geniet van het leven

Geniet van het leven! | 9 vrolijke tips

 • 14 juli 2020
 • 20 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Geniet van het leven. Het is echt zo’n spreuk die je op cheesy wandtegels tegenkomt en waarbij je waarschijnlijk denkt “Jaha! Ik geniet van het leven. Heus.”. Maar doe je dat ook écht? Niet per se elke dag met volle teugen, maar wel op dagen dat er wat te genieten valt? Een paar jaar geleden was ik nog veel te druk met doorrazen om volop te genieten. Inmiddels is er gelukkig veel meer genietruimte in mijn leven en hoofd gekomen. En daar – uhm – geniet ik dus van. Dit zijn 9 tips die mij daarbij hielpen. Misschien jou ook.

1. Elke dag leuke dingen plannen

Vanaf maandag alleen maar uitzien naar het weekend is zó 2016. Er was een tijd waarin ik ook wekelijks vanaf maandag de dagen tot vrijdag aftelde. Kon ik eindelijk weer leuke dingen doen! Tegenwoordig vind ik dat elke dag zo zijn charme heeft. Hoe dat komt? Doordat ik elke dag leuke dingen doe (en doordat ik mijn werk heel leuk vind)! Nee hoor, die leuke dingen zijn niet per se afspraken buiten de deur of superspeciale feestjes. Ook kleine verheugmomenten zijn goud waard. Zo kan ik er al naar uitzien als ik ’s avonds mijn vriend even bel of als ik een aflevering van een serie tot de avond bewaar.

2. Zoek ‘genieten’ niet alleen in grootse dingen

Dat brengt me meteen bij het volgende punt: genieten van de kleine dingen. Je hoeft niet per se een diploma in ontvangst te nemen of een heel bijzonder compliment te ontvangen om een grote glimlach op je gezicht te krijgen. De truc is om juist de kleine dingen meer te waarderen. Dat klinkt misschien als een tekst uit je poëziealbum van vroeger, maar ik heb zelf ervaren hoe waardevol dat kleine genieten is. Echt.

» Mijn tips voor genieten van kleine dingen? Die lees je hier!

Mijn belangrijkste tip voor genieten van kleine dingen? Maak ’s avonds een lijstje met dingen die jij die dag fijn vond. Neem er voor het slapengaan bijvoorbeeld 1 minuut de tijd voor. Zo gepiept, maar je kunt jezelf er echt een gelukkiger mens mee maken.

geniet van het leven

3. Blijf niet hangen in kleine frustraties

Als je een lastige periode doormaakt of ergens heel erg mee zit, is het logisch dat je dat een plekje moet geven. Maar bij kleine frustraties heb je vaak zelf een keuze of je die ene frustratie je hele dag laat verpesten. Als ik merk dat ik urenlang gefrustreerd ben over iets kleins, dan geef ik mezelf (streng als ik ben) twee opties:

 1. Accepteer dat het zo is en dat je er niets aan kunt doen. Bijvoorbeeld: het is nu eenmaal zo dat ik door corona dit jaar mijn verjaardag niet groots kon vieren. So be it! Ik heb er alsnog wat leuks van gemaakt.
 2. Of doe er iets aan. Bedenk een oplossing of een creatief plan B. Het frustreerde me dat ik geen lekker zittende beha’s meer had en niet naar de lingeriewinkel kon om daar wat aan te doen. Ik deed daarom online een Hunkemöller-bestelling en was een paar dagen later weer een gelukkig mens.

Meestal probeer ik mijn creatieve brein een leuke uitdaging te gunnen door met een plan B op de proppen te komen. En als dat niet lukt, dan leg ik me erbij neer dat optie 1 de enige optie is. Alleen al dat helpt om me er minder rot door te voelen.

4. Creëer je eigen ontwikkelingsprojecten

“Geniet van het leven” is een advies dat voor mij samenhangt met continu nieuwe uitdagingen aangaan en nieuwe dingen leren. Als jij net als ik zo nu en dan wat nieuwe prikkels zoekt, is dit misschien een fijne tip.

Merk je dat je je verveelt of lamlendig voelt? Zoek een nieuwe uitdaging voor jezelf. Ho wacht, nu niet meteen je baan opzeggen! Je kunt aan jezelf werken ook in leuke hobby’s, een cursus of vrijwilligerswerk zoeken. Of stort jezelf op een nieuw project. Daag jezelf uit om elke week een nieuw gerecht te koken, begin met een nieuwe hobby of ga iets zelf maken wat je normaal in de winkel koopt. Dat je van dat alles ook nog eens groeit als mens, is natuurlijk mooi meegenomen.

