3 3 4

Gemotiveerd blijven | 10 tips om je motivatie vast te houden

 • 25 februari 2019
 • 30 Reacties

We hebben allemaal wel eens projecten waarvoor je motivatie niet voor het oprapen ligt. Dat kan een grote opdracht voor school of werk zijn. Of misschien ga je een sportieve uitdaging aan of heb je een ander doel om naartoe te werken. Maar hoe doe je dat dan als je na een tijdje geen zin meer hebt en je motivatie zojuist een enkeltje naar Verweggistan lijkt te hebben genomen? Hoe kun je dan gemotiveerd blijven? Dit zijn 10 tips die voor mij goed werken.

Focus

Een van mijn belangrijkste tips voor gemotiveerd blijven? Bewaar je focus! Richt je op één project in plaats van allerlei dingen tegelijk te willen doen. Heb jij één groot doel dat je wilt bereiken? Leg dan ook echt je focus bij dat doel. Stel dat je bijvoorbeeld bezig bent met een scriptie en die voor de zomervakantie af wilt hebben, start dan niet tegelijkertijd met een cursus Swahili, zet andere werkzaamheden eventueel op een laag pitje en stel andere mooie doelen uit. Die dingen komen vanzelf wel weer.

Geef jezelf soms een schop onder je kont

Echt waar, soms moet je jezelf even tot de orde spreken om gemotiveerd te blijven. Misschien kun je op dit moment wel honderd andere dingen bedenken die je liever wilt doen, maar realiseer je dat je doel daarmee alleen maar verder uit zicht gaat. Praat jezelf daarom soms streng toe als je merkt dat je afgeleid raakt. Een keer een dag wat anders doen, is heus niet erg. Maar probeer niet daar niet te lang in te blijven hangen en geef jezelf soms een liefdevolle (!) schop onder je kont.

Stop met uitstellen

Wat mij altijd het meeste helpt om gemotiveerd te blijven, is om ergens direct mee aan de slag te gaan. Stoppen met uitstellen dus. Ik ga vaak alleen maar meer tegen iets opzien als ik besluit om het de volgende dag te gaan doen (en die volgende dag wordt dan weer de dag erna). Daarom stort ik me vaak maar direct op iets wat af moet. Dan komt het einde in ieder geval eerder in zicht. Alleen al dat besef helpt soms om gemotiveerd te blijven.

Maar gun jezelf soms ook rust!

Blijven werken aan jouw project is belangrijk. Maar dat betekent niet dat je non-stop met iets bezig moet zijn. Soms helpt het juist om een pas op de plaats te maken. Gun jezelf een keer een vrije dag. Neem soms een avondje rust. Of maak tussen de middag een wandeling om je gedachten te verzetten. Vaak helpt het juist om je niet 24/7 op iets te storten, zodat je daarna weer met een frisse blik naar je project kunt kijken.

» Lees ook: Over het nut van ‘nutteloos’ bezig zijn

Spreek jezelf moed in

Blijf jezelf voorhouden dat het je gaat lukken om jouw doelen waar te maken. Vertrouw erop dat jij het kunt om jezelf op die manier wat moed in te praten. Hoe je dat doet? Stel bijvoorbeeld een omgekeerde bucketlist op, waarop staat wat je in het verleden al hebt bereikt. Of schrijf 3 redenen op waarom jij denkt dat dit jou gaat lukken. En kun je echt alleen redenen geven waarom je bang bent dat het niet gaat werken? Bedenk dan voor elk van die redenen een positieve tegenwerping.

gemotiveerd blijven tips

Geef je doelen een prominente plek

Je doelen zijn vaak je grootste motivatie om ergens aan te blijven werken. Zorg er dus voor dat je je doelen niet uit het oog verliest. Hang ze ergens op waar je ze niet kunt missen. Op je spiegel bijvoorbeeld. Of noteer ze vooraan in je agenda of zet ze in je telefoon als een notitie aan jezelf. Elke keer dat je dreigt je motivatie te verliezen, word je zo in ieder geval herinnerd aan waar je het voor doet (en voor blijft doen!).

