99 2 3

"Gewoon een beetje awkward!"

 • 30 juni 2018
 • 22 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Soms doet zich een situatie voor waar je even geen raad mee weet. Met als gevolg een ronduit vreemd gevoel dat gepaard gaat met een vurige wens om per direct door de grond te zakken. Het is hetzelfde gevoel als wanneer jij op een feestje in galakleding de zaal instapt, terwijl de rest de dresscode heeft geïnterpreteerd als een casual spijkerbroek met sneakers. Noem het awkward. Of ongemakkelijk of sociaal onhandig. Het is een gevoel dat ik zeker dagelijks heb en, als ik kijk naar het gebruik van het woord ‘awkward’ door anderen, ben ik daarin absoluut niet de enige. Maar awkward zijn, hoe erg (of niet!) is dat eigenlijk?

omgaan meteen awkwardgevoel

Wanneer is iets awkward?

Een situatie is in mijn ogen awkward als er één klein onderdeel van de situatie stroef verloopt. En dat valt op, waadoor je je opgelaten voelt. Dat gevoel overvalt mij bijvoorbeeld als ik net de verkeerde opmerking maak. Of als ik op een informeel feestje flink uit de toon val met mijn colbertje en hakken tussen de mannen in poloshirts en korte broeken. Of die keer dat ik tijdens een hardlooprondje door een onverwachte stortbui een leuke jongen tegenkom en als een verzopen kat ongemakkelijk naar hem moet glimlachen. Stuk voor stuk situaties die het in films vast goed doen, maar die in het echt soms verre van lachwekkend zijn.

Ongemakkelijke ontmoetingen

Awkward is het ook als je iemand tegenkomt die je net niet had willen tegenkomen. Of als je je in een setting bevindt waarin je je sowieso al niet op je gemak voelt. Netwerkborrels bijvoorbeeld. Zodra er een hoge Piet naast me komt staan, zou ik het liefst direct naar het toilet rennen om… *vul een willekeurige smoes in*. En wat nu als je je klasgenoot van de basisschool tegenkomt en geen idee hebt of jullie relatie van het niveau is waarbij je elkaar gedag zegt of eerder van het niveau waarop je beide net doet alsof je oprecht geïnteresseerd bent in de taferelen buiten? En dan vage kennissen en vriendinnen van tantes van moeders? Eerlijk? Ik neem gerust een ander gangpad als die opduiken.

Overanalyseren en denken voor de ander

Bij mij heeft het gevoel van awkwardness er vaak mee te maken dat ik de neiging heb om situaties bijna te overanalyseren. Ik ga op zo’n moment nadenken hoe anderen verwachten dat ik me gedraag en tegelijkerttijd vergroot ik in feite mijn eigen gedrag soms heel erg uit. Het zogenaamde spotlighteffect: je denkt dat iedereen op jou gefocust is, terwijl andere mensen daarvoor in feite veel te druk bezig zijn met zichzelf.

Een voorbeeld: Ik voelde me bijzonder ongemakkelijk toen ik laatst in een ruimte op een stoel zat en er later twee collega’s binnenkwamen die allebei bleven staan tijdens ons driegesprek. Mijn aandacht verschoof direct van het gesprek naar de paniek die ik voelde over de awkwardheid van deze situatie. Was het vreemd dat ik als enige zat? Zou het helpen als ik ook zou opstaan? Of zou ik me daarmee nog meer in de sociale nesten werken? Tja, waar je je hoofd al niet over kunt breken… Grote kans dat mijn collega’s het nooit is opgevallen (nu maar hopen dat ze dit artikel niet toevallig lezen!).

Sociaal (on)handig?!

Op Happinez.nl las ik een inspirerend artikel over hoe een awkward gevoel je er juist op kan wijzen dat je wél sociaal handig bent. Je kunt immers pas zo’n ongemakkelijk gevoel ervaren als je kúnt opmerken dat een situatie niet helemaal volgens de “sociale regels” verloopt. Het is bijvoorbeeld al heel wat dat je opmerkt dat die ene flauwe grap niet helemaal lekker viel. Ook ben je nooit de enige die met awkward situaties te maken heeft. Zelfs de koning zal zich ongetwijfeld weleens bijzonder opgejaagd voelen als hij op een borrel net de verkeerde vraag stelt of als een grap in zijn speech in de praktijk niet zo lachwekkend blijkt als hij bij het oefenen dacht.

