Hoera, het is kerstmis. En natuurlijk wil ik je ten eerste fijne feestdagen toewensen. Ik hoop dat je dagen met lichtpuntjes mag beleven. En dat als deze dagen juist moeilijk voor je zijn de mensen om je heen een lichtje in het donker kunnen bieden. Op deze Eerste Kerstdag deel ik een kerstig recept dat ook ná kerst nog verrukkelijk smaakt. Met pompoen kun je veel meer doen dan alleen pompoensoep of goede risotto’s maken. Heb je al eens geroosterde pompoen gegeten? Oftewel: heerlijk zacht geworden pompoen uit de oven met een licht knapperig buitenkantje. Met dit recept tover je pompoen om tot een wel heel feestelijk maal: met pompoen in een subtiel zoet jasje én met heel veel lekkere groenten, goede sausjes en knapperige linzen erbij.

Geroosterde pompoen met miso: beter wordt het niet

Pompoen is van zichzelf al een verrukkelijk ingrediënt als je het mij vraagt. Niet voor niets eet ik deze pompoen-pindasoep bijna wekelijks en is pompoenrisotto mijn lievelingsrisotto. Maar pompoen smaakt wel echt op z’n allerlekkerst met een beetje misosaus erbij. Toen ik deze geroosterde pompoen met miso laatst voor het eerst maakte, was het puur een probeersel. Maar het pakte zo lekker uit dat ik dit feestmaal sindsdien maar al te vaak op tafel zet. Waarom? Geroosterde pompoen wordt door de oven heerlijk zacht qua textuur. Daarnaast geeft de combinatie van miso, dadelstroop en sesamolie de pompoen een umami en tegelijkertijd zoet tintje en een knapperige buitenkant. Zo proefde je pompoen nog niet eerder!

Als je gek bent op Aziatische smaken als sojasaus en sesamolie, dan word je vast heel vrolijk van deze manier om pompoen te bereiden. De pompoenringen worden er krokant, zoet en vooral onwijs smaakvol van.

geroosterde pompoen met miso 5

Wat is miso?

Miso is een Japanse pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen, vaak in combinatie met water en een beetje zout. Er zijn verschillende smaken miso, maar de meeste miso-pasta’s hebben een umami-achtige smaak. Het doet een beetje denken aan de smaak van sojasaus, maar dan met een iets andere ondertoon. Deze pasta doet het heel goed in allerlei Aziatische gerechten en ik gebruik het ook graag om tofu in te bakken, maar je kunt er dus ook groenten mee “insmeren” voor een aparte smaak.

Je kunt miso trouwens gewoon in de supermarkt kopen. Wij hebben meestal de miso-pasta van Albert Heijn-huismerk in de koelkast staan. Die is ook glutenvrij. Je kunt er ook voor naar de Aziatische toko gaan. Dan heb je waarschijnlijk the real deal te pakken.

geroosterde pompoen met miso 3

Zo maak je dit gerecht met geroosterde pompoen nóg feestelijker

Deze geroosterde pompoen met miso is op zichzelf al een feestje om van te smullen. Maar met de andere ingrediënten erbij maak je de pompoen nóg lekkerder. Ik serveer de pompoen namelijk met couscous, wat extra groenten (paprika en rode biet) uit de oven én een heerlijk sausje van onder andere tahin. Maar het allerlekkerste onderdeel aan dit recept vind ik toch wel de knapperige beluga-linzen. Wist je dat je beluga-linzen heerlijk crispy kunt krijgen door ze eerst goed droog te deppen en daarna over een bakplaat uit te spreiden en zo’n 15 minuten te bakken. Daarmee geef je het gerecht een crispy tintje en voeg je meteen extra eiwitten toe.