5. Focus je op jouw genietmomenten

Social media zijn nogal een eenzijdige afspiegeling van de werkelijkheid. Iedereen deelt zijn hoogtepunten en fijne momenten in geuren en kleuren. De rest van de werkelijkheid blijft meestal (vaak terecht!) achter gesloten deuren. Het kan best frustrerend zijn als je denkt dat anderen de ene na de andere mijlpaal beleven terwijl jij minder goed in je vel zit en al blij bent als je de dag eens niet in pyjama doorbrengt.

Probeer in dat geval je social-media-tijd te beperken. Een detox of een totale stop zelfs! Misschien helpt het om je meer op je eigen leven te focussen en te kijken naar wat jij nodig hebt. Eén ding is zeker: een uur lang door Instagram scrollen hoort daar vast niet bij.

geniet van het leven

6. Geniet van het leven, niet alleen op het moment zelf

Genieten doe je niet alleen op het moment zelf, maar het liefst een beetje langer dan dat. Nagenieten noemen ze dat (maar voorgenieten vind ik zelf ook een strak plan). Zelf probeer ik herinneringen langer vast te houden door regelmatig foto’s terug te kijken, door blogartikelen te schrijven over ervaringen en door er met andere mensen over te kletsen. Ook iets moois doen met je foto’s (klik hier voor 10 creatieve opties) is natuurlijk een goed idee.

» Lees ook: 7 tips voor nagenieten van fijne momenten.

7. Las alleentijd in

Er zijn altijd wel dingen die jij heel graag wilt doen, maar waar niemand anders zo enthousiast van wordt als jij. Het kan dan verleidelijk zijn om die dingen niet te doen. Want waarom zou je ze alleen doen? Is dat niet gek of stom?

Nope! Inmiddels denk ik in zulke situaties juist ‘Waarom niet?’. Ik vind het bijvoorbeeld heel leuk om doelloos door een stad te wandelen en van elk detail foto’s te maken. Nu kan ik me goed voorstellen dat niet iedereen om me heen het leuk vindt om drie uur lang te wandelen en bij elke roze bloem een fotografiepauze in te lassen. Dat soort dingen doe ik dus vaak gewoon alleen. Kan ik ze mooi op mijn gemakje doen en er ultiem van genieten.

Hetzelfde geldt voor een weekendje weg gaan naar jouw droombestemming, een fijne vakantie, een bepaalde film in de bioscoop kijken of die ene ingewikkelde taart maken. Als jij er superveel zin in hebt, doe het gewoon alleen in plaats van een ander om te praten.

8. Volg je impulsieve ideeën (soms) op

Ik ben vast niet de enige die weleens opstaat met een wild plan dat ik het liefst à la minute uitvoer. Dan bedenk ik me bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg dat ik naar die ene winkel (die uiteraard niet op de hoek te vinden is) wil of kom ik iets te laat ’s avonds met het idee om nog uitgebreid een ovenschotel te maken. Niet altijd handig, wél een onmisbaar genietmomentje om te pakken.

Impulsieve plannen opvolgen is soms een van de beste dingen die je kunt doen. Tenminste, het kan ook iets te wild, maar je begrijpt vast wat ik bedoel. Denk niet altijd na over of iets wel in de agenda past en of je dan je to-do-list nog wel kunt afwerken. Doe het gewoon! Een beetje impulsiviteit doet een mens soms goed. En dat ik dat als rasechte planner over mijn lippen krijg, zegt heel wat.

9. Doe aan singletasking

En als laatste tip: het advies ‘Geniet van het leven’ opvolgen wordt bijzonder lastig als je tien dingen tegelijk doet. Ik bedoel: zie maar eens van een mooie omgeving te genieten als je ondertussen met je collega aan het bellen bent. Of “met aandacht” een lekkere maaltijd koken en ondertussen je mailbox bijwerken. Gaat gewoon niet! Kortsluiting in je hoofd. Combineer leuke dingen liever niet met verplichtingen, maar neem er echt de tijd voor. Kun je er vaak veel meer van genieten!

Geniet van het leven. Geniet van het moment. En dat gaat beter als je niet ergens anders mee bezig bent.

Wat helpt jou om te genieten van het leven?

geniet van het leven tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lianne 14 juli 2020 op 7:25 am - Beantwoord

  Wat mooi dat jij nu ook veel meer van dingen kunt genieten! Ik ook wel, moet ik eerlijk zeggen. Heel gek eigenlijk, maar sinds de coronacrisis denk ik ’s avonds bijna standaard: yes, morgen een nieuwe dag! Weer allemaal leuke dingen doen en oppakken. Ik kan me dus zeker vinden in jouw tips!