Stel tussentijdse doelen op

Gemotiveerd blijven is soms lastiger als je doelen nog lang niet in zicht zijn. Wanneer je bijvoorbeeld aan je scriptie werkt, kan het knap lastig zijn als je weet dat je nog vele pagina’s te gaan hebt. Stel in zo’n geval kleinere doelen voor jezelf, zodat je steeds naar een haalbaar doel toe kunt werken. Je kunt bijvoorbeeld ieder scriptiehoofdstuk als een doel op zich zien. Hetzelfde geldt bij mij voor het inrichten van mijn woning. Het zal een flinke klus worden om alles naar mijn smaak te maken. Daarom zie ik elke kamer als een los project om aan te werken. Veel overzichtelijker!

Lees ook: 6 tips om doelen te behalen (+ review Purpuz Planner)

Bekijk regelmatig de tussenstand

Reflecteer regelmatig op waar je staat met het bereiken van je doelen. Juist als je doelen niet concreet zijn (bijvoorbeeld een angst overwinnen of van een probleem afkomen), is het belangrijk om af en toe te bedenken waar je nu staat. Ben je op de goede weg? Loop je tegen dingen aan? Moet je je doelen misschien bijstellen? En wie of wat kan je helpen om je doelen wél te bereiken? Zo’n tussenstand kan helpen om je motivatie vast te houden.

En vier je successen (hoe klein ook!)

Als zo’n tussendoel afgerond is, vergeet dan vooral niet je succes(je) te vieren. Niet per se met champagne, confetti en een feestje. Maar gun jezelf bijvoorbeeld een kleine beloning als je weer een stap dichterbij het einddoel bent gekomen. Denk aan een middagje nietsdoen, een film kijken of een gebakje in de stad. Welverdiend!

» Lees ook: Succes | Waarom ook jij succesvol bent?

Gemotiveerd blijven? Laat anderen je helpen!

Vergeet ten slotte ook niet dat je er nooit alleen voor staat. Soms kan een dierbare je een goede peptalk geven of je op weg helpen als jij door de bomen het bos niet meer ziet. Probeer sowieso mensen in je omgeving op de hoogte te stellen van waar jij aan werkt. Alleen al als een ander regelmatig vraagt hoe het ermee gaat, is dat soms al een motivatieboost op zich. Iemand die je laat weten dat jij het kunt. Want dat het jou gaat lukken, dat is één ding dat zeker is!

Meer tips nodig voor gemotiveerd blijven? Ik gaf eerder 7 tips om jezelf te motiveren als je frisse tegenzin hebt.

In wat voor situatie heb jij moeite om gemotiveerd te blijven?

Gemotiveerd blijven tips - Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 25 februari 2019 op 6:22 am - Beantwoord

  Ha, uitstellen kan ik heel goed.. maar als ik dat doorheb kan ik dat ook weer goed aanpakken. (Kleine) succes vieren is iets waar ik wel wat meer mee zou mogen doen.

 2. Darina 25 februari 2019 op 6:58 am - Beantwoord

  Ik zou me meer moeten focussen op één ding tegelijk en ik ben een kei in uitstellen. Goede tips!

 3. Josephine 25 februari 2019 op 8:06 am - Beantwoord

  Ik herken wat je zegt. Niet uitstellen en er als eerste mee beginnen zijn meestal ook mijn tactieken. Meestal stel ik mezelf dan ook iets leuks in het vooruitzicht, bijvoorbeeld voor in de avond of de dag erna!

  • Romy 26 februari 2019 op 7:33 am - Beantwoord

   Altijd fijn om jezelf als beloning iets fijns in het vooruitzicht te stellen! Dat maakt het al meteen wat leuker om ermee aan de slag te gaan.