Waarom awkward zo erg nog niet is! 

Waar zouden we zijn zonder een awkward gevoel op z’n tijd? Bij dates is het bijna vaste prik om heel ongemakkelijk samen te moeten uitvogelen of een afstandelijke handdruk, een voorzichtige knuffel of toch een zoen inclusief vurige speekseluitwisseling de beste manier van afscheid nemen is. En is het niet heerlijk om zo af en toe samen met mensen in lachen uit te barsten als jullie het awkward gevoel allebei ervaren? En anders levert awkwardheid in ieder geval genoeg inspiratie op om een blogartikel te schrijven. Ha!

Wat was de laatste keer dat jij je awkward voelde?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 30 juni 2018 op 8:13 am - Beantwoord

  Ik heb het vooral als ik bepaalde mensen niet tegen wil komen en dus juist tegen kom. Dan weet ik me geen houding te geven.

  • Romy 30 juni 2018 op 10:27 am - Beantwoord

   Dat is inderdaad nogal een ongemakkelijke situatie! Heel herkenbaar! Ik vind het vooral lastig met mensen waarvan je niet weet of je die überhaupt goed genoeg kent om iets te zeggen 😉

 2. Neverdullmoments 30 juni 2018 op 8:57 am - Beantwoord

  Als het moment voorbij is, word ik heel blij van awkward situaties: blogmateriaal! Tijdens het moment wil ik inderdaad ook vaak door een luikje vallen, hahaha.

  Mijn laatste keer was tijdens een verjaardag, toen een vader van iemand mij heel blij de hand schudde en vertelde dat hii mijn vader heel goed kent. Ik wist echter honderd procent zeker dat dat niet zo was, door de informatie die hij erover gaf. Bleek dat hij me verwarde met een ander meisje op de verjaardag. Mijn reactie: “ehh volgens mij niet hoor!” Floepte eruit en dat leverde een mega ongemakkelijke stilte op waardoor we elkaar aanstaarden hahahaha.

 3. Zo simpel is dan geluk 30 juni 2018 op 9:20 am - Beantwoord

  Oef, ja, herkenbaar hoor. Het eerste wat mij nu te binnen schiet is dat ik laatst een bekende schaatser tegenkwam op de fiets. Eerst had ik het niet door, maar al snel dacht ik ‘Hé dat is…’ en in plaats van het alleen te denken riep ik het ook heel hard. Oeps.

  • Romy 30 juni 2018 op 10:28 am - Beantwoord

   Haha, lezen over de awkward situaties van anderen vind ik stiekem héérlijk om te doen. Dat geeft toch een beetje een lotgenotengevoel 😉
   Ik moest hard lachen om jouw awkward situatie, haha. Zo ongemakkelijk! Ik zou ook echt niet weten wat ik zou moeten zeggen dan, haha.

  • Romy 30 juni 2018 op 10:29 am - Beantwoord

   Haha, soms floepen dat soort uitspraken eruit voordat je er erg in hebt! Inderdaad op het moment zelf een beetje ongemakkelijk, maar gelukkig levert het naderhand wel een grappig verhaal op om na te vertellen 😉

 4. Maaike 30 juni 2018 op 10:24 am - Beantwoord

  Ja, ik voel mij ook bijna dagelijks wel een keer ongemakkelijk. Maar ik vind ook dat het soms helemaal niet door je eigen onhandigheid komt. Het is namelijk behoorlijk stom als iemand iets zegt wat je niet verstaat. Als je zegt ‘wat zeg je?’ Dan zegt diegene het nog vijf keer in onverstaanbare taal en sta je elkaar ongemakkelijk aan te kijken. Praat dan gewoon eens duidelijk! Dan krijg je ook niet zo’n ongemakkelijke situatie.

  • Romy 30 juni 2018 op 10:31 am - Beantwoord

   De situatie die jij beschrijft, is eigenlijk een geval van “oneerlijke awkwardheid”, voor zover dat bestaat 😉 De ander pakt iets onhandig aan, maar jij bent degene die je in een ongemakkelijke situatie bevindt door steeds ‘wat zeg je?’ te moeten vragen. Moet diegene maar gewoon duidelijk praten inderdaad!

