Barcelona2 2

Geloven in jezelf | Jij kunt het wél!

 • 7 januari 2018
 • 40 Reacties

Oké, je kunt misschien niet zonder vleugels vliegen, een marathon lopen met een gebroken been of reizen naar de maan. Maar heb je een andere mooie droom of een prachtig doel en ben jij zelf jouw enige hobbel op de weg? Omdat je niet gelooft dat je het kunt? Of omdat je bang bent om te falen? Een baan vinden bijvoorbeeld, de wereld rondreizen, op jezelf wonen of misschien een grote angst aangaan? Dan wil ik je graag motiveren om te geloven in jezelf. Ik wil je iets zeggen en je moed inspreken. Jij kunt het namelijk wél!

ik kan het niet bestaat niet

“Ja maar,…

Misschien geloof je er zelf nog niet 100% in. “Ja maar, ik heb niet de kennis, ik ben niet goed genoeg en klasgenoot X of collega Y kan het veel beter dan ik. Misschien heb je eerder meegemaakt dat iets je niet lukte of heeft iemand anders je wijsgemaakt dat je geen natuurtalent bent. Maar waarom zou je het stemmetje in je hoofd of die andere persoon geloven?! Je kunt je vast ook wel een situatie voor de geest halen waarin je juist hebt bewezen dat je iets wél kon. Denk daar nog eens aan terug. Hoe krachtig voelde je je toen? Voelde het als een geweldige overwinning? Als dat je toen lukte, waarom zou je het er dan dit keer niet ook goed van afbrengen?! Om in de taal van Pippi Langkous te spreken:

“Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.”

Als er iemand moet geloven in jou, dan ben jij het!

Geloven in jezelf is onwijs belangrijk, juist als anderen hun twijfels uiten. Zo geloofde mijn studieadviseur ooit dat ik na een studieswitch beter kon stoppen, maar studeerde ik later wel mooi cum laude af. Het kostte me moeite om haar woorden los te laten, maar ik wilde het zo graag, bleef volhouden en sprak mezelf vaak bemoedigende woorden toe. Die ervaring leerde me een ding: je bent er nooit zeker van of je het vertrouwen van een ander krijgt. Het beste dat je daarom kunt doen, is in ieder geval zelf geloven in wat jij kunt. Want als jij al niet zou geloven in jezelf, waarom zou een ander dat dan doen?

Focus op je krachten

Misschien heb je wel serieuze redenen om aan te nemen dat je iets niet kunt. Maar wat nu als je die redenen even vergeet! Zijn er niet ook redenen om aan te nemen dat je het wél kunt? Kijk eens naar jouw krachten en goede eigenschappen. Misschien kom je daar wel verder mee dan je denkt. Zo was statistiek niet mijn grootste talent op de universiteit. Wat ik echter wel had, is doorzettingsvermogen. Misschien kost het mij dan iets meer moeite om voor een tentamen te leren, maar mijn doorzettingsvermogen sleepte me erdoorheen en zorgde toch voor een mooie voldoende. Ook voor jou geldt: je krachten kunnen je helpen om iets tóch te kunnen. Ook als het eerst onmogelijk lijkt.

Geef jezelf de tijd!

Daar komt nog bij dat je niet meteen ergens in hoeft uit te blinken om het te kunnen. Je kunt het prima gaandeweg en stap voor stap leren. Sterker nog, een leerproces kan er zelfs voor zorgen dat je naderhand nog trotser bent als het wel is gelukt. Op jezelf wonen is misschien een flinke stap, maar je kunt prima langzamerhand leren koken, schoonmaken en de was doen. Hetzelfde geldt voor zoiets als autorijden. Al doende kun je je grenzen steeds iets verder verleggen en kom je er echt wel. Misschien met een omweg of met hobbels onderweg, maar je gaat er komen.

Beter proberen dan spijt hebben

En tja, misschien blijk je het na een poging inderdaad toch niet te kunnen. Maar is er dan een man overboord? Heb je dan gefaald? Zeker niet! Je kunt het maar beter proberen en zo ontdekken dat het misschien niet lukt dan van tevoren al opgeven. De poging zelf is vaak meer waard dan het eindresultaat. Misschien krijgt de stem in je hoofd wel gelijk, maar dat is nog niet het einde van de wereld. Geef het een kans, ga ervoor en vertrouw op jezelf. Ik geloof in jou. Nu is het alleen aan jou om ook te geloven in jezelf!

