geld verdienen met bloggen 2

Geld verdienen met bloggen | Hoe ik dat wel en niet aanpak?

 • 2 juni 2021
 • 24 Reacties

Stukkies tekst tikken op je eigen website, word je daar nu rijk van? Hoe kun je eigenlijk geld verdienen met bloggen? Ja, ook als bloggen niet jouw belangrijkste baan is, kun je wel degelijk een boterham met je site verdienen. Een goed belegde boterham zelfs – als je het handig aanpakt. Zelf ben ik er geen rijke stinkerd mee geworden, maar ik verdien wel een leuk zakcentje met mijn blog. Hoe ik dat doe? En hoe vooral niet? Dat verklap ik in dit goudeerlijke artikel.

Geld verdienen met bloggen, zo zit dat bij mij!

“Je vindt het toch leuk wat je doet. Waarom zou je daar dan geld voor vragen?”, krijg ik zelf weleens te horen. Daar denk ik vrij simpel over: een bakker vindt bakken ook geweldig leuk om te doen, maar gaat dan nog niet om die reden gratis broden uitdelen. Als ik met een bedrijf samenwerk op mijn blog, sta ik dat bedrijf een plekje op mijn blog af, denk ik creatief mee, gaan er uren zitten in het schrijven en maak ik passende foto’s. Voor die uren reken ik een tarief.

Hoeveel je daar dan mee verdient? Genoeg om een heel huishouden draaiende te houden? Nou nee, in mijn geval niet. Ik zie mijn blog als een hobby, niet als mijn werk. Ik verdien er een leuk zakcentje mee, maar mijn eigen tekstbureau is mijn belangrijkste bron van inkomsten. In mijn blog steek ik elke week zeker een uur of 15 (soms nog meer). Daarvan krijg ik – als ik het omreken naar mijn schrijftarief – misschien 3 uur per week betaald. Voor mij is dat helemaal prima. Mijn blog is mijn uitlaatklep, het is mijn manier om mijn positiviteitsmissie de wereld in te slingeren, en ik vind blogs schrijven gewoon geweldig leuk. Dat ik er soms wat mee verdien, is mooi meegenomen.

Hoe werkt dat nou precies, geld verdienen met bloggen? Ik deel 6 manieren om met je blog geld te verdienen.

1. Advertorials

Mijn belangrijkste manier van geld verdienen met bloggen zijn advertorials op mijn blog. Een bedrijf mailt me dan of ik naar hun website wil linken en/of iets over hun dienst wil vertellen in een blogartikel. Dat linkje levert hen mogelijk extra kliks of een hogere positie in Google op. Ik denk dan met de klant mee, kijk hoe ik die link passend kan maken in een artikel dat (vooral!) leuk is om te lezen en kruip vervolgens in de digitale pen. Na een akkoord van de opdrachtgever komt het artikel live te staan en stuur ik een factuur. Ik werk in zo’n geval altijd met een vast tarief per artikel.

Natuurlijk ga ik niet zomaar met elk verzoek in zee. Ik vind het bijvoorbeeld heel belangrijk dat een merk bij me past en dat ik er volledig achter sta. Zo heb ik weleens een samenwerkingsverzoek gehad voor een wijnmerk. Maar aangezien ik zelf geen alcohol drink, is dat niet echt een “Romy-samenwerking”. Dat geef ik dan gewoon eerlijk aan. Heeft het merk zelf ook het meest aan.

geld verdienen met bloggen tips

2. Betaalde reviews

Voor mijn blog sla ik ook weleens aan het testen. Ik test dan een product, maak er foto’s van en geef mijn ongezouten mening op mijn blog. De ene keer lees ik daarvoor een boek, de andere keer waag ik me als huisvrouw aan een nieuwe stofzuiger, dan weer proef ik als kritische smaaktester een vega-box. Mijn favoriete reviews zijn die waarbij je iets beleeft. Zo toerden wij met een Volkswagenbus het land door in ruil voor een blogartikel en werden Bart en ik gefotografeerd door een professionele fotograaf voor een romantische fotoblog.