 5. Liset - Beautydagboek 30 juni 2018 op 10:46 am - Beantwoord

  Gelukkig voelt iedereen zich wel eens awkward! Denk dat het sowieso veel voorkomt als je ergens wat minder ervaring mee hebt (denk aan puberteit), maar het kan ook zeker voorkomen spannende situaties. Ik vind bijvoorbeeld een handdruk die even mis gaat (zoals mijn ringen die fijn gedrukt worden tussen mijn vingers of juist een slappe hand die je krijgt) een beetje awkward, haha.

  • Romy 2 juli 2018 op 12:28 am - Beantwoord

   Zeker een goed punt! Als je nog niet zo bekend bent met een bepaalde situatie, komt awkwardheid ongetwijfeld vaker voor dan als je een situatie al iets beter kent.
   Een niet al te fijne handdruk is inderdaad ook wel een beetje awkward soms. Ik vind het bijvoorbeeld weleens ongemakkelijk als ik een stevige handdruk geef en iemand anders me een slap handje teruggeeft of juist andersom 😉

 6. Jacqueline 30 juni 2018 op 2:24 pm - Beantwoord

  De laatste keer was vorig weekend bij een foodtruckfestival. Ik kwam een bekende tegen die me aan haar zoon voorstelde als de beste vriendin van …. Alleen ben ik dus al een poos niet meer bevriend met diegene. Ik heb het maar zo gelaten, had ook weinig behoefte om het uit te leggen.

 7. Irene 30 juni 2018 op 5:18 pm - Beantwoord

  Als ik in de verte mensen spot waar ik eigenlijk niet mee wil praten omdat het sowieso awkward wordt, maar waarvan ik wel het gevoel heb dat ik hallo moet zeggen, ga ik aan de andere kant lopen van de straat en steek m’n hand eens op gepaard met een “hey” en dan loop ik gewoon door. Veel aangenamer dan blijven staan en die awkward conversatie à la alles goed? – ja en met jou? – met mij ook – insert krekelgetjirp. Brrr.
  Heb dat ooit echt eens meegemaakt toen ik iemand uit mijn middelbareschoolklasje tegenkwam. Iemand waar ik nooit echt bevriend mee ben geweest. Was in de Kruidvat. Ik probeerde nog om een andere gang in te slaan maar helaas :p de conversatie ging als volgt (echt waar!):
  Zij: Hey Irene! Alles goed?
  Ik: Ja hoor en met jou?
  Zij: jaja, heel goed. Beetje shoppen hé. En hoe gaat het met jou?
  Ik: Euh ja, goed hoor.
  Stilte
  Ik: Oké, ik moet door hé, ’t beste! Daag!
  ’t Doet nog pijn als ik er aan denk. Haha :p

  • Romy 2 juli 2018 op 12:28 am - Beantwoord

   Haha, oeps, dat klinkt inderdaad wel heel ongemakkelijk. Gelukkig wist je je met een klein leugentje om bestwil even uit de situatie te redden.

  • Romy 2 juli 2018 op 12:31 am - Beantwoord

   Best een handige oplossing eigenlijk om in zo’n geval aan de andere kant van de straat te gaan lopen. Die ga ik onthouden!
   En wat een ongemakkelijk gesprek met die oude bekende, haha. Daar krijg je bijna vanzelf een beetje een awkward gevoel van 😉

 8. Nikita 30 juni 2018 op 6:59 pm - Beantwoord

  Als ik me akward voel is dat meestal omdat ik er teveel over nadenk. Vroeger was ik veel spontaner, maar die periode van zelfhaat heeft daar heel wat in veranderd. Maar dat komt wel weer terug. Er zijn inmiddels heel wat mensen waarbij ik me zonder gene durf uit te leven. Of als mijn vrienden me eventjes alleen laten met hun vrienden die ik totaal niet ken. Dan probeer ik vriendelijk te zijn en zo kom ik meestal ook wel over. Maar vanbinnen zit ik te bidden dat mijn vrienden snel terugkomen haha

  • Romy 2 juli 2018 op 12:34 am - Beantwoord

   Wel heel goed dat je toch bepaalde stappen zet en je daarbij over je angst heen zet! Ik hoop dat je in de loop der tijd alleen maar nog beter in je vel komt te zitten en nog meer van jezelf te laten zien. Zo te horen ben je in ieder geval hartstikke goed op weg daarnaartoe, ook al voelen sommige situaties – terecht! – nog wel wat awkward 🙂

 9. Elisabeth 30 juni 2018 op 9:04 pm - Beantwoord

  De laatste keer was gisteren tijdens het kijken van een serie, waar de acteurs hele awkward momenten waren en waarop ze vreemd reageerden en vreemde antwoorden gaven, waardoor het nog erger werd de awkwardness. Ik leef me altijd heel erg in.