 4. Audrey 25 februari 2019 op 8:27 am - Beantwoord

  Dat zijn goede tips, thanks!

 5. bychristiana 25 februari 2019 op 9:07 am - Beantwoord

  Het vieren van successen, dat vind ik een goede! We hebben allemaal denk ik wel onze doelen en wensen, en ook al zijn die ‘klein’, voor iedereen betekent het halen van een doel natuurlijk iets in zijn of haar leven, en ik denk dat het heel goed is om daar zo af en toe eens bij stil te staan (en trots te zijn op jezelf!)

  • Romy 26 februari 2019 op 7:36 am - Beantwoord

   Absoluut! Soms vergeten we door de drukte van het dagelijks leven om erbij stil te staan hoe bijzonder bepaalde mijlpalen eigenlijk zijn. En dat terwijl dat juist zo waardevol en belangrijk is!

 6. Ilona Wielinga 25 februari 2019 op 9:08 am - Beantwoord

  Erg fijn artikel! Ik werk er momenteel aan om voor mezelf haalbare doelen te stellen, dus dit artikel komt als geroepen.

  • Romy 26 februari 2019 op 7:37 am - Beantwoord

   Wat goed dat je er bewust mee bezig bent om met haalbare doelen te werken! En mooi om te horen dat je daarbij iets aan mijn artikel hebt. Zet hem op! 🙂

 7. Laura Louise 25 februari 2019 op 9:40 am - Beantwoord

  Oh dit artikel ga ik even goed onthouden want ik kan hier zeker nog wat uithalen. ‘Vieren van successen’ vind ik een hele mooie!

 8. evelien 25 februari 2019 op 10:08 am - Beantwoord

  Wat een handig artikel! Gelijk eraan beginnen, en je focus op de taak te leggen werkt voor mij heel goed!
  Des te eerder je eraan begint, des te sneller je ervan af bent. 🙂 En wat ben ik dan altijd blij als het achter de rug is!
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 26 februari 2019 op 7:41 am - Beantwoord

   Helemaal waar wat je zegt! Hoe eerder je begint met iets waar je tegen opziet, hoe sneller het ook achter de rug is. Alleen al daarom begin ik graag zo snel mogelijk 🙂

 9. Evelyne 25 februari 2019 op 1:25 pm - Beantwoord

  Wanneer ik gedemotiveerd raak app ik mijn bff en dan krijg ik zo’n motivatie-boost van jewelste. Zij weet waar ik mee zit en kan me steeds weer doen inzien dat het ook anders kan. Andersom is dit ook. Dan vind ik het zo fijn dat ik haar kon helpen door gewoon mijn mening of advies te geven.

  • Romy 26 februari 2019 op 7:44 am - Beantwoord

   Wat prachtig dat je beste vriendin je zo kan helpen en motiveren – en andersom! Zo’n vriendschap is heel wat waard 🙂

 10. Lilian 25 februari 2019 op 3:51 pm - Beantwoord

  Wat een goede tips! Je omgekeerde bucketlist kende ik nog niet, wat goed! 🙂

  Ik heb niet zo heel veel last van uitstelgedrag eigenlijk. Alleen dingen die ik eng vind, maar dat heeft niks met motivatie te maken.

  • Romy 26 februari 2019 op 7:45 am - Beantwoord

   Zo’n omgekeerde bucketlist is echt leuk en fijn om eens op te stellen. Ik werd er helemaal blij van om te zien wat mij in het verleden al is gelukt 🙂
   Mooi om te horen dat uitstelgedrag bij jou niet speelt. Met spannende dingen is dat natuurlijk altijd wat anders. Dat geldt ook voor mij 😉

 11. Giovanna Jansen 25 februari 2019 op 4:10 pm - Beantwoord

  Goed artikel!!
  Als ik ergens tegenop zie, vooral als het iets nieuws is en ik ga twijfelen of ik het wel kan, dan ga ik uitstellen. Ik blijk reuzegoed in uitstellen te zijn. Helaas. 😉
  Gelukkig ken ik dit van mijzelf en kan ik mij sneller motiveren om verder te gaan. De beroemde quote van Pippi helpt mij daar dan altijd bij: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik geloof dat ik het kan”.
  Maar je tips ga ik zeker bewaren en ook gebruiken indien nodig!

