Wat was de laatste keer dat de gelukstranen bijna in je ooghoek pinkten? Of dat een elektrisch geluksschokje door je zenuwbanen jou liet weten dat dit moment toch wel heel fijn was? Gelukkig worden wordt vaak gezien als iets groots. Alsof je er een dure en verre reis voor moet maken en op z’n minst een baan moet hebben die meer voelt als een hobby dan als werk. We hebben allerlei fantasieën over hoe het eruitziet als het leven je non-stop toelacht. Maar is gelukkig worden wel iets om naar te streven? Is geluk er niet al in die kleine geluksschokmomentjes? Ik geloof het wel. Dit zijn 9 mooie geluks-tips waarvoor je het vliegtuig niet hoeft te pakken.
Hoe word je gelukkig? Er is geen altijd roze wolk
Als je je niet happy voelt, kun je misschien eindeloos fantaseren over hoe het is om wél gelukkig te zijn. Denk aan de pure romantiek van een vroege verkering of de eerste nacht in een hotel op een magische plek. Je zweeft op een roze wolk, bent continu omringd met fijne mensen, geniet van elke minuut van je werk en gooit zelfs de inhoud van de alwéér volle wasmand met een big smile in de wasmachine. Klein huishoudgeluk – zalig! En ben je een keer ongesteld, dan ga je daar uiteraard fluitend doorheen. Zoals de mensen van Always je laten geloven: jij komt deze periode dansend, huppelend en blij als altijd door.
Maar goed, het leven is geen eeuwige roze wolk. We zijn niet allemaal de huppelende Always-acteurs. Soms werken je hormonen niet mee. Soms komt er gewoon te veel werk, wasgoed en wat dan ook op je af om ultiem gelukkig door het leven te gaan. En soms overvalt je plotseling een jaloers, verdrietig, boos of moeilijk gevoel. Hoort erbij!
Gelukkig worden gaat voor mij niet over nare dingen wegmaken en zorgen dat het één en al blijheid is. Het gaat er veel meer om dat je tussen de lastige dingen en de stressmomenten die er óók zijn de mooie momenten kunt pakken.
9 tips om gelukkig te worden
Niemand is altijd blij. Net zo goed is niemand altijd intens down. We maken moeilijke dingen mee, maar ook mooie dingen. Voor mij is geluk mooie momenten verzamelen. En die zó lang kunnen vasthouden dat ze de moeilijke dingen minder moeilijk maken. Ook is geluk voor mij nieuwe mooie momenten creëren, juist als ze er even niet automatisch zijn.
Dit zijn 9 tips die ik toepas om gelukkig te worden (of beter gezegd: het zoveel mogelijk te zíjn!).
1. Besef: gelukkig worden is geen doel dat je bereikt
Geluk is geen lichtje aan het eind van de tunnel dat je kunt bereiken. Ja, dat dacht ik wel in het verleden. Geluk zat hem voor mij in allerlei grote mijlpalen. Als ik mijn bachelordiploma cum laude zou halen, zou ik gelukkig zijn. Als ik mijn masterdiploma cum laude haal, dán ben ik gelukkig. Als ik word aangenomen voor die prestigieuze stage, dán voel ik intens geluk. Als ik een toffe baan heb, dan voel ik me op en top fijn.
Tuurlijk, elke keer voelde ik een flinke vlaag geluk op die momenten. Met glimmende ogen zette ik mijn handtekening onder mijn diploma en ik straalde van geluk toen ik mijn eerste kantoorbaan in the pocket had. Maar het is niet zo dat als je dát eenmaal hebt bereikt, je één bonk geluk bent. Want waar je ook staat, er is altijd meer te wensen.
Geluk zit in jezelf, niet in de mijlpalen die je beleeft of in de vinkjes die je achter je dromenlijst zet. Een reis op zich maakt je niet gelukkig. De manier waarop jij die reis beleeft wel. Kun jij trots zijn als je ergens een vinkje achter zet voordat je doordendert naar het volgende vinkje? Kun je genieten van de weg ernaartoe? Kun je ook gelukkig zijn als dingen anders lopen en je een doel niet behaalt, maar er iets anders voor terugkrijgt? Kun je genieten van je fijne huis of ben je alweer bezig met wat nog mooier kan?
Er is niet één moment waarop je geluk hebt. Geluk gaat voor mij over tevreden zijn met wat je hebt. Zelfs al is dat lang niet alles wat er te krijgen is en zeker niet alles wat je wenst.