Je begrijpt vast dat een boek iets goedkoper is dan een supersonische stofzuiger (man, nog steeds blij met dit ding!). Daarom vraag ik bij goedkopere producten vaak een bedrag ernaast. Ik heb zelf een bepaald tarief voor ogen voor samenwerkingen. Als ik een product toegestuurd krijg, dan trek ik de waarde van het product vaak van dat bedrag af om tot een tarief te komen.

Ook kijk ik altijd kritisch of ik het product wel echt nodig heb. Want hoe leuk het ook lijkt om “gratis pakketjes” te ontvangen, uiteindelijk heb je weinig aan een huis vol spullen die bij de volgende opruimronde toch een enkeltje kringloop krijgen.

3. Samenwerkingen via Blog Brains

Meestal zet ik zelf mijn beste onderhandelskills in om tot een mooie samenwerking en een goed tarief te komen. Maar het is het allerhandigst als dat commerciële stukje al vóór jou wordt gedaan. Daarom werk ik (al 3 jaar) graag samen met Blog Brains. Zij zitten tussen jou als social influencer en een merk in. Je wordt dan dus niet door het merk zelf benaderd, maar krijgt via Blog Brains leuke samenwerkingen toegespeeld. Kost je niets, alleen een paar minuten tijd voor het registreren.

Zodra je je blog hebt ingeschreven bij Blog Brains, krijg je regelmatig verzoekjes in de mail voor leuke samenwerkingen waar je op kunt “pitchen”. Het bedrag voor de samenwerking staat vast, dus je weet zeker dat er geen onzinverzoekjes voorbijkomen. Ook alle andere afspraken, zoals het aantal links in een artikel, zijn al door Blog Brains gemaakt. Voor elk verzoek kun je zelf beslissen of je de samenwerking wilt aangaan of niet.

Ik heb via Blog Brains de laatste jaren al een paar tientallen samenwerkingen gehad en kan het zeker aanraden als platform voor geld verdienen met bloggen. Mijn favoriete samenwerking via Blog Brains? Die waarvoor Bart en ik naar Venlo afreisden, overnachtten in een hotel en op een e-chopper het Limburgse landschap onveilig maakten.

geld verdienen met bloggen tips

4. Affiliate marketing: een leuk extraatje

Als je het internet mag geloven, is affiliate marketing een gouden business. Het houdt in dat je commerciële links op je site plaatst en dat je een heel klein beetje geld ontvangt voor iedere klant die via zo’n link iets koopt. Vaak een paar procent van de verkoopprijs. Zelf maak ik af en toe gebruik van affiliate marketing, maar veel meer dan een paar tientjes per maand op mijn bankrekening levert het me niet op. Ik ben aangesloten bij het partnerprogramma van bol.com en verdien daar zo nu en dan wat mee. In andere affiliate programma’s, zoals Awin en Shopify, moet ik me nog eens verdiepen.

Ongetwijfeld kan ik veel meer doen met affiliate marketing (er zijn zelfs peperdure cursussen in te volgen), maar ik ben er vrij stellig in dat ik van mijn blog nooit een reclamebord met tig commerciële links per artikel wil maken.

5. Advertentie-inkomsten: niet mijn ding

Hoe vaak ik wel niet de tip heb gekregen om met Google AdSense te starten… Maar ik blijf sceptisch en vind die manier van geld verdienen met bloggen niet bij mij passen. Ik word zelf niet heel enthousiast van websites waarop een schreeuwende advertentiebanner of een heftige pop-up je als eerste tegemoet komt. Ik ben er tot nu toe niet van overtuigd dat zulk soort advertenties mij meer opleveren dan dat het me aan frustratie kost.