Heb jij weleens iets gedaan waarvan je dacht dat je het niet kon?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Aneta 7 januari 2018 op 8:32 am - Beantwoord

  Het is niet dat ik denk dat ik het niet kan. Ik geloof daar niet in. Alles is te leren. En daar heb je motivatie voor nodig. Het is meer dat ik het niet verwacht had dat ik het zou doen, zoals het starten met mijn eigen bedrijfje. Dat blijft heel spannend.

  • Romy 7 januari 2018 op 10:20 am - Beantwoord

   Dat is inderdaad weer een andere optie: dat je gewoon niet verwacht iets te zullen doen, maar het toch doet. Ook dat is iets spannends buiten je comfortzone, maar ik vind het wel heel stoer dat je deze stap hebt gezet! 🙂

 2. Maaike 7 januari 2018 op 8:33 am - Beantwoord

  Daar heb je inderdaad een erg goed punt. Ik kan mezelf bijvoorbeeld helemaal de put inpraten voor een sollicitatiegesprek. Terwijl ze toch vooral geïnteresseerd zijn in de dingen die je wel kan! En je laatste punt is misschien wel het belangrijkste. Er zijn genoeg dingen die ik nooit zal doen in mijn leven maar dat heeft dan veelal als reden dat het niet mijn ding is. Angst mag niet de reden zijn iets niet te doen!

  • Romy 7 januari 2018 op 10:22 am - Beantwoord

   Precies! Het belangrijkste bij een sollicitatie is nu eenmaal dat je je focust op wat je wel goed kunt en op je grootste krachten. Bij mij heeft het solliciteren uiteindelijk zelfs een beetje geholpen voor mijn zelfvertrouwen. Ik moest mezelf zo vaak verkopen (via brieven en in gesprekken) dat ik uiteindelijk ook wat meer in mezelf ging geloven 🙂 Een mooi bijverschijnsel!
   En wat je zegt, natuurlijk is niet alles je ding en blink je niet overal in uit. Maar als je iets echt wilt, is het goed om er wel voor te gaan en je angst aan de kant te zetten.

 3. Veronique 7 januari 2018 op 9:17 am - Beantwoord

  Heerlijk motiverend!

 4. Lieke 7 januari 2018 op 9:31 am - Beantwoord

  Wat een fijn, motiverend artikel! Ik zeg altijd tegen mezelf als ik denk dat ik iets niet kan; je hebt het nog nooit geprobeerd dus hoe weet je dan dat het niet kunt? 😉

  • Romy 7 januari 2018 op 10:27 am - Beantwoord

   Wat een mooie manier om ernaar te kijken inderdaad. Je kunt ook eigenlijk niet zeggen dat je ergens niet goed in bent of dat het gaat mislukken als je nog nooit een poging hebt gewaagd 🙂

 5. jonna@burgertrutjes 7 januari 2018 op 9:42 am - Beantwoord

  Wat een heerlijk artikel! Kan niet bestaat niet heb ik altijd geleerd 🙂
  Soms gaat het goed als je iets nieuws probeert, en soms valt het tegen. Maar daar word je alleen maar wijzer van 🙂

  • Romy 7 januari 2018 op 10:29 am - Beantwoord

   Zeker weten! Ook van dingen die niet goed gaan, leer je weer wat. En het is altijd goed om in ieder geval een poging te doen 🙂

 6. Darina 7 januari 2018 op 9:53 am - Beantwoord

  Een heel fijn artikel, komt eigenlijk precies op tijd, nu ik een fase doorga in mijn leven, waar ik mijn schouders onder moet gaan zetten. Bedankt voor het delen van deze goede tips!

 7. Neverdullmoments 7 januari 2018 op 9:54 am - Beantwoord

  Heel goed artikel, opent hopelijk veel ogen! Het is inderdaad echt goed om in jezelf te geloven, maar vooral ook.. er stil bij staan als iets dan gelukt is! Daar moet ik zelf nog wel wat aan werken: vaak ben ik een ‘overwinning’ snel al weer vergeten. Je zet ons weer heerlijk aan het denken, top!