2. Zoek geluk in momenten
Dus ja, gelukkig worden betekent niet dat je een ultieme blij-ei-status bereikt. Dat de lach 24/7 niet van je gezicht te krijgen is. Geluk zit hem in de kleine momenten, hoe zoetsappig dat ook mag klinken. Koppel geluk los van grote Facebook-waardige mijlpalen en diploma’s. Het is veel kleiner. Zo klein dat je er oog voor moet hebben. Beleef die geluksmomenten oprecht, met een lach die niet van je gezicht te krijgen is. Snuif de heerlijke bloemengeur in je op. Laat een mooi compliment wel tien keer tot je doordringen voordat je weer doorgaat met de dagelijkse dingen. Sta stil op een mooie plek in plaats van in alle haast door te lopen. Geef jezelf een schouderklopje voor iets wat je goed hebt gedaan. Laat het eens binnenkomen hoeveel er is om van te genieten.
Ons brein is zo geprogrammeerd dat negatieve dingen (tegenzittende stoplichten, vervelende appjes of nare sneren van collega’s) vaak de positieve dingen overschaduwen. Door bewust oog te hebben voor juist die glimlachmomenten (door er foto’s van te maken, ze op te schrijven of ze intens te beleven), kun je die momenten langer laten duren.
3. Doe vaker wat goed voelt voor jou
Je hebt niet altijd duurbetaalde lifecoaches en zelfhulpboeken nodig om te ontdekken waar jij gelukkig van wordt. Als je heel eerlijk naar jezelf kijkt, weet je het vaak al wel. Dat is een inzicht dat mijn ogen wagenwijd opende. Vaak voel ik in seconde 1 wat ik het liefst zou willen. Alleen vervolgens vindt mijn overactieve hersenpan met please-neigingen er wat van:
- Ik wil deze nieuwe opdracht afwijzen. Het is niet mijn ding. > Kom op, schouders eronder. Anders stel je mensen teleur.
- Ik heb behoefte aan een weekend helemaal niets. > Ja maar, je hebt die persoon al drie weken niet gezien. Hup, spreek wat af!
- Ik wil uit eten gaan op een doordeweekse dag. > Nee joh, warm gewoon de rijst op van gisteren. Het is woensdag.
- Ik heb de behoefte om even te praten met vriendin X. > Doe maar niet, die heeft het nu net druk.
- Ik heb zin om deze muur een andere kleur te geven. > Poeh, laat dat nou maar. Straks ben je er snel op uitgekeken.
Je rationele kant kan al die spontane plannen zo van tafel vegen. Hoe zou het zijn als je eens eerst kijkt naar wat jij écht wilt en dan pas bedenkt of dat wel kan en mag? Tuurlijk, soms zit dat lege weekend er niet in of moet je dingen doen die stom zijn. Maar vaak is er best een mogelijkheid om te luisteren naar wat goed voelt voor jou.
Laat je spontane en gevoelige kant wat vaker opkomen, zonder hem/haar meteen de mond te snoeren. En luister er eens naar. Haal die spontane kop koffie, zeg een keer ‘nee’ als iets niet goed voelt (of laat het op z’n minst bezinken voordat je ‘ja’ zegt) en bel een keer tóch die vriendin. Je onderbuikgevoel weet vaak prima wat jij nodig hebt.
4. Beschrijf jouw ideale dag
Als je elk detail van je dag zelf zou mogen bepalen, hoe ziet dan jouw perfecte dag eruit? Hoe laat sta je op? Waar ontbijt je mee? Wie is de eerste persoon die je spreekt, of spreek je juist vooral helemaal niemand op de vroege morgen? Op de website van 365 Dagen Succesvol kwam ik een prachtige tip tegen:
Schrijf in detail op hoe jouw perfecte dag eruitziet. Elk detail. Beschrijf daarna wat jij nu op een dag doet, en noteer voor elk ding of jij er blij van wordt of niet.
Voor elk detail waar nu een verdrietige smiley achter staat, kun je kijken of het te veranderen is. JJe kunt niet in één keer je rijtjeshuis verruilen voor een beach resort op de Bahama’s. Maar je kunt er wel iets aan doen om bijvoorbeeld niet elke dag om 8.00 uur in dezelfde file te staan (eerder weggaan van huis, meer thuiswerken, met het openbaar vervoer reizen, autorijden minder erg maken, etc.). Of je kunt met jezelf afspreken dat jij voortaan niet meer om zeven uur ’s ochtends de vaatwasser uitruimt, maar dat ’s avonds laat doet. Die kleine veranderingen zijn samen allemaal stapjes richting jouw perfecte dag.