Ook vind ik het best wel een ding dat je zelf weinig invloed hebt op de inhoud van de advertentie. Stel je voor dat er opeens een advertentie van de nieuwste McDonald’s-burger verschijnt, terwijl ik al 15 jaar vegetariër ben. Dus nee, voorlopig doe ik zelf niet aan ads. Je kunt het natuurlijk ook subtieler aanpakken met een enkele banner tussendoor. Wie weet maak ik die keuze ooit nog eens, maar voor nu vind ik het wel best om mijn blog advertentievrij te houden.

6. Instagram-posts

Er bestaan blijkbaar “influencers” die met één enkele foto op hun account al snel € 30.000 opstrijken. Voor mijn Instagram-inkomsten mag je dat bedrag ongeveer door 500 delen. Je begrijpt: rijk word ik daar niet van. Toch ga ik af en toe wel zulk soort samenwerkingen aan. Soms in ruil voor een product, soms tegen betaling. Instagram vind ik de meest toffe manier om mijn passie voor teksten tikken en mijn fotografieliefde samen te brengen. Dus wie weet dat ik daar nog eens meer mee ga doen.

Voor nu vind ik het tof om een combinatie te bieden van een blogartikel met een Instagram-post. Vaak is dat voor bedrijven een goede manier om extra aandacht te krijgen en zo heb je zelf tegelijkertijd de kans om creatief na te denken over een multi-media-strategie. Klinkt wel lekker marketing-pro, hè?!

Andere vormen van geld verdienen met bloggen

Er bestaan daarnaast nog veel meer manieren om geld te verdienen met bloggen. Ik ken menig succesvol blogger, zoals So Chicken en Cynthia.nl, die aan hun blog een compleet cursusprogramma hebben gekoppeld. Of bloggers die een boek schrijven dat op de bestsellerlijst in de boekwinkels belandt. Een e-book schrijven en verkopen, kan ook een gouden idee zijn. En dan zijn er ook nog genoeg bloggers die een succesvolle webshop runnen. Tja, als je écht je geld wilt verdienen met bloggen, zijn er genoeg opties te bedenken.

Natuurlijk moet je in dat alles wel zin hebben (en moet ergens in je agenda een boel gaatjes hebben/maken om actie te ondernemen). Als jij je blog gewoon als hobby gebruikt, is elk tientje of elke samenwerking mooi meegenomen. Een complete webshop (inclusief logistieke rompslomp) uit de grond stampen, is dan vast een brug te ver.

Wat ik zelf wel heb gedaan, is op mijn blog een koppeling naar mijn website als tekstschrijver maken. Zo heb ik via mijn blog weleens te gekke klanten als ondernemende tekstschrijver binnengehaald. Ook een boek of e-book schrijven lijkt me geweldig. Maar dat zijn meer lange-termijn-plannen die ik eerder zou zien als een once in a lifetime-manier om mijn missie (meer geluk de wereld in slingeren) waar te maken dan als een manier om “binnen te lopen”.

armband selected jewels

De samenwerkingen waar je géén ja op wilt zeggen

Het klinkt nu misschien alsof de samenwerkingsverzoeken binnenstromen zodra je een blog hebt. Maar nee, daar moet je wel wat moeite voor doen en ook lang niet elk verzoekje is waarschijnlijk iets waar jij enthousiast van op en neer springt. Sta je volledig achter het merk? Passen de voorwaarden bij jou? En krijg je er oké voor betaald? Dit zijn een paar typische minder interessante verzoekjes die ik zeker maandelijks in mijn inbox aantref:

 • “Ik heb alvast een artikel voor je geschreven. Je kunt het zo doorplaatsen, gratis en voor niets. Er staan wel 5 linkjes in naar mijn site.” Nee, dank je. Ik schrijf al mijn artikelen zelf en ik ga niet gratis reclame maken.
 • “Ik heb een goed idee: als jij nu een linkje opneemt naar onze site, dan plaatsen we jouw link op onze pagina.” [Note: ‘onze pagina’ is standaard een overzicht van 600 links op een of andere vage site waar niemand ooit op gaat klikken]. Nope, geen belang bij en geen zin in.
 • “Beste redactie, wij willen graag met jullie samenwerken. U krijgt 10% korting op onze [veel te dure] sportkleding in ruil voor een artikel.” Yes, goede deal. Sowieso moet ik standaard grinniken als een bedrijf me met ‘Beste redactie’ aanspreekt. Ik denk dat één blik op mijn blog al wel laat zien dat ik in mijn uppie geen tienkoppige redactie ben. Of je moet Pip meetellen als Chief Happiness Officer.
 • Wij zijn een bedrijf in CBD-olie en paddo’s en we zien een perfecte match met jouw site.” Sorry, die match is dan helaas niet wederzijds.
 • “We sturen je graag 10 zakjes thee op in ruil voor een artikel, zelfgemaakte foto’s, een Instagram-post en een winactie.” Ehm, dan koop ik liever zelf een pakje thee voor € 2,- in de supermarkt in plaats van daar 5 uur werk in te steken.
 • “We hebben een heel mooi initiatief, maar geen geld. Daarom willen we vragen of het ook gratis kan.” Nee sorry, dat kan niet. Heb ik ook geprobeerd toen ik mijn hypotheek afsloot en pas net ondernemer was. Maar helaas, bleek geen optie.

Tips voor samenwerkingen

Kritisch ben ik zeker als het op samenwerkingen aankomt. Niet alleen qua tarief, maar in nog veel meer opzichten. Ik schreef al eerder over wat ik belangrijk vind bij samenwerkingen als blogger. Dit zijn de belangrijkste:

 • Kijk kritisch naar elke samenwerking. Je blog is je passie, jouw kindje. Mensen volgen je omdat ze graag lezen wat jou bezighoudt, niet omdat ze elke dag reclame voorgeschoteld willen krijgen. Dus wees kritisch voordat je ‘ja’ zegt en kijk of het product of merk wel écht bij jou past.
 • Maak samenwerkingen eigen. Geef er een leuke draai aan. Van een productreview kun je meer maken dan alleen die review. Koppel er leuke tips aan. Combineer het met een lijstje met feitjes. Zo maak je niet alleen de adverteerder maar ook je lieve, trouwe lezers blij met het artikel.
 • Eerlijkheid duurt het langst. Het is in Nederland wettelijk verplicht (vanuit de Reclame Code Commissie) om aan te geven dat een artikel gesponsord is of dat je een product gratis hebt ontvangen in ruil voor publiciteit. Dus geef dat netjes aan. Niet alleen omdat het moet vanuit de wet, maar ook omdat dat wel zo transparant is naar je lezers toe.
 • Weet wat je waard bent. Ook ik ben weleens in het “Ja maar, wij hebben geen budget, maar wel een prachtig initiatief!”-excuus getuind. Mijn tip: ga niet zomaar gratis met bedrijven in zee. Er gaat veel tijd zitten in het schrijven van zo’n blog en dan maak je ook nog eens waardevolle reclame voor het bedrijf. Denk dus goed na over wat je vraagt en geef een plek op je blog niet voor nop weg.
 • Maak een media kit. Daar hoef je geen Photoshop-genie voor te zijn. De mijne is ook een simpel knutselwerk in Canva. In zo’n media kit zet je op een rij welke opties voor samenwerkingen je biedt, hoeveel bezoekers je hebt en wat de tarieven zijn. Superhandig! Als je eenmaal zo’n kit hebt gemaakt, hoef je niet voor elke samenwerking in de pen te kruipen om alle opties toe te lichten. Bovendien staat zo’n document nogal “pro” natuurlijk.
 • Maak van plezier je prio. Hoe mooi het ook is dat je er een (bescheiden of goed belegde) boterham mee verdient, verlies vooral nooit het plezier in bloggen. Kijk hoe je ook geld verdienen met bloggen op een manier kunt aanpakken die helemaal “jou” is.

