Als jij een pindasausfanaat bent, dan mag je dit recept niet missen. Het is een van mijn meest simpele rijstgerechten ooit. Je gooit een bakplaat vol bloemkoolroosjes in de oven en roostert ze zo een tikkeltje krokant met Indiase kruiden. Vervolgens schenk je er een flinke scheut superromige pindasaus bij. Het resultaat is een heerlijk smeuïg bloemkoolgerecht dat in een handomdraai klaar is. Het simpele recept voor deze bloemkool met pindasaus vind je hieronder.
Geroosterde bloemkool met pindasaus = hemelse combinatie
Zeg je ‘pindasaus’, dan ben ik er altijd als de kippen bij. Als kind was ik al dol op deze naar pindakaas smakende saus en die grote liefde is sinds mijn kindertijd nooit bekoeld geraakt. Vaak schep ik los een dot pindasaus bij een gerecht, zoals bij deze vegan nasi met pindasaus of bij deze noedels met tofu en saté. Maar voor deze geroosterde bloemkool met pindasaus pak ik het eens lekker anders aan. De pindasaus maak ik superromig en wat meer vloeibaar, waardoor de bloemkoolroosjes allemaal drijven in een heerlijke pindasaus en daar door en door naar smaken.
De bloemkool in pindasaus is de showsteler in dit gerecht, maar er gaan uiteraard nog meer ingrediënten in. Als proteïnebron gebruik ik limabonen (ook wel bekend als “witte bonen”) en verder roer ik blaadjes spinazie door de saus, en uiteraard flink wat kruiden. Daardoor heb je een lekker smeuïge en goed gekruide maaltijd waarvoor je eigenlijk alleen maar bloemkoolroosjes hoeft te roosteren en een hoop sausingrediënten in een pan hoeft te gooien. Simpel maar lekker!
Rooster de bloemkool krokant en zacht
Voor dit gerecht rooster je de bloemkool in de oven. Op die manier heeft de bloemkool in mijn ogen meer smaak én meer bite dan als je bloemkool kookt of wokt. Snijd hiervoor de bloemkool vooraf in kleine roosjes en spreid die uit over een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met kerrie, komijn en knoflookpoeder. Daarna rooster je ze ongeveer 20 minuten op 200 graden. Dat is precies genoeg om de bloemkoolroosjes lekker zacht te maken, terwijl ze toch genoeg bite hebben.
Heb je de bloemkoolroosjes liever iets krokanter en minder zacht van binnen? Dan kun je ze ook al 5 minuten eerder uit de oven halen. Ze garen daarna in de pan met pindasaus nog heel even door.
Hoe maak je de romige pindasaus?
De pindasaus bij dit gerecht is geen satésaus zoals je die bij friet of nasi zou serveren. Het is een meer romige, vloeibare saus waarin je ook de bonen en spinazie klaarmaakt. Daardoor kun je de bloemkoolroosjes erdoorheen roeren. Lekker is de saus sowieso! Je maakt de smeuïge pindasaus met de volgende ingrediënten (voor 2 personen):
- 200 ml kokosmelk (niet de light-versie, die is te vloeibaar!)
- 1/2 gele ui
- 1 tl gember (verse gember of gehakte gember uit een potje)
- 1 1/2 el pindakaas (de 100%-variant)
- 1 el sojasaus
- 1/2 tl peper
- Sap van een 1/2 limoen
Het recept voor de bloemkool met pindasaus
Een bord vol groenten, proteïnen én lekkere smaken? Dat alles is deze bloemkool met pindasaus zeker. Lekkere trek gekregen? Dan kun je met dit recept de bloemkool met pindasaus in no-time maken:
Geroosterde bloemkool in pindasaus met limabonen
Equipment
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Kookpan
- Wok- of hapjespan
Ingrediënten
- 150 gram rijst
- ½ bloemkool (of iets meer als je een kleine bloemkool hebt)
- 250 gram limabonen (uit blik, = uitlekgewicht)
- 100 gram spinazie
- 200 ml kokosmelk
- ½ gele ui
- 1 el sojasaus
- ½ rode peper
- ½ tl gember (verse gember of gehakte gember)
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl knoflookpoeder
- Sap van een ½ limoen
- Olijfolie
Als garnering:
- Sesampitjes
- Bosui
Instructies
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand).
- Snijd de bloemkool in roosjes (en bewaar de stam om bijvoorbeeld bloemkoolsoep van te maken) en spreid de roosjes uit over de bakplaat. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er kerrie, kurkuma en knoflookpoeder overheen. Schuif de bakplaat dan voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.
- Kook ondertussen alvast de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snipper de ui en snijd de rode peper in kleine stukjes. Fruit de ui aan in olijfolie in een koekenpan. Voeg dan de gember, sojasaus, limoensap en stukjes rode peper toe en bak 2 minuten mee.
- Schep daarna de pindakaas bij de pan en schenk ook de kokosmelk erbij. Doe de spinazie en limabonen erbij en laat de saus een minuut of 5 pruttelen. Roer ondertussen af en toe door.
- Haal na 15 minuten baktijd de bloemkoolroosjes uit de oven en voeg die toe aan de pindasaus. Laat nog 1 minuut pruttelen en proef of je zout of peper mist. Serveer dan de rijst met de pindasaus. Garneer eventueel met sesampitjes en bosui.
Nog meer bloemkoolrecepten
Bloemkool vind ik nou typisch zo’n groente waar je heel veel kanten mee op kunt. Je kunt er curry’s mee maken, maar ook romige pastasauzen, knapperige roosjes in een salade en nog veel meer. Kun jij deze hersenvormige groente ook wel waarderen? Dan zijn dit nog meer lekkere receptideeën met bloemkool:
- Romige pasta met bloemkoolsaus
- Romige bloemkool met kerrie en mango
- Risotto met bloemkool en champignons
Wat is jouw favoriete bloemkoolrecept?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Dilemma's van een (beginnende) blogger
Inmiddels blog ik alweer twee maanden met heel veel plezier. Ik vind het heerlijk om mijn gedachten op het beeldscherm te zetten, geniet ervan om onderwerpen te bedenken en vind ook het fotograferen erg leuk om te doen. Toch zijn er ook regelmatig dingen waar ik met mijn blog tegenaan loop. Dat zijn absoluut geen first world problems, maar wel kleine dilemma's voor een (beginnende) blogger. Vandaag deel ik vier dilemma's waar ik mijn hoofd de afgelopen twee maanden over heb gebroken.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…