5. Leef op jouw voorwaarden
Je mag leven en werken op jouw voorwaarden. Daar bedoel ik mee dat je je eigen rituelen mag hebben die voor jou het leven leuker en makkelijker maken. Het zijn een soort ongeschreven regels (voor werk en privé) waar ik me zo goed mogelijk aan probeer te houden. Puur omdat ik weet dat ik er gelukkiger van wordt.
Voor mij zijn dat bijvoorbeeld deze “regels”:
- Ik plan niet meer dan twee lange telefoongesprekken op een dag. Zo kan ik met mijn volle aandacht bij een gesprek zijn en trekt het me niet leeg.
- Telefonische werkafspraken plan ik pas vanaf 9.30 uur. Zo kan ik mijn dag rustig starten en de tijd nemen voor mijn ontbijt en thee.
- Als ik één volle dag weg ben in het weekend, dan houd ik de dag ervoor of erna vrij.
- Ik ontbijt altijd. Ook als ik ergens om 11 uur een brunch heb, zorg ik dat ik ’s ochtends wat heb gegeten. Met een lege maag ben ik niet op mijn leukst.
- Ik start mijn dag niet meer met het zevenuurjournaal. Als iets me niet helpt om gelukkiger te worden, dan is het wel meteen de ellende uit de wereld over me heen krijgen in een negatief nieuwsjasje.
- Elke dag ga ik even naar buiten, zelfs als de regen met bakken uit de hemel stort. Ook hartje winter.
Zo kun je voor jezelf nagaan wat voor jou belangrijk is om snel beter in je vel te zitten. Hoeveel rust of tijd voor jezelf heb jij nodig? Wanneer heb je juist actie nodig? Wat geeft je energie? En hoe kun je energieslurpende activiteiten beperken?
Elke keer dat ik merk dat ik niet helemaal op mijn best ben, grijp ik terug naar dat lijstje met voorwaarden. Vaak blijkt dat ik daar dan weer wat strakker aan moet vasthouden (vaker naar buiten gaan, minder telefoontjes plannen, meer rust nemen in het weekend, etc.) en voel ik me daardoor vanzelf weer fijner.
6. Meet je geluk niet af aan anderen
De digitale wereld brengt ook één hardnekkig ding met zich mee: FOMO (Fear of Missing Out). Ik denk dat we daar allemaal weleens last van hebben. Je krijgt via social media standaard 393 opties voorgeschoteld van hoe je jouw leven ook zou kunnen inrichten.
- Jij hebt een prachtig gezin en een mooi huis. Maar ja, je had ook een digital nomad kunnen worden die rondreist door Nieuw-Zeeland als avontuurlijke single.
- Je hebt een fijne relatie en bent gelukkig met je partner. Maar al die zwangere buiken doen je toch twijfelen: had je niet allang aan kinderen moeten “beginnen”?
- Je werkt al 10 jaar met plezier waar je werkt. Maar je oud-collega laat je meegenieten van haar ondernemersbestaan. Moet jij niet ook eens voor jezelf beginnen?
- Je vindt jouw huismussenbestaan geweldig. Alleen mis je niet heel veel van het leven door niet, zoals anderen, je weekenden vol te stouwen met feestjes en al het andere waar weinig huismusserigs aan is?
- Jouw fijne appartement is heus heel leuk. Maar zo’n boerderijtje, zoals die ene influencer, heeft ook wel weer wat. Zou je niet toch…?
- Je vriend heeft net een zelfhulpboek geschreven. Goh, moet je ook niet iets anders doen dan je kantoorbaan?
Je krijgt de hele dag te zien hoe je leven óók had kunnen lopen. Ook al heb jij nooit gedroomd van een leven op de boerderij, opeens ga je je toch afvragen of dit stadse appartement het wel helemaal is.
Gelukkig worden betekent voor mijn gevoel ook al die “Wat als…”-scenario’s loslaten. Laat jouw geluk niet afhangen van de keuzes die mensen om je heen maken. Je kunt totaal gelukkig zijn ook al zouden je dierbaren dingen anders aanpakken. Alleen jij weet of deze baan, dit huis, deze situatie, deze weekendbesteding, etc. jou blij maken.