Hoe verdien jij geld met bloggen (als je een eigen blog hebt)?

geld verdienen met bloggen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Wendy 2 juni 2021 op 6:51 am - Beantwoord

  Haha, Pip als Chief Happiness Officer! 😀 Ik vraag me af hoe ze dat zou vinden. Volgens mij vinden katten werken vér beneden hun stand, maar aan de andere kant, wie zou er nu NIET blij worden van zo’n baantje?

  • Romy 6 juni 2021 op 9:07 pm - Beantwoord

   Haha, ik denk ook dat Pips eerste vraag zou zijn of ze die functie toevallig ook slapend zou kunnen vervullen. En waarschijnlijk staat er wel een flinke opslag (in kattensnoepjes) tegenover 😉

 2. Darina 2 juni 2021 op 7:15 am - Beantwoord

  Heel fijn artikel met goede tips! Ik heb ook een aantal betaalde samenwerkingen (gehad) en ben heel kritisch met de aanvragen die ik krijg (en dat zijn er niet veel). Mijn blog is echt mijn kindje en ik vind het belangrijk dat mijn volgers mij erin blijven herkennen.

  • Romy 6 juni 2021 op 9:06 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je zo kritisch naar voorstellen kijkt! En heel terecht inderdaad. Een blog kan echt als je kindje aanvoelen, zo ervaar ik dat ook. Dan zou het zonde zijn als je dingen gaat plaatsen of doen die niet bij je passen.

 3. Naomi 2 juni 2021 op 7:45 am - Beantwoord

  Jij bent altijd heel transparant over samenwerkingen en dat vind ik zó fijn! Niet ‘zoeken’, maar gewoon duidelijkheid. En ondertussen toch nooit aan de titel van een artikel kunnen zien dat het betaald is, want het is gewoon echt jouw artikel. Voor mij zitten er heel wat leerzame dingen in. Overigens werk ik zelden samen (want ik krijg weinig verzoeken) en vind ik dat prima. De keren dat ik het wél deed, heb ik ook echt alleen ja gezegd tegen dingen die bij me passen.
  De tip van reclamebanners krijg ik ook regelmatig, maar ik vind ze bij anderen vreselijk irritant, dus ik wil ze op mijn eigen blog niet hebben;).

  • Romy 6 juni 2021 op 9:06 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen, dank je!
   En wat goed dat jij ook heel bewust alleen werkt met merken die 100% bij je passen én dat je de reclamebanners lekker achterwege laat. Ik vind dat op andere sites ook nooit echt fijn. Zeker van die pop-ups op veel grote websites. Dan scheelt het weinig of ik zou de website meteen wegklikken 😉

 4. Meaghan 2 juni 2021 op 8:39 am - Beantwoord

  Interessant artikel! Zelf heb ik helemaal geen inkomsten van mijn blog. Ik heb er wel eens over nagedacht om daar meer de focus op te leggen en om het uit te breiden, maar toen bedacht ik mij ook dat ik zelf ook nauwelijks artikelen lees op andere blogs die reclame bevatten en lees ik de meeste reviews ook niet als het niet een product is waar ik naar op zoek ben of die ik nodig heb. Omdat ik het zelf niet lees, wil ik zulke content ook niet op mijn blog zetten. Mijn blog is echt puur mijn hobby. Een soort online dagboekje waar ik dingen deel, waarvan ik hoop dat mensen er iets mee kunnen en het vermakelijk vinden om te lezen. Soms plaats ik wel reviews hoor over producten die ik heb getest, maar die heb ik dan zelf betaald en plaats ik ook omdat ze oprecht mijn leven beter (of soms slechter haha) hebben gemaakt, zodat anderen die hetzelfde product ook zoeken ervan kunnen leren en er iets aan hebben.

