaad.

 8. Lisa 19 januari 2022 op 6:29 am - Beantwoord

  Heel goed artikel met fijne tips. Ik heb heel lang niet kunnen sparen en moest heel zuinig aan doen. Gevolg is dat ik niet gewend ben geld voor mezelf uit te geven, ook nu ik het wat ruimer heb door extra te gaan werken. Jammer dat de rente zo laag is. Beleggen durf ik nog niet. Ik spaar een vast bedrag. Ik check wel heel goed aanbiedingen en bij de LIDL hebben ze nu een broodvak met 25 cent brood.

 9. Meaghan 26 januari 2022 op 7:56 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen dat jij ook zo’n spaarder bent. Bij mij is sparen er ook met de paplepel ingegoten en mede daardoor ben ik net als jij zo’n unieke starter die in haar eentje een huis heeft kunnen kopen. Mijn ouders hebben altijd het belang van sparen benadrukt en hebben mij vanaf jongs af aan meegegeven dat sparen belangrijk is voor de toekomst. Nu profiteer ik daar erg van. En ondanks de grote uitgaven die ik doe aan mijn woning, spaar ik nog steeds en zet ik tenminste 15% van mijn salaris elke maand opzij. Het helpt inderdaad om een spaardoel te hebben, net zoals jij aangeeft en ik hou ook al mijn uitgaven netjes bij.

  • Romy 3 februari 2022 op 9:38 pm - Beantwoord

   Wat stoer en goed dat jij ook juist door altijd te sparen in je eentje een huis hebt kunnen kopen! Ik vond het zelf ook zo gaaf voelen toen dat doel eindelijk verwezenlijkt was bij de sleuteloverdracht. Toen wist ik echt waar ik het al die tijd voor had gedaan 🙂 Hopelijk heb jij dat gevoel ook en kun je juist doordat je er zo hard voor hebt gespaard extra van je mooie huis genieten.

Recente blogs

Filmtips #2: kattenliefde, tranentrekker & indrukwekkende film

22 januari 2019|Lifestyle|

Films kijken is iets wat ik steeds vaker en met meer plezier doe. Een Netflix-abonnement bleek voor mij dé stok achter de deur om vaker een film op te zetten. De afgelopen tijd keek ik onder andere een aandoenlijke film die het hart van iedere kattenliefhebber zal stelen, een mooi romantisch drama waarbij ik een traantje wegpinkte en een nogal luchtige Nederlandse romcom die iets minder Oscarwaardig maar wel leuk was. Dit zijn mijn 6 filmtips van de afgelopen maanden.

Action shoplog | Vrolijke pennen, stationery & knutselspullen

10 september 2018|DIY, Lifestyle|

Ja ja, het is na een hele tijd weer zover! Een Action shoplog, die stiekem iets groter is geworden dan ik had verwacht. Ik heb de afgelopen weken twee keer een bezoekje aan Action gebracht in de hoop leuke knutselspullen tegen te komen. En of ik die vond! Ik besloot ter plekke mijn recent uitgemeste hobbykast als excuus te gebruiken om niet met lege handen thuis te komen. Ik nam onder andere regenboogplakband, vrolijke pennen en de allerschattigste stempels mee. Ik laat je alles zien in deze Action shoplog met leuke stationery en knutselspullen.

Jezelf vergelijken met andere bloggers? Niet nodig!

12 augustus 2018|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Bloggen is een van de dingen die ik het allerliefste doe. Maar soms - heel soms - kan daarbij vergelijkingsdrang wat roet in het eten gooien. Heeft een andere blogger mooiere foto's, meer volgers of leukere onderwerpen? Of iets anders wat jij in jouw ogen niet hebt? Dan is het hoog tijd om voor die gedachten een stokje te steken. Jezelf vergelijken met anderen is namelijk niet alleen frustrerend, maar ook nog eens totaal niet nodig. Gelukkig heb ik zelf minder last van mezelf vergelijken met andere bloggers dan in het begin. Dat gun ik jou ook! Dit zijn 5 redenen om nú te stoppen met jezelf vergelijken als blogger.