Ga ervan uit dat iedereen doet wat hij/zij nodig heeft om gelukkig te zijn. Als jij je concentreert op jouw gelukskeuzes, dan doen anderen dat op die van hen.

7. Geef je leven betekenis om gelukkig te worden
Een van de bijzonderste dingen die ik ben gaan beseffen door mijn eetstoornisherstel, is dit:
Je loopt hier op aarde rond met een reden. Jij kunt in je eentje van betekenis zijn. Niet voor iedereen, maar wel voor een deel van de mensen.
Ook zingeving draagt bij aan gelukkig worden. Wat geeft voor jou waarde aan je leven? Wat wil jij achterlaten als je hier ooit niet meer rondloopt? Hoe wil je andere mensen, dieren of wezens een beetje beter maken?
Nee hoor, daar hoef je geen Moeder Teresa voor te zijn. Je hoeft echt niet hele weekenden op te offeren om je taken als penningmeester voor de badmintonclub, vrijwilliger bij de postzegelverzamelaarsbeurs én luizenmoeder op school uiterst serieus uit te voeren. Je kunt het zo klein of groot maken als je wilt.
- Strooi vaker met complimentjes. Jouw woorden kunnen net de boodschap zijn die iemand goed kan gebruiken.
- Wees er voor een vriend(in), partner of familielid die door een lastige tijd gaat.
- Adopteer een dier.
- Begin met vrijwilligerswerk, al is het voor één uur per maand.
- Deel jouw waardevolle verhalen of ervaringen met anderen, juist dingen die lastig zijn en waar je wat van hebt geleerd. Zo zijn ze niet voor niets geweest.
- Laat een lief briefje voor iemand achter of stuur per post wat mooie woorden.
- Vertel mensen van vroeger hoeveel ze op een bepaald moment voor je hebben betekend.
- Zeg vaker ‘Dank je wel’ vanuit de grond van je hart. Niet alleen voor het aangeven van het zout, maar juist ook voor de grote dingen.
- Verzamel mensen om je heen die jou dierbaar zijn, voor wie jij iets kunt betekenen en die er andersom ook voor jou zijn. En investeer juist in die mensen tijd en aandacht.
- Vraag vaker aan mensen hoe het écht gaat, vanuit oprechte interesse.
8. Stop nooit met leren
Routines en structuur zijn fijn. Maar zelfs de grootste structuurjunkies (ik bijvoorbeeld!) hebben op z’n tijd behoefte aan een uitspatting. Daarmee bedoel ik heus geen dingen waar je de volgende ochtend spijt van hebt. Ik bedoel gewoonweg dingen anders doen dan anders. Nieuwe skills leren, in een voor jou onbekend onderwerp duiken, nieuwe plekken verkennen, andere manieren proberen om hetzelfde doel te bereiken of kennismaken met nieuwe mensen.
Door een kijkje buiten je comfortzone te nemen, vind je vaak veel moois. Juist in de verrassingen van het leven schuilt geluk. In de spontane uitstapjes, de omwegen, de uitprobeersels, de had-ik-niet-verwacht-gesprekken of de eerste keren. Blijf ze beleven. En als je vastloopt, zoek dan meer van die nieuwe uitprobeersels op. Ze kunnen je leven net wat upspicen. En nee, niet alleen op díe manier.
9. Stel doelen, maar durf ook bij te sturen
Geluk zit hem niet in allerlei grote doelen nastreven. Maar soms sta je wel op een punt waarop je gewoonweg niet gelukkig bent. Zeven jaar geleden gold dat voor mij. Alles draaide om niet eten, veel sporten en urenlang piekeren over dat alles. Ik kon aan veel sociale dingen niet meedoen omdat mijn lichaam er de puf niet voor had. Er móest iets veranderen. En dus kwamen er een coach, doelen en concrete stappen om me uit die situatie te worstelen.
Ik geloof dan ook zeker dat je soms doelen nodig hebt om te komen waar je wilt komen. Het ding is alleen: je geluk ligt niet pas bij die eindbestemming. Want wat als je die niet bereikt? Als het pad kronkeliger loopt? Als het langer duurt? Het gaat er veel meer om dát je stappen zet, blijft geloven dat het anders kan en daar hard aan werkt. Maar ook dat je het roer durft om te draaien als dat nodig is, op de rem trapt als het te veel is, of hulptroepen inschakelt als je ondanks Google Maps de weg compleet kwijt bent.