  Ik vind trouwens dat jouw blog gelukkig niet te veel reclame en reviews bevat. Ook ben je heel transparant wanneer het wel om reclame gaat en schrijf je geen verkapte artikelen waarvan je denkt dat het een persoonlijk artikel is, maar dat aan het einde opeens een heel product wordt promoot. Juist daarom volg ik je zo graag! Omdat je gewoon jezelf blijft, heel selectief kijkt naar de reclame die je wel maakt en ook niet elke dag een gesponsord artikel plaatst! Er zijn de afgelopen jaren echt wel veel bloggers en vloggers die ik ben gaan ontvolgen omdat hun hele artikel of filmpje bestond uit reclame. Dat is gewoon zonde.

  • Romy 6 juni 2021 op 9:04 pm - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt over mijn blog! Ik vind het zelf ook drie keer niks als iemand allerlei irrelevante gesponsorde content deelt, dus ik begrijp je helemaal. Daarom vind ik het zelf juist een leuke sport om ook van gesponsorde artikelen altijd iets passends en persoonlijks te maken.
   Enne, wat mooi dat je daarin zo bewust je eigen keuze hebt gemaakt en trouw blijft aan jezelf! 🙂

 5. Anouk 2 juni 2021 op 9:13 am - Beantwoord

  Wat een toffe blog! Ik heb (nog) wel adsense op mijn blog staan, maar daar heb ik het afgelopen jaar echt 40 cent mee verdient. Alhoewel, dat er ook aan kan liggen dat ik maar 2 ads op mijn blog heb staan. Google raadde er automatisch echt iets van 15 aan. En ik verdien een klein beetje geld via affiliate links, maar dat was het afgelopen jaar niet eens genoeg om mijn hosting van te betalen.
  Ik heb wel eens onbetaald een review geschreven in ruil voor producten, ik heb niet het gevoel dat mijn blog groot genoeg is dat ik er geld voor kan vragen. Omdat ze waarschijnlijk amper verkeer via mij zullen krijgen, maar misschien zit dat vooral in mijn hoofd.
  Jij ben altijd super duidelijk in je samenwerkingen, dat vind ik heel fijn!

  • Romy 6 juni 2021 op 8:57 pm - Beantwoord

   Leuk dat je dat zegt over de duidelijkheid bij de samenwerkingen! Ik vind dat zelf ook heel belangrijk naar lezers toe, dus mooi om te zien dat dat gewaardeerd wordt 🙂
   Enne, ik denk dat je ongeacht de grootte van je blog echt wel een bedrag voor een samenwerking mag vragen. Je steekt veel tijd in het maken van een artikel, het bedenken van een insteek en het levert hen een link voor altijd naar hun site op. Dat laatste is soms waardevoller dan hoeveel verkeer er precies via die link naar hun site gaat.

   Misschien heb je iets aan dit artikel over een prijs bepalen voor samenwerkingen: https://www.blogtrommel.com/minimumprijs-voor-een-gesponsord-blogbericht-50-euro/
   Daarin staat dat € 50 vaak een goed minimumtarief is. Maar als je je er fijner bij voelt om het in ruil voor een product te doen, dan is daar natuurlijk ook niets mis mee. Bij wat duurdere producten heb ik dat zelf ook weleens gedaan.

 6. Audrey 2 juni 2021 op 9:45 am - Beantwoord

  Ik heb maar een enkele advertorial gehad – wel redelijk wat vraag, moet ik zeggen. Die aanbiedingen waarvan je denkt ‘eh, nee’ zijn heel herkenbaar. En ook al die online marketeers die dan ‘per toeval op je blog terecht kwamen’. Come oooon.

  Mijn affiliate-inkomsten zijn een leuk extraatje en ik vind het ook wel tof om te zien hoe dat de laatste tijd nog best wel groeit. Eerst duurde het bij mij meestal een paar maanden voor ik weer aan de uitbetaaldrempel kwam, maar nu is dat een stuk steadier.