  • Romy 7 januari 2018 op 10:29 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je iets aan mijn artikel hebt en dat het zo op het goede moment komt! Ik wens je veel succes in deze spannende tijd! 🙂

  • Romy 7 januari 2018 op 10:30 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! En achteraf stilstaan bij een prestatie is zeker minstens zo belangrijk. Zelfs de grootste en zwaarste bergbeklimming is niets waard als je naderhand je succes vergeet te vieren 😉

 8. Josephine 7 januari 2018 op 10:11 am - Beantwoord

  Erg mooi geschreven Romy! De quote van Pippi Langkous kende ik niet. Mooi! Ik ben niet zo van de motivational posters, maar die zou ik wel ophangen.
  Ik kan wel een paar moeilijke dingen bedenken die ik toch geprobeerd heb, en ik heb er geen spijt van.

  • Romy 7 januari 2018 op 10:32 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! De quote van Pippi is ook een van mijn favorieten, zeker als ik daarbij Pippi visualiseer die met haar dunne armen een paard optilt 😉

 9. Hennie 7 januari 2018 op 10:12 am - Beantwoord

  Ik – verre van sportief – geloofde niet dat ik 5 km kon hardlopen. Doordat ik stopte met een slechte gewoonte ben ik een jaar of zeven geleden begonnen met rennen met Evy. Het was steeds een nachtmerrie en ik heb mijn longen regelmatig ver achter mij gelaten, maar uiteindelijk lukte het mij. Nog steeds in een slakkentempo, maar het lukte. Daarna heb ik meegedaan aan een loopje en trots dat ik was! (Daarna nooit meer gedaan. Zonde, want het gevoel was euforisch.)

  • Romy 7 januari 2018 op 10:33 am - Beantwoord

   Precies! Het belangrijkste is dat je in jezelf gelooft, juist als anderen dat geloof in jou even niet hebben. Zolang je zelf vertrouwt dat het gaat lukken, kom je in ieder geval goed beslagen ten ijs.

  • Romy 7 januari 2018 op 10:35 am - Beantwoord

   Wat een prachtige overwinning inderdaad! Juist als je je eerst afvraagt hoe je dat ooit voor elkaar gaat krijgen, moet het een geweldig gevoel geven wanneer je toch succesvol een wedstrijd uitloopt. En dan maakt het niet uit of het met een Olympisch toptempo of iets langzamer gaat 😉

 10. Liset - Beautydagboek 7 januari 2018 op 10:24 am - Beantwoord

  Ik denk altijd dat alles te realiseren is. Als je er maar voor gaat en er dus in gelooft! Ik vind dat heel belangrijk, want als jij er zelf niet in gelooft, wie dan wel? :).

 11. Loes 7 januari 2018 op 10:44 am - Beantwoord

  Geloven in jezelf is mega belangrijk, maar ik ga er wel eens de mist mee in. Zeker bij tentamens en herkansingen wil ik wel eens mijn zelfvertrouwen verliezen, maar het geeft je zo’n beter gevoel als je gewoon in jezelf gelooft! Dat maakt alles een stukje beter en makkelijker.

  • Romy 8 januari 2018 op 7:02 am - Beantwoord

   Zeker weten! Het kan heel erg helpen als je bijvoorbeeld een tentamen ingaat met een beetje meer zelfvertrouwen. Als ik naar mijn eigen ervaringen kijken, dan pakten vaak de situaties het beste uit waarin ik geloofde dat het wel zou gaan lukken 🙂

 12. Evelyne 7 januari 2018 op 2:26 pm - Beantwoord

  Ik herken je eerste stelling heel goed. ‘Ja, maar..’ is steeds opnieuw mijn ‘excuus’ om iets niet te doen. Ik weet dat het niet mag, maar ik vind soms duizend en één redenen om iets niet te doen dat ik graag wil doen. Hoe dikwijls ik mezelf al tegen het hoofd heb geslagen hiervoor. En toch doe ik het elke keer opnieuw. Waarom doe ik dat nu toch?

  • Romy 8 januari 2018 op 7:06 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat je vaak het gevoel hebt dat je vaak het gevoel hebt iets niet te kunnen of in ieder geval er niet aan begint. Als je merkt dat je “Ja maar” wilt denken of zeggen, zou je ook kunnen proberen om dat te signaleren en er direct iets anders overheen te denken. Het klinkt vrij simpel gezegd, maar het kan echt helpen om heel bewust (en langzaamaan gaat het misschien steeds iets automatischer) een gedachte tegen te spreken.