Gelukkig worden zit hem niet in vinkjes zetten. Het zit hem in de weg ernaartoe. Die is soms anders en soms juist daardoor zoveel mooier dan je denkt.
Wat betekent gelukkig worden voor jou?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Vegan chocolademousse met een verrassend ingrediënt (kikkererwtenvocht)
Spoel jij, net als ik tot voor kort, altijd het vocht uit blikken kikkererwten door de gootsteen? Dit recept is een goede reden om het vocht een keer op te vangen. Toen ik laatst ontdekte dat je (écht lekkere) vegan chocolademousse kunt maken van aquafaba (kikkererwtenvocht), was dat een gevalletje "mind is blown". Ook Bart, die eerst zijn wenkbrauwen optrok toen ik met een blik kikkererwten kwam aanzetten en het woord 'chocolademousse' liet vallen, was na het proeven van één hapje helemaal om. Met maar 5 ingrediënten maak je deze superromige vegan chocolademousse. Lekker als toetje of als verwennerij tussendoor!
Schuldgevoel loslaten | Stop met je schuldig voelen in deze situaties
In sommige situaties is een welgemeend 'sorry' op z'n plek. Bijvoorbeeld als je iemand willens en wetens hebt gekwetst, zojuist tienduizend euro hebt uitgegeven aan een nieuwe auto zonder overleg te plegen met je partner of de designertrui van vriendlief op negentig graden hebt gewassen. Ja, dan is 'sorry' (of meer dan dat) wel gepast. Maar er zijn ook situaties waarin een tergend schuldgevoel echt niet nodig is. Dit zijn 11 situaties waarin schuldgevoel loslaten een beter idee is.
Outfit | Groen, paars & rood in één outfit
Ik heb de smaak van de thuisoutfits te pakken. Niets zo fijn als ook op een niet al te bruisende dag toch een mooi kloffie uit mijn kledingkast trekken! Dit keer ging ik voor kleur. Heel. Veel. Kleur. Ik combineerde een groene blouse met een paars rokje en knalrode schoenen. Ik gun je graag een blik op mijn nogal kleurrijke outfit.
Wat een fijne blog heb je geschreven! En sowieso, wat schrijf je fijn! Heb je net ‘ontdekt’ en ben bijna opgelucht; eindelijk weer eens een blogger waarvan ik echt merk dat ze ook met liefde en aandacht blogt!
Wauw, wat een lieve reactie en een heel mooi compliment! Dank je wel 🙂
Je ideale dag beschrijven is zo leuk om te doen, vind ik. Ik moest dat ooit eens doen als een opdracht bij een soort therapiesessie. Ik ontdekte ineens een heleboel dingen die ik anders niet bedacht had.
Prachtige blog weer verder. Mooie omschrijvingen van geluk(kig zijn).
Dank je wel 🙂 En wat mooi dat je die oefening eens voor therapie hebt gedaan! Ik vind het ook een hele mooie om regelmatig weer te doen. Vaak kun je er best wat simpele veranderingen uit halen waarmee je je leven al ietsje fijner of makkelijker maakt.
Wat volgens mij soms kan helpen: doe niet aan ‘bucket lists’ of dingen die je ‘gedaan moet hebben’. Dat zijn heel erg vaak externe dingen die niet uit jezelf komen. Ik heb heel veel dingen juist niet gedaan en ik ben daar zelf dus niet ongelukkig van geworden.
Dat wil niet zeggen dat je jezelf niet moet blijven uitdagen. Maar het leven is gewoon geen wedstrijd. Je bent hier niet om punten te scoren.
Helemaal met je eens! Soms heb ik het idee dat grote doelen haast standaard op je bucketlist moeten staan omdat veel mensen ze daar nu eenmaal op zetten. Uiteindelijk moeten het jouw eigen doelen zijn, en is het ook prima om sommige dingen niet te willen. Bungeejumpen heb ik bijvoorbeeld met heel veel liefde NIET op mijn bucketlist gezet 😉
Wat een mooie en fijn artikel! Helaas blijf ik me vaak vergelijken met anderen. Maar ja, dat heeft helemaal geen 😛
Wat een mooi en inspirerend artikel! Love it <3
Aww, thanks! 🙂