  • Romy 6 juni 2021 op 8:54 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je affiliate inkomsten zo zijn toegenomen! Ik heb hetzelfde gemerkt de laatste tijd. Eerst verdiende ik soms nog geen € 2 per maand; nu kom ik wel wat sneller bij de uitbetaaldrempel. Toch een leuk extraatje!

   Enne, heel herkenbaar van die “Ik kwam per toeval op je blog”. Vast en zeker standaard mails waarin ze dan alleen even de naam en URL aanpassen 😉

 7. N8W8 2 juni 2021 op 11:51 am - Beantwoord

  Wat lief van je dat je al jouw ervaringen met iedereen deelt!
  Chapeau!

 8. Johanna 2 juni 2021 op 2:51 pm - Beantwoord

  Echt super fijn dat jij je ervaringen zo transparant op papier zet. Het is een vraag die ik al lang had, en ook het aantal uren dat jij met je blog bezig bent. Hartstikke bedankt. Een punt vertel je niet, namelijk wat je blog je kost, want er zijn ook kosten. Maar dat valt misschien in het niet.
  Verder vind ik het ook zinvol dat jij een duidelijke lijn en lay-out hebt. Vermoedelijk speelt dat ook mee, bij het succes van (interessante) samenwerkingen. En dan moet ik je nog een compliment maken, de laatste tijd zie ik veel blogs die ik volgde in een soort diepe slaap belanden. En dat kan volgens mij niet, als je je lezers serieus neemt. Gelukkig blijf jij mij / ons met steeds nieuwe onderwerpen bestoken. Dat vind ik super. Dat jij er zoveel tijd insteekt…. en dat voor ons lezers gratis. Dus zo zie je maar, als je inspanningen “betalen” zich toch een beetje uit.

  • Romy 6 juni 2021 op 8:52 pm - Beantwoord

   Wauw, da’s nog eens een mooi compliment. Dank je wel! Echt ontzettend leuk om te lezen!
   De kosten voor mijn blog vallen eigenlijk mee (jaarlijkse kosten voor hosting, eenmalig een camera aanschaffen en kosten voor online bestanden opslaan). Het is vooral een grote tijdsinvestering, maar die heb ik er maar al te graag voor over 🙂

   Overigens heb ik laatst wel een nogal grote investering in mijn blog gedaan: een websitebouwer gaat een nieuwe lay-out voor mijn blog maken. Heb er zeker een jaar of twee over getwijfeld, maar na bijna vijf jaar vond ik het wel heel gaaf om mijn blog eens in een nieuw jasje te steken.

 9. Evelyne-Gouden Momenten 2 juni 2021 op 11:15 pm - Beantwoord

  Heel fijn en interessant artikel! Ik heb mij altijd al afgevraagd hoe men toch steeds aan die samenwerkingen kwam. Zo dus, haha. Ik heb er dus geen ervaring mee, haha.

 10. Mariska 3 juni 2021 op 11:12 am - Beantwoord

  Dat heb je heel mooi omschreven! En vooral de bedrijven die van alles willen maar geen budget hebben. Zij werken toch ook niet voor niets bij hun baas neem ik zo aan.

 11. Sofie 3 juni 2021 op 4:07 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar haha, die mindere verzoeken. Fijn dat jij zo transparant bent Romy, dat vind ik ook zo belangrijk!

 12. Bettie 4 juni 2021 op 10:46 am - Beantwoord

  Zo herkenbaar van die bedrijven die iets teveel van je vragen maar niets ervoor terug geven. Zo kreeg ik de ‘mooie aanbieding’ dat ik 1 blog artikel + 3 insta foto’s (en nog wat stories) mocht schrijven en het enige wat ik ervoor terug kon krijgen was een rekening, want ik moest nog wel even het product zelf kopen.
  Dus ik moest dan in feite betalen om te mogen werken.