Verder serveer ik de geroosterde pompoen met licht zoete walnoten. Als je stukjes walnoot heel kort aanbakt in een scheutje olijfolie en een beetje dadelstroop, worden ze ietsje zoeter, licht plakkerig en vooral lekker knapperig. En het staat nog mooi als versiering van dit gerecht ook! Al met al vond ik het zelf best een toonwaardig gerecht te worden, nog los van hoe onwijs lekker het smaakt.

geroosterde pompoen met miso 6

Recept geroosterde pompoen met miso & couscous

Ben je aangestoken om ook eens geroosterde pompoen met miso te maken? Good for you! Met dit recept maak je deze heerlijke geroosterde pompoen met miso, dadels en knapperige linzen in no-time zelf en kun je er je gasten (en jezelf) mee versteld doen staan.

geroosterde pompoen met miso 4

Geroosterde pompoen met miso, dadel en knapperige linzen

Romy
Maak dit op en top feestelijke gerecht met licht zoete pompoen uit de oven, knapperige linzen en een heerlijk sausje. Een kerstwaardig gerecht dat het hele pompoenseizoen lang lekker smaakt!
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

  • Grote bakplaat of 2 kleine bakplaten
  • Bakpapier
  • Oven
  • Kookpan
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

Voor de geroosterde pompoen met miso:

  • ½ bio-pompoen (met schil)
  • 2 ½ tl miso
  • 1 ½ el dadelstroop
  • 1 el olijfolie
  • 1 tl sesamolie
  • ½ tl kaneel

Overige ingrediënten:

  • 300 gram voorgekookte rode bieten
  • 100 ml couscous
  • 85 gram beluga-linzen
  • 1 rode paprika
  • ½ el olijfolie
  • ½ tl peper

Voor de tahin-saus:

  • 3 el tahin
  • 1 ½ el water
  • 1 tl miso
  • 1 tl dadelstroop
  • 1 tl sesamolie
  • Sap van een ½ limoen

Ter garnering:

  • Walnoten
  • Pompoenpitten
  • 1 tl dadelstroop
  • Olijfolie

Instructies
 

  • Bekleed de bakplaat met bakpapier en verwarm de oven voor op 230 graden.
  • Snijd de uiteinden van de pompoen af en hak de pompoen doormidden. Snijd daarna ringen (van ongeveer 5-10 mm dik) van de pompoen. Vet ze in met olijfolie en verspreid over de bakplaat. Schuif ze voor 10 minuten in de oven.
  • Snijd dan de paprika in halve ringen en snijd de bieten in stukjes. Houd even apart. Bereid ondertussen alvast de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat ook alvast de linzen uitlekken en spoel ze om.
  • Maak dan de saus voor de pompoen door de miso, dadelstroop, sesamolie, kaneel en olijfolie door elkaar te roeren. Haal de pompoen na 10 minuten uit de oven en bestrijk de bovenkant van de pompoenringen met de saus. Verspreid daarnaast de linzen, paprika en bieten over de bakplaat. Strooi daar een beetje peper en olijfolie overheen. Draai dan de oven terug naar 210 graden en schuif de bakplaat er nog 15 minuten in.
  • Maak ondertussen de dressing door de tahin, limoensap, miso, dadelstroop, sesamolie en water met elkaar te mengen. Bak ook alvast de walnoten kort aan in een scheutje olijfolie en een beetje dadelstroop. Bak ongeveer 2 minuten totdat de walnoten iets kleverig zijn.
  • Haal de bakplaat uit de oven en maak de borden op met de couscous, pompoen en groenten. Schep dan de linzen over het bord, schenk de saus erbij en garneer met de walnoten en pompoenpitten.

Notities

Eet je glutenvrij? Dan kun je dit gerecht eventueel alsnog maken. Vervang dan de couscous door glutenvrije couscous (zoals erwtencouscous) of door quinoa.
Trefwoord Dadels, Lactosevrij, Linzen, Paprika, Pompoen, Rode biet, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Walnoten
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
geroosterde pompoen met miso

Nog meer heerlijke ovengerechten?

De oven kan op sommige ingrediënten pure magie loslaten. Hoe kan het toch dat bijna elk type groente uit de oven nóg lekkerder smaakt? Daarom ben ik ook dol op gerechten uit de oven. Als jij ook van plan was om de oven het meeste werk voor je te laten doen voor het avondeten, dan word je misschien net zo blij van deze recepten:

Heb jij nog meer lekkere recepttips met miso?

7 tips voor online interieur inspiratie 2024 12 25T093711.814

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Karin 25 december 2024 op 9:44 am - Beantwoord

    Voor jou en je man ook warme gezellige dagen gewenst, en nogmaals bedankt voor al je artikelen. 💕

    • Romy 25 december 2024 op 10:17 am - Beantwoord

      Dank je wel, en wat een lief bericht 🙂 Heel fijne feestdagen!

Beoordeling recept