  • Romy 26 februari 2019 op 7:47 am - Beantwoord

   Wat goed dat je jezelf op dat soort momenten een kleine motivatieboost kan geven! Die quote van Pippi is inderdaad prachtig en kan zeker helpen om jezelf een klein duwtje in de rug te geven.
   Leuk om te horen dat je mijn tips bewaart! 🙂

 12. Inge | Monsieur Mango 25 februari 2019 op 8:40 pm - Beantwoord

  Wat ook helpt is door de dingen waar je tegenop ziet (een taak of een opdracht) om die ’s ochtends meteen te doen. Dan heb je het maar gehad en echt, het geeft je daarna zo’n bevrijdend gevoel de rest van de dag! 🙂

  • Romy 26 februari 2019 op 7:51 am - Beantwoord

   Zeker een goed punt en een handige tip! Hoe langer je met iets vervelends wacht, hoe langer je ook de tijd hebt om er tegen op te zien. Dan kun je soms maar beter meteen beginnen, zodat je je daarna weer op leukere dingen kunt focussen 🙂

 13. Silke 25 februari 2019 op 8:45 pm - Beantwoord

  Mooie tips! Vooral het stilstaan bij kleine succesen is zo belangrijk en kan niet vaak genoeg gezegd worden! Ook het kleiner maken van grote doelen werkt altijd fijn. Toevallig schrijf ik momenteel mijn scriptie en als ik te ver in de toekomst kijk kan dit overweldigend zijn. Maar stap voor stap is het te overzien 🙂

  • Romy 26 februari 2019 op 7:52 am - Beantwoord

   Inderdaad, zo’n opsplitsing in kleine doelen kan echt een fijne methode zijn. Zeker bij een groot project als een scriptie! Zet hem op met je scriptie 🙂 Spannend hoor!

   • Silke 26 februari 2019 op 8:24 am - Beantwoord

    Dankjewel!! Inderdaad spannend maar ik heb er vertrouwen in :)!

 14. Amy 25 februari 2019 op 10:37 pm - Beantwoord

  Mooie tips Romy! Voor mijzelf helpt het echt om moeilijke of grote projecten op te knippen in kleine, concrete stukjes. Als het te groot en onoverzichtelijk wordt verlies ik mijn motivatie veel sneller. En af en toe stilstaan en evalueren is net zo belangrijk.

  • Romy 26 februari 2019 op 7:53 am - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je beschrijft! Grote doelen die nog lang niet in zicht zijn, zijn vaak niet echt helpend voor je motivatie. Met kleine doelen heb je eerder het gevoel dat je iets hebt bereikt en geeft dat vaak nog een extra motivatieboost om verder te gaan ook.

 15. Anna 26 februari 2019 op 9:32 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Die kan ik zeker goed gebruiken, want vandaag is mijn thuiswerk-dag. Al ga ik vanmiddag ook even lekker naar buiten, even op een terras met een vriendin, het is tenslotte prachtig weer ;-). Iets om naar uit te kijken dus, bij mij zorgt dit ook altijd voor extra motivatie!

  • Romy 26 februari 2019 op 7:01 pm - Beantwoord

   Hopelijk heb je een geslaagde thuiswerkdag gehad! Hopelijk heb je ook even kunnen genieten van het pakken van een terrasje. Je hebt groot gelijk: het was vandaag veel te mooi weer voor de hele dag binnen zitten ? En zo’n fijn vooruitzicht maakt het ook altijd een stuk leuker om hard aan de bak te gaan ?