  • Romy 6 juni 2021 op 9:59 pm - Beantwoord

   Oh echt? Wat een slecht aanbod inderdaad! Ik heb zoiets ook weleens gehad. Vraag me echt af of zulke bedrijven serieus denken dat ze een geweldige aanbieding doen 😉

 13. Saskia 7 juni 2021 op 8:00 am - Beantwoord

  Mooi om te lezen hoe jij hiermee omgaat. Ik heb ook soms wat betaalde samenwerkingen of in ruil voor producten. Affiliate marketing wil bij mij nog niet zo lukken. Ik ben ook heel precies geworden in welke samenwerkingen ik wel en niet wil. Eerst nam ik van alles aan, vereerd dat ze mijn blog wilden maar daar leer je alleen maar van. Heb een heel samenwerkingsvoorstel bestandje die ik meestuur aangezien ik best wat dingen heb meegemaakt die ik juist wil tackelen. Het is leuk erbij te doen, maar blijft net als bij jou gewoon een hobby blog.

  • Romy 12 juni 2021 op 8:45 am - Beantwoord

   Wat goed dat jij ook kritisch naar samenwerkingen kijkt! Ik vind dat jouw samenwerkingsartikelen ook altijd echt goed bij jou als persoon en bij je blog passen. En slim om sommige dingen bij voorbaat te tackelen! Ik zat er laatst nog aan te denken dat ik eigenlijk eens iets van voorwaarden moet opstellen voor blogsamenwerkingen, gewoon om alles maar zo duidelijk mogelijk afgesproken te hebben.

 14. Els 9 juni 2021 op 10:57 am - Beantwoord

  Interessant artikel. Leuk om jouw inzichten zo te zien :-). Ik verdien bijna niks aan mijn blog. Ik heb nu wel bol.com en google advertenties. Hier lang over nagedacht ivm niet relevante reclame. Maar gelukkig kun je ook veel uitzetten. Dit kleine bedrag kan ik dan mooi gebruiken voor mijn hosting. Het is voor mij echt een hobby. Samenwerkingen doe ik dan weer bijna niet. Alleen als het echt past bij mijn blog.

  • Romy 12 juni 2021 op 8:05 am - Beantwoord

   Wat mooi dat jij ook echt trouw blijft aan jezelf en bewust de keuze hebt gemaakt om zo min mogelijk samenwerkingen te doen. En wat handig dat je sommige irrelevante reclames kunt uitzetten bij Google Ads!

Recente blogs

Pakjesavond | Wat liet Sinterklaas voor mij achter?

6 december 2018|Lifestyle|

Het schijnt dat de meeste mensen team Sinterklaas óf team kerst zijn. En als ik moet kiezen, behoor ik absoluut tot de aanhangers van de goedheiligman. Of ik nu 5, 25 of 40 jaar ben, ik blijf Sinterklaas een geweldig feest vinden. Dit jaar hebben wij Pakjesavond wat vervroegd en zaten we op 2 december al vol spanning rond een stapel cadeaus en een etagère gevuld met pepernoten. In die stapel waren ook een paar cadeautjes te bekennen met mijn naam erop geschreven. In dit artikel laat ik je dan ook zien waar Sinterklaas mij dit jaar mee heeft verwend.

50 tips voor een dagje uit in Nederland (in de zomer)

10 augustus 2017|Op reis|

Misschien ga je deze zomer backpacken in Thailand, een rondreis maken door Europa of de Kilimanjaro beklimmen in Afrika. Maar wist je dat je ook in eigen land de leukste dingen kunt ontdekken? Vooral in de 'goeie ouwe tijd' waarin ik nog mijn studenten-OV had, heb ik heel wat van Nederland kunnen ontdekken. Maar ook zonder gratis OV ga ik er graag op uit in eigen land. Inspiratie nodig voor een dagje uit in Nederland in de zomer? Misschien voor een vrije dag of voor als je een staycation hebt dit jaar. Speciaal daarvoor stelde ik een lijst op met 50 tips voor een dagje uit in Nederland. Ik werd er zelf ook helemaal enthousiast van om Nederland te ontdekken!