  • Romy 2 juli 2018 op 12:35 am - Beantwoord

   Haha, dat gevoel herken ik wel. Ik kan ook weleens heel slecht naar bijvoorbeeld de serie ‘Foute vriendinnen’ kijken met sketches. Ik word daar gewoon bijna plaatsvervangend ongemakkelijk van, haha.

 10. Anna 2 juli 2018 op 9:56 am - Beantwoord

  Haha, wat een leuk artikel! Inderdaad, vaak hebben anderen het niet eens door, dat jij je ongemakkelijk voelt. Dat is ook wel weer een grote geruststelling.

  • Romy 3 juli 2018 op 12:50 am - Beantwoord

   Precies! Het scheelt al een beetje als je weet dat iedereen die ongemakkelijke gevoelens wel herkent 😉

 11. Lilian 2 juli 2018 op 11:17 am - Beantwoord

  Oh dit heb ik praktisch elke dag op het schoolplein. Voor de rest ben ik veel thuis en mijn man en dochter zijn wel gewend dat ik zo onhandig ben of niet uit m’n woorden kan komen.

  In chicklits heb ik altijd veel awkward situaties en daar moet ik altijd vreselijk om lachen. Maar het is altijd fijner als een ander ze heeft 😉

  • Romy 3 juli 2018 op 12:52 am - Beantwoord

   Het schoolplein lijkt mij ook best wel een ongemakkelijke setting op zich. Toch dapper dat je je daar elke dag doorheen weet te slaan 😉
   En awkward situaties van anderen zijn inderdaad soms juist wel leuk, al is het alleen al om te weten dat je niet de enige bent die soms in een wat onhandige situatie terechtkomt 😉

Recente blogs

6x tips om je concentratie te verbeteren

19 oktober 2016|Carrière en ondernemen, Persoonlijke groei|

Als klein kind had ik altijd een concentratie om jaloers op te zijn. Ik had er totaal geen moeite mee om huiswerk te maken met de tv én de radio aan. In de auto las ik met gemak een schoolboek uit en zelfs in de wachtkamer bij de dokter kon ik me tussen de spelende kinderen nog een paar minuten op mijn huiswerk concentreren. Maar dat was toen... Met de komst van de mobiele telefoons en het internet is er toch een kink in mijn concentratiekabel gekomen. Nog steeds kan ik prima doen wat ik moet doen, maar ik merk dat ik regelmatig afgeleid ben. Jij ook? Dan heb je misschien iets aan deze tips voor een betere concentratie.

13 leuke dingen om te doen op een doordeweekse avond

27 november 2017|Lifestyle|

Doordeweekse avonden, ik ben er dol op. Het heeft voor mij altijd iets magisch als ik aan het eind van de dag nog een paar uur kan indelen zoals ik wil. Oké, op een doordeweekse avond is het misschien niet zo handig om de disco of de kroeg in te duiken of om tot in de vroege uurtjes bij een vriendin op de bank te hangen. Gelukkig zijn er nog talloze andere leuke dingen om te doen op een doordeweekse avond (naast bloggen natuurlijk!). In dit artikel geef ik 13 ideeën waar ik zelf blij van word na een werkdag.

Drempelvrees om jezelf op video te laten zien? Mijn 5 inzichten!

2 april 2021|Persoonlijke groei, Carrière en ondernemen|

Vanachter mijn laptop typend deel ik op mijn blog van alles over mijn leven. Maar datzelfde al pratend doen met een camera op mijn neus gericht? Dat leek me heel lang doodeng. Toch kriebelde het om soms video's op Instagram Stories te zetten. En dat betekende: het gewoon doen en sommige niet-helpende gedachten loslaten. Ik ging de uitdaging al een paar keer aan en vind het verrassend leuk. Omdat ik vast niet de enige ben met drempelvrees voor video's, deel ik 5 inzichten die mij helpen om wél de videocamera op mijn telefoon te durven aanzetten.