 2. Naomi 14 juli 2020 op 8:17 am - Beantwoord

  Mooie tips. Elke dag iets ‘leuk’ inplannen is denk ik heel belangrijk. Toen ik nog werkte, merkte ik dat ik dat echt nodig had (maar niet deed, lekker onhandig).
  Dingen alleen doen heb ik trouwens wel echt moeten leren. Eerst voelde het gek, maar nu vind ik het heerlijk om in m’n eentje bijvoorbeeld te gaan strandwandelen. Kwestie van gewoon doen;).

  • Romy 25 juli 2020 op 5:23 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij nu ook vaker iets in je eentje onderneemt! Soms voelt zoiets inderdaad in het begin wat ongemakkelijk, maar moet je het gewoon eens doen om te ontdekken hoe fijn het is.

 3. Audrey 14 juli 2020 op 8:36 am - Beantwoord

  Mooi lijstje! Voor mij helpt het heel goed om dingen bewust te doen. Dat zorgt ervoor dat je meer in het moment zit en er extra van geniet.

 4. Haydée 14 juli 2020 op 8:49 am - Beantwoord

  Mooie tips! Het gaat eigenlijk vooral om kleine momenten van zelfzorg en leuke activiteiten inplannen. Het grootse krampachtig willen genieten (en dat dan ook nog moeten delen op sociale media), heeft meestal zelfs een omgekeerd effect. Niet dat grootse dingen niet mooi en belangrijk kunnen zijn (ze maken het leven ook boeiend), maar geloven dat het groots en indrukwekkend moet zijn, staat geluk soms meer in de weg dan dat het er aan bijdraagt. Ik vind het mooi dat je aanhaalt dat vooral die kleine dingen je levenskwaliteit kunnen verhogen.

  • Romy 25 juli 2020 op 5:27 pm - Beantwoord

   Heel raak gezegd! Juist door social media lijkt het inderdaad soms alsof je per se grootse en meeslepende dingen moet meemaken om een leuk leven te leiden. Dat terwijl de vele kleine dingen samen ook al ontzettend fijn zijn.

 5. Darina 14 juli 2020 op 8:52 am - Beantwoord

  Een artikel naar mijn hart. Ik leef ook veel meer in het nu dan ik voorheen deed. Het zijn echt de kleine dingen die het doen.

 6. Anna 14 juli 2020 op 10:41 am - Beantwoord

  Wat een waardevolle en originele tips! Ik zou nog vaker dingen echt bewust moeten doen, ik probeer nog te vaak te multitasken terwijl ik dat echt niet kan :p. Genieten van de kleine dingen kan ik gelukkig wel heel goed, dat is ook enorm belangrijk!

 7. Saskia 14 juli 2020 op 11:13 am - Beantwoord

  Mooi! Ik geniet dagelijks <3 Nu nog meer nu ik mama ben, maar daarvoor al. van de grote maar ook zeker de kleine dingen. Het waarderen ervan maakt de wereld zoveel mooier!

 8. Tamara 14 juli 2020 op 1:51 pm - Beantwoord

  Wat een mooi lijstje! Leren genieten van de kleine dingen heb ik geleerd toen ik op mijn 16e heel ziek werd. Ineens besef je hoe waardevol het leven is en dat je daar alles uit moet halen wat erin zit. Genieten is zo onwijs belangrijk. Vooral de impulsieve ideeën ben ik erg goed in geworden, soms iets te goed haha. Ik was altijd van strakke schema’s en dat kon niet afwijken maar inmiddels laat ik dat helemaal los.

  • Romy 25 juli 2020 op 5:30 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je uit zoiets moeilijks toch zo’n mooie les hebt kunnen halen! Ik heb zelf ook de ervaring dat ik juist sinds een lastigere periode in het verleden veel meer kan genieten van het leven. Dan besef je opeens hoe bijzonder ook sommige kleine dingen zijn.

 9. bychristiana 14 juli 2020 op 5:41 pm - Beantwoord

  Ik probeer ook altijd te genieten van kleine dingen, door alledaagse dingen gewoon net even leuker te maken. Zo waren wij gisteren in Antwerpen waar we een heel mooi park ontdekten. We hadden een broodje en een gebakje ergens gekocht en omdat we voor Sketch al een kleedje bij ons hadden, zijn we lekker in dat park op het kleed gaan zitten en hebben we een soort mini picknick gehouden, in plaats van het broodje ergens op een bank tussen de drukte op te eten;-)

  • Romy 25 juli 2020 op 5:31 pm - Beantwoord

   Wat leuk, zo’n picknick in het park! Vooral als het zo spontaan is met een extra lekker broodje en gebakje erbij natuurlijk 🙂

 10. Evelyne - Gouden Momenten 14 juli 2020 op 7:40 pm - Beantwoord

  Allereerst prachtige foto’s! 😉 En fijne tips ook! Tips die ik min of meer al toepas of pas ben beginnen toepassen. Genieten, het is ooh zo belangrijk!