 13. Irene 7 januari 2018 op 2:29 pm - Beantwoord

  Die quote van mevrouw Langkous komt soms ineens in m’n hoofd geplopt 🙂 Vroeger geloofde ik totaal niet in mezelf. Ben er nog altijd niet super goed in, maar soms verbaas ik mezelf ook door wel volledig achter m’n keuzes te staan en dat voelt toch altijd het beste vind ik. Als je echt zelf gelooft dat je het kan, of dat iets goed is voor je. En inderdaad, je bent eigenlijk zelf vooral diegene die moet geloven in zichzelf en niet hopen dat iemand anders dat voor je doet. Altijd mooi als het zo is hé, maar als het niet zo is, moet je dat ook niet tegenhouden om dingen te proberen.

  • Romy 8 januari 2018 op 7:08 am - Beantwoord

   Het is ook een kwestie van leren en oefenen om te geloven in jezelf en het is zo fijn als het steeds iets beter lukt. Ik merk zelf vaak dat dingen ook beter gaan wanneer ik erop vertrouw dat het wel goed komt. En inderdaad, als je niet in jezelf gelooft, is het juist belangrijk om er alsnog voor te gaan. Soms verbaas je jezelf dan met wat je eigenlijk wél kunt 🙂

 14. Susan 7 januari 2018 op 2:38 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Ik denk dat iedereen wel eens iets probeert waarvan die denkt dat die het eigenlijk niet kan. Hoort ook bij het leven 🙂

 15. Nesrin 7 januari 2018 op 4:55 pm - Beantwoord

  Wilskracht. Ik houd niet van tattoe’s maar het woordje wilskracht zou ik graag ergens op mijn lichaam willen tatoeëren. Ik geloof dat jij en ik over een maand de marathon kunnen uitlopen zo lang we maar willen en erin geloven/in ons zelf geloven.

  Mooi artikel weer Romy!

  • Romy 8 januari 2018 op 7:09 am - Beantwoord

   Heel mooi gezegd! Met wilskracht kun je inderdaad zelfs het onmogelijke soms waarmaken. Door maar niet op te geven, kom je soms zo veel verder dan je denkt, zelfs als je in eerste instantie niet gelooft dat je het kunt.

 16. Nikita 7 januari 2018 op 6:47 pm - Beantwoord

  Ik vind het soms echt lastig om in mezelf te geloven. Er zijn dingen waarvan ik weet dat ik ze gewoon zal halen. Vakken waar ik mijn hand niet voor omdraai. Nederlands is er daar trouwens eentje van. Maar er zijn ook dingen waar ik niet echt in mezelf geloof en mijn eigen talenten onderschat. Illustraties op de computer is er daar eentje van. Ik hou van tekenen op papier. Vind ik geweldig, maakt mij gelukkig. Maar op de computer vind ik het net iets lastiger. En dat is eigenlijk nergens voor nodig, want ik krijg meestal wel mooie complimenten op mijn stijl. Ik geloof soms niet voldoende in dat ik wel goed zal terechtkomen later en dat mensen mij als een aardig persoon zullen zien. Ik heb daar soms echt schrik voor. En dat bewijst ook dat mijn zelfvertrouwen nog niet zit waar het moet zitten, maar alles is stap voor stap. Je kan niet alles in eens willen. Ik kan anderen motiveren en vertellen dat ze het super doen of vertellen dat ze iets wel kunnen. Maar mezelf? Dat is soms echt een andere vraag. En op sommige momenten is dat echt jammer. Want er kan nog zoveel meer uit mij komen als ik in mezelf zou geloven.

  Dat stukje over je studieadviseur is trouwens heel herkenbaar. Drie jaar geleden bijna vertelde ik dat ik van opleiding wou switchen en er zijn werkelijk leerkrachten geweest die zeiden dat ik nooit door mijn vijfdejaar kunstonderwijs zou raken omdat ik geen ervaring heb en alles zou moeten inhalen. En kijk eens? Ik zit mooi wel in mijn specialisatiejaar! Iets waar ik trouwens ook te weinig in geloof is mijn schrijfstijl. Ik heb altijd het gevoel dat mijn schrijfstijl saai is of niet goed genoeg voor een blog of boek. Terwijl ik altijd wel van mensen complimenten krijg dat mijn teksten, verhalen of blogposts vlot en fijn geschreven zijn. Geloven in jezelf, het is ook soms echt een ding. Maar elke dag een beetje beter!