 16. Saskia 27 februari 2019 op 5:03 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Als er veel negativiteit heerst heb ik altijd moeite om ergens gemotiveerd mee te blijven. Ik hou echt van positiviteit en haal hieruit mijn energie. Vind het dan ook lastig om te gaan met mensen die altijd maar het negatieve inzien of een donkere wolk boven hun hoofd hebben.

 17. Nikita 3 maart 2019 op 1:26 pm - Beantwoord

  Vroeger, toen ik mijn huiswerk niet leuk vond (verre verledens, ik was toen 14 of 15 denk ik) deed ik dat anders. Ik legde altijd een stapel boeken naast me. De stapel bibliotheekboeken. Doordat lezen mijn houvast was, werkte ik goed door. Zo heb ik altijd mijn huiswerk goed gemaakt en beloonde ik me ook altijd natuurlijk. Nu later ga ik meestal wel aan taakjes beginnen waar ik tegenop zie. Met de gedachte ‘hoe langer je het uitstelt, hoe langer je eraan moet denken’. Die gedachte is meestal al genoeg om me aan het werk te krijgen. En dat werkt voor mij voor heel veel zaken. Ik zorg er ook voor dat er niet te veel op mijn bordje ligt, anders heb ik geen moed meer over om eraan te beginnen. Stap voor stap. Maar uiteindelijk raak je er ook wel

  • Romy 3 maart 2019 op 11:36 pm - Beantwoord

   Wat een goede manieren om jezelf te motiveren! En inderdaad, het helpt vaak om direct met het meest vervelende te beginnen. Dan ben je daar maar mooi van af. Alhoewel een fijne beloning als een goed bibliotheekboek natuurlijk ook een mooi stokje achter de deur kan zijn om hard aan de slag te gaan 🙂

Recente blogs

De controle loslaten: wat, waarom en hoe?

19 april 2017|Persoonlijke groei|

Controle: als er iets is waar ik een haat-liefdeverhouding mee heb, dan is dat het wel. Ik kan soms hunkeren naar vaste schema's en regelmaat, terwijl die controle me ook niet altijd brengt wat ik zou willen. Voor de een werkt controle misschien heel fijn, terwijl die grote controlebehoefte bij iemand anders juist in de weg zit. Zou jij, net als ik, de controle wel iets meer willen loslaten? In dit artikel vertel ik meer over mijn overwegingen. Ook geef ik een paar tips hoe je een begin kunt maken om de touwtjes meer te laten vieren.

Kringloopvondsten (+ een paar van de IJ-hallen) | Roze mantelpakje, zwierjurk & meer

18 oktober 2022|Groen doen, Lifestyle|

Als ik iets leuk vind als weekendbesteding, dan is het wel kringloopshoppen. Ik doe het lang niet meer zo vaak als een paar jaar geleden (simpelweg omdat de kasten hier ook een keer vol zijn). Maar als ik ga, dan kom ik bijna nooit teleurgesteld thuis. Onlangs ging ik met mijn moeder naar de IJ-hallen én met Bart naar een kringloopwinkel in de buurt. Dat leverde weer een aantal gevulde kledinghangers (en een extra boek voor de boekenkast) op. Kijk je mee naar mijn tweedehands aankopen? Ik laat je onder andere mijn grote trots zien: een fantastisch roze (!) mantelpakje.

Recept voor vegetarische ratatouille met zoete aardappel

2 juni 2020|Recepten|

Als groentegek kan de hoeveelheid groenten op mijn bord me niet groot genoeg zijn. Ik ben dan ook gek op elk recept waarin een hele lading verse groenten verwerkt is. Mijn favoriet? Ratatouille! Ik maak het minimaal één keer per week klaar en heb er ook echt al-tijd zin in. Supersimpel te maken, heel snel klaar en heel gezond. Wat wil je nog meer? Het recept misschien? Nou, dat komt goed uit. Hieronder deel ik mijn recept voor vegetarische ratatouille.