 11. Lotte 14 juli 2020 op 8:20 pm - Beantwoord

  Superfijne tips! De derde vind ik soms best lastig. Ik kreeg vandaag een niet zo leuke reactie terug op een mailtje dat ik had geschreven en daar kon ik echt de hele dag sip door blijven. En dan denk ik na een tijdje ‘wat zonde van mijn tijd!’. Hopelijk lukt het accepteren steeds beter naarmate ik me er vaker bewust van word…
  Wat mij ook helpt te genieten is het hele idee van ‘snel snel snel’ loslaten en soms expres iets langzaam te doen. Dan ga ik lopend naar iets toe in plaats van met de fiets, zodat ik wat meer tijd heb om wat rond te kijken en na te denken.

  • Romy 25 juli 2020 op 5:36 pm - Beantwoord

   Het is ook niet leuk als je zo’n andere reactie ontvangt dan je had gehoopt. Maar wel goed dat je na een tijdje zelf besefte dat het zonde is van je tijd om je daar al te druk over te maken.
   Langzamer leven is inderdaad ook al een goed idee om meer te genieten. Dat is ook iets wat ik meer probeer te doen (er staat zelfs een artikel over op de planning) en wat je inderdaad helpt om de kleine dingen meer te zien.

 12. Madelon 15 juli 2020 op 4:42 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijke blog met positieve tips! Soms raak ik heel erg aan het piekeren of kan ik moeilijk dingen loslaten, het helpt mij dan enorm om inderdaad te genieten van kleine dingen: een nieuw recept koken, een serie kijken, even wat lezen of wandelen. Ik zorg ook dat ik echt tijd vrij maak voor hobby’s zoals koken en wandelen, want dan kom ik tot rust en geniet ik!

 13. Maaike 16 juli 2020 op 8:29 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips 🙂 Ik probeer te genieten van kleine dingen. Dat helpt heel erg.

 14. Dinja 16 juli 2020 op 9:44 pm - Beantwoord

  Oeh wat een fijne tips! Ik denk dat ik stiekem toch te weinig van het leven geniet. Wel meer dan bijvoorbeeld vorig jaar, toen ik heel erg zat te struggelen met mezelf en wat ik nou wil in het leven.
  Ik geniet heel erg van de natuur. Hoe mooi sommige dingen of dieren zijn (en dan even al dat afval vergeten, dat ertussen ligt)

 15. Giovanna Jansen 17 juli 2020 op 12:12 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips!

Recente blogs

Creativiteit – mijn passie en uitlaatklep!

15 september 2016|Persoonlijk, Positiviteit|

Wat is een leven zonder creativiteit? Ik zou me daar in ieder geval niets bij kunnen voorstellen. Ik vind niets fijner dan na een drukke dag met mijn schaar en een paar vellen papier in de weer zijn. Met 'Uitzending gemist' erbij zoek ik naar dat ene leuke stickertje, knoop ik lintjes aan elkaar en pons ik alsof mijn leven ervan afhangt. Creativiteit heeft me zoveel meer vrolijkheid en ontspanning gebracht. Maar wat nou als je niet creatief bent? Of als je het er het geduld niet voor hebt? Ik deel in deze blog mijn ervaringen met jou.

Maart 2021 | Schrappen, samenwonen (voor het echie) & speedshoppen

1 april 2021|Persoonlijk|

Met een flinke baal hooi op de vork en een nieuwe niet-coronacoupe begon ik aan maart. De maand waarin het lenteweer Nederland wist te vinden, ik 20 minuten door de Action banjeren als hét uitstapje van de maand zag en waarin ik trots was dat ik iets aan de grote baal hooi deed. Het was ook de maand waarin Bart en ik voor het echie gingen samenwonen. En een maand met leuke vaatwasserdiscussies, een gloednieuw voertuig en enorme blijdschap over een box vol boodschappen. Goed, dat was een vrij spannende intro voor een niet enorm spectaculaire maand. Dit is mijn maandoverzicht.

Outfits | Gestipt en gebloemd in jurken van Tantilly

16 april 2021|Outfits|

Klaar voor een post vol kleurrijke outfits, vrolijke jurkjes en nog leukere prints? Ik zag er zo naar uit om deze twee jurken op mijn blog te showen. Al eerder mocht ik met een grote lach op mijn gezicht een verrassingspakketje van Tantilly uitpakken. Toen het vorige week weer zover was, verscheen er wederom een glimlach van oor tot oor. Bloemen, stippen, vrolijkheid en heerlijk zachte stofjes? Oh yes, deze outfits zijn weer helemaal mijn ding. En lenteproof qua prints. Want als de lente zich nog niet van zijn beste kant laat zien, dan halen we de lente toch gewoon zelf in huis?