  • Romy 8 januari 2018 op 7:27 am - Beantwoord

   Wat lastig dat je het niet altijd even makkelijk vind om echt te geloven in jezelf en te vertrouwen in je kunnen. Het is ook niet makkelijk om jezelf te complimenteren voor goed werk dat je hebt geleverd. Hopelijk leer je door succeservaringen stapje voor stapje toch om meer in jezelf te geloven en helpen ook complimenten van anderen daar misschien bij. Je kunt volgens mij veel meer dan je denkt 🙂 Alleen al het voorbeeld van jouw studieswitch getuigt daarvan. Je hebt in die situatie toch maar mooi even laten zien dat je het wél kunt! Net als met je blog trouwens, want je doet het hartstikke goed. 🙂

 17. Zo simpel is dan geluk 7 januari 2018 op 7:10 pm - Beantwoord

  Dit jaar hoop ik op mezelf te kunnen gaan wonen, maar ik ben ergens heel erg bang dat het me niet gaat lukken. Goed om eens te gaan bedenken waarom het me wel zou kunnen gaan lukken.

  • Romy 8 januari 2018 op 7:22 am - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het heel spannend is om op jezelf te gaan wonen. Ik wil dat dit jaar ook doen en merk dat het toch wel wat onzekerheid met zich meebrengt. Nergens voor nodig eigenlijk, want je kunt vast en zeker meer dan je denkt. Wat mij ook helpt, is de gedachte dat er heel wat anderen mij voor zijn gegaan en ook zonder problemen op zichzelf zijn gaan wonen. Dan moet het bij jou en mij toch ook lukken 🙂

 18. Hilly 7 januari 2018 op 7:35 pm - Beantwoord

  Er zijn altijd dingen die misschien niet lukken, maar ik heb het toch maar geprobeerd denk ik dan.
  Er zijn ook dingen die wel lukken, daar houd ik me aan vast.

  Goed artikel dat aanzet tot nadenken.

  • Romy 8 januari 2018 op 7:23 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je complimenten! En inderdaad, er zijn genoeg dingen die wél lukken en daar kun je je maar het beste aan vasthouden als je ergens aan begint 🙂

 19. Marije 8 januari 2018 op 6:15 am - Beantwoord

  Ik denk dat het begint met je mindset. Geloven dat je iets kan en daar volledig voor gaan. Als je je zinnen al begint met ja maar, dan begin je al negatief.

  • Romy 8 januari 2018 op 7:24 am - Beantwoord

   Precies! Geloven in jezelf is de beste manier om ergens aan te beginnen 🙂

 20. Anna 8 januari 2018 op 12:54 pm - Beantwoord

  Wat een handige tips! Ik vind het zo rot dat sommige docenten echt je eigenwaarde naar beneden halen met zulke opmerkingen, dat heb ik ook weleens meegemaakt op mijn opleiding en op de middelbare school. Nu ik op zoek ben naar een baan en ook voor mijzelf werk vind ik het soms wel lastig om mezelf te motiveren. Soms heb ik inderdaad ook het gevoel dat ik niet goed genoeg ben, maar ik hou vol!

  • Romy 9 januari 2018 op 12:01 am - Beantwoord

   Echt hè? Ik vind het ook jammer als andere mensen je zo naar beneden weten te praten, juist als je van nature niet zo zeker van jezelf bent. Balen dat jij ook weleens worstelt met geloof in jezelf, maar wel heel stoer dat je toch doorzet. Juist door het tóch te doen, kun je ervaren dat je er waarschijnlijk echt wel beter in bent dan je misschien denkt 🙂

 21. Maaike 8 januari 2018 op 10:56 pm - Beantwoord

  Aww, wat een fijn artikel <3 Heel mooi geschreven ook!

Recente blogs

Outfit | Rode jurk met witte stippen (een tikkeltje stoer!)

20 juli 2019|Outfits|

Soms weet een kledingstuk direct mijn aandacht te trekken. Negen van de tien keer heeft dat iets te maken met kleuren en patroontjes. Zo ook bij deze jurk. Rood met witte stippen. De een associeert het met paddenstoelen of flamencojurken voor vijfjarige meisjes. Ik vond het vooral een geweldig patroon en een te leuke jurk die ik maar al te graag een plek in mijn kledingkast wilde geven. Wonder boven wonder bleek de paspop het laatste maatje 36 aan te hebben. Top! Vijf minuten later stond de paspop naakt naar buiten te staren en ging ik met een tas gevuld met dé